Pe parcursul a doua saptamini am fost in mai multe localitati din provincie. Am stat de vorba cu actualii si viitorii adepti ai PNL, in cadrul unor intilniri. Incercam sa facem cunoscute problemele mai generale si mai speciale ale oamenilor.
SOROCA. Drumurile sint extrem de proaste. Se pare ca Primarul, care a fost national-liberal, dar a trecut la PLDM, va avea la dispozitie niste milioane de lei pentru a repara drumurile din Soroca si din jurul centrului raional, plus ca din Programul Provocarile Mileniului se preconizeaza repararea deja proverbialului drum spre Soroca de la Traseul National, asa cum e si drumul spre Rezina/Soldanesti. Te feresti de groapa si dai peste un om, mai ales cind vin „inalti candidati” pentru Parlament si trebuie sa tragi pe dreapta…
In schimb, in oras, ni se spune ca nu exista nici o masina de salvare, ceea ce pare mai greu de crezut. In general, exista multe lucruri semnalate de oameni, care se declara dezamagiti de ceea ce noi consideram perioada postcomunista, democratica. Preturile au crescut, impozitele, taxele locale – de asemenea.
Persoane care cunosc situatia ne spun ca agentii fiscali au misiunea sa inventarieze nomenclatorul agentilor economici, intre 24 februarie si 20 aprilie: “Ajungem si „scoatem casa” si constatam, cu tristete, ca la sate nu merge comertul, rafturile sint pline de marfuri, iar in casa sint 30 de lei, 100 de lei – oamenii traiesc numai din banii de peste hotare”. E mare somajul. Dar facturile vin si trebuie platite, ele nu asteapta. Unele preturi au scazut, asta deoarece a scazut si consumul.
Persoane care au parcari sint nevoite sa plateasca mult mai mult pentru un metru patrat de teren, asta pe linga impozitul funciar. O suprafata de 3000 metri patrati necesita o plata anuala de 12 mii lei, taxa locala crescind de la 1-2 lei la 4 lei.
Oamenii de afaceri de la Soroca nu inteleg de ce unii depun eforturi sa supravietuiasca, iar comunistii au iertat datoriile unor agenti economici, ca si unele credite contractate. Le-am explicat, noi, PNL, in Parlamentul de legislatura a XVI-a, am fost categoric impotriva acestei metode de scurgere a banilor din bugetul public in buzunarele conducerii comuniste. Oamenii inteleg foarte bine si legatura dintre spalarea de bani in reparatia Parlamentului.
Da, spune lumea, comunistii au distrus mafiile, insa tocmai ei le-au luat locul. Comportamentul feudalilor comunisti in raioanele de care au raspuns sau de unde provin sub regimul comunist au lasat rani si urme neplacute democratilor, cum au fost la Soroca Ostapciuc, Bondarenco…
Sigur, exista nedumeriri legate de raminerea unor persoane in functie si in regimul postcomunist, fie ca e vorba de comisari, prieteni cu deputati din AIE, fie existind alte conexiuni…
Lipsa de bani la bugetele locale, combinata cu teama de reforme impopulare si necesitatea de amortizare sociala genereaza, insa, dificultati agentilor economici, in loc acestia sa beneficieze de relaxari pentru businessul mic si mijlociu, ceea ce ar duce la extinderea sectorului privat. Pretul pentru transportul cu microbuzul e mai mic decit nivelul rentabil, dar costul fisei lunare pentru ruta s-a dublat de la 450 lei lunar la 900 lei. Drumurile, insa nu se repara, soferii si agentii economici cheltuie si pentru reparatia masinilor.
Este la fel de adevarat ca functionarii de la serviciile orasenesti inca nu au adoptat un comportament civilizat si se poarta ca pe timpurile sovietice, dupa principiul – “nu-ti place – pleaca”. Adica, nu poti lucra in orasul propriu, natal, trebuie sa pleci, sa vina aici altii, sa lucreze, care „ung” mai bine.
Nu are sansa o tara fara business mic si mediu. Insa astazi din afacere agentului economic nu-ti ramine nimic pentru dezvoltare – asta spun oamenii care se chinuie sa se descurce pe cont propriu. Desigur, oamenii nu inteleg de ce rusii au majorat gazele cu 5 la suta, dar pentru consumatori pretul s-a majorat cu 15 la suta, de ce la ucraineni e intr-un fel si la noi, in acest plan, e mai rau…
Am discutat cu primarul Sorocii, ales pe lista PNL, dar trecut la PLDM, despre unele probleme si speram ca ceva se va rezolva, noi ii vom informa pe oamenii care asteapta macar niste raspunsuri.
CAUSENI. La Causeni lumea e si mai dezamagita. Vom expune problemele dupa cum le-am inregistrat din plingerile oamenilor.
Polita medicala nu serveste la nimic. Toti detinatorii de polite sint in continuare umiliti de medici, nimeni nu se uita la ea, toate interventiile costa. Este o mare coruptie in medicina.
Nu exista locuri de munca, au fost distruse directiile de reparatie a drumurilor, bazele auto, oamenii nu stiu unde sa isi cistige existenta. In unele functii de conducere la foste intreprinderi de stat au fost plasate persoane avind cumatri in ministerele comuniste si totul s-a gestionat pentru buzunarele pline ale celor cu influenta. Oamenii, care au muncit la intreprinderi cite 20 de ani, au ramas someri, vazind cum se distruge totul sub ochii lor.
Proiectul de centura rutiera Stefan Voda – Causeni, initiat inca in perioada sovietica, sta nemiscat, banii au fost mincati deja de citeva ori.
Pensionarii se pling de faptul ca dupa ce platesc gazele, nu le mai ramine nimic din cei 500 lei. Cei angajati la firme private stau cu speranta de azi pe miine, sa nu fie dati afara de la serviciu, desi salariile sint foarte mici. Daca esti somer, angajatorii te intreaba citi ani ai – dupa 50 nu mai gasesti de lucru, batrinii nu mai au unde se angaja si incheia cariera de munca pentru a primi o pensie.
Mare coruptie domina la Primaria Causeni. Primarul, parca independent, parca si comunist. Nu se stie de ce au fost chemati toti pensionarii la Primarie, li s-au xeroxat pasapoartele – pentru referendum sau pentru falsificarea viitoarelor alegeri? Desigur, afaceri cu terenuri, vindute de citeva ori, coruptia e la ea acasa. A fost vindut un hotel, doua blocuri nefinalizate, “judecatori de serviciu” au grija sa nu piarda Primaria dosare, totul ce se poate se privatizeaza si se vinde. Nici presedintele, nici consilierii nu au vointa si nici caracter, poate doar pentru a-si folosi functia de consilier pentru a fi mai aproape de treuca publica. Sigur, nimeni nu poate demonstra ca o suprafata de 700 ha sau o fabrica de vite, un hotel privatizat sau retea de taximetre sint ale altcuiva decit ale celui mai corupt demnitar din Causeni. Chiar daca stie o lume intreaga, consilierii nu au curajul sa se plinga la Procuratura – se tem ca nu va mai pica nimic din cirdasia tacita. Poftele cresc, ele deja tintesc intrarea in posesia Pietei de la Causeni…
Mare birocratie si cumatrism in Primarie. Daca sint sesizate organele competente legat de presupuse abuzuri, terenuri afectate ilegal pentru magazine, cu “interes privat” la mijloc, vine un CCCEC, “verifica” si … totul bine. Unsul e ca la el acasa, probabil.
Cu atita “interes” pe la Primarie, desigur, nu mai ajung bani pentru copiii saraci si flaminzi. Pina la 1 ianuarie pe copii ii hraneau la amiaza in scoli, asta ii mai salva pe unii din familiile foarte nevoiase, acum – spune lumea – unii elevi nu au efectiv ce minca, lipsiti de prinzul de la scoala. Vom face sesizari sa intrebam oficial ce se intimpla. La Liceul “Eminescu” erau hraniti copii fara mama si fara tata din clasele superioare, acum nu mai sint nici ei alimentati. Elevul clasei a 8-a de la acest liceu, Sergiu Taranu, fara mama, nu are cu ce se deplasa de la Causenii Vechi la Causenii Noi, este participant la olimpiade de matematica. El are nevoie de ajutor.
Oamenii intreba de ce din cele 82 milioane lei afectate, se vor plati compensatii persoanelor mai nevoiase doar de la 65 de ani in sus – de ce nu si pentru cei de pina la 65 de ani? In general, cu ce drept unui pensionar cu o pensie mica, asa cum sint aproape toate, i se spune ca nu e nevoias cind merge sa solicite defoc? Si care sint astazi categoriile considerate “nevoiase”? Mamelor cu multi copii li se explica sau nu drepturile?
O problema ramine cu Vatra Causeni – 1700 hectare, din asolamentul zis “suvorovski”, cel mai bun pamint din sesul Botnei, acum e al Ursoaiei, care i-a pus “sub călcîi” pe gospodari, adica i-au lipsit comunistii sovietici pe oameni de temelie, anihilindu-i. Oamenii intreaba si de ce nu se face reforma agrara.
Persoane influente care au pus mina pe Elevatorul din Causeni sint si azi cu piinea si cutitul.
In Causenii din “Moldova Tvetusciaia” se afla la putere cei veniti in perioada sovietica, iar genofondul nostru romanesc e plecat peste hotare.
DUBASARII VECHI. Satul e la 100 metri de Nistru, vecin cu localitatile Corjeva, Dorotcaia, Cosnita, Grigoriopol.
Dupa ce am fost la Pirita-Dubasari, unde combatantii de la Nistru o duc greu de tot, in finalul saptaminii am fost la Dubasarii Vechi. Salariile profesorilor au fost egalate – ale tinerilor cu ale celor mai cu experienta. Inca nimeni nu a inteles ce salariu are, pentru ca au primit una, alta, au oprit pe lunile din urma. Dar la vacanta sporurile nu se iau in calcul. Primaria nu da bonulete la salariile invatatorilor. Scoala din sat e nefinalizata inca din perioada sovietica. Toti absolventii din Dubasarii Vechi merg si intra la facultati, capata studii superioare si se intorc acasa sa creasca rosii, pe care nu le pot vinde. Este complicat sa deschizi o alta afacere.
Problema cea mare a satenilor din Dubasarii Vechi este, intr-adevar, nevinzarea rosiilor, oamenii cultiva rasad – fac rosii, dar nu au cui le vinde, au nevoie de intermediari, care sa nu jupoaie citeva piei de pe oameni.
In Dubasarii Vechi este Liceul “Nicolae Donici”, acolo e si Conacul astronomului basarabean Nicolae Donici, distrus, cladirea se risipeste, fiind furat si bustul. Donici a plecat in 1940 in Romania. Observatorul era foarte performant, Donici pregatea chiar o conferinta internationala la Dubasarii Vechi. La Conac, daca ar fi restabilit, s-ar putea face agroturism.
Nu exista servicii. Exista 23 baruri in Dubasarii Vechi si nici o baie, cizmarie, brutarie. Pentru toate barurile se aduce pine de la Chisinau. Nu exista nici Reparatie TV, Vinzari Antene sau servicii de notariat. O tinara venita de la reciclarea de la Bursa muncii de bucatar-cofetar, si-ar putea aplica si cunostintele dobindite, dar nu are nici un capital/credit de inceput, pentru care sa depuna gaj.
ACESTEA SINT UNELE PROBLEME ALE LOCALITATILOR, RAIOANELOR NOASTRE, DE CARE PNL SE VA OCUPA SA LE REZOLVE, IN MASURA POSIBILITATILOR.
Vitalia Pavlicenco
Da doamna Pavlicenco e greu, aveti perfecta dreptate si Va respect p/u acest articol si nu numai, BRAVO ca descrieti situatia asa cum este, cu probleme reale, oamenii de astazi de la conducere descriu situatia ca si mine la inceput E GREU si gata. Ultima fraza cu majuscule daca nu era iar numai de critica avea-ti parte.
Sa schimbat puterea, dar oamenii sunt tot aceiasi. Si finulizmul a ramas, si cumatrizmul, si lingaii au ramas lingai si nu poate nici o putere, nici veche, nici noua sa starpesca acest lucru.
Poate ca nu e problema in puterea noua, dar problema e ca oamenii sunt vechi si se acomodeaza ca hameleonii?
Cum va ganditi, stimata VP?
Apropo i-mi prmit sa expun o situatie-doua de viata, nu sunt la curent si la moment nu am timp sa ma informez insa cine a „inventat” POLITA MEDICALA in RM? Ideia e buna cu polita medicala insa la noi aproape deloc nu se respecta. O zic deoarece iau foc si para cind stiu ca pe an mi se retine din salariu circa 3500-4000 lei p/u asigurarea medicala de stat, cred ca aproape 1 salariu lunar al unui medic nu prea stiu cit primesc medicii, insa am avut anul 2009 nenorocul sa ajung cu fiica pe miina medicilor de 2 ori si ce credeti nici nu mau intrebat de am polita sau nu sau din cite sunt eu la curent daca stai in spital la stationar statul e obligat macar sederea (adica patul pe 24 ore sorry daca cumva nu ma exprim corect) sa-l achite din contul asigurarii medicale adica a politei nu? Sau de ex. te duci cu copilul la policlinica unde esti rezident (Centru, Buiucani, Riscani, Botanica… din Chisinau) si e pus la evidenta si te trimite (asa numitul medicul de familie) sa treci controlul la o serie de medici:oftalmolog, hirurg, pediatru… si tie mare mirarea cind trebuie sa te duci in alte raioane ale Chisinaului la alte spitale, policlinici deoarece pe loc nu sunt deloc asa medici sau activeaza in cadrul policlinicii date 2-4 ore pe saptamiina in cabinetul cutare (policlinica de copii fara pediatru 🙂 ) si e ca atare sectorul Centru. BARDAC si HAOS in medicina peste tot incepind cu sate si centre raionale si terminind cu mun.Chisinau, peste tot medici labari, cu miini paroase, rar unde intilnesti un medic calificat care „nu iti pune in bot” deodata taxe, diferite mite, si ajutor-uri pina a verifica macar ce ai (un diagnoz ceva), de ce suferi. Sau 1 caz din cele 2 in 2009 ce am patit, de, se mai intimpla a racit copilul 1.5 ani 39.5 temperatura ora 2 de noapte (vorbea deja de pe la vreo 9-10 luni) si plingind tot se vaicarea ca il doare capul, a incercat sotia tablete, injectie la 1.5 ani nu m-am incumetat nici eu sa-i fac si hai sa chemam salvarea. A venit salvarea cu intirziere de 2 ore si 20 min. explicind ca sunt foarte multe chemari din cauza gripei noi pandemice si hai sa ne duca la spital, si ne duc undeva pe la 40 de ani, si ne pune diagnozul – meningita, il iau undeva – parintii nu au voie si dimineata ne cheama un medic si ne cere acordul – sub semnatura de ai face punctie (o procedura foarte dureroasa asta e una la miina si a 2-ua ca e periculoasa) – nu am dat acordul. In fine am clarificat situatia chemind 1 medic pediatru sef de sectie la „centrul mamei si a copilului” care a pus diagnozul – copilul pur si simplu a racit, am „trimis” incolo si dincolo tot si toate am luat copilul l-am dus la „Centru mamei si a copilului” la stationar, in 3 zile copilul era deja acasa si se juca, fara temperatura, fara vaicareala, rizind, cu jucariile. Ma intreb si acuma ce era daca lasam sa-l induplece cu antibiotice, punctie si tratament de meningita 1-2 saptamiini stationar fara parinti alaturi?
Si asa e nu numai in medicina ci in intreg sistemul bugetar al RM unde trebuie specialist calificat in domeniu, la asa lefe ce specialist bun se va duce sa lucreze?
natalia cumatrizmul si finulizmul la basarabenii in functii de conducere, in functiile unde se poate „de muls vaca” 🙂 piina la urma e o boala.
La Dubasarii Vechi sint 23 de baruri, dar nu este nici o brutarie. Si nici o baie…
Ar fi o idee bune pentru investitii.
Din cate stiu atit brutariile cit si baile sunt destul de solicitate la noi (mai ales baile..)
#
Valenta says:
Your comment is awaiting moderation.
March 18, 2010 at 7:02 am
dle Dodon, v-am adresat intrebari in alte postari si nu ati raspuns la nici una, deaceea acum va dau un sfat>
FIINDCA CSUNTEM IN POSTUL MARE – POCAITI-VA DE COLABORAREA CU ACESTE STRUCTURI CRIMINALE COMUNISTE.
Iar acest Dodon frineaza comunicarea?
#
Valenta says:
Your comment is awaiting moderation.
March 18, 2010 at 7:06 am
Dle Dodon, leapada-te de Satana!
calculeaza: Nimic nu ai de pierdut, ci numai de cistigat, inclusiv in plan spitritual (duhovnicesc) ca sa poti cu inima curata sa sarbatoresti PASTELE. Cred ca si familia matale s-ar simti mai confortabil si mai fericita fara SATANA in casa.
Valenta says:
Your comment is awaiting moderation.
March 18, 2010 at 7:14 am
Dle Dodon, unde au disparut sutele de tractoare aduse in Moldova din DONATII si repartizate prin asa zisele Statii de tractoare din raioane.
Deschide Moldova Suverana din octombrie- decembrie 2005 si veti gasi reportaje de deschidere a acestor statii, la care mergea Voronin or Tarlev.
Cine si cum le-au furat si unde le-au dus???
Oare asta nu este O PROBA ca economia noastra a fost in mod constient DISTRUSA anume de kamunisti???
Jos kamunistii si sa fie toti cei vinovati si implicati JUDECATI
Sa fie cei vinovati TOTI JUDECATI pentru crime de stat impotriva natiunii, pentru propaganda antiromaneasca, pentru actiuni de deznationalizare, pentru saracirea intentionata a poporului autohton de origine romana din Basarabia!
Este asa LEGE??? Spuneti-mi voi care stiti, cum se poate de dat in judecata pe RAU_FACATORII nomenclaturisti – vinovati de genocid continuu prin medote ascunse…
Alegeri anticipate în primăvara anului 2011, de Irina Moraru
„Alegerile anticipate vor fi precedate de modificarea articolului 78 din Constituţia R. Moldova, iar termenul rezonabil pentru desfăşurarea lor este primăvara anului viitor”, a declarat premierul, într-un interviu acordat postului de radio „Vocea Basarabiei”. Această decizie este convenabilă conducerii de la Chişinău şi va fi susţinută de partenerii externi ai Moldovei, a mai spus premierul.
În urma discuţiilor, care au avut loc la sfârşitul lunii februarie, între premierul Vlad Filat şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, şi după recomandările propuse de Comisie pe parcursul acestei săptămâni, a fost stabilit termenul rezonabil pentru desfăşurarea alegerilor în R. Moldova. Deoarece s-a convenit ca alegerile anticipate să aibă loc după modificarea articolului 78 din Constituţie, este nevoie de cel puţin şase luni pentru a vota modificările constituţionale. Vlad Filat a estimat că implementarea lor va dura până la sfârşitul anului 2010.
„Mai este nevoie ca ţara să fie pregătită pentru un proces electoral şi să adoptăm bugetul pentru alegerile anticipate. După ce vor intra în vigoare toate modificările, vom fi în perioada rece a anului 2011 şi nu e bine să ne avântăm în alegeri”, a spus Filat.
Amintim că, în concluzia finală, Comisia de la Veneţia a recomandat tuturor liderilor fracţiunilor parlamentare de la Chişinău să revizuiască doar articolul 78 din Constituţia R. Moldova.
În situaţia creată, cetăţenii moldoveni – în primăvara anului 2011 – îşi vor exprima opţiunea electorală în cadrul alegerilor parlamentare şi în cele locale.”
STAU SI MA INTREB DE CE NU AR FI IN PRIMAVARA LUI 2011 ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE, ALEGERI LCOALE SI REFERENDUM PENTRU MODIFICAREA CONSTITUTIEI SAU ADOPTAREA UNEI CONSTITUTII NOI?
Pt Valenta
Nu ati incurcat cumva blogurile? Dodon are alt blog. Dar pe blogul ridicatei in slavi Stela Popa nu puteti plasa mesajele pentru Dodon? De ce?
Pt Valenta
Nu ati incurcat cumva blogurile? Dodon are alt blog. Dar pe blogul ridicatei in slavi Stela Popa nu puteti plasa mesajele pentru Dodon? De ce?
Chiar am avut si eu acelas gand, dar nu am dovedit sa comentez, caci a spus-o stim. VP.
Referitor la Blogul lui Tovarasul Dodon, postarile sunt sterse de stranepotul lui Lenin, asa ca nu va fie de mirare si pastrati calmul…. Apropo, as vrea acum sa aud desteptii ceia care o acuza pe Vitalia Pavlicenco ca sterge postarile… :))))))))) Daca VP va sterge postarile, mergeti la DODON ca el ii mai prietenos :)))))))))))))))))))))
Iar referitor la cele 23 de „baruri”, Ia mai fericire in localitatea ceea, oamenii numai de veselii se tin, da noi aici facem spuma la gura ca totui rau si ne inglodam…
„23 de baruri”-asta inseamna ca gospodarii barurilor nu s-au informat inainte de a le deschide.Inainte de a te lansa pe piata tre sa o studiezi:ce este si ce nu este,care vinzare merge mai repede si care nu.Imi inchipui ce bani multi fac ei acolo cu barurile!!!Totusi acest numar vorbeste despre lipsa de informatie.Vai si amar de capul nostru!!!
Propunere:
Zic sa ne adunam mai multe persoane, facem o societate pe actiuni, stringem mana de la mana si construim o baie si o brutarie la Dubasarii Vechi.
Pentru Hatmanu:
Buna idee, adica tu vrei noi pe banii nostri sa le facem baie, ca ei din bar sa vie direct la baie ???
Mmmmmda… interesanta propunere, adica ei s-or veseli ca in anii cei buni, iar noi i-om bai ??? :))))))))
Ca sa construesti o casa frumoasa ,vorbind la figural, este nevoie de materiale de constructie calitative si de constructori treaji si bine pregatiti.Noua,in Republica Moldova ne lipseste cu desavirsire si una si alta.Noi avem pae,pleava si lut,se mai poate gasi si baliga de cal daca o sa incercam s-o cautam,constructorii nostri,mai ales la sate ,sunt in stare sa construiasca numai astfel de case,si inca in cazul cind in butoie se termina tulburelul (dar la majoritatea se termina nu mai tirziu de luna decembrie) Asta-i sutuatia la sate Doamna Pavlicenco.Te ea groaza cind vezi ce se intimpla.
In copilarie,imi amintesc,cu un litru de vin parintii primeau oaspetii,biau cu un paharel,innainte de al servi acest paharel,spuneau toaste de 5-10 minute,iar acum toti oaspetii tin in miinile lor stacane de 200 de grame,toastele lipsesc cu desevirsire,maxiumum intr-o minuta le torn pe gitite,iar peste vre-o jumatate de ora deacum toti sunt agezmuiti, ciar bieti.
Am nimerit la mine in sat la hram,am fost invitat in ospetie unde erau invatatori si alti specialisti din sat,cea ce am vazut meam pus miinile in cap.Peste vre-o ora au inceput sa spuna bancuri,bancuri care le ascultau invatatorii de la fostii lor ucenici,in casa erau copii de diferite virste,batrini,femei.Toti rideu,rideau nu ei ci tulburelul .Este ingrozitor de nivelul de degradare la sate.
Daca pe vremuri puteai sa stai ore in sir sa discuti cu taranii,care aveau o minte de invidiat,acum nici nu ai cu cine discuta.
Toti acestea,materialele de constructie cit si constructorii sunt votantii comunistilor,acestora le convine perfect starea de lucruri la sate,ei nu au nevoie de bai,brutarii si alte servicii,ei au nevoie de oameni dormentati si degradati.Asta-i situatia.
Ca sa construim cevai calitativ ne trebuesc alte generatii ,dar asta se va intimpla peste ani buni,si daca nu vor veni din nou la putere satrapii bolsevici.
Am fost martor ocular la evenimentele din aprile, cea ce am vazut mea inspirat nadejde,ca poate sar putea ca si noi sa putem sa construim o casuta de calitate europena.
Pt Hatmanu
Intre altele, nici nu e de ris, e chiar serioasa propunerea. daca s-ar pune mina de la mina si s-ar face o investitie intr-o baie, intr-o brutarie, nu cred ca nu si-ar demonstra investitia rationalitatea si rentabilitatea.
Pt viorel
Pai situatia de la tara e rezultatul genocidului aplicat de comunisti si inainte, si dupa proclamarea Independentei. Din pacate, pina nu deschidem dezbaterile libere la Televiziunea publica nu reusim sa asezam lucrurile pe linie corecta, sa scoatem statul din degradare.
D-na Pavlicenco, daca tot ne indemnati sa nu ne ridem de saracia, ori mai bine zis de prostia celor de la Dubasarii Vechi…, pai eu propun atunci sa punem miina de la miina si sa facem ceva pentru localitatile care sunt izolate de civilizatie, la noi astea-s destule…. Problema e ca vor fi necesari bani grei pentru cel mai mic proiect, in astfel de regiuni si coruptia infloreste, asa ca 50.000 USD investitii si 50.000 pentru mita, de altfel orice n-ai intreprinde este in afara legii… 🙂
Iar astia cu barurile, mai bine s-ar aduna toti, ar face un plan si o strategie, ar inchide toate barurile si s-ar lua de niste investitii mai serioase si mai rentabile, chiar si aceeasi brutarie ori baie publica… Cine nu le permite, ori trebuie noi sa ne ducem la ei sa le facem, ca pe ei in afara de deschis baruri nu-i ajunge capul de nimic… ?!
Constantin Tănase: Şapte lucruri despre actuala Alianţă
În ultimele zile mi-au telefonat mai mulţi cititori „…activi” ai TIMPULUI (aşa s-a exprimat unul dintre ei), votanţi ai diferitelor partide din Alianţă, cu rugămintea de a le explica ce se întâmplă la Chişinău, ce e cu bâlbâiala din sânul conducerii Alianţei, ce ne aşteaptă, în definitiv, la vară – referendum, modificarea Constituţiei, alegeri anticipate ş.a.m.d.? I-am sfătuit politicos să se adreseze cu aceste întrebări conducerii partidelor pe care le-au votat, dar nu redacţiilor ziarelor. În legătură cu aceasta cred că e cazul să spun câteva lucruri.
Primul. Nu bag capul în nisip, ca struţul, nu mă spăl pe mâini şi nu-mi declin partea de răspundere ce-mi revine mie, ca jurnalist implicat direct sau indirect în procesul politic pentru situaţia politică ce s-a creat în ultimele luni. Da, am fost un partizan al Opoziţiei anticomuniste şi anul trecut am îndemnat deschis cititorii să voteze pentru partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Din acest punct de vedere, sunt şi eu responsabil pentru prestanţa Alianţei şi a liderilor ei şi pentru politica pe care o promovează. Am urmărit cu atenţie şi îngrijorare evoluţia lucrurilor după instalarea noii Puteri, am abordat cu ochi critic această evoluţie şi nimeni, în afară de cei de la „Moldova Suverană” şi „Flux” – adică, niciun om normal şi cu bun-simţ – nu poate să-mi reproşeze mie personal că aş fi „ziaristul lui Filat” sau că TIMPUL ar fi ziarul de partid al acestuia. Nu a devenit TIMPUL nici „ziarul de familie al lui Tănase”, cum se insinuează în zonele vizate – ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, nu a apărut de mai multe ori în TIMPUL decât alţi politicieni activi ai AIE. Într-un cuvânt, pot repeta şi eu după marele şi regretatul Grigore Vieru – „sunt fericit că n-am cântat păunii” (ori pe unii, dacă doriţi…).
Dimpotrivă, mi-am făcut duşmani noi în rândul unor presupuşi prieteni (politici) pentru faptul că am scris critic despre unii dintre ei, că am avut „imprudenţa” să pun la îndoială unele acţiuni şi declaraţii ale lor. Astfel, lumea normală s-a convins că TIMPUL nu-i „al cuiva”, ci doar al cititorilor, şi face doar politica cititorilor săi.
Al doilea. Recunosc, şi eu, dar şi colegii mei de la alte instituţii de presă care au sprijinit anul trecut Opoziţia anticomunistă, după instalarea noii Puteri am nimerit într-o… cursă. De fapt, nu e vorba de o cursă – în fond, nu e nimic nou -, ci de eterna situaţie ingrată a ziaristului care practică jurnalismul angajat şi militant. Deşi au călcat de atâtea ori pe greblă, aceşti jurnalişti, inclusiv eu, nu am învăţat ceea ce trebuia să învăţăm. Aşa-i societatea, aşa suntem şi noi… Fiind în opoziţie, toţi politicienii sunt îngeraşi, democraţi, duşmani înrăiţi ai corupţiei, iar când ajung la putere, în câteva săptămâni, trec printr-o metamorfoză ciudată – atât de ciudată încât ei nu se deosebesc prin nimic de cei pe care i-au dat jos de la putere, ba chiar devin mai odioşi ca aceştia. Întrebarea e cum ne spălăm obrazul, pe unde scoatem cămaşa noi, cei care i-am susţinut pe respectivii… mutanţi? Am un răspuns simplu şi sincer la această întrebare: noi, jurnaliştii militanţi, ne-am făcut datoria, am contribuit la demolarea odioasei guvernări comuniste, iar faţă de noii guvernanţi trebuie să avem acelaşi comportament critic necruţător ca şi faţă de foştii… Altceva mai deştept şi mai moral încă nu a fost inventat în jurnalismul modern.
Al treilea. La puţin timp după instalarea Alianţei la putere am observat în comportamentul liderilor ei unele „mutări” care m-au pus serios pe gânduri. Îngeraşii de ieri începuseră să aibă apucături de vampiri; democraţii de ieri, luptători pentru libertatea presei, ajunşi la putere, când dădeau de vreun material în care nu erau lăudaţi, mâna li se ducea automat spre pistol… Unii dintre ei şi-au schimbat mersul, au început a călca altfel decât atunci când erau în opoziţie – mai ţeapăn, de parcă, ajunşi acolo, sus, cineva le-a băgat un băţ de răsărită în fund… Am observat că se simţeau fericiţi în compania gărzilor de corp care le deschideau şi închideau uşile la limuzine… S-au luat în serios, fiind convinşi că mumele lor i-au adus pe lume pe covor roşu, păziţi de bodyguarzi… Am respectat „perioada de graţie” şi, după expirarea celor o sută de zile, mi-am permis să adopt un ton critic, lucru care, bineînţeles, nu a putut să placă celor care credeau sincer că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă. Recunosc, toate abordările mele critice au fost foarte atente şi responsabile, pentru că nu pot face abstracţie că scriu pentru un cititor concret, care are limitele şi posibilităţile lui de înţelegere. Apoi, un ton critic golănesc, cum ne pretind unii, ar fi însemnat că noi le-am fi luat pâinea comuniştilor. Într-un cuvânt, am încercat să rămânem serioşi şi civilizaţi, calităţi puţin apreciate de fosta guvernare, dar şi de actuala…
Al patrulea. Ceea ce m-a îngrijorat chiar din primele săptămâni de guvernare a AIE a fost lipsa de transparenţă. După atâtea promisiuni luminoase făcute în campania electorală, actul guvernării Alianţei a devenit opac, ba chiar obscur. Brânză veche în burduf nou. Parcă liderii Alianţei apar zilnic în ziare şi la televiziune, parcă fac declaraţii, dar de fapt nu ne spun nimic, principalele probleme rămân în umbră. Toate „relaţiile cu publicul” ale liderilor Alianţei se reduc la nevoia egoistă de a rămâne vizibili, de a-şi păstra imaginea de „feciori din popor”. Aşa-zisele „băi de mulţime” organizate de unii frizează grotescul, sunt, pur şi simplu, penibile… Altă îngrijorare a mea a fost provocată de lipsa de comunicare în cadrul Alianţei. După Declaraţia de constituire, Alianţa nu a mai avut nicio declaraţie comună, fiecare lider al ei făcându-şi propriul joc politic. Am urmărit, cu interes chiar, cum liderii Alianţei se ciomăgeau „discret şi elegant” între ei, cum fiecare încerca să-l împingă pe „partenerul de guvernare” să calce primul greşit, ca apoi să stoarcă efecte şi dividende din asta. În definitiv, anume această tactică a fost folosită şi e folosită şi astăzi – altfel nu poate fi explicată bâlbâiala şi incoerenţa în problema modificării Constituţiei.
Al cincilea. Opinia mea – subiectivă, fireşte – e că Alianţa a picat la primul şi cel mai responsabil examen politic al anului 2010. Liderii Alianţei s-au încurcat atât de „spectaculos” în problema alegerilor anticipate (groapa săpată de ei înşişi), încât nici un Voronin nu putea să le-o facă. Repercusiunile pot fi grave nu numai în plan intern, dar şi extern – poate cel mai mult în plan extern, pentru că mizeria în care s-au băgat e percepută ca o consecinţă a lipsei de competenţă şi a lipsei respectului faţă de lege. Occidentul care, în primele luni, i-a creditat cu atâta încredere şi le-a semnat atâtea cecuri în alb, acum va cădea pe gânduri, devenind mai prudent şi mai puţin generos. Da, există în societate o stare de spirit, potrivit căreia legea (Constituţia) nu contează, pentru că nu a contat nici pentru fosta guvernare comunistă şi, deci, scopul scuză mijloacele – odată ce comuniştii şi-au bătut joc de noi opt ani de zile şi dacă ei vor să revină la putere, mai contează oare ce mijloace vor fi utilizate pentru a-i scoate definitiv din viaţa politică? Contează! Enorm de mult. Dacă Constituţia prevede dizolvarea parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate – asta trebuie să se facă, dar să nu se inventeze poveşti şi să fim hrăniţi cu basme despre aşii din misterioasa mânecă prezidenţială! Niciun as din această mânecă nu poate şi nu trebuie să înlocuiască legea!
Al şaselea. În mod ideal, alegerile trebuie să aibă loc şi, precum declara recent ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, normal ar fi ca ele să se producă în 2011, concomitent cu alegerile locale. Există suficiente argumente în favoarea acestei soluţii. Dacă se va întâmpla anume aşa, înseamnă că societatea reintră deschis în campania electorală, cu toate consecinţele care derivă de aici. Şi presa va avea parte încă de un an de „condiţii specifice” de activitate. Ştiu, unele instituţii de presă se bucură, îşi freacă mâinile. Prietenii mei ştiu de ce. Şi totuşi, noul an electoral îi oferă presei noastre în general şi fiecărui jurnalist în parte ocazia valorificării altei experienţe, diferită de cea pe care am mai trăit-o în campania electorală din anul trecut. Cel puţin trebuie să încercăm să ne tratăm de romantism infantil şi să nu mai semnăm cecuri în alb pentru nimeni.
Al şaptelea. Da, sunt dezamăgit, dar nu şi disperat. Alianţa pentru Integrare Europeană mai are încă potenţialul de a se reface şi de a rezista. Cred în capacitatea omului de a se depăşi şi de a se „autogenera”. Nu pun cruce pe niciunul dintre liderii Alianţei. Consider că această Alianţă trebuie păstrată, fiindcă ea are o misiune istorică pe care trebuie s-o realizeze. Şi o va putea realiza dacă liderii ei vor coborî pe pământ, se vor conduce de Lege şi vor asculta de Dumnezeu.