PNL-istii si-au spus opiniile, sau „In Chisinau miroase urit pentru ca se descompune PCRM”

Mai intii postez un link privind o declaratie despre perspectiva unirii R.Moldova cu Romania si eventualele efecte ale acesteia, facuta pentru emisiunea Post-scriptum (Alexei Puskov, Rusia) – http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

BPC al PNL a avut in ziua de 4 februarie pe ordinea de zi si atitudinea fata de obiectivele Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului si intentia de modificare a Constitutiei. Consideram ca este interesant sa impartasim si cetatenilor nostri, dar si guvernantilor, ideile expuse, care se pot inspira din sugestiile penelistilor…

Alexandra Can, ex-ministru, vicepresedinte al PNL: Constitutia trebuie modificata daca exista certitudinea ca exista un canconsens. Nu avem nevoie de probleme in plus. Desigur, e o problema situatia de astazi. Dar trebuie discutii, trebuie sa fie relatii normale in AIE. Insa, pentru a modifica si Constitia, AIE trebuie sa fie cit se poate de sigura ca exista voturi pentru asta, in caz contrar va fi un esec. In privinta Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului nu trebuie facut in graba, dar fundamental, sa nu ne rida nimeni. Sa dam un exemplu bun, sa vedem practica altor tari, a balticilor, de exemplu. Sint de acord ca actiunea trebuie precedata de emisiuni, cronici la Televiziune si radio.

creangaMihai Creanga, presedintele Filialei PNL-Cantemir: Oamenii saluta formarea Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului, spun ca liberalii fac un lucru bun. Fortele de dreapta trebuie sa se uneasca intr-o forta mare si puternica, trebuie sa lucram in aceasta directie. PCRM trebuie scos in afara legii. Trebuie arestate conturile Familiei Voronin. Eu am adus si un mesaj de la Oficiul medicilor de familie din Gotesti, Cantemir, care considera ca situatia lor e grea. Eu cred ca trebuie schimbate niste lucruri in privinta comunistilor, care trebuie cercetati cu mai multa indrazneala si atunci vor fi bani pentru activitatea medicilor, pentru scoli si alte necesitati . Constitutia trebuie modificata, dar sa vedem cine o voteaza, cum facem referendum si cum procedeaza comunistii, ca ei inca pot strica mult.

revencoAnatol Revenco, vicepresedinte al PNL: Noi nu-i primim pe comunisti in partid, spre deosebire de altii. PNL a adoptat o declaratie privind necesitatea condamnarii comunismului inca pe 19 decembrie la DPN. PCRM activeaza ilegal in politica dupa 1991, este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei. Misin a spus ca „nu avem nimic in comun cu comunistii ceia”, adica ei vor sa ne spuna ca nu au preluat drapelul din perioada sovietica. Dar ce reprezinta si de ce se numesc asa? In privinta Constitutiei sint de acord cu proiectul de declaratie propus. Eu cred ca e nevoie ca PNL sa faca o conferinta de presa in care sa vorbim despre pozitia noastra referitor la Comisie si la Constitutie.

Mihai Severovan, consilier municipal PNL-Chisinau: Toate modificarile la Constitutie trebuie severovanfacute calculind certitudinea actiunilor si deciziilor. Trebuie cercetate si condamnate crimele savirsite de comunisti pina la schimbarea Puterii, in 2009. Crimele sint cunoscute. Ca sa nu mai spun ca perioada de pina la 1991 era mai clara decit de dupa 1991. Trebuie sa vorbim de crimele comunistilor, din care cauza tara a mers numai in jos. Sa inaintam Comisiei pozitia noastra.

Andrei Iuri-Apostol, ex-deputat, primul presedinte al PNL, membru al BPC: Legat de Apostolcondamnarea crimelor comunismului, trebuie sa fie actiuni care sa preceada condamnarea propriu-zisa a crimelor comunismului. Sa ne uitam ce fac alte tari, chiar in Rusia nu se tem sa scoata la iveala ce a fost in perioada sovietica si sa se discute pe multe chestiuni care erau anterior tabu. Mai mult curaj si principialitate, mai multa transparenta.

Mihai Morteanu, consilier orasenesc, presedintele Filialei PNL-Falesti: Constitutia trebuie modificata morteanupornindu-se de la interesul general, de la interesul national, de la respectarea intru totul a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la identitate, la limba. Trebuie modificata art.13, ca sa avem adevarul in Legea Suprema, ce va fi respectata de toti. Legat de Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului la noi, la Falesti, in 1994 Monumentul Lenin a fost instalat abuziv, fara decizia Consiliului orasenesc, dar si Monumentul lui Stefan cel Mare asteapta de 4 ani sa fie instalat si nu este nici o miscare.

drutaFilip Druta, presedintele PNL-Ciocana, Chisinau: In procesul de modificare a Constitutiei, trebuie largit consensul, sa participe mai multa populatie, mai multe partide si societatea la discutii, ca sa fie constienta de problema pusa. Daca mergem pe calea alegerii Presedintelui de catre intreg poporul seful de stat trebuie sa aiba atributii limitate. El trebuie sa fie un echilibru, un intermediar al puterilor. In privinta condamnarii crimelor comunismului, trebuie ceruta si repararea echitabila a celor prejudiciati urmare a crimelor conducerilor sovietice comuniste. Cum se poate ca astazi, pentru persoanele decedate, reprimate in perioada sovietica, reabilitate mai tirziu, sa primeasca mostenitorii 540 lei si inca in rate? Stim ce se intimpla cu persoanele deportate si carora li s-au confiscat averile. Nici acum legea nu se aplica si nu le face dreptate materiala.

biriucLarisa Biriuc, presedintele Fiulialei PNL-Centru, Chisinau: Trebuie facut totul sa nu piarda AIE puterea. Noi avem nevoie de increderea omului in stat. Daca incep iar oscilatiile, fluctuatiile, s-a zis cu speranta de democratie si de dreptate. Criza constitutionala trebuie rezolvata astfel ca sa nu piarda democratii puterea. Noi am construit un obiectiv la Tirnova, Donduseni, statul nu a achitat facturile, nu a achitat comanda de stat, eu am fost fortata sa imi pun casa in gaj. Cred ca AIE trebuie sa se mentina la putere si sa schimbe atitudinea statului fata de cetateni si in relatiile cu agentii economici. Comunistii trebuie slabiti si toate crimele lor condamnate, inclusiv dupa 1991.

Pancrate Gojan, presedintele Filialei PNL-Botanica, Chisinau: Atitea deturnari de fonduri pancratepublice au operat comunistii. Sa se adopte principii clare de modificare a Constitutiei, ar fi bine sa ne ajute si specialistii din Romania, din alte tari. Comunistii, prin ce au facut, nu au viitor. Exista si un banc „in Chisinau miroase urit pentru ca se descompune PCRM”. Deci, totul trebuie cercetat, daca nu ajung forte, sa cheme voluntari, sa participe si oamenii simpli la intocmirea listei crimelor. Constitutia trebuie modificata atent. Sa nu gresim sa iasa mai rau. Proiectul propus este bun, trebuie adaugate acolo riscurile cu referendumul.

avornicGeorge Avornic, Secretarul General al PNL: Este adevarat ca oamenii au aceasta perceptie privind alegerea Presedintelui – „nu e al meu, nu l-am ales eu, ei se aleg unul pe altul”. Lichidarea limbii din Constitutie poate insemna ca eliminam un atribut statal. Perioadele de condamnare a crimelor comunismului trebuie impartite in doua subperioade – condamnarea crimelor din perioada sovietica si condamnarea gravelor incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului dupa 1991. E nevoie de un referendum pentru alegerea directa, dar este extrem de important cum formulezi problema, caci asa o si rezolvi, e jumatate din succes, insa vor iesi, oare, citi votanti trebuie la referendum? Cind stim, comunistii, au promis sa cheme lumea la boicot?

Ion Calmic, vicepresedinte al OTNL, membru al BPC: Noi, tinerii, nu mai vrem sa vedem calmicpartide comuniste. Pentru ca PCRM nu doreste sa isi schimbe denumirea, trebuie fortat sa o faca. Noi, tinerii, ne vom spune cuvintul in emisiuni, chiar avem de gind sa pornim un asemenea proiect, sa le plasam pe site-ul PNL, pe site-ul Ligii pentru Protectia Valorilor Democratice, pe youtube.

mahuDumitru Mahu, presedintele Filialei PNL-Hancesti: Toata lumea s-a mirat ca a decis Comisia sa isi opreasca analiza la perioada sovietica, pina la 1991. Nu am intilnit pe cineva sa spuna ca e bine ca Presedintele R.Moldova a fie ales de Parlament. Trebuie sa asiguram stabilitatea prin discutii clare cu societatea, sa ne fie interesant sa privim Televiziunea moldoveneasca. Sa nu se mai rezolve nimic in intunericul de pina acum. Deciziile sa fie legale si acceptate de experti straini.

Alexandru Cojocaru, consilier raional, presedintele Filialei PNL-Ungheni: modificarea cojocaruConstitutiei trebuie facuta in cadrul legii, conform viziunii poporului, care vrea sa isi aleaga Presedintele. Stiti cum spune lumea – „ei se aleg acolo”. Iata eu sint reprezentantul Consiliului raional Ungheni intr-un proces contra sefei comuniste a Directiei de asistenta si protectie a copilului, a avut de la comunisti acoperire patru ani, nu putea fi scoasa din functie, dupa cite a facut. Toate crimele trebuie cercetate si sa raspunda cineva pentru ele.

ciobanuIon Ciobanu, presedintele Filialei PNL-Causeni: E jungla in teritoriu – cine are bani, se misca si cistiga. Oamenii nu stiu nimic si nu au informatii. Comunistii sint solidari, umbla din casa in casa. Nu exista dreptate si daca AIE ramine la putere prin modificarea Constitutiei, sa faca asa ca sa se respecte legea.

corcodel-2Corcodel Alexei, presedintele Filialei PNL-Criuleni: Comunistii au sprijin in raion, nu si in sate. Este adevarat ca sporeste numarul celor care ar putea constitui partidul dezamagitilor. Opinia – Presedintele ales de popor, iar inainte de modificarea Constitutiei – discutii cu oamenii, sa explicam cum ar fi corect.

Anatol Berestianu, presedintele Filialei PNL-Cimislia: Comisia de condamnare a berestianucrimelor comunismului este salutara, se tem comunistii sa nu se interzica sigla „Secera si ciocanul”, exista in societate starea de spirit ca Ghimpu e prea aprig, dar crimele trebuie condamnate si pentru ce au facut comunistii si dupa 1991. Comunistii se tem de modificarea Constitutiei, trebuie respectata legislatia la modificare, Presedintele sa fie ales de popor.

scutaruVasile Scutaru, presedintele Filialei PNL-Basarabeasca: Presedintele sa fie ales de popor. E nevoie de unificarea partidelor. Este greu sa credem ca putem gasi 61 de deputati in viitorul Parlament care sa voteze un sef de stat. Ar trebui un PL pe toata republica. Liberal-democratii nu-i trag la raspundere pe comunisti, ai senzatia ca o mina spala pe alta.

Tampiza Nina, presedintele Filialei PNL-Cahul: Eu sprijin propunerile facute si cred ca tampizaliderii AIE trebuie sa se deplaseze in teritoriu impreuna, sa faca sedinte in case de cultura, sa spuna ce vor sa modifice si ce vor sa condamne, sa obtina sprijinul oamenilor, sa intrebe cetatenii ce vor si sa le promita ca, in R.Moldova, odata si odata, se va respecta legea. Iar daca nu pot – sa spuna de ce, sa vada ce trebuie schimbat ca sa se ajunga la respectarea legii.

pigoviciPigovici Valentina, membru BPC, coordonator al Filialei PNL-Edinet: Constitutia trebuie sa fie modificata in cadrul legii, dar e nevoie de mult sprijin  si intelegere din partea oamenilor. Intelectualii trebuie convinsi, ca sa le ajute sa inteleaga si cei mai putin informati, ca sa nu-i zapaceasca si amageasca – asa cum se intimpla – comunistii si sa-i induca in eroare.

garsteaVlad Garstea, mebru BPC, coordonator al Filialei PNL-Leova: Eu nu inteleg cine va fi condamnat pina in 1991. Trebuie prelungita perioada. Totul trebuie facut conform legii. Dar e nevoie si de vointa politica, de sprijinul solidar al societatii, de mult dialog. Sa inteleaga corect lucrurile si rusolingvii. Iata Bejenari Alexandru al nostru poate atrage pe pozitii democratice si proeuropene si pe rusolingvi si sa le explice ca sa fie si sprijinul alogenilor.

bejenaruAlexandr Bejenari, presedintele Filialei PNL-Leova: Oamenii asteapta sa li se dea inapoi dreptul de a-si alege Presedintele. Sint de acord cu formularile propuse. Este bine ca discutam astazi, ca auzim diferite opinii, ca facem schimb de pareri. Este minunat sa fim informati si uniti.

Ion Alexei, Soroca: Si eu cred ca oamenii asteapta sa li se dea inapoi dreptul de a-si alexeialege Presedintele. Trebuie trasi la raspundere si comunistii, dar si cei care care au fost aliatii acestora. Eu am votat mai inainte cu PPCD. Cind PPCD a trecut de partea comunistilor, am intrat in deruta. In Moldova nu exista o informare corecta a oamenilor, sa se faca la fel ca in Ucraina, unde se dau filme, diferite emisiuni, cronici despre trecutul sovietic si crimele comunistilor. Acum noi dorim sa obtinem sa dam numele lui Ursachi, fost „Arcas al lui Stefan cel Mare”, scolii din Rublenita.

dragutanuionIon Dragutanu, presedintele Filialei PNL-Str

Membrii BPC si presedintii de Filiale teritoriale ale PNL, invitati la sedinta BPC, au votat unanim „Declaratia PNL privind obiectivele Comisiei de condamnare a crimelor comunismului si privind modificarea Constitutiei”, plasata si pe acest blog, in urmatoarea postare, si pe www.pnl.md.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. AIE sa incerece sa scape de Lupu.Este calul troian al comunistilor in AIE.

 2. pai ce fel de AIE, va fi atunci fara PD=Lupu?

 3. singurii pro occidentali sunt ghimpu,chirtoaca si filat,la fel si partidele lor.Celelalte partide sunt de stanga.

 4. Pt bogdan, teleorman

  Sper ca nu plasati si PNL pe stinga…

 5. Partidele se impart in cele de la putere si cele din opozitie. 🙂 Moldovanul intotdeauna vrea sa fie membru al partidului de la putere. „Stanga/dreapta” pentru multi e „paie/fan”
  Dupa mine, ar fi frumos ca in parlament sa nu poata trece mediocritatile convertite in lichee.

 6. Cand PD-L ul din Romania va intra in Moldova, cred ca AIE va fuziona cu aceasta.Se va intampla curand.

 7. Pt browser

  Moldovanul intotdeauna vrea sa fie membru al partidului de la putere
  Asta e!
  Ceea ce fărâmiţează în permanenţă partidele politice şi ceea ce duce la corupere politică, gen relaţiile actuale dintre PD şi PSD. Lupu cu orişice preţ vrea să înghită PSD, pardon – a vrut, dar a rămas cu borta de la covrig, că PSD s-a spălat de cei care iaţi pomenit mai sus. Dacă un membru de partid se stimaează, atunci el ţine mult la convingerile sale politice, bunăoară – V. Pavilicenco la liberalism, dar nu aleargă după liderii poltici ca viţeii după ţâţa vacii.
  Asta nu e politică.

 8. Vrem să construim un Stat de drept! Cu atare indivizi nici la paştele calului nu o să reuşim.

  Statul de drept

  Îmi ceri să fiu supus,
  Ţinându-mă
  în veşnică-ncordare,
  Ba fără drepturi
  în imperiul rus,
  Ba cu…,
  în stat de ani în dezolare.

  În primul limitat în exprimare,
  În altul ne…,
  dar că nu mă aude.
  – De unde-atâta nepăsare?
  Mă-ntreb aflat în deprimare.

  Ba umilit pe plaiul strămoşesc
  De bolşevici cotropitori,
  Ba huiduit în stil rusesc
  De cei ce încă cârmuiesc.

  Şi-n permanenţă asuprit
  Aştept, aştept, aştept,
  Să văd odată construit
  Cel Stat de drept?

  Să fiu supus şi el loial,
  Şi grijuliu faţă de mine,
  Că nu sunt doar un animal
  Ţinut în lanţ precum un câine.

  Să fiu nu numai obligat,
  Maltratat şi reprimat,
  Ci şi în drepturi garantat,
  Altfel nu este Stat de drept.

  08 aprilie 2009
  După evenimentele din 07 aprilie 2009

 9. Membrii conducerii PNL au spus inca pe 4 februarie ceea ce reproduce unimedia.md

  http://www.unimedia.md/?mod=news&id=16544

  „UE și SUA trebuie să fie la curent cu schimbările din Constituția Moldovei, chiar dacă acestea vor permite băieților buni să rămână la putere”, scrie un analist străin

  „Lucrurile arată optimist pentru R. Moldova. Vizita premierului moldovean Vladimir Filat la Washington de la sfârșitul lunii ianuarie reprezintă un semn că, în sfârșit, Moldova a devenit un membru respectat în familia democratică”, scrie Jeremy Druker, într-un comentariu pentru Rețeaua Internațională de Securitate și Cooperare.

  Potrivit lui, deși Guvernul de la Chișinău are doar 5 luni de când a fost învestit, acesta a reușit deja să se integreze și să-și facă prieteni pe ambele maluri ale Atlanticului. Druker ține să amintească cititorilor și despre analiza publicată de German-Marshall Fund, în care se spune că noul guvern de la Chișinău a schimbat stilul de a face politică, comunicarea cu publicul și imaginea Moldovei în ochii comunității internaționale.

  „Nici Moldova și nici Vestul nu au avut o oportunitate mai bună ca și acum de a colabora. Întrebarea este cât va dura această guvernare? În decembrie, Parlamentul a eșuat în a alege președintele țării, urmând ca în acest an să fie organizate noi alegeri parlamentare”, precizează textul apărut la sfârșitul lunii ianuarie.

  „Aceasta a lăsat o dilemă atât Vestului, cât și coaliției de guvernare din Moldova. Uniunea Europeană și SUA ar trebui să investească atent în persoane care ar putea să nu mai fie la putere peste un an. La fel, aceștia ar trebui să discute cu partenerii de la Chișinău orice potențială schimbare de Constituție, chiar și dacă acest lucru va permite băieților buni să se mențină la putere pentru un termen întreg”, ține să remarce Druker.

  „Pe de altă parte, noii lideri și echipele lor din ministere au nevoie de asistență concretă. Mulți sunt tineri și devotați, dar fără experiență în politici publice sau reformă instituțională. Chiar și dacă noi alegeri parlamentare vor avea loc în Moldova, Coaliția trebuie să reușească o performanță de a repeta succesul din vara anului trecut”.

  În încheierea scurtei analize, Druker se întreabă dacă membrii AIE sunt gata în prezent să implementeze reforme radicale. „Totodată, vor putea să defășoare pe lângă toate încă și o campanie electorală?”, se întreabă acesta retoric la finalul comentariului.

  In privinta initiativelor de modificare a Constitutiei, PNL considera ca:

  1. Modificarile trebuie sa fie in baza consensului in AIE, dar si a unui consens politic mai larg.

  2. Modificarile sa fie conforme cu legislatia nationala.

  3. Modificarile trebuie sa fie conforme cu expertiza europeana.

  4. Modificarile propuse trebuie sa fie propagate si discutate de catre partea activa a populatiei.

  5. In cazul unui referendum pentru schimbarea in Constitutie a modului de alegere al sefului statului, sa se ia in vedere riscul neintrunirii conditiilor pentru care referndumul sa fie considerat valabil.

  6. In adoptarea modificarilor nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca acestia vor accepta consensul menit sa scoata statul si societatea din stare de impas, in numele interesului general.

 10. Înainte de a fi condamnate, crimele comunismului trebuiesc mediatizate eficient prin documentare incluse în grila de programe a postului public de radio şi TV. Această măsură vizează în special generaţiile tinere care nu sunt informate asupra trecutului zbuciumat al ţării şi populaţiei autohtone. Aceste emisiuni trebuiesc urmate de sondaje de opinie pentru a evalua feedback-ul lor. Nu se pune problema scoaterii înafara legii a PCRM atâta timp cât acest partid are 48 de mandate. El trebuie mai întâi slăbit şi obligat să-şi schimbe discursul politic în acela al unui partid de stânga fără conotaţii teroriste şi xenofobe, cum este în prezent. Orice acţiune pripită în această direcţie poate conduce la efecte contrarii şi poate fi sortită eşecului. PNL-RM trebuie să se constituie în watchdog urmărind (şi iniţiind) introducerea reformelor liberale în economie şi în viaţa publică, deoarece aceste reforme sunt cel mai eficient antidot al comunismului şi colectivismului.

 11. În grupajul documentar „Memorialul Durerii”, realizat de Iulia Hossu-Longin la Televiziunea Română sunt episoade care se referă la fruntaşii basarabeni, unii ca Pantelimon Halippa (înmormântat la Mânăstirea Cernica), ce au făurit Marea Unire, ce au căzut sub teroarea comunistă. Măcar aceste episoade ar trebui aduse la cunoştiinţa publicului din RM, deoarece indubitabil este vorba despre conaţionalii lor.

 12. IN Moldova in prezent sunt multi care detin cetatenia romana , sunt romani.. Ar fi o ideie buna sa se infiinteze un PDL/ filiala ../ in diaspora din Moldova.. , care ar contribui mult la „romaniazarea” Basarabiei, adica EDUCAREA BASARABENILOR INCA IMBIUBATI / in buna parte/ CU „SOVIETISM.”.

 13. Suntem de acord cu ceea ce spuneti.
  DAR ,chiar daca o sa dispara toti comunistii, totuna problemele noastre economice nimeni,decit noi,n-o sa ni le rezolve.
  Si despre identitatea noastra a spus-o mai bine Eminescu: Suntem romani si punctum !
  Ce mai atita vorba? Sa schimbam tema ca vine MAREA SARACIE peste noi!
  PROBLEMELE PRIORITARE ACTUALE SUNT INVATAMINTUL SI ECONOMIA. Aici veniti cu idei si sugestii. DACA PUTETI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *