DECLARATIE
Partidul National Liberal a sustinut public formarea, de catre Presedintele-interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului. PNL a fost convins ca printre obiectivele Comisiei se vor regasi si deciziile, actiunile antinationale ale regimurilor retrograde din R.Moldova de dupa proclamarea Independentei, pentru ca acestea au blocat progresul societatii spre obiectivul strategic de integrare a R.Moldova in familia europeana.
Declaratiile conducerii Comisiei, care exclude din sarcinile sale studierea si condamnarea acestor regimuri, argumentindu-se ca „ar fi venit pe cale democratica la putere”, echivaleaza cu justificarea regimurilor fasciste din Italia si Germania, venite la putere, de asemenea, prin votul populatiei
Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei pledeaza pentru raminerea in centrele raionale a monumentelor liderului bolsevic Vladimir Lenin, apreciat drept un criminal al secolului trecut. Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei nu sint constienti de gravele incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in ultimii zece ani in Republica Moldova.
PNL a criticat Hotarirea Prezidiului Parlamentului R.Moldova din anul 1993, cind un grup de deputati au semnat pentru restabilirea Partidului Comunist in Republica Moldova, facind jocul ex-Presedintelui Petru Lucinschi, astazi omagiat si glorificat de noua guvernare, uitindu-se „contributia” sa si a altora la aceasta crima istorica, unii care au votat atunci facind parte din Comisia amintita.
Credem ca – si de aceasta data – ne joaca festa lasitatea, lipsa de caractere si oportunismul, camuflate prin notiuni moderne gen „toleranta”, „democratie”, „abordare moderata” si „corectitudine politica”, care ne tin pe loc in raport cu statele baltice, ce au avut un start similar cu al nostru, dar si conducatori curajosi.
PNL considera ca trebuie organizate dezbateri publice, pentru a se afla opinia partii active a cetatenilor in aceasta problema si a se face uz de toate argumentele, ca sa nu se repete actele nedemne din trecutul neindepartat. Nu vrem sa credem ca unii membri au fost desemnati in Comisie pentru a promova o falsa linie „moderata”, in atitudinea fata de satrapii comunisti „moderni”, care ne-au sters 14 ani din viata, care au alungat oamenii de acasa in cautarea unei bucati de piine peste hotare, care au maltratat in comisariatele de politie si in plina strada sute de tinerii.
In privinta initiativelor de modificare a Constitutiei, PNL considera ca:
1. Modificarile trebuie sa fie in baza consensului in AIE, dar si a unui consens politic mai larg.
2. Modificarile sa fie conforme cu legislatia nationala.
3. Modificarile trebuie sa fie conforme cu expertiza europeana.
4. Modificarile propuse trebuie sa fie propagate si discutate de catre partea activa a populatiei.
5. In cazul unui referendum pentru schimbarea in Constitutie a modului de alegere al sefului statului, sa se ia in vedere riscul neintrunirii conditiilor pentru care referndumul sa fie considerat valabil.
6. In adoptarea modificarilor nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca acestia vor accepta consensul menit sa scoata statul si societatea din stare de impas, in numele interesului general.
Adoptata la sedinta Biroului Permanent Central al PNL
Chisinau, 4 februarie 2010
De la sedinta Biroului Permanent Central
Declaratia de mai sus a fost adoptata la sedinta din 4 februarie a Biroului Permanent Central al PNL, care a audiat informarea prezentata de presedintele PNL privind activitatea partidului in ultimele saptamini, a dezbatut pozitia fata de modificarea Constitutiei si fata de obiectivele pe care si le propune Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului, a creat un grup de analiza economica, a reconfirmat grupul de negociatori cu alte formatiuni politice, a stabilit subiectele urmatoarelor conferinte de presa, a aprobat graficul conferintelor teritoriale.
In continuare, prezentam Raportul prezentat in sedinta BPC de catre Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, si opiniile exprimate pe marginea chestiunilor abordate de catre membrii BPC.
Vitalia Pavlicenco: “Stimati colegi,
Eu va multumesc pentru ca ati venit, pe asa timp, la Chisinau, la sedinta BPC. Cred ca e bine ca ne intilnim regulat, sa analizam impreuna evenimentele si sa decidem ce avem de facut in continuare, pentru a ne consolida structurile si a ne promova mesajul.
Conducerea PNL a acceptat pentru aplicare doleantele exprimate de membrii Delegatiei Politice Nationale, privind o pozitie clara a PNL in raport cu actuala guvernare si trecerea in Opozitie constructiva, precum si privind necesitatea asigurarii vizibilitatii partidului.
Vreau sa va prezint o informare in aceasta privinta.
Am stabilit la sedinta trecuta a BPC sa convocam in continuare, statutar, sedintele Biroului, indifferent de conditiile meteorologice, la care sa ne discutam activitatea si sarcinile. Am acceptat propunerea inspirata a dnei Alexandra Can sa invitam de fiece data cind e posibil presedintii din raioanele mai apropiate.
In perioada ce s-a scurs dupa ultima sedinta a BPC conducerea a organizat trei conferinte de presa in cadrul carora PNL si-a exprimat punctul de vedere asupra guvernarii liberal-democrate, a problemelor legate de redobindirea cetateniei romane si a exercitarii actului de justitie in teritoriu.
Am pregatit documente solide si detaliate privind activitatea Guvernului si privind dificultatile in obtinerea cetateniei romane, pe care le-am difuzat presei si le-am postat pe site-ul PNL.
Din pacate, se confirma presupunerile noastre ca presa e controlata de fosta Putere comunista ori de o parte a noii guvernari liberal-democrate. Posturi de televiziune ca PRO TV, pe care si noi i-am sprijinit, TV 7, www.jurnaltv.md nu vin la conferintele de presa. Noi ne-am expus punctual de vedere legat de aceasta prestatie a presei si, putin cite putin, presa intra in rolul de opozitie fata de noua putere, devenind si aliatul pozitiei noastre.
Astfel, la prima conferinta de presa a fost www.jurnaltv.md, insa la a doua nu a fost si a dat un mic reportaj, deturnat ca esensa si mesaj, insa si asta dupa ce am criticat dezinteresul.
TV 7 a “compensat”, cred, absenta de la conferinta de presa prin invitarea mea la o emisiune cu Dumitru Diacov si cu tinarul comunist Iurie Munteanu.
PRO TV este inca dezinteresat, nu a venit nici macar la conferinta de presa privind cetatenia romana. Insa Lorena Bogza a pus intrebari bune Presedintelui Traian Basescu in cadrul unei editii speciale a emisiunii “In profunzime”.
Vreau sa multumesc dnei Alexandra Can, dlui Gheorghe Vita si dlui Anatol Revenco, care m-au ajutat in pregatirea materialelor pentru conferintele de presa. Vreau sa mentionez participarea dlui Mihai Creanga la conferinta de presa, in care a spus curajos despre greutatile intimpinate de agentii economici in aceasta perioada, fapt preluat de presa.
La conferintele noastre vin, in schimb, NIT, Moldova 1, Omega, n 4, care dau reportaje si – paradoxal – ni se reproseaza tot noua, PNL, “De ce va oglindesc?” Raspunsul nostru este “De ce nu veniti voi, sa aratati cum credeti voi de cuviinta”? E greu de spart zidul presei neindependente. Dar vom face actiuni, vom avea pozitii care, speram, sa intereseze ambele prese din R.Moldova…
Conferinta de presa de astazi a fost axata pe faradelegile din perioada deja postcomunista, care ii afecteaza pe presedintii nostri de filiale teritoriale, persecutati direct sau indirect de unii reprezentanti ai partidelor de guvernamint si victime ale justitiei nedemafiotizate.
Fiecare dintre cei care am pus umarul la demolarea comunistilor am considerat ca lucrurile se vor schimba, insa – cum a spus si ziaristul Constantin Tanase, sustinator al guvernarii liberal-democrate – “Euforia a murit”. Vine proza si dezamagirea, asa cum spun si vizitatorii de pe blogul meu, care propun crearea unui “partid al dezamagitilor”.
Noi, PNL, nu dorim sa criticam cu orice pret noua guvernare, dar consideram ca pozitia lui Vlad Filat de la emisiunea “Buna Seara”, in care a ironizat Opozitia constructiva a PNL, plasindu-ne deliberat alaturi de opozitia comunista, nu-i face cinste in calitatea sa de pretins cavaler al viziunilor democratice si reformatoare.
Am spus si la conferinta de presa, in care am prezentat Raportul nostru de monitorizare a Guvernului, ca noi declaram deschis ce credem ca e bine, aratam ce credem ca e mai putin bine si poate avea un efect negativ asupra traiului populatiei si asupra imaginii noilor guvernanti, pledam pentru transparenta si multa, multa explicare, cu rabdare, a deciziilor in fata populatiei. Nu credem ca la posturi trebuie sa apara numai Vlad Filat. De exemplu, am sugerat ferm explicatii clare de natura sociala pentru noile masuri si cautarea de mijloace pentru compensarea categoriilor defavorizate urmare a cresterii preturilor si sistarii extinderii numarului persoanelor eligibile pentru compensatiile alocate anterior. Iata ca ministra muncii a explicat mai clar situatia la Moldova-1, dupa ce personal i-am adus exemple de nelamarurire a cetatenirlor, iar Banca Mondiala a promis aceasta asistenta. Noi urmarim cu atentie toate miscarile in sfera decidenta.
Consider ca a fost extrem de oportuna decizia noastra de a vorbi deschis, fara complexe si jena, despre procedurile anevoioase de redobindire a cetateniei romane. Unii ne-au taxat pentru ca am fi criticat Romania si pe Basescu. Noi il consideram Presedintele nostru, el a si promis aceasta in noul sau mandat, si in fata noastra, a celor care avem cetatenie romana, si – asa cum criticam conducerea R.Moldova – asa criticam si conducerea Statului al caror cetateni sintem. Conferinta noastra de presa a fost importanta, pentru ca am oferit-o cu doua zile inainte de vizita lui Basescu si o parte a presei, careia ii multumim, a transmis populatiei si factorilor Puterii mesajul nostru.
Anatol Revenco a avut fericita ocazie sa ii adreseze presedintelui PL, Presedintelui interimar al RM si speakerului Mihai Ghimpu rugamintea privind abordarea, cu toata seriozitatea, la intilnirea cu Traian Basescu, a problemei cetateniei. Am auzit declaratiile publice, pozitiile exprimate de Traian Basescu, deciziile urgente luate de Guvernul de la Bucuresti, care sint si expresia efortului nostru. Am felicitat-o pe Lorena Bogza pentru ca i-a pus lui Traian Basescu intrebari legate de zisa programare de la consulat si despre ce a reusit sa faca in primul mandat pentru basarabeni. Speram ca afirmatia lui Basescu – precum ca basarabenii trebuie iubiti, dar si sprijiniti – va avea o dimensiune concreta de realizare si privind cetatenia. Au mai ramas problemele legate de cazierul juridic si modalitatea de a merge in punctele deschise in orasele din apropierea frontierei pentru a fi despuse cererile de redobindire a cetateniei, dar nimeni nu ne impiedica sa revenim la asta. Noi vom trimite pozitia noastra – a PNL si a Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta – institutiilor romanesti. PNL a avut dreptate si in privinta cetateniei romane, si in privinta lipsei de necesitate de semnare a unui Tratat de frontiera.
Consideram ca PNL a iesit, intrucitva, din conul de umbra, si nu prin populism, ci prin exprimarea unor pozitii curajoase, clare si concrete.
Consider ca vom continua sa ne spunem punctul de vedere. Am participat deja la trei emisiuni pe www.jurnal.tv, toate plasate pe site-ul PNL si pe blogul meu, am participat, asa cum am mentionat, la o emisiune la TV7 in limba rusa, am dat interviu pentru Post-scriptum (TV Tentr) al lui Alexei Puskov, emisiunea urmeaza sa apara, fiind legata de relatiile moldo-romane.
Remarc si faptul ca liderul de opinie Constantin Tanase a avut aceleasi opinii despre unele lucruri cum ar fi Craciunul cu Vladica, Filat, Leanca si Ghimpu, ori neschimbarile din teritoriu.
Astazi am mai participat, in calitate de fost deputat, la o conferinta de presa in problema ciinilor vagabonzi, care a trezit animozitate in societate. Eu m-am ocupat in Parlamentul trecut si de aceasta problema, la rugamintea reprezentantilor societatii civile. Am facut o serie de interpelari, am contribuit la elaborarea legilor privind animalele de companie, prezentata in Parlament de Filat.
Astazi, asociatiile de protectie a ciinilor mi-au resolicitat participarea la actiunil menite sa conduca la evitarea cruzimii fata de animale. Trebuie lichidata coruptia si spalarea de bani publici, astfel, Primaria gasind bani pentru ca Primaria sa nu mearga pe calea minimei rezistente, ci sa aplice metoda azilurilor, a colectarii de mijloace de la agentii economici, de la populatie, a actiunilor gen “Un leu pentru ciinele tau”, a cooperarii cu societatea civila. Examinam si posibilitatea sa facem un flach-mob in problema ciinilor.
In curind va apare un interviu pe www.unimedia face2face, este al doilea pe acest portal. Sintem prezenti pe www.politik.md.
Referindu-ne la alte puncte din Planul de Actiuni aprobat de BPC data trecuta, invoc disponibilitatea pentru un inceput de negocieri cu PL, cu al carui presedinte urmeaza sa avem o intilnire. Astazi reconfirmam grupul de negociatori din partea PNL. Va invit sa va expuneti opiniile despre negocierile cu MAE si Veaceslav Untila, despre care au vorbit respectivii, dar nu au initiat nici un pas. Eu imi voi spune parerea la sfirsit.
Am vorbit cu toti conducatorii nostri de filiale si ei sint gata sa pregateasca intilniri cu grupul activ al organziatiei, dupa care sa organizam conferintele. Speram in sprijinul donatorilor nostri din partid pentru a putea redemara activitatea structurilor partidului, urmind sa ne consolidam serios structurile, pentru a fi gata sa negociem cu partidele deschise cooperarii, venind cu structurile si cu orice contributie a noastra.
Identificarea si inventarierea echipelor locale va fi posibila, cred, pe durata a 6 luni sau un an. Se termina iarna si vom merge in teritoriu pe citeva 2-3 zile, sa ne intilnim si sa discutam cu oamenii nostri, sa cunoastem problemele actuale ale comunitatii. Noi nu am aprobat data trecuta un plan ambitios, drept ca e si iarna, de aceea acum facem mai mult in plan mediatic. Dupa ce ne vom relua munca intensa in teritoriu, vom putea audia mersul activitatii filialelor in sedintele BPC.
Ne ocupam de promovarea mesajului PNL prin emisiuni, site, blog, diferite portaluri. Stafistii administreaza site-ul PNL, pe care il vom folosi tot mai mult pentru oglindirea pozitiei echipei PNL. Acum asteptam interviul cu dna Can, pe probleme economice, cu George Avornic, Secretarul general al PNL, cu Vadim Cheptanaru, membrul Parlamentului tinerilor din partea PNL, cu Filip Druta, membru al BPC, in probleme de justitie si cazuri iesite din comun din practica sa. Doresc o intilnire participantii la razboiul de la Nistru, iar in legatura cu pozitia noastra privind cetatenia am fost telefonati si cautati de mai multa lume. Am dori interviuri cu Mihai Severovan despre problemele municpiului, cu Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, cu alti membri ai BPC de la centru si teritoriu. Este foarte activ dl Ion Dragutanu, care trimite materiale si noi le postam pe site-ul PNL.
Intentionam sa reluam lucrul cu tinerii. O sa mergem cu ei in raioane, acum ei au stabilit relatii bune cu Liga pentru protectia valorilor democratice si vrem sa facem emisiuni de libera gindire pe Internet, urmind sa punem pe site-ul PNL. Stafistii nostri se perfectioneaza in domeniul plasarii video pe site. Trebuie sa facem un plan de lucru in privinta emisiunilor, a caracterului sistematic si a temelor de abordat.
Noi completam in continuare site-ul, avem nevoie de CV-urile membrilor BPC, de opinii, interviuri, sa fie cit mai multe opinii pe site, speram sa nu mai fie persecutati oamenii nostril de catre decidentii din alte partide, cind fac declaratii publice, asa cum a fost in regim comunist.
La solicitarea unor presedinti de filiale, cum ar fi dl Mihai Morteanu, vom face si conferinte de presa in raioane. El a fost pingarit si ponegrit pe nedrept, cu incalcarea legii si acum, cind cere socoteala, toti se ascund in tufari, dar omului, agentului economic, i-a fost compromisa imaginea.
Referitor la Constitutie. Aici noi trebuie sa decidem in functie de lege si de interese. In Programul PNL avem prevazuta alegerea Presedintelui de catre tot poporul. Da, cind a fost asa in R.Moldova, mereu Presedintelui nu-i ajungeau imputerniciri. Dar ce s-a facut in 2000 e si mai rau. Din cauza instabilitatii, toti sint in asteptare. De acceea, putem spune ca trebuie respectate citeva lucruri:
Modificarile sa fie in baza consensului in cadrul AIE.
Modificarile Constitutiei sa fie conforme cu legislatia nationala.
Modificarile sa fie conforme cu expertiza europeana.
Modificarile propuse sa fie propagate pe larg in rindul populatiei.
Nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca sint deschisi pentru a scoate statul si societatea din stare de impas, de dragul interesului general.
Referitor la Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului. Consider ca trebuie sa se ia si perioada de dupa 1991, sa se evalueze pierderile pentru Basarabia din 1940 din cauza regimului comunist de factura sovietica, sa nu dam dovada de lasitate.
Am sa va rog sa va spuneti opiniile, ca sa putem sa o aducem la cunostinta opiniei publice.
Spuneti-va opiniile, puteti adresa intrebari si oferi sugestii.”
(Acestea vor urma)
… stau si ma intreb cum o sa introduca p.d.-ul tovarasesc , r.moldova in uniunea europeana ? …cand acest partid actioneaza cot la cot alaturi de cele mai reactionare si conservatoare forte politice din tara . limba romana nu le place , la apropierea de romania [ue si nato] strimba din nas , lupu linge straiul popesc al patriarhului kiril de parca propriul partid ar fi un partid de orientare crestino-democrata … peste tot domneste in acest partid demagogia,populismul desantat, minciuna sfruntata si slugarnicia fata de rusofoni si rusia … de nato se feresc ca dracul de tamiie desi aceasta organizatie capata de la an la an valente tot mai politice fata de cele militare pentru care a fost infiintata . de iesirea din csi nici nu poate fi vorba …in realitate sa fii membru si in ue si in csi e imposibil , o stie toata lumea . atat timp cat acest klan neo-comunist – pd- se afla in aie , nu cred in vreo sansa de aderare la uniunea europeana a tarii …in fapt exista acum 3 partide cu orientare [neo]comunista care se agita in apele tulburi ale politicii moldovenesti … pd, pcrm si moldova unita . asta-i adevarul adevarat !
…tovarase Lupu …va aflati in misiune secreta in AIE ? macar sa ne-o spuna si noua sa nu murim prosti .tovarasului i se potriveste de minune o vorba stramoseasca – “inalt ca bradul si prost ca gardul ” .aferim …
Imnul Republicii Moldova
Limba noastră-i o comoară
În adîncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc, ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte,
Ca viteazul din poveste.
Limba noastră-i frunză verde,
Zbuciumul din codrii veşnici,
Nistrul lin, ce-n valuri pierde
Ai luceferilor sfeşnici.
Limba noastră-i limbă sfîntă,
Limba vechilor cazanii,
Care-o plîng şi care-o cîntă
Pe la vatra lor ţăranii.
Răsări-va o comoară
În adîncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
O CULME A PENIBILULUI PE PLAN MONDIAL … IMNUL TARII NE SPUNE CA :
„Limba noastră-i o comoară”… NUMAI CA NU SE MAI STIE DE CARE LIMBA O FI VORBA … ROMANA ? RUSA ? CHINEZA ? … CHIPURILE , PENTRU A NU TAIA ELANUL DEMOCRATICESC SI INTEGRATIONIST LA EUROPA , POPORUL ESTE LASAT FARA LIMBA … ADICA „MUT” . NORMAL AR FI DE SCHIMBAT SI IMNUL TARII … CA NU MAI E IN PAS CU TIMPURILE NOASTRE ACTUALE . CEL MAI INDICAT AR FI : Moldova Sovietică, plaiul nostru’n floare
Alături de alte republici surori.
Păşeşte împreună cu Rusia mare
Spre al Uniunii senin viitor.
Doina înfrăţirii proslăveşte Ţara,
Cu înţelepciune condusă de Partid.
Cauza lui Lenin – cauză măreaţă –
O înfăptuieşte poporul strâns unit.
Slavă în veacuri, renăscut pământ!
Munca să-ţ’ fie creator avînt!
Şi comunismul – ţel nestrămutat –
Înalţă-l prin fapte pentru fericirea ta! ASA AR FI MULTUMITA TOATA LUMEA IN FRUNTE CU PD,PCRM ,MOLDOVA UNITA , MINORITATILE … SI S-AR PUTEA CHIAR ACCELERA PROCESUL DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANA ! IN FRUNTE CU TOVARASUL LUPU & CO. .
Cred ca statul Roman trebue sa deschida un dosar penal contra lui Voronin, pentru ca prin ideologia sa fascista-comunista contribue la separarea statului Roman. Voronin astazi este un aparator al Pactului Ribbentrop-Molotov, care insista la separarea Romaniei. Totodata moldovenismul sau primitiv ameninta suveranitatea statului Roman.
ÎNDEMN : Un expert militar rus sfătuieşte autorităţile de la Moscova
„Rusia trebuie să riposteze” şi să declare elementele scutului din România drept „ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti” – cum reacţionează “analiştii” şi oficialii ruşi
05 FEBRUARIE 2010
* Sfatul vine din partea lui Igor Korotcenko, redactor-şef al revista rusă Apărarea Naţională, în timp ce unii experţii occientali apreciază că ruşii ar trebui să privească noul scut drept mai puţin îngrijorător
„Rusia trebuie să riposteze” şi să declare elementele scutului din România drept „ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti” – cum reacţionează “analiştii” şi oficialii ruşi la anunţul amplasării scutului american în România
„În cazul amplasării în România a unor elemente ale scutului antirachetă american, Rusia trebuie să riposteze, declarând că aceste instalaţii vor fi considerate drept ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti”, consideră analistul militar rus Igor Korotcenko, redactor-şef la revista Apărarea Naţională.
„Este vorba despre planuri de amplasare, până în 2015, în România, a versiunii terestre a sistemului Aegis (folosit de Marina SUA – n.r.), cu noile rachete SM-3”, a explicat expertul pentru agenţia RIA Novosti, preluată de Mediafax.
La câteva ore după anunţul de la Bucureşti privind acceptarea propunerii americane, în presa occidentală o serie de analişi estimau că reacţia Moscovei nu ar putea fi atât de dură precum în cazul vechii versiuni a scutului.
Oficial, Moscova aşteaptă „noi informaţii” de la Washington
Moscova nu a formulat o poziţie oficială în urma anunţului făcut de Traian Băsescu, însă ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a răspuns în cursul zilei de vineri la o întrebare pe această temă.
Aflat la Berlin, la declaraţiile de presă de după întâlnirea cu omologul Guido Westerwelle, Lavrov a spus că Moscova aşteaptă „noi informaţii” din partea Washingtonului privind reconfigurarea scutului antirachetă, relatează Reuters.
Un răspuns similar a oferit presei Lavrov la 22 ianuarie, după anunţul că SUA vor instala rachete Patriot în Polonia. „Intenţionăm să obţinem clarificări, apoi vom analiza situaţia”, declara atunci ministrul rus.
Opinii în acord cu „asigurările” date de Traian Băsescu
O parte dintre experţii citaţi de mass media internaţionale au dat impresia că preşedintele Traian Băsescu a susţinut în mod corect că elementele scutului nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. De pildă, analistul Pavel Felgenhauer citat de agenţia UPI aprecia că „rachetele care ar urma să fie amplasate la un moment dat în România vor avea o rază de acţiune mai mică, iar România este mai departe de Moscova decât Polonia”.
În acelaşi sens, Medifax citează şi postul de radio oficial Vocea Rusiei, care a prezentat opinii potrivit cărora elementele scutului antirachetă din România nu reprezintă un pericol pentru Rusia. „Când Rusia a obiectat faţă de amplasarea ABM (scutul antirachetă – n.r.) în Polonia, a declarat că dacă Statele Unite vor să controleze Iranul ar trebui să-l amplaseze mai în sud. Acum, că România vrea să găzduiască ABM, nu ar trebui să obiectăm. O rachetă din România nu poate atinge baza noastră de lansare”, a afirmat directorul Centrului pentru securitate internaţională al Academiei ruse de Ştiinţe, Aleksei Arbatov pentru Vocea Rusiei.
„În plus, acestea nu sunt de acelaşi tip cu cele ce urmau a fi amplasate în Polonia. Acestea sunt rachete din clasa Standard, mai puţin puternice”, a fsot precizarea lui Arbatov.
Opinii în dezacord cu declaraţia lui Băsescu
„Fără nici o îndoială, această armă este în măsură să slăbească semnificativ potenţialul rusesc de descurajare nucleară”, a precizat Igor Korotcenko, opinia lui intrând în contradicţie cu asigurările date de preşedintele român.
Şi potrivit lui Giulietto Chiesa – europarlamentar socialist italian, citat de televiziunea oficială de limbă engleză Russia Today – instalarea scutului în România este un lucru negativ, care poate prejudicia relaţiile ruso-americane.
„Preşedintele Medvedev şi premierul Putin au declarat deja în numeroase rânduri că aceasta (instalarea de rachete în Europa – ) va influenţa grav echilibrul de forţe din Europa, ceea ce înseamnă că va avea un impact negativ asupra relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia”, a explicat Chiesa.
Transnistria dupa conceptia rusa nu poate sa pretinda la statut de autonomie. Federatia Rusa declara ca autonomiile din Rusia care nu pot exista economic in concurenta li se va anula statutul de autonomie.
Transnistria (datoria la gaz) cu Rusia deci ingroapa orice idee de autonomie. Rusia cu Tiraspol prin minciuna vor sa fure RM. Gazul- transnistrean n-a fost livrat RM. Rusia a protegat un incompetent dictator in Tiraspol, care mai mult de doua mandate este la putere. Posibil Smirnov este mai destept ca Putin? Putin a fost numai doua mandate la putere. Dar Smirnov cite mandate va fi? La Komsomoliskaia Pravda este cenzura! Mesajul este cenzurat!
In loc de comentarii… Va rog sa cititi:
http://romanmihaes.wordpress.com/2010/02/04/de-ce-r-moldova-pazeste-secretele-de-stat-ale-urss-in-1989-91-am-fost-urmarit-de-catre-kgb-pentru-ca-militam-pentru-independenta-r-moldova/
Aceasta comisie trebuie sa VINDECE RANILE produse de acest cancer COMUNISMUL. Adevarul vindeca sufletul.
Orice dezbatere este foarte bine venita, si orice puncte de vedere puse in discutie ajuta pentru clarificarea tuturor evenimentelor. Este normal sa fie si pareri diferite, pentru ca doar asa se vede o realitate complexa.
Pentru Costin :
niciodata nu am fost mai mandru ca sunt roman. Romania pentru prima data a produs frica Rusiei (putin exagerat, dar ingrijorare a mai produs noi si inainte, iar acum este mai mult decat ingrijorare).
„Dmitri Medvedev a aprobat noua Doctrina militara a Rusiei, care permite atacuri nucleare preventive si considera scuturile antiracheta „o amenintare” la securitatea tarii ”
Rusia a ajuns sa isi schimbe ditamai plan de aparare datorita deciziilor Romaniei. Este un mare pas inainte.
Si nu pentru ca o sa fie vreun razboi. NU O SA FIE, si NICI NU IMI DORESC.
Este un mare pas inainte pentru ca este un joc strategic, un sah al posibilitatilor militare, un sah al puterii de INFLUENTA militara si nu de exercitare militara propriu zisa.
Cel putin Nordul planetei format din SUA, Canada, UE, Rusia sunt cu mult mai inteligenti si mai orgoliosi in a mai deschide vre-un conflict ci se vor tatona, cautand un echilibru.
Marele pas inainte inseamna doar ca NEGOCIERILE pentru Rep.Moldova vor deveni mult mai in favoarea Rep. Moldova in problema Transnistriei de exemplu (si a altora).
Este un lucru care Romania a reusit sa il faca, si anume sa va ajuta PRIN INDUCTIE fara deci a fi considerat o implicare directa in treburile interne a Rep. Moldova !
Asta in timp ce rusii au cizma militara IN Rep.Moldova, Romania reuseste de la distanta si elegant sa aduca O CONTRAPONDERE la aceasta situatie.
Este o victorie pentru noi, si o victorie pentru voi.
Romania nu isi doreste, si nu isi va dori niciodata destramarea Rusiei sau un razboi cu aceasta.
De fapt a si dovedit-o prin faptul ca Romania nu si-a dorit distrugerea Serbiei chiar daca criminalii care au facut genocid in Bosnia trebuiau opriti.
to Ed______
Romania intotdeauna in istorie a avut INTELEPCIUNE DIPLOMATICA dar si CURAJ SI VITEJIE! Romania a iesit invingatoare in multe situatii destul de complicate!
Desi au fost timpuri cind trebuia sa astepte, insa, pas cu pas, a REZOLVAT totul cu INTELEPCIUNE! Sa dam ONOARE ROMANIEI, si sa ne BUCURAM, da sa ne BUCURAM ca niste copii inocenti, ca avem o TARA si avem CONDUCATORI si Diplomati de exceptie! Multumim lui Dumnezeu pentru totul se rezolva si in favoarea Romanilor Basarabenilor! Traiasca Romania Mare!
Curtea clanului Voronin
Cornelia Cozonac
Fraudele de milioane – rămase doar pe hârtie. Afacerile Guvernului cu firmele lui Oleg – tăinuite. Pentru „merite deosebite” – „Ordinul Republicii”.
Odată cu venirea în fruntea Curţii de Conturi a Alei Popescu, hotărârile acestui organ de control care verifică corectitudinea gestionării banilor publici au devenit dintr-odată foarte sterile. Aproape că nu mai aveau nume ale persoanelor care se fac vinovate de gestionarea incoerentă a banilor publici, ale agenţilor economici şi altele.
Toate hotărârile semănau una cu alta, diferenţa fiind denumirea instituţiilor verificate. Lectura hotărârilor CC îţi dădea impresia că în Moldova totu-i bine şi frumos. În spatele acestor hotărâri sterile însă se ascund sute de milioane delapidate sau care nu au ajuns în bugetul public, scheme frauduloase cu firmele clanului Voronin şi cu firme-fantomă.
Câţiva dintre membrii Curţii de Conturi, care au avut opinii diferite de cele ale majorităţii la aprobarea rezultatelor mai multor controale, dar şi experţi independenţi care au pus cap la cap actele reviziilor şi hotărârile publicate, au constatat că mai toate încălcările admise de responsabilii de la Guvern, ministere, în special cele legate de delapidarea banilor publici şi relaţiile dubioase ale statului cu anumiţi agenţi economici, au fost intenţionat omise din hotărârile publicate, iar o altă parte din constatări, care trebuiau transmise Procuraturii şi CCCEC, n-au mai ajuns acolo.
Fraude de milioane – rămase doar pe hârtie
Tudor Şoitu, fost membru al Curţii de Conturi, susţine că pe parcursul ultimilor opt ani această instituţie practic nu a vrut să depisteze afacerile dubioase cu firme fantome, care au prejudiciat considerabil bugetul de stat. De exemplu, pe parcursul anilor 2006-2008 CC nu a supus controlului cele mai importante instituţii care contribuie la formarea bugetului public: Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal de Stat. Lipsa acestui control, în opinia expertului, favorizează economia tenebră. Unii membri din actuala componenţă a CC acuză instituţia de complicitate la aceste procese negative, care au favorizat înmulţirea firmelor-fantomă. Potrivit unor estimări prealabile, lipsa controlului la instituţiile vizate a condus la micşorarea veniturilor la buget de cel puţin două ori.
Problema existenţei firmelor-fantomă a fost pusă abia în 2009, dar şi atunci cu jumătate de glas. La acest fenomen vom reveni cu o investigaţie amplă în timpul apropiat. La fel, în perioada vizată, în mod intenţionat, nu au fost supuse reviziilor financiare Banca Naţională a Moldovei, Banca de Economii, „Poşta Moldovei”, „Moldovagaz”, Calea Ferată. În cazul ultimei, controlul activităţii financiare pe anii 2003-2005 a scos în vileag delapidări de sute de milioane admise de către Ministerul Transporturilor şi Gospodăririi Drumurilor şi Calea Ferată, ambele structuri fiind conduse de Miron Găgăuz. Cu toate acestea, constatările au rămas doar pe hârtie. Aceeaşi soartă au avut-o şi rezultatele reviziilor la Academia de Ştiinţe a Moldovei pe perioada 2005-2006, la fel ca şi Auditul regularităţii la Ministerul Dezvoltării Informaţionale pentru anul 2007.
Afacerile Guvernului cu firmele lui Oleg – tăinuite
În primăvara lui 2007, CC a supus controlului activitatea economico-financiară a Aparatului Guvernului şi a unor instituţii subordonate acestuia pe perioada 2005-2006. Deşi în actele de control au fost menţionate şi probate mai multe încălcări grave, care au prejudiciat bugetul, în hotărârea finală a CC din 1 iunie 2009, acestea nu se regăsesc. CC a dosit, potrivit lui Şoitu, informaţia privind sumele de 31,6 mln. lei în anul 2005 şi 32,1 mln. lei în 2006, acumulate ca venituri de la darea în arendă a proprietăţii publice în lipsa autorizaţiei legale care nu au ajuns în bugetul de stat. Fără niciun temei, Curtea de Conturi, în hotărârea nr. 62 din 26.06.2007, a ocolit şi faptul admiterii de către Direcţia generală de administrare a clădirilor Guvernului a datoriei debitoare în mărime de 3,15 mln. lei ca urmare a neîncasării plăţilor pentru transmiterea patrimoniului în chirie.
La fel, din hotărârea CC au fost omise toate constatările privind derogările de la legislaţie admise de Direcţia de administrare a clădirilor Guvernului în relaţiile cu SRL „Moldconstruct-Market”, al cărui economist-şef este Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Moldovei. De exemplu, controlorii CC au constatat că, în anul 2006, cheltuielile pentru investiţiile capitale, administrate de către Aparatul Guvernului, au crescut în comparaţie cu anul 2005 de la 26,9 mln. lei la 48,8 mln. lei, inclusiv pentru clădirea preşedinţiei de pe bd. Ştefan cel Mare, 154, de la 2,7 mln. lei la 24,5 mln. lei, aceste sume fiind valorificate cu multiple încălcări de la normele existente de către „Moldconstruct-Market”. Presa a scris anterior că achiziţionarea şi contractarea serviciilor cu această firmă s-au efectuat în majoritatea cazurilor fără licitaţii publice. Tudor Şoitu susţine că prin mai multe încălcări la realizarea contractelor în toate cazurile au fost majorate costurile lucrărilor executate de către „Moldconstruct-Market”. Numai „la clădirea de pe str. Sfatul Ţării 53, transmisă în exploatare în 2005, costul lucrărilor executate a fost majorat de la 5,1 la 10,1 mln. lei”. Unii membri ai Curţii de Conturi ne-au spus că, la indicaţia preşedintei Ala Popescu, au dispărut din materialele controlului şi fapte referitoare la alte achiziţii de bunuri şi servicii contractate prin intermediul „Moldconstruct-Market”. Despre unele din aceste încălcări TIMPUL a relatat anterior.
Pentru „merite deosebite” – „Ordinul Republicii”
Întâmplător sau nu, dar după ce rezultatele controalelor CC au fost curăţate migălos de tot ce era legat de afacerile clanului sau supuşilor săi din diferite ministere, Vladimir Voronin îi acordă preşedintei Curţii de Conturi, Ala Popescu, cea mai înaltă distincţie în stat, „Ordinul Republicii”, „pentru merite deosebite”. Anterior acestui eveniment, preşedinta Curţii de Conturi s-a mutat într-un apartament luxos din centrul capitalei, pe care i l-a oferit cu dărnicie din banii publici şeful statului. Aşa cum se obişnuia, printr-o hotărâre de Guvern secretizată. În apartamentul vechi, care e tot în inima capitalei, a rămas să locuiască unul dintre feciorii săi. Un alt fecior al preşedintei Ala Popescu, la numai 23 de ani, imediat după absolvirea facultăţii, este promovat în funcţia de consul al R. Moldova într-o ţară cu care Moldova are relaţii diplomatice. După evenimentele din aprilie 2009, când mii de studenţi au protestat împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, Curtea de Conturi s-a arătat interesată brusc de activitatea financiară a instituţiilor de învăţământ superior şi mediu de specialitate. Şi, începând cu 16 aprilie, au fost dispuse controale la toate universităţile şi colegiile de stat din Chişinău.
Interesele mafiote din sistemul termoenergetic
Potrivit lui Tudor Şoitu, cel mai important domeniu din sistemul economic al RM – complexul termoenergetic – contrar prevederilor Legii privind Curtea de Conturi, a fost scos de sub controlul acestei instituţii. Cifra de afaceri a sistemului termoenergetic depăşeşte anual 9 miliarde de lei. Aşa-numita „autoeschivare” (prin lege) a CC de la a verifica activitatea sistemului termoenergetic al statului, care gestionează proprietăţi cu o valoare de peste 20-24 miliarde lei (o parte din ele înstrăinate ilegal unor investitori străini), a condiţionat subminarea întregului sistem economic al statului”, susţine Şoitu, precizând că această eschivare de la obligaţiunile sale statutare a CC ar fi fost condiţionată de interese mafiote în domeniul termoenergetic şi a generat o creştere în lanţ a costurilor serviciilor comunale şi a redus compatibilitatea produselor, mărfurilor autohtone pe piaţa internă şi externă.
Fraude masive la „Moldovagaz”
Iată doar unele încălcări depistate în ultimii ani de fostul membru al Curţii de Conturi şi care, crede el, trebuie să intre în atenţia noii guvernări, pentru că e vorba despre delapidarea banilor publici în proporţii deosebit de mari. Patrimoniul ramurii gazului a fost înstrăinat ilegal „Gazprom”-ului, prin includerea în costul capitalului social al SA „Moldovagaz” a numai 50-55 la sută din lungimea reţelelor de transportare şi distribuţie a gazelor naturale. Pe parcursul a peste zece ani (1998-2009), contrar Legii cu privire la investiţiile străine, „Gazprom” nu şi-a achitat cota-parte din capitalul social al SA „Moldovagaz” fixată preliminar la 01.10.1998. „Moldovagaz” nu-şi îndeplineşte obligaţiunile stabilite conform Contractului de constituire din 23.10.1998, privind dezvoltarea reţelelor de gaze pe teritoriul statului, din contul societăţii. În perioada realizării Programului de gazificare a R. Moldova (2001-2009), contrar prevederilor Contractului de constituire a SA „Moldovagaz”, au fost investite surse din bugetul public în mărime de 1 miliard de lei. Mai mult, persoanele fizice care au investit în crearea reţelelor de distribuţie a gazului au fost ilegal deposedate de aceste proprietăţi, valoarea cărora este de peste 3 miliarde lei. Contrar atribuţiilor stipulate în lege, CC s-a eschivat de la verificarea corectitudinii procesului de privatizare a patrimoniului statului din domeniul termoenergetic, asigurarea activităţii de postprivatizare, administrarea şi gestionarea patrimoniului public, utilizarea alocaţiilor bugetare pentru investiţii, a capitalului persoanelor fizice neprotejate de instituţiile statului. Aceste proprietăţi de peste 3 miliarde lei nu sunt înregistrate ca bunuri mobiliare de către agenţiile teritoriale cadastrale, fapt care pune la îndoială legalitatea deblocării surselor financiare de la bugetul public naţional în sumă de 1 miliard lei. Acest patrimoniu de peste 4 miliarde lei este ilegal exploatat de „Moldovagaz”, susţine Tudor Şoitu. Profitul net al „Moldovagaz” pentru anul 2007 şi 2008 depăşeşte cifra de un miliard de lei. Conform rezultatelor activităţii financiare pentru anul 2008, profitul net al SA „CET-1” este de 576,6 mln. lei, a „CET-2” – de 1215,6 mln. lei şi este mai mare decât cifra de afaceri a acestora, care constituie 348 mln. lei, respectiv 1159,3 mln. lei, în acelaşi timp SA „Termocom”, care procură de la aceste societăţi peste 75 la sută din energia termică distribuită consumatorilor finali, se află, din 2002, în procedură de insolvabilitate. Prin politica sa tarifară, ANRE a reuşit să sustragă din bugetul mun. Chişinău în ultimii doi ani în folosul „Moldovagaz”, CET-1 şi CET-2 surse bugetare ca acoperire a diferenţei de tarif la energia termică în valoare de peste 480 mln. lei. Aceste grave delapidări au fost şi rămân a fi acceptate şi generate cu bună ştiinţă de conducerea CC, susţine Tudor Şoitu.
Delapidări – da, vinovaţi – nu
Un studiu privind executarea hotărârilor Curţii de Conturi, efectuat în 2009 de Transparency International Moldova, atestă că acestea sunt executate doar parţial. Mai mult, în pofida multiplelor încălcări depistate în cadrul instituţiilor publice, doar un singur angajat a fost sancţionat disciplinar şi niciunul – administrativ sau penal. În urma chestionării funcţionarilor, fiecare al cincilea respondent a menţionat că acţiunile şi deciziile CC ar putea fi influenţate de către politicieni, demnitari sau de relaţii cu persoane apropiate, iar 8% din participanţii la sondaj au afirmat că s-au confruntat cu cazuri de corupţie sau conflict de interese admise de către funcţionarii CC. Efim Obreja, expert al TI, ne-a spus că studiul a relevat mai multe neajunsuri, probleme serioase sau rezerve importante în activitatea Curţii de Conturi, care pot reduce semnificativ din eficienţa activităţii de gestiune corectă a finanţelor publice şi, deci, din capacitatea de a preveni corupţia în acest domeniu. O deosebită îngrijorare trezesc cele legate de neasigurarea deplină a accesului la informaţie, implementarea parţială, neuniformă şi inadecvată a controlului/auditului intern, neaplicarea sancţiunilor faţă de persoanele care au admis încălcări ale legislaţiei, nepublicarea datelor privind măsurile implementate pentru executarea hotărârilor CC, aprobarea de către Guvern a actelor normative ce contrazic legislaţia şi care facilitează comiterea încălcărilor, repartizarea incorectă a mijloacelor publice, precum şi datele privind obiectivitatea auditorilor CC, nivelul lor de competenţă şi profesionalism, independenţă şi imparţialitate, a precizat Obreja.
Se vor autosesiza sau nu procurorii la ilegalităţile comise de către CC?
Ca să nu fim acuzaţi de actuala preşedintă a CC, Ala Popescu, că utilizăm informaţii neoficiale (altfel nici nu putem deoarece multe din actele de control ale CC nici nu au fost făcute publice), facem o precizare: atât fostul membru al CC, Tudor Şoitu, cât şi unii din actualii membri, sunt dispuşi să pună la dispoziţia procurorilor mai multe documente care atestă grave încălcări admise de CC şi care au fost tăinuite intenţionat. Sunt documente ce atestă că Bugetul public a fost fraudat de sute de milioane de dolari, proprietăţile statului – înstrăinate ilegal şi multe alte ilegalităţi. Rămâne să vedem dacă Procuratura şi alte instituţii ale statului se vor autosesiza şi vor face lumină şi în cazul Curţii de Conturi.
Cum se intimpla ca Procuratura nu actioneaza?
Sa fi furat un sarman de la tara 100 de lei ar fi fost deja inchis… Unde este JUSTITIA???
Pina cind vom tot amina JUDECAREA directa a lui Voronin si a complicilor lui? Sa intoarca POPORULUI tot ce au furat, ca sa fie bani in buger pentru salarii si pensii,
doar eu adesea striga ca vor pensii si salarii majorate, dar, de fapt au furat tara…
Unde sunt Procurorii ONESTI???
Moldova ar trebui Rusiei , protectorul Tiraspolului , sa le dee o ideea daca sincer vrea sa contribue la reglarea crizei. Putin trebue sa le dee Tiraspolului doua miliarde de dolari (cadou) pentru gazul rus. Transnistria in gura mare striga ca nu poate exista autonom economic.
Rusia confirma, ca datoria pentru gaz, este un motiv care arata ca autonom nu poate exista Transnistria. Prima conditie este retragerea trupelor ruse, a doua conditie sa demonstreze ca Tiraspolul economic este autonom (fara datorii), pentru a regla aceasta criza.
Despre cea mai mare proba ca comunistii au organizat teatrul ” Lovitura de stat” este afirmatia lui Voronin. Este un clip unde Voronin confirma ca serviciile secrete la 7 aprilie totul au filmat. Chiar sunt probe, cum toti liderii din opozitie erau filmati. Aceste fimari erau facute pentru a fi santajati liderii. Securitatea trebuea sa faca altceva, dar nu numai sa filmeze. Tkaciuk a recunoscut ca sarcina sa era de-a informa (dezinforma) diplomatiile Occidentale.
… stimata d-na Pavlicenco . pentru p.n.l. apare o nisa electorala de mare viitor . zona prutului , adica vestul r.moldova, care beneficiaza cit de curind de libertatea de circulatie . acolo prevad schimbari politice radicale , in favoarea acelor partide cu un discurs dur pro-romanesc . vizele pentru toti cetatenii moldoveni , sunt departe inca …mai ieri britanicii au facut din nou scandal romaniei pentru moldovenii care chipurile ar invada insula albionului . fiti sigura ca „prutenii” isi vor apara cu dintii beneficiile – de la economice la cele culturale – de pe urma liberei circulatii a persoanelor de la granita … acolo orice vorba si gest cat de mic si neinsemnat , va fi taxat dur de oamenii de acolo , cu gandul ca s-ar pune in primejdie avantajele castigate cu greu . toti ochii conducerii p.n.l. de acum inainte , spre acel bazin electoral …
… acolo orice vorba si gest cat de mic si neinsemnat , anti-romanesc…
Pt. d-na Pavlicenco
si Radu
Am citit cu atentie ultimele 2 actiuni ale PNL. Sunt chiar OK!..
1)Tocmai de aceea si voiam sa va supun atentiei cateva… idei legat de aliniamentul Prutului si in conditiile cand numarul cetateniei romanesti creste dupa cum sunt sansele. Aici vor fi si cei mai multi pro-romani care sa voteze clar si masiv in favoarea partidelor pro-romanesti din R. M. Este cred esential. Iata de ce : Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona(la 1 ian 2010), nu veti mai putea intra in UE decat prin Ro si cu ajutorul ei. Coroborat totul cu alaturarea la Balcanii de vest.
2) Problema Limbii romane este esentiala in acest caz pt ca: exista o stufoasa legislatie comunitara care tb. aplicata urgent. Credeti ca prin „decretarea ” lb moldovenesti se simplifica lucrul? Nicidecum si DIMPOTRIVA> Ludovic Orban , comisarul UE pt limbi, (care a revenit Ro.) a dus o lupta titanica pt autorizarea de fidelitate a actelor si documnetelor in lb romana la egalitate si in conformitate cu cele 27 limbiUE!! Romania are deja tradus intreg Aquis-ul comunitar in limba romana declarat ” de conformitate si exactitate” . E cineva atat de naiv in RM incat sa creada ca asta nu dureaza cel putin 1-2 ani? (tot ce le legat de statu-quo-ul lb moldovenesti) In finem aici sr fi inca multe de adaugat adiacent la subiect, dar nu e timp pt asta.
3) Se prefigureaza mari dificultati pt RM dupa cate vad si constat eu , legate de Marian Lupu. Daca , personajul ajunge „prin vointa electorala” viitorul presedinte, problema RM e incheiata definitiv( poate tipul asta a si calculat si pe asta a si mizat cu iesirea cu un ceas mai devreme decat altii la …inaintare. El si PD-ul lui ( ca sa nu mai vorbim de „sprijinul ” restulului”)pot sa intoarca RM in doi timpi si trei miscari inapoi in CSI
4) Daca nu se creeaza o majoritate confortabila la viitoarele alegeri ( care nu mai sunt de ocolit in RM)pt partidele pro-romanesti , iarasi lucrurile sunt …incheiate. Din aceleasi motive. E prea tarziu pt. oricare alta formatie politica sa ma mai manevreze cu ” independenta” intrarii in UE. Ea nu se paote realiza decat asa cum v-am spus: prin Ro . Cine e naivul din…. Romania care sa acorde sprijin pt Lupu, ori o alianta de partide (stiute ca orientare)?
Nu mai o lungesc si cu alte aspecte . In linii mari cam asta e… problemele!!!(sic) Sunt d-na Pavlicenco destul de nedumerit ca nu e suficient de clar intreg”firul de par” de care depinde totul in ceasul de fata ,sa zic asa, destinul R.M. Adica nu se actioneaaza suficient de hotarat , de limpede cu ideile si situatiile care trb puse de-acum in fata oamenilor, a opiniei publice de la dv. Pasii care PNL i-a facut , acum in ultimul timp, tin tocmai de aceasta urgenta a constientizarii politice a momentelor si a perspectivelor. Raman f surprins ca PL bate pasul pe loc cand ar fi fost de asteptat
invers. Nu mi se pare deloc de bun augur trenarea care o observ si care costa. Regruparile precipitate care se observa la stanga, cam dau apa la moara lui M. Lupu si nu invers. Iar pericolul „blocajului in proiect” al dreptei- centriste nu pot sa nu-l vad. Iar timp prea mult nu este. Si vorba dv. d-na Pavlicenco, sa vezi ce e in raioane si sa te crucesti !! (sau sa te infiori ?)
Pt Titirez
Aveti multa dreptate si dati sugestii bune. Si eu apreciez in cam acelasi fel situatia politica. Stiu de ani ca egoismul si infumurarea in politica ii omoara pe purtatori. Cuvintul „te infioara”este potrivit, numai ca nu inteleg de ce se rezolva bine si frumos impartirea functiilor la centru, nu si in raioane. Aceasta concurenta intre liderii AIE si neschimbarea situatiei in raioane le surpa baza. De acord ca pe centru-dreapta lucrurile nu se misca spre ce ar trebui. Puteti vizita si citi ce cred despre Comisia de condamnare a crimelor comunismului si despre modificarea Constitutiei pe http://www.pnl.md, am postat ieri, acum administratorul ceva mai redacteaza. Cred ca este interesant si ma bucur ca noi, PNL, asiguram multa transparenta in ceea ce facem si gindim.
Republica Moldova trebue sa condamne politica militara si expansionista a Rusiei. Ea intentionat incalca constitutia R. Moldova in ce priveste neutralitatea militara. Ce cauta militarii rusi intr-un stat ( RM) militar neutru. Voronin iaras desinformeaza masele , ca tot raul vine din Romania si NATO. Presa rusa cu placere raspindeste declaratiile lui iresponsabile. Jucaria Patriarhului Kiril data lui Voronin continue sa-l transforme pe Voronin intr-un tradator de calibru mare. Voronin mai bine ar critica pe cei (Rusia) care astazi separa Moldova.
Autoritatile Moldovei ar fi de dorit sa-l sanctioneze pe Voronin, pentru transformarea poporului basarabean in dusmanii Aliantei NATO.
Constantin Tănase: R. Moldova, fără un proiect politic de viitor
Ultimele evenimente prevestesc o vară politică toridă. Sâmbătă, la şedinţa activului de partid al PRCM, liderul acestei formaţiuni a anunţat că „începând de astăzi” comuniştii trec de la etapa „apărării strategice” la „ofensiva pe tot frontul”. Întreg discursul lui Voronin, redactat într-un limbaj militar, denotă că această grupare extremistă, numită eufemistic partid, devine şi mai periculoasă prin retorica ei războinică, pătrunsă de intoleranţă şi ură faţă de tot ce înseamnă democraţie.
Într-o ţară săracă o asemenea retorică are priză la public… După acest apel de „mobilizare generală” pentru „apărarea Patriei” este de aşteptat ca să se treacă la organizarea unor ample acţiuni de destabilizare politică, în comparaţie cu care gălăgia „sărmanelor pensionare” ale Maiei Laguta ne va părea o muzică terapeutică.
Nu ştiu care va fi reacţia presei şi a liderilor Alianţei la această declaraţie de război. Să ne referim mai întâi la presă. Cel mai prost lucru pe care îl va putea face presa noastră ar fi să „înghită nada”, cum a făcut de atâtea ori, şi să se ridice iar la „lupta sfântă” împotriva comuniştilor „combătând” adânc, punct cu punct, delirismele îmbrejnevitului lider bolşevic – adică, să-i facă publicitate gratuită de dimineaţă până seara. Părerea mea e că presa democratică trebuie să aibă propria agendă, iar mesajul ei zilnic nu trebuie să depindă de „oferta” comuniştilor. Nu voi fi niciodată de acord cu faptul ca un singur strănut al lui Brejnev, pardon, Voronin să constituie subiectul a patru „ştiri de presă”. Tot mai des am senzaţia că noi, ziariştii, în dorinţa sinceră de a „pune umărul” la edificarea unei noi societăţi, acordăm prea mult spaţiu partidelor, uneori chiar le substituim. Citind toată presa din RM, rămâi cu senzaţia că alte probleme, în afară de cele politice, nu mai există în această ţară.
Acum să ne referim la reacţia liderilor Alianţei. După declaraţia de sâmbătă a liderului PCRM, este de aşteptat o re-startare a relaţiilor din sânul Alianţei. Vede o lume întreagă că după formarea guvernului şi împărţirea algoritmică a caşcavalului ceva nu merge (cum trebuie), că ea (Alianţa) există doar formal, fiind măcinată de interese înguste şi egoiste de partid, dar şi de un soi de bonapartism moldovenesc specific. AIE, constituindu-se printr-o declaraţie comună a PLDM, PL, PD şi AMN, aşa şi nu a reuşit să propună societăţii un PROIECT POLITIC COMUN. Ultimele focuri trase de Lupu în direcţia lui Filat vorbesc despre aceea că nu e departe timpul când în AIE se va începe spălatul rufelor şi scoaterea gunoiului din casă. Şi aceasta se întâmplă (se va întâmpla) din cauză că formarea AIE n-a avut la bază un PROIECT POLITIC COMUN, dar şi pentru că, preluând puterea, la un moment dat liderii partidelor din Alianţă au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă, au întrerupt practic dialogul cu societatea civilă şi cu propriul electorat.
Doar în câteva luni liderii acestor partide au „reuşit performanţa”, pe de o parte, de a se învrăjbi tot mai mult între ei, iar pe de alta, de a se înstrăina de cei care i-au ales provocând dezamăgiri periculoase în sânul electoratului lor. Situaţia încă mai poate fi salvată prin re-startarea relaţiilor în cadrul Alianţei, re-startare care trebuie să aibă la bază un PROIECT POLITIC COMUN PENTRU MOLDOVA. În politică iluziile sunt periculoase: obiectivul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” nu a fost încă atins; Voronin şi comuniştii n-au dispărut din Moldova.
“Constantin Tănase: R. Moldova, fără un proiect politic de viitor”
Comunistii se pregatesc de revenire la putere……Pericolul inca este
mare ….
Basescu a chistigat al doilea mandat cu o mica diferenta de voturi…..
AIE negligeaza partidele extraparlamentare, unica formula, pe care o vad ei, fiind disparitia lor din calea spre putere….Fiecare partid din AIE si-ar dori sa vina la vot si sa-i voteze toti membrii si simpatizantii lor din partidele “mici si fara sanse”. Asa s-a intimplat la alegerile din 29 iulie…..Nu cred ca va fi la fel si la urmatoarele alegeri parlamentare.
Indiferenta,ba chiar ura, cu care AIE dupa venirea la putere, trataeaza aceste partide, nu cred ca le mai garanteaza inca o data sustinerea.
Pe linga aceasta indiferenta, partea rea sunt si pasii marunti de mielc cu care se misca AIE, intrigile lor, dar mai ales eroile vadite pe care le repeta ca si toate guvernarile, care s-au perindat pina acum pe la putere : nici un functionar-inalt demnitar de stat nu a fost tras la raspundere. Timpul trece. In acest timp, coruptii se asigura in actiuni, ca aceasta guvernare trebuie sa plece ca sa nu mai agunga rindul responsabilitatii coruptilor.
Multi au fost dati pur si simplu afara, duchind usor cu ei taina fondurilor delapidate. Daca s-a constatat, ca au cheltuit milioane pentru apartamente, pentru sediile partidului comunistilor, pentru alte matrapazlicuri, de ce nu sunt inchisi, separati de posibilitatea de a face “invalmaseala” ? Fie, nu poate fi retinut un deputat, are imunitate ….De ce nu se voteaza ridicarea imunitatii pentru a examina faptele, care cad sub incidenta penala ? Nu sunt destule voturi in Parlament ? Ori nu sunt toti uniti, daca careva trebuie sa fie tras la raspundere? Relatiile personale, probabil ca sunt mai importante pentru deputatii nostri…
Parerea mea este ca nu vor sa creeze un precedent. Nu vor sa instaureze aceasta practica, asigurindu-si si lor iresponsabilitatea pentru viitor. Poate se simt si ei cu “pufusor pe botisor”…..
Darea afara din functie inalta, dupa acte de coruptie, fara a fi trasi la raspundere este la fel ca si “bagatul degetului in c.r”.