Partidul National Liberal a implinit trei ani

sigle partide_2008Astazi, 2 februarie, se implinesc trei ani de la inregistrarea Partidului National Liberal la Ministerul Justitiei. In acesti trei ani am cunoscut perioade extrem de grele, pentru ca, in politica noastra, lucrurile nu se desfasoara dupa regulile incetatenite in democratiile avansate. Mai avem pina acolo.

In citeva cuvinte, putem imparti aceasta scurta perioada in trei subperioade. 1. Lupta contra comunistilor, inclusiv folosind tribuna parlamentara. 2. Campanii electorale, cind am participat impreuna cu alta formatiune, apoi, in alta campanie, ne-am retras. 3. Opozitie constructiva in raport cu Alianta pentru Integrarea Europeana.

Este greu sa spunem care perioada a fost sau este mai dificila. Ceea ce putem spune cu siguranta este ca raminem fideli principiilor noastre programatice, care inseamna, in primul rind, a ne spune deschis pozitia, a promova valorile ce inseamna apropierea de Romania si integrarea in NATO si UE, iesirea din zona de influenta rusa si din CSI – decizii definitorii pentru a marca o cotitura radicala a parcursului istoric al R.Moldova spre o alta lume. Si daca astazi nu toate aceste obiective sint realizabile, consideram ca trebuie sa existe cineva care sa le spuna si sa pledeze constant pentru infaptuirea lor.

PNL isi asuma aceasta sarcina. Pentru ca demnitatea trebuie sa existe si in politica. Iar demnitatea PNL inseamna a spune ca Libertatea e aproape, dar inca nu este ireversibila. De aceea pledam puternic pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene a R.Moldova.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
 1. Felicitari si succese in continuare!
  Dupa parerea mea, acum ar fi OPORTUNA si ar fi foarte binevenita o Declaratie a PNL
  referitor la dezvoltarea economiei; cu sugestii, propuneri si chiar critici constructive inaintate prin intermediul mass-media Guvernului.

  Caci daca s-au obtinut CU MARE SUCCES niste bani, acum este absolut necesatr sa fie chibzuit si GOSPODARESTE investiti,
  ca sa nu ne trezim peste ceva timp cu DATORII enorme si cu covata stricata…

  Si inca, CE GARANTII AVEM CA O PARTE NU VOR FI FURATI?

 2. La multi ani si… spre un liberalism mai concentrat in RM!

  P.S. Corectati numele lui Vozganian la blogroll.

 3. Felicitari.Succese mari.Cit mai putine greseli.Utilitate in tot ce faceti.Sa fiti apreciati de cetateni si aceasta va vorbi ca sunteti pe una din caile corecte.

 4. Am scris rindurile de mai sus, pentru din considerentul ca UN PARTID,
  fie si la o aniversara, trebuie sa fie mereu in avangarda, mereu sa abordeze anume PROBLEMELE ACUTE…

  Nu va relaxati!

 5. Stiti, si eu lupt contra comunistilor. La fel sustin ideile nationale ale AIE. Sint pentru eradicarea saraciei si corputiei in MD.

  Sper ca ati inteles aluzia la comparatie.

  Tribuna mica, rezultat mic.

  Fara factorul uman si strategie, rezultatul actiunilor Dvs este infim de mic.

 6. si, totusi, BRAVO PNL,
  in 3 ani ati ajuns O VOCE care este ascultata si luata in consideratie.
  Mergeti INAINTE ca mergeti bine!

 7. Pt vasgar

  Mersi, dar parca am corectat o data. Acum – definitiv.

 8. Pt eu

  Oricum, vom creste, dar nu ne ticalosim, nu tacem si nu avem scandaluri. Si oamenii sint in partid din principii, nu la treuca.

 9. Voronin turbeaza, prin declaratii tipice unui tiran, mai ales dupa ce toti il resping. Moldova este obligata sa participe zilnic unde sunt conflicte. Numai fiind in lupta, Armata Nationala, poate fi in forma cea mai inalta. Este de dorit ca singur Moldova sa ceara la participarea mentinerii pacii in Afganistan. Pentru pace trebue de platit. De ce Voronin santajeaza lumea cu declaratii comuniste. De ce Voronin nu striga la Patriarhul Kiril (securist) sa-si cheme armata rusa acasa din Tiraspol, RM. Este un provocator fasist-comunist care le apara ideologia lor in problema zonelor de influenta. Jos ideologia fascista-comunista. Voronin daca va turba tot asa , poate sa se sinucida. Trebue sa demisioneze din PCRM si sa plece acolo, unde sunt respectati tradatorii. Pentru ridicarea vrajbiei intre RM si America, el trebue sanctionat. Voronin este un tipic tiran. PNL PRIN ADEVAR VA INVINGE. BRAVO!!!

 10. … sincere felicitari pentru efortul facut de a renaste un partid istoric romanesc in basarabia . pozitia ferma pro-romania , pro-ue si pro-nato isi va aduce roadele cat de curand . nisa politica pe care s-a angajat pnl-ul , este libera in acest moment si de aceea prevad succesul unei linii dure unioniste . electoratul unionist este in crestere … de voie de nevoie as adauga eu . succes in activitatea d-voastra politica si in viata de toate zilele .

 11. Pt radu 1

  Nu excludem deloc un mesaj radical unionist. Avem adepti ferventi in chiar conducerea PNL ai acestei pozitii. Insa deciziile le luam colectiv, prin vot. Asa vom face si cu mesajul politic sau electoral.

 12. Pentru ca in Basarabia sa nu sa se mai dee foc si mai departe la edifiiciile statului cum a fost la 10 noembrie 1989, apoi 7 aprilie 2009 ar trebue ca politicienii incompetenti sa nu le se mai permita sa faca politica. Toti stiu ca nu in zadar numai cind Voronin a fost ministru de interne, apoi Presedintele RM sa dat foc la localurile lui de munca. Parlamentul trebue sa voteze o hotarare in care asa politicieni (din cauza caruea se ard edificiile statului , mai ales de doua ori) incompetenti sa nu mai poata fi inaintati la alegeri. Fascismul-comunist trebue oprit. Cel mai mare argument ca alegerile au fost falsificate este proba ca comunistii au pierdut alegerile anticipate. Voronin este un populist mare care are de la natura talent de-a convinge masele, cum a fost si Hitler. El trebue izolat de mase, este imprevizibil tiranul.

 13. Chestionarul anului

  Toti la vot

  Jos in partea stinga-

  http://www.pl.md

 14. ŞOCANT! Neonaziştii ruşi sunt mândri că au omorât 71 de oameni în 2009
  03.02.2010

  Neonazistii din Rusia fac parada cu ispravile lor sangeroase si sunt atat de mandri incat nu isi ascund fetele. Acestia nu ezita sa ii ucida pe cei care nu au sange slav.

  Potrivit site-ului Stirile Pro TV, numai anul trecut neonazistii rusi au omorat 71 de imigranti, fara ca autoritatile sa bage de seama. In mod exceptional, un reporter Sky News a avut acces la un antrenament al extremistilor.

  Neonazistii se vad pe ei insisi drept razboinici care lupta eroic pentru drepturile rusilor. Afisand simboluri care starnesc fiori, ataca pe oricine difera prin culoarea pielii, formatul ochilor ori religie.

  N-au ezitat nici sa-si insuseasca salutul hitlerist al fostilor inamici din razboiul care a luat vietile a 25 de milioane de rusi.

  Organizatiile pentru drepturile omului atrag atentia ca situatia a atins deja un prag critic, care ar trebui sa determine autoritaile sa actioneze ferm.

 15. Sapte afaceristi rusi au fost asasinati, iar cadavrele lor au fost abandonate in Siberia

  Miercuri, 3 februarie 2010,

  Cadavrele a sapte oameni de afaceri au fost gasite intr-o masina, in Siberia. Responsabili rusi au declarat ca, cel mai probabil, cei sapte au fost asasinati, iar corpurile neinsufletite au fost abandonate in estul Siberiei, in pustietate, transmite AFP.

  Cadavrele au fost gasite la 120 de kilometri de orasul Zakamensk, in apropiere de frontiera cu Mongolia. „Corpurile purtau semne ale unei morti violente”, a declarat un responsabil. Oficialii au refuzat sa dea detalii cu privire la acest caz. Asasinatele in care victime sunt oameni de afaceri nu sunt rare in Rusia, precizeaza analistii francezi.

 16. Da, eveniment de talie internationala. Vor cinta in Chisinau fanfare, vor fi focuri de artificii. Filat pe PMAN va dansa tangou cu Pavlicenco, iar Can – cu Anatol Petrenco…

 17. Pt Victor

  Si Victor – cu cine? Cu rautatea la brat?

 18. Soccese mari!!!!!!! Intodeauna am spus ca e important sa avem partide PROUNIONISTE si PRO NATO chiar daca nu au reprezentanti in parlament totusi ei ridica mereu aceste intrebari si popularizeaza aceste idei.
  Numai bine

 19. FELICITARI!Sper sa reveniti pe ringul politic pentru a consolida rindurle „dreptei” in parlament ,dar si cu o echipa care ar avea multe calitati de ale D-stra ca trasaturi de caracter si intelect.
  Succes.

 20. ptu: Pavlicenco
  si
  # Victor spune:
  3 February 2010, la 14:02

  „Da, eveniment de talie internationala. Vor cinta in Chisinau fanfare, vor fi focuri de artificii. Filat pe PMAN va dansa tangou cu Pavlicenco, iar Can – cu Anatol Petrenco…”

  O idee „misto”/mit Stock-cu baston/ !!!!!

  D-na Pavlicenco, mie mi se pare destul de buna „chestiunea” cu tangoul ! Un tahgou sau o hora pot fi foarte utile in procesul de unificare a fortelor politice democratice……

  Victor are imaginatie bogata:”Filat cu Pavlicenco
  Can cu Anatol Petrenco”,
  Nu stiu de ce nu-i vede pe PMAN la evenimntul de talie internationala pe toti membrii partidelor-componente ale AIE.

  Cum sa „valsam” sau sa dansam „tangou” numai noi……

  Victor, doresc sa-ti povestesc un caz xazliu din viata mea. 15 ani in urma, o delegatie din Moldova /din care faceam parte si eu/ a fost invitata la Paris in cadrul unui proiect pentru dezvoltarea relatiilor de parteneriat.
  Responsabil pentru acea misiune economica din partea franceza era un om exceptional-Michell Theovalle. Fostul consilier al prim-ministrului din Singapore. Lucrase acolo timp de 5 ani/ perioada suficienta, in care acea tara a iesit din criza economica /.
  Intr-o seara, dupa programul oficial , am fost invitati la o excursie in centrul Parisului. Acolo am vazut atunci cum muncesc in strada oamenii talentati din diferitere republici ale fostei URSS.
  Prima impresie a fost ca am nimerit la un festival international, organizat la cel mai inalt nivel profesional, sub cerul liber.
  Intr-un moment orchestra a „declansat” un vals nemaipomenit. Probabil am „inmarmurit” ascultind si privind maestria lor artistica. Intr-un moment, pe neasteptate, francezul s-a apropiat de mine rapid si m-a invitat sa dansam acel vals. Nu mai dansa nimeni. In jur o sumedenie de straini „gura-casca”. Nu am refuzat invitatia. Am dansat cu mare atentie si straduinta. Partenerul dansa „vals” pe „frantuzeste”….Cred ca Filat sau Anatol Petrenco se descurca mai bine ca francezul.
  In sfirsit valsul s-a terminat, „gura-casca” au aplaudat /probabil curajul nostru/….
  Im venit din acea delegatie cu mai multa experienta. Stabilisem primele relatii de parteneriat. Acolo, la expozitie, am vazut utilaje performante, de care inainte nici inchipuire nu aveam impreuna cu ai mei colegi de serviciu, dar foaaarte scumpe. Mi-am propus sa depun tot efortul si sa avem si noi atare utilaj, care pe atunci
  parea un vis….
  In anul 2000 visul meu s-a implinit. Acest utilaj a fost salvarea „tehnica” a intreprinderii.

  Au trecut multi ani….Dar acel „vals unicat” nu-l voi uita niciodata.

  Pe PMAN nu am dansat inca niciodata in viata mea. Nu am avut curaj sau poate un partener curajos.

  De aceea, pentru mine idea ta cu „tangoul” m-a facut sa ma ghindesc la un „dans” unicat, ca si la un „vis”, care sa nu se uite.

  In final, am si eu o intrebare pentru tine : de ce mai „ales” pe mine ca si candidat pentru acel „tangou” imaginar ?
  „Ai visat” cumva ceva, poate te streseaza numele sau fiinta mea ? Ai careva motive ?

 21. D-na Pavlicenco în ultimele zile aveţi atîtea evenimente plăcute cu care Vă felicit, dorindu-vă multă sănătate, prosperitate, curaj, voinţă, tărie de caracter şi rezultate dorite – 3 ani de la fondarea partidului şi astăzi 4 februarie ziua de naştere a dlui Sergiu.
  Pentu mine este important faptul, că Partidul Naţional Liberal din Moldova promovează doctrina liberalismului, o doctrină destul de veche care se sprigină în fond pe liberul arbitru şi care, cum sublinia Hayek, este unica garanta a unui comportament coerent ca şi doctrina promovată de Partidul Naţional Liberal din Romania constituit în 1875 de aşa politicieni ca Mihail Kogalniceanu, Dimitrie Ghica, Alexandru Duca, Alexandru Cretescu, V. Boerescu, A.G.Golescu ş.a.
  Unii încurcă liberalismul cu unionismul şi neonaţizmul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *