Si de aceasta data, PNL a avut dreptate…

http://www.europalibera.org/content/article/1940270.html

eur-libera„Aşteptările fostei parlamentare Vitalia Pavlicenco, cunoscută adeptă a apropierii cît mai strînse dintre RM şi România, sînt legate de rezultate concrete. CIMG1666

Vitalia Pavlicenco: „Eu aş vrea, într-adevăr, să văd, după această vizită, o colaborare eficientă între guvernele de la Bucureşti şi Chişinău, aş vrea să fie o colaborare interparlamentară extraordinar de bună şi aş vrea să fie o colaborare bună între deputaţii, decidenţii din RM în forurile internaţionale. Depinde şi de presa noastră, depinde de societatea civilă din RM, depinde de oamenii care nu trebuie să aibă frică să solicite o implicare mai mare a României. Să nu fie transformată România şi Preşedintele Băsescu într-o vacă sfîntă, în raport cu care să nu poţi spune nimic, să nu poţi critica”.

Vitalia Pavlicenco a mai spus că Traian Băsescu are acum toate posibilităţile să dea o dimensiune pragmatică, concretă aspiraţiilor proeuropene ale moldovenilor, mai ales că basarabenii nu au fost o piedică pentru aderarea României la NATO şi UE, deci acum România este obligată să ne ajute. Iar această vizită trebuie să fie punctul de demarare a acestui proiect de asistare a RM, pentru a ajunge în familia euroatlantică”. ( „Europa Libera”)

Dupa declaraţiile facute de TRAIAN BASESCU:

Nici un alt partid, in afara de PNL, nu a spus public acum ca R.Moldova NU TREBUIE sa semneze un Tratat de frontiera, ci ca TREBUIE sa semneze un Acord moldo-roman de Parteneriat strategic „Pro Europa” – fapt confirmat azi de Traian Basescu.

Nici un alt partid, in afara de PNL, nu a insistat public asupra necesitatii deblocarii problemei redobindirii cetateniei Romaniei de catre romanii basarabeni. Si acest lucru a fost in atentia lui Basescu. Referitor la aceste doua probleme, precum cunoasteti, Presedintele Romaniei a declarat: 

Tratatul de frontieră: „Am discutat despre celebrul Tratat de frontieră, cum era numit anterior la Chişinău, şi aici aş vrea să fiu extrem de deschis: România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi RM, România a recunoscut frontierele de stat ale RM, aşa cum ele au fost moştenite de la fosta Uniune Sovietică”. Preşedintele român a mai declarat că, în cadrul întrevederii cu omologul său moldovean, s-a convenit asupra semnării, cât mai rapide, a unui Acord de parteneriat pentru integrarea Moldovei în UE, pentru a grăbi acest proces”.

Cetăţenia: „Până la 30 iunie toate restanţele care provin din anii ’90 – începutul anilor 2000 la acordarea cetăţeniei române vor fi procesate. În şedinţa de vineri, guvernul român va adopta o ordonanţă de urgenţă care să vină în continuare în sprijinul creşterii vitezei de acordare a cetăţeniei române celor care şi-au pierdut-o în mod abuziv şi fără vina lor. Sperăm că, odată cu înfiinţarea noii agenţii, viteza de procesare a dosarelor să crească în aşa fel, încât niciun cetăţean al RM să nu simtă umilinţa sistemul birocratic”.”

In concluzie:

1. Asteptam ca pozitia, cuvintele si promisiunile lui Traian Basescu sa devina fapte. Notificam, insa, trei probleme, care par minore, care nu au fost atinse de Basescu, dar care ar putea sa impiedice, totusi, accelerarea redobindirii cetateniei: cazierul juridic romanesc, „programarea” la consulate, lipsa dreptului basarabenilor, domiciliati in RM, sa depuna dosarele in orasele din Romania.

2. REGRETAM ATITUDINEA PRESEI NEINDEPENDENTE, CARE NU A OGLINDIT POZITIA PNL REFERITOR LA ACESTE DEZIDERATE ALE ROMANILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA…

Libertatea inca nu este aproape!

VP

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
 1. Vulturul Brancovenesc

  Depinde in proportie de 99% de vointa cetatenilor R. Moldova si de decidentii politici din aceasta tara. Din partea Romaniei cred ca nu se pune problema ca nu ar sprijini demersurile de apropiere si integrare in structurile europene.
  Deci lupta trebuie dusa in interiorul R. Moldova cu cei care mai au mentalitati comunistoide si judecati revolute.

 2. Sa-i ia dracu si sa ramana dincolo de prut cu rusii lor cu tot si sa-l ia si pe Basescu ca l-au vrut cam 90% din ruso-moldoveni. Pana la ultimele alegeri credeam ca merita eforturi pentru o unificare acum cand am realizat ce nemernici si tampiti sunt prefer sa ramana acolo cu mama rusia. Basescu nu face decat sa plateasca din banii nostrii voturile luate de la sarantocii de acolo. Mai bine ar gasi ar sprijini cu acesti bani proiecte care sa asigure locuri de munca in romania nu la dracu-n praznic. Dar de…… in Romania de fapt a pierdut alegerile am uitat.

 3. Denisa, daca ai fi basarabeanca n-ai mai gandi asa. Ce anume te determina sa ai aceasta mentalitate de tip materialist? In viata mai trebuie sa mai gandim uneori si cu sufletul, nu doar cu stomacul. Romania este sora mai mare care-si rupe de la gura pentru a incerca sa-i potoleasca foamea surorii ei mai mici. Mi se pare un lucru extrem de natural si firesc.

  Radu (Iasi)

 4. Nu mi-a placut o chestie la intilnirea de astazi a celor doi presednti:s-au decorat prea devreme.

 5. nu stii ca totusi nu e bine sa te lauzi cu niste afirmatii facute de
  Traian Basescu … ce sa zica atunci PL ? o sa-l foloseasca in campanie electorala pe Basescu sau cum? ….

  ce mai conteaza ce a zis de un partid sau altul… ma enerveaza faptul ca va batesi si criticati unul pe celelalt doar sa aveti ceva putere … si apoi ce faceti? … va apucati de strins banii electorali si de furat inca ceva pentru campania viitoare…

 6. PT: Nina -Nici nu era de asteptat sa va placa chiar tot.

  Dar nu prea aveti ce-i reprosa, nu-i asa dna Pavlicenco?
  Iar cit priveste domiciliatii RM, CRED CA NU ATI FOST ATENTA, Basescu a spus daca nu gresesc la intilnirea cu primarul general de Chisinau ca se va inlatura si aceasta bariera. Acuma sper sa va potoliti si sa dati pace la oamenui sa-si faca treaba.

 7. Perfecta drepatet Evolution, simt si eu la fel.

 8. Pt evolution

  Cind mai multe partide vor spune aceleasi lucruri, situatia se va schimba. Noi am avut curajul sa spunem si vrem sa punem presiune sa faca si altii asemenea lucruri. Noi doar ne vom bucura…

 9. Pt stef

  Eu la intilnirea cu Chirtoaca nu am fost si nu conteaza ce a spus acolo sau in alta parte. Conteaza sa faca, pentru ca de vorbit – vorbeste si face demagogie de cinci ani, dupa ce a pus umarul la instalarea lui Voronin la putere si ni s-au mai rapit, cu sprijinul lui direct, alti cinci ani din viata. Noi am luptat contra lui Voronin, pus la putere de Rosca si de Basescu, iar Basescul in Romania a baut vinul facut cadou de Voronin. Sau, poate, nu e asa?

  Cu atit e mai mare raspunderea lui Basescu sa faca ce nu a facut nici in precedentii 5 ani, ba mai mult – sa ne compenseze, prin atitudinea atenta a Statului Roman, pentru guvernarea comunista a lui Voronin, cu care a „drujit” o perioada.

  Fapte, nu vorbe, ca de vorbe s-a saturat toata lumea.

 10. Daca cineva mai poate crede povestile astea cu 150 de mii de cetatenii pe an, atunci e foarte naiv…
  Interesant este ca Basescu a recunoscut, in cadrul vizitei sale la Primaria Chisinau, ca statul roman a dat doar 2000 de cetatenii basarabenilor in anul 2008. Nimeni nu a remarcat acest lucru. Nici macar Dorinas-Pacuras, al carui idol este Basescu.

  As putea face chiar un pariu ca dosarele din 2002 nu vor fi solutionate in pana la 20 iunie. Solutionarea inseamna CERTIFICATUL DE CETATENIE ROMANA, si nu avizul pozitiv dat de Directia Cetatenie, pe care il are in vedere Basescu.

  Evident, basarabenii sunt naivi si vor vota din nou cu PD-L-ul, orbeste.

 11. Pt Povesti

  Aveti perfecta dreptate si, pe acest blog, e spus si despre certificatul de cetatenie romana. Deziluziile urmeaza.

 12. Infuzia cu propaganda a lui Ghimpu et companie, pentru Basescu, este in plina floare.
  Partidele romanesti de opozitie nu au o politica serioasa in privinta basarabenilor.
  Basarabenii asociaza in mod eronat PSD-ul cu comunistii si PNL-ul cu vanzatorii de tara. Toti sunt de-o teapa. Nu exista unul mai bun si altul mai rau.
  Dorinas vorbeste frumos si vad ca e foarte implicat in campaniile electorale romanesti. As vrea sa-l vad pus, in momentul asta, in fruntea Guvernului. De fapt, asta ar insemna ingroparea Partidului Liberal. Nici macar juridica nu stie, domeniul din care vine el, chipurile.

 13. @ denisa spune:

  Această „denisa” este un provocator, garantat 100% că nu este din România şi că nu exprima părerea poporului român.

  Garantat 100%.

  S-ar putea verifica şi după adresa de IP al personajului amintit.

  Doamnă Pavlicenco, felicitări pentru sinteze şi pentru articol.

  Am observat atitudinea dumneavoastră vis-a-vis de aceste subiecte şi aş vrea să vă felicit pentru perseverenţă, chiar şi atunci când lucrurile par mai complicate ca oricând.

  Astăzi ne bucurăm împreună de reîncălzirea relaţiilor româno-române!

 14. @ Povesti spune:

  Dragă domnule,

  Observ că aveţi o memorie foarte selectivă, lucru care nu mi se pare demn de un om integru.

  V-aţi adus aminte de spusele Preşedintelui Băsescu (atenţie, în turul I la Prezidenţiale am votat cu Antonescu, iar în al doilea cu Băsescu. În plus simpatizez cu ideile PNL din România cu excepţia deciziei din turul 2 şi a bătutului câmpilor) legat de cele 2.000 de cetăţenii acordate în 2008.

  Dar văd că omiteţi intenţionat faptul că în 2009 România a aprobat peste 20.000 de cetăţenii pentru românii basarabeni, dintre acestea 14.000 fiind deja acordate, pentru restul urmând să fie depus jurământul.

  Preşedintele a spus că în urma modificărilor legislative a putut fi obţinută această creştere a eficienţei.

  Nu spun că Băsescu este cel mai bun om, dar cu siguranţă este cel mai bun prieten al Basarabiei din România la nivel de conducere a statului.

 15. ia uite , BASESCU „gandeste si vrea sa faca „taman ce vroiai si dna VP ! Acuma o sa te aastmperi sa-l mai bestelesti sau o sa carcotesti mai departe.Aa, las”ca-i mai ai pe Filat , Ghimpu , Chirtoaca ! Da ,ai uitat de voronin , poate ne spui ce-a facut azi la Moscova.

 16. vai , dar articolul mai este cum mai este , dar din raspunsuri se vede ca nu te-ai astamparat si ca mori de ciuda, ca „bestelela” ta de pe aici n-a dat roade .VP , mori de invidie si ura, il urasti de moarte pe Base ! Esti cam in varsta , baga de seama sa nu te imbolnavesti.

 17. Basescu face „demagogie”, dar mai face cate ceva , se vede , dar dta ce faci de atatea ani ?Nu tot demagogie!? Ce-ai obtinut dupa atata galagie si scandaluri cu toti ? Poate nu stii sa lupti ,caci numai critici si balacaresti pe toti. Asata e cel mai usor.Scrie aici ceva pe puncte: rezulatele muncii dtale.Numai concret , nu ce-ai vorbit si scris pe undeva. Fapte.

 18. Pt andrusel

  Imi pare rau sa spun, dar la intrebarea Lorenei Bogza ce a facut Basescu, invinuit ca vorbeste mult si nu face nimic, NU A AVUT CE SA SPUNA. Asta este adevarul. Nu sint atit de optimista sa cred ca va avea ceva de spus si peste un an. Judecam dupa actiuni, nu dupa bla-bla-bla. La asta el e mester.

 19. credca la BLA-BLA nu te intrece nimeni pe …MATALUTA.

 20. Dna Pavlicenco … nustiu dar cred ca toata lumea este deacord cu mine ca atunci cind aveti o propunere serioasa sa lucrati la ea si so dezvoltati si so prezentati intregii lumi …. si eu am unele propuneri pentru a face reformele mai eficiente… dar pe mine cineva ma aude? … eu nu cred… ms

 21. Pt evolution

  Imi cer scuze, dar nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. faceti-va blog, site si spuneti-va opiniile. Noi, PNL, consideram ca am onfluentat intrucitva prin conferintele de presa starea de lucruri cu cetatenia.

 22. D-na Pavlicenco chiar si imprivinta cu cetatenia nu este totul asa de roz cum pare… eu de exemplu am scris cererea petnru inceput la care am asteptat 2 ani raspuns, apoi in luna mai am depus intregul pachet de documente si acum stau si infiecare saptamina ma uit in monitorul oficial romanesc daca sunt pe lista, si simt ca o sa mai fac acest lucru inka vreo 5 luni … atunci imi zice-ti cum a-ti influentat? sunt doar vorbe in realitate nimik …

 23. Denisa, dar sa te ia pe tine dracu’, cum ar fi? Ai reusit sa ma scoti din titini, cum iti permiti sa scrii astfel de lucruri? Sub protectia anonimatului crezi ca poti sa-ti permiti orice?! Si atunci pentru ce au murit sute de mii de romani, daca nu milioane, in timp, pentru intregirea acestui neam? Ca sa scuipi tu acum pe mormintele lor? Nerusinat-o…

 24. Imi pare ca e lauda. Bravo, si celelalte partide au idei pe care voi nu le aveti. Fiecare cu propunerile sale cum se spune. Apropo toate cele de mai sus arata frumos cind le citesti insa cind vezi consecintele nu prea arata frumos, deci Politica e murdara si inca nimeni nu a demnostrat contrariul.

  PS: Lumea e condusa de oameni mondiali care ne decid soarta, Si a RM,RO,IT, a tuturor… si ce nu am face nu poate fi schimbat.

 25. Pt marcel

  La ce oameni mondiali va referiti sau vreti sa spuneti ca alde Untila stie mai bine, cu „prietenii sai”, printre care e si tatal dumitale, mi se pare, pe care il respect, despre ce e vorba? Fara rautate. Daca gresesc, imi cer scuze, nu sint diplomat intr-o misiune in Italia.

 26. Pentru toti cei interesati

  Sper sa fi vazut unii dintre Dumneavoastra aceste documente, lansate in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau

  Apel către Preşedintele României şi Preşedintele Republicii Moldova
  pentru unitatea naţională a poporului român

  Apel semnat de 35 de organizaţii civice şi sindicale

  E.S. DLUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI – TRAIAN BĂSESCU
  E.S. DLUI PREŞEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA – MIHAI GHIMPU
  Bucureşti, 21 Ianuarie 2010

  Stimate Domnule Preşedinte al României,
  Stimate Domnule Preşedinte al Republicii Moldova,

  Anul trecut s-au împlinit 70 de ani de la semnarea pactului dintre cei mai mari criminali ai istoriei – Stalin şi Hitler. Consecinţele acestui pact au fost ilegitime şi criminale inclusiv faţă de România şi poporul român. Parlamentul European a adoptat anul trecut, cu o largă majoritate, rezoluţia prin care ziua de 23 August a fost declarată Ziua europeană a victimelor stalinismului şi nazismului.

  Spre ruşinea noastră, românii din Basarabia şi din nordul Bucovinei sunt încă victime ale Pactului Hitler-Stalin. Dintre ţările care au îndurat consecinţele ilegitime şi criminale ale acestui pact (ţările baltice, România şi Polonia), doar noi nu am dat dovadă de demnitate naţională şi nu am acţionat pentru ca asemenea consecinţe să nu mai existe, în condiţiile în care Uniunea Sovietică s-a desfiinţat pe cale paşnică încă din 1991.

  Avem datoria morală şi dreptul legitim de a condamna Pactul Stalin-Hitler şi consecinţele lui ca ilegitime şi criminale.

  In numele sutelor de mii de compatrioţi, care au murit pentru unirea tuturor românilor, cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române din 24 Ianuarie 1859, vă cerem să acţionaţi cu demnitate pentru unitatea naţională a poporului român.

  A s t f e l :

  1). Vă cerem să înfiinţaţi Comisia prezidenţială a României şi a Republicii Moldova pentru analiza consecinţelor Pactului Hitler-Stalin asupra României şi asupra poporului roman.
  2). Vă cerem să condamnaţi, în numele poporului român, Pactul Stalin-Hitler şi consecinţele lui ca ilegitime şi criminale. Această condamnare trebuie făcută în deplină cunoştinţă de cauză, în baza viitorului raport al respectivei comisii, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României şi în faţa Parlamentului Republicii Moldova.
  3). Vă cerem să acţionaţi pentru condamnarea, de către forurile competente internaţionale, a Pactului Stalin-Hitler şi a consecinţelor lui ca ilegitime şi criminale.
  4). Vă cerem să acţionaţi pentru reintegrarea în România, în cadrul Uniunii Europene şi cu acordul forurilor competente internaţionale, a teritoriului românesc ocupat prin forţa armată de Uniunea Sovietică (Basarabia, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţei şi Insula Şerpilor), urmare a Pactului Stalin-Hitler. Această reintegrare trebuie făcută în acelaşi spirit cu reunificarea Germaniei din 1990.
  5). Vă cerem să acţionaţi pentru despăgubirea morală şi materială a poporului român şi a României faţă de crimele, fărădelegile şi abuzurile comise de Uniunea Sovietică împotriva României şi a cetăţenilor ei, nivelul şi modalităţile de despăgubire urmând a fi stabilite de o comisie recunoscută de forurile competente internaţionale.

  Stimate Domnule Preşedinte al României,
  Stimate Domnule Preşedinte al Republicii Moldova,

  Sute de mii de soldaţi români şi-au dat viaţa în cele două războaie mondiale pentru realizarea celui mai important proiect din istoria românilor – unitatea naţională. Astăzi, România se poate reîntregi fără sacrificii umane. Stă în puterea noastră de a demonstra întregii lumi că Pactul Stalin-Hitler şi consecinţele lui au fost ilegitime şi criminale.

  Soarta fraţilor noştri din Basarabia şi din nordul Bucovinei, care au îndurat cele mai abominabile crime şi fărădelegi ale comunismului, începând din 1940, nu trebuie să rămână decisă de cei mai mari criminali ai istoriei – Stalin şi Hitler.

  Pactul dintre Hitler şi Stalin (cunoscut ca Pactul Ribentropp-Molotov) a fost semnat la 23 august 1939, la Moscova, stipulând, într-un protocol secret, interesele sovietice de a anexa Ţările Baltice, estul Poloniei şi estul României (Basarabia). La 23 august 1939, nazismul şi comunismul şi-au dat mâna. Hitler şi Stalin au semnat un pact de „neagresiune” şi au împărţit ceea ce nu era al lor: Ţările Baltice, România şi Polonia. Acest pact a insemnat începutul dezastrelor naţionale pentru aceste ţări.

  In iunie 1940, prin ultimatumul Guvernului sovietic, care a ameninţat cu invazia armată imediată, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice nu numai Basarabia, dar şi nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei, ultimele două neaparţinând niciodată Rusiei sau Uniunii Sovietice.

  Teritoriul românesc ocupat de Uniunea Sovietică are o suprafaţă de 44.000 km2, fiind locuit, în momentul cedării, de 3.200.000 de oameni, majoritatea etnici români; după cedare, aceştia au fost supuşi deznaţionalizării forţate, persecuţiilor etnice, deportărilor (inclusiv în lagăre de muncă în Siberia), asasinatelor în masă, precum şi altor forme de exterminare; teritoriile româneşti au fost masiv colonizate cu populaţii alogene.

  In 1948, insula Şerpilor, teritoriu romanesc din Marea Neagră, a fost ocupat ilegitim de Uniunea Sovietică.
  * * *
  Anul trecut, zeci de mii de tineri români au fost reprimaţi de puterea comunistă din Republica Moldova pentru că au demonstrat pentru reintegrarea europeană a Basarabiei, scandând lozinci precum: „România, nu uita, Basarabia e a ta!”, „Suntem români!”, „Vrem să fim în Europa”, „România – ultima salvare”, „Libertate!”, „Jos comuniştii!”, „Jos comunismul!”.

  Stimate Domnule Preşedinte al României,
  Stimate Domnule Preşedinte al Republicii Moldova,

  Cităm din rezoluţia Marii Uniri din 1 Decembrie 1918: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor, îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”.

  Cităm din Actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia, acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România”.

  Cităm din Declaraţia de Unire a Bucovinei cu România din 28 noiembrie 1918: „Noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a ţării şi fiind investit singur cu puterile legiuitoare, în numele Suveranităţii naţionale, hotărâm Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu regatul României”.

  Menţionăm că solicitările noastre din prezentul apel sunt conforme cu cererile Proclamaţiei pentru decomunizarea României (pe care o anexăm în continuare), lansată simbolic la 23 august 2008, la 69 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin.

  Avem convingerea că veţi acţiona cu demnitate pentru unitatea naţională a poporului român.

  Bucureşti, 21 ianuarie 2010

  Sorin Ilieşiu – vicepreşedintele Alianţei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismuluihttp://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html
  Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv
  Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte
  Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte
  Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu
  Consiliul Mondial Romвn, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte
  Grupul de acţiune Noii Golani
  Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte
  Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte
  Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte
  Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte
  Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte
  Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte
  Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte
  Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte
  Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte
  Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte
  Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte
  Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte
  Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte
  L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte
  Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte
  Consiliul Romвn American, Neculai Popa – Preşedinte
  Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte
  Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte
  Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte
  Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte
  Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte
  Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte
  Grupul văduvelor de eroi martiri
  Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România
  Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte
  Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte
  Sindicatul Solidaritatea Hunedoara
  Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

  PROCLAMAŢIA PENTRU DECOMUNIZAREA ROMANIEI1

  Bucureşti, 23 August 2008 – la 69 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin
  de la Moscova

  Reformarea României postcomuniste şi reconcilierea naţională sunt posibile numai prin decomunizare.

  1.0. Avind in vedere că:
  1.1. La 23 august 1939, la Moscova, a fost semnat Pactul dintre Hitler şi Stalin (cunoscut ca Pactul Ribentropp-Molotov), care prevedea, într-un protocol secret, interesele sovietice de a anexa Ţările Baltice, estul Poloniei şi estul României (Basarabia).
  1.2. În iunie 1940, prin ultimatumul Guvernului sovietic, care a ameninţat cu invazia armată imediată, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice nu numai Basarabia, dar şi nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei, ultimele două neaparţinând niciodată Rusiei.
  1.3. Teritoriul românesc ocupat de Uniunea Sovietică are o suprafaţă de 44.000 km2, fiind locuit, în momentul cedării, de 3.200.000 de oameni, majoritatea etnici români; după cedare, aceştia au fost supuşi deznaţionalizării forţate, persecuţiilor etnice, deportărilor (inclusiv în lagăre de muncă în Siberia), asasinatelor în masă, precum şi altor forme de exterminare; teritoriile româneşti au fost masiv colonizate cu populaţii alogene.
  1.4. Insula Şerpilor, insulă românească din Marea Neagră, a fost ocupată ilegal de Uniunea Sovietică în anul 1948.
  1.6. Preşedintele şi Parlamentul României au datoria morală şi dreptul legitim să condamne Pactul Stalin-Hitler şi consecinţele lui ca ilegitime şi criminale.
  1.7. Preşedintele şi Parlamentul României vor acţiona pentru:
  1.7.1. condamnarea, de către forurile competente internaţionale, a Pactului Stalin-Hitler şi a consecinţelor lui ca ilegitime şi criminale.
  1.7.2. reintegrarea în România, în cadrul Uniunii Europene şi cu acordul forurilor competente internaţionale, a teritoriului românesc ocupat prin forţa armată de Uniunea Sovietică (Basarabia, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţei şi Insula Şerpilor); această reintegrare trebuie făcută în acelaşi spirit cu reunificarea Germaniei din 1990.
  1.7.3. despăgubirea morală şi materială a României faţă de crimele, fărădelegile şi abuzurile comise de Uniunea Sovietică împotriva României şi a cetăţenilor ei, nivelul şi modalităţile de despăgubire urmând a fi stabilite de o comisie recunoscută de foruri competente internaţionale.
  1.8. Parlamentul, susţinut de Preşedintele României, va adopta punctul 9 al Declaraţiei de la Praga din 3 iunie 2008 privind conştiinţa morală europeană şi comunismul, prin care se cere „stabilirea datei de 23 August, data semnării pac­tu­lui dintre Hitler si Stalin – cunoscut ca Pactul Ribben­trop-Molotov, ca zi comemorativă a victimelor regi­murilor­ nazist şi comunist”.
  2.0. Parlamentul României, în consens cu Preşedintele României, având susţinerea UE şi NATO – interesate de o Românie decomunizată, va adopta o declaraţie explicită de asumare a următoarelor documente:
  2.1. Discursul din 18 Decembrie 2006 al Preşedintelui României în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, discurs devenit act oficial al statului român pentru condamnarea regimului comunist din România ca ilegitim şi criminal în baza Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR).
  2.2. Declaraţia de la Praga din 3 iunie 2008 privind conştiinţa morală europeană şi comunismul.
  3.0. Parlamentul şi Guvernul, în consens cu Preşedintele României, având susţinerea UE şi NATO – interesate de o Românie decomunizată, au datoria să adopte cât mai curând posibil legile şi măsurile pentru decomunizare, din următoarele considerente:
  3.1. Poporul român a respins totalmente comunismul înainte ca acesta să-i fie impus prin forţa armată de către Uniunea Sovietică. Dintre toate ţările europene, România interbelică a fost ţara cu cei mai puţini comunişti raportat la numărul populaţiei. La 23 august 1944, PCR avea numai 80 de membri оn Bucureşti şi mai puţin de 1000 în întreaga ţară. Menţionăm că în 1938 România avea 316 710 kmІ şi 19.933.802 locuitori. Înainte de sovietizare, comuniştii reprezentau sub 0,005% din populaţia României.
  3.2. Comunismul a fost impus împotriva voinţei poporului român, exprimată la alegerile din noiembrie 1946 câştigate în realitate cu o majoritate covârşitoare de opoziţia anticomunistă, care a obţinut între 70% şi 90% din voturi, comuniştii inversând rezultatul oficial.
  3.3. Poporul român a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, recunoscut ca atare de întreaga comunitate internaţională.
  3.4. Dintre statele europene, România a avut cel mai mare număr de deţinuţi politici raportat la numărul populaţiei (între 500.000 şi 2.000.000) şi cea mai înfricoşătoare poliţie politică – Securitatea.
  3.5. Dintre toate fostele ţări comuniste din Europa, doar în România s-au înregistat victime la căderea comunismului. Nu au fost doar câteva victime, ci a fost un uriaş masacru – peste 1200 de morţi şi peste 4800 de răniţi.
  3.6. Conform Raportului final al CPADCR, “comunismul a căzut doar oficial la 22 decembrie 1989. Neoficial, structuri, dar mai ales metode şi mentalităţi comuniste au continuat să existe sub diferite forme, unele extrem de grave (…) : a)reprimarea manifestaţiilor anticomuniste din perioada decembrie 1989 – aprilie 1990; b)diversiunea etnică de la Târgu-Mureş din martie 1990; c) reprimarea manifestaţiei anticomuniste din Piaţa Universităţii din Bucureşti (…); d)„mineriadele” din 1991 şi 1999. Toate acestea au fost diversiuni şi manifestări tipic comuniste”. Majoritatea vinovaţilor nu au fost judecaţi până în prezent. Dimpotrivă, ei au devenit personalităţi publice şi politice, infestând de aproape 20 de ani societatea românească.
  3.7. Reforma morală nu a fost posibilă din cauza nejudecării masacrului din timpul revoluţiei anticomuniste precum şi a fratricidului din iunie 1990 împotriva manifestanţilor anticomunişti, a societăţii civile, a partidelor istorice şi a presei independente. Marea corupţie a apărut şi s-a menţinut inclusiv datorită nejudecării acestor crime.
  3.8. O parte din clasa politică s-a făcut vinovată de complicitate morală cu autorii masacrului din decembrie 1989 şi a fratricidului din iunie 1990, comise pentru a reprima şi a deturna caracterul anticomunist al revoluţiei începute în decembrie 1989. Acum, când România este membră a NATO şi UE, această revoluţie trebuie terminată şi se cuvine să devină “de catifea”.
  3.9. În 18 Decembrie 2006, regimul comunist din România a fost condamnat ca ilegitim şi criminal de către şeful statului în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, prin discursul devenit act oficial al statului român, în baza Raportului final al CPADCR, document edificator şi incontestabil, sintetic şi analitic (care însumează 660 de pagini) elaborat de peste 40 de autori, majoritatea experţi în domeniile abordate. Actul condamnării comunismului este începutul renaşterii morale a României şi al reconcilierii naţionale, cel mai important act din istoria postcomunistă a ţării noastre alături de aderarea la NATO şi integrarea în UE, un exemplu pentru condamnarea internaţională a regimurilor comuniste.
  4.0. Legile şi măsurile pentru decomunizarea României:
  4.1. Cercetarea prin Justiţie a crimelor istoriei recente a României. Finalizarea urgentă a cercetărilor justiţiei referitoare la masacrul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990 comis împotriva manifestanţilor anticomunişti, a societăţii civile, a partidelor istorice şi a presei independente. Cercetarea prin justiţie a următoarelor evenimente: reprimarea revoltei muncitoreşti din Valea Jiului, 1977, reprimarea revoltei anticomuniste din Braşov, 1987; diversiunea etnică din Târgu-Mureş, 1990; mineradele din 1990, 1991, 1999. Desecretizarea imediată a arhivelor lămuritoare faţă de aceste evenimente.
  4.2. Recunoaşterea caracterului anticomunist al revoluţiei începute în decembrie 1989; recunoaşterea Proclamaţiei de la Timişoara (martie 1990) şi a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din Bucureşti (aprilie-iunie 1990) ca momente reprezentative ale revoluţiei.
  4.3. Legea lustraţiei anticomuniste.
  4.4. Legea declarării crimelor şi abuzurilor regimului comunist ca fiind crime împotriva umanităţii şi imprescriptibile juridic.
  4.5. Legea interzicerii şi pedepsirii actelor de apologie a comunismului, precum şi a actelor de negare a crimelor şi fărădelegilor regimului comunist (extremismul de stânga trebuie respins cu aceeaşi hotărâre precum cel de dreapta). Interzicerea comercializării, difuzării, publicării şi afişării simbolurilor grafice comuniste şi a materialelor de propagandă comuniste cu excepţia contextului cultural/educativ antitotalitar. Eliminarea numelor de foşti comunişti pentru denumiri publice: străzi, localitaţi, instituţii etc..
  4.6. Legea anulării sentinţelor de condamnare politică emise de justiţia comunistă după principiile luptei de clasă între anii 1945–1989; anularea condamnărilor la moarte a celor care au au dat pe faţă criminalitatea comunismului; abrogarea prevederilor decretului lui N.Ceauşescu din 1988 referitor la crimele politice.
  4.7. Reînhumarea victimelor comunismului îngropate în gropi comune.
  4.8. Legea recunoştinţei faţă de luptătorii anticomunişti, faţă de foştii deţinuţi politici; majorarea semnificativă a pensiilor acestora şi acordarea de gratuităţi.
  4.9. Legea reducerii la minimum a pensiilor responsabililor pentru crimele comuniste: foşti activişti comunişti din nomenclatura PCR, foşti conducători şi torţionari ai Securităţii, foşti conducători ai Miliţiei, ai Ministerului de Interne şi ai „Justiţiei” comuniste.
  4.10. Legea desecretizării şi deschiderii arhivelor comuniste şi postcomuniste; garantarea accesului liber şi neîngrădit la aceste arhive; transferul urgent al acestora la CNSAS sau la Arhivele Naţionale; publicarea pe Internet a arhivelor; trecerea Arhivelor Naţionale în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor.
  4.11. Legea împotriva distrugerii, manipulării, falsificării, ascunderii sau sustragerii de documente din arhivele comuniste şi postcomuniste; urmărirea penală a făptuitorilor.
  4.12. Legea restituirii arhivelor confiscate abuziv (arhivele cultelor religioase, arhivele sioniste ş.a.).
  4.13. Legea reparaţiilor faţă de foşti cetăţeni români exilaţi, autoexilaţi sau „vânduţi” în perioada comunistă.
  4.14. Legea prezentării adevărului referitor la perioada precomunistă, comunistă şi neocomunistă în manualele şcolare de istorie naţională şi universală. Studierea în şcoli a istoriei comunismului şi a Holocaustului să fie obligatorie, nu opţională.
  4.15. Legea pentru instituirea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului, pentru înfiinţarea în Bucureşti a Muzeului Dictaturii Comuniste, pentru construirea, în centrul capitalei, a Monumentului Victimelor Comunismului.
  4.16. Legea cercetării prin Justiţie a reconsolidării oligarhiei securisto-comuniste în România postcomunistă. Confiscarea de către stat a averilor dobândite prin fraudă.
  4.17. Legea cercetării prin Justiţie a privatizărilor făcute de oligarhia securisto-comunistă care a acaparat puterea economică în România. Confiscarea de către stat a fostelor bunuri ale statului privatizate fraudulos şi reprivatizarea acestora în beneficiul exclusiv al poporului român.
  5.0. Solicităm Preşedintelui României să ceară poporului să-şi exprime voinţa cu privire la adoptarea dezideratelor şi legilor decomunizării României, precum şi a condamnării Pactului Stalin-Hitler şi a consecinţelor lui ca ilegitime şi criminale, printr-un referendum organizat cât mai curând posibil.
  5.1. Solicităm Preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului, organizaţiilor nonguvernamentale, sindicatelor, tuturor cetăţenilor, mass-mediei, să se solidarizeze în jurul idealurilor Proclamaţiei pentru decomunizarea României.
  5.2. Facem apel la Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Organizaţia Naţiunilor Unite, Curtea Internaţională de Justiţie a Naţiunilor Unite, să acţioneze pentru decomunizarea României.

  Bucureşti, 23 August 2008 – la 69 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin de la Moscova

  Sorin Ilieşiu – iniţiator, vicepreşedintele Alianţei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/content/view/40/7/
  Vladimir Tismăneanu – preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România
  Mihai Şora – scriitor
  Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte
  Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv
  Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte
  Fundaţia Memoria – filiala Argeş [Experimentul Piteşti], prof.univ.dr Ilie Popa – Preşedinte
  Fundaţia Corneliu Coposu, Rodica Coposu şi Flavia Bălescu
  Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, avocat Antonie Popescu – Senior
  Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte
  Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte
  Grupul de acţiune Noii Golani
  Consiliul Mondial Romвn, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte
  Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte
  Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte
  Organizaţia internaţională a luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, Ionel Leşu – Preşedinte
  Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte
  Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte
  Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte
  Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte
  L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte
  Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte
  Consiliul Romвn American, Neculai Popa – Preşedinte
  Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte
  Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte
  Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte
  Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte
  Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte
  Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte
  Grupul văduvelor de eroi martiri
  Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România
  Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte
  Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte
  Sindicatul Solidaritatea Hunedoara
  Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

  1 “Proclamaţia pentru decomunizarea României” din 23 August 2008 a fost adoptată de cei aproape 400 de delegaţi la congresul Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat din 24 August 2008, partid afiliat la Internaţionala Creştin Democrată în 1987 în timpul dictaturii comuniste când se afla în clandestinitate.

  2Majoritatea măsurilor şi legilor pentru decomunizare sunt propuse iclusiv de Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (decembrie 2006). Legile decomunizării sunt, de asemenea, în spiritul următoarelor documente: Proclamaţia de la Timişoara (martie 1990), Proclamaţia pentru România (aprilie 2005), Apelul pentru România (iunie 2005), Rezoluţia nr. 1481 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (ianuarie 2006), Apelul pentru condamnarea comunismului (martie 2006), Discursul din 18 Decembrie 2006 al Preşedintelui României în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru condamnarea regimului comunist din România ca ilegitim şi criminal în baza Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (decembrie 2006), Apelul către Parlamentul României şi Parlamentul European (martie 2007), Apelul pentru Adevăr (ianuarie 2008), Rapoartele Comisiei Europene privind România (2007, 2008), Declaraţia de la Praga privind conştiinţa morală europeană şi comunismul (iunie 2008).

 27. Lui Mihai Romanul:

  Desteptule, Guvernul Romaniei a dat in 2009 douajdemii de cetatenii pentru basarabeni pentru ca a fost an electoral. Nu trebuie sa fii tare desept ca sa-ti dai seama lucrul asta.

 28. Dna Pavlicenko, degeaba va scremeti atita ca totuna nimeni nu va va lua in considerare, doar poate niste nebuni. Vreti sa va bagati in seama cu deasila, dar sa stiti ca presa nu va publica pentru ca nu aveti priza la public. nu prea va ia nimeni in serios. incercati acum sa fiti prea radicala-poate o sa impresionati citiva disperati pentru unire. dar sa stiti ca apropierea de Rominia nu trebuie facuta radical ca astfel riscam sa cream conflicte interne. deci ciocu mic si poate va lasati de politica p-u ca o faceti in zadar! v-am scris pentru ca deja deveniti penibila iar asta imi displace ca simplu cetatean.

 29. Pt SERGIO

  Inteleg, sint oameni si perceptii diferite. In general, sa nu va suparati, dar va voi spune si eu ceva, in speranta ca veti suporta si lucruri mai putin placute, la fel cum sint si eu in situatia de a suporta: de obicei, ma simpatizeaza si ma sprijina oameni profunzi, dar din astia sint mai rari, asta e…

 30. Vitalia mai lasa politica asta tot una putine sansa si iesti proasta ,nu poti sa faci nimic si nici lumea nu te vrea ,la piata centrala este si loc pentru tine indrazneste.

 31. Referitor la postul dumneavoastra, ma incurcati cu altcineva, nu am legaturi politice, cind am vorbit referitor la oamenii mondiali nu am vb la Untila ci la cei mondiali, nu vreau sa fac rasism insa din pacate cutotii o cunoastem ca lumea insasi e condusa de evrei.
  Este absurd de negat acest fapt, si sunt multele, referitor la actiunile Israelului in ultimii 3-2 ani daca sa analizam putem deduce multe lucruri,insa o mai zic inca o data, chiar la virsta de 17 ani am inteles ca democratia este pentru a convinge omul ca el conduce doar atit.
  Si sa spun si citeva lucruri despre Untila mi se pare un om cumsecade insa oamenii sunt cite o data orbiti de putere, cind zic de asta zic de toti si AIE si PCRM si toti cei altii, si pe de o parte sa o luam, daca nu ai o putere nu poti face nimic, pacat ca lumea nu intelege aceasta, cum poti face ceva pentru tara fara sa fii macar intr-un guvern, minister…
  Dmn. Pavlicenco sa facem si referire la partidul PNL este un partid cu un mesaj foarte bun, si cred ca si oameni capabili de a fi in parlament, propuneti idei, insa daca ideile nu le accepta cei din parlament/guvern , cum se mai zice „tot stai si latri ca tot nu te aude nimeni” asta e Puterea conteaza, insa sa o capeti frumos.
  PS:daca sunt greseli gramaticale, scuze, ca scriu foarte repede, si nu prea am timp sa recitesc ce am scris. 🙂

 32. Pt kolea

  Incorect: „iesti proasta”

  Corect: „esti proasta”

  Macar atita, daca esti mai destept – stii?

  Umbli des pe la piata centrala? Pe tine te-au acceptat acolo? Stai acolo, ca stai bine.

 33. Pt Marcel

  Daca am gresit, mi-am cerut scuze de inca ieri.

  1. Nu am inteles ce vedeti in vedere prin rasism, ce legatura are Untila cu fraza Dvs. „din pacate, cu totii cunoastem ca lumea e condusa de evrei”.

  2. principalul e ca spuneti ca „PNL este un partid cu un mesaj foarte bun si ca oamenii sint capabili de a fi in Parlament” In rest – noi asta si facem – propunem idei, luptam pentru ele, dar nu e vina noastra ca nu sint acceptate. Daca nu au fost acceptate de comunisti – de ce ne-am mira ca nu sint acceptate de democrati.

  3. Principalul e ca lumea sa stie ca avem idee si luptam pentru ele. Nu vor fi acceptate acum, vor fi pe urma. Important e sa nu fim lasi, sa avem curaj, sa nu ne ticalosim si sa ne trezim, apoi, ca ceva a explodat…
  PS:daca sunt greseli gramaticale, scuze, ca scriu foarte repede, si nu prea am timp sa recitesc ce am scris.

 34. Postul de televiziune prin Internet „JurrnalTV” titreaza: „Basescu a plecat… Noi cu ce ne-am ales?…” Si cand te gandesti ca este vorba despre un post de televiziune proguvernamental. Cel mai mult, insa, mi-a placut dialogul dintre cei doi presedinti, la despartire, in punctul de trecere a frontierei dintre Cahul ( era sa zic Cabul ) si Galati. Atent cum il stiu, probabil presedintele Basescu a omis sa-l invite pe presedintele Ghimpu sa-i intoarca vizita. Disperat ca vizita se termina si nimeni nu-l invita nicaieri, presedintele Ghimpu incearca o aducere aminte: „Domnule presedinte, imi pare ca eu n-am trecut niciodata Prutul. Tare imi vine sa trec dincolo…” Raspunsul presedintelui Basescu a fost perfect ( ca -ntotdeauna )… „Pai, ce sa faceti dincolo? Dimneavoastra aici aveti treaba.” Si-a plecat… lasandul pe bietul Ghimpu privind lung in urma lui… E perfect…
  Presedintele Basescu are totusi intr-un punct dreptate ( s-a mai nvatat si el minte ): si unirea, si eventuala intrare in N.A.T.O. , si cum se cheama limba, si problema transnistreana, toate, absolut toate se decid exclusiv la Chisinau. Orice ar cere Republica Moldova Romaniei, in trei secunde ar fi aprobat in Parlament in unanimitate, cu conditia sa le ceara Republica Moldova. Pana atunci…
  Eu nu voi mai posta, de aici in colo, pe blogurile moldovene. Nu este treaba mea.

 35. Pt Romanul

  De ce v-ati suparat pe mine?

 36. Untila era una si everii sunt altii.

  Rasism este intilnit in RM. Mai mult rusii urasc moldovenii care spun cca sunt Romani. Daca nu e asa, corectatima 🙂

  in fine, parerea mea este ca sa ajungeti in parlament aveti nevoie de o reforma completa pusa bine la punct 🙂

 37. Din discutia lui Marcel cu d-ta nu am inteles,cam de ce v-ati luat de Untila ?Ce are una cu alta ?Poate d-ta regreti,ca ti-a luat-o Untila,,pe dinnainte,, cu noul sau proiect ?Vad,ca niciodata nu evitati placerea de al ,,ciupi,,cu ceva pe Untila. Mata ai o calitate deosebita de ai ,,calari,,pe unii barbati ,care v-au fost coleji de acctivitate,insa in majoritatea cazurilor na-ti reusit s-o faceti si va rafuiti ,,marunt,,cu ei .Parerea mea este,ca aveti un orgoliu nesanatos si o lipsa de modestie.Mai lasati sa va aprecieze altii,prea mult va laudati !!

 38. Pt Vlad

  Si Marcel, sper, si eu, stim de ce ne-am luat de Untila. El poate sa nu recunoasca, este sub acoperirea anonimatului, dar eu am intuitia ca am dreptate.

  Nu regret deloc nimic. Proiectul Untila nu are decit sansa de a fi remorca. Drept dovada priviti aceasta emisiune: http://www.jurnaltv.md/#60198&20100126&60202&&30098&3604&30098

  In privinta „ciupitului” lui Untila, mai bine priviti emisiunile unde el ma – cum spuneti – „ciupeste”. Eu fac analize si voi mai face, dar nu acum. Mai asteptam.

  Nu am ,,calarit,, nici un barbat. Untila nu a avut partid, nici Urecheanu. Untila a fost propulsat in virful AMN datorita noua, liberalilor. Dar cind a vazut ca il deranjeaza cei care nu-l considera competitiv, ne-a alungat. Acum a fost si el fortat sa plece. I-a spus-o Eleonora Cercavschi la congresul MAE.

  Asta e jocul blogurilor si al comentariilor. Dumneata esti in anonimat si ma poti jigni cit vrei. Eu, daca accept, dau OK-ul sau nu, dar am dreptul sa scriu ce vreau pe blog si sa te invit sa nu-l vizitezi daca prezinta pericol pentru propria-ti sanatate. Nu citi laudele mele, ca nu am facut blog sa te informez sau sa te laud pe dumneata.

  Nu am ce sa ma rafuiesc absolut cu nimeni. Imi spun si imi voi spune parerile contra celor pe care ii consider cu gesturi si apucaturi perfecte de medicritate sau nulitate.

  Orgoliul meu nu depaseste pe nici al unui barbat. Dar daca sinteti barbat – nu aveti cum accepta asta. E nevoie de o prea mare anvergura sufleteasca… O aveti? Nu cred.

 39. Pt cei interesati

  Şosetele de alaltăieri
  Arcadie Gherasim
  gherasim.jpg

  Transferul de putere la nivel de raion a devenit o problemă care depăşeşte cadrul local şi riscă să compromită opţiunea majoritară, care a adus la puterea centrală cele patru componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

  Ce se întâmplă, de fapt, azi în aceste centre raionale? Se întâmplă că zeci de slugoi ai comuniştilor, care mai ieri, cu o impertinenţă mizantropică, dădeau afară din serviciu oameni de treabă, furau din averea statului, foloseau resursele bugetare – maşini, epoleţi, pistoale, păduri – în numele victoriei PCRM, astăzi îşi dreg glasurile cu alifie democratică şi iată-i coloraţi deja în galben, verde albastru închis ori mai deschis… Foştii şefi de fiscuri, poliţii, procuraturi, judecătorii, asistenţe sociale sau medicale, ocoluri de pădurari sau de şcoli şi şcolari, toţi care au distrus metodic, timp de opt ani, orice spirit democratic, orice zvâcnet european, orice scânteie de românism şi care afişau portretul lui Voronin din cabinet şi până la closet, azi au devenit cele mai de încredere persoane ale AIE în teritoriu.

  Se miră oamenii care au pătimit, care au luptat, care au alergat şi au făcut agitaţie pentru polul democrat şi se întreabă pentru ce au luptat, pentru ce au fost înjuraţi, bruscaţi şi scuipaţi în suflet de nevertebratele care, azi, tot ele au rămas în posturi, ca să le râdă în faţă bieţilor romantici şi naivi, arătându-le semnificativ cu degetul la tâmplă. Cei care au fost cu democraţii au contat, într-un fel sau altul, pe victoria din 29 iulie 2009. Unii s-au visat reveniţi în funcţia de unde i-au alungat comuniştii, alţii au sperat să ajungă pe merit într-o funcţie de conducere, ca să asigure astfel lanţul puterii AIE până la nivelul doi, iar cei mai mulţi dintre votanţii partidelor necomuniste şi-au dorit, pur şi simplu, revenirea la normalitate în centrele noastre raionale. Numai că nu au apucat să-şi vadă visele împlinite.

  Cei care au compromis funcţiile publice, punându-le doar în slujba comuniştilor, au luat şi de această dată urma care le trebuie. Cu miros de lup bătrân, ei au adulmecat imediat algoritmul schiţat de Alianţă pentru slujbele din raioane. Deja au aflat cărui partid o să-i aparţină cutare sau cutare post şi s-au orientat cu tot cu boarfe şi aport spre formaţiunea respectivă. Astfel, peste noapte, din comunişti au devenit amenişti, pedişti, liberal-democraţi sau liberali simpli. Partidele îi acceptă pe motiv că transfugii sunt descurcăreţii credincioşi care, pentru un post, vor face orice într-o eventuală campanie electorală. Dar nu numai că-i acceptă, îi protejează şi îi instalează în aceleaşi posturi şi funcţii, de data aceasta – ca pe reprezentanţi ai lor.

  Lumea de prin raioane lansează diferite ipoteze în perspectiva curmării unui astfel de dezmăţ partinic. În aer plutesc mai multe idei. Unii propun crearea unor asociaţii ale societăţii civile, care să dea în vileag fărădelegile celor de nivel local. Alţii avansează ideea că guvernul ar trebui să delege ministerelor numirea în funcţie a unor conducători de direcţii, care azi sunt numiţi de consiliile raionale pline de interese. Dar cea mai bună mi se pare propunerea ca Filat, Lupu, Ghimpu şi Urecheanu să prezinte o dare de seamă publică despre acei pe care i-au primit în partidele lor după alegeri. Că nu de alta, dar şosetele de alaltăieri degeaba le încalţi în locul celor de ieri, dacă nu le-ai spălat.

 40. De pe http://www.unimedia.md

  Senator român: Acordarea masivă a cetățeniei române pentru moldoveni ajută extremismul rus

  Senatorul român UDMR Gyorgy Frunda a criticat politica Guvernului roman în privința cetateniei acordate locuitorilor Republicii Moldova, transmite Hotnews.ro. Potrivit sursei, parlamentarul a afirmat intr-un interviu pentru RFI ca acordarea cetateniei in masa nu rezolva nimic, ci dimpotriva, da apa la moara extremiștilor din Rusia.

  „Iata ca moldovenii care obtin cetatenia romana nu raman nici in Moldova, nu raman nici in Romania, ci in proportie de 90% pleaca in Europa vestica, or prin aceasta, Guvernul roman, politica romaneasca nu face altceva decat sa ajute extrema dreapta ruseasca, ce ar vrea o Moldova fara romani”.

  „Cred ca intentia de a-i ajuta pe moldoveni sa ramana in Moldova, romanii de acolo sa aiba posibilitati materiale de dezvoltare este drumul de urmat. Interesul romanesc este ca Moldova sa fie locuita in continuare de moldoveni, de romani, in proportia in care sunt si integrandu-se in Uniunea Europeana sa existe o legatura normala, sa fim in aceeasi familie europeana.

  „Modificarea frontierelor este imposibila, cine se gandeste la asa ceva nu cunoaste realitatile europene ale secolului 21”.

  Hotnews precizează că senatorul român este membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ales recent co-raportul al Comisiei de Monitorizare a APCE pentru Federația Rusă.

  Frunda este membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si a fost ales recent co-raportor al Comisiei de Monitorizare a APCE pentru Federatia Rusa.

  UNIMEDIA amintește că Fronda este membru al UDMR, intrat în partid în primele zile din anul 1990. În prezent, partidul care reprezintă minoritățile maghiare din România este în alianță de guvernare cu PD-L, partidul care-l susține pe președintele român, Traian Băsescu.

 41. Petru Bogatu: R.M. poate intra în UE doar ca al doilea stat românesc

  Semnificaţia vizitei lui Traian Băsescu depăşeşte valoarea celor 100 mil. de euro nerambursabili oferiţi Republicii Moldova, dar şi cea a înţelegerilor convenite cu oficialităţile de la Chişinău. Adevăratul impact este ascuns, de fapt, în „proiectul său de suflet”.
  Hotarul de la Prut

  Aşadar, planuri mari şi promisiuni generoase. Finalizarea proiectelor de interconexiune energetică, construirea unei conducte de gaze până la Iaşi, atragerea fondurilor europene din cadrul Parteneriatului Estic, revenirea la negocierea a 12 acorduri interguvernamentale, ecartamentul european, reconstrucţia podurilor peste Prut – acestea sunt principalele angajamente pe care şi le-au asumat cele două părţi în cursul vizitei de două zile a liderului de la Bucureşti.

  Un detaliu curios. Practic, toate înţelegerile moldo-române de la Chişinău se împiedică în hotarul de la Prut. Din acest punct de vedere, trebuie remarcată poziţia lui Traian Băsescu faţă de tratatele României cu Republica Moldova.

  Liderul de la Bucureşti a spus că a convenit asupra unui acord de parteneriat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. El şi-a reiterat poziţia şi asupra proverbialului deja tratat de frontieră. A subliniat că nu va semna niciodată un document care să redefinească hotarul cu Republica Moldova, întrucât acesta a fost recunoscut de România aşa cum a fost moştenit de la URSS.

  Totuşi, Băsescu a precizat că va fi perfectat un acord privind regimul de frontieră. Declaraţiile preşedintelui României, după cum era de aşteptat, i-au scos din sărite pe fruntaşii fostului partid de guvernământ. PCRM, de exemplu, prin gura lui Mark Tkaciuk, l-a acuzat pe Traian Băsescu de sfidarea principiilor şi practicilor europene în relaţiile dintre două state suverane.

  De ce fel de tratate cu România are nevoie Republica Moldova

  Cum stau lucrurile în realitate? Cum e europeneşte? Ce fel de tratate cu România trebuie să încheie, de bună seamă, Chişinăul?

  Haideţi să începem cu cel mai controversat din ele, pe seama căruia comuniştii au făcut mult tam-tam. Este vorba de aşa-zisul tratat de frontieră care, în opinia comuniştilor, ar fi vital pentru ţară. Voronin avertiza anterior că fără un asemenea document, Republica Moldova s-ar afla, chipurile, în mare pericol. Baliverne şi scorniri idioate.

  Tratatele de frontieră, de obicei se semnează, între două state cu probleme în ceea ce priveşte delimitarea spaţiului de la graniţa dintre ele. În urma proclamării independenţei (1991), Republica Moldova avea un teritoriu cuprins între o frontieră internaţională cu România, moştenită de la fosta URSS, şi un hotar administrativ cu Ucraina. Astfel, singura dificultate era în Est, unde, sub aspect practic, nu exista, de fapt, o graniţă propriu-zisă. Aici, de bună seamă, hotarul administrativ trebuia transformat în frontieră de stat.

  În Vest, la Prut, lucrurile erau bătute în cuie. Frontiera fusese delimitată şi demarcată pe teren încă sub sovietici. Bucureştiul şi Chişinăul n-au făcut decât să preia graniţa dintre România şi URSS. Singurele probleme care există aici sunt de ordin tehnic şi procedural. Se impune deci semnarea unui acord cu privire la regimul de frontieră, acesta urmând să fie racordat la standardele europene pentru a facilita trecerea Prutului în ambele sensuri.

  În ceea ce priveşte tratatele de bază, ele pot îmbrăca forme diferite, în funcţie de natura relaţiilor şi gradul de cooperare dintre ţări. România, de exemplu, are în timpul de faţă relaţii de parteneriat strategic cu Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania şi Ungaria, un parteneriat strategic în domeniul economic cu Germania.

  Privite din acest unghi, raporturile dintre Bucureşti şi Chişinău ar urma să îmbrace forma unui parteneriat strategic pentru Europa, centrat pe relaţii privilegiate, şi un grad înalt de asociere. Cu alte cuvinte, tratatul dintre cele două state urmează să asigure sincronizarea cadrului legislativ, sistemului politic şi pieţelor economice de pe ambele maluri ale Prutului pe baza modelelor UE şi, nu în ultimul rând, a acquis-ului comunitar.

  Un singur argument pentru aderare

  O atare apropiere de România este într-adevăr vitală şi indispensabilă pentru Republica Moldova, care numai pe această cale poate să-şi croiască drum spre UE. Alta nu există pur şi simplu la ora actuală. În condiţiile în care Uniunea Europeană, obosită de extindere, a conservat procesul de expansiune spre Est, Chişinăul, pentru moment, nu are argumente pentru integrare. În afară de unul singur. Şi acesta este comunitatea lingvistică, etnică, istorică, culturală cu România, ţară care face parte deja din UE.

  Altminteri zicând, ca să aibă şanse de aderare, Republica Moldova trebuie să se autodefinească neîntârziat, pe plan intern şi extern, drept cel de-al doilea stat românesc. Acest lucru trebuie fixat clar şi fără echivoc în viitorul tratat cu privire la parteneriatul pentru Europa.

  Numai legitimându-se ca a doua Românie, care a ajuns să fie separată de cea dintâi doar în virtutea unor circumstanţe istorice, Chişinăul poate determina Bruxelles-ul să facă o excepţie şi să-i deschidă porţile integrării. Restul e literatură şi moare de varză.

 42. http://www.azi.md/ro/story/8919

  APCE recomandă Moldovei să asigure accesul echitabil al partidelor la mass media

  În afară de Moldova, recomandarea este adresată Rusiei, Italiei, Ucrainei, Armeniei, Azerbaigeanului şi Belarusului.

  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă unor ţări din spaţiul fost sovietic, inclusiv Republicii Moldova , să asigure accesul echitabil în mass media a tuturor partidelor şi candidaţilor angajaţi în cursele electorale.

  Raportul „Libertatea presei” se referă la problemele legate de situaţia în mass media din ţările membre ale Consiliului Europei (CoE). Autorii documentului califică situaţia drept alarmantă, vorbind despre mai bine de 20 de jurnalişti ucişi, inclusiv 13 în Rusia, începând din 2007.

  Autorii raportului recomandă guvernelor statelor-membre ale CoE să depună mai multe eforturi în ce priveşte asigurarea libertăţii presei şi securităţii jurnaliştilor.

  Documentul privind libertatea presei a fost audiat şi aprobat de APCE la 27 ianuarie.

 43. PNL-UL … SI PAVLICENCO AU AVUT DREPTATE?
  – CE DREPTATE?

  -DOAMNA POLITICIAN ” BATE CAMPII ” ,PAI IN CAMPANIA ELECTORALA AVEA SIMPATII PSD-iste 🙂 SI STIA TOT IN POLITICA ROMANEASCA SI DADEA PRONOSTICURI 🙂 PRO GEOANA,CA AR CASTIGA GEOANA ALEGERILE….

  DAR DOAMNA SE INSELA AMARNIC ATUNCI ,SI ACU E MARE POLITICIANA SI-SI DA CU PAREREA.
  …………………………………………………………………

  -MOLDOVA, ESTE PARTE DIN ROMANIA.
  MOLDOVA ESTE UNA SINGURA SI INDIVIZIBILA,ASTA TREBUIE SA SPUNA DOMNII POLITICIENI ,CA MOLDOVA DEFAPT ESTE MOLDOVA LUI STEFAN CEL MARE,O MOLDOVA MARE SI UNITA{NU CA ACUM} NOI SUNTEM ROMANI TOTI !!!

  EUROPA STIE CA SUNTEM ACELASI POPOR,SI SINGURA REZOLVARE NORMALA SI RAPIDA ESTE REVENIREA MOLDOVEI FURATE DE URSS IN 1944 , LA MOLDOVA ROMANEASCA.
  -NEDREPTATEA ACEASTA A ISTORIEI TREBUIE REPARATA.

  MOLDOVA

 44. Pt omul verde

  Am avut dreptate in ceea ca am spus ca nu e nevoie de un Tratat de Frontiera dintre RM si Romania si in privinta aspectelor extrem de complicate, legate de obtinerea cetateniei romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *