Am facut depozitii la Procuratura in Dosarul 7 aprilie

Am facut depozitii la Procuratura ca martor in Dosarul 7 aprilie. Iata pentru ce marturii am semnat. 118Urmeaza documentul pregatit dintimp, plus, la sfirsit, fragmentul adaugat, adica raspunsuri la intrebarile adresate.

„DEPOZITII pentru Procuratura Generala

Incă din perioada electorală am avut senzaţia că se va produce ceva, pornind de la declaraţiile comuniştilor precum că ei vor cîştiga neapărat şi cu orice preţ alegerile şi că Puterea va rămîne în mîinile lor, dar şi pornind şi de la o anumită încredere că Opoziţia liberală va organiza acţiuni de protest în cazul unor rezultate ale alegerilor, falsificate de către agenţii comunişti.

Au existat o multitudine de afirmaţii ale anticomunilştilor precum că PCRM pregătea falsificarea alegerilor, am făcut şi eu mai multe declaraţii în presă că PCRM a viciat alegerile în toţi cei zece ani de aflare la guvernare.

Am avut o senzaţie în plus că vor fi acţiuni de protest cînd PLDM a obţinut autorizarea de la Primăria Municipiului Chişinău pentru a instala corturi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nu pot acum să reproduc exact cînd le-a retras, dar mi-a lăsat impresia că protestele au avut ca început acel punct.

În dimineaţa zilei de 6 aprilie nu îmi era clar de ce nu se fac declaraţii de contestare a rezultatelor alegerilor, de ce domnea calmul. Pe la ora 17.00, noi, reprezentanţi ai PNL si MAE, ne-am convocat la sediul de campanie, pentru a face un schimb de opinii despre cum au trecut alegerile şi despre rezultate, despre acţiunile de viitor.

Eram mai mulţi la sediu, cînd unii au început să spună că primesc SMS că se adună tineri în PMAN la ora 18.00. Atunci fiecare a zis că este interesant să mergem să vedem şi noi ce e acolo.

Ca şi conducători de partid, noi am mers mai în faţă, prin mulţime, şi am rămas acolo vreo două ore, am scandat ce scandau tinerii, inclusiv mesaje anticomuniste, legat de falsificări, mesaje proromâneşti. Era o mare de oameni şi nu înţelegeam cum s-au organizat. Peste cîteva ore, grupurile mai de lîngă tribună scandau „Mîine la zece!”, Mîine la zece!”

La tribună nu-mi amintesc bine cine era – mi se pare că Natalia Morari şi alţi tineri.

A doua zi am venit în centru şi am stat acolo pînă la 24.00.

În special, am circulat pe jos între Guvern şi Preşedinţie, vorbeam cu persoane cunoscute şi necunoscute, am făcut fotografii, am fost de două ori lîngă tribuna din PMAN şi am luat cuvîntul, ajutată de Natalia Morari. La tribună ţinea microfonul, în special, Corina Fusu, care nu le prea dădea voie să vorbească doritorilor. La un moment dat, aveam impresia că s-a încheiat lista doritorilor de a vorbi.

Cred că sînt toate înregistrările ce am spus eu, nu trebuie să expun, totuna nu o voi face mai bine decît materialul factologic. Am spus, în special, că Partidul Comuniştilor este înregitsrat ilegal la Ministerul Justiţiei, că, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, date find falsificările, să nu se mai admită participarea PCRM la scrutin. Îmi spunea lumea că mă filmează securitatea. Am spus că nu mă interesează.

La un moment dat, pe la amiază, cînd eram în faţa Preşedinţiei, l-am văzut pe Filat acolo, îndemnîndu-i pe tineri să meargă să protesteze cu toţii în PMAN, adică să se adune într-un singur loc. O parte l-au urmat, o parte – nu. Am vrut să spun cîteva cuvinte despre ce se întîmplă la PRO TV, care era în piaţă, însă ei nu au fost interesaţi. Nu am înţeles de ce.

Am văzut toată evoluţia între Preşedinţie şi Parlament, cu intermitenţele cînd mergeam pe jos spre Guvern. Nu am înţeles o clipă de ce protestatarii erau împărţiţi în două. Nu înţelegeam nici cine îi dirijează. Eu am făcut fotografii, faptul cum fotografiam se vede şi în filmul „Cereţi-vă drepturile” de Q-Sapro, mi se pare că la minutul 1.51.

La un moment dat, lumea striga revoltată că la Telecompania Radio-Moldova nu se spune nimic ce se întîmplă şi mă rugau să trec la tribună şi să îi îndemn pe oameni să mergem să protestăm la Televiziune, pentru a-i forţa să arate ce se întîmplă. Oamenii parcă au salutat îndemnul, dar nu s-au încolonat să mergem şi nu am reuşit să plecăm într-acolo. În plus, mi se pare că Mihai Ghimpu a spus, chiar de la tribuna din PMAN, că a pleca încolo e o provocare şi că apărarea Radioteleviziunii este bine întărită cu poliţie.

Cînd stăteam în spatele tribunei, la un moment dat, Natalia Morari a spus că trebuie să discutăm ce facem mai departe, pentru că tinerii nu sînt dirijaţi de nimeni, ea a obosit şi se teme de anvergura pe care au luat-o protestele. I-a invitat pe preşedinţii de partide la ora 18.00 tot acolo, în spate, să facem un oarecare comitet al protestatarilor. S-au apropiat mai multe persoane, am mers apoi un grup la Vocea Basarabiei, unde nu a ajuns şi Natalia Morari, acolo erau alte persoane, printre care Valentin Dolganiuc, Valeriu Matei, am discutat ce e de făcut mai departe, dar nimic nu a devenit clar. Cred că nimeni, de fapt, nu înţelegea ce se întîmplă. Asta a fost după ce, la tribuna centrală, fusese anunţat un fel de Comitet organizatoric, în care fusese incluse mai multe persoane. Unor documente de acest gen le-a dat citire Valeriu Matei.

Apoi am ieşit de la Vocea Basarabiei, m-am întlnit cu o prietenă, am mers pe Bd. Ştefan cel Mare, în direcţia Parlamentului devastat, pe la ora 24.00. Erau aruncate pe jos scaune, lucruri şi am luat un taxi din faţă Parlamentului, am fost dusă eu acasă, apoi prietena mea. Eu am ajuns acasă la 00.30.

Nu am intrat în Parlament, nu am intrat în Preşedinţie.

Pe data de 8, 9 şi, poate, 10 am fost în PMAN cu Anatol Petrencu, alături de membri ai PNL şi MAE, am încercat să discutăm cu oamenii, să le vorbim prin amplificator, nu înţelegeam de ce liderii partidelor cîştigătoare dispăruseră.

Apoi totul s-a stins.

Peste cîteva zile am asistat la un miting organizat de partidele liberale şi am văzut că tinerii nu au mai ieşit să protesteze.”

Iata ce am adaugat dupa ce am fost azi la Procuratura:

„Scopul aflarii mele in viltoarea evenimentelor a fost sa urmaresc pe viu ce se intimpla, nu am instigat si nu am provocat la dezordini in masa, distrugeri ale sediilor Presedintiei si Parlamentului nici pe membrii PNL, nici pe oricine altii. Am protestat impotriva rezultatelor alegerilor, luind cuvintul de la tribuna centrala din PMAN, condamnind regimul comunist si considerind ca ar trebui sa aiba loc alegeri repetate fara participarea comunistilor.

Este adevarat ca am indemnat protestatarii sa mergem sa cerem companiei Teleradio-Moldova sa respecte prevederea constitutionala privind reflectarea obiectiva a evenimentelor. Nu neg faptul ca am spus, poate, sa mergem sa luam cu asalt, adica sa intram cu forta in sediul Companiei Teleradio-Moldova, dar indemnul meu nu a fost urmat de nimeni. Cu atit mai mult cu cit, la un moment dat, cineva din multime a spus ca televiziunea publica a inceput sa oglindeasca evenimentele.

Eram nedumerita de ce structurile de stat nu au intervenit in vederea protejarii sediilor Parlamentului si Presedintiei.

Starea mea de  spirit speciala in atitudinea fata de Compania Teleradio-Moldova a fost si ca, fiind un deputat foarte activ in Parlamentul 2005-2009, regimul comunist m-a trecut in lista neagra, mi-a interzis accesul la televiziunea publica, folosind personalul doar pentru a ma ponegri pentru ca eram deputat din opozitie si luptator activ impotriva partidului de guvernamint.

Atitudinea mea foarte negativa fata de posturile de televiziune controlate de comunisti pornea si de la calomnierea la care s-a dedat Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladiimir Voronin, la postul de televiziune NIT, calomniere ce constituie obiectul unei cauze aflate pe rol la CEDO  (Pavlicenco vs Voronin), comunicata recent avocatului meu si Guvernului R.Moldova.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

28 Comments

Add a Comment
  1. Comunistii au fost invinsi de noile tehnologii de lupta: telefoanele mobile si internetul.

    Am fost acolo si era clar ca multimea nu era dirijata deloc,nu exista un lider.Se observa insa o „gasca” de baieti mai violenti ,care kiar cautau si vroiau senzatii tari, sa mai arunce cu pietre sa se imbrinceze si sa vandalizeze.
    In concluzie, cred ca e vorba de o RASCOALA a tinerilor contra celor 8 ani de stagnare si „violare” de creieri….

  2. Mihai gasca violenta tocmai ca avea conducator, intrebarea cine si de partea cui era gasca violenta, chiar daca erau de partea 3-ia cum se discuta printre comunisti, adica niste „flacai portocalii din Romania” pai bine ca au fost. Eu cred ca greseala, idiotimea, cruzimea comunistilor a fost – accesul in cladirile statului a gloatei, ridicarea in comisariate a multor persoane care nu au avut nimic in comun cu ce se petrecea, sa petrecut la 7 aprilile. Si ultima si cea mai cruda realitate a fost maltratarea in comisariate a persoanelor arestate si care au fost in fata parlamentului si presedintiei si care nu au fost si au fost arestati degeaba.
    P.S. de ce zic ca au fost arestati degeaba si nu degeaba, pai uite si in lume ce se face, de ex. revoltele tinerilor in Grecia petrecute nu demult, clar ca guvernarea aresteaza persoanele cele mai violente insa apoi se comporta cu ele uman si nu ciineste. Apoi ca sa-ti zic de nu degeaba chiar in ziua de 7 aprilie ma duceam dupa copil la gradinita dupa serviciu pe la 17:10 si deoarce locuesc, lucrez tot in centru aproape de gradinita ma duc de obicei pe jos si ca sa nu lungesc discutia mai nu am fost luat pe sus de politisti, bine ca avem acte la mine si de la serviciu (nu activez in domeniul politienesc, juridic etc… si mergeam fara PC din parlament in miina 🙂 cum am vazut o droaie coborind pe Stefan cel Mare la vale chiar su cu scaune cu rotile 🙂 ), la intersectia str. S.Lazo – Columna am fost oprit si interogat mai ca nu mau cautat prin buzunare.

  3. Va rog sa le amintiti procurorilor ca din cauza politicii incompentente duse de catre Voronin, masele s-au revoltat care a fost unica solutie de-a opri faradelegile. De ce Voronin cand a foct ministru de interne si apoi la 7 aplilie 2009 masele s-au revoltat? Este o persoana iresponsabila si provoaca masele la dezordini si revolte publice. Conducerea statului s-a gresit dar nicicum poporul. De ce nicio manifestatie procomunista n-a fost inaintea Ambasadelor Moldovei din Occident dupa 7aprilie 2009. Clanul Voronin este vinovat in aceasta criza. Ceausescu ,dupa Voronin, trebuea tot prin mijloce politice de schimbat? Absurd!!! Nu s-a putut nici in Romania, nici in Moldova la 7aprilie 2009 de salvat democratia. Cand nu se poate politic de reglat criza , atunci masele se revolta. Libertate te iubim ori invingem ori murim!

  4. textul doamnei Pavlicenco este unul de justificare, aproape de cerere de iertare. Poate va cereti iertare de la domnul Voronin ca ati iesit in piata? nu va fie frica doamna, nu au ce va face.

  5. Sunt de acord cu ce spune Europa,dar cu rezerve.Dreptul de a muri pentru conceptiile sale îl acord doar comuniştilor cît şi susţinatorilor şi lichlelor lor,un patriot al neamului românesc trebuie să fie înţelept,el nu are drteptul sa moara,pînă nu învinge.
    (Să nu uitam însă ca un patriot prost e mai rău ca un comunist) Anatol Marin

  6. sa recunoastem , autoritatile au meritat ce au primit la 7 aprilie…..

    Kiar ma bucur de ce sa intimplat, am fost acolo , daca aveam o masca pe fata cred ca luam si eu pietre in mina.Aveam o pofta mare sa distrug comunismul…..:))

  7. Cu parere de rau,eu nu am putut participa la protestele din PMAN.In ziua de 05.04.2009 dupa ce am votat,am plecat in deplasare(Bratisleva). Eu asi crede mai curand varianta cu provocatorii trimisi de guvernantii de la acea vreme(persoanele cu cabule) infiltrati intre protestatari, care fiind instruiti special au izbutit sa provoace tineretul la violente, petru ca apoi sa aiba motiv sa invinuiasca opozitia in aceste rele. Tineretul care venise la protest, cu gandul de a protesta si doar nu puteau veni deghizati in cabule. Baetii cu cabule ar fi corect de cautat printre colaboratorii de atunci ai mai sau poate chiar si a altor structuri de stat. Logica guvernarii a fost: intrucat se programeaza reparatia sediilor presedintelui si a parlamentului(proiectele existau deja) nu e pra mare treaba, totuna reparatia incepe cu devastare imobilelor, care trebuie achitata executorului.Voronin se vedea presedinte al parlamentului cu sedii luxoase pentru urmatorii 8 ani.
    Dar cartile le-au fost dejucate, alianta a izbutit. Bravo!
    Acum pazea la Lupu,Turcan,Stepaniuc, si gasca care a mai ramas cu Voronin????

  8. Pe mine ma framinta o intrebare: de ce pina in prezent nu au fost interogati nici o persoana di cei cu capul ras, din cei vaditi provocatori la violente si chiar care au spart pimii geamurile. Evident ca ei nu erau tineri-anticomunisti. Aceste persoane nu pot sa nu fie cunoscute serviciilor secrete a RM

  9. Parerea mea ca niciodata nu vom afla adevarul in totalmente despre 7 aprilie ,( doar poate ceva secvente).Din motiv ca la noi statul nu are nici o putere, dovada este ca la Masinaria statului nostru nu are putere macar sa lichideze piata centrala ,si nici nu cred ca degraba va prinde la asa muschi ca sa se puie cu piata centrala, ne mai vorbind de 7 aprilie 🙂

  10. Pt Nica

    Intrebati-l pe kolea, , de la „Si de aceasta data, PNL a avut dreptate !!!”, ca el e destept si le stie pe toate.

    In general, ce sa spunem de noi, oamenii simpli, daca Filat spune ca nu intelege de ce nu se investigheaza evenimentele de la 7 aprilie?

  11. Pt Cazacu Sergiu

    Ceea ce spuneti e corect, iar cauza este, cred, coruptia. Daca cei care controlau piata de comert centrala intrau cu piciorul pe usa primariei cind erau comunistii si fac la fel cind parca sint anticomunisti – ce sa mai vorbim? S-au schimbat actorii si buzunarele – nu si conceptele, sistemele, abordarile.

  12. D-na Pavlicenco .. daca credeti ca aveti forta de a face ceva… inteprindeti masuri cu ceea ce spune la NIT … uitativa la stirea de la ora 20 00 ceea ce a vorbit despre Traian Basescu … unde e libera exprimare … de ce nu a pus video cu ceea ce a spus dar au spus asa cum lea placut lor …

  13. Despre evenimentele ce urmau sa fie intreprinse se stia din data de 2-3 aprilie. Au fost date indicatii clare la mai multe companii de transport sa sisteze deservirea curselor spre si din Romania.
    La vami au fost opriti mai multi tineri studenti basarabeni din Romania.
    S-a informat verbal despre posibilele mari revolte organizate din exterior.
    Din cauza proastei organizari komunistii nu au putut sa directioneze publiucl revoltat in albia scenariului lor.
    In iuresul evenimentelor komunistii au pierdut totalmente kontrolul si s-au speriat. Doar pe la orele 23.00-02.00 s-au concentrat unele subdiviziuni specializate ale MAI si altor organisme pentru asa numita ordine. Spun ka si sa impuscat.

  14. Conducerea de atunci a fost prea increzatoare in revolta poporului muncitor contra rebelilor din exterior. Kiar s-a incercat orgabizarea unor contrademonstratii !
    In cadrul evenimentelor un rol aparte a revenit provokatorilor din mai multe grupari extremiste de stanga, kontrolate de agenti specilali din exterior.

  15. Pt cei interesati

    Şosetele de alaltăieri
    Arcadie Gherasim
    gherasim.jpg

    Transferul de putere la nivel de raion a devenit o problemă care depăşeşte cadrul local şi riscă să compromită opţiunea majoritară, care a adus la puterea centrală cele patru componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

    Ce se întâmplă, de fapt, azi în aceste centre raionale? Se întâmplă că zeci de slugoi ai comuniştilor, care mai ieri, cu o impertinenţă mizantropică, dădeau afară din serviciu oameni de treabă, furau din averea statului, foloseau resursele bugetare – maşini, epoleţi, pistoale, păduri – în numele victoriei PCRM, astăzi îşi dreg glasurile cu alifie democratică şi iată-i coloraţi deja în galben, verde albastru închis ori mai deschis… Foştii şefi de fiscuri, poliţii, procuraturi, judecătorii, asistenţe sociale sau medicale, ocoluri de pădurari sau de şcoli şi şcolari, toţi care au distrus metodic, timp de opt ani, orice spirit democratic, orice zvâcnet european, orice scânteie de românism şi care afişau portretul lui Voronin din cabinet şi până la closet, azi au devenit cele mai de încredere persoane ale AIE în teritoriu.

    Se miră oamenii care au pătimit, care au luptat, care au alergat şi au făcut agitaţie pentru polul democrat şi se întreabă pentru ce au luptat, pentru ce au fost înjuraţi, bruscaţi şi scuipaţi în suflet de nevertebratele care, azi, tot ele au rămas în posturi, ca să le râdă în faţă bieţilor romantici şi naivi, arătându-le semnificativ cu degetul la tâmplă. Cei care au fost cu democraţii au contat, într-un fel sau altul, pe victoria din 29 iulie 2009. Unii s-au visat reveniţi în funcţia de unde i-au alungat comuniştii, alţii au sperat să ajungă pe merit într-o funcţie de conducere, ca să asigure astfel lanţul puterii AIE până la nivelul doi, iar cei mai mulţi dintre votanţii partidelor necomuniste şi-au dorit, pur şi simplu, revenirea la normalitate în centrele noastre raionale. Numai că nu au apucat să-şi vadă visele împlinite.

    Cei care au compromis funcţiile publice, punându-le doar în slujba comuniştilor, au luat şi de această dată urma care le trebuie. Cu miros de lup bătrân, ei au adulmecat imediat algoritmul schiţat de Alianţă pentru slujbele din raioane. Deja au aflat cărui partid o să-i aparţină cutare sau cutare post şi s-au orientat cu tot cu boarfe şi aport spre formaţiunea respectivă. Astfel, peste noapte, din comunişti au devenit amenişti, pedişti, liberal-democraţi sau liberali simpli. Partidele îi acceptă pe motiv că transfugii sunt descurcăreţii credincioşi care, pentru un post, vor face orice într-o eventuală campanie electorală. Dar nu numai că-i acceptă, îi protejează şi îi instalează în aceleaşi posturi şi funcţii, de data aceasta – ca pe reprezentanţi ai lor.

    Lumea de prin raioane lansează diferite ipoteze în perspectiva curmării unui astfel de dezmăţ partinic. În aer plutesc mai multe idei. Unii propun crearea unor asociaţii ale societăţii civile, care să dea în vileag fărădelegile celor de nivel local. Alţii avansează ideea că guvernul ar trebui să delege ministerelor numirea în funcţie a unor conducători de direcţii, care azi sunt numiţi de consiliile raionale pline de interese. Dar cea mai bună mi se pare propunerea ca Filat, Lupu, Ghimpu şi Urecheanu să prezinte o dare de seamă publică despre acei pe care i-au primit în partidele lor după alegeri. Că nu de alta, dar şosetele de alaltăieri degeaba le încalţi în locul celor de ieri, dacă nu le-ai spălat.

  16. Stimata Doamna Vitalia Pavlicenco!
    Va rog sa nu o glorificati pe acasta N.Morari „am luat cuvintul ajutata de N.Morari” >Ea este un ajent al FSB infiltrata in RM, care organizeaza provocari de tot soiul.Am fost si eu in jurul orelor 18 la acel Mining in Piata, vam ascultat pe D-stre si am auzit-o si pa Morari ,care chema sa asaltam TVM. Era o provocare ,puteau sa fie sute de morti. Da,revolutia se face cu sange,dar nu cu sange de copii nevinoveti.Acasta Morari ,care nic moldoveneste nu poate vorbi normal ,nu zic romana,nu s-a manifestat cu nimic inainte. A fost alungata de la Moscova si a aparut aic sa „faca huet”. Personalitati de talia D-stre nu poate avea nimic in comun cu acasta afacerista, care ne este total straina noua si aspiratiilor noastre.

  17. Pt verjil

    Eu nu vad nici o glorificare. Am spus cum a fost situatia. Ce v-a facut sa ajungeti la aceasta concluzie? Dar daca ati abordat acest lucru, iata ce va mai pot spune.

    1. Nu inteleg de ce nu ati observat cind spun mai jos ca ne-am pornit cu totii spre Vocea Basarabiei, dar natalia nu aajuns?
    2. Natalia Morari, din cite eu am inteles, prtase discutii cu ldierii partidelor cistigatoare, nu cu mine, eu am vazut-o acolo pe 7 aprilie, ma cunostea si m-a invitats a vorbesc, spunindu-i Corinei Cretu sa imi dea microfonul
    3. Pe Natalia Morari o cunosc de cind eram deputat – m-a sunat si i-am dat vreo 20 de dosare legate de interpelarile mele contra faradelegilor guvernantilor comunisti, pe care le-a xerocopiat si mi-a restituit originalele. Totul a fost scurt si corect, eu am dat stocuri d ecopii la presa, dar putin s-a publicat. Natalia era in perioada cind lucra la un ziar rusesc contra guvernarii Putin, dupa care i s-a interzis accesul in Rusia.
    4. Pe Natalia Morari am mai vazut-o la TV si pe unimedia inainte de alegeri, facind niste talk show-uri cu Iurie Rosca, Petru Lucinschi, nu stiu cine a mai fost acolo. Eu acolo nu am fost invitata, chiar daca aveam ce spune.

    Dupa toate astea – pornind si de la depozitii – reproduceti-mi, va rog, unde am glorificat pe cineva. daca veti disparea, voi considera ca nu aveti ce spune.

  18. Stimata Doamna Vitalia Pavlicenco
    noi,moldovenii pe langa toate calitatile bune pe care le avem,santem tare creduli.Iam crezut pe toti, care cat de putin „ne-u pus dejetul pe rana” , sau ” ne-au jalit” cum se mai zice pe la noi. Vine cate un ratacit si deo data se face stapin pe microfon,iar noi, cei care de zeci de ani” tragem carul „,ai rugam sa ni-l dee. Poate a venit timpul ,sa luam noi singuri microfonul , si sa spunem ferm, – ca la 7 aprilie a fost o revolta populara, o revolutie daca vreti, si acasta revolutie a avut eroii sai , si printre acesti eroi , sant si Eu – Vitalia Pavlicenco!

  19. doamna Pavlicenco inainte de a deschide un blog invatativa sa scriti fara greseli

  20. Pt 🙂

    Ati vrut sa spuneti invatati-va?
    Dar stiati ca e corect a spune „invatati sa…”, nu „invatati-va”?
    Acum, daca ati prins niste greseli, sugerati-le, dar nu cred ca sinteti in masura, chiar sub acoperirea anonimatului, sa imi scrieti mie obraznic asa. Cu toate astea, astept remarci, insa voi mai citi o data textul.

  21. doamna Pavlicenco
    Asta e raspunsul??
    Pai eu nu sunt fost deputat si nici nu am studii superioare,stiu ca sunt „negramatnii” dar dumnevoastra ….

  22. Petru Bogatu: R.M. poate intra în UE doar ca al doilea stat românesc

    Semnificaţia vizitei lui Traian Băsescu depăşeşte valoarea celor 100 mil. de euro nerambursabili oferiţi Republicii Moldova, dar şi cea a înţelegerilor convenite cu oficialităţile de la Chişinău. Adevăratul impact este ascuns, de fapt, în „proiectul său de suflet”.
    Hotarul de la Prut

    Aşadar, planuri mari şi promisiuni generoase. Finalizarea proiectelor de interconexiune energetică, construirea unei conducte de gaze până la Iaşi, atragerea fondurilor europene din cadrul Parteneriatului Estic, revenirea la negocierea a 12 acorduri interguvernamentale, ecartamentul european, reconstrucţia podurilor peste Prut – acestea sunt principalele angajamente pe care şi le-au asumat cele două părţi în cursul vizitei de două zile a liderului de la Bucureşti.

    Un detaliu curios. Practic, toate înţelegerile moldo-române de la Chişinău se împiedică în hotarul de la Prut. Din acest punct de vedere, trebuie remarcată poziţia lui Traian Băsescu faţă de tratatele României cu Republica Moldova.

    Liderul de la Bucureşti a spus că a convenit asupra unui acord de parteneriat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. El şi-a reiterat poziţia şi asupra proverbialului deja tratat de frontieră. A subliniat că nu va semna niciodată un document care să redefinească hotarul cu Republica Moldova, întrucât acesta a fost recunoscut de România aşa cum a fost moştenit de la URSS.

    Totuşi, Băsescu a precizat că va fi perfectat un acord privind regimul de frontieră. Declaraţiile preşedintelui României, după cum era de aşteptat, i-au scos din sărite pe fruntaşii fostului partid de guvernământ. PCRM, de exemplu, prin gura lui Mark Tkaciuk, l-a acuzat pe Traian Băsescu de sfidarea principiilor şi practicilor europene în relaţiile dintre două state suverane.

    De ce fel de tratate cu România are nevoie Republica Moldova

    Cum stau lucrurile în realitate? Cum e europeneşte? Ce fel de tratate cu România trebuie să încheie, de bună seamă, Chişinăul?

    Haideţi să începem cu cel mai controversat din ele, pe seama căruia comuniştii au făcut mult tam-tam. Este vorba de aşa-zisul tratat de frontieră care, în opinia comuniştilor, ar fi vital pentru ţară. Voronin avertiza anterior că fără un asemenea document, Republica Moldova s-ar afla, chipurile, în mare pericol. Baliverne şi scorniri idioate.

    Tratatele de frontieră, de obicei se semnează, între două state cu probleme în ceea ce priveşte delimitarea spaţiului de la graniţa dintre ele. În urma proclamării independenţei (1991), Republica Moldova avea un teritoriu cuprins între o frontieră internaţională cu România, moştenită de la fosta URSS, şi un hotar administrativ cu Ucraina. Astfel, singura dificultate era în Est, unde, sub aspect practic, nu exista, de fapt, o graniţă propriu-zisă. Aici, de bună seamă, hotarul administrativ trebuia transformat în frontieră de stat.

    În Vest, la Prut, lucrurile erau bătute în cuie. Frontiera fusese delimitată şi demarcată pe teren încă sub sovietici. Bucureştiul şi Chişinăul n-au făcut decât să preia graniţa dintre România şi URSS. Singurele probleme care există aici sunt de ordin tehnic şi procedural. Se impune deci semnarea unui acord cu privire la regimul de frontieră, acesta urmând să fie racordat la standardele europene pentru a facilita trecerea Prutului în ambele sensuri.

    În ceea ce priveşte tratatele de bază, ele pot îmbrăca forme diferite, în funcţie de natura relaţiilor şi gradul de cooperare dintre ţări. România, de exemplu, are în timpul de faţă relaţii de parteneriat strategic cu Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania şi Ungaria, un parteneriat strategic în domeniul economic cu Germania.

    Privite din acest unghi, raporturile dintre Bucureşti şi Chişinău ar urma să îmbrace forma unui parteneriat strategic pentru Europa, centrat pe relaţii privilegiate, şi un grad înalt de asociere. Cu alte cuvinte, tratatul dintre cele două state urmează să asigure sincronizarea cadrului legislativ, sistemului politic şi pieţelor economice de pe ambele maluri ale Prutului pe baza modelelor UE şi, nu în ultimul rând, a acquis-ului comunitar.

    Un singur argument pentru aderare

    O atare apropiere de România este într-adevăr vitală şi indispensabilă pentru Republica Moldova, care numai pe această cale poate să-şi croiască drum spre UE. Alta nu există pur şi simplu la ora actuală. În condiţiile în care Uniunea Europeană, obosită de extindere, a conservat procesul de expansiune spre Est, Chişinăul, pentru moment, nu are argumente pentru integrare. În afară de unul singur. Şi acesta este comunitatea lingvistică, etnică, istorică, culturală cu România, ţară care face parte deja din UE.

    Altminteri zicând, ca să aibă şanse de aderare, Republica Moldova trebuie să se autodefinească neîntârziat, pe plan intern şi extern, drept cel de-al doilea stat românesc. Acest lucru trebuie fixat clar şi fără echivoc în viitorul tratat cu privire la parteneriatul pentru Europa.

    Numai legitimându-se ca a doua Românie, care a ajuns să fie separată de cea dintâi doar în virtutea unor circumstanţe istorice, Chişinăul poate determina Bruxelles-ul să facă o excepţie şi să-i deschidă porţile integrării. Restul e literatură şi moare de varză.

  23. de ce sa nu o facem eroina pe Natalia Morari ? Sunt de-acord, fata aceasta merita toata stima noastra, ea a fost una din persoanele de baza care au pornit Rascoala de pe 6-7 aprilie….
    Bravo Natalia ! Anume ei Ghimpu ar trebui sai dea un ordin de stat p-ru eroism in debarcarea comunismului…

  24. A aparut un alt erou?
    Am vrut sa aflu despre ce e o vorba. Am gasit blogul: http://www.europalibera.org/archive/Morari_blog/latest/2269/2270.html
    Am ” rasfoit” un pic. Mi-a luat vre-o 10-15 minute. E o tanara absolut lipsita de idei si idealuri. Gandurile or mesajele pe care le transmite sunt niste esee, exercitii, teme pe acasa studentesti. Ai impresia ca a ramas acolo, in aula facultatii din rusia: studenta- otlichnitsa cu viziuni progresiste. Si? Mai departe?
    Cand atinge problema limbii romane si identitatii, devine ironica si ostila. Promovand un cosmopolitism-sovietic. Un reprezentant exemplar a coloanei a cincea, sectia informatie-desinformatie.
    Mai are o problema. Criza de identitate. Rusoaica nu e, chiar daca gandeste ruseste, romanca nici pe departe. Zice ce e moldovanka. Dar nu stie ce inseamna asta. In final frustrata. Noroc ca e draguta si sa vorbeasca o engleza pocita la Istambul. Deci se descurca in viata.
    Apropo de draguta. Este si fotogenica. Ar putea sa faca cariera ca modela. Inca nu e tarziu.

  25. Dna Pavlicenco, citesc cu plăcere discursurile şi articolele Dumneavoastră care sunt destul de interesante. Mă înteresează poziţia dumneavoastră faţă de politica dusă de către Preşedintele Romaniei Traian Băsescu şi ce puteţi spune despre acţiunile lui Crin Antonescu, pe care desigur la-ţi susţinut la alegeri – a procedat corect susţinîndul pe Mircea Geană (procomunistul) în ultimii metri?

  26. Respect !!!!!!!!

    Va stimez inca de pe cind cereati in plenul parlamentului sa se verifice averea lui Oleg Voronin.

  27. pe 6-7 aprilie Natalia Morari a pornit de la ideea „Jos dictatura” si „vrem presa libera” , iar altii au mers pe idei de unificare, limba ,neam etc….
    Morari merita aplaudata p-ru ca a avut curajul sa indemne lumea sa iasa in piata si uite asa au pornit mesajele pe internet si telefoane mobile…
    Eu nu am spus ca ea e romanca sau vorbeste impecabil romana.Fata are meritul sau pentru curaj ! asa ca jos palaria in fatza ei !

  28. Pt mihai plesca

    In privinta lui Traian Basescu: sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult.

    In privinta lui Crin Antonescu: el a propus un prim-ministru sprijinit de o coalitie parlamentara. Eu nu sint fanul PD-L, pentru ca a luptat pentru distrugerea PNL. Consider corect faptul ca PNL nu a intrat la guvernare.

    Legat de sprijinirea lui Geoana a fost decizia PNL de a merge pentru un Presedinte care avea sa il numeasca pe Johannis. Eu nu-l privesc pe Geoana ca procomunist. Nu cred ca in Romania mai sint comunisti. Cu atit mai mult cu cit toti au fost in trecut comunisti – si Iliescu, si Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *