Voi incerca sa scriu mai putin, lasind loc pentru comentariile vizitatorilor. Pornind de la sondajele ce arata sansele partidelor dupa nevotarea Presedintelui republicii, sondaje corecte sau mai putin corecte, pornind de la ceea ce cunoaste fiecine ca asteapta lumea, de la faptul ca partidele extraparlamentare activeaza – unele mai bine, altele – in functie de posibilitati, pornind de la asteptarile celor ce au votat in doua campanii electorale si nu vad schimbarile dorite pe arena publica si in viata fiecaruia, pornind de la preocuparile legate de rezultatele viitoarelor alegeri anticipate, apare problema unor reconfigurari politice.
Scriam anterior ca nu se constituie aliante proeuropene in teritoriu. Asta era inainte de votul din Parlament pentru seful statului. Acum, se pare, sansa formarii lor a scazut. De aceea, avind in vedere si analizele politice, opiniile exprimate de jurnalisti si bloggeri, cred ca, intr-adevar, lupta politica – pina sau dupa modificarea Constitutiei, se va da intre PLDM si PD. La PD se va migra, in continuare, inclusiv din alte partide nu doar de la comunisti, ca si la PLDM, pentru ca oamenii simt unde sint perspectiva, puterea si banul public. PD-ul are niste pozitii mai greu acceptabile de partida nationala. Cit priveste PLDM, formatiunea e asezata, parca, pe o platforma mai nationala, dar pe una precauta, cu elemente de cosmopolitism. In aceste momente, cind inca se desfasoara congresul AMN si procentajele PL/AMN sint in scadere, ne intrebam cum ramine cu partea nationala a spectrului politic. Pentru ca, dupa viitoarele alegeri, s-ar putea sa se faca o majoritate parlamentara PLDM-PD, in care sa nu fie nevoie de PL. De comunisti – sper – nici sa fie cazul sa vorbim.
Si-atunci – ar rezulta ca se poate subtia partida nationala, privita de unii mai de stinga drept “nationalista”, “radicala”, “extremista”. Insa noi stim ca nu e chiar asa. Stim ca pozitiile mai multor partide platesc tribut raportului de forte defavorabil, influentei puternice dinspre Est, consecintelor guvernarii comuniste. Insa adevarul ramine acelasi, chiar daca este impins spre “dreapta dreptei”: noi trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa intram in NATO, trebuie sa ne apropiem cit mai strins de Romania, trebuie sa obtinem plecarea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Observati optiunile oamenilor privind aceste pozitii in ultimul sondaj.
Si aceasta pozitie o poate promova, cred, un BLOC NATIONAL (BN), care ar include, in primul rind, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra (cu Urecheanu sau cu Untila ca lider), Partidul National Liberal, Miscarea Actiunea Europeana si, poate, alte partide. Oricum, e nevoie de simplificarea spectrului politic.
Mie mi se pare ca nu doar stingii ii convine subtierea acestui segment politic. De aceea, retinerile in acceptarea unui asemenea format i-ar arunca pe exponentii si promotorii valorilor nationale intr-un con de umbra, la fel ca si pe comunisti. Cunoastem ca se vorbeste despre faptul ca PL va lua locul PPCD, adica va fi un partid cu mereu putini deputati – ca un tribut platit caracterului national romanesc al statului, care, insa, la nivelul exprimarii politice, nu apuca sa se manifeste decit cum s-a intimplat cu gasca tranzactionala a lui Rosca.
Este o idee, este o propunere, legat de care as dori sa aud parerile vizitatorilor. Da, mi se va spune ca PL, Mihai Ghimpu, nu va dori sa mearga alaturi de nimeni sau sa „duca in spate”. Si altele de acest gen. Nu va grabiti. Eu cred ca el ar trebui sa nu rateze sansa sa uneasca fortele, lucru pe care l-a facut bine, la timpul sau, Urecheanu cu cei care au sprijinit proiectul. Nu vorbim despre ce a urmat. Insa astazi, din cite se vede, interesele lui Ghimpu coincid mai curind cu cele ale lui Urecheanu, decit cu ale lui Filat si Lupu. Nu mai spun de comunisti. Ar fi ideal sa se faca un singur bloc intre cele trei partide liberale, dar nu cred, mai ales stiindu-se ca in teritoriu au loc migrari politice din si in toate directiile. De ce? E clar. Unii se pregatesc intens de alegeri. Cred ca e un moment si responsabil, si favorabil pentru consolidarea adeptilor concomitent ai valorilor nationale si europene, adica nu doar “europene”. Cred ca veti descifra ce am vrut sa spun.
PNL isi tine pe 19 decembrie sedinta Delegatiei Politice Nationale si va trimite invitatii celor patru partide democratice parlamentare sa trimita un reprezentant sa asiste. Vom vedea disponibilitatea de dialog.
Am trecut prin situatia cind, fiind in Parlament, ai impresia ca poporul abia asteapta sa te mai voteze. Nu este asa. Si cred ca demararea unui asemenea proiect, prin semnarea unui Acord politic, ce ar putea sa devina Acord electoral privind formarea unui BLOC NATIONAL in alegeri, ar fi un pas apreciabil. Marsarea pe ideea ca eu voi cistiga singur, imi ajunge cit voi lua si pe urma ii atrag prin functii si alte promisiuni la partidul meu, ceea ce se intimpla acum, cred ca va conduce la un efect de bumerang, ce va insemna o prezenta nationala mai slaba in Legislativ. Dar fiecare e liber sa procedeze cum considera de cuviinta, numai ca efectele le suporta societatea… Haideti sa discutam.
Vitalia Pavlicenco
Nu cred in asa Bloc National, desi va urez succes!!!!
e o idee buna.numai ce facem cu rinza moldovanului
Cred. ca e cam intarziata aceasta initiativa, Dna Pavlicenco. Ati ramas putin de tren, iar seful trenului, Dl Filat v-a luat-o inainte. E prea strans pe segmentul de dreapta – Filat, Ghimpu, Urechean(sau Untila). Inca un bloc de dreapta ar fi prea mult pentru bucatica asta de pamant. Inteleg, ca doriti sa accedeti in parlament, atat, PNL, cat si MAE. Cu tot respectul, mentalitatea majoritatii moldovene nu va intelege nicicum acest conglomerat de sefi de partide de dreapta. Atunci exista riscul, ca o parte din ei chiar sa mearga cu Filat, unii chiar si in PD. Cat priveste comunistii, nu Dna Pavlicenco, nu induceti electoratul in eroare, inca nu este sfarsitul lui degraba. Si, aluzia la disparitia comunistilor din actuala conjunctura e un vis irealizabil. Sa privim cinstit lucrurile, eu cred, ca comunistii vor acapara nu mai putin de 30-35 mandate, nu conteaza un partid sau doua Tcaciuc-Turcan. Si PD-ul nu mai are sanse chiat atat de mari de a lua 30, precum si Filat. Asa, ca segmentul ramas constituie peste 20 de mandate. Daca incercati sa puneti mana pe ele cu blocul, nu cred ca tare o sa mearga, deoarece aici vor fi si cei indecisi, care vor merge la distribuire. Iata atunci blocul risca sa ramana nici a treia parte din cel al comunistilor. Atunci chiar ca nu o sa aveti treaba in parlament. In situatia actuala, PL-PLDM-AMN este o claritate buna pentru electorat, PD-ul, dupa cum vedeti, va merge deoparte. Daca insistati sa faceti din PL-AMN + celelalte extraparlamentare o struto-camila, o sa ramaneti cu buza umflata. PL-ul sta acum tare pe pozitiile ppcd-ului, elcetorat, care, practic s-a impietrit in sustinerea PL-ului. Si, eu cred, ca la mentinerea lui Ghimpu ferm pe esichierul drept, putini o sa poata sa ii ia oamenii. Nu vedeti, Dna Pavlicenco, ce se intampla cu aliantele si blocurile – BMD, AMN? Iar pe viitor, electoratul capatand experienta, care partid si ce doreste, nu o sa mai inteleaga un bloc din cateva partidute cu mai multi sefi. Cum va inchipuiti Dvs Biroul Politic al Blocului National? Ghimpu-Urechean(Untila)-Pavlicenco-Petrencu? Cum credeti, ca o sa priveasca acest politbiuro electoratul de dreapta? As dori sa se implineasca visurile Dvs, dar, pare-mi-se, sunt doar niste visuri. Mult respect.
d-tra ati spus ca prin regiuni nu se constituie alianta, sunt de acord cu aceasta si se intelege destul de bine de ce; dar nu asta este principalul, de ce credeti ca va reusi un bloc cu partide extraparlamentare mai bine decit alianta pe care o avem acum; oare nu tot la incapacitate de a se uni prin regiuni se va ajunge?
Si totusi sustin un bloc, numai pentru a inmorminta cu totul PCRM- ul.
sunt de parerea ca dupa accederea in parlament a blocului din acele 4 partide sau mai multe, se va desparti blocul in 4-5 fractiuni parlamentare.
Cu siguranta in noile imprejurari e nevoie de o reconfigurare a fortelor politice. Consider ca la viitoarele alegeri PLDM si PD au intr-adevar sanse sa castige teren, intrebarea insa consta in ce proportii? si pe seama cui va castiga acest teren? deocamdata sunt foarte multe necunoscute si a te aventura sa trasezi un scenariu e foarte periculos.
Una din necunoscute este cand vor fi alegerile anticipate? dupa ea derivand care va fi comportamentul AMN inclusiv si evolutiile de la congresul de astazi al AMN-ului, orce nu s-ar spune totusi AMN-ul are forte, forte care vin din numarul de membri pe care il are partidul(un numar relativ destul de mare comparativ cu alte partide politice ) plus conducerea din multe raioane care le apartine.
O alta necunoscuta este in partidul liberal, partid care dupa ultimile semne da dovada ca s-a consumat putin insa cu sanse foarte serioase as spune eu de a reveni si a ramine cu cel putin cu numarul de mandate din prezent. Revenirea PL-ului e legata de modul in care va administra Dorin Chirtoaca -Chisinaul, avand mai putine inpedimente si snse ca reformele sale sa aduca rezultate in calitatea transportului public.
La aceste necunoscute se mai adauga si comportamentul PCRM sau cel putin comportamentul unei parti din PCRM – ca sa deschid parantezele aici ma refer la faptul ca daca PLDM si PD vor simti ca in urma dezbinarii PCRM-ului pot sa gaseasca potential de votanti, atunci si ca urmare sa-si mai modereze din mesaj pentru ai atrage pe ex votantii PCRM.
Un fapt este insa cert partidele extraparlamentare de dreapta (in afara PPCD) nu trebuie sa mearga in alegeri de una singura ele trebuie sa se coalizeze cu un partid cu sanse reale de a accede in parlament si aici ma refer la PL.
Sigur ca e discutabil care va fi aceasta forma poate opta pe constituirea unei aliante a unui bloc, insa consider ca cel putin la moment singura forma pe care cred ca aracceptao PL e sa se mearga sub brandul PL, urmand ca cateva persoane din partidele de dreapta extraparlamentare sa se regaseasca pe listele PL -ului
Cu tot respectul, doamna Pavlicenco, dar am sa-mi expun si eu parerea, daca tot ati cerut-o.
Cred ca acest BN, este ultima dvs. sansa de a va misca din „punctul mort” in care ati intrat dupa 5 aprilie, de fapt cum e si cazul MAE („moarte prematura”). Ceea ce eu as numi „instinct de supravietuire” al dvs. si nu o miscare pentru a salva „nationalistii” ramasi.
Nu cred ca procentele care le aveti, ar ajuta cu ceva PL-ul.
Nu vad cum ar supravietui un BN in parlament, avind exemplul BMD/AMN, din care ati facut parte si dvs. impreuna cu Urecheanu, de ce vati intelege acum?
Cu tot respectul, eu cred ca dvs. nu stiti momentul cind trebuie sa va retrageti din arena politica, infringerile sunt greu de suportat, dar anume cei care le infrunta cu fruntea sus, sunt apreciati.
Nu recunosc care ar fi punctele pozitive a unei astfel de miscari.
Ori va retrageti ori va integrati… nu BN este solutia.
Ceea ce ati expus mai sus (NATO, CSI, politica nationala), poate fi „aparat” si de catre PLDM, dvs. nu detineti monopolul asupra acestor notiuni.
E bine ca pregatiti opinia publica, introducind astfel de teme in dezbatere, sa vedem unde asta va duce.
Sa ne auzim de bine
Oricum deja trebuie sa se cristalizeze cele trei miscari politice de baza: dreapta, centru si stanga si vrem sau nu, asta se va intampla. Daca nu se va ajunge la asta, atunci unii vor disparea, iar golul va fi umpit de altii. Cel putin PL ar trebui sa lase ranza de o parte si sa consolideze dreapta. Daca nu, va fi limpede: sunt un partid de familie.
Pl nu are motive sa ia in spate doua sau trei partide extraparlamentare. Ghimpu,Salaru si Hadirca vor trece inodata in Parlament pe voturile lui Dorin Chirtoaca. Amn insa dat fiind declinul ar putea accepta un bloc cu MAE si PNL, poate si PConservator.
Dragä d-nä Pavlicenco, eu nu vä cunosc destul de bine pentru a vä critica sau läuda, dar un lucru vä pot spune cert: politica in Moldova e cea mai profitabilä afacere, nici un Guvern nu a fäcut nimic pentru Tarä sau pentru Popor, noi nu avem oameni capabili sä conducä si nu avem popor capabil sä se apere sau cel putin sä contesteze. Odatä m-a intrebat d. Uritu de ce nu creezi un partid , atunci i-am räspun :” numai in calitate de Vlada Tepes”. Am plecar din Tarä cu Urä si mai port in suflet incä multä urä pentru politicä si politicieni din toatä lumea. Nu v-at gindit niciodatä sä luptati pentru drepturile femeeilor si copiiilor asa cum au fäcut multe femei din Europa, care se bucurä de mai multe inlesniri si legi?De ce in Moldova legile sunt fäcute de corupti si pentru corupti?!
>>>>>>Lilia spune:
12 December 2009, la 19:07
Lilia de ce crezi ca e asa… chiar d-nul Filat fece treaba in guvern, de fac e singurul politic care face ceva concret la moment si nu doar promisiuni …. cred da e bine cu alegeri anticipate… macar in aceasta perioada vom avea facuti pasi concreti … macar si pentru a atrage electoratul ))))
Este o idee nu rea, dar dedesubturile sunt delicate. Admitem că apare un bloc naţional şi iar primi 15-15 sunt liderii politici care se vor veşnici deputaţi, în aşa caz blocul e sortit la eşec din start. Aici trebuie de gândit bine, de consultat teritoriile, că voturile de acolo vin. E văzut cine se implică în lucru, nu stimată Dnă ca şi alegerile trecute, primesc bani de la MAE, dar lucrează pentru PLDM. Trebuie de constituit un grup de iniţiativă care să se ocupe la modul serios şi nu ca: Nu mă interesează, eu dau banul şi e treaba mea. În aşa caz se poate de înţeles doar că unii pur şi simplu prin electorale ac business. Se poate mult de vorbit, dar…, oricum faceţi pe interesele personale.
Dar de discutat se poate.
Pt Evghenicos
Rationalitatea oricarei idei se vede, din pacate, in timp. Alegerile viitoare o vor arata si de data asta.
Pt Igor
Niciodata nimic nu e tirziu. De fiecare data noi am crezut ca e totul incheiat, dar de fiecare data te convingi ca trebuie sa o iei de la capat. Nu-i fac, mi se pare, concurenta lui Filat. Eu am explicat foarte clar – Lupu ramine singur pe centru-stinga, Filat ramine singur, speram pe centru-dreapta, iar pe dreapta sa fie ce am spus. Va fi – bine, nu va fi, tot bine. Care e problema? Dar inca banuiesc ce va fi in alegeri…
Daca vom reduse orice problema la accederea banala in Parlament, nu ajungem nicaieri. Sint oameni, care exista, au muncit, fac parte din partide si e mai bine sa fie antrenati decit mereu buni de atras in subterana. Am sa fac o conferinta d epresa si am sa arat contributia noastra la celelalte partide prin oamenii, liderii nostri, carora – ca multumita pentru muinca din campania electorala de la 29 iulie – li se propun functii, ca sa paraseasca PNL. M-am saturat s afac partide pentru altii. Inseamna ca avem oameni buni daca „sint vazuti” de omologii lor din teritoriu. De ce sa nu existe o cooperare cinstita, pentru ca, la acest capitol, nu va diferenta intre partidele liberale parlamentare si comportamentul comunistilor din anii precedenti, care ii atrageau si ii faceau pe toti comunisti in schimbul functiilor publice.
Aveti dreptate legat de conglomeratul sefilor de partide de dreapta. Dar tocmai pentru asta e nevoie de unificare prin cooperare. Eu am contribuit din plin la asta. Urcehanu i-a dat afara pe national-liberali, iata acum a plecat Untila. E nevoie de vointa si tarie sa tii oamenii in partid, sa discuti cu ei, nu sa spui – m-a calcat pe batatura, il dau afara, iau altul, ca ajung din plin. Apoi – ajungi, ca „forta principala de opozitie” abia sa treci pragul, apoi sa nu-l mai treci… Tocmai de aceea am spus de Blocul National, care se poate consolida intr-un singur partid liberal.
A spune ce crezi, pe propriul blog, nu inseamna „a induce electoratul in eroare”. Ca sa invingi comunistii, nu trebuie sa pierzi voturi democratice, dar nu, iarasi, prin „retrageti-va din cursa, sa incapem noi mai bine”, ci prin „haideti sa gasim o formula de cooperare”.
Vom vedea PL-PLDM-AMN cit e de „claritate buna pentru electorat”. Nu comentez.
Expresiile gen „buza umflata” va invit sa le folositi pe alte bloguri, unde sint tolerate. Eu nu le tolerez. Ok?
Electoratul PPCD e impartit intre PL, MAE si PLDM. Nu e numai al PL.
Daca lucrurile stau asa cum spuneti, de ce s-a adoptat, in prima lectira, propunerea privind admiterea blocurilor?
Pe mine nu e cazul sa ma invinuiti de „partidute cu mai multi sefi”. Imediat ce gasim o formula ca sa pastram oamenii, eu cedez cu placere functia de sef de partid. Am si cedat-o cind am mers cu MAE, dar am preluat-o la congres pentru ca nu era o formula mai buna, privind asigurarea functionalitatii, cit de cit a partidului.
Pt vasile
Mi se pare ca am explicat de ce cred ca poate reusi un bloc cu partide extraparlamentare mai bine decit alianta de acum. Dar Blocul poate evolua imediat in partud, asta si era ideea, numai ca e nevoie de rodare in alegeri, sa se vada cum s epoate activa corect. Aveti dreptate, in prima faza, chiar si numai pt a inmorminta cu totul PCRM- ul ar fi nevoie de cumularea energiilor politice. Nu cred ca dupa accederea in Parlament a Blocului s-ar forma 4-5 fractiuni, pentru ca sint niste conditii pt a anunta crearea unor fractiuni.
Pt Oleg
Ati facut o analiza buna, in opinia mea, in mare parte sint de acord. Credeti ca Mihai Ghimpu, fiind triplu presedinte, daca va intra in Parlament cu doar 8 deputati, d eunul singur, va fi bine? Eu, una, nu cred. Cred ca el are misiunea, detinind acum functiile supreme in stat, sa demonstreze ca poate aduna partide si oameni.
Pt Sandu
Chiar daca priviti propunerea mea ca „ultima sansa de a ne misca din “punctul mort”, nu cred ca e chiar asa. Doar v-am expus mai multe argumente. Sa zicem ca participa AMN, PNL, MAE si nimeni nu trece pragul, iar PL ia doar 7-8 deputati. Credeti ca e bine? Eu cred ca nu. Deci nue numai problema PNL, care ne-am retras o data, dar nu o vom face-o mereu, daca cineva nu apreciaza asta ca o disponibilitate pentru dialog.
Pt mine nu s epune problema „supravietuirii”, nici macar politice. Dar cred ca o majoritate de 53 de deputati si acum, cu 2 negociabili – Untila si Ciolesnic nu mai fac parte din AMN – nu e serios. Noi avem oameni buni, au muncit in doua campanii si ei pot munci inca, dar vor sa se vada exprimati prin cineva in care cred. Peste tot se cintaresc plusurile si minusurile. daca dvs. credeti ca sint mai multe minusuri, inseamna ca nu va fi nimic, iar rezultatele le vom analiza, savura sau deplinge dupa alegeri.
Nu e vorba sa ajutam pe cineva, evntual pe PL. E vorba sa cumulam ce se poate cumula. Pentru ca peste tot se intimpla multe si se revine la cooperare. Luati macar exemplul Romaniei, de ce sa il luam pe cel al BMD, desi e bun si asta. Diacov si Srebrian, Filat si altii l-au parasit pe Urechean, dar dupa 5 aprilie au colaborat si colaboreaza. Le mai vine mintea la cap politicienilor.
Eu m-am retras cu demnitate si cu fruntea sus din alegerile in care am avut o pozitie mai dura anticomunista decit Ghimpu. Cred ca nu ati uitat. Doar cunoasteti fraza mea sacramentala „Comunistii sint criminali care trebuie sa stea la puscarie”, spusa la PRO TV. Ghimpu a stat dupa Chirtoaca si a aparut-disparut-aparut-disparut, alegindu-se cu doua functii. E foarte bine. Eu cred ca si PNL, si MAE, si altii au ce spune, inclusiv in alegerile viitoare. Nu s eva merge mereu pe formula retrageti-va, ca asa vrea muschiul meu anticomunist. Mai sint muschi anticomunisti, nu?
Mai analizati, mai cititi ce am spus mai sus si veti vedea punctele pozitive ale unei astfel de miscari.
M-as bucura daca PLDM va „apara” ce am expus mai sus (NATO, CSI, politica nationala), nu vorbim de monopol, vorbim de a da glas acestor lucruri. Spuneti si singur ca e biune ca pregatim opinia publica, introducind astfel de teme in dezbatere…
Pt Corector
Corect, PL ar trebui sa consolideze dreapta.
Pt Ion
Lasati-o balta cu acest „carat in spate” de catre PL. Vine fiecare cu oameni, imagine, ceva bani. Dar daca insistati, sa treaca Ghimpu, Salaru si Hadirca inca o data in Parlament pe spatele lui Dorin Chirtoaca. dar vedeti ca observati un declin si o posibilitate de bloc cu MAE si PNL, poate si PC.
Pt Lilia
Credeti-ma, pe mine asta nu ma vizeaza. Am aparat pe toti, nu doar drepturile femeeilor si ale copiiilor? De ce in Moldova legile sunt fäcute de corupti si pentru corupti?! Pai ati raspuns – pentru ca le fac acesti corupti.
Pt VADIM
Daca era alt premier, nu Filat, dar din AIE, de exemplu Cosarciuc, Chirtoaca, Untila, faceau la fel, cred. Asa s-au impartit functiile si Filat isi onoreaza angajamanetele, pentru ca a avut 53 de voturi sa devina premier.
Pt seviroveanu
Problema cum se va face Blocul e a doua problema, eu cred ca in fata pericolului revenirii comunistilor se va gasi intelegere. Desigur, trebuie consultate teritoriile.
Nu cunosc asa ceva – ca cineva primeste bani de la MAE, dar lucrează pentru PLDM. Si eu cred ca se poate discuta, de aceea am si scris.
m-am decis sa va sustin in acest mod dupa ce am citit doar doua comentarii – cel al lui Igor (banuiesc – Cashu, dar pot si sa gresesc;)) si raspunsul Dvs lui. AMbele, si critica si critica criticii, sunt foarte constructive.
apreciez poztia Dvs :
„De fiecare data noi am crezut ca e totul incheiat, dar de fiecare data te convingi ca trebuie sa o iei de la capat”
„De ce sa nu existe o cooperare cinstita, pentru ca, la acest capitol, nu va diferenta intre partidele liberale parlamentare si comportamentul comunistilor din anii precedenti, care ii atrageau si ii faceau pe toti comunisti in schimbul functiilor publice.”
„Aveti dreptate legat de conglomeratul sefilor de partide de dreapta. Dar tocmai pentru asta e nevoie de unificare prin cooperare. ”
„Imediat ce gasim o formula ca sa pastram oamenii, eu cedez cu placere functia de sef de partid. Am si cedat-o cind am mers cu MAE, dar am preluat-o la congres pentru ca nu era o formula mai buna, privind asigurarea functionalitatii, cit de cit a partidului.”
va doresc succes.
Un rol important in recenta infringere a comunistilor l-a constituit defapt consolidarea dreptei. Daca examinam atent procentul luat de comunisti incepand cu 2001 incoace putem spune ca la ultimile alegeri comunistii au perdut foarte putin sau chiar putem sa spunem ca a luat tot atia cit in 2005, pana acum comunistii luau foarte multe mandate in urma redistribuirii din contul partidlor ce nu au trecut pragul, faptul ca s-a reusit inlaturarea comunistilor de la guvernare se datoreaza maturitatii partidelor de dreapta, acestea au reusit sa stranga voturile cetatenilor anticomunisti fara a se perde acestea ca ulterior sa fie redistribuite.
Zic eu ca e bine sa retinem aceasta lectie si sa ne gandim cum vom lucra si pe viitor ca sa nu perdem aceste voturi. Din aceasta cauza poate nu am fost inteles la prima postare dar eu defapt sustin coagularea partidelor extraparlamentare de dreapta in jurul PL-ului.
Posibil cineva va spune ca prestatia acestor partide nu e foarte mare, e un adevar, insa in condiitiile in care in urmatorii ani guvernarea in RM va fi exclusiv doar de coalitie e important fiece vot fiece mandat. Plus ca e vorba si de imagine atunci cand pe esichierul de dreapta lucrurile sunt foarte clare electoratul nu se zapaceste in multitudinea de partide cu acelasi mesaj.
Eu insa mai sus spuneam ca acum e prematur sa spunem cate mandate vor avea PL-ul din cauza ca PLDM si PD ar putea sa-si modifice mesajul mai spre centru sau mai spre stanga, daca v-a aparea teren fertil.
Blocul National poate fi format in urmatoarea varianta. Locurile pe care AIE le-a castigat cinstit trebie pastrate automat. Iar partidele care vor accepta sa se alipeasca BN trebue sa scoata voturile din comunisti. Daca vor fi castigate 20 de voturi, atunci se repartizeaza egal intre toate partidele. Daca sunt 5voturi , atinci ca in loterie, se trage la sorti. 10 partide(?) se scrie pe zece bilete dar se scot numai 5 bilete ca in loterie. Ar fi de dorit ca in urgenta moldovenilor din Romania sa li se intoarca cetatenia Moldovei cu dreptul la vot.
1.In mod cert ca PLDM si PD vor obtine mai multe mandate.
2.PL chiar daca va scadea in sondaje nu se va alia cu nici un partid.Va asigur 100%.
3.Si ,sincer nu cred in reusita unui BN,(practica o demonstreaza BE’CDM’sau BE’MD’)
numai bine…
Dna Pavlicenco eu cred ca este prematur sa discutam despre blocuri pre-electorale. Partidele din alianta incep sa comita greseli grosolane si demonstreaza o lipsa de profesionalism si viziune strategica. Sunt focusati pe obiective pe termen scurt, nu exista o congruenta in unele obiective si actiuni. La moment mimeaza o activitate foarte intensa cu declaratii frumoase. Se pare ca lasa comunistilor sanse mari de a reveni la putere… O spun cu mare mare regret pentru ca am votat un partid de dreapta si sunt foarte dezamagit de ceea ce fac toi impreuna.
Foaie verde loboda! E timpul sa va retrageti. PNL nu are priza in societate, precum si un fost aliat banos – MAE. Dovada sunt si ultimele date propuse de BOP. De citi-va ani doar duceti in eroare alegatorii. Bine e ca majoritatea vau inteles, insa sunt si cei care va dau doar zecimi de procent. Nu oare Pavlicenco si Petrenco tipati in alegerile precedente ca vor avea 10-15 procente? Rusinica sa va fie!
Vitalia,
Ma bucur ca pui in discutie oportunitatea creerii unei formatiuni politice nationale.
Cred ca mai intai de toate ar trebui definit sensul cuvantului „national” in cazul special al unei Basarabii care inca este sfasiata tocmai de acest complex al lipsei de legitimitate nationala.
N-o spun peiorativ, o spun cu ingrijorare, deoarece voi stiti mai bine decat mine care traiesc in America, ca basarabenii nu se regasesc ca natiune atata timp cat exista dihotomia moldovean-roman.
Deci, la ce fel de national te referi? La nationalul moldovenesc sau la cel romanesc? Pana nu aveti o definitie clara nu veti avea sanse de realizare a ceva „national”.
Liberalismul este mai degraba cosmopolit decat traditional. Pe de alta parte, crestin-democratia este cea care are la baza doctrinei sale si nationalul, si traditia.
Pana la un punct, Rosca s-a tinut in acest perimetru al adevaratei crestin-democratii. Pana la un punct, deoarece a deviat si a rasturnat caruta in shantz, lasand un mare gol pe aceasta parte a tablei de sah politice si ideologice basarabene.
Sa spunem ca veti reusi sa definiti sensul „nationalului” basarabean. In ce directie o luati, deoarece functie de directie va trebui sa va construiti oferta electorala?
Oare il vedeti pe Lupu, pe Diacov sau chiar pe Urechean mergand alaturi de o formatie „nationala”? Parerea mea este ca nu.
Poate un asemenea Bloc National ar trebui conceput nu ca un conglomerat de partide eterogene, ci ar trebui creat pe un fundament solid rezultat din unirea organizatiilor „nationale” ale societatii civile.
In acest fel, va apare un centru de atractie pentru partide, care daca vor sa culeaga voturi si sa supravietuiasca, vor adera la acest bloc.
In Aprilie s-a intamplat ceva asemanantor, miscarea populara a fost catalizatorul actualei Aliante.
A fost un prim experiment care ar trebui perfectionat prin imbunatatirea si transformarea acelui model de miscare spontana a societatii, intr-un organism coerent, capabil sa atraga, si sa faca din politic un motor pentru renasterea nationala.
Si, slava Domnului, Basarabia dispune de „material” valoros pentru nucleul civil, este vorba de intelectualitatea basarabeana care promoveaza ideea nationala indiferent de oscilatiile politicului. Iar aceasta intelectualitate a fost destul de batjocorita de clasa politica atat din Basarabia cat si din Romania si este momentul sa fie repusa in dreptul ei de stindard national. Sa nu se intample cum s-a intamplat cu bietul Grigore Vieru care este comemorat si omagiat de toata suflarea romaneasca abia dupa moarte.
Cum spuneam, eu sunt prea departe si probabil vad gresit situatia din Basarabia. Dar nu cred ca strica analizarea acestei variante pe baza datelor concrete de acolo.
Mircea Popescu
12 Decembrie 2009
ideea ar merge, problema este doar cum sa definim nationalul fara a putea fi confiscat pe viitor de statalisti, moldovenisti si alti kaghebishti.
Prostii !!! Se poate cel mult pe o saptamina, ca dupa ,,lucreaza” rinza moldovanului. In Moldova dar si in Romania nu se pot realiza BLOCURI NATIONALE.Fiindca asa ne este firea ,- CARACTERUL NATIONAL. ,,CAPRA VECINULUI ” prevaleaza in toate…
Pt anticriminal=anticomunist
Am vazut si mai jos postari legate de rationalitatea nepierderii voturilor democratice, cred ca aici toti au dreptate.
Pt Oleg
Am inteles ce ati spus. Poate am raspuns anterior putin indecvat.
Inainte de alegerile din 5 aprilie s-a vehiculat mult ideea cu lista comuna. De acord, cei care s-au simtit mai puternici nu au dorit sa isi imparta oportunitatile cu altii, care, de exemplu, sa luam PNL, deja furnizeaza PLDM al doilea lot de oameni identificati, atrasi in politica, sprijiniti, instruiti – primul a fost inaintea congresului de constituire a liberal-democratilor, pentru care vam avut o intelegere sa mergem impreuna, dar, pe neasteptate, Filat a disparut de la legatura, iar al doilea lot e acum, cind PLDM detine Guvernul si propune functii in schimbul trecerii in PLDM. Asa face si PL, si PD. DAR – pentru ca victoria democratilor nu a fost una cumulata nici la 5 aprilie, nici la 29 iulie, numarul mandatelor necomuniste a fost si este nesemnificativ in raport cu necesitatea unui numar care sa permita o guvernare confortabila. Asta a cerut-o si Forul Democrat al Romanilor, ai carui lideri, apoi, „s-au linistit”, nu spun „au fost linistiti”, adica „au fost impacati” cu situatia. Fiecare pricepe cum vrea ce am spus. Exista la noi un „argument suprem”, care convinge pe oricine de orice.
Acum, cind Untila si Colesnic, plecati din AMN, au cu ei exact acele doua voturi definitorii pentru existenta AIE, lucrurile se reconfirma cu o putre si mai mare. Deci – egoismul in politica loveste cu efect de bumerang si cind ai in fata un PCRM destul de ofensiv – sa o recunoastem – eu cred ca trebuie sa se procedeze altfel.
De acord, nu e de graba, dar de discutat se poate.
Uitati-va, nu se stie inca ce va spune Curtea Constitutionala la cererea PCRM de precizare cind trebuie anuntate alegeri anticipate…
Pt europa
Totul se poate discuta. E viabila si varianta pe care o propuneti. Ea a mai fost propusa. In 2005, Blocul Moldova Democrata a procedat altfel – a pus liderii pe primele locuri, chiar daca Serebrian cu PSL daca aveau 2,5 la suta… In acea lista comuna eu, de exemplu, am fost cu nr.17.
Pt vera
1.De acord ca PLDM si PD vor obtine mai multe mandate. Am spus-o si eu.
2. E pacat daca PL nu se va alia cu nici un partid. Eu vreau sa privesc PL cu ochi mai seriosi, dar daca gresesc, inseamna ca va avea dreptate vizitatorul d emai sus care a spus ca, in caz contrar, PL va ramine un partid de familie.
3. Putem sau nu putem crede in nimic. Problema se pune altfel: luam exemplul BMD-ului si il privim rau ca s-a destramat, dind un Filat, de exemplu, ulterior, sau privim BMD cu ochii prin care vedem ca atunci PCRM nu a mai avut majoritatea constitutionala. A fost o victorie intermediara, atunci, dar daca e sa privim si mai adinc, atunci BMD a cistigat alegerile, falsificate la singe de comunisti, fapt de care ne-am convins in acest an, cu ocazia alegerilor din 5 aprilie.
Pt Doru
Totul depinde cum privesti. De exemplu, daca aveti dezamagiri, e de presupus ca le au si altii si s-ar putea sa nu mai voteze partidele votate anterior. Tocmai de aceea e nevoie si d eun proiect nou, pentru a compensa ceea ce spuneti – cu „greselile grosolane, lipsa de profesionalism si de viziune strategica”.
Eu sint de acord cu Dvs. in multe privinte, dar stiti cum e cu „ai tai”, desi eu, personal, nu am nici un motiv sa ii consider ca „ai mei” – i-am sprijinit in alegeri, ca acum sa mearga acasa la liderii PNL din teritoriu si sa-i atraga, „drept multumita pentru sprijinul acoprdat si munca depusa de structurile noastre, pe alocuri nici platita, in final”, in partidele lor, propunindu-le functii contra scrierii de cereri de membru.
Spuneam cum e cu „ai tai”, ca nici nu-i poti critica, pentru ca „faci bine” comunistilor. Astia iau repede si te citeaza impotriva lor. De exemplu, agentia Omega ma tot suna si ma tot provoaca…
Voi inca puteti face asta, ca ramineti sub protectia anonimatului, insa eu nu pot, ca si asa unii spun „mai inchideti-va blogurile celea”. Asta e in democratie, nu in comunism deja.
Si eu cred ca li se lasa comunistilor sanse de revenire la putere, de aceea ei si apasa sa aiba loc mai repede alegerile si ii vor lua pe toti pe nepregatite, dar cu rinza foarte mare, ca de obicei.
Pt Victor
Cu asemenea pozitie vom discuta si dupa viitoarele alegeri parlamentare ce facem cu acesti comunisti de care nu putem scapa.
PNL nu e doar Pavlicenco, ci sint oamenii care au muncit si ei in alegeri, nu inzadar Filat a sunat si mi-a multumit, spunind chiar ca „ai facut ceea ce multi altii nu au facut”. Stati linistit, oameni de treaba sint mai multi decit vedem noi uneori.
Pt Pirelli
Uitati-va in Bulgaria ce s-a intimplt cu deconspirarea dosarelor. Cine ne impiedica sa o facem acum, in timpul cind SIS-ul e in mina democratilor? De adoptat urgent Legea lustratiei si – avante. Uitati-va pe unimedia.md, e scris despre ce s-a intimplat in Bulgaria. Eu sint pentru, cu ambele miinii, vreaui sa ii vad pe toti agentii securitatii. Pe toti cei care ii numeau pe altii, fiind, d efapt ei. Daca nu s eface inseamna una din citeva:
1. SIS-ul nu e, totusi, in mina noastra.
2. Actualii se tem pentru ca ar avea si ei ceva in spate.
3. Nu stiu cum sa o faca, trebuie sa gaseasca posibilitatea, sa invite societatea civila, sa preia din experienta balticilor.
Pt Arcasul
Niciodata nu e tirziu sa incerci a demonstra ca se poate ceva – si la noi, si in Romania.
Pt Mircea Popescu
Draga Mircea,
Ar fi minunat daca fiecare ar intra pe blog si si-ar spune fara frica numele si ideile.
Mersi ca ai reactionat. Stiu ca te framinata si pe tine continuu aceasta idee. Stiu si de ce – pentru ca, parca avansam spre libertate, dar, pe de alta parte, tot ne temem sa spunem adevarul despre noi ca romani, despre identitatea romaneasca, romanism, unire cu Romania, iesire din CSI, intrare in NATO, salvarea transnistrenilor, a istoriei si limbii noastre.
Sigur, pentru mine, pentru PNL “national” inseamna „romanesc”. Si e vorba de cetatenia romana, de identitatea romaneasca, de redobindirea constiintei de roman, de Istoria Romanilor.
Nu stiu pentru cine ai votat in aceste alegeri, dar mie mi-a placut cind la intilnirea cu Filat romanul Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, a vorbit de sedinte comune intre Guvernele Romaniei si R.Moldova – este parte din conceptul PNL privind Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova.
Ne vorbesc despre proiecte de regasire cu Romania intr-un stat national rusii, nu romanii, un oarecare Belkovski, un Jirinovski. Numai ca ei au in cap obtinerea Transnistriei, ca un al doilea Kaliningrad. Parerea mea e ca, daca s-ar ajunge la o intelegere cu Ucraina, se va putea obtine ceva pe reciprocitate, ca nici Ucrainei nu ii trebuie un cui rusesc al lui Pepelea in coasta. Pe de alta parte, daca intra si Ucraina in UE, impreuna cu Moldova, lucrurile se limpezesc, dar oare cind poate fi asta?
Eu cred ca participarea masiva a basarabenilor la vot in recentele alegeri prezidentiale arata ca acestia deja isi spun romani, deci, se avanseaza spre conceptul ferm de „al doilea stat romanesc”, cel care, evident, implica cert faptul ca e dintr-o majoritate ecrazanta de romani, cu identitate romaneasca, avind limba romana, Istoria Romanilor, viitor euratlantic – procentul proNATO si proUE crescind si potrivit ultimului sondaj, poate postez linkul aici.
Cred ca am raspuns la ce national ma referi. Pe mine nu ma poti banui de moldovenism. Numai ca parerea mea este insuficienta si, de vreme ce avem un 53 de depoutati necomunisti ar trebui deja sa fie o claritate, dar inca nu e.
Pentru ca partidele de centru-stinga la noi ramin promoldoveniste, mai trebuie ceva timp sa slabeasca, eu cred, comunistii, sa fie asimilati d eformatiunile proeuropene, care, in timp, vor deveni si neostile fata d etot ce e romanesc.
Da, de acord, liberalismul e mai degraba cosmopolit, decat traditional. Insa, in Basarabia, liberalismul a fost mereu si proromanesc, pentru ca segmentul de centru-stinga a fost ori prorusesc, ori promoldovenism.
Dar daca privim liberalismul exprimat la noi, PLDM are doctrina crestin-democrata, populara, deci traditionalista, care ar insemna ca nu trebuie sa aiba prea multe elemente de cosmopolitism, insa – vezi tu – occidentalilor le cam place altceva, inclusiv americanilor, care „nu gusta” ceea ce tine de „nationalism”, asa cum il inteleg ei, uneori gresit, in cazul nostru, iesiti striviti de sub regimul comunist de factura sovietica.
De Rosca nici nu vorbesc. PPCD a tranzactionat totul ce s-a putut, iar ceea ce e artificial nu rezista, de aceea a si ajuns cu a sa caruta in shantz. Dar ceea ce remarci corect e – „lasand un mare gol pe aceasta parte a tablei de sah politice si ideologice basarabene.”
Am vorbit deja mi sus de directia in care va trebui construita oferta electorala. Si pentru ca centru-stinga se consolideaza, iar „nuantele” consemnate de tine aici sint foarte corecte, tocmai de aceea am spus despre un Bloc National, in care se vor regasi, sper, cei care nu tranzactioneaz avalorile nationale de frica, sub presiunea Rusiei sau a banului.
Orice idee are dreptul la vita, inclusiv ce spui tu. Intr-un anumit sens PLDM s-a constituit pe „un fundament solid rezultat din contributia organizatiilor societatii civile”, numai ca acestea, in Moldova, inca isi ascunda identitatea nationala sau nici nu o au, fiind cosmopolite. Inca nu avem democratie adevarata, nici libertate, nici prosperitatea care s ale asigure pe acestea..
Intelectualitatea basarabeana care promoveaza ideea nationala, indiferent de oscilatiile politicului, are comportamente oscilatorii, pentru ca este saraca si se gasesc „argumente forte”, care sa o faca sa iubeasca „pe cine trebuie”. Nu ma fa sa spun mai mult…
Intelectualitatea nu a trebuit sa se lase batjocorita de nimeni, dar nu i-a reusit, din pacate. Chiar si Grigore Vieru a crezut ca Voronin poate fi „nationalist”, asa cum a declarat satrapul la o aniversare sau seara de creatie a lui Vieru. Eu nu am crezit niciodata…
Pe mine mai mult ma doare ca Romania nu-si recunoaste luptatorii din Basarabia si ma refer, in primul rind, la Vieru, Dabija, Mosanu, Gh.Ghimpu, Matei, Nedelciuc, Mircea Rusu si altii, care ramin simboluri ale intelectualilor romani care au militat si militeaza pentru redobindirea constiintei nationale de roman aici.
Mai discutam, imi pare bine ca ai postat pe blogul meu. Stii ca te respect profund.
parerea mea: cea mai ramas din partide si partidute , ca sa nu se piarda in „istorie ” si neant, sa se integreze/fuzioneze in ce partid vor din AIE..Nu se poate sa se mai „infiinteze ceva ” pentru cateva procente acolo .. dar , dupa cum se vede treaba , presedintii acestor partidute se vor si ei acolo „sefi” si intentioneaza sa se mai „pozitioneze” cumva pe undeva….pe esicherul politicii moldave.. Iarasi se repeta povestea multitudinii de partide intrun teritoriu destul de mic , cum este moldova,.. Doamna , daca nu vreti sa va integrati/sa fuzionati, sfatul meu .. mergeti la pensie si dvoastra ssi domnul Petrencu.. fara suparare, mare paguba pentru politica moldoveneasca nu va fi .. cu multumiri, ati fost ce-ti fost , sa vi se recunoasca meritele… dar daca va proptiti .asa cum visati…mai mult incurcati decat aduceti progres pentru Moldova.. multa sanatate si numai bine !
eu nu am fäcut politicä si nu cred cä sunt profi, dar imi spun pärerea si doleantele ca un simplu cetätean, care desi mä aflu departe inima mea e acolo, in Moldova si se zice cä Patria e acolo unde ti-i inima, nu stiu cine est dumneta Nina, sper sä nu te superi cä iti zic asa, dar nu ai dreptate. D. Pavlicenco si d.Popescu au perfectä dreptate si dacä e adevärat ce zic eu ii sustin 1000%. Iti explic cum inteleg eu ca un simplu cetätean: la moment Alianta mi-a inselat increderea. „Nu pre inteleg cum poti sä urci in rig luptätor hotärit, ca apoi sä imbraci fustitä de balerinä si sä …negociezi cu odioisii lideri. Le cedäm comunistilor totul, fiindcä( spun unii) asta e „practica europeanä”. Adicä opt voturi pebtru Lupu ar späla de grelele päcate tot PCRM. Gata , nu mai sunt abuzuri, delapidäri, dosare-suntem parteneri. E o variantä cunoscutä.Despre care demnitate mai pot vorbi cei care au fost numiti in tot felul de cätre Voronin, chiar si „jitäi nesoversenoletnie”? Mai era loc de negocieri dupä asemenea insulte?
Unde sunt” asii din minecä”, promisi, unde e miraculoasa ” cärärusä juridicä Diacov a dezväluit „secretul”care il cunostea toatä lumea:” Au fost mari ispite din partea comunistilor”. Altul a vorbit despre demnitate, adicä, demnitatea inseamnä in genunchi in fata lui Tcaciuc si Reidman? Si alt domn a mers sä negocieze cu „pasol nahren, patan”. Numai unul n-a fost, cä el a negociat direct cu tarul Medvedev inscäunarea noului domnitor moldovean. Nu stiu,poate nu am dreptate, dar merg asa in troleibuz si meditezi deja 20 de ani. Mä uit cine urcä,cine coboarä, cine pe usa din fatä, cine pe usa din spate. Unul ese la statie, altul sare din mers. Unul coboarä singur, altul ia cite un sut la coborire ca ajutor!….
Merg mai departe. Merg si rämin optimist, doar mi-a promis Alianta!….” E un articol din ziarul „Timpul” si exprimä total gindurile mele; mai frumos si mai corect nu se putea de spus. Eu m-as bucura din suflet dacä d. Pavlicenco i s-ar realiza visele pentru cä sunt si visele mele-sä spunem odatä tare si räspicat cine suntem si ce ne dorim.Dar de un lucru mi-i fricä-intr.o discutie cu o prietenä ce munceste in Italia mi-a zis , cä a observat ce diferentä mare este intre poprul italian si cel basaraben, ce facem cu cei „Prost, dar multi”, cum ii convingem pe ei, cei analfabeti?
vremea blocurilor nationale a trecut … cu imbulzeli de zeci de partidulete. centrul-dreapta trebuie sa se stranga in doua partide mari si late – unul popular si altul liberal .suntem acusi in 2010…lucrurile trebuie simplificate pt electorat .
A declara astazi ca discursul despre Unire e prematur este o atitudine antinationala si e pe mana ocupantilor din kremlin. Si acum 20 de ani era „prematur” uitati-va cu ce ne-am ales. Fortele criminale si antinationale conduse de kgb continue cu succes implimentarea programului lor subversiv in patru etape1.Demoralizarea 2. Destabilizarea 3. Criza. 4. Normalizarea dupa care suntem buni pusi la zid. N-o spun eu a spus-o fostul kgb-st Bezmenov refugiat in Occident in anii 70.
Si doar nu se opresc nici aici: de astazi crestinii romani ortodocsi din Basarabia sunt si antisemiti, gratie provocarilor din centrul orasului a popilor-kgbisti. Si asta se petrece cand vin granturi din Statele Unite.
Iar despre ‘politicienii” care se bat pentru accesul la „treuca” cum a numit-o voronin) vreau sa inchei cu citatul lui Mark Twain „Politicians are like diapers. They both need changing often and for the same reason.”(Politicienii sunt ca si scutecele. Trebuiesc schimbati mai des si din acelasi motiv)
Vadim, citind acest articol din Timpul, care corespunde perfect si pärerii mele vei intelege de ce am spus , cä Moldova nu are oameni capabili sä o conducä
Incercarea de a unifica „dreapta” in Moldova nu este noua.Prin anii 90 al secolului trecut acest rol la indeplinit Frontul Popular dupa preluarea conducerii de catre I.Rosca.Unde la dus Rosca noi toti stim-la ripa.Acum dumnevoastra d,Pavlicenco scoateti de la naftalina aceiasi idee,sa-i puneti”botnita”Miscarii de eliberare nationala.Interesant acesta idee sa nascut in capatina luminoasa a D-ra sau acelor de la serviciile secrete.Sa schimbat putin lumea doamna,au mai prins la minte,sau mai fript in trecut.Nu mai puneti macaroane pe ureci oamenilor.Sint alte vremuri,sa saturat lumea de inghitit toate prostiile unora.Gasitiva alta ocupatie.
pl depinde de dorin. daca cade dorin cade si pl. amn s-a scindat, urechean se ineaca. mae=0,5 si este condus spre cimitir de amanta domnului petrenco- mariana taranu. pnl are sansa daca vine untila si echipa. sunt sceptic
Bloc pentru combaterea saraciei populatiei ar trebui sa va preocupe sa formati.Pentru oameni e mai usor acceptabil,fiindca aceasta e realitatea daca nu o cunoasteti.Cel national va fi viabil cind oamenii vor fi demni de existenta sa.Am impresia ca politicienii nostri sint orbi,surzi …. si Doamne Iartama nu mai scriu ce gindesc cu adevarat despre ei.
ionel, unde cade Dorin? Este clar unde se ineaca Urechianu si unde se duce mae? Dar Dorin unde cade? Cand? Cine ti-a spus?
De fapt MAE isi indreapta salele daca vine acolo Turcanu si cu Stepaniuc la fel ca si PNL daca vin Untila& compania.
Aceasta-i diferenta ca la cineva tre sa vina cineva ca sa fie ceva, iar la PL nu trebuie sa vina si nu trebuie sa se duca nimeni!
1. Cred ca foarte multi analisti isi fac degeaba griji pentru viitorul PL si in acelasi timp sunt mai optimisti decat ar trebui in privinta viitorului PD. Aceste analize au fost valabile pana in momentul 7 decembrie in conditiile in care Lupu a fost vazut ca mult asteptatul „mesia reconcilierii nationale”, s-au menajat si s-au curtat reciproc cu Voronin, iar Ghimpu a fost tinta predilecta a comunistilor, plus marirea tarifelor in Chisinau.
Dupa ziua de 7 decembrie, Lupu si PD au intrat intr-un con de umbra, Voronin isi va muta tirul inspre Lupu, deoarece acesta atenteaza la electoratul comunistilor. Castigatorii (sau perdantii) la capitolul imagine in dependenta de succesele sau insuccesele guvernarii vor fi aproape exclusiv, PLDM si PL. Asadar, cred ca in perioada urmatoare vom asista la schimbarea anumitor trenduri, PLDM va creste in continuare, PL va trece si el pe crestere, PD va stagna in cel mai bun caz, AMN se indreapta neabatut spre nefiinta. Aceste previziuni se bazeaza insa pe cadrul legislativ si electoral actual, urmeaza insa sa se opereze schimbari, de cat de curajoase vor fi aceste schimbari in sensul limitarii sanselor PCRM, depinde cat de mult vor scadea comunsitii si cat de mult va creste AIE per anasmblu, dar mai ales PD. Oarecum paradoxal in noile conditii dupa ce au fost cei mai impaciuitori si mai moderati, cei din PD ar trebui sa se transforme acum in cei mai inversunati anticomunisti daca vor sa-si maximizeze sansele.
2. Cred ca degeaba plasati PLDM oarecum separat de celelalte partide de dreapta, la nivelul electoratului distinctiile si alegerile se fac la un nivel personalizat si intr-o mult mai mica masura ideologic. Adica depinde de cum percep alegatorii de ex. pe Filat si echipa pe de o parte si Chirtoaca cu Ghimpu de cealalta.
3. Nu cred ca exista sanse pentru un Bloc National care sa includa PL. AMN s-ar putea sa fie de acord, dar mai aproape de alegeri.
4. Sunt de acord ca membrii AIE nu vor mai avea dreptul moral sa va ceara sa nu mai candidati inca o data. Deaceea va trebui sa ia in calcul interesele dvs intr-un fel sau altul. De ignorat, nu cred ca isi vor permite, deoarece aici puteti gasi un aliat in AMN, care are toate sansele sa se confrunte cu acelasi probleme ca si dvs. Sigur, un bloc care sa includa sa zicem AMN, PNL, MAE ar fi interesant. Insa mai realiste mi se par modificari ale codului electoral, cum ar fi: scaderea pragului electoral si trecerea la un SISTEM PREFERENTIAL DE VOT. Sistem care elimina riscul pierderii votantilor pe motiv de frica ca partidul respectiv n-are sanse sa treaca pragul electoral, deasemenea elimina riscul ca voturile partidelor de dreapta ramase totusi sub prag sa fie redistribuite catre comunisti.
5. Cea mai realista regrupare de forte mi se pare o fuziune PNL cu MAE, insa cred ca ar trebui sa insistati pe pastrarea brandului PNL, cu tot cu simboluri si simbolistica. MAE a fost o „inventie” care nu a prins, PNL insa exprima exact reperele principale si se revendica de la o traditie. Cel mai important lucru insa este promovarea unui lider nou, tinar, pana in 45 de ani, pe modelul Chirtoaca sau Filat, cu un discurs coerent si curajos. Deasemeni ar trebui sa fiti mai insistenti in a stabili legaturi cu PNL din Romania.
6. PL si PLDM au fost nevoite sa faca compromisuri pentru a prelua puterea, cred ca aici se ascunde sansa aparitiei unei forte mai de dreapta decat PL in parlament. As propune atentiei Dvs. cateva repere, unele dintre ele se regasesc si in programul partidului Dvs, insa cred ca ar trebui incercata cu mai multa vigoare si cu un suflu nou supunerea lor dezbaterii publice:
a)Organizarea in primavara-vara a unei campanii nationale de informare a populatiei despre crimele care au fost savarsite asupra poporului nostru incepand cu 28 iunie 1940 de catre comunisti, si pentru comerorarea victimelor acelor tragice evenimente la implinirea a 70 de ani trecuti de atunci.
b)Modificarea legii de interzicere a PCUS, in sensul adaugarii precizarilor ca este interzisa inregistrarea si functionarea partidelor a caror denumire contine notiunile comunist, socialist, bolsevic, trotchist, maoist, fascist, nazist, precum si a simbolisticii acestora.
c)Adoptarea unei legi a lustratiei, care sa-i vizeze pe colaboratorii KGB, dar si pe membrii PCUS :), sau chiar si membrii PCRM 🙂
d)Iesirea neconditionata din CSI.
e)Retrocedarea sau compensarea proprietatilor expropriate abuziv de catre sovietici.
f)Uniunea interstatala cu Romania, ca solutie pentru integrarea rapida in UE si NATO.
g)Proteste la adresa cedarilor teritoriale Ucrainei.
h)Introducerea votului mixt sau uninominal ca solutie pentru combaterea intrarii in parlament a tot felul de necuvantatoare.
i)Revenirea la judete.
j)Promovarea trecerii la o republica parlamentara autentica, in care presedintele sa poate fi ales cu o majoritatea simpla si sa aiba un rol decorativ. Puterea reala sa fie in mainile primului ministru si a majoritatii parlamentare.
Pt Lilia
De ce Alianta v-a inselat increderea? Numai pentru ca au negociat cu PCRM?
Da, Voronin este superobraznic, lumea il cunoaste. Din pacate, are holdingul lui de presa, le vorbeste simplu si „pe intales” oamenilor si murdariile lui prind, din pacate.
Insa AIE si-a facut fata sa discute si cu acesti neobrazati.
Mie, insa, mi se pare, ca AIE deamageste prin faptul ca procedeaza, pe alocuri ca si comunistii, atragind prin amenintare oamenii de partea-le, in loc sa coopereze si sa uneasca societatea. Adica vreau sa spun ca daca practici egoismul, nu ajungi prea departe. Si nu au depus eforturi sa preia puterea in raioane, adica au niste tensiuni in interior, care nu le permit sa mearga impreuna mai in adincul reformatarii puterii peste tot si la toate nivelurile.
„Asii din minecä” ii asteptam inca.
Despre care articol din “Timpul” spuneti, dati-mi, va rog, linkul.
Pt radu
Putem spune ca vremea blocurilor nationale a trecut, dar putem spune ca si nu. O intrebare – de ce in Parlament a fost adoptata in prima lectura admiterea blocurilor? Va spun eu – pentru ca e o norma democratica europeana, scoasa de antidemocratii comunisti. Daca nici fortele proeuropene nu o restabilesc – hai sa vedem care e diferenta fata de comunisti? Inseamna ca Europa recunoaste dreptul la asociere, iar „democratii” din Moldova – nu?
Ca sa fie coagularea fortelor democratice trebuie sa existe reciprocitate in dorinta aceasta. Inca nu exista. Va exista – va fi dialog. Eu am avut si am rasparticipat in viata mea la coagularea fortelor.
Pt luca
Si eu cred ca discursul despre Unire nu e prematur, e chiar la timp, deja ne-o spun rusii, numai noi ne temem. Poate si romanii „ne incurajeaza” sa nu o facem? Gallup-ul a aratat ca 29 la suta din basarabeni sint pt unirea cu Romania si alti 10 sint indecisi. Asta era acum un an si jumatate. A se vedea aici: http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48
Eu cred ca PNL va veni in alte alegeri cu acest mesaj, indiferent de Occident, de Rusia si chiar de Romania.
Citatul despre politicieni este super – „Politicienii sunt ca si scutecele. Trebuiesc schimbati mai des si din acelasi motiv”.
Pt mihail
Frontul Popular nu a facut niciodata nici o unificare in Moldova – numai dezbinare.
Unificari au facut Matei, Rusu, Snegur, Untila, Braghis, Urecheanu, Diacov.
Lasati-o cu naftalina. Eu va intreb – sinteti sigur ca la alegerile parlamentare viitoare nu vor participa decit cele 5 partide azi parlamentare? Eu nu cred, mai ales ca si legea te obliga, in caz contrar trebuie sa te dizolvi si, oricind, partidele se rodeaza in alegeri.
Cuvinte ca ”botnita”, „capatina luminoasa” „au prins la minte”, „macaroane pe urechi” le puteti folosi pe blogul personal sau al amicilor care le suporta. Aici, daca mai vad o data, sterg postarea. Noi aici exprimam idei formulate civilizat. Si invatati a scrie corect.
Pt Ionel
Aveti dreptate. Imaginea lui Dorin scade. Poate isi revine, cine stie? AMN s-a scindat. MAE, oricum, se pregateste de alegeri, din cite eu ma gindesc. PNL este deschis cooperarii, inclusiv cu grupul Untila.
Pt anti
Nu recurgeti la demagogie. ca sa ai un „Bloc pentru combaterea saraciei populatiei” trebuie sa ai, mai intii, bloc electoral, apoi majoritate parlamentara si Guvern. Dvs. imi pareti orbi si surzi daca asta nu vreti sa intelegeti.
Pt flowers_of_liberty
Eu nu cred ca Turcanu si Stepaniuc pot merge la MAE-ul condus de Anatol Petrenco. De unde ati luat-o?
Legat de PNL am spus mai sus.
Legat pe PL, consider ca Ghimpu, care detine astazi cele mai inalte functii in stat, ar trebui sa intre in istoria recenta prin unificarea Dreptei. Ar fi, cred, o greseala, daca se va multumi, ca si PPCD, cu 7-8 deputati, care pare sa fie viitorul sau apropiat.
Sigur, daca e sa vorbim mai larg si mai serios, PL si PLDM trebuie sa fie un singur partid. Dar, pentru asta, trebuie sa se aranjeze – peste rinza romanilor moldoveni – ierarhiile personale in partid. Si eu judec asa. daca ar fi prezidentiale, ar candida Filat si Lupu. Da, poate candida si Ghimpu, dar oare cit va lua, pentru ca, in doua campanii electorale, a stat ascuns si a iesit in fata Chirtoaca. Acum chiar nu-mi imaginez cum ar candida Ghimpu ca Presedinte ales de „tat poporu”, dar campanie sa ii faca iarasi Chirtoca, cel care nu poate candida pentru ca nu are virsta sa fie sef de stat.
Pornind de la asta, ierarhia pare sa fie Filat, Chirtoaca, Ghimpu si ceilalti peledemisti, pelisti si, daca se accepta, si penelisti. daca nu – nu. Dar asta ar fi simplificare adevarata pentru alegatori si nepunerea de piedici unul altuia.
Electoratul pe care doriti sa-l cuceriti e sarac si in perspectiva votarii blocului national el nu vede rezolvarea problemei(va veti convinge ).Nu ma ocup cu demagogia ci am dorit sa va sugerez ca a venit momentul cind oamenii au nevoie sa fie uniti in jurul unei,,IDEI NOI,, si dupa parerea mea cea nationala e invechita si gresita(argumente nu aduc oricum nu le acceptati).
Succese la alegeri anticipate daca vor fi.
Dna Pavlicenco,
Abrevierea BNM deja e ocupata. 🙂
Daca mai serios, problemele nu pot fi rezolvate de oamenii cale li-au creat. Cred ca e adevarat pentru toti actorii politici.
Semnul plus intre partide apare doar ca o masura ‘Contra’ si nu ‘Pentru’. Deacea si PD+PSD cu Lucinschii II in frunte sau AMN+PNL+MAE (cu cine in frunte?) nu vor aduce claritate.
Stanga-dreapta in Basarabia
Indraznesc sa fac un comentariu asupra situatiei politice din Basarabia asa cum o vad de la distanta. De aceea, departe de mine de a avea pretentia ca este un comentariu ancorat in realitatea vie. Poate trebuie privit doar ca o simpla opinie.
Odata cu dizidenta din AMN prin retragerea lui Untila, cred ca exista sansa revitalizarii si cresterii PNL. Conditia ar fi ca acesta sa vina la PNL aducand sau atragand un val de tineri ambitiosi si cu o altfel de pregatire politica decat cea a vechilor politicieni experimentati, dar inchistati in mentalitati si relatii care constituie piedici in procesul de regenerare a clasei politice.
Sigur, o conditie sine qua non este sa se treaca peste orgolii si abia dupa solutionarea contestatiei lui Untila referitoare la realegerea lui Urechean.
Oricum, daca PNL-ul se intareste, probabil doar cu PL si PLDM-ul s-ar putea face o alianta cu caracter national, dar si aici va trebui depasita stavila orgoliilor.
AMN-ul n-are nici doctrina, nici coloana vertebrala si nu va intra intr-o coalitie nationala cu tenta romaneasca, insasi denumirea „Moldova Noastra” spunand multe.
La fel, nici Diacov cu PD-ul, in care si-a adus o parte din fostii membri PCRM din jurul lui Lupu, sau Braghis, care-i poate atrage pe ceilalti fugiti din partidul lui Voronin.
Eu ii vad aceste partide mai periculoase si nu m-ar mira ca sa se creeze o structura AMN-PSD-PD, eventual cu un sprijin tacit PCRM, care va continua politica pro-moldovenista a lui Voronin, ceva mai „luminata”. In felul acesta, va fi atras electoratul imbatranit si nostalgic, dar si cel anti-romanesc.
Indraznesc sa afirm ca batalia politica in Basarabia nu-i intre o stanga si o dreapta clasica, indiferent de denumiri si de autointitulari, ci este o batalie identitara, iar rezultatul ei va determina fie o accelerare a procesului de integrare in UE prin sau cu ajutorul Romaniei, fie o incetinire cu ocolisuri prin spatiul estic.
Nici nu poate sa fie stanga-dreapta in conditiile in care populatia habar n-are de doctrine, iar economia nu-i dezvoltata ca sa poata adapta una sau alta dintre doctrinele economice: ori protectie sociala prin interventia statului (de unde fonduri?), ori masuri fiscale liberale, care sa creeze locuri de munca si venituri statului.
Ca sa fim cinstiti, este si greu sa se introduca masuri liberale, care inseamna reduceri masive ale aparatului statului, inclusiv in economia de stat, mai ales in conditiile actualei crize mondiale, care impiedica investitiile straine, cu atat mai mult intr-o tara saraca si cu viitor neclar, cum este Basarabia.
Iar populatia gandeste „stanga”, adica vrea stat paternalist, dar vorbeste despre „dreapta”, fara sa inteleaga si ca este taman ceva opus dorintelor de protectie sociala. Si, in aceasta situatie, cum vor indeplini partidele promisiunile de prosperitate asteptate?
Marea greseala a partidelor a fost ca au cazut in capcana lui Voronin care le-a timorat cu ideea ca a sustine ideea de romanism echivaleaza cu tradarea statului moldovean. Cel putin, Ghimpu si Filat au schimbat placa si au dat-o pe originea romaneasca, dar nu si Lupu, implicit Diacov, care s-a lasat inghitit cu partid cu tot.
Cum AIE inca nu are definita acea componenta nationala, sunt convins ca, in scurt timp, amalgamul asta contra firii, creat doar din interesele de moment ale inlaturarii grupului de interese PCRM, va crapa si se va scinda. Pe asta si mizeaza Voronin.
In Basarabia este necesar un partid crestin-democrat romanesc, ce ar completa spatiul doctrinar basarabean, mai ales ca traditia este in pericol sa dispara prin exodul alarmant al tineretului in spatiul european, exod care permite acel cosmopolitism, care a fost amintit. Si indraznesc sa afirm ca, pentru intreg spatiul romanesc, este necesara infuzia de traditie din Basarabia, traditie pastrata si din cauza izolarii, dar si a rezistentei naturale impotriva incercarilor de anihilare nationala, la care a fost supusa populatia.
Pe de alta parte, crestin-democratia se gaseste mai la stanga liberalismului, deci mai spre centru, si s-ar pozitiona acolo unde va dori sa se instaleze PD-ul lui Diacov.
Posibil ca un partid crestin-democrat national romanesc sa poata fi creat cu intelectualii care astazi oscileaza pe langa diverse partide, dar cu o implicare conjuncturala si fara un suport fatis. Iar acest partid ar putea prelua o mare parte dintre votantii PPCD-ului, poate chiar si o parte dintre membrii PPCD-ului pe care i-ar aduce in tabara pro-romaneasca PL-PDLM-PNL, creind un Bloc National sau o alianta cu caracter national.
Cu alte cuvinte, Blocul National ar putea contracara o stanga intarita AMN-PSD-PD si ne-romaneasca, ocupand si dreapta (partidele liberale), si centru-dreapta (un partid crestin democrat care, afara de traditie, va introduce o componeta sociala rezultata din caracterul crestin-democrat).
N-am spus ca eventuala alianta AMN-PSD-PD este anti-romaneasca ci ne-romaneasca, pornind de la pozitia lui Lupu sau oscilatiile lui Urechean, Diacov si Braghis cu referire la caracterul national al populatiei basarabene.
Privit prin aceasta prisma, in Basarabia sensul cuvintelor „stanga”-„dreapta” devine, de fapt, „moldovean”-„roman”.
Mircea Popescu
13 Decembrie 2009
@anti 14 decembrie, 12:12
Idea Nationala nu poate fi « invechita », ea este una esentiala. Care idee este NOUA? Cea de 16 kopeici o paine promisa de voronin? Aceasta e in capul lor corupt-bolshevik este economia moderna? Nu. Multumesc. Tu nu poti sa-ti iubesti poporul in detrimentul altuia, sa-ti urasti vecinii. Caci dragostea de neam, limba, cultura este si dragostea vis-a vis de tot ce e uman, universal. Altfel dragostea ta este una limitata, nesincera, confuza adica n-o poti numi dragoste. Tot asta se numeste si Cunostinta or arta de a cunoaste. Cine Cunoaste nu face rau celui apropiat. Deacea o persoana cu idei adevarat nationale este una umana, si prin urmare credibila.
Si daca un grup de oameni ( cit. partid)isi ia initiativa sa schimbe viata spre bine si vine cu un mesaj national, uman atunci eu ii voi sustine, caci sunt credibili.
P.S.Ajungand la putere sunt alesii mei pot si sa ma dezamageasca. Atunci ii dau jos. Eu am puterea de a decide prin vot. Asta se numeste Democratie.
Domnule Popescu, puteti sa nu va justificati ca aveti opinii « de la distanta ». Astazi nu este necesar sa locuiesti la Chisinau si sa fii mai aproape de evenimentele petrecutie in Basarabia. Sunteti cu mult mai aproape de realitatea intre Nistru si Prut ca majoritatea politicienilor, analistilor politici de pe malul Bacului. Pe langa cunostintele in cauza, emanati si mult bun simt si dragoste fata de pamantul acesta. Un multumesc pentru analiza.
Sunt de acord cu d-stra d-na Pavlicenco si cu d-ul Oleg, trebuie de consolidat electoratul de dreapta, nu conteaza cum prin BN, aderari…numai de „rupt” cit mai mult posibil din electoratul PCRM.
D-na Vitalia cum credeti d-stra daca Turcanu creaza un partid nou, la alegeri are sau nu sanse in alianta cu PCRM sa ea majoritatea in parlament?
Dragä d. Pavlicenco,vä cred cä ati ajutat, poate prieteni, poate cunoscuti …eu am stat ore intregi si nimeni nu a vrut sä mä asculte , sä mä primeascä la audientä in Parlament . Am scris mii de scrisori si am primit räspunsuri stupide, am luptat pentru copilul meu si nu am reusit nimic decit sänätate perdutä, judecätori corupti, demnitari cu care imi era greatä sä disut. Am avut in vedere de ce nu avem legi ca in Germania:cind sotul insalä-perde tot, chiar si casa de la pärinti, o familie divortatä nu mai locueste sub acelasi acoperisi( in Moldova f. sot primeste o odae isi aduce amanta si f. sotie cu copilul sau chiar doi in altä odae), femeile stau acasä cu copii 12 ani si le pläteste sotul s.a .m.d Spuneti cä guvernantii au muncit si muncesc, de ce atunci viata moldovanului e tot mai mizerabilä?! De ce nemtii dupä räzboi in 20 de ani s-au ridicat din ruini färä a primi ajutoare externe si noi in 20 de ani am perdut si ceia ce am avut?! Ceia ce D-voaträ numiti egoizm eu numesc Demnitate, si atunci cum rämine cu Motto-ul D-voasträ”Träeste Viata cu Demnitate?” De ce nu sunt pedepsiti criminalii toti, trasi la räspundere, eliberati din functii!? De ce Pribaltica au reusit si Moldova nu ? C -au avut Demnitate, cä nu au negociat cu criminalii, cä nu le-au tradus , cä nu se ceartä cine sunt si nu aleg „moldoveni-„presedinti? De ce rusii in Germania invatä de pirie germana si Medvedev nu vrea l. rusä de stat ecetera ??? In Germania se practicä negocierile cu opozitia, dar ei nu au furat miliarde din gura poporului?! In Germania dacä un politist sau alt demnitar de stat face o micä incälcare nu perde numai postul , dar si pensia pentru cere a muncit 10,15 ani, Si deacea toti se sträduesc sä fie cinstiti, statul se apärä la noi statul e furat de cei ce-l conduc,se furä färä limitä. Ne-au fost trimise haine färä bani si sotiile parlamentarilor le vindeau si se imbogäteau. Hadeti sä fim sinceri, cä nici un Guvern nu a fäcut nimic pentru popor.Tatä meu cind a venit in Germania primele vorbe au fost „Suntem in urmä cu 200 de ani !” Haideti recunoasteti cä am primit mult ajutor si dacä am fi avut guvernanti cu cap si sinceri nu am fi ajuns la ce am ajuns. As putea multe sä vä spun , dar nu vreau sä vä plictises, vorba lui mos Lisandru din „Tata” lui Matcovschii „Multe as avea eu de spus ,mäi Valentine ,dacä m-ar intreba cineva…dar nu mä´ntreabä nimeni….”
E un articol de joi ,10 dcembrie „Incäpätinarea lui Voronin a salvat „virginitatea” Aliantei”.
Pt Vitalie
Nu cred ca daca Turcanu creeaza un partid nou, va putea trece pragul. Probabil, mai curind, il face ca sa aiba aderenti in spate si sa mearga la vreo formatiune – PD sau PSD cu (virgula) contributia sa de sprijin uman. Insa, totusi, trebuie sa fim atenti, pentru ca, de obicei, stinga stie sa isi mobilizeze electoratul si sa se solidarizeze, spre deosebire de dreapta, unde domina orgoliile.
Pt Lilia
Din pacate, cunosc aceasta situatie. Putini deputati se implica in a dispune verificarea legalitatii in cazul unor actiuni privind unele persoane. In Parlamentul trecut am facut o gramada de inmterpelari, dar putin s-a rezolvat, pentru ca erau comunistii la putere si marionetele lor plasate peste tot si nu vroiau sa solutioneze cazurile sesizate de deputatii din Opozitie, pentru a nu rezulta ca fac imagine cuiva.
Acum, cred, noua putere s eineaca in hirtii si in mostenirea trista lasata de comunisti.
In general, insa, problema nu e in Parlament ca sa rezolve problemele, ci in faptul ca nu exista justitie si nu functioneaza institutiile statului. Insa asta nu se repara odata sau imediat dupa schimbarea Puterii.
Eu nu spun ca „guvernantii au muncit si muncesc”, pentru ca zece ani in Moldova se afla la putere comunistii care au impartit societatea in doua – in „ai lor” si „ceilalti”. Iata pentru „ai lor” au muncit, pentru altii – nu.
Din pacate, eu n u prea pot raspunde pentru cei 10 ani de guvernare comunista, din care nu am facut parte. Am luptat in Opozitie. Dar am spus cu diferite ocazii ca din cei 18 ani de independenta ai R.Moldova, 14 ani au fost guvernari antinationale, de aceea nu are d eunde sa fie bine. Dar pe acestia i-au pus la putere oamenii, nu eu, una singura. Iar sloganul meu arata exact ce cred si ce am facut in acesti ani.
Nu sunt pedepsiti criminalii si nu sint trasi la räspundere, eliberati din functii pentru ca demnitarii, pe care ii voteaza electoratul, nu au aceasta vointa. Si au interese, de care oamenii nu stiu, cind ii voteaza.
Am fost mereu sincera si am spus mereu ce cred.
Da acel articol din Timpul l-am citit si eu.
O coaliţie stângă – centru plus PDLM , susţinută de PPCD, fără PCRM asta-i soarta RM , cu părere de rău. Pentru că s-a terminat cu zombarea totală.Concetăţenii noştri mai ageri la minte şi cu capacităţi au votat cu picioarele şi s-au dus în Lume. Au rămas nişte inapţi de politiceni şi media măsâi lor, care au subjugat PĂMÂNTUL NOSTRU pe un veac inainte. Uitaţivă la mutrele lor hăioase cum se papă unii pe alţii. De la dânşii brânză ??
VP mortaciune politica mai vrei aliante si ciolan?
ia-l pa crin si pa geoana si faceti aliantele si plecati la moscova! ce frumos si-au luat-o peste bot! hahaha