Raminem in mocirla?

Am luat cunostinta de cele zise «sapte puncte din viitoarea OFERTA a AIE pentru ca PCRM sa VOTEZE pentru alegerea sefului statului».

Impartasesc si eu sentimentul de jena exprimat de mai multi vizitatori ai unimedia, care posteaza acolo comentarii. Dupa atita tevatura cu «nu facem tirg», cu «noi am votat la 4 aprilie in 2005 fara conditii si pretentii», cu «vrem dialog si raspundere», cu «sa mai voteze si ei acum neconditionat», adica «sa intoarca datoria» iaca-ta ca ne alegem cu aceste conditii care, cred eu, nu fac cinste Aliantei. Sa le mai citim o data:

1. O lege privind activitatea partidelor de opoziţie, care să prevadă drepturile opoziţiei, în conformitate cu practicile europene.
2. Menţinerea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.
3. Soluţionarea conflictului transnistrean, având la bază legea privind statutul regiunii transnistrene.
4. Menţinerea statutului de neutralitate al ţării.
5. Oferirea unei funcţii de vicepreşedinte al Parlamentului.
6. Deschiderea pentru găsirea unui consens în privinţa componenţei delegaţiei RM la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
7. Oferirea imunităţii pentru Partidul Comuniştilor, ca o garanţie că formaţiunea politică comunistă nu va fi târâtă prin instanţe de judecată.

Dincolo de punctul 1, 2 si 3, mi se pare ca punctele 4-7 sint un mare pas inapoi de la angajamentele entitatilor ce formeaza AIE si o tradare a asteptarilor electoratului anticomunist.

Cred ca neutralitatea nici nu trebuia pusa pe tapet. Dupa declaratiile lui Joe Biden, vicepresedintele SUA, sa vii cu aceasta cedare in fata comunistilor, inseamna o concesie in fata intereselor Kremlinului. Aceasta – daca tot e vorba de conditii – nu trebuia invocata ori stipulata ca ramine doar pina cind Moldova devine eligibila pentru UE. Adica nu pentru totdeauna. Nu spun, poate ca ar fi si Ok-ul unor cancelarii straine pentru o asemenea ademenire provizorie pentru comunisti/Rusia, insa pentru imaginea PL-PLDM mi se pare ca da rau. Pacat ca nu au adaugat si «raminerea pe veci a R.Moldova in CSI» – se lega mai bine cu mentinerea statutului de neutralitate…

Imi amintesc si cum si-a batut joc intruna PCRM si clanul Voronin de Opozitie. L-a facut pe Mihail Camerzan vicespeaker, cu pretul umilirii PSD in 2001, apoi pe Iurie Rosca – in 2005, umilindu-i pe toti votantii democrati ai lui Voronin. Tirgul Lupu votat de comunistio functie de vicespeaker comunist mi se pare un tirg Rosca/Voronin. Nu au vrut sa accepte o functie de vicespeaker la timp comunistii – asta ar trebui sa fie o faza trecuta. Se va pune inca un scaun sus, acolo, iar miine-poimiine se va mai intimpla ceva si ne vom pomeni cu doua rinduri de scaune in Prezidiu… ca pe timpuri.

Discutiile privind delegatia la APCE au fost atit de dure incit acum, cind reabordezi problema, ai impresia ca atunci a fost o farsa. Ce sa caute atitia comunisti la Strasbourg? I-a tot purtat Diacov prin Europa si SUA pina i-a scapat la guvernare pe 10 ani… Si imi vine o invatatura in cap – sa nu mai fie nimeni dur in acest Parlament, pentru ca miine lucrurile se pot inversa. Despre alte aspecte legate de acest punct nu discut, mi se pare total inadecvat.

Ultimul punct, cu oferirea nu stiu carei imunitati PCRM, este, de fapt, sarea conditiilor. Tocmai de aceea Tkaciuk se uita cu ochi de lup (comparatia e in favoarea lupului) la Opozitie, pentru ca isi stie foarte bine faradelegile si cum le-a diriguit pe toate in acesti ani, calcind in picioare, impreuna cu SIS-ul, cu Reidman si consiliul lor de securitate, – oameni, businessuri, destine. Am auzit ca acum oamenii isi retrag banii de la Fincombank. Ar fi bine sa le spunem ca nu i se va intimpla nimic Familiei Voronin si sa-si lase conturile acolo, sa mai „ingrase” o Opozitie constructiva, care va fi „la zi” si cu Legea Opozitiei. In timp ce noi, patru ani, iar altii – chiar opt ani intregi – in Parlament am fost supusi unui tratament impardonabil din partea coloanei a cincea a Moscovei.

Si ma mir ca nu figureaza a doua limba, rusa, de stat. Asta ar fi fost culmea, dar nu prea de mirare, daca privim si la presiunile rusolingvilor lui Klimenko… Care nu au cerut-o de la comunisti, ce le-au promis, cerind-o, in schimb, de la democrati, pentru ca – sa vezi – se simt „lezati” in dreptul de a nu ne respecta limba, identitatea, istoria, cultura, libertatile si … optiunea europeana.

Unde dai si unde crapa… Nu cred ca pentru dl Lupu e o onoare sa fie ales cu asemenea conditii. Am impresia ca dintre patru lideri feti-frumosi cel mai mult vrea sa fie ales Marian Lupu ca Presedinte actualul Mihai Ghimpu, ca sa ramina speaker, si Urecheanu, ca sa mai ramina in politica. Voi – ce credeti? Cu asa conditii vom iesi din mocirla postcomunista sau din mocirla CSI-sta, fara nici o umbreala acatarii de securitate? Eu, una, nu cred.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
 1. Oricat de tentante (poate) ar fi aceste conditii, imi vine greu sa cred ca pcrm le va accepta. Voronin parca a inaintat si el niste conditii acum ceva timp, neacceptate de aie. Ramane de vazut daca exista intr-adevar acel grup de deputati comunisti, despre care atat de mult scrie presa, dispusi sa voteze candidatura lui Lupu.

 2. Am un sentiment de profunda dezamagire si tristete.
  Si aceasta se intampla in ziua aniversarii caderii zidului de la Berlin. In schimb la noi zidul pe Prut s-a intarit si mai mult.
  Apropo. Acum stim ce s-a negociat acum o saptamana la Kremlin si ce ordine a primit Lupu. Imunitate, ce cuvant duios pentru urechile criminalilor.

 3. In 2005 opozitia l-a votat pe Voronin cu impunerea a celor „10 porunci”ale lui Rosca, dupa care Voronin s-a p.sat pe ele… O fi si acum o tactica a AIE, ca sa ademeneasca pe commy la vot, ca pe urma mai vedem noi, sau iarasi presiuni din vest?… Sper din suflet sa fie doar o tactica, ca altfel e grav, nu pentru asta au luptat tinerii in campaniile electorale!

 4. Oricum nu cred ca o sa le accepte…Si daca aceste 7 conditii…sunt doar o momeala …ca sa voteze si apoi mai vedem….cum a facut voronin cu opozitia in 2005.Poate sunt smecheri si guvernantii de azi? Dar dumneavoastra ce ziceti stimata doamna? Pe sleau. De nu cedat si de plecat la alegeri? Chistigam mai mult?

 5. Personal,cred ca aceste 7 conditii reprezinta o oferta mai mult formala pt PCRM. Se stie ca PCRM nu va vota in prima instanta, deci in consecinta, AIE va avea toate motivele pentru a schimba tactica negocierilor.

 6. Adevarat spune-ti dna Pavlicenco, vom ramane in mocirla. Comunistii vor vota pe Lupu… poate chiar azi.

 7. Eu sper ca clauza nr.7 nu va fi realizata in nici un caz, Voronin trebuie tarat prin judecati, sa nu creaza ca faradelegile ordonate de el vor ramane nepedepsite.
  Existenta Partidului sub denumirea de comunist si derivate de la acest cuvant trebuie interzis prin lege, declarat in afara legii. Cu atat mai mult, cu cat si Dna Pavlicenco a zis ca acest partid si azi activeaza in afara legii. Daca este asa, atunci nu inteleg cum li se permite sa activeze si sa participe la alegeri.

 8. Pt Babacu

  La cealalta postare v-am dat un raspuns amplu legat de PNL si Basescu.

  In ceea ce priveste „in 2005 opozitia l-a votat pe Voronin cu impunerea a celor “10 porunci”ale lui Rosca, dupa care Voronin … pe ele…”

  Admit ce spuneti – ca „o fi si acum o tactica a AIE, ca sa ademeneasca pe commy la vot, ca pe urma mai vedem noi, sau iarasi presiuni din vest?..” -, insa eu cred ca un partid plateste nu juridic, ci POLITIC. De aceea, pt imaginea PL si PLDM mi se pare ca nu e bine. E parere mea, pe care timpul o va confirma sau infirma.

  Sint si de acord „altfel e grav, nu pentru asta au luptat tinerii in campaniile electorale!” Prin asta confirmati ce am spus mai sus.

  Dar chiar daca democratii-liberalii spun una si fac alta – credeti ca e bine sa procedeze ca si comunistii sau credeti ca si comunistii sint naivi – ca sa nu spun prosti – sa priceapa si ei ca poate fi vorba de o tactica?

 9. Pt arca

  1. Vedeti raspunsul pt Babacu. Pe sleau.

  2. Trebuie scos PCRM in afara legii, sau, mai simplu, anulata decizia de inregistrare a PCRM la Ministerul Justitiei. Astazi voi reposta totul ce am postat mai inainte privind ilegalitatea comunistilor pe arena politica. Trebuie scoase toate monumentele Lenin din raioane. Dvs. Va plac? Mie, una, – nu. Trebuie lichidate orice alte simboluri comuniste si condamnate crimele comunismului. Din 2007 e depusa o asemenea initiativa legislativa in Parlament. Sint si eu o semnatara. Trebuie mers dur impotriva criminalilor care au omorit tineri, vieti, afaceri, viitor timp de 10 ani. Nu sa ii dadacim si sa le oferim pe tava neutralitate, imunitate si alte concesii criminale. Asta – pe sleau.

  3. Dupa toate astea – mers la anticipate si mobilizata intreaga societatea. Un front comun si decisiv, o lista comuna, nu lupta pe sub covor intre componentele AIE, pe de o partre, si intre partidele parlamentare si extraparlamentare, pe de alta parte. Si asta – pe sleau…

 10. Pt Krina

  Ca sa se faca regula in privinta comunistilor trebuie vointa politica. Lupta politica e care pe care. Liberal-democratii se vor „tatkai” cu ei, ii vor menaja. Ei – oare – au facut la fel? Stiti care e problema oamenilor buni? Ei sint umiliti si calcati in picioare pentru ca cei buni nu pot lupta contra celor rai cu metodele celor rai.

 11. Respect p-ru d-na Pavlicenco. A formulat clar multe din gindurile mele personale cam vagi. Vorbind sincer am ramas surprins de insasi faptul ca se discuta insasi posibilitatea „conditiilor”. Nu pot nici decum accepta asa ceva . Mai mult imi place idea expusa in mai multe rinduti anterior: nu ne vom rafui cu nimeni, dar toti vor raspunde pentru cele savirsite!

 12. 7. Oferirea imunităţii pentru Partidul Comuniştilor, ca o garanţie că formaţiunea politică comunistă nu va fi târâtă prin instanţe de judecată.

  Nu Vi se pare un pic cam stranie formularea acestei conditii???
  Din cate-nteleg eu, imunitatea se refera la PCRM ca formatiune politica, care a guvernat timp de 8 ani si nu la membri.Imunitatea se refera la erorile de guvernare si nu la faradelegile savarsite de catre membrii PCRM-ului. Cred ca la aceasta se referea Lupu cind zicea ca este o „practica europeana”. Din cite cunosc , nici un premier, presedinte de tara sau ministru de rand nu a fost sanctionat pentru greselile comise in timpul aflarii in postura respectiva. Fiecare guvern nou(inca inainte de investitura) are un plan si o directie de dezvoltare, care, cu timpul, se poate dovedi gresita si aceste greseli adeseori au un cost enorm pentru tara. Niciodata ,nimeni nu a cerut socoteala unui astfel de guvern- sunt amnistiati.

  Probabil la asa fel de amnistie se refera si AIE.

 13. Pt Vlad

  Sinteti sigur ca lumea intelege asa cum spuneti? Ati citi comentariile pe unimedia? Chiar daca ar fi asa cum spuneti – de cit timp va avea AIE sa se justifice si sa spuna „nu ati inteles corect, stati ca nu este asa…?”

 14. http://www.jurnal.md/ro/news/13548/

  Asta-i unicul lucru care conteaza,in rest – lumea le iarta pe toate.

 15. Daca AIE nu va folosi voluntarii, parlamentul 90, migratii (eu ii numesc deportati de saracie) intradevar vom ramine in mocirla.
  De un astfel de presedinte are nevoe R. Moldova cum este Nedelciuc. Eu nu am ce adauga la situatie creata in R. Moldova .
  Va poftesc si pe Dumneavoastra sa-l ascultati.
  http://www.europalibera.org/content/article/1875404.html

 16. Pt Mihai

  Este foarte adevarat, dar interesele gruparilor financiar-politice din RM nu au nevoie de oameni ca Nedelciuc, si nu numai de el nu au nevoie… Asta e tristul adevar, pentru ca aspiratiile nu sint de modernizare, europenizare, democratizare, ci de mimare a acestor lucruri, dar, indaratul mimarii, de rezolvarea problemelor materiale si de trafic de influenta azi, miine si poimiine, pentru ei si nepotii lor.

 17. Da…. Aceste conditii…. Era imposibil de presupus, ca Alianta va ajunge la asa ceva. Daca Gimpu are acel As in maneca, de ce atatea sfortari, scremeri, chiar asi spune! Cand am auzit pentru prima data aceasta declaratie la Profunzime, credeam, ca mi s-a intamplat ceva cu auzul. Imunitate criminalilor – e prea de tot! Cui imunitate- lui Tcaciuc! Cui imunitate – lui Misin, lui Dodon, etc. etc… Ti se creeaza impresia ca Alianta face asa cum i-a invatat candva Lenin pe comunisti – un pas inainte si … doi innapoi!! Au trecut acele timprui. Dogmele leniniste nu sunt cele de care trebuie sa se ghideze Alianta. Daca au acel „AS in mamaneca”‘ – sa-l scoata odata!!!!!!! Sa nu o pateasca Alianta asa cum a zis eroul lui Shevcenco – Taras Bulba fiului sau (tradator) – Я тебя породил, я тебя и убью”! NU vreau sa par agresiva, dar plecaciunile in fata comunistilor incep sa ma enerveze! Da, trebuie sa iesim din aceasta situatie, dar.. sa iesim cu demnitate!

 18. Pacatele si greselile parintilor cad pe copiii si nepotii lor. Copiii si nepotii le vor rezolva la timpul lor.
  Vorbesc toti de stat de drept, legea egala pentru toti dar implementarea lipseste.
  Mai vorbeau de un presedinte proeuropen si neutru, apolitic. Nu ar fi rau un presedinte ca Principele Radu numai daca Domnia Sa ar fi de acord. El ar putea repara gresala tatalui , implementarea legilor Europene , democratizarea R. Moldova.
  Tarlev folosind ,,legea si compromisul’’ a zidit clanul mafiot. Acum si acestea incep cu ,, compro misuri si imunitati’’ pentru mafioti.

 19. Pt. Arbaleta.
  Lenin daca ar invia primul pe care l-ar impusca ar fi Voronin-Bujenita care-i depune flori la monumentale lui.

 20. Se spun multe dar se fac putine!
  Singura solutie de iesire din impas este Romania!
  Moldova nu are nevoie de presedinte, are nevoie de Romania!
  Adica e mai simplu in administratie comuna cu Romania care ne-a dat cu reunificarea din 1918 peste 20 miliarde euro (cotatia de azi)
  mocirla se scoate cu bani, nu cu vorbe!

 21. Se spun multe dar se fac putine!
  Singura solutie de iesire din impas este Romania!
  Moldova nu are nevoie de presedinte, are nevoie de Romania!
  Adica e mai simplu in administratie comuna cu Romania care ne-a dat cu reunificarea din 1918 peste 20 miliarde euro (cotatia de azi)
  mocirla se scoate cu bani, nu cu vorbe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *