Pe data de 28 octombrie, a avut loc sedinta largita a Biroului Permanent Central al PNL. Ordinea de zi a inclus doua chestiuni – situatia politica in contextul eforturilor AIE de alegere a Presedintelui R.Moldova si pozitia PNL fata de alegerile prezidentiale din Romania.
La sedinta BPC au participat presedintii filialelor teritoriale PNL din raioanele mai apropiate de Chisinau si presedintii structurilor sectoriale din capitala, conducerea Organbizatiei Tineretului National Liberal.
Discutiile s-au axat pe evolutiile politice din R.Moldova, pe rezultatul dialogului cu partide politice din R.Moldova, oportunitatile si sarcinile PNL. Toti presedintii structurilor teritoriale si-au exprimat punctul de vedere privind starea de lucruri din raioane si situatia legata de preluarea definitiva a puterii de catre noua guvernare de la cea veche, precum si dialogul cu alte formatiuni. Majoritatea vorbitorilor au optat pentru continuarea eforturilor responsabililor din partid in vederea extinderii si consolidarii structurilor de partid, pregatirea pentru noile evolutii si situatii politice, pentru modificarea legislatiei electorale si privind partidele politice – in sensul permiterii blocurilor in alegeri locale sau parlamentare, pentru intarirea partidei democratice si neadmiterea revenirii comunistilor la putere.
In acest scop, a fost mentionata doleanta continuarii dialogului cu celelalte formatiuni politice, in vederea cristalizarii spectrului politic, si reducerii la minimum a influentei PCRM asupra vietii economice, sociale si politice din R.Moldova.
BPC a decis convocarea, in timpul apropiat, a unei sedinte a Biroului pentru luarea unoir decizii definitive legate de punctele examinate pe ordinea de zi, inclusiv privind sprijinul in alegerile prezidentiale din Romania, si a sedintei statutare a Delegatiei Politice Nationale, la care sa fie luate unele decizii organizatorice in scopul intensificarii activitatii echipei centrale a PNL in teritoriu.
Serviciul de presa al PNL
Postez un articol din EvZ in care se trateaza perspectivele RM
Călin Hera: „În contextul în care se află azi Chişinăul, neutralitatea înseamnă zonă gri, adică influenţa Rusiei, deci subdezvoltare”.
Basarabia e locul în care se vorbeşte mult. Există însă momente în care e nevoie
de mai puţine vorbe şi de mai multe fapte. De decizii curajoase. Acum e un astfel de moment. Acum, când Chişinăul se află la jumătatea distanţei dintre vizita la Moscova a viitorului preşedinte, Marian Lupu, şi declaraţia de la Bucureşti a vicepreşedintelui american, Joe Biden.
„Puteţi ajuta Moldova, Georgia, Ucraina pe drumul lor spre stabilitate durabilă şi prosperitate. Este vremea voastră să conduceţi… Iar noi vom fi partenerii voştri în îndeplinirea promisiunilor din 1989”, a spus Biden în deja celebrul discurs de la Biblioteca Universitară.
Ce e cu Moscova? Ieri, Marian Lupu, candidatul la preşedinţie al Alianţei pentru Integrare Europeană, a anunţat că pleacă până în capitala Rusiei, „la invitaţia partidului Edinaia Rossia”.
În urmă cu câteva zile, se întâlnea, într-un hotel
de patru stele din Chişinău, cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Discuţia nu a dus la niciun rezultat. Coincidenţă: Voronin va fi el însuşi la Moscova, pentru a se întâlni cu nişte „colegi”, fix în acelaşi timp cu Lupu. Acelaşi Lupu, care părăsea astă-vară Partidul Comuniştilor din Republica Moldova pentru a se pune în fruntea opoziţiei anticomuniste. Acelaşi Lupu care, săptămâna viitoare, ar putea fi votat preşedinte de majoritatea democratică şi o parte a minorităţii comuniste.
Acesta e contextul încurcat în care se joacă soarta Basarabiei. Acesta e momentul în care basarabenii trebuie să ia cea mai importantă decizie: rămân în zona gri a neutralităţii sau se exprimă hotărât pentru drumul spre Vest. Căci alungarea de la putere a comuniştilor nu va fi deplină decât atunci când noua conducere de la Chişinău (preşedinte, parlament, guvern, servicii secrete) va lucra pentru o adevărată schimbare de direcţie. Aşa şi numai aşa va fi o nouă conducere şi nu prelungirea celei vechi: dacă va schimba macazul. Dacă va porni cu hotărâre spre structurile europene şi euroatlantice. NATO şi UE, ca să fie clar! Aici nu încap nuanţe.
Neutralitatea statuată prin Constituţia Republicii Moldova a fost o soluţie de compromis. A părut chiar o formă de curaj, la un moment dat. Un moment depăşit. Oamenii de stat basarabeni trebuie să fie conştienţi că neutralitate, în contextul în care se află azi Chişinăul, înseamnă zonă gri. Iar zonă gri, cu atât mai mult cu cât situaţia Transnistriei rămâne tulbure, înseamnă a rămâne sub in fluenţa Rusiei. Iar influenţa Rusiei înseamnă subdezvoltare.
E de înţeles, până la un punct, reţinerea autorităţilor de la Chişinău. Populaţia, majoritar neinformată şi manipulată masiv amar de vreme, priveşte cu neîncredere relaţia cu NATO. Lupu, Filat, Urecheanu, Chirtoacă şi ceilalţi aici trebuie să lucreze în primul
rând, la informarea corectă a populaţiei. Ei trebuie să le spună oamenilor ce înseamnă NATO şi Uniunea Europeană, ce fac şi ce nu fac ele.
Dar, înainte de asta, noua conducere de la Chişinău trebuie să înţeleagă, să accepte, să-şi asume şi să sprijine cu toată forţa adevăratul interes naţional al Basarabiei: drumul decisiv spre Vest! Altfel, totul e degeaba, şi noi şi noi generaţii de tineri basarabeni îşi vor căuta norocul prin străinătăţuri.
ODESSA IN FLACARI !!
Filmul despre Basarabia in perioada 1940-1941,considerat pierdut, a fost regasit in arhivele italiene,en film de colectie
http://www.filebox.ro/download.php?key=yu2qeng3uoasgcod
opteaza el pnl pentru multe dar nema putirinta…toti membrii lui incap intr-o scara de bloc.