Klimenko si neintegrarea

pilot-1De mai multa vreme, ma gindeam sa abordez problema prestatiei unor pretinsi reprezentanti politici ai alogenilor nostri. Ma apuca aceasta dorinta, mai ales, cind il aud pe zbuciumatul si falsul aparator al alolingvilor Valeri Klimenko, portavoce a unor instincte mesianice proestice.

In niste comentarii anterioare, raspunzind unor intrebari, postasem, fugitiv, pe blog, pozitia mea privind locul minoritatilor etnice in politica. “Ca grupurile etnice de la noi sa aiba o pozitie favorabila si sa fie derusificate, ele trebuie sa se integreze in societatea moldoveneasca, sa se inscrie si sa activeze in cadrul partidelor politice. Asa cum a procedat A.Stoianoglo, de nationalitate gagauz, care este acum vicespeaker in Parlament, facind cariera prin PD.

Trebuie stimulata pe toate caile invatarea limbii romane, asa cum a inceput si continua Bascanul Mihail Formuzal in UTA Gagauzia. Formuzal nu are de a face cu partidul comunistilor, care este un partid rusesc, alcatuit din rusolingvi si romani rataciti etnic, avind printre ei suficienti tilhari si profitori. Deci, situatia se poate schimba.

Minoritatile trebuie cistigate, dar nu pe seama majoritatii romanesti, care inca ramine pe postura de minoritate pilot-2defavorizata – ceea ce nu poate inca intelege nici Occidentul. Prea multi ani au fost romanii in Basarabia si Transnistria pe pozitie de jesica-movoprimati ca, dupa proclamarea Independentei, sa devina, brusc, o populatie majoritara cu toate atributele. Plus guvernarile retrograde si antinationale – din 18 ani, iata ca 14 ani au avut guvernari antinationale, care au continuat genocidul antiromanesc in R.Moldova. Sa ne amintim, cel putin, de agrarieni, de Sangheli si de «nici un karandas dat de Romania», de acel Parlament, dominat ideologic de Interfront. De cei zece ani de guvernare voroninista nici nu mai spun. Vedem ce avem. Si de ce vocifereaza klimencii…

Si m-as putea opri aici. Si ii depling pe alogenii care inca nu se conformeaza ideii si necesitatii de a cunoaste limba de stat romana si de a se integra onorabil si cu demnitate in societatea moldoveneasca. Cunosc suficienti rusolingvi care fac asta si care primesc si cetatenie romaneasca. Si cred ca, pe masura avansarii spre democratie, se vor accepta niste lucruri evidente si indispensabile.

Copiii din familiile alolingve sau semialolingve par sa invete deja in scoli romanesti. Parintii pragmatici isi iau, in mod normal, ramas bun de la «a doua limba de stat», promisa de Voronin si PCRM, pentru a nu-i pierde pe cei ce dau un vot etnic.

Iata ca acest «vot etnic», ca si «votul util» ne pecetluiesc soarta si ne tin pe loc. (Votul util ar fi «imi place ala, dar e «fara sansa», de aceea il votez pe alalalt», dupa care ne «n’inunam ce am votat». Adica, nicidecum nu putem face un pas hotarit spre comunitatea euratlantica. Pentru ca guvernarile retrograde, pe durata a 14 ani, au tot cochetat cu minoritatile si au stimulat nu votul doctrinar, nu votul pentru echipe de incredere, ci un vot «ca sa ne intoarcem in trecutul sovietic», «sa fim cu matusca Rusia», si – cel mai important ! – «sa nu ne unim cu Romania!». Ne amintim foarte bine cum Klimenko, recent, a mai facut declaratii, amenintind apararea, mai ca prin razboi civil, a «statalitatii moldovenesti».

Ca sa fie pe placul Kremlinului, s-a chinuit Voronin sa ne faca si un stat polietnic, a promovat o conceptie antinationala in acest sens, care, speram, va ramine pe hirtie sau va fi anulata, scopul tevaturii fiind de a le oferi necunoscatorilor de limba romana sa detina functii publice – ca asta ii intereseaza cel mai mult pe neintegratii in societatea noastra – sa ne conduca, fara a ne cunoaste limba.

Ceea ce se incapatineaza sau nu vor, premeditat si necinstit, sa recunoasca manipulatorii de alolingvi, e ca in UE, in spatiul euratlantic, exista o democratie autentica, in care se respecta dreptul omului, care trebuie sa-si asume niste obligatii, evident. Insa aceste orizonturi deschise nu sint, din cite se vede, pentru alogenii lui Klimenko.

Dedesubtul acestei «neintelegeri» este, desigur, clar. Frica de apropiere sau contopire a noastra in spatiul unic romanesc, care trebuie sa fie european, unde matrapazlicuri de-ale lui Klimenko ar fi taxate dur. Tupeul, obraznicia unui Klimenko sint rezultatul regimului comunist de zece ani in Moldova, care nu s-a deosebit deloc de regimul separatist de la Tiraspol, unde si sint prietenii «consilierului municipal», conectat, probabil si la unde estice mai indepartate.

Fara indoiala, daca noua guvernare reuseste sa scoata de sub controlul satrapilor bolsevici Radioteleviziunea publica, mai multe teme tabuizate de comunisti trebuie scoase spre dezbatere publica. Altfel, integrarea alogenilor va fi dificila si ei vor ramine coloana a cincea a trecutului sovietic, agreata de Rusia, transformata intr-un instrument de presiune asupra romanilor.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
 1. Va multumim doamna Vitalia pentru acest articol important.SA dea domnul sa se trezeasca toti ca sa luptam pentru drepturile noastre nationale.SA nu se vinda unii pe 2 bani gruparilor criminale

 2. Adevarat articol.
  Minoritatea rusa si ucrainiana trebuie sa inteleaga ca Rusia nu mai este o suer putere, iar ei aici sunt minoritari, LA FEL CUM SI RUSII SUNT MINORITARI INTR-O EUROPA UNITA.

  LA gagauzi, bulgari etc AUTORITATILE TREBUIE SI POT FACE TOT POSIBILUL PENTRU A-I AJUTA SA INVETE IN LIMBA LOR MATERNA, IAR ASA VOR STI SI ROMANA.

  DACA TARILE BALTICE S-AU DESCURCAT, TOT ASA SI R.MOLDOVA POATE SA SE DESCURCE.

 3. Un material analitic important care prezinta concis si veridic „roentgenoscopia” fenomenului de autoizolare a alolingvilor in R. Moldova. Ar fi bine sa fie citit si de ei.

 4. În R.Moldova, minorităţile sunt cu totul altceva decât în Uniunea Europeană. Înainte de 1939, cam tot aşa se comporta şi minoritatea germană din Cehoslovacia, dezmembrând până la urmă ţara, exact cum s-a întâmplat şi în Moldova cu Transnistria.

  Timpurile s-au mai schimbat, astăzi nu se mai poate proceda ca după 1945, cand preşedintele Benes a deportat 2-3 milioane de germani din Cehoslovacia pentru a nu mai risca dezmembrarea ţării. Dar R.Moldova e prea mică pentru a-şi apăra corect şansele în faţa Rusiei. E neapărată nevoie de reunificarea cu România pentru asta.

 5. Pentru a nu mai fi călcată în picioare de Rusia şi minorităţile aservite acesteia, Republica Moldova are neapărată nevoie de un frate mai mare 😛 (România) susţinut de unul şi mai mare (NATO şi UE) 🙂

 6. @ laurentiu – tot respectul pentru ţările Baltice, dar fiecare are câte un protector: fie Germania, fie Danemarca, Suedia sau chiar Finlanda (pentru Estonia). Şi Republicii Moldova îi trebuie neapărat unul, nu se poate descurca singură, e un „război” prea mare pentru ea.

 7. Aveti talent! Bravo pentru articol!

 8. De pe unimedia.md
  Vicepreşedintele SUA Joe Biden “face din ochi” Republicii Moldova: vă aşteptăm în structurile euratlantice!

  “Noi susţinem stabilitatea economică în Republica Moldova şi sperăm să vă întâmpinăm în structurile euratlantice”. Declaraţia aparţine vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, lansată azi, 22 octombrie, la o întâlnire cu preşedintele României Traian Băsescu.

  „Dorim ca vecinii Romaniei să-şi continue paşii spre reformele democratice şi că vor fi integrate în structurile euratlantice când vor fi pregătite. Noi sperăm că vom putea să-i ajutăm la o stabilizare economică a Moldovei, după cum am vorbit”, a mai declarat Joe Biden, citat de Mediafax.

  “Republica Moldova a fost un alt subiect de discuţie. Apelul nostru a fost pentru sprijin politic şi economic pe guvernul nou format”, a declarat Băsescu după întâlnirea cu Biden.

  La sfirşitul lunii septembrie, potrivit NewsIn, ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry, a anunţat că Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari. Chaudhry a menţionat atunci că sprijinul oferit prin Provocările Mileniului este unul acordat întregii populaţii a Republicii Moldova şi s-a arătat convins că noua guvernare de la Chişinău este capabilă să promoveze reformele democratice necesare continuării unei cooperări fructuoase cu SUA.

  INTREBAREA MEA: Politicienii nostri democrati de frunte, care declara in ultima vreme ca e timpul CSI, dar ca nu e itimpul NATO – ce ar avea de raspuns acestui mesaj al lui Joe Biden? E nevoie absoluta de reforme, spre care vom merge mai usor daca Occidentul ne va cunoaste obiectivul clar, nu bitiit… Adica, nu trebuie respinse perspectiva si aspiratia puternica de a merge spre structurile euratlantice.

 9. Tre sa facilitam relatiile economice nu numai cu Patria mare-Romania dar si cu China dat fiind ca peste 10-15 ani vom avea hotar comun.

 10. Trebue in sfirsit de facut regula in acest domeniu.De ce nu recunoastem ca noi romanii-basarabeni am perdut o etapa in fata limbii ruse?Avem nevoe de un nou recensamint al populatiei in noile conditii politice,adevarat si nefalsificat.A doua:conform rezultatelor primite 80% romani-basarabeni(moldoveni)7% rusi, 7% ucraineni, 6%gagauzi,bulgari etc. Apoi din 10 gazete-8 in limba romana,1-in rusa,1-in limba ucraineana s.a.m.d.Bibliotecile-di 100 de carti:80 in limba romana,restul in limbile minoritatilor.In asa mod putem evita degradarea totala a culturii si limbii romane in Republica Moldova.

 11. Terinte Cernauteanu

  IN ATENTIA noului MINISTER DE INTERNE :
  ––––––––––––––––-
  In legatura cu atentatul din PMAN si baiettii moldoveni batuti mar de un grup de criminali rusofoni in fata magazinului „Fidesco” /info din ziarul „Timpul”/.
  O pista spre urmarire: agentia „Satelit-TV” cred ca are legaturi cu grupari criminale rusofone procomuniste din Chisinau, Transnistria si Moscova si intimideaza cetatenii noldoveni, care vor sa se aboneze la TV -ile in romana. Angajatii ei, desi vorbesc un fel de romana moldovenizata, sunt agentii secreti deghizati ai mafiotilor banditi rusofoni din Chisinau si pot chiar bate sau nimici pe acei moldoveni, care indraznesc sa vorbeasca in limba lor.
  Deci, la treaba MAI : prindetii si inchidetii in inchisoare sau expulzati-i din Moldova pentru teroare si tradare de tara ! Nu mai dormiti in picioare si nu fiti molateci !
  Si sa fie informat CE si UE de la Strasbourg si Bruxelles, cu ce se ocupa rusii comunisti din Moldova: crime, violente, asasinate.
  Caci, cine credeti ca a organizat toate aceste accidente BIZARE:
  Grigore Vieru, primarul M. COSTIN, ION si Doina Aldea-Teodorovici, N. Matcovschi, Ion Dumeniuk, si multi altii ?

 12. M-am nascut si am crescut la Chisinau. Il ador. Dupa multi ani de exil , sper sa revin in orasul meu pe care mi l-au furat.
  Ograda in care am copilarit, apartinea la doua blocuri : unul de stat al doilea privat, eram numiti de primii « burjui ». Sa lasam impartirea pe clase sociale, eram f. prietenosi. Locuiau toate nationalitatile posibile. Din conationalii nostri nimeni nu vorbea romana. Limba de comunicare era evident rusa. Mai mult decat atat, o buna parte din copiii de origine romana mergeau la scoli rusesti. Parintii lor, romani, vorbeau cu ei ruseste. Asa ca va dati seama ca in anii 60-70 , misiunea rusificarii de catre fortele de ocupatie era completata cu succes. Cate odata ma intreb cum de mai vorbesc romaneste, dar asta e o alta discutie. Ea tine de forta cea magica si misterioasa a sufletului romanesc care a supravetuit razboaiele, ocupatiile straine, genocidul si tot Raul care s-a abatut peste noi pe parcursul secolelor.
  Am fost tot timpul tinta agresorilor din est ,nord, sud vest. Celor din Est in special. Ura vis-a-vis a tot ce e romanesc este inradacinata la rusi de cand au pornit tarii rusi sa-si largeasca hotarele spre vest. Ura e prezenta si azi. Cum sa inveiti limba unui popor pe care il urasti.
  Comparand anii 60-70 cu ziua de astazi, situatia limbei romane la Chisinau si pe tot teritoriul ex-RSSM este si mai grava. Marea majoritate a autohtonilor nu vorbesc ci o balbaie, tanara generatie pe langa balbait, slang, mai au si un accent oribil.
  Eu eram sigur ca dupa anii 90, parintii alophoni de astazi nu vor repeta greselile parintilor sai si vor duce copii la gradinite si scolile romanesti. Ma intreb ce este in capul lor, ce viitor le pregatesc studiind doar in limba rusa? Sa lucreze la Moscova? Stim cat sunt de violenti si rasisti in capitala Rusiei vis-a-vis de straini. Indiferent daca te numesti Gheorghe Branza or Ivan Popov. Toti cei din moldova, indiferent de origine etnica sunt « moldoveni nespalati » fara « propiska »(domiciliul). Or ura fata de acest neam este atat de mare ca acesti parinti alophoni nici nu-si dau seama ca condamna copii lor sa fie straini pe pamantul pe care s-au nascut. Este dement!

 13. Terinte Cernauteanu

  IN ATENTIA noului MINISTER DE INTERNE :
  ————————————————-
  In legatura cu atentatul din PMAN si baiettii moldoveni batuti mar de un grup de criminali rusofoni in fata magazinului “Fidesco” /info din ziarul “Timpul”/.
  O pista spre urmarire: agentia “Satelit-TV” cred ca are legaturi cu grupari criminale rusofone procomuniste din Chisinau, Transnistria si Moscova si intimideaza cetatenii noldoveni, care vor sa se aboneze la TV -ile in romana. Angajatii ei, desi vorbesc un fel de romana moldovenizata, sunt agentii secreti deghizati ai mafiotilor banditi rusofoni din Chisinau si pot chiar bate sau nimici pe acei moldoveni, care indraznesc sa vorbeasca in limba lor.
  Deci, la treaba MAI : prindetii si inchidetii in inchisoare sau expulzati-i din Moldova pentru teroare si tradare de tara ! Nu mai dormiti in picioare si nu fiti molateci !
  Si sa fie informat CE si UE de la Strasbourg si Bruxelles, cu ce se ocupa rusii comunisti din Moldova: crime, violente, asasinate.
  Caci, cine credeti ca a organizat toate aceste accidente BIZARE: Grigore Vieru, Ion si Doina Aldea-Teodorovici, primarul N.Costin, Ion Dumeniuk, N. Matcovschi, etc.

 14. …….Comparand anii 60-70 cu ziua de astazi, situatia limbei romane la Chisinau si pe tot teritoriul ex-RSSM este si mai grava. Marea majoritate a autohtonilor nu vorbesc ci o balbaie, tanara generatie pe langa balbait, slang, mai au si un accent oribil…………
  Iata aici nu prea aveti dreptate. Desi limba romana este inca foarte discriminata,situatia ei este cu mult mai buna ca in anii 60. Doarece mergand in Chisinau,aud romana in 70-80 in suta din cazuri. La fel si in serviciul public. Desigur in magazinele de prestigiu si in domeniile
  prestigioase rusa e la putere. In anii 60 practic erau cateva scoli in „moldoveneasca”,tot invatamantul superior practic era in rusa. Si desigur procentul minoritatilor era mult mai mare(o parte s-au carabanit de unde au venit). Si atunci minoritatile chiar isi bateau joc de noi.

 15. mi-am promis sa nu Va mai scriu, dar nastrusnicia Dvs. face valuri in pahar. Cum comentati?

  1. Zi istorică pentru fotbalul moldovenesc! Sheriff Tiraspol a îngenuncheat cu 2:0 vice-campioana Olandei, Twente, în cadrul competiţiei Europa League într-un meci la Tiraspol. (unimedia).

  2. Absurditățile în Republica Moldova nu mai contenesc. … Din păcate mai e și câte-un deputat din AIE care nu prea are simțul penibilismului dezvoltat. Îl credeam pe AMN-istul Untilă mai serios și mai responsabil… . Domnul Untilă vrea s-o facă de la distanță. Da, ați înțeles corect! Să-și facă treaba de la distanță, adică să voteze în Parlament din Dubai, Baleare sau de la petrecerile unde se dansează salsa. ……. (unimedia)

  hai! luati atitudine! liberalilor! (ca sa nu schimb terminatia injuraturii de ,,liberal”). unde sunt declaratiile? unde e isteria antidemocrata? ati primit cumva ordinul stapinilor sa taceti in cirpa? chiar ati cazut asa de jos? chiar decoratia de stat strain e mai scumpa in comparatie cu principiile democratiei? chiar e mai dulce pensia romaneasca decit democratia? –- daca nu, atunci luati atidudine! luati pozitie!

 16. # Stefan spune:
  22 October 2009, la 14:02

  Un material analitic important care prezinta concis si veridic “roentgenoscopia” fenomenului de autoizolare a alolingvilor in R. Moldova. Ar fi bine sa fie citit si de ei.

  Прочитала. Понятно,все зло от русского языка. Как только молдаване станут разговаривать исключительно на румынском, так сразу исчезнут все проблемы: безработица, нищета,коррупция, нарушение прав человека. Молдова тотчас будет принята в NATO и Европейский Союз.
  Чтобы ускорить этот процесс предлагаю для молдаван радикальные меры (то, что практиковалось в Прибалтике) – не разговаривайте на ненавистном вам русском языке, ни на рынке, ни в магазинах, ни в транспорте, ни даже с вашими хорошими соседями. И заплачут русские и покинут Молдову.
  P.S. Как-то слушала на Vocia Basarabiei как один житель Кишинева оправдывался, что его семилетний сын разговаривает во дворе с другими детьми на русском. Он (отец) мол не виноват, он не учил его русскому языку, он даже запрещает сыну говорить на нем, но, что делать, как избавиться от этой напасти. Этому истинному патриоту очень стыдно, что его малолетний сын выучил „вражеский” язык. Какое у него теперь может быть будущее?!

  Госпожа Павличенко, Ваш муж, всеми уважемый доктор филологии, тоже учился в МГУ на „вражеском” языке и сделал блестящую карьеру. А ведь мог бы учиться в Кишиневе на родном языке, но почему-то выбрал столицу оккупантов. Да потому что уровень культуры и образования в Москве на несколько порядков выше, чем в Кишиневе.
  И не нужно путать имперские амбиции российских властей с многовековой русской культурой и богатейшим русским языком. Язык(любой) не может быть ни кому врагом. А муссируют эту тему политики для того, чтобы создать образ врага и отвлечь народ от других жизненно важных проблем, которые наши политики не в состоянии решить (а, может быть, и не намерены их решать).

 17. Pentru abb:
  nu doar scolile ci si gradinitele erau rusesti. Eu am mers la gradinita ruseasca. Cea romana mi-a fost la tara, la buneii mei, unchi, matusi, verisori… Scoala noua care s-a deschis avea doar doua clase in limba romana. Bucuria aceasta a durat doar doi ani. S-a luat o hotarare sa le inchida si pe astia. Cand am venit pe 1 septembrie nu aveam unde sa facem lectiile. O saptamana le-am facut in paduricea de langa scoala. Dupa care am fost transferati in alta, ruso-moldoveneasca. Asa a fost.
  Eu ma refer la Calitatea limbii in perioada ceia, or D-voastra vorbiti de cantitate.
  Chiar daca m-am nascut in oras, parintii generatiei noastre veneau de la sate. Satele noastre erau focarul limbei si credintei. Nu mai vorbesc de acei care aveau posibilitatea sa creasca cu antenele in forma de X inaltate la 12-15m inaltime si indreptate spre Prut(cred ca Doamna Vitalia este una din ele, fiind din Grinauti(foarte buna scoala, apropo))
  In perioada anilor 60-70, concetatenii nostri in varsta de 50-60 ani trecuti prin faimoasele „4 clase la romani”, bastinasi, de origine ucraniana, evreiasca, rusa, bulgara, gagauza vorbeau corect, frumos romaneste cu un usor accent.
  Cu ce ne-am ales acum la tara? Ce avem la oras? Credeti ca limba pocita vorbita azi de 70-80% din populatie este focarul limbii si culturii noastre? Am mari dubii.

  Ce face sa avansezi – putin dar cu adevarat Bine or mult si prost ?

 18. Pentru Terinte Cernauteanu

  Poate va citi cineva ceea ce ati scris si se vor autosesiza institutiile competente.

 19. Pt abb

  Sint de acord cu ce spuneti. Populatia s-a urbanizat, au ramas la tara putin, iar cei veniti incep a vorbi cu palatalizari care deraiaza limba romana spre limba rusa. Si acest lucru ar trebui discutata la Radioteleviziunea nepublica, insa ce ce intimpla este miza pe care au contat guvernarile prorusesti retrograde.

 20. Pt Marcu

  Bagati de seama sa nu va faca rau de tot „nastrusnicia” mea.

  1. De fotbal nu voi scrie. Am facut o interpelare in Parlament in legatura cu uniforma si costumele nationalei moldovenesti la fotbal in culorile Rusiei. Si aici s-a bagat politica. Au spus ca le-au facut pe degeaba si Pavel Ciobanu i-a rugat, cica, sa accepte.

  2. Gestul lui Untila, care cred ca vine, mai mult de la Filat, este inteles. Tocmai ma gindeam sa scriu despre asta, dar ieri mi-am schimbat providerul de Internet si am fost ocupata, apoi m-a durut putin capul. Imi caut argumentele, ii consult pe prieteni, poate imi voi spune parerea. Absurditățile în Republica Moldova nu mai contenesc. Nu cred, insa, ca e vorba de Dubai sau Baleare.

  3. Cred ca cele mai curajoase atitudini le-am luat eu. Poate ati citit ultimele articole pe blog. Daca nu le vedeti, nu mai pierdeti timpul cu blogul meu. Mergeti la blogurile „mai curajoase, mai principiale”.

  4. Repet, stiu ca e greu de inteles, dar eu nu am stapin si tocmai ca sint cea care nu tac. Ati gresit adresa blogului pe care sa reprosati ceva in privinta „tacutului”. Chiar se supara AIE-istii. De aceea, va spun: sint atitea bloguri ale PL-istilor, PLDM-istilor, mai sint MAE-istii, AMN-itii, nu cred ca eu sint importanta si insemnez ceva sau mai mult decit ei. Linistiti-va. Mai mergeti la biserica, poate si la sinagoga, si mai pocaiti-va, poate va mai echilibrati putin sufleteste si moral.

 21. Pt Rusoaica

  Nu, daca va dispare problema integrarii alolingvilor in societatea moldoveneasca prin cunoasterea limbii romane, nu vor dispare toate problemele enumerate. Dar, daca s-ar integra alolingvii, va fi alt vot in Moldova, adica nu etnic la alegeri, va fi alta stabilitate, adevarata, nu falsa, si atunci se vor rezolva toate problemele mentionate.

  Dupa care Moldova va intra in NATO si UE, penrtu ca ea nu are ce cauta pe orbita ruseasca.

  Copiii invata repede limbile si e bine ca le stiu, inclusiv rusa, dar trebuie sa stie foarte bine romana si engleza.

  Sotul meu a invatat la Universitatea Lomonosov din Moscova, a prietenit acolo cu colegi rusi, pe unii dintre ei i-am cunoscut si eu mai tirziu, s-a imprietenit cu multi romani care invatau acolo, i-am cunoscut si vizitat ulterior si pe ei in Romania.

  Sotul meu nu a intrat la Universitatea din Moscova, ci a invatat pina in anul 3 la Chisinau, fiind medaliat si la scoala, si, deoarece invata bine, a fost triumis la Moscova. Era fara tata. II era greu, dar a apucat profesori foarte buni la Moscova, inclusiv profesoare de origine spaniola. A facut apoi acolo doctoratul.

  INSA A INVATAT LA MOSCOVA, FIIND TRIMIS, PENTRU CA FIIND IN URSS, NU PUTEAI MERGE LA OXFORD, HARVARD, SORBONA SAU IN ALTE UNIVERSITATI OCCIDENTALE. Comparatia trebuie sa fie nu Chisinau/Moscova, ci Moscova/Universitati occidentale, unde nu puteau ajunge decit, poate, copiiii potentatilor sovietici.

  Si daca nivelul la Moscova a fost mai bun era pentru ca natiunea romana, intelectualitatea din Basarabia au fost decapitate, toti cei mai buni trimisi in Siberia sau fortati sa fuga in Romania. Restul romanilor, ramasi pe loc, au fost exterminati sau redusi la tacere. Oare nu stiati asta? Atunci trebuie sa cititi cartea „Romanii, Basarabia, Transnistria” si o sa ramineti crucit. In carte, insa, e numai o mica parte din calvarul romanilor, din genocidul antiromanesc practicat de bolsevicii rusi.

  Pe mine nu ma puteti banui de manipulare, ca nu sint la putere. Dar spuneti-mi – am pus eu articolul – desi am oricind acest drept – ori ne zadara mai intii si mereu Klimenko si noi, avind demnitate si cunoscind adevarul, trebuie sa ii raspundem? Cu alte ocazii ati fost obiectiva, nu cred ca acum nu puteti fi!

 22. Pt luca

  In scoala din Grinauti-Balti (acum satul e in raionul Riscani) a invatat si Spiridon Vangheli, scriitorul pentru copii. Mama mea l-a invatat. Ea a predat la clasele primare, la inceput, avind Scoala Normala absolvita la Iasi, apoi a predat liumba „moldoveneasca”, studiind la „Institiutul Invatatoresc” de la Balti, de fapt, ca si tatal meu.

  Mama mea m-a invatat limba romana. De aceea, prima carte „Sa citim, sa scriem cu litere latine”, din 1989, ca prima carte in R.Moldova, cind s-a trecut la grafia latina, carte facuta impreuna cu Vlad Pohila, a fost dedicata mamelor noastre. Mama m-a invatat si romana de pe niste cartulii-reviste romanesti pentru copii. A fost invatatoare 33 de ani. Tata a predat matematicile si istoria, dar a fost ucis la 24 de ani, in iunie 1953, in timp ce eu m-am nascut peste trei luni, la 29 octombrie 1953. Si bunicul, din Alunis, a fost invatator. Pe mama au vrut sa o scoata din invatamint doar pentru ca spunea „popor”, si nu „norod”. Mai nu a avut infarct intr-o noapte, imi amintesc asta, eram foarte mica.

 23. Stiti ca acele persoane care nu invata macar o limba straina in tarile din UE, AMERICA LATINA, JAPONIA SUNT CONSIDERATI PUTINI PROSTI SAU FARA A SE PUTEA DESCURCA.

  BINE DACA LA MAJORITATEA MINORITATILOR DIN R. MOLDOVA NU LE PLACE SA INVETE ROMANA, MACAR SA INVETE ENGLEZA, GERMANA, MANDARINA (CHINEZA).

  DAR EI NICI UNA NICI ALTA NU STIU.

  EU ASA AS VORBI IN CHISINAU : „YOU SPEAK ENGLISH?”

  ASTA DOAR ASA PENTRU CA SA-I FAC PUTIN DE RUSINE.

  NICI EU NU STIU LA PERFECTIE O LIMBA STRAINA DAR MA STRADUIESC SA O INTELEG MACAR, CA SA STIU PRINCIPALELE LUCRURI.

 24. to: marcu

  „Daca taceai domn ramineai”, spune zicala. Ma Marcule, ma, Pavlicenco mai are pina la pensie. De chite ori a scris…De unde poate ea sti de pe acum cum va fi la „gust” si „dimensiuni” pensia ei ?

 25. Pt laurentiu

  Le-am spus toata viata rusolingvilor, in exclusivitate: pai de ce va pretindeti destepti si nu sinteti capabili sa mai invatati vreo limba? Eu am venit dintr-un sat romanesc, Grinauti-Balti, care avea o aripa ucraineasca, dar eu am locuit in cea romaneasca. Am invatat rusa, pe care mi-o preda sotia directorului. Fiul acestuia este astazi primar comunist la Riscani, Anatoli Vlaskov. Am terminat 8 clase eminenta, scoala medie – cu medalie cu aur, nu am fost activista komsomolista in scoala, nici la facultate, unde eram o rebela, de fapt, dar invatam foarte bine.

  La facultate imediat a trebuit sa invatam in rusa si era greu pentru o romancuta de la tara/moldoveanca sa studieze literatura universala, pe care o preda sotul meu azi in romana, sa o inveti la 16-17 ani in ruseste.

  Intre altele, sotul meu, specializat in literatura universala, care a absolvit Universitatea Mosocova, a fost primul care a inceput sa predea in 1973 la Chisinau literatura universala in romana, spaniola si franceza. Eu la facultate am invatat franceza si engleza, cunosc si spaniola, pe care am sustinut-o, pina la urma, ca a doua limba straina. Sotul cunoaste si a invatat la Puhaceni-Bulboaca germana, cu ea a si intrat la Facultatea de limbi straine, sectiunea spaniola.

  Deci, rezulta ca noi sintem mai capabili decit rusolingvii/rusii, numai ca am fost descurajati, orpimati, intimidati, persecutati si complexati de-a lungul deceniilor. Insa genele sint foarte bune.

  Am fost foarte mult peste hotare. Acolo putini stiu la perfectie limbile straine, dar le rup si le vorbesc mereu si cite oleaca pe toate, in semn de respect pentru alte natiuni.

 26. Pt. Rusoaica

  Moldovenii (din R. Moldova) cunosc foarte bine multe limbi, inclusiv limba rusa (in afara de limba lor materna – romana), si chiar se mindresc cu asta. Deci nu se poate afirma ca ei ar fi impotriva studierii limbii ruse. Problema este ca mult-trimbitatul bilingvism in R. Moldova este asimetric: Moldovenii vorbesc 2 limbi – romana si rusa, in timp ce alolingvii – doar una – rusa, avind si tupeul de a ne-o impune ca pe o a 2-a (dar de fapt unica) limba oficiala. Orice om onest si impartial intelege ca ei isi revendica acest lucru pentru confortul lor personal, pentru ca este foarte comod sa vorbesti, fara efort, in limba ta. Din pacate, ei nu-si dau seama ca aceasta nedorinta de a invata macar citeva fraze in limba concetatenilor in mijlocul carora traiesc (le zici „buna ziua” si ei iti raspund „zdraste”) nu contribuie in nici un fel la apropierea dintre ei si noi.
  Doamna, mergeti in orice sat din Moldova, deschideti portita oricui, spuneti-i „Buna ziua” (chiar si cu accent rusesc) si va asigur ca veti fi primita cu bunavointa si ospitalitate. Incercati acest experiment. Dupa aceasta mai discutam.

 27. Sa nu cunosti a doua limba Nu este doar un confort personal, este o alegere. Eu vorbesc de concetatenii nostri care s-au nascut pe acest pamant. Ei trebuie sa inteleaga ca aceasta este patria lor, cu istoria, limba ei, asa cum este, place or nu place. Or parintii alolingvi care trimit copiii lor la gradinite si scoli rusesti o fac constient, deci este o Alegere a lor. De ce ? Sunt mai multe motive, cel mai important am scris mai sus in primul mesaj. Dar vreau sa ma opresc la cele doua motive, mai recente din istoria noastra :
  Dupa 1944 pana la caderea URSS a avut loc o migrare masiva de cetateni care nu ne vorbeau limba. Prin educatie si propaganda sovietica nici nu au facut efort s-o invete. Aici probabil putem vorbi de un oarecare confort. Chiar daca e discutabil.
  Al doilea moment este acel de azi or mai bine zis din ultimii 14 ani guvernati de forte antinationale (cu o scurta pauza). Ce se intamplat in aceasta perioada ? De ce populatia alolingva a pierdut interesul de a invata romana? Foarte simplu. Fiindca li s-a creat aceleasi conditii de dupa 1944, conditii de pe vremea sovietica, unde nu era necesar sa vorbesti doua limbi. Ce credeti este in capul mamicilor si taticilor alolingvi cand vad pe unii din cei mai mari demnitari al statului vorbind doar rusa ? Ca poti sa faci cariera fara ca sa cunosti limba romana. In plus, ei aud limba din strada, care trebuie sa recunoastem nu este deloc atractiva. Cea literara ei n-o aud, nu asculta la radio or tv, fiind infipti doar pe canalele rusesti. In final nu sunt stimulati. De ce cetatenii rusi cand emigreaza in Europa or Statele Unite invata limbile tarilor care iau adoptat. Bineinteles ca am in vedere pe acei care vor sa faca meserie calificata or sa continue studiile. Cei care nu vor, sunt condamnati sa faca munci grele de salahor si prost platite. Or la Chisinau el poate sa devina deputat, ministru, consilierul Presedintelui etc.etc.
  Drama concetatenilor nostri alolingvi e ca ei si-au creat un « stat » in stat. Un mic CCCP.
  Un vis nerealizat, promis de tatuca stalin. In 2001 s-a redeschis o speranta de a realiza visul care incepea sa devina o realitate. Pe 29 iulie 2009 visul s-a spulberat din nou.
  Nu e simplu sa traiesti in afara spatiului si istoriei acestui pamant. Este ceva artificial, o fuga de realitate. Se traieste o drama adevarata, probabil majoritatea nici nu este constienta de aceasta. Sa fii ostil, agresiv in continuu te autodistrugi. Cu adevarat rataciti. Rataciti nu inseamna Pierduti. Nu e nici odata tarziu, in special pentru copii nostri care sunt destinati sa traiasca impreuna pe acest pamant si sa fie fericiti. Oare nu merita sa schimbam atitudinea?

 28. Pentru „Rusoaica”.
  Dumneata dupa cum se vede mai judeci putin, numai ca iarasi intr-o singura directie:oprimarea de catre romani a rusilor. Nu si-a pus nici un roman scopul de a alunga sau a nimici rusii. Integrati-va total si votati cu capul nu cu emotiile.
  Despre cultura rusa nu zic, e la nivelul celei romanesti.(Vreau sa zic:nu faceti reclama culturii ruse dat fiind ca rusii nu cunosc o alta cultura si de aia considera ca rusa e cea mai ridicata) Dar ce ziceti despre cultura rusilor?! Uite astai problema draga rusoaica. Rusii spre regret, in marea lor majoritate nu au cultura.Or cultura nui acolo unde declarati ca sunteti buricul pamantului dar populatia majoritara piere de alcoolism si intoxicatii cimice. Credeti-ma ca ce va zic va zic nu pentru a va injosi dar pentru a va deschide ochii odata si odata. Am fost nu odata in Rusia si am ramas perplex de asa zisa cultura a bautului. Groaznic.
  Ceia ce tine de relatiile noi-voi pe pamantul Romanesc. Nu uitati ca aveti nu numai drepturi ci si obligatiuni. Si uite, paradox ca in orce tara din fostul spatiu sovetic numai rusii tipa ca li se incalca drepturile. Naturalizati-va si problemele vor disparea. Va doresc succes.

 29. Pu Luca!
  Bine spus.

 30. To Pavlicenco:
  „Deci, rezulta ca noi sintem mai capabili decit rusolingvii/rusii”.
  Безусловно. Никаких сомнений.

 31. Dna „Rusoaica”! Stiti d-stra cam asa iese.

 32. Mi se pare ca d-stra dna „Rusoaica” nu sunteti de etnie rusa. D-stra pur si simplu ati frecventat numai scoala rusa si v-ati educat in mitul „marea cultura rusa” si de aia sunteti „ehidnaia”. Bine spus, da?

 33. # Alexei spune:
  24 October 2009, la 19:07

  Mi se pare ca d-stra dna “Rusoaica” nu sunteti de etnie rusa. D-stra pur si simplu ati frecventat numai scoala rusa si v-ati educat in mitul “marea cultura rusa” si de aia sunteti “ehidnaia”. Bine spus, da?

  Отлично сказано! Молодец!

 34. P/u „Rusoaica”

  Ma-ti convins: Eu am dreptate.

 35. Limba de comunicare intre locuitorii oricarei tari,inclusiv in Africa,America Latina,este limba de stat a respectivei tari.Nimanui nici nui vine prin cap sa ceara o alta limba de comunicare interetnica.Ratacitul fecior al poporului Ucrainen V.Climenco cunoaste foarte bine acest lucru,dar o face pe neznaiu.Daca sar putea introduce o alta limba de comunicare interetnica in Russia sau Ucraina atunci am mai putea discuta cu Climenco aceasta intrebare,dar daca nu acest individ nu este altceva decit un provocator,care culege avantaje personale din ape care le tulbura acest undivid si altii ca dinsul.TOCCA.Privet!

 36. Pt vasile

  Aveti dreptate, numai ca, poate, nu stiati ca Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, votata prin 1989, prevede – ca asa erau pe atunci timpurile – ca limba de comunicare interetnica in RM este limba rusa. Adica nu, in mod normal, cum e pretuindeni. Atunci a fost asa adoptat ca si „compensare” pentru ca limba moldoveneasca a fost declarata ca limba de stat si a fost trecuta la grafia latina.

  Aceasta lege a fost ridicata de agrarieni intre 1994 si 1998 la rangul de lege organica, ce poate fi modificata numai cu 2/3 din deputati si, de atunci, nu a mau fost un asemenea numar de deputati ca sa anuleze caracterul organic al legii si sa o modifice dupa timpurile noi. Intre 1998-2001 nu a fost o asemenea posibilitate, mai tirziu – nici atit. Poate se va face acum.

  Din cauza ca Parlamentele au fost majoritar antiromanesti nu a putut fi ratificata nici conventia internationala privind limbile regionale (denumirea e putin alta), ceea ce ar fi insemnat ca niciodata in Moldova limba rusa nu putea sa aiba statut de a doua limba de stat, pentru ca datele recensamintului nu o permit.

 37. Pt toti

  Iata cum vad “integrarea” in UE minoritatile etnice neintegrate in R.Moldova !!!

  (Daca cineva poate traduce automat acest articol si replasa pe blog, eu va multumesc anticipat)

  «Золотые голоса» национальных меньшинств

  Мы думаем, что сделать правильный выбор помогут наш вопросник и ответы на него, которые мы просим дать руководителей ведущих партий Молдовы: Владимира Воронина, Владимира Филата, Михая Гимпу, Мариана Лупу, Серафима Урекяна, Дмитрия Брагиша.

  Будут ли досрочные выборы, или нет? Этот вопрос волнует сегодня всё молдавское общество. Во многом, ответ на этот вопрос зависит от того, насколько правильно просчитают свой потенциал коммунисты, в первую очередь, оценят свои электоральные ресурсы.

  Первые потери коммунистов (административный ресурс, Общественное телевидение и радио) могут отнять у них до 10 процентов электоральной поддержки. Это очень большие потери.

  Но гвоздь в крышку гроба Партии коммунистов могут вбить национальные меньшинства, если они консолидируются и примут решение не голосовать за коммунистов, отдав свое предпочтение другой (им) партии(ям).

  Все это сегодня прекрасно понимают, а потому в настоящее время началась битва за голоса национальных меньшинств.

  Вначале октября с ними встретился экс-президент, председатель ПКРМ Владимир Воронин. Очевидцы говорят, что разговор получился очень теплый и задушевный. Воронин постарался убедить руководителей этнических обществ, который представляли свои национальные общины, что лучшего друга и защитника, чем ПКРМ, у них не было, нет и не будет.

  Учитывая, что ряд руководителей национальных общин за последнее время успели вступить в Коммунистическую партию, следует ожидать, что именно через них будут действовать руководители ПКРМ.

  В то же время, надо признать, что многие из национальных лидеров скептически оценивают шансы коммунистов вернуться во власть, поэтому стараются не делать обязывающих публичных заявлений в пользу «Серпа и Молота».

  Активизировался в этом направлении и лидер ЛДПМ, он же действующий премьер-министр Владимир Филат. Его встреча с представителями национальных общин, которую он назвал «беседой без галстуков», было очень демократичной.

  Все замечания и предложения были Филатом внимательно и очень доброжелательно выслушаны. И даже предложение назначить одного из представителей национальных меньшинств вице- премьером, который бы курировал национальную политику, отношения с национальными территориями и общинами (был назван конкретный кандидат) вроде бы не вызвало отторжение.

  Однако, скептики утверждают, что премьер-министру надо было просто поставить галочку в своем рабочем графике, и все, что было сказано на этом совещании, будет им благополучно забыто.

  На днях должна состояться встреча с национальными меньшинствами кандидата в президенты Молдовы, лидера ДПМ Мариана Лупу. Вероятно, она также пройдет в очень дружественной атмосфере. Все замечания и предложения будут внимательно выслушаны. А вот что будет дальше – можно только догадываться.

  Мы отнюдь не преувеличиваем роль и значение лидеров национальных меньшинств. При всем уважении к многим из них, надо признать, что у них нет такого авторитета, который способен поднять массы на голосование за того или иного политику и его партию.

  Но, в то же время, надо понимать, что они являются индикаторами настроений этой категории граждан Молдовы. И если их убедят поступить в интересах одной из партий, то, наверное, они сумеют и других представителей национальных меньшинств убедить «сделать правильный выбор».

  Что же делать в такой ситуации национальным меньшинствам? Кому верить? Кого поддерживать?

  Мы думаем, что сделать правильный выбор помогут наш вопросник и ответы на него, которые мы просим дать руководителей ведущих партий Молдовы: Владимира Воронина, Владимира Филата, Михая Гимпу,Мариана Лупу, Серафима Урекяна, Дмитрия Брагиша.

  Да, легче договариваться в кулуарах и там обещать «все будет сделано». А потом забывать об этих обещаниях. Мы просим их публично ответить на пять вопросов. По их ответам (или, напротив, по их отказу дать ответы) можно будет судить об их позиции по тем проблемам, которые волнуют представителей национальных меньшинств Молдовы.

  Вопросы:

  1. Ваша позиция относительно сохранения государственного нейтралитета Молдовы и её невступления в НАТО?

  2. Ваша позиция относительно членства Молдовы в СНГ и углубление её интеграции в его структуры?

  3. Ваше отношение к приданию русскому языку официального статуса по всей Молдове, а другим языкам национальных меньшинств, в местах их компатного проживания?

  4. Ваше отношение к урегулированию конфликта с Приднестровьем и восстановлению единства страны?

  5. Ваше отношение к выделению квот национальным меньшинствам в органах законодательной и исполнительной власти?

  Организационный комитет по созданию общественного движения «Ассамблея народов Молдовы»

  От редакции ava.md

  Если лидеры партии готовы дать ответы на эти вопросы, мы готовы их опубликовать. Ответы принимаются до 22 октября 2009 года

  moldova.ava@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *