In 2006, a fost prezentata, de la tribuna Parlamentului, initiativa de parasire a CSI

In 2006, impreuna cu deputatul Valeriu Cosarciuc, am inaintat initiativa de parasire de catre R.Moldova a CSI. Aceasta initiativa a figurat in Platforma electorala a BMD, in Planul Fractiunii parlamentare a AMN, adoptat de Fractiune si de Delegatia Politica Nationala a AMN. Totusi, si-au anuntat intentia de a vota initiativa doar citiva deputati.

Postez, in continuare, Declaratia politica prezentata in luarea mea de cuvint, initiativa legislativa si Expunerea de motive. Dupa retragerea initiativei, chiar de la tribuna Parlamentului, retragere impusa de colegii din Fractiunea AMN, totuna am suportat consecinte politice, insa mai important este ca, in regim comunist, o asemenea initiativa a fost prezentata de la tribuna Parlamentului. PPCD a fost contra initiativei. Partea economica a fost argumentata excelent de Valeriu Cosarciuc.

cimg1061Declaratia deputatului Vitalia Pavlicenco in legatura cu refuzul parlamentarilor de a vota iesirea R.Moldova din Comunitatea de State Independente

Stimate domnule Presedinte al Parlamentului,
Stimati colegi deputati,
Stimati locuitori ai R.Moldova,
Stimati ziaristi,

Am tratat cu toata sinceritatea Declaratia privind obiectivele de integrare europeana, adoptata in prima zi a legislaturii. Desi imi repugna sa cooperez cu comunistii, am facut initiative inscrise pe cele doua dimensiuni, asupra carora fortele parlamentare au convenit sa coopereze – problema transnistreana si pregatirea R.Moldova pentru integrarea europeana.

Am propus, conform Planului de Actiuni al Fractiunii «Alianta «Moldova Noastra», anularea vizelor de intrare in Republica Moldova pentru cetatenii din tarile membre ale UE, SUA, Japonia si Canada, initiativa pusa in sertar – majoritatea comunista si-a promovat propria initiativa, a Guvernului. Foarte bine. Desi am avut un soc atunci cind mi s-a discutat initiativa in Comisia sesizata in fond. Dar s-a trecut. Ce era, insa, ma intreb, – daca tot v-ati lansat in avize negative din partea Guvernului, a Comisiilor parlamentare si a Directiei juridice! – sa vina acelasi Guvern repejor cu o proprie initiativa si privind iesirea din CSI, ca in cazul vizelor? Nu ati facut-o, sa vedem de ce.

Sa vedem ce am cistigat fiind in CSI. Ce vom cistiga daca vom ramine. Ce vom avea daca vom iesi din CSI.
Ar fi bine sa ne ascultam inima si sa procedam in consecinta. Cred ca PPCD a crezut sincer, ca si noi, deputatii din grupurile politice democratice si europene, ca actuala guvernare doreste hotarit sa mergem rapid, prin reforme, spre UE. Astazi, comentatorul Petru Bogatu constata ca «mersul R.Moldova spre Europa este, pe alocuri, la fel de sovaitor si poticnit ca pe vremuri. (…) Uneori lasa impresia ca Presedintele, de buna seama, doreste sa ajunga in Europa. Numai ca vrea sa inainteze discret, pe ocolisuri, sprijinit pe genunchi si coate, ca nu cumva sa-l vada rusii. O fi si aceasta o solutie. Ma tem, insa, ca drum tirit spre Europa nu exista. Care-i cauza ezitarilor si a duplicitatilor prezidentiale? Limitile ideologice? Interesele ascunse ale consilierilor? Frica destramarii partidului? Riscul de a pierde electoratul?

Sau toate cite un pic? Oricum, mersul in zigzaguri nu-i deloc sanatos”. Reproduc si afirmatiile legate de respingerea, de catre comunistii de la Chisinau, a ofertei Presedintelui Romaniei, de fapt si a Consiliului Europei, pentru ca raportoarea pentru R.Moldova, Josette Durrieu, ne sugera, acum citiva ani, acelasi lucru – sa urcam in trenul romanesc spre Europa. Respingere ce ne sorteste la o si mai mare saracie, conducerea comunista fiind doar in vorbe pro Europa: „Basescu a parut dezamagit de faptul ca autoritatile moldovene au dat cu piciorul in sansa aderarii comune la UE. Dar nu numai el e mihnit. Se arata tot mai deceptionati politicienii si analistii occidentali care, de la ultimele alegeri parlamentare incoace, nu au ascuns ca pariaza pe Vladimir Voronin. Daca Republica Moldova se identifica, spun ei, cu „patria sovietica”, locul ei nu e in Europa. Dar unde e – ne intrebam noi? S-ar putea sa nu fie nicaieri”.

Analistii politici, observatorii straini si simplii cetateni constata cu tristete ca nu avem o clasa politica formata din caractere. Spuneti-mi, unde am ajuns in acesti 15 ani dupa proclamarea Independentei, pe care vrem sa o sarbatorim cu pompa? Am ajuns cea mai saraca tara a Europei. Oare nu intelegem ca, daca vom continua tot asa, vom ajunge si cea mai saraca tara din lume sau, poate, acestea si sint planurile clanurilor de la conducere? Care vor sa faca o tara bananiera, o tara latino-americana, insuflindu-le occidentalilor ca Moldova nu se poate autoguverna decit prin dictatura comunista.

Oare nu ne-am convins ca aflarea in CSI nu ne-a adus folos? S-a rezolvat cumva conflictul transnistrean prin efortul tarilor membre? Dimpotriva, regimurile separatiste sint sprijinite cu indirjire de Rusia, demascata si condamnata ca tara agresoare de CEDO. Nu s-a agravat situatia in zonele de conflict? Oare nu e vorba din nou de referendumuri separatiste, sprijinite tacit de Moscova, pentru reimpartirea spatiului ex-sovietic si formarea, cum spune politologul Vitali Tretiakov, a Uniunii Ruse?

De ce, insa, trebuie sa confundam relatiile civilizate cu Rusia, de care actuala conducere nu mai pare capabila, cu aflarea in CSI, care e o structura moarta, dar din care comunistii nu vor sa iesim, in speranta ca Rusia ii va ierta lui Vladimir Voronin nesemnarea Memorandumului Kozak, parafat de el, dar respins prin protestul si revolta poporului?

PCRM conduce Moldova de, cel putin, 7 ani, dar inca nu a invatat sa nu puna semn de egalitate intre CSI si Rusia. Oare nu stiati ca Rusia impiedica transportul de gaze ieftine din Kazahstan? Ca pe piata rusa vinurile R.Moldova se vind de patru ori mai ieftin decit oriunde? Ca exportul vinurilor de actuala calitate a facut din Moldova ostaticul Rusiei? Ca toata povara relatiilor economice inechitabile cu agentii din Rusia cade pe spinarea exportatorilor nostri? Ca relatiile economice cu CSI tin R.Moldova in stare de predeces?

Moldova nu poate avea cu agenti din Rusia relatii economice echitabile si echilibrate reciproc, pentru ca, desi gazele s-au scumpit, nu putem scumpi la fel produsele agricole exportate in Rusia. O fi foarte mare cumva volumul de export spre Azerbaigean, Armenia sau alte republici ex-sovietice? Se pare ca nu prea exportam in Rusia altceva decit vinuri ieftine, in timp ce pe piata vestica se exporta marfuri industriale performante si competitive.

Moldova e – de doi-trei ani – printre restantierii CSI la industrie. Potrivit Comitetului de Statistica al CSI, noi am inregistrat, in ianuarie-martie 2006, cel mai slab ritm de crestere in agricultura – de 0,8%, fata de media de 3%. Si nu-mi prea vine sa dau crezare ideii ca acest declin ar fi cauzat de depunerea, la 30 martie 2006, a initiativei de iesire din CSI! Treaba pare a fi mai serioasa!

Putin considera – pentru cine inca nu stie! – ca «a venit timpul ca Rusia sa treaca in spatiul CSI la principiile valabile in economia si comertul mondiale, bazate pe calcule – aceasta ar servi la insanatosirea legaturilor cu partenerii din CSI».

Astfel, ce sperante false mai pot fi dinspre Est? Singura salvare e piata Uniunii Europene si nu e adevarat ca este inchisa. Taxa vamala spre UE e de doar 7 la suta, haideti sa investim in tehnologii calitative, nu in umbrele politice si mafiote, sa cautam piete prin competitivitate, prin alte tehnologii, pentru ca cele rusesti nu sint performante. La 11 septembrie 1998, dupa criza financiara din Rusia, Parlamentul a adoptat o hotarire istorica, prin care a declarat ca obiectiv strategic major al R.Moldova integrarea in structurile europene si a recomandat reorientarea exporturilor spre piata vestica. Posibilitatile au fost valorificate slab. Comunistii au fost atunci contra hotaririi, ei ramin si azi contra orientarii noastre definitive spre familia europeana.

Cred ca sint interesati sa raminem in CSI cei cu averi in Rusia, cu caimacul relatiilor in CSI si cu agenti de acolo, in timp ce taranii saracesc, iar copiii le fug peste hotare.

Iesirea din CSI nu este doar o problema economica. Rusia a anulat Acordul de cooperare in productie, in baza caruia nu se platea TVA la livrarile reciproce. Rusia creeaza conditii fantastice pentru a ne capta forta de munca, oferind locuri de lucru, cetatenie, reintregirea familiei etc. Oare nu se spulbera, astfel, argumentele gratuite ca, fara CSI, nu vom avea economie, iar oamenii nostri nu vor putea merge intr-acolo la munca? Dar oare nu e deja la pamint economia noastra, iar parintii pleaca de linga copii si devin robi in strainatate? Oare aceasta situatie nu e rezultatul vegetarii in CSI – o consoarta moarta, ce trebuie dusa de pe laita la cimitir si reluata viata de la capat cu o alta consoarta – cu UE?

Imi pare foarte rau, dar testarea sinceritatii aspiratiei europene a partidului de guvernamint pentru mine s-a cam incheiat cind Guvernul a respins, cu mare tam-tam si argumente superprocedurale, proiectul de hotarire, conceput ca un gest politic simbolic, inclusiv pentru Occident. Iesirea este grea, Moldova poate ca nici nu e pregatita azi, insa populatia trebuie ajutata sa inteleaga adevarul, nu sa fie folosita, constant, prin neinformare, in scopurile meschine ale clanurilor in continuu proces de imbogatire.

Stimati colegi,

Soarta R.Moldova se rezolva in alta parte, in cancelariile occidentale. Dar si noi trebuie sa dam un semnal de credibilitate, ca sa putem fi ajutati sa depasim dificultatile reorientarii noastre efective, nu doar declarative, spre Vest. CSI este o bariera pe Prut, un perete berlinez, dupa care ne vor tine in totala izolare comunistii, in timp ce bariera ar putea fi impinsa spre Est.

Nu ma incinta argumentele unora ca occidentalii ar gindi sa „mai zabovim acolo unde stam”, adica in sfera de influenta rusa, pentru ca ei mai au niste socoteli cu Rusia. Eu nu cred in asta. Nu cred ca ei ne stimuleaza sa raminem in spatiul haotic si imprevizibil al Estului. Deci – ce facem? Cunoasteti ca unora din Occident nu le-au prea placut cele trei hotariri si legea privind Transnistria, adoptate vara trecuta de Parlament? Nu le-au placut, dar le-au acceptat, pina la urma. Ar putea fi la fel cu iesirea din CSI. Se mai spune ca unele tari straine ar dori de urgenta o respingere a iesirii din CSI in Parlamentul de la Chisinau pentru a obtine la Summit-ul G-8 din Sankt-Petersburg, in schimbul loialitatii reprobate, retragerea trupelor rusesti din Moldova si Georgia. Nici in aceasta nu cred. Occidentul nu ne spune direct sa iesim din CSI, e o problema a noastra, dar nu exista nici o indoiala ca Occidentul va intelege semnificatia politica majora a optiunii de a ramine in CSI sau de a alege, in mod definitiv, calea unica si univoca de integrare economica si politica in UE.

Toate avizele negative ale Guvernului si ale comisiilor parlamentare, unde majoritatea o detin deputatii PCRM, arata adevarata fata a comunistilor, care mint Occidentul, dar merg mereu cu plecaciune la Moscova, cu care inca mai cocheteaza si careia vor sa-i dovedeasca precum ca ramin atasati politicii si intereselor Kremlinului. Prin votul comunistilor in favoarea raminerii in CSI, Puterea de la Chisinau doreste sa transmita un mesaj clar Moscovei – ca ramine pe orbita Rusiei. Oameni buni, nu va luati dupa vorbele comunistilor privind integrarea europeana, uitati-va la faptele lor, ce demonstreaza o mare prietenie fata de Centru – ce calauzeste politica PCRM in marea familie a spatiului de interese geopolitice ale Federatiei Ruse.

Domnilor comunisti,

Ma gindesc, astfel, daca face sa va dau aceasta satisfactie – de a aduce din nou, ca tribut, R.Moldova in bratele Moscovei? Nu vreau sa va las sa va faceti acest cadou, pentru ca va ajunge cadoul pe care il primiti din partea Moscovei – in pofida vocilor, ce ne tot povestesc despre raceala din relatiile moldo-ruse, Moscova va suporta inca la putere in R.Moldova, considerindu-va ca cei mai fideli reprezentanti ai intereselor sale geostrategice. Convingindu-va de pozitia voastra reala, va las satisfactia de a va confirma pozitia europeana, venind chiar voi cu initiativa de iesire din CSI. In aceste conditii, lasindu-va placerea sa ramineti in CSI, noi, autorii, conform articolului 53 din Regulament, ne retragem initiativa, pentru ca, in cosul de daruri, pe care le veti duce la Moscova, sa lipseasca votul comunistilor pseudoeuropeni in favoarea CSI. Va dam 6-12 luni sa va mai ginditi, inainte ca R.Moldova sa aiba un vot fatal contra iesirii din CSI. Daca, insa, in acest termen, nu veti instrumenta o proprie initiativa, de iesire din CSI, noi observind cu atentie cum vor merge treburile in statul ceseist, peste 6-12 luni vom reveni cu aceeasi initativa, dar cu mai multi semnatari.

Intre timp, sa ne concentram pe apropierea de UE, pentru a beneficia, cit mai curind, de totul ce inseamna valori si standarde europene. Din acest punct de vedere, numai piata europeana va insemna, pentru tarani si poporul muncitor din R.Moldova, un nivel de trai demn. Va asigur ca, din punctul de vedere al legitatilor economice si al formelor institutionale de integrare, intre UE si CSI este o totala incompatibilitate. Voi, cei care va doriti in CSI, trebuie sa stiti – calitatea de membru al CSI este incompatibila cu calitatea de membru al UE si raminerea in CSI, printr-un vot negativ, este o actiune antinationala a clasei diriguitoare.

Va multumesc.
Chisinau, 6 iulie 2006

Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova

In conformitate cu art.73 din Constitutia Republicii Moldova si art. 44 din Regulamentul Parlamentului, se inainteaza, spre examinare in Parlament, cu titlul de initiativa legislativa, proiectul Hotaririi Parlamentului privind denuntarea unor Acorduri.

Proiect

HOTARIREA PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA privind denuntarea Acordului de constituire a Comunitatii Statelor Independente

In baza prevederilor sectiunii 3, art.54-64 din Conventia de la Viena cu privire la Dreptul Tratatelor (ratificat prin Hotarirea Parlamentului nr.1135-XII din 04.08.1992),

Parlamentul  Republicii Moldova adopta prezenta Hotarire.

Art.1. – Se   denunta Acordul de constituire a Comunitatii Statelor  Independente, subintelegindu-se  colaborarea economica a Republicii Moldova in  cadrul Comunitatii.

Art. 2. – Ministerul  Afacerilor  Externe al Republicii  Moldova  va pregati  si  va remite instrumentul de denuntare a Acordului.

Art. 3. – Prezenta hotarire intra in vigoare la data adoptarii.

Presedintele Parlamentului

Expunere de motive
la proiectul de Hotarire a Parlamentului Republicii Moldova

Obiectivul de integrare europeana are o importanta strategica pentru perspectiva Republicii Moldova si destinul generatiilor viitoare. In acest scop, se impun decizii univoce in sprijinul liniei politice provestice, adoptate de partidele parlamentare. Pentru realizarea obiectivului de apropiere a Republicii Moldova de UE este necesara implementarea reformelor structurale menite sa conduca la intrunirea criteriilor si a cerintelor de la Copenhaga, precum si la armonizarea legislatiei si a standardelor nationale celor comunitare.

Proclamarea orientarii proeuropene si semnarea, in februarie 2005, a Planului Individual de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova implica transformari fundamentale, care sa asigure progrese vizibile in plan intern institutional si functional, care sa faca statul nostru eligibil pentru admiterea in structurile europene.

Angajamentele asumate prin Planul de Actiuni, prin care autoritatile au subscris la un set de valori si standarde europene in economie, justitie, mass media, mediul ambiant etc., la normele si obligatiile ce deriva din intregul sistem de legi europene, inclusiv tratate, reglementari si directive ale institutiilor europene, inseamna adecvarea realitatilor din societatea noastra celor din tarile membre ale comunitatii europene. Acest proces s-ar pomeni compromis in continuare in cazul in care Republica Moldova isi va mentine si angajamentele asumate prin ratificarea Acordului cu privire la crearea Comunitatii Statelor Independente. In mod sigur, raminerea in urma a statului nostru in raport cu evolutiile si succesele inregistrate de statele baltice, care au fost, si ele, republici sovietice, este cauzata de incertitudinea clasei politice, in ansamblu, privind orientarea politica a R.Moldova, care inca nu a decis in alegerea sa intre doua sisteme de valori.

Declaratiile cele mai frecvente, venind din societatea noastra, din Est si din Vest, demonstreaza ca aflarea R.Moldova in cadrul CSI si aspiratia sa afirmata cu tarie de aderare la UE sint, totusi, incompatibile si o decizie definitiva in favoarea familiei europene ar oferi alte perspective populatiei noastre, ar oferi sanse concrete de sprijinire a demersului proeuropean. Mai ales ca incercarile de a reanima CSI, ca structura postsovietica, nu au dat efecte. Criza financiara din 1998 a cauzat mari pierderi agentilor economici din R.Moldova. Parlamentul a adoptat atunci o hotarire de reorientare a exportului spre pietele din Vest, a declarat pregatirea pentru aderarea la UE, ca obiectiv strategic major al politicii noastre externe, insa pasii ulteriori au fost inconsecventi si rezultatele nu au fost cele scontate. Criza prin care trece economia actuala a R.Moldova, urmare a reorientarii lente a exporturilor spre piata occidentala, denota ca R.Moldova trebuie sa treaca la semnarea de acorduri de ordin economic bilaterale cu fostele state sovietice, care sa substituie dimensiunea economica a calitatii R.Moldova de stat membru al CSI, sa evite implicarile negative inevitabile de ordin politic si sa demareze un sistem de relatii european.

Proiectul de Hotarire privind denuntarea Acordul cu privire la crearea Comunitatii Statelor Independente – ratificat prin Hotarirea Parlamentului nr.40-XIII din 08.09.1994 – se inscrie in contextul obiectivului nostru de integrare europeana si va contribui la avansarea accelerata a statului in aceasta directie.

Sint inerente opiniile ca, prin denuntarea acestor Acorduri, R.Moldova va avea de suportat consecinte economice negative. Independenta politica isi are pretul sau. Valoarea suprema este, insa, astazi Declaratia comuna privind realizarea obiectivelor de integrare europeana, adoptata de toate grupurile politice din Parlament in prima zi a actualei legislaturi – reorientarea politica a statului este posibila doar prin consensul clasei politice si al populatiei pe care aceasta o reprezinta. Evitarea consecintelor economice negative, posibile prin initierea procedurii de denuntare a Acordurilor mentionate, va fi posibila prin includerea, in Conceptia politicii externe, a prevederii ca R.Moldova va negocia de urgenta Acorduri bilaterale cu statele independente din spatiul CSI. –o-

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
  1. to: Pavlicenco

    Guvernarea Democratica prevede indeplinirea vointei poporului, expusa in referendumuri desfasurate pentru realizarea problemelor ce tin de interesul major al tarii.

    Cred ca iesirea din CSI si integrarea in UE este interesul major si poporul ar trebui sa spuna „DA” sau „NU”.

    In acest moment nimeni nu stie ce va spune cu exactitate poporul.

    Mai este nevoie de timp pentru a pregati poporul de un „DA !”

    Pina atunci, nu ar trebui sa spuna „DA” sau „NU” politicienii alesi in virful piramidei. Ma refer la iesirea din CSI.

    Ce tine de UE, este clar ca ne dorim un nivel de viata ca in EUROPA si un sistem democratic european. Asta nu este acelasi lucru cu aderarea la UE. Este doar tendinta de a atinge un nivel de trai similar.

    Si eu imi doresc integrarea in UE.

    Dar, pornind de la conjuctura in care se afla RM acum, politicienii de SUS ar trebui sa se „acopere” cu viitoarea optiune a poporului, ce urmeaza sa fie cunoscuta prin referendum, ca decizie a poporului, nu a unor politicieni.

    Decizia poporului va fi caietul de sarcini al politicienilor din virful piramidei si numai acea cale va fi urmata.
    Expunerile duplicitare ale politicienilor alesi/numiti nu aduce nimic altceva decit tinerea noastra pe loc, cum ne si aflam, de fapt, de circa 20 de ani. Expunere duplicitara, cum inteleg eu, inseamna ceea ce spun ei, ca nu iesim din CSI, dar si sa vrem sa intram in UE. E un fel de „dute-ncolo, vino-ncoace, stai pe loc si nu-mi da pace”…..nu mai tine…

    Nici „sugerea ţîţei de la doua mame” nu mai e valabila. Unele mame sint vitregi si dau cu copita… Este necesar de spus foarte clar ca mediul economic isi alege strategia de dezvoltare economica, indiferent de geografie, dar cursul politicii externe va fi deja alegerea poporului. Si nu numai ca ar fi o acoperire de ocolis a unor raspunsuri, care se vor auzite prompt, dar, cu adevarat, e nevoie de obtinut un „DA” ferm al poporului. Si il putem obtine la fel, si mai masiv, decât am obtinut alegerea poporului – democrati la putere. Asta e parerea mea. Nu pretind ca nu pot fi alte cai mai bune, care m-ar face sa-mi schimb parerea. Cei de la putere poate stiu mai bine si ma lumineaza si pe mine. In acest moment, deocamdata, eu asa cred.

  2. Pt UPS

    1. Din pacate, nu prea se fac la noi referendumuri. 14 ani de guvernare retrograda din cei 18 nu au avut nevoie de referendumuri, de consultarea poporului roman.

    2. Ca poporul sa spuna „DA” sau „NU” e nevoie de multa informare, care a lipsit in 14 ani cu lipsa de democratie.

    3. De acord, ca nici politicienii nu trebuie sa spuna „DA” sau „NU”, ci oamenii simpli, care, insa, i-au si votat pe politicieni, numai ca au votat manipulati tocmai de acestia. Cu toate astea, poporul se trezeste.

    4. Ideea unora acum din Parlament ca vom iesi din CSI cind vom intra in UE este aberanta. Tocmai nu putem intra in UE pentru ca inca sintem in CSI. Iarasi manipulare, iarasi manevre, iarasi populism. Adica e un fel de – cum spuneti – „dute-ncolo, vino-ncoace, stai pe loc si nu-mi da pace”… Dar vad ca mai tine…

    5. Este foarte important ca cele doua nu sint mame, ci o mama si o oaie riioasa. Eu nu le pun pe o treapta. UE trebuie sa fie mama noastra, in sens larg. pt ca , in sens ingust, e Romania. Iar CSI este o oaie riiioasa, de care trebuie sa ne ferim. Asta nu inseamna relatii proaste cu Rusia.

  3. to: Pavlicenco

    la p.1 si 2. Da, este nevoie de informare, deacea am spus si eu ca vom participa la pregatirea mentalitatii poporului pentru a spune „DA”. Democratii de la putere trebuie sa creeze conditii pentru diferiti reprezentanti/virsta, apartenenta politica, gruputi sociale etc/ ca sa expuna punctul de vedere si pentru a informa chit mai amplu populatia.

    5. Sunt de acord ca Romania trebuie sa fie „mama noastra”. Dar nu uitati, ca „copii” mamei de multi ani au jignit si insultat „mama” sa nu se amestece in treburile „familiei copilului ”
    Si Romania ca o mama buna, sufera sufleteste, dar vrea ca sa-i fie bine copilului, care nu accepta sa-si iubeasca parintii….Parintii incearca, dar fortat nu poti fi drag.
    Chind vointa poporului/ copiilor/ va fi o data si o data clara, va urma calea spre „intrunirea” familiei
    intr-o Europa comuna. Atunci familia se va considera deja impacata. Dar pina atunci trebuie sa fie pusi la respect „bastarzii” rebeli.

  4. 1. azi dimineata nu era si foto la articol.
    2. de cind s-a schimbat puterea la Chisinau tot ii tragi articole cu ce ai facut si ce ai dres…vezi bine ca noua putere nu te baga in seama si atunci te bagi tu in seama poate-poate iti dau si tie o fonctie, ceva, acolo ca tot lupti si nu te vede nimeni. esti de rusine.esti o rusine.
    3. a venit vremea muraturilor si te tii cu alte treburi
    4. incearca sa ai o pensie linistita crucile alea acordate de Romania iti aduc destule facilitati fiscale
    pentru UPS: poate mama aia de o pomenesti tu acolo s-a cam saturat sa auda vorbindu-se rusa in pietele din Romania unde se vind tigari fara timbru, poate mama aia romana s-a cam saturat sa dea curent gratis si sa fie facuta tiganca, poate mama aia nu vrea unirea cu un popor care apoi o injura in rusa ( rumunski suka ), poate ar trebui intrebata mama daca isi mai iubeste copii aia care i-o trag la bot mereu…poate mama aia a ris de copilul ala care s-a bagat sub pat cu spicusorul in brate si nu a facut revolutia care a facut-o mama in ’89…UPS eu cred ca trebuie sa umbli la mai multe mentalitati…ai mai multe popoare de convins. cel mai greu ii convingi pe romani.eu nu sunt de acord sa fim mama voastra pentru ca ne injurati tot timpul in limba rusa. prefer sa ii stiu pe ai mei deportati in siberia (aha VP si eu am suferit! da’ nu ma laud), la a trei generatie si sa ramina tarile asa decit sa fiu injurat in rusa in tara mea Romania. eu unul asa ceva nu o sa permit. o seara buna VP sper sa iti rozi unghiile de ciuda ca nu ai nici o functie.si nu uita ca am mai spus odata: STATUL ROMAN ACORDA DISTINCTII SI ONORURI PENTRU PUBLICITATE! NUU TE MINDRI CU ASTA!cel putin nu in fata romanilor.

  5. to: Visatorul

    „pentru UPS: poate mama aia de o pomenesti tu acolo …………”
    „Mama” pe care o pomenesc eu acolo este raspunsul la o postare scrisa /ca si raspuns la postarile mele anterioare la acest subiect/ si viziunea mea de ce Romania nu poate fi „mama” romanilor basarabeni.

    Ce ai „turnat” in textul tau este cam asa, dar textul este arhiplin de rautate. Izul acestui text ma face sa ma rog lui Dumnezeu sa nu-mi aduca in fata oameni dezechilibrati ca tine.

    Prima parte a postarii tale, rautatile pe care le „torni” unei Doamne, care are Demnitate si merite, poate mai multe ca multi altii luati impreuna, intareste prima mea impresie despre dezechilibrul de care esti condus.
    De ce ar trebui sa te intereseze ce face d.Pavlicenco in timpul ei liber ?
    Face ce doreste si mai scrie pe blogul ei, intretinut pe banii ei, ce doreste ea. Cui nu-i place sa paraseasca blogul fara a lasa „urme”.
    Odata ce scrii aici ceva, nu esti tu acel care sa fii intimplator pe acest blog….AAAAAi mAAAAAi fooost pe aici !
    Intri din chind in chind si crezi ca vei reusi sa strici aerul din nou….
    Cred ca nici macar Romania nu iti este draga. Inteleg asta din :” si nu uita ca am mai spus odata: STATUL ROMAN ACORDA DISTINCTII SI ONORURI PENTRU PUBLICITATE! NUU TE MINDRI CU ASTA!”
    Chiar Si pentru publicitate Distinctiile si onorurile nu se dau oricui….

    Daca stau si ma ghindesc, nu gasesc un raspuns:
    de ce ma ei pe mine la rost ? Crezi tu cumva ca vei decide soarta unirii romanilor ? Mai devreme sau mai tirziu ne vom trezi impreuna intro-o familie europeana….

    Nu cred ca nu ai fost /ca reprezentant al romanilor/ injurat si de unguri…Ce sa-i faci ?
    Poti sa evadezi in Siberia de raul lor ?

    Eu cred ca cineva te-a suparat astazi rau de tot.
    Este mai bine sa te abtii de la „scris pe bloguri” chind esti suparat.

  6. pe banii dumneaei se poate auto-lauda cit doreste pe un blog independent si nu pe un blog caruia Unimedia ii asigura totul inclusiv traficul. tot blogul asta e plin de siropuri si laude. niciodata un partid de 1000 de oamnei nu face jocurile pentru putere cum lasa doamna sa se inteleaga. a fost data afara pe usa ( nu ma intereseaza motivele ) si acum vrea sa intre pe geam, iar puterea de azi i-a inchis si geamul…laudarosi sint astia cu „am facut si am dres”, geme Romania de ei. Romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita…nu sint dezechilibrat, problema voastra esta ca eu si altii care am vizitat blogul asta am remarcat ingimfarea, lauda de sine, am remarcat ca in timpul camapniei electorale catelusa era la loc de cinste pe blog…si cind le-am taxat ca atare ne-am tezit gratulati cu tot felul de epitete. ce te deranjeaza asa tare ca am spus de ce statul roman acorda distinctii? cei care le primesc au parte de multe facilitati si beneficii. Moldova nu acorda distinctii? nu te iau la rost pe tine si nici nu scriu de suparare dar vad ca si pe voi va deranjaza cind cineva va semnaleaza ca sinteti pe linga drum. oricum asta e treaba voastra ce si cum faceti. daca intrebi 10 romani de unire 3 or sa spuna ca nu vor racketi in tara, 3 or sa spuna ca sinteti „rusi” ( habar n-au ca mai sint si alte orase in afara de Chisinau ),2 or sa spuna ca aveti interesul sa o roiti din tara prin Europa fara vize cum mergem noi, 2 or sa intrebe ca si mine: imi dati averea bunicilor inapoi? te deranjeaza ca am spus ca v-am dat curent gratis? pai v-am dat! ce am primit in schimb? macar un spasevo, ceva? nimic! te deranjeaza ca spun ca va trimiteti copii la scoala in Romania? pai ii trimiteti si intre ei vorbesc rusa ca si cind romanii nu exista pentru ei. te deranjeaza ca am ris cum ati facut voi chestia aia in PMAN? pai cind s-a lasat noaptea ati fugit sub pat. dupa 3 zile v-ati plictisit si gata. eu pot discuta obiectiv depre Romania tu nu poti discuta obiectiv despre ce e scris pe blogul asta. un singur exemplu: si ai mei au fost deportati in siberia, daca vrei iti dau si date, nu m-am afisat cu asta niciodata, nu m-am simtit mai moldovean sau mai roman. a fost o stare de fapt in istorie si punct. doamna aici pe blog si-a pus toata istoria ca sa vedem noi ce romanism zace in dumneaei. s-a laudat cu limba romana limba materna…in schimb fata si-a botezat-o cu nume romanesc: Beatriz !?! hai sa fim seriosi…eu personal am sa ma insor in Moldova dar copilul meu va avea nume romanesc, de asta sa fii sigur UPS. o zi buna.

  7. Pt visatorul

    1. Zilele trecute baietii de la unimedia, care gazduiesc blogul meu, au facut niste schimbari in formatul de administrare a blogului. Inca nu am primit de la ei instructiunile cum se plaseaza fotografiile si am incercat singura, cind am avut o clipa mai libera, sa plasez foto. Insa nu stiu cum sa le fac mai mici. Chiar cu o clipa mai inainte de a posta acest raspuns le-am trimis un mesaj rugindu-i sa faca o galerie foto pe blog, sa imi explice cum se pun si ajusteaza fotografiile. De aceea, in legatura cu ultimele modificari, pe care inca nu le puteam administra, am pus, ultimele articole, fara foto. Trebuie remarcat, de asemenea, ca la articolul despre unire am pus o fotografie luminoasa, iar la articolul despre CSI am pus una corespunzatoare – a unui cersetor.

    2. Mereu am repostat articole care mi s-au parut interesante si asta nu are nimic de a face cu schimbarea puterii, la care au contribuit si national-liberalii. ca dovada este ca Filat m-a sunat si mi-a multumit. Chiar a spus ca ar trebui sa ne intilnim, lucru pe care nici nu i-l amintesc, lucru pe care nici nu contez.

    3. Nu umblu dupa functii. In postarea despre sedinta BPC – daca dumneata ai citit – puteai vedea cu usurinta ca ai nostri colegi au optat pentru a propune un dialog partidelor parlamentare necomuniste doar dupa ce se vor aseza toate institutiile statului asa cum trebuie, adica dupa ce vor fi ocupate toate functiile de cei pe care ei ii considera de cuviinta. Noi nu cerem nimic.

    4. Daca eu sint o rusine, ar fi bine 1. Sa mai vezi ce scriu si altii pe blog. 2. Sa nu te mai expui pericolului si stricarii de nervi si sa nu mai intri pe blog. De ce sa intri pe blogul unei „rusini”? Eu doar nu intru pe blogul dumitale, mai ales ca nici nu te numesc in vreun fel.

    5. Ma tin cu foarte multe treburi, inclusiv cu muraturi, care sint extrem de folositoare.

    6. Incerc sa am o pensie, dar o voi avea peste un an abia, daca nu se va majora virsta de pensionare. Din cite stiu, dar nu m-am informat temeinic, Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor nu-ti ofera alt privilegiu decit fanfara la inmormintare. Dar cred ca ai mei se vor priva de acest privilegiu.

    7. Orice ar spune romanii, in numele Romaniei, aceasta are vina de a-i fi parasit pe romanii din Basarabia. Voi posta ulterior materiale istorice despre asta. Dupa ce Romania i-a abandonat pe miinile rusilor, aceasta parte de romani a fost deznationalizata. Eu am contribuit, cu tot ce am putut, la redobindirea constiintei nationale de catre basarabeni, prin totul ce am facut, si prin exemplu propriu. Sint multumita de viata mea, de curajul de care am dat dovada si nu cer d ela nimeni nimic. Am o fiica pe care am crescut-o cu greu si care acum ma ajuta sa nu mor de foame. Eu am intrat saraca in primul Parlament, am intrat saraca in al doilea Parlament si tot asa saraca am iesit. Dar nu regret.

  8. Pt Visatorul

    Da, scrriu ce vreau pe banii mei, si nu pe bani furati. Daca cineva este nemultumit de blog isi poate scrie frustrarile, supararile, nemultumirile sau poate sa nu-l mai viziteze.

    PNL are 7 mii de membri, nu o mie.

    Imi pare rau sa repet – nu vreau sa intru nicaieri pe nici o usa. Regret ca aveti informatii gresite. Daca as fi omul care se linguseste pe linga cineva, nu as scrie critici la adresa AIE. Cred ca ceva nu se leaga in ceea ce scrii dumneata. Nu ti se pare?

    Daca esti roman din Romania, am o rugaminte. M-ar chiar interesa ce fel de facilitati si beneficii am eu, avind Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit”, in Grad de Comandor. Sau sugereaza-mi unde sa gasesc acest lucru pe Internet.

    Eu am cetatenia romana din 1992, nu am „roit-o” prin Europa, stau acasa in Republica Moldova, nu am buletin de identitate romanesc, nu am sedere in Romania, nu beneficiez de nimic din Romania. Si pentru ca Voronin m-a invinuit ca as avea ceva din Romania, l-am chemat in judecata si dosarul e acum la CEDO, la Strasbourg. Eu am preferat sa ramin in R.Moldova, sub regim comunist, aici romanca sa fiu, anuntata public, avind si document de la Ministerul Dezavoltarii Informationale ca sint romanca si avind trecuta nationalitatea de romanca in datele identitare oficiale.

    Nu am ordine ale Moldovei, ar fi fost pentru mine o blasfemie. Accept ordinele nationale in Moldova numai pentru participantii la razboiul de la Nistru – restul, cu mici exceptii, sint date politic. Nu as fi acceptat ordine din mina agrarienilor sau comunistilor, care au condus Moldova 14 ani din cei 18 de dupa proclamarea Independentei.

    Averea bunicilor dumitale, ca si averea parintilor si bunicilor mei, trebuie sa o restituie statul, care, speram, va fi unul, in sfirsit, necomunist. Numai ca Moldova azi e foarte saraca si nu se respecta nici legea prin care trebuie sa se restituie averile sau echivalentele lor deportatilor care au mai ramas in viata. In Moldova e nevoie de crestere economica, de adoptarea legislatiei privind restituitia in integrum, care se regaseste in programul PNL, unicul partid ce o contine.

    Eu curent electric gratis nu am luat, dar comunistii nu au vrut sa plateasca. Poate acum acest lucru se va rezolva. Dar nu cred ca dumneata ai dat cuiva curent gratis. Adica nu mi-ai dat dumneata mie, eu nu am datorii la stat.

    Nu ma deranjeaza ce spui despre copiii oamenilor nostri care merg in Romania. Eu cred ca il deranjeaza pe Dumnezeu ca pacatuiesti atit de urit in fata unor copiii si familii sarmane.

    Acesti copii vorbesc rusa pentru ca, probabil, sint mai multi oameni rautaciosi ca dumneata care ii jignesc. Si fiica mea a invatat la Liceul de muzica Dinu Lipatti din Bucuresti, administratorii scolii s-au purtat urit, dar ea a invatat bine, i-a pus la punct pe elevii care o faceau rtusoaica – parintii ei fiind aici tratati ca nationalisti si ambii fiind doctori in filologia romana si spaniola. Fiica mea a rezistat, s-a intors la Chisinau, a sustinut admiterea la Conservator, l-a absolvit si acum e casatorita in Germania, are si ea cetatenia romana si voteaza ca bun cetatean roman. Te-as sfatui sa nu jignesti familiile basarabenilor. Pari un renegat si acestia nu sint iubiti de Dumnezeu. E un sfat. Dar faci cum doresti.

    Eu nu am facut nimic in PMAN, dar am informatii din SUA cine a facut. Sint foarte interesante, dar nu ti le voi comunica, cel putin, pot spune – altii au facut, contind pe enervarea comunistilor, care apoi au adaugat componenta „tricolora” romaneasca. Tinerii romani din Basarabia au fost cinstiti in aspiratia lor proromaneasca neagresiva.

    Eu personal nu am fugit sub pat. Am chemat in Piata, de doua ori de la microfon, la protest contra Radioteleviziunii, am spus ca PCRM este ilegal pe arena politica a Moldovei si ca trebuie scos, inca o data, in afara legii. Am avut acest curaj, chiar daca am fost amenintata public de Turcanu apoi. Am fost in toate zilele alaturi de protestatri, spre deosebire de reprezentantii celor patru partide componente azi ale AIE. daca nu stii, informeaza-te. Sint si in filmul Q-Sapro „Cereti-va drepturile”, pe la minutul 1,51 sau 2.51.

    Foarte multi au fost deportati in Siberia. Nu stiu ce as face cu aceste date, dar sint unicul deputat din Parlamentul trecut care am luat cuvintul de la tribuna Parlamentului pe marginea amendarii legii privind restituirea averilor deportatilor. Ce am spus, aceea s-a intimplat. Ei ramin nedespagubiti si astazi. Poate noua guvernare va schimba ceva.

    Despre restul nu vreau sa spun, pentru ca in Romania sint o multime de nume straine si asta nu e condamnabil. Numele Beatriz e datorat domeniului hispanistic, in care activeaza tatal ei, sotul meu, – seful catedrei de literatura universala, hispanist-comparatist, doctor habilitat in filologie, profesor, apreciat si in Roamnia, unde, chiar saptamina asta pleaca, la Craiova, la o conferinta literara.

    Ti-as sugera sa nu fii rautacios, nici nu e frumos, e si un pacat. Daca vrei sa accepti – daca nu – nu.

    Eu am manifestat rabdare si am raspuns la toate provocarile, reprosurile nemeritate si jignirile urite pe care mi le-ai adus. Daca vei ramine neschimbat, nu cred ca vom avea ce sa mai discutam. Astept ajutorul legat de facilitatile oferite datoriuta Ordinului meu romanesc. Mersi.

  9. to: Pavlicenco

    „Nu am ordine ale Moldovei, ar fi fost pentru mine o blasfemie. Accept ordinele nationale in Moldova numai pentru participantii la razboiul de la Nistru – restul, cu mici exceptii, sint date politic.”

    1. Este dreptul DVS sa acceptati sau nu ordine pentru categoriile, pe care le-ati mentionat.
    Sunt de acord ca multe ordine, in special in perioada ultimilor ani /guvernare comunista/ au fost oferite din sentimente politice si persoanele, care au fost mentionate sunt majoritatea raufacatori sau anonimi.

    Spus fiind de DVS intr-un mod foarte categoric, cred ca reusiti sa jigniti si pe cei, care au fost decorati fara stirea lor, dupa merite.
    Oare in Moldova nu avem personalitati, care au meritat sa fie mentionati ? Ba da! Au fost mai multi, dechit au fost mentionati. Astazi noi citim cartile lor,
    chintam ce au chintat ei. Istoria Moldovei se poate mindri cu unele fiice si feciori, care au supravetuit cu verticalitate si au plecat in lumea celor drepti din aceasta tara tot asuprita si batjocorita de ciubote moscalesti…

    2. Va ajut eu daca vreti sa stiti, care sunt avantajele pentru cei decorati cu Ordine ale Romaniei :
    LA INMORMINTAREA DECORATULUI SE DAU SALVE DIN PUSCA.
    Si numai in cazul, in care familia raposatului stie de acest „avantaj” si solicita „salvele din pusca” !
    Fiti sigura, sunt destul de informat in acest domeniu.

  10. Dvs cind aprindeati becurile in casa, acel curent era gratis sub forma de ajutoare…nu vi l-am dat eu personal vi l-a dat tara in care m-am nascut. daca nu venea acest ajutor in anii ’90 lumea uita cum arata becul luminos asa cum au uitat si cum arata apa calda la chiuveta. bina ca ati mai strecurat si citeva titluri academica in explicatia despre nume, asta m-a induiosat profund. in orice discutie trebuie sa aduceti vorba de titluri academice si de merite. ati muncit pentru ele, le-ati mentionat odata, ajunge. cind va intilniti cu prietenii dvs penelisti din Romania poate va explica ei ce avantaje aveti, sint doctori in chichite legale. imi cer scuza ca nu sint informat sunteti 7000! wow! o adevarata oaste liberala. eu am sa mai trec pe aici sa vad ce mai postati. am sa ma insor in Moldova si copilul meu o sa se numeasca Alexandru si nu am sa-l strig sasha si va invata in limba romana si va cumpara de la magazine unde vinzatorii ii vor vorbi limba romana si fiti sigura ca nu ma muri nescolit si nemincat acolo in Moldova. iar daca e fata se va numi Laura.si nu imi voi aroga nici un merit pentru asta. am sa fiu tot un om normal. si am sa astept renasterea economica sa imi iau ce e al meu acolo. sa ma duc la casa batrineasca sa ii alung cu picioare in fund pe oricine locuieste acolo si am sa chem si televiziunile sa filmeze asta. o zi buna

  11. To : visatorul

    Vezi, in cazul in care te insori cu o basarabeanca vei fi si tu un pic dezavantajat in cercul prietenilor tai. Iti vor spune de 1000 de ori ca ai sotie „rusoaica”.
    In rest, sper sa faci o alegere buna. Basarabencile pot fi sotii si mame foarte bune.
    S-au deprins si ele, mititelele. cu zicala „capul aplecat – sabia nu-l taie”.

  12. si un lucru nesemnificativ D-na…eu postam pentru UPS, iar Dvs ati sarit cu explicatii in discutia noastra…vroiam sa aflu cit de dreanjat e UPS de niste realitati…deci sa-l lasam sa vorbeasca.

  13. prietenii mei nu fac asemenea confuzii, alegerea am facut-o buna nu te teme chiar e o fata cu mult curaj si multe pareri la obiect. si chiar uraste proverbul asta de l-ai zis mai sus.

  14. Pt visatorul

    Ma conving, de atitea ori, ca sint oameni care nu merita raspunsuri.

  15. dle UPS si dle Visatorul orice femeie cu inima curata poate fi o mama extraordinara SI IN MOD SIGUR INDIFERENT DE NATIONALITATEA EI SI LIMBA MATERNA ! Asta e valabil oriunde pe glob!

    A amesteca chestia cu „cercul de prieteni” cu „sotia basarabeanca” mi se pare znobism, si cine tine la tampenii de genul acesta CU SINGURANTA NU POATE fi denumit PRIETEN.

    Cred ca ati pierdut notiunea lucrurilor (mama, prieten) si sunteti prea justitiari din cale afara.

    Eu sincer nu o cunosc personal pe dna Pavlicenco, dar CRED CU TARIE ca este o MAMA extraordinara si are PRIETENI in adevaratul sens al cuvantului.

    Acum nu ca vreau sa laud o persoana prea mult pentru ca deja suna deaiurea, si ca sa motivez vreau sa spun (ca sa nu fiu luat drept nebun sau mai stiu eu ce)

    ca ce am citit pe blogul dnei Pavlicenco [si asta cu mult inainte sa rasara putin soarele pe scena politica a Rep. Moldova (actuala guvernare AIE) deci in timpurile cand intunericul (guvernarea comunista) parea a fi permanent si de necombatut] mi-a aratat ca exista oameni cu o moralitate (coloana vertebrala) foarte buna si care ca oameni pot gresi dar care sunt manati de intentii corecte si bune.

    Cam involuntar imi vine sa iau apararea cuiva, desi binenteles dna Pavlicenco poate sa o faca singura, dar cand vad niste indivizi care nici macar nu stiu ce e corect si ce nu, chiar ma face sa scriu aceste randuri.

    exemple:
    Dl Visatorul vorbeste de curentul dat gratis de ROmania si o spune de parca vrea sa il scoata pe gat inapoi… afla dle Visator ca daca dai un cadou il dai cu toata inima si nu te astepti nimic inapoi altfel esti doar un ipocrit. Cat despre „a venit vremea muraturilor si te tii cu alte treburi” nu pot sa spun decat ca esti un mare nesimtit.

    Dl UPS daca dvs numiti ca Romania „tara mama” si copilul „Rep. Moldova” aflati atunci ca o mama isi va ierta si iubi copilul pana la a-si da viata pentru el, chiar daca acel copil ar gresi mereu si continuu. Deci cine esti dumneata sa critici acel copil cand mama de fapt il iubeste?
    Ori nu ai copii ori gandesti prea fara inima.

    Eu doresc ca Romania sa ajute Rep. Moldova intotdeauna dar curat, sincer si FARA INTERES chiar daca nici nu ar avea loc Unirea nici in urmatorii 20-50 de ani, pentru ca altfel nu am deveni decat Ungaria care tot lucreaza intens in Rep Moldova cu mari interese.

    Cum ne putem delimita si demonstra ca suntem „frati de sange” decat sa ajutam fara un tel obscur ? cum putem sa le aratam noi romanii si mai ales vest-moldovenii (din care fac parte) ca suntem frati lor est-moldovenilor daca noi ne-am comporta ca niste unguri, de exemplu ?

    Eu zic sa ganditi de 3 ori inainte de a scrie ceva, si nu pentru ca conteaza prea mult pentru cei care citesc, CI PENTRU CA CONTEAZA ENORM PENTRU VOI INSIVA cand veti citi randurile care le-ati scris dupa 10 ani, 20 de ani si va veti dea seama ca de fapt gresiti.

    O zi buna si numai bine tuturor.
    Un simplu cetatean est-moldovean.
    Ed

  16. O zi buna si numai bine tuturor.
    Un simplu cetatean Vest-moldovean.
    Ed

    (lol… mi-a scapat tastatura… si am uitat sa scriu si V-ul… dar cine stie intr-o zi poate ma voi stabili peste Prut … si Nistru)

  17. to: Ed___
    Sunt absolut de acord cu mesajul de mai sus.

    Doresc sa stii, ca fazele cu „prietenii”, „sotie rusoaica”, „mama si copil”… au fost replicile mele la postarile visatorului, in care a intrecut masura sau bunul simt postind obraznic nedreptati in adresa d.Pavlicenco, care cu siguranta nu le merita. Pacat ca pe blog nu ne si vedem. Ai fi vazut si supararea mea si viteza cu care am straduit fara ingaduire sa-i spun baiatului ceva….
    Daca urmaresti cu atentie postarile” visatorul-Pavliceno-UPS” te poti convinge de acest lucru.

  18. Adresare
    Autor: patriciu, octombrie 04, 2009

    Maestre,oameni buni!

    Prin prezenta doresc sa va comunic ca la noi in bandustanul Pruto-Biceano_Nistrean sa instaurat o democratie total de exstraordinara.De pilda,daca te superi pe tarife majorate,strigi in fata primariei,iar cind primarul ese la discutii afara,îi anini cîteva între urechi de vede stele verzi.Tu îti scoti în asa mod stresul,iar el pleaca fericit ca a scapat atît de eftin dupa o runda de tratative cu tine.
    Oameni buni,America are de trecut înca multe etape pînă a ajunge la nivelul nostru de democratie,nu mai vorbim de Europa.În genere, eu propun ca asa numitele democratii occidentale sa fie clasificate ca democratii autentice doar atunci cînd primarii capitalelor lor îsi vor încasa cel putin saptamînal o portie standarta de pumni. În saptamînile impare de la mosnegi,iar în saptaminile pare de la babe.
    Propuneoarece primarii capitalelor statelor asazis democratice înca n-au adoptat un regulament special referitor la portiile minime de pumni ce trebuie de încasat saptamînal de la oamenii în etate, doar Republica Moldova sa aiba exlusivul drept de a stabili la ce etapa se afla democratia in orice stat a lumii.

    Patriciu Gheorghiu
    Chișinău,str.Milesteu

  19. pentru Ed: nu vreau sa le scot curentul inapoi pe git ci am spus ca noi ajutam si ei fac tigani pe unde ne prind, dar vind in pietele noastre,isi trimit copii la scolile noastre, vorbesc in Romania limba rusa…asa ne multumesc ei la ajutorul asta. de cind am intrat pe blogul asta datorita unui titlu pompos citez din memorie: coalitia va invinge comunistii, am observat din partea D-nei numai laude de sine. probabil se viseaza un Pan Halippa…in perioada alegerilor lumea venea pe blog si semnalau lucruri reale si ca D-na e cam pe linga drum. repede au sarit la giturile noastre ca o haita cei citiva admiratori care probabil o viseaza si noaptea. ne-au facut securisti de-ai lui voronin, ne-au amenintat…cind le-am spus eu personal ca sint doar un simplu cetatean roman si cind i-am spus unui oarecare mihai m ce se dadea mare cunoscator cum stau treburile si despre revolutia noastra ( aia buna sau proasta, ajutati de kgb,cia ) au inceput codeli din alea siropoase ca ei plingeau cind vedeau la tv cum se moare pe aici si alte greturi din astea „fratesti”. cind le-am spus ca dupa 3 zile de PMAN s-au plictisit, iar in alea 3 zile, noptile erau sub pat de frica au luat foc si au incercat explicatii puerile.si noua ne-a fost frica si am stat sub gloante si uite ca nu am plecat…de 20 de ani asteptam reforme si vom muri in saracie.ce fumeaza Moldova acum noi fumam acum 20 de ani.nu au fost in stare de nimic, norocul ca voronin nu s-a incumetat sa fure iar voturile in stil mare ( din motive de el stiute si nu pentru ca pnl moldova a facut campanie fii sigur de asta Ed ), pentru ca mai stateau 4 ani sub papuc. daca nu le dadeam curent gratis uitau cum arata becul asa cum au uitat cum arata apa calda la „teava” si primim drept multumire injuraturi si epitete, dar vor eliminarea vizelor sa o poata roi afara la munca. numai bine.

  20. UPS ah ce m-ai pus la punct! daca te enrveaza realitatile si ti-ai creat un idol e treaba ta. D-na e de multe ori pe linga drum si trebuie sa vezi si asta. esti asa nervos ca daca ne vedeam ce era? imi dadeai vreo teava in cap sau ce?

  21. to:patriciu
    patriciu spune:
    4 October 2009, la 21:09

    „Adresare
    Autor: patriciu, octombrie 04, 2009

    Maestre,oameni buni! ”

    BRAVOOOOO !
    Bun si simplu de inteles !
    Am ris pina la plins.

    Regret ce s-a intimplat cu primarul , dar cred ca urmatoarea reforma va incepe-o cu inceputul, nu cu sfirsitul, cum a facut-o acum, cu majorarea tarifelor: mai intii a majorat, apoi a fost tras de guler, apoi a lamurit ce a facut si a „multumit frumos” babelor si mosnegilor pentru „duiosie”.

  22. to: visatorul

    D-na nu este idolul meu ! Este o doamna, un om ca multi altii, cu toate, pe care le poate avea un om: si bune si rele.

    Nu accept badaranismul si atacul la persoana.
    Ori, comunichind pe blogul ei, putem critica opinia d-ei chit incape in noi. Cred ca nu ne-ar fi atacat persoana, poate opinia.
    Si daca faci ce vrei, iti permiti sa ataci, jignesti, umilesti….eu te aruncam de pe blogul meu imediat.
    Iti spuneam: Asta nu imi place. Pe blogul meu fac ce vreau, dar tie iti permit sa faci ce este admisibil sa faci in casa straina, oaspete fiind.
    Daca erai alaturi, cu siguranta ajungeam la o intelegere nu fortata.
    Ai fi exclus pentru viitor badaranismul, daca esti capabil de asa ceva.

  23. UPS TRADU IN LIMBAROMANA CE VREI SA SPUI

  24. to:visatorul
    Cumpara vocabularul romano-moldovenesc al lui Stati si ai sa intelegi.

  25. intr-o tara normala lui stati i se dadea vocabularu’ ala sa-l mestece fila cu fila. daca vrei iti dau si eu blogul meu si poti scrie ce crezi acolo. doar ca nu m-am ocupat de el in ultimul timp. o zi buna.

  26. to: visatorul
    Si cum vrei sa traduc in limba romana fara dictionar ?
    Da-mi blogul tau. Iti voi scrie acolo ce cred. Fii sigur, nu sunt obraznic si nu atac persoana.

  27. http://pompieru.wordpress.com/ ia d-aici…fa-ti timp si citeste tot, unde nu intelegi iti trduc eu. nu banez pe nimeni poti scrie impresiile. o seara buna. si nu ma lua la misto cu dictionaru lu stati.

  28. to : visatorul
    Am frunzarit scrisul din radacina. E bravo pojarnicu.

    De ce nu vrei sa mergi cu mine la…misto cu dictionarul lui stati ?
    „si nu ma lua la misto cu dictionaru lu stati.”
    Daca la misto nu vrei sa mergi, unde iti place mai tare ?
    La o ciorba de burta ? Ce zici ?

  29. imi cer scuze UPS cind e vorba de limba romana si stati cu dicitonarul iau foc. e inadmisibil sa-ti bati joc de un popor in halul asta. nu am citit dicitonarul, dar cred ca as face niste postari pe blogul meu referitoare la el daca l-as avea. o ciroba de burta cu smintina si ardei iute, citiva mititei si o ceafa pe gratar linga un vin bun…ce poate i mai minunat? aduci tu vinul eu pun lautareasca. chiar daca sint rocker ascult lautareasca la un pahar. o zi buna!

  30. to:visatorul
    Aproape s-a facut. Ramine doar sa ne intilnim.
    Despre dictionarul lui stati…
    Timpenia de carte a disparut imediat din librarii. Probabil mai multi au procurat-o ca sa vada ce idiotenii se mai vor intrate in istorie…curiozitatea a bagat o sumedenie de bani in buzunarele lui Stati.
    La „pompieri” cazul cu contul in banca mi s-a parut cunoscut dupa felul de a reda sentimentul.
    Iti spun chindva ce cazuri haiopase am avut si eu cu conturile mele in banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *