In continuare, PNL este aliatul AIE si oponentul gruparii comuniste mafiote din R.Moldova

cimg1144Miercuri, 30 septembrie, a avut loc sedinta Birorului Permanent Central al Partidului National Liberal, la care au participat Vitalia Pavlicenco, presedinte, Anatol Revenco, vicepresedinte, Andrei Iuri-Apostol, Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, Petru Zolotariov, presedintele filialei Soroca, Alexandru Cojocaru, presedintele filialei Ungheni, Dumitru Mahu, presedintele filialei Hincesti, Mihai Creanga, presedintele filialei Cantemir. Au lipsit motivat Alexandra Can, vicepresedinte, si George Avornic, Secretarul General interimar.

Pe ordinea de zi a figurat situatia politica din Republica Moldova si sarcinile PNL, in vederea pregatirii sedintei ordinare a Delegatiei Politice Nationale.

Vitalia Pavlicenco le-a multumit membrilor BPC pentru munca depusa in ultima campanie electorala, soldata, pe 29 iulie, cu aparitia unei noi majoritati parlamentare, noul context politic impunind noi abordari si noi actiuni. De asemenea, presedintele PNL a informat despre discutiile purtate cu liderii unor partide, in perspectiva cooperarii in vederea pregatirii de noi alegeri – anticipate, desi nedorite astazi pentru societatea noastra, sau locale, care ar putea avea loc si inainte de termenul asteptat.

Luind cuvintul, fiecare membru al BPC si-a exprimat punctul de vedere despre situatia politica si posibilele evolutii, a formulat unele deziderate.

In legatura cu instalarea unui nou Guvern, membrii BPC si-au exprimat speranta ca in Republica Moldova lucrurile vor incepe treptat sa se schimbe, se va depolitiza justitia si vor fi trasi la raspundere cei vinovati de starea proasta de lucruri, lasata ca mostenire de regimul comunist, va fi liberalizata si demonopoliizata economia, va fi modificata Legea privind partidele politice si Codul electoral, care creeaza conditii nedemocratice pentru functionarea partidelor.

In cadrul sedintei, consilierul municipal Mihai Severovan a prezentat o informare despre situatia din Consiliul municipal Chisinau si efectele ultimelor decizii privind majorarea tarifelor la unele servicii si a costului transportului urban. Opinia membrilor BPC a fost unanima – comparind cu costurile serviciilor in raioanele R.Moldova, aceasta majorare este justificata si trebuia facuta demult, trenarea fiind motivata de impasul decizional din CMC si nepromovarea reformelor structurale la toate nivelurile de catre PCRM, care a oferit o guvernare dezastruoasa populatiei, nemultumita acum de consecintele acesteia. Este clar ca protestele pensionarilor sin rezultatul manipularii de catre PCRM si Voronin, speriati ca vor trebui sa dea seama pentru conducerea proasta si coruptia din R.Moldova.

Membrii BPC au convenit sa se pregateasca sedinta Delegatiei Politice Nationale, sa continue dialogul si bunele relatii la nivel raional cu echipele partidelor membre ale AIE, sa pregateasca echipele pentru alegerile locale. Conducerea PNL va continua negocierile cu partidele democratice, discutiile cu partidele din coalitia AIE urmind ca aiba loc, doar prin acceptul partilor, dupa incheierea procesului de preluare integrala a gestionarii statului de catre Alianta pentru Integrarea Europeana la toate nivelurile si in toate institutiile.

PNL, care a chemat populatia sa voteze pe 29 iulie pentru partidele de orientare liberala, este alaturi de AIE in eforturile acesteia de a reinstala democratia si legea in societate. Totodata, PNL isi rezerva dreptul sa ia atitudine in cazurile in care va constata ca – in opinia sa – unele actiuni sau decizii ale Aliantei nu concorda cu asteptarile electoratului proeuropean. PNL examineaza eventualitatea propunerii unor acorduri de cooperare partidelor-componente ale AIE in ideea solidarizarii segmentului de cetateni cu vederi reformatoare si democratice intr-o etapa post-comunista extrem de dificila. PNL considera oportun ca AIE sa aiba un dialog si cu partidele extraparlamentare, pentru a asigura un suport cit mai larg guvernarii liberal-democrate, in vederea asigurarii ireversibilitatii orientarii europene a Republicii Moldova, in conditiile cind gruparea comunista «s-a angajat» sa opuna rezistenta deciziilor AIE, contind pe polarizarea electoratului, pe dezmembrarea societatii in continuare dupa criteriul etnic.

PNL este aliatul AIE si ramine oponentul politic al gruparii mafiote comuniste care a intirziat avansarea statului spre NATO si UE, spre parasirea CSI si spre stabilirea celor mai strinse relatii cu Romania, ca avocat firesc al Republicii Moldova pentru Europa.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
  1. astept cu nerabdare sa vad dupa sumitul CSI si dupa predarea presedintiei catre Federatia Rusa cum guvernul si parlamentul Rep. Moldova vor semna iesirea din CSI.

    ABIA ATUNCI VOM AVEA DOVADA ca Alianta pentru Integrare Europeana este ceea ce spune.

    INVIGEREA COMUNISTILOR este un pas important, un pas SPRE DEMOCRATIE, dar nu neaparat a se confunda cu un pas catre EUROPA.

    Cat timp Rep. Moldova este in CSI putem spune clar ca dpdv economic ––- Rep Moldova este in Asia ––– impreuna cu Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Kazahstan, Kirghizstan, Federaţia Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan.

    Momentan lucrurile sunt intr-o directie buna, dar fara confirmarea CU FAPTE vorbele sunt inutile, si fara sa treaca marele examen AIE va deveni o dezamagire daca nu va scoate RM din CSI.

  2. Ed , cred ca iti faci iluzii.
    Iesirea din CSI (pe care eu si multi ne-o dorim) va insemna pierderea posibila a TRANSNISTRIEI.

    Este un articol bun.

    Intr-un fel ar fi bine daca vor fi alegeri anticipate anul viitor, caci cel mai posibil ar fi CA AIE SI PARTIDELE DEMOCRATICE SA MAI STEA CEL PUTIN 4 ANI LA GUVERNARE, DECI IN TOTAL 5 ANI.

    Iar peste 5 ani situatia in Europa va fi alta, iar R. MOLDOVA se va putea dezvolta mai bine.

    SI VOR EXISTA MARI SANSE CA IN 2014 PARTIDELE DEMOCRATICE SA CASTIGE SI MAI MULTE VOTURI PENTRU A RAMANE INCA 4 ANI.

  3. Postez un editorial, semnat de C. Tanase, ideile caruia le impartasesc intru totul.

    Nu mai e un secret pentru nimeni că aşa zisele proteste ale pensionarilor din faţa primăriei capitalei sunt o provocare pusă la cale de partidul comuniştilor care a pierdut alegerile. Caracterul violent al manifestărilor şi lozincile „protestatarilor” care incită la ură şi vărsare de sânge trădează binecunoscuta caligrafie a ideologului comunist Mark Tkaciuk. Am afirmat şi cu altă ocazie că aşa zisele proteste ale pensionarilor sunt îndreptate nu numai şi nu atât împotriva primarului Dorin Chirtoacă, cât împotriva Alianţei pentru Integrarea Europeană şi în special împotriva guvernului Filat. După instalarea noului guvern, premierul Vlad Filat a devenit cea mai vizibilă figură politică a R. Moldova şi tot mai multă lumea realizează că actualmente adevăratul centru de putere la Chişinău îl constituie guvernul. Comuniştii nu pot admite ca Vlad Filat să devină figura politică cea mai populară din R. Moldova, deoarece ei înţeleg foarte bine că în situaţii de criză doar o figură politică populară poate duce masele după sine. Obiectivul comuniştilor este de a discredita guvernul Filat, de a provoca nemulţumirea cetăţenilor faţă de acest guvern, suprapunând peste criza economică adâncă o criză politică de proporţii. Iată de ce, protestele pensionarilor nu trebui privite ca un fapt întâmplător, izolat, ci ca o verigă a unui lung lanţ de provocări la adresa noii guvernări. La moment, veriga cea mai slabă s-a dovedit a fi primăria capitalei şi primarul Dorin Chirtoacă. Una din lozincile comsomoliştilor care au venit să-i susţină pe protestatari avea următorul conţinut: „Acesta-i doar începutul!” Să luăm în serios avertismentul; cu siguranţă acesta-i singurul adevăr pe care l-a spus comuniştii în ultimii opt ani şi acesta-i abia începutul – marile provocări vor urma.

    Astfel, protestele de la primăria Chişinăului mai demonstrează şi faptul că noua guvernare începe a avea restanţe la cel puţin două capitole – informarea populaţiei şi săvârşirea justiţiei. Să le luăm pe rând. Capitolul informarea populaţiei. Noua guvernare continuă să activeze întru-nu spaţiu informaţional profund ostil. La ora actuală există un singur cotidian naţional cu cinci apariţii săptămânale care încearcă să informeze corect şi operativ opinia publică despre acţiunile noii guvernări – e vorba de ziarul TIMPUL -, un bisăptămânal Jurnal de Chişinău şi doar un singur post de radio, „Vocea Basarabiei” care acoperă doar o parte a teritoriului R. Moldova. Ca urmare, imperiul mediatic al comuniştilor stă neclintit şi continuă să dezinformeze şi să discrediteze noua guvernare. Trebui să recunoaştem cu mult regret că, deocamdată, guvernarea pierde războiul mediatic şi ideologic cu comuniştii. Televiziunea din Dealul Schinoasei, prin metode mai „subtile”, continuă opera de spălare a creierilor populaţiei. Un singur exemplu. La „Mesagerul” de ieri, la compartimentul „activitatea guvernului” prima ştire a fost aceea că guvernul Filat nu va onora angajamentele fostului guvern şi nu va majora salariile la militari şi la funcţionarii publici, iar a doua ştire, prezentată cam printre altele a fost acea despre majorarea salariilor cadrelor din învăţământ cu 24 la sută. În concluzie: noua guvernare trebuie să mediteze foarte serios şi să caute de urgenţă soluţii pentru informarea corectă şi operativă, da la Naslavcea la Giurgiuleşti, a opinii publice despre toate acţiunile sale. Şi lucrul acesta trebuie făcut nu mâine, ci IER!

    Să trecem la cel de al doilea capitol – săvârşirea justiţiei. În cele două campanii electorale opoziţia anticomunistă a promis că, venind la putere, va lăsa justiţia să facă dreptate şi să tragă la răspundere toate persoanele din fosta guvernare care au încălcat legea. Timpul se scurge, guvernarea are o mie şi una de probleme de rezolvat, toate prioritare, şi se creează impresia că ea nu mai este atât de preocupată şi de interesată de săvârşirea justiţiei. Spre deosebire însă de unii politicieni, electoratul are memorie bună. În timpul guvernării comuniste s-au comis abuzuri şi jafuri, s-au comis chiar crime, oameni nevinovaţi au făcut puşcărie, cineva trebuie să răspundă pentru toate acestea sau nu? Iertăm uităm, întoarcem pagina şi mergem mai departe? Pun aceste întrebări nu fiindcă aş fi mânat de spiritul de vendetă, de dorinţa de răzbunare şi de „gustul sângelui”, dar dintr-un foarte firesc sentiment justiţiar: trebuie odată şi o dată să se facă dreptate şi în ţara aceasta şi hoţii să fie băgaţi la puşcărie! Am impresia că mai marii zilei de ieri, după care azi plâng puşcăriile din Moldova s-au liniştit, au înţeles că nu li se va întâmpla nimic, că guvernarea are alte priorităţi, că unii oameni de ai lor mai rămân ici-acolo în funcţii importante şi o să aibă grijă să nu se meargă pre departe cu facerea dreptăţii.

    E cel mai prost şi cel periculos lucru care se poate întâmpla. Noua guvernare trebui să-şi respecte promisiunile electorale şi să facă curăţenie în casă. Să facă curăţenie nu numai prin a lăsa Justiţia să-şi facă treaba, dar şi prin nu a admite în noul aparat administrativ funcţionari corupţi şi compromişi, fiindcă aceştia vor compromitea şi imaginea noii guvernări. Cu asemenea cadre nu faci schimbarea promisă, iar liderii Alianţei nu trebuie să scuipe în sufletul celor care i-au ales. Acesta-i însă un alt capitol, la el voi reveni săptămâna viitoare, aici limitându-mă doar la următoarea remarcă: urmărind timp de o săptămână activitatea guvernului Filat, personal a prim-ministrului, eforturile acestuia în plan intern şi extern m-am gândit că e foarte important să fie menţinute unitatea şi armonia în sânul Alianţei, dar că nu e deloc corect atunci când unul lucrează pentru neam, iar altul – pentru neamuri. Deocamdată, atât.

    Pentru Vocea Basarabiei, al dvs Constantin Tănase

  4. Pt Vlad

    Da, de acord cu acest articol al lui Tanase. Mai repostez si eu din articolele sale, chiar am si reactii – ca asta i-ar enerva pe cei de la Timpul. Sa fie sanatosi, am raspuns si acestei postari a unui vizitator. Daca plasez si eu ceva, inseamna ca sint de acord, daca nu sint de acord, dar postez, mentionez ca nu sint de acord, dar propun spre discutii.

  5. Pt Ed___

    Iti faci iluzii.

    Am fost solicitata pt miine de Europa Libera, care imprima o emisiune pentru duminica privind CSI si alte aranjamente estice sau vestice.

    Nu vor semna Guvernul si Parlamentul RM iesirea din CSI.

    Referitor la asta mi-a placut enorm comentariul lui UPS la tema. Il respostez aici.

    De acord cu intrebarea „Cat timp Rep. Moldova este in CSI putem spune clar ca dpdv economic ——- Rep Moldova este in Asia ——— impreuna cu Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Kazahstan, Kirghizstan, Federaţia Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan.”

    „Submitted on 2009/09/27 at 6:02pm

    to: Cine doreste sa citeasca

    Am citit pe unimedia ce a spus “Adevarul” – ca ar putea sa apara noi tensiuni diplomatice intre Moldova si Romania. Pentru ca Filat ar fi zis ca «noua guvernare de la Chisinau vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema buclucaşului tratat de frontiera». Adica, de ce «buclucas» (spus ironic – putea spune «multpreacontroversatului»)? Cum, adica – dupa ce comunistii au tot invinuit Romania ca nu semneaza Tratatului de baza si de frontiera, sa vina Guvernul Filat sa-l semneze? Iaca-na. Din cite tin minte, Romania vroia un Acord pentru integrarea europeana cu Republica Moldova. Interesant – ce plan are Filat si in ce masura nu e dictat planul de Kremlin sau de PD?

    Parca stiu ca nu numai Ambasadorul Teodorescu, dar si Presedintele Basescu au spus ca nu vor sa bata in cuie consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS a anexat Basarabia.

    Ce se intimpla? Oare nu prea devreme are cumva dreptate presa rusa care, tot conform http://www.unimedia.md, scrie “Pe de o parte, la ce ar folosi unirea României şi a Republicii Moldova celor care o susţin? Acum, obţinând puterea, ei (cei care susţin unificarea – n.r.) devin o elită independentă, care ţine în propriile mâini resursele administrative. Astfel, există vreun sens să mergi în subordinea elitei româneşti, care are propriile interese locale?”

    Mie, de exemplu, nu mi-a placut ce am citit in comentariul «Politicienii ruşi urmăresc cu îngrijorare evenimentele din R.Moldova», unde se vede ca rusilor nu le place anularea regimului de vize pentru romani si permisiunea celor cu cetatenie dubla (si romaneasca) sa fie membri de Guvern. Asta arata ca ceea ce au facut comunistii a fost la comanda Moscovei. Dar de vreme ce AIE acum a luat doua hotariri bune, de ce unii conducatori ai AIE au trebuit atit de repejor sa spuna ca «R.Moldova nu intenţionează să intre în componenţa României», ca (Ghimpu): «Am spus că eu, ca orice persoană, am o anumită viziune asupra oricărei probleme. Însă nu am spus că voi duce o politică în această direcţie. Dacă vorbesc limba română, această nu înseamnă că sunt pentru unificarea cu România. Da, sunt unionist. Însă eu sunt preşedintele Partidului Liberal, care are un program şi sunt obligat să ţin cont de acesta”. Mai inainte tot lideri ai AIE au spus ca Moldova nu iese din CSI, iar neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie.

    Aceleasi lucruri puteau fi spuse oleaca altfel: «Stimati colegi din Rusia. Istoria e in miscare. Totul e in miinile poporului, care e suveran. Noi urmeaza doar sa asiguram libertatea si legea, dar cum vom merge depinde de cum vor dori oamenii. Noi nu putem da asigurari cum va merge Moldova miine. Poporul decide».

    Nu cumva prudenta asta a liberalilor se explica prin faptul ca s-au vazut la putere si isi schimba pozitiile (cum au observat si rusii), nu cumva spun ce vor rusii sa auda, ca sa le placa si sa nu le faca problemele cu gazele, sa nu zboare de la putere? Nu cumva rusii au dreptate ca noua elita isi schimba pozitia, vazindu-se in fotolii? Nu cumva liberalii depind in mesaj de PD, de Marian Lupu, simpatizat – de voie, de nevoie, de rusi? De Rusia, a carei presa spune ca daca Lupu nu avea garantia sprijinului Kremlinului, nici nu pleca de la comunisti? Fiind sprijinit mai pe urma nu numai de rusi, dar si de americani, europeni – cam de ce oare? Ca sa fie Presedinte un om ce sa ne tina intre Rusia si UE/Romania in continuare? Intrebari si intrebari.

    Nu stiu cum sa spun, dar mie aici ceva nu-mi place si incep sa am indoieli fata de sinceritatea liberalilor, nu-mi place «flexibilitatea» lor, brusc prea exagerata, si nu am incredere ca vom avansa asa cum ne dorim si cum ar fi posibil”.

  6. Pt laurentiu

    CSI nu trebuie sa insemne pierderea TRANSNISTRIEI.

    E nevoie de sprijinul Occidentului. Dar nici sa stea Transnistria ca o tara de picioarele noastre agatata tocmai sa nu iesim din CSI si sa nu avansam spre NATO si UE.

    Si eu cred ca inca un tur de anticipate ar rapune definitiv comunistii, acum, ca pe urma poate fi mai greu si mai riscant. Dupa comportamentul comunistilor, nu cred ca ei il vor vota pe Lupu si atunci AIE trebuie sa cintareasca foarte bine si sa se sfatuiasca si cu populatia. Cum – e alta problema.

    De acord: „SI VOR EXISTA MARI SANSE CA IN 2014 PARTIDELE DEMOCRATICE SA CASTIGE SI MAI MULTE VOTURI PENTRU A RAMANE INCA 4 ANI.”

  7. pt dna Pavlicenco
    E vorba totusi de un alt editorial. De asemenea, nu cred ca cei de la Timpul ar fi nemultumiti ca ati postat aricolul, ba dimpotriva.
    Am ramas si eu stupefiat cand am aflat ca M. Ghimpu il promoveaza pe C. Ghimpu la functia de guvernator al BN. E foarte bine totusi ca, sub presiunea opiniei publice, dl Ghimpu a renuntat in ultimul moment, caci altfel comunistii ar fi exploatat la maxim cazul. Pe de alta parte, am constatat ca astazi dl Ghimpu a moderat bine sedinta parlamentului.

  8. to:Vlad

    Si totusi un presedinte de Parlament nu trebuie sa strige replici din urma. Spre exemplu: „unde te duci barbosule” sau „lasa ca o sa vedeti voi mai tirziu”.
    Sunt altii, care calea-valea, o mai pot si trinti, comunistii merita mai multe, dar….o lume intreaga priveste….Un presedinte trebuie sa fie simpatia poporului. Am avut deja un voronin, care ne-a facut de ris de-a binelea…

  9. pt UPS
    Nu pot sa nu fiu de acord cu dvs.

  10. Se tot vorbeste la noi ca trebuie sa aspiram la idealurile democratiei occidentale, in special a celei din SUA. Dar hai sa ne gandim liber, fara clisee despre teoria si practicile “democratice” din America.

    Oare in tara democratica se poate deveni presedinte acumuland cu 500 000 voturi mai putin decat concurentul?? Dar anume asa Bush a invins pe Gore in 2000!

    Oare tara democratica poate fi condusa pe parcursul a 200 de ani de DOAR DOUA PARTIDE? Daca nu esti “elefant” sau “magar” – n-ai nicio sansa de cariera politica de succes. In aceste circumstante chiar si Terminator poate conduce California – stat cu 37 milioane de locuitori!!

    In mod straniu in Europa de Est si CSI America e mare promotor al pluripartidismului. DEZBINA SI DOMINA – poate asta-i raspunsul?

  11. Oare libertatea opiniilor inseamna libertatea de a propaga VIOLENTA, CURVIA, SACRILEGIUL, IMBOGATIREA CU ORICE PRET? Dar anume asta face Hollywood-ul si anume “capodoperi” de acest gen obtin regulat Oscaruri !

    Oare libertatea constiintei inseamna ca orice pacat este permis? Anume in SUA a fost intemeiata in 1966 si activeaza legal BISERICA SATANEI

    Oare tara democratica poate fi condusa de membrii clubului satanist “CRANIU SI OASE”? Clinton, ambii Bush – tatal si fiu – au fost initiati in aceasta societate secreta cand studiau la Universitatea din Yale. Mai mult, cele mai importane pozitii in politica, industria si sfera bancara din America sunt ocupate de masoni. Toti parinti-fondatori ai SUA – Washington, Hamilton, Franklin, Morris – au fost masoni de graduri inalte.

    Doar ganditi: din toti presedinti americani NUMAI TREI NU AU FOST MASONI – Kennedy, Eisenhower, Nixon

  12. Oare tara democratica inseala propriul ei popor si lumea ntreaga? Un exemplu viu este tragedia poporului irakian ce se petrece chiar acum, azi, zi de zi.

    In 2003 reprezentantul SUA in ONU declara: “Avem dovezi clare ca Irak detine si produce arme de destrugere in masa”. A aratat chiar si fotografiile facute de sateliti. In 2003 Irakul a fost ocupat de americani. Dar nici in acel an, nici mai tarziu armele nu au fost gasite…

    Numai dupa plecarea lui Bush de la Casa Alba s-a limpezit ca SUA AU MINTIT OPINIA PUBLICA INTERNATIONALA, toate “dovezile” au fost fabricate de CIA ca sa creeze “acoperirea morala” pentru agresiune.
    Rezultate: SUA controleaza totalmente petrolul din Irak, dar in 6 ani AU MURIT 110 000 DE IRAKIENI. Care libertate? care democratie?? In urma cu 100 de ani americanii erau macar mai cinstiti. Pe atunci doctrina lor externa se numea “POLITICA DE MACIUCA MARE”

    Sa ne fereasca Dumnezeu de asa democratie…

  13. Pt Vlad

    Am citit, atent, editorialul lui Tanase. La amiaza, cind am postat o reactie la interventia dumitale, il citisem doar pe diagonala. Mi-a placut foarte mult fraza „unii lucreaza pentru neam, altii – pentru neamuri”. Iata asa se intimpla cu omul „kogda dorvalsea do vlasti”. Nu inzadar se spune – banul si puterea sint testul omului, eu as substitui – „al intelectualului”.

    Totodata, plasez aici un fragment – iata ce spuneam in comentariul «Sa nu ne temem sa fim obiectivi», postat pe 23 septembrie, pe adresa http://www.pavlicenco.md/2009/09/23/sa-nu-ne-temem-sa-fim-obiectivi/#more-467

    «Imi amintesc, in 1998, in Parlament, cind s-a instalat Alianta pentru Democratie si Reforme dupa agrarienii, care au fost, in mare parte, aceiasi comunisti, mai multi angajati – ca, de altfel, din cite stiu, si in primii ani dupa Independenta – au fost mentinuti in functii, in speranta ca «se mai schimba oamenii, ca asa au fost vremurile». Acelasi Diacov, ca presedinte de Parlament, nu a facut, practic, «epurari», lucru despre care se poate spune ca a fost bun, dar poate ca si nu.

    Astazi eu inclin sa cred ca excesiva condescendenta si ingaduinta nu duc intotdeauna la bine. Miine, daca, sa nu dea Domnul, se intimpla o «minune» pe invers, criza, adica, sa duca la esecul democratilor, iar comunistii sa revina, aceiasi functionari, priviti ca «transformati» sau mulati si obedienti «de nevoie» in fata comunistilor, vor redeveni foarte supusi comunistilor.

    Exista deja semnale ale unor oameni de buna credinta, care au muncit sa vina democratii si liberalii si care privesc astazi cu oroare cum fosti supusi pina la dezgust in fata strapilor deja se gudura pe linga noii guvernanti. Impartasesc si eu convingerea ca un context liber si democratic ii face pe oameni sa fie normali. Dar ne poate spune cineva astazi cum vor fi acesti oameni – «redeveniti, brusc, normali» – miine, sub un regim din nou retrograd? Cred ca un raspuns echivoc aici nu poate fi dat.

    Ce vreau sa spun cu asta? Urmaresc informatiile, comentariile, reportajele, emisiunile difuzate pe media neafiliata comunistilor. Si vad primele semne de dezamagiri si frustrari exprimate destul de usurel. Cred ca o pozitie mai corecta a noilor guvernanti ar fi sa-i atraga pe fostii supusi sau lingai ai comunistilor, insa acestia sa fie tinuti la o distanta, pentru a se «obisnui» cu regimul liber, democratic, pe care ni-l dorim instituit.”

  14. Pt dna Pavlicenco
    Constat ca, in esenta, va referiti la aceleasi lucruri, despre care a scris si dl Tanase. Tare mi-e frica ca multa lume se va dezamagi de unii reprezentanti ai noii guvernari, iar despre ‘marele regizor” Focsa si altii ca el, care au cantat in struna comunistilor timp de 10 ani , deveniti peste noapte democrati si liberali, pur si simplu nu am cuvinte. Evident, comunistii atata si asteapta. Poate sunt cam pesimist, dar realitatile sunt …

  15. Pt Vlad

    Inca va trece ceva timp si veti vedea ca sint motive de dezamagire. Abia apoi ma veti intelege de ce nu sint conformista, oportunista, conjuncturista, de ce sint cam incomoda si „inutil principiala”… Pentru ca din cei conformisti, oportunisti, conjuncturisti, lingai si cameleoni sint prea multi si nu mi-a placut niciodata sa fiu alaturi de ei… De aceea am si ramas „rea si nesuferita”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *