„Arma de apărare a Alianţei”

De Constantin Tănase, „Timpul”, 30 septembrie 2009

http://www.timpul.md/article/2009/09/30/4311

Protestele „spontane” ale pensionarilor din faţa primăriei capitalei sunt un mesaj trimis nu numai şi nu atât primarului Chirtoacă, cât Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) care i-a măturat pe comunişti de la guvernare. Liderii Alianţei trebuie să citească foarte atent şi responsabil acest mesaj, fiindcă el vine din partea unui partid descendent dintr-un alt mare partid, cu bogate tradiţii de luptă revoluţionară şi teroristă, şi care „nu se dă bătut”, vorba lui Vladimir Ţurcan.

Comuniştii nu s-au împăcat şi nu se vor împăca cu pierderea alegerilor, ei nu recunosc noua conducere aleasă legitim şi, fiind în opoziţie, nu vor sta mult pe gânduri în ceea ce priveşte metodele de luptă cu noua guvernare. Scopul comuniştilor e compromiterea şi dărâmarea AIE, din care cauză liderii ei nu trebuie să greşească. Ei sunt în situaţia geniştilor pentru care orice eroare, oricât de mică, devine fatală. Din păcate, se pare că nu toţi realizează această situaţie dramatică.

Chiar din primele săptămâni de la instalarea noii Puteri se observă o anumită incoerenţă, neconcordanţă pe anumite linii de activitate.

Pe de o parte, remarcăm eforturile prim-ministrului de a aduce la guvernare o echipă de profesionişti, cu o nouă mentalitate, iar pe de altă parte, nu putem să nu constatăm cu îngrijorare promovarea în funcţiile ministeriale, de către unii lideri ai Alianţei, a unor persoane cu reputaţie dubioasă, care în aceşti opt ani de guvernare comunistă n-au avut nicio poziţie sau chiar s-au aflat în tabăra lui Voronin. Această atitudine este un joc periculos cu focul, pentru că discreditează imaginea Alianţei, îi şubrezeşte baza socială, îi subţie electoratul.

Deocamdată, nu dau nume, dar îi anunţ pe cititori că publicaţia TIMPUL urmăreşte atent cum şi din ce persoane este format eşalonul doi al guvernului (viceminiştrii) şi vom veni cu materiale concrete, foarte neplăcute pentru unii. Vom face acest lucru din convingerea că una din bombele cu efect întârziat, care pot arunca în aer Alianţa, sunt cadrele compromise, promovate în noul guvern, care vor lucra de facto împotriva idealurilor de schimbare şi modernizare a RM pe care le-a promovat Alianţa în campania electorală.

Dorim un şef al SIS care va vâna spionii şi teroriştii, nu scriitorii, politicienii şi jurnaliştii; dorim un procuror general care va face publice toate dosarele obscure, fiindcă societatea trebuie să ştie cine l-a „răpit” pe Cubreacov, cine-s „killerii” lui Roşca, cum şi la comanda cui au fost orchestrate dosarele împotriva liderilor Opoziţiei ş.a.m.d.; dorim un ministru al Culturii care să condamne public cumplitul act de anticultură săvârşit de Ilenuţa Burghilă şi „Caravela…” ei pe bani din Buget; dorim o Curte de Conturi ce ar informa societatea cum s-au cheltuit banii publici la preşedinţie, guvern, ministere, „Teleradio-Moldova”, Biroul pentru Relaţii Interetnice… În cazul ultimei structuri, de exemplu, suntem curioşi să ştim câţi bani s-au cheltuit pentru armonizarea relaţiilor interetnice şi câţi – pentru blinii şi votcă.

Comuniştii vor face totul ce le stă în puteri ca să demoleze Alianţa, iar Alianţa nu are altă armă de apărare şi de atac decât adevărul despre fosta guvernare. Tot adevărul. Societatea (electoratul) va ierta Alianţa dacă aceasta nu va putea chiar mâine să majoreze salariile şi pensiile, dar nu o va ierta dacă va ascunde adevărul.

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. nu va suparati nu mai republicati va rog articole din alte ziare din r.moldova. intelegeti de ce? le produce iritare si celor de la timpul

 2. Stimata doamna Pavlicenco,mai publicati odata ,scrisoarea despre coruptia din ministerul de interne,cuznea coruptiei din academia de politie.Va multumesc,cred ca cetatenii trebuie sa cunoasca despre adevarul dat.

 3. Noua Putere care a venit la guvernare are potentzial de lucru,sunt baetzi tineri,alte fete,fete de oameni normali.Reforme vor fi,si vor fi reforme mari,dar necesita timp,Vampirii Comunisti s-au staruit sa suga bine din popor…..Niste Mizerabili Minciunosi,care au pradat si si-au batut joc in mod deschis de oamenii de rind….Dar va veni si ceasul lor…

 4. Pt Ion

  Cred ca, daca asta ii irita pe cei de la Timpul, nu e chiar bine. In locul meu, eu m-as bucura.

  Si articole ale mele, mi se spune, ca sint preluate pe alte site-uri sau bloguri, de exemplu, moldova.org, mi-a spus Vlad Spanu. Eu ma bucur, nu ma enervez.

  Dar daca pe cei de la Timpul asta ii enerveaza, le-as spune sa stie ca nu m-au incintat pe mine articolele atit de in juste la adresa mea, scrise de unii de acolo.

  Si ultimul lucru: ei vor sa scrie ceva critic la adresa AIE tiris-grapis, pe ascuns, parca scrii, dar parca nu? Atunci prin ce ne deosebim de comunisti?

 5. Pt Diplomat

  Mi-ati dat o foarte buna idee. Daca am publicat acea postare pe timpul satrapilor, de ce sa nu publicam acum, cind avem un nou Guvern?

  Sanatate.

 6. Trebuie sa avem incredere in AIE.
  Toata lumea greseste dar noi trebuie sa fin IMPREUNA CU AIE.

  Oricum ar fi peste 3 – 5 ani de democratie adevarata (si poate capitalism dar nu „salbatic”) , tara va arata putin mai bine, cu un PIB dublu iar comunistii nu vor reusi sa mai castige mai mult de 35%.

  SA NU UITAM CA IN TARI SARACE SI PUTIN DEZVOLTATE partidele comuniste, nationaliste si radicale castiga multe voturi.

  De aceea trebuie deschisa si mai mult economia pentru a veni mai multi investitori din afara mai ales din EUROPA, SUA SI ROMANIA.

 7. Razvan, ce numesti tu greseala? De ce acum, cind este foarte important, AIE trebuie sa greseasca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *