Sa nu ne temem sa fim obiectivi

gemenii_0.jpgEste amuzant, daca nu ar fi si pagubos pentru cetatenii nostri, sa vezi cum se zbat parlamentul-european_0.jpgcomunistii, aflati in agonie in fata raspunderii pentru toate matrapazlicurile comise.

Spuneam, de atitea ori, ca nu vor sa plece comunistii pe cale democratica, care au defilat, in acesti ani, cu ideea ca au venit pe exact aceasta cale la putere. Veniti, de fapt, prin dispersarea democratilor.

Comunistii mentin in tensiune societatea, oferindu-le tuturor celor superhraniti pe spinarea banilor publici – fie ca sint de la Radioteleviziunea nepublica, de la Procuratura, din justitie sau din unele ministere – falsa speranta ca, in cazul unor alegeri anticipate, ei isi vor recistiga pozitiile. Cred ca numai asa se explica sfidatoarea distorisune, care pare fara de sfirsit si care se constata in cazul companiei de radioteleviziune, unde lucreaza niste tributari miilor de lei, primite, pe parcursul anilor, prin diferite metode sofisticate, prin «mila» comunistilor. Imi mai sopteau unii de la aceasta institutie ce venituri aveau si, poate, mai au, unii «decidenti» din holdingul media creat de comunisti.

Imi amintesc, in 1998, in Parlament, cind s-a instalat Alianta pentru Democratie si Reforme dupa agrarienii, teatru_sport.jpgcare au fost, in mare parte, aceiasi comunisti, mai multi angajati – ca, de altfel, din cite stiu, si in primii ani dupa Independenta – au fost mentinuti in functii, in speranta ca «se mai schimba oamenii, ca asa au fost vremurile». Acelasi Diacov, ca presedinte de Parlament, nu a facut, practic, «epurari», lucru despre care se poate spune ca a fost bun, dar poate ca si nu.

Astazi eu inclin sa cred ca excesiva condescendenta si ingaduinta nu duce intotdeauna la bine. Miine, daca, sa nu dea Domnul, se intimpla o «minune» pe invers, criza, adica, sa duca la esecul democratilor, iar comunistii sa revina, aceiasi functionari, priviti ca «transformati» sau mulati si obedienti «de nevoie» in fata comunistilor, vor redeveni foarte supusi comunistilor.

Exista deja semnale ale unor oameni de buna credinta, care au muncit sa vina democratii si liberalii si care privesc astazi cu oroare cum fosti supusi pina la dezgust in fata strapilor deja se gudura pe linga noii guvernanti. Impartasesc si eu convingerea ca un context liber si democratic ii face pe oameni sa fie normali. Dar ne poate spune cineva astazi cum vor fi acesti oameni – «redeveniti, brusc, normali» – miine, sub un regim din nou retrograd? Cred ca un raspuns echivoc aici nu poate fi dat.

Ce vreau sa spun cu asta? Urmaresc informatiile, comentariile, reportajele, emisiunile difuzate pe media neafiliata comunistilor. Si vad primele semne de dezamagiri si frustrari exprimate destul de usurel. Cred ca o pozitie mai corecta a noilor guvernanti ar fi sa-i atraga pe fostii supusi sau lingai ai comunistilor, insa acestia sa fie tinuti la o distanta, pentru a se «obisnui» cu regimul liber, democratic, pe care ni-l dorim instituit.

S-au investit prea multe eforturi, sperante, exista prea multe asteptari ca sa intervina la fel de repede dezamagiri. Presa democratica, cea care i-a sprijinit pe democrati, da dovada de unele semnale de nedumerire, insa cu precautie. Intelegem, slugoii comunistilor preiau si raspindesc repede orice critici ale presei necomuniste la adresa noilor guvernanti. Insa in exact aceasta consta diferenta dintre democrati si comunisti – intre presa necomunista si comunista: a critica si a analiza, cit mai obiectiv lucrurile, spre binele oamenilor, a cere transparenta ca principal instrument democratic, a obtine credibilitatea prin dialog si cit mai multa competitivitate si deschidere, a nu a trece mai multe lucruri sub tacere doar pentru ca avem o grupare comunista ce capteaza criticile ce ii convin – astea sint garantiile succesului liberalilor. Trebuie – oricit ar fi de greu – sa ii obisnuim pe oameni cu alt regim – liber, cu pluralism politic, discutii prin confruntarea ideilor, urmare a carui fapt vor rezulta idei optime. Daca am decis sa edificam o alta societate, sa mergem cu vointa si tarie spre aceasta, nu pe ascuns, cuprinsi de dubii, dupa care sa ne intrebam, la un moment dat, si noi – ce am construit?

Si, apropo, de alegeri anticipate. Liderii democrati sint convinsi de nenecesitatea alegerilor anticipate. Insa, daca nu se reuseste atragerea a vreo zece deputati comunisti, AIE, cu 53 de parlamentari (unde daca pleaca doi deputati in deplasare, nu mai poti vota nimic faca comunisti), ramine subreda si, in acest caz, ar fi mai bine sa mai aiba loc o data alegeri anticipate, pentru ca democratii sa obtina o majoritate confortabila de vreo 65 de deputati, care sa permita o guvernare grea, impopulara, dar obligatorie pentru drumul spre UE.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. In primul rand CONFORM ZICALEI „NU TREBUIE SA ARUNCE NIMENI PRIMUL CU PIATRA”.

  Toti oamenii merita iertare, mai ales ca in R. MOLDOVA CA SI IN ALTE TARI SUNT OAMENII RAU-VOITORI PESTE TOT (inclusiv la democrati si liberali).

  Oricum din cate citesc in ultimele zile pe ziarul Flux, cel putin acolo lucrurile tind sa se schimbe in bine, acesta prezinta destul de mult activitatea noii guvernari (revin la normal). In sensul ca noua guvernare NU MAI ESTE ASA DE CRITICATA CA INAINTE, CEEA CE NU SE INTAMPLA DELOC CU „MOLDOVA SUVERANA” SO „OMEGA MD” CARE INFIEREAZA POPULATIA (din cele de limba romana).

  Cei care au facut RAU TREBUIE PEDEPSITI CUMVA (DACA NU I VA PEDEPSI DIVINITATEA). Dar TOTI OAMENII SE SCHIMBA IN VIATA DIN RAU IN BINE SI INVERS.

 2. „Exista deja semnale ale unor oameni de buna credinta, care au muncit sa vina democratii si liberalii si care privesc astazi cu oroare cum fosti supusi pina la dezgust in fata strapilor deja se gudura pe linga noii guvernanti.”

  Революцию совершают герои, но плодами ее пользуются подлецы. К сожалению.

 3. de ce va faceti iluzii? Are loc o schimbare de garnitura in cadrul nomenclaturii. In locul celei odioase comuniste vine cea mai spalata dar tot filorusa. unde este locul pnl in acest caz in opozitie sau sustine puterea in continuare?

 4. Asa e.niciodata cel de rand nu va fi multumit in totalitate de guvernare, componenta, fiindca sunt o groaza de caractere. Dar parca nu ar fi corect sa incepem sa atac atunci cand inca nimic nu s-a facut. Sa lasam timpul sa-si faca treaba, ca timpul e cel mai bun artibitru.
  Intr-adevar in societate exista adierea aia de schimbare, sau mai degraba de asteptare si pseranta. Doamne ajuta Basarabia!

 5. Pt Razvan

  Am spus si eu ca de unde sa iei oameni schimbati – tot de la cei care au fost „altfel” pina acum. Problema e ca sa nu fie crezuti imediat si dusi in brate mai abitir decit cei care i-au servit pina la greata pe comunisti, ci sa le dea o perioada de „gratie”, sa inteleaga macar ceva, mai exact – ca oportunismul si conjuncturismul nu trebuie sa fie moduri de a fi, ca trebuie sa ai demnitate.

 6. Pt Rusoaica

  Din pacate, aveti multa dreptate, insa cine nu va intelege asta, va pierde, pina la urma, din cauza excesivei credulitati.

 7. Pt ionel

  Nimeni nu-si face iluzii. Tocmai pt ca nu ne facem iluzii punem pe tapet cite o problema. Nu e, totusi, „o schimbare de garnitura in cadrul nomenclaturii”. Da, este o amestecatura, intr-un anume sens, dar e, totusi, altceva si este foarte important sa RAMINA ALTCEVA, sa nu se asemene cu ce a fost.

  PNL observa si analizeaza. Daca va fi bine, asa cum apreciem noi, vom saluta, daca nu va fi bine, vom semnala. Puterea actuala inca nu a facut nimic, abia urmeaza sa faca.

 8. Pt Max

  Nu e vorba atit de a „fi multumiti in totalitate de guvernare”. E vorba de respectarea unor principii care sa demonstreze ca iti iei riscurile de rigoare in caz de ceva si ca vrei sa renovezi, intr-adevar, ceva, nu doar sa disloci pe unii pentru altii.

  Da, e o groaza de caractere. Dar nu vad unde atacam? Uitati-va la jurnaltv.md ce spun oamenii de cultura, eu nu cred ca nu au dreptul. E tot atac? Si daca nu vom spune noi ce credem – care va fi diferenta fata de fostii? Si timpul – cit „sa-l lasam sa-si faca treaba, ca timpul e cel mai bun artibitru”?

 9. alegeri anticipate fara un CADRU MEDIA ECHILIBRAT este o pierdere enorma pentru tara.

  Pana cand noul guvern nu va demite in bloc toata conducerea si toti cu functii de conducere in Moldova 1 si radio national orice alegeri anticipate poate doar repune in functiune masina enorma de propaganda comunista.

  Sa nu uitam ca comunistii au pe acest Voronnin care prin fiul sau pompeaza sume enorme in campania electorala, iar acest partid prin organizarea pseudo-mafiota poate inca exercita presiuni enorme imorale pentru propria propaganda.

  Sa nu ii subestimam, acest rau, acest cancer.
  Fara un tratament de chimio-terapie de 6 luni de zile nu cred ca este posibila.

  Deci alegeri anticipate poate dar nu atat de devreme.

  Macar … MACAR … cat guvernul nou sa intre in functie si sa emita PRIMUL PACHET DE MASURI absolut necesare Rep Moldova pentru a reveni LA NORMALITATE.

  Apoi pana la integrarea in UE trebuie sa intelegem ca trebuie parasita CSI.

 10. Спасибо. В этом блоге комментаторы хоть нормальные.. А то пишут обычно в комментарии ерунду всякую.

 11. to: Ed
  1.Parerea mea este ca o mare greseala a fost majorarea anume acum a tarifelor la apa si transport.
  Este o masura necesara, dar nu trebuia sa fie anume acum introdusa.
  E un mare dezavantaj si un motiv pentru organizarea pensionarilor si a tuturor raufacatorilor.
  2.Alegerile parlamentare anticipate oricum nu pot avea loc mai inainte de primavara.
  Dar pina atunci si radioul si puterea executiva v-a fi in minile democratilor.
  Riscul ca AIE va fi dispersata din interior este mai mare ca sansa comunistilor sa obtina un rezultat mai bun in caz de alegeri anticipate.
  Majoritatea parlamentara /AIE/ este foarte subreda ca numar. Este foarte sensibila din toate punctele de vedere.
  Sansa democratilor este sa nu admita greseli si sa implementeze masuri urgente pentru mediul de afaceri si populatie. Sa scoata imediat ordonantele si actele ministeriale, care incurcau exporturile si importurile, care au admis in fapt monopolizarea unor domenii de activitate, care nu intra in lista intereselor majore de stat, dar in labele gruparilor de interese in jurul comunistilor.
  Eu in locul lui Filat, dupa ce s-a gresit cu majorarea preturilor la apa si transport, faceam un pas per moment, pentru a „drege busuiocul” si a acumula „dividente”.
  Luam o decizie de subventionare temporara a primariei pentru acoperirea diferentei de pret la apa si transport pentru consumatorii persoane fizice si chistigam din timp. Strategic ar fi costat mai putin .
  Si „valoarea” noului Guvern ar fi in ochii oamenilor mai sigura.
  Este foarte important pe ce criterii vor fi numiti vice-ministrii si daca acestea vor avea destula experienta sa conduca bine aparatul ministerial atit administrativ chit si profesional.
  Oricum comunistii daca vor ramine in numar de 48 cum sunt, prezinta un mare pericol, daca nu vor fi ei distrusi din interior.
  Acum vorba aia: cine pe cine.
  Este foarte important si ce vom face noi, societatea civila. Cum vom fi organizati sa nu dam voie napircilor sa ridice capul pina la decapitarea lor totala.
  Unii considera ca am chistigat alegerile si punctum.
  Puterea inca nu este luata si riscul este foarte mare. Tot depinde de echipa guvernamentala si de cum vor sti ei sa atraga sustinerea electoratului.

 12. Cred ca trebuie de examinat costul buletinelor si a pasapoartelor pentru cetateni. Este bine sa se puna capat afacerii acestea, din care profitau in primul rind oligarhii internationali si cei locali in paralel.
  Daca obligatiile cu strainii au fost batute in cuie, macar dijma pe care o incasau „moldovenii” de la conducere sa micsoreze costul actelor de identitate aa populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *