De mai multe noutati bune am avut parte in saptamina care a trecut. Si legat de anularea vizelor pentru romanii din Romania la intrarea in R.Moldova, si legat de deciziile din Parlament, si legat de deciziile de pe la UE pentru noi. Am fost cu niste treburi in Romania si nu am avut timp decit pentru a citi noutatile. Adica nu si pentru a scrie. Pornind de la aceasta situatie, dar si de la atitea discutii cu cei interesati de ce se mai intimpla prin Republica Moldova, am decis sa astern citeva rinduri.
Spuneam, acum citiva ani, ca doar atunci cind Uniunea Europeana va accepta ca si romani din Romania sa o reprezinte in misiunile sale pentru R.Moldova, eu voi incepe sa cred ca atitudinea comunitatii europene incepe sa se schimbe, ca decidentii europeni se debaraseaza de prejudecatile daunatoare noua si nejustificate, dar care isi au explicatia in lobby-ul celor ce se opun apropierii noastre de Romania.
Cind, in 2008, am fost cu alti colegi din fosta Opozitie, la Parlamentul European, la invitatia Grupului Liberal-Democrat pentru discutii privind perspectiva aderarii R.Moldova la UE, am avut o interventie in care spuneam ca «cine altul sa fie avocatul nostru pe linga UE, cine sa le explice celor mai demni reprezentanti ai tarilor membre in UE ce reprezinta Basarabia, trecutul nostru, istoria, traditiile, limba, cultura comune cu Romania, de care nu ne vor despinde nici cei mai inraiti antiromani?»
Alegerea Monicai Macovei in fruntea Delegatiei interparlamentare a Parlamentului European cu Republica Moldova este o dovada ca lucrurile incep sa se miste in directia corecta. Este adevarat, si desemnarea, putin mai inainte, a unui europarlamentar roman in fruntea Comisiei de monitorizare a alegerilor din R.Moldova, delegatie cu care guvernarea comunista nu a «binevoit» sa se intilneasca, a fost un act din aceeasi abordare. Incet-incet, dar poate si mai repede – caci lucrurile se vor schimba si in functie de comportamentul noii guvernari de la Chisinau – comunitatea internationala va intelege ca nu trebuie sa existe teme tabu privind Republica Moldova. Si ca Romania, ca avocat al celui de-al doilea stat romanesc, pentru Europa e un lucru mai mult decit firesc. In caz contrar, Romania ar urma sa fie privita – in continuare si pe nedrept – ca o tara cu o culpa indusa apriori, in care – ca sa vezi – nu trebuie sa ai incredere ca poate fi de folos in modernizarea si democratizarea R.Moldova – stat vecin ce are, de asemenea, prin cei 80 la suta de romanii, ce il populeaza, o clara vocatie europeana. Caci cam asa imi spunea reprezentantul unui stat vecin cu Romania, la Parlamentul European, cind am intrebat de ce se intimpla ca prea multi conationali ai sai conduc misiuni diplomatice ale UE la Chisinau. „Pentru ca – mi s-a raspuns – „Romania poate fi mai putin obiectiva in raport cu R.Moldova”. Dar poate ca noi nu avem nevoie de obiectivitate straina exagerata, ci de dragoste si intelegere, de ajutor si sprijin din partea fratilor romani?!
Este tot atit de adevarat ca si anumite presiuni asupra parlamentarilor romani de a ridica, mai cu putere, unele probleme privind Republica Moldova la UE dau rod. Cred ca noii europarlamentari romani o inteleg acum mult mai bine. Ei, in primul rind, trebuie sa debaraseze clasa romaneasca de nefastul complex si de inoportunul argument ca «Romania nu trebuie sa se amestece in treburile interne ale R.Moldova». Ba trebuie sa se amestece, in sensul sa ne ajute sa facem reforme, sa avansam, prin acestea, spre normalitate, sa scapam, in fine, de influenta rusa, sa iesim din CSI, sa avem un stat de drept si sa facem ceea ce au facut balticii si fostele tari socialiste, care au ajuns in NATO si UE. Si e cazul nu doar sa se vorbeasca si sa se faca si campanii electorale pe redarea cetateniei romanilor din R.Moldova, ci chiar sa ne-o redea. Nu vreau sa-i numesc pe toti oamenii politici romani care au vorbit si mai vorbesc despre asta, dar lucrurile nu se prea misca.
Acum, referitor la comunisti, care au tot vorbit ani in sir de «stabilitatea» lor, ce a insemnat regres, mlastina, stioalna, stagnare brejneviana si care, acum, incep a «opune rezistente», a destabiliza zonele populate compact de minoritatile etnice si care s-au trezit ca vor republica nistreana. Nu am spus oare corect si mereu ca nu exista nici o deosebire intre regimul comunist de la Chisinau si regimul separatist de la Tiraspol? Vazind ca acum a cam lepadat-o Kremlinul, banda comunista incepe sa ii recupereze increderea prin vehicularea federalizarii. E clar pentru toti: comunistii procedeaza cum procedeaza pentru ca 1. Simt ca le fuge terenul de sub picioare, nu-i vor mai vota oamenii neinformati, care i votau pentru ca “oni je partia vlasti!” («pai, ei sint partidul puterii!»). 2. Simt ca presiunile, mai bine zis, asteptarile oamenilor, sint ca noii guvernanti sa le ceara socoteala pentru ce au furat continuu in zece ani, dupa rasturnarea ADR, in 1999.
Nu vreau sa repet nici un loc mai comun. Presa scrie de ajuns despre multe lucruri. Amintesc legatura dintre cele doua parti ale acestui articol al meu. Acum citiva ani, Komersant Plus scria ca acesti satrapi si-au stabilit propaganda si agitatia electorale pe antiromanism. Pentru ca altceva nu prinde, cred ei, la o populatie neinformata ani in sir cu buna stiinta de catre ei si transformata in victima a moldovenismului vulgar de factura stalinista.
Ma suna oamenii din teritoriu si imi redau starea de spirit a comunistilor si a necomunistilor. Primii, primari, consilieri, stau pliostiti, in primul rind in satele unde i-au alungat in campaniile electorale pe actualii guvernanti. Ceilalti discuta ca, uite, «Ghimpu e roman!» In sfirsit, am ajuns la vremuri cind poti spune fara frica cine esti, cind poti incepe sa-i obisnuiesti si pe cei neinformati cu identitatea noastra adevarata, cu necesitatea redobindirii constiintei romanesti, cind si oamenii simpli, infricosati, copaci fara padure, cum cinta Tatiana Stepa, se vor dori alaturi de mama lor, de un liman firesc.
Faptul ca pleaca nomenclatura sovietica si se instaleaza o guvernare romaneasca, ce poate dialoga altfel si cu alogenii, cu neromanii din R.Moldova, faptul ca romanismul nu va mai fi o sperietoare si un argument electoral inseamna ca vom scapa de pecinginea antiromaneasca si vom intra in normalitatea care ne va duce spre Europa si spre regasirea in acelasi spatiu politic, economic si social cu Romania – salvarea noastra, dupa experimentele blestemate la care am fost supusi timp de aproape doua secole.
Vitalia PAVLICENCO
Ce mai face PNL? Nu se aude nimic de activitatea partidului, sau lati abandonat?
Este bine, si eu ma bucur foarte mult ca anul acesta pcrm si pro-comunisti au cazut.
Romanii din Romania trebuie sa se implice, desi la unii din R. MOLDOVA dar si din RUSIA nu le convine.
Relatiile dintre cele doua popoare si tari vor deveni si mai calde, pe masura ce economia Romaniei in primul rand se va mari (P.I.B. -ul), dar si economia R. MOLDVA va creste.
Vorba aceea „dragostea trece prin stomac” , adica sa traduc : daca economiile Romaniei si ale altor tari din Balcani vor creste mult peste 5 – 10 ani, Rusia si CSI nu vor mai reprezenta o atractie pentru cei DIN R. MOLDOVA.
Cei din R. MOLDOVA (romanii dar si o parte din minoritati) se vor uita cu si mai mare atractie la Romania, si vor vrea sa fie ca ei.
Dar acest lucru nu se poate realiza cu usurinta daca nu se rezolva MAREA SI GRAVA PROBLEMA TRANSNISTREANA (ce reprezinta cuiul lui Ahile pentru R. Moldova) si desigur iesirea mai tarziu din CSI.
OBLIGATORIU TREBUIE IN PERIOADA URMATOARE CU SAU FARA BANI DE LA UNIUNEA EUROPEANA SA FIE FACUTE MULTE PROIECTE DE INFRASTRUCTURA, SA FIE PREZENTI MAI MULTI INVESTITITORI IN TARA DIN VESTUL EUROPEI SI ROMANIA, MASS-MEDIA MAI LIBERA, INTERNETUL SA AIBE O ARIE MAI LARGA IN TARA ETC.
Pt Ionel
Ba nu l-am abandonat, insa acum urmarim ce fac altii, pentru care am chemat sa se voteze.
Iar CEI DIN ROMANIA NU VOR SA AIBE PROBLEME CU RUSIA SI UE DIN CAUZA TRANSNISTRIEI. Nu sunt mai mult de 30% dintre romanii din Romania care sa doreasca implicarea tarii in Transnistria. Noi preferam sa nu ne implicam in cauza Transnistreana, deoarece NU prea se castiga mare lucru in schimb s-ar pierde multe….
Pt Razvan
Asa este, insa – printr-o buna explicare la UE – se va intelege si ca Transnistria nu poate fi vesnic tara de gitul romanilor din Basarabia, pentru a-i tine rupti mereu de Romania. Depinde mult si de ce va fi in Ucraina…
Va multumesc pentru raspuns, si este un raspuns foarte bun din punctul meu de vedere. In Ucraina in 2010 mai mult ca sigur vor veni fortele pro-rusesti.
In alta ordine de idei este foarte bine ca exista retele de socializare, deoarece INTARESC SI INCARZESC RELATIILE DINTRE ROMANII DIN CELE DOUA TARI SI NU NUMAI.
Sa va spun un „secret”. Eu am multi amici din R. MOLDOVA PE Hi5 si pe Facebook.
CU CAT VOR FII MAI MULTI CETATENII DIN CELE DOUA TARI CARE VOR TINE LEGATURA PE ACESTE SITE-URI, CU ATAT VA FI MAI BINE (mai ales ca sunt tineri). Un lucru care acum 20, 5 ani nu era posibil.
In finalul comentariului va SPUN CA AR FI FOARTE UTIL CA DIN MOMENT CE PRIMARIA CHISINAU A MAJORAT TARIFELE, SA CUMPERE LA MANA I-A, SAU SECOND-HAND, TROLEIBUZE SI AUTOBUZE. Sincer va spun acelea care sunt de fabricatie rusa sunt foarte vechi, nu au aer conditionat si viteza redusa. Astfel populatia din Chisinau va primi mai bine aceste majorari de tarife.
Sa auzim de bine in relatiile dintre R. MOLDOVA SI ROMANIA.
Erata : as vrea sa mai spun ca locuitorii din R. MOLDOVA (TERITORIUL DINTRE PRUT SI NISTRU) SA FIE CHEMATI LA REFERENDUM IN PRIVINTA DESTINULUI LOR INPREUNA SAU SEPARAT DE TRANSNISTRIA.
Asa toate tarile (si Rusia) ar primi un SEMNAL FOARTE CLAR IN LEGATURA CU SOARTA TARII LOR SI A REGIUNII SEPARATISTE.
Incercati voi singuri sa faceti acest referendum , care obligatoriu sa fie liber.
Asa cum a fost in cazul Serbiei si a Muntenegru (prin interemediul referendumului).
Iar aceste referendumului s-ar putea face si pentru IESIREA SAU NU DIN CSI, ADERAREA LA NATO, UNIUNEA EUROPEANA, UNIREA CU ROMANIA.
Pt Razvan
Nu zic – ideea este buna, insa populatia, timp de 14 ani din cei 18, a avut guvernari retrograde, care au promovat feroce antiromanismul. E nevoie de cel putin 2-4 ani pentru a deschide Radioteleviziunea si a incepe promovarea libertatii de exprimare, a pluralismului efectiv de opinii, discutindu-se orice, fara tabuizarea temelor. In caz contrar, cind un puternic holding mediatic e inca in miinile satrapilor, acum e periculos. Eu sint pentru NATO, iesirea din CSI, UE, relatii cit mai strinse cu Romania.
Extraordonar articol , doamna Pavlicenco .. .. Romania, autoritatile ei ,ar tebui sa se implice mai mult in problemele R.M..Chiar si faptul ca legea de REDOBANDIRE a cetateniei este tergiversata , oraganizarea unei agentii speciale de acordare a cetatetniei romane celora care au pierdut-o dara vina lor, la fel ;sau simplul fapt sa in buletinele de identitate a persoanelor refugiate in Romania dupa cel de-al 2-lea razboi mondial continua sa se scrie „nascut in URSS’ , „nascut in UCRAINA”sau, ” NASCUT IN REPUBLICA MOLDOVA” , in timp ce ei , de fapt s-au nascut ,in ROMANIA , / deoarece R.M si URSS nici nu axistau la nasterea lor /…,demonstreaza faptul cat de greu se misca Romania in aceste lucruri esentiale pentru romanii din Basarabia si hiar pentru toti romanii .Chiar si autoritatea romanilor din Tara VA CRESTE CU CORECTAREA ACESTOR GRESELI ,cu SCHIMABAREA LUCRURILOR.. MAMA MEA SPUNEA CA ,LENEA ESTE MARE CUCOANA sau LUCRUL LASAT PE MAINE BALTA RAMANE.. Si asa si este , chiar si in buletinul de nastere a fostului presedinte a Romaniei, Emil Constanitinescu , nascut la Tighina ,scrie :”nascut in Republica Moldova”. Ce era , daca domnul fost presedinte nu manifesta indiferenta sau lene.Si mai sunt multe de spus. In concluzie , romanii din Basarabia sunt indreptatiti sa ceara de la Romania sa le fie avocat , cat si Romania treb sa manifeste dorinta sa corecteze greselile trecutului fara sa fie rugata , sa ajute moldovenii sa revina in albia fireasca a lucrurilor…
dle Razvan si eu sunt de accord cu dna Pavlicenco
dupa atatia amar de vreme cu DEZECHILIBRU ANORMAL produs de PRCM este incorect sa fie facut vreun referendum prea repede in ceea ce priveste anumite subiecte care au fost CUMPLIT DEZECHILIBRATE in aceasta perioada.
Deci propun toate sa fie facute pas cu pas
1. iesirea din CSI a Rep Moldova
2. anuntarea dorintei de integrare la UE
3. UE va cere integrarea la NATO, dar PERMITE o politica de vecinatate cu UE (acum tipica pentru unele tari ex yugoslave)
4. pentru a rezolva intrarea in NATO trebuie rezolvata odata pentru totdeauna problema Transnistriei.
Personal cred ca inafara de o parte a nordului transnitriei in care majoritari sunt ucrainieni, practic Transnistria este reprezentata de Tiraspol si partia Tighina.
In rest est-moldovenii sunt majoritari.
Se stie ca rusii din Tiraspol nu vor veni in Rep Moldova, si ca armata rusa NU SE VA RETRAGE niciodata.
Deci
PROBLEMA ESTE CUM SE POATE FACE CA ACESTIA SA REVINA LA REP MOLDOVA ?
Doar cu un referendum in toata transnistria IN FIECARE SAT, IN FIECARE ORAS.
Si apoi sa fie lasata o Transnistrie indepednenta ceea ce mai ramane din cea de azi care VA FI FALIMENTARA.
Fara CLARIFICAREA GRANITELOR REP MOLDOVA, aceasta nu poate deveni membru NATO.
dar pana atunci sa fie rezolvata problema economica in fata cu criza.
erata:
PROBLEMA ESTE CUM SE POATE FACE CA ACESTIA, EST-MOLDOVENII DIN TRANSNISTRIA, SA REVINA LA REP MOLDOVA ?
Grigore Vieru – Pentru Ea
Pentru ea la putna clopot bate
Pentru ea mi-i teama de pacate,
Pentru ea e bolta mai albastra –
Pentru limba noastra.
Refren:
Dumnezeu prima oara
Când a plâns printre astre,
El a plâns peste tara
Cu lacrima limbii noastre.
Pentru ea ninsori se cern din spatii
Pentru ea puternici sunt Carpatii
Pentru ea e calda vatra poamei –
Pentru limba mamei.
Refren:
Dumnezeu prima oara
Când a plâns printre astre,
El a plâns peste tara
Cu lacrima limbii noastre.
Pentru ea noi varuim peretii,
Pentru ea mai sunt raniti poetii,
Pentru ea cresc florile visarii –
Pentru limba tarii.
to:nina gonta
„nina gonta spune:
20 Septembrie 2009, la 17:05
Extraordonar articol , doamna Pavlicenco ”
Probabil o sa asteptati mult-mult reactia d.Pavlicenco la postarea dvs….De ce ? Ce puteti spune?
UPS: eu n-am scris ca sa astept reactia doamnei. … mi-am spus parerea.. iar ceea ce a fost candva aici, pe forum , a fost corect…. atata timp cat doamna se incapatana sa nu faca ceva bun si util , o criticam , acum sunt multumita ca a ascultat parerea forumistilor si .. totul este pe calea cea buna …ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
STITI DE CE SUNT MULTUMITA ? CA DACA IN 2000, comunistii „au castigat „, de pomana ,de la alte/puzderia de partidute/ partide, care n-au trecut pragul electoral, 21 mandate, iar in 5 aprilie 2009 > 11 mandate , atunci in 29 iulie> numai 4 mandate … Mult a insemnat ca PNL si MAE n-au participat la scrutin si inca au facut agitatie pentru partidele democrate….iar daca nu participau nici ecologistii , nici pesedistii , nici verzii , nici ppcedistii, comunistii aveau mai putin de 44 mandate , iar aceste 4- sau 5 mandate reveneau la democrati .. si acuma era nevoie de numai 3-4 voturi pentru a alege prsedintele .. in aceste situatii stiti cat conteaza chiar si un sindur vot…
to: nina gonta
V.Pavlicenco nu a fost singura, care adopta decizii, spre deosebire de practica altor partide politice.
Cu precizie de 100% va pot spune ca cel mai mult a contat tactica PNL si MAE. Asa a fost ghindita, votata si realizata acea decizie ale PNL si MAE.
Eu credeam ca dvs o sa recunoasteti ca „fierbinteala” va impins sa jigniti si ca o sa spuneti un simplu „sa am scuzare pentru unele nedreptati, pe care le-am postat la nervozitate”.
Poate era destul.
Cred ca va mustra constiinta! Sau nu ?
eheheeee dna Nina Gonta se pare ca dupa razboi multi viteji se asteapta.
Acum cand se pot emite cifre este usor sa acuzi sau sa imparti voturi, dar inainte de acele alegeri nu cred ca stia cineva ce se va intampla.
Din acest motiv departamentul de estimare prin sondaje a fiecarui partid este esential in luarea deciziilor pentru viitor.
PNL si MAE au facut lucruri extraordinar de bune, chiar daca nu au obtinut voturi recent, pentru ca spun ca spectrul politic nu se limiteaza la comunisti si nici chiar la actuala A.I.E.
Mie PNL si MAE mi se par mai la dreapta partidelor din A.I.E. dar se pare ca electoratul nu este pregatit pentru o asemenea alegere electorala inca.
Cand PNL / MAE va reintra in Parlamentul Rep Moldova vom putea spune ca aderarea la U.E. este aproape. Tineti minte.
Ed___ spune: Deci propun toate sa fie facute pas cu pas
iar eu as mai adauga, inainte de toti pasii tai, informarea populatiei, ca tare a mai fost prostita, saraca… adica:1. teleradio moldova sa emita, in sfarsit, buletine de stiri si emisiuni care sa relateze ADEVARUL si 2. acelasi lucru pentru manualele de istorie din scoli si licee. si dupa vreo cativa ani abia poate avea loc referendumul. aaa, si 3. majoritatea profesorilor de la tara sunt si mai dezinformati decat pensionarii, ca li s-au marit salariile si, in concluzie, comunistii sunt buni!!! si ei fac atata discriminare intre elevii ai caror parinti impartasesc valorile romanesti, pro-europene si pro-democratice. cu ei nu stiu ce se poate face 🙁
Ed,
imi place foarte mult ce-ai scris in ultima postare.Poate va citi si Ionel.
Pt UPS legat de nina gonta
Eu salut orice vizitator pe blog. Sigur, e cazul sa aiba un comportament care nu jigneste nici pe posesorul blogului, nici pe alti vizitatori. Nimeni nu-si poate asuma postura de procuror suprem.
Din pacate, mai multe persoane nu au respectat decenta. Cu toate acestea, eu ma bucur ca ele au revenit pe blog, pentru ca le-am dat si atunci, le dau si acum toate explicatiile si raspunsurile mele, formulate cu multa toleranta, daca e sa ne gindim la unele postari ale lor.
Desigur, ar fi cazul ca unii vizitatori sa-si fi cerut scuze pentru atacurile nemeritate. Mai ales ca, asa cum bine si corect ati scris, nu m-au jignit doar pe mine acesti oameni, ci pe toti colegii nostri.
Pentru ca eu, ca presedinte de partid, nu am luat nici o decizie singura, ci numai in urma sedintelor Delegatiei politice Nationale, care au durat pina la trei-patru ore si care au spus verdictul – participam, dupa care ne retragem. Dar loviturile urite de tot le-am primit numai eu. O scuza prezentat de cineva este ca o pocaire si purificare in fata Domnului, el apreciaza asta.
Cel mai mult ce m-a durut si nu pot ierta, asta e faptul cind mi s-a spus ca sint omul sau instrumentul comunistilor. Asta nu o voi uita in cazul nimanui. Pentru ca am fost omul care, in toti acesti 10 ani cit s-au scurs de la rasturnarea ADR, am luptat continuu si cel mai curajos contra comunistilor.
Bineinteles, afirmatii nepotrivite gen „atata timp cat doamna se incapatana sa nu faca ceva bun si util”, sint si de ris, si de plins. Daca a facut cineva mai mult, pornit de la curaj, daca a luptat cineva mai mult timp de zece ani contra satrapilor criminali, daca nu am fost eu acea care am spus si la PRO TV ca „sint comunistii criminali si trebuie bagati la puscarie”, cine altul a facut asta?
Referitor la nepierderea voturilor spre retrograzi din cauza partidelor cu rezultate sub prag – ar fi existat o solutie mai buna, ce avea sa dea mai multe voturi si mandate – lista comuna, de care s-au temut si se mai tem unii. Insa, inca veti vedea subrezenia actualei majoritati de 53 de mandate. Daca era lista comuna, nationala, poate ca se luau si 61 mandate, dar poate ca 58, cine stie. Acum, insa, e la limita ca sa adopti legi si hotariri fara comunisti – majoritatea e proclamata la noi, prin CC, de 52, deci, daca lipssesc 2 deputati, e problematic. Dar daca vreunul paraseste AIE, nu da Doamne? Apropo – in Letonia, majoritatea e de 51 voturi din 101, la noi matematica e politica – majoritatea, conform Curtii Constitutionale, e de 52 din 101…
Deci, loc nu numai pentru scuze, dar si pentru a mai revizui si actualele formulari inca este mult…
Pt Ed_______
Mersi foarte mult pentru cuvintele spuse la adresa PNL si MAE. Ne-am unit toti, in efortul de a demola regimul comunist antinational, antiromanesc. Desigur, ne dorim in familia occidentala, nu in sfera de influenta rusa. Desigur, exista forte, asa cum ati spus, ca PNL si MAE, care spun asta deschis. Desigur, societatea inca nu e pregatita pentru asta. dar cineva trebuie sa ramina mereu vertical si sa spuna aceste lucruri pina la realizarea lor.
„Vitalia Pavlicenco spune:
20 Septembrie 2009, la 17:05
Eu sint pentru NATO, iesirea din CSI, UE, relatii cit mai strinse cu Romania.”
dar nu vreti unire ! va dati Romanca dar nu vreti ca sa fie un singur stat ! or se stie, cei divizati nu au putere !
de ce? frica de a cadea in esalonul 2 al „elitei”de la Chisinau ? gandul ca decaderea Chisinaului din capitala „republicana ” intr-un municipiu resedinta de judet va face din locuitori niste provinciali ?
SCRISOAREA lui Mihai Bendeac…
Daca nu ati apucat sa cititi deja pe blogul lui Mihai Bendeac, puteti citi aici scrisoarea deschisa pe care actorul o adreseaza unui prototip de om (mult prea des) intalnit in societatea zilelor noastre. Si daca v-ati obisnuit pana acum sa radeti cu gura pana la urechi de topurile lui Bendeac sau de marturisirile sale comice prin sinceritatea lor, pregatiti-va pentru un text dureros de adevarat…
„Dragi cocalari,
Ati castigat. Voi si ai vostri v-ati fu..t nevestele prost (caci numai prost puteti) si iata ca samanta voastra mizerabila da rod. Ne acaparati. Ati reusit sa va „educati” progeniturile hidoase in spiritul kitch-ului, mitocaniei, nesimtirii, manelismului infect… Felicitari! Romania e pe cale sa devina a voastra. Dar atata timp cat inca mai putem si noi respira/vorbi/privi, dati-ne voie sa radem de voi.
Dati-ne voie sa va ironizam. Nu va fie teama. Sunteti pe drumul cel bun si in curand veti ajunge indeajuns de puternici incat sa-i luati pe astia ca mine si sa-i dati la lei. Pana atunci insa…
– cojile de la semintele scuipate pe asfalt nu dau rod. Nu incoltesc! Va jur! Stiu ca voi nu ati prea mers pe la scoala dar credeti-ma pe cuvant ca am facut biologie in liceu. N-o sa creasca niciodata floare sau bostan din ciment. Asa ca folositi un cornet.
– daca folositi cornet (putin probabil) va imploram sa rupeti foi din Manele magazin ca Marin Preda si Eminescu n-au nicio vina.
– tricoul mulat se poarta pe un corp perfect. Stiu ca in lumea voastra perfect inseamna atat mers la sala si inghitit steroizi cu pumnu’ ca ghiolbanu cat si burta de bere si ceafa plina de slana. Noi insa ne facem datoria…
– Nu ne deranjeaza ca ascultati manele atata timp cat „ascultati” nu se transforma in „ascultam”. Orice aparat de redat muzica are un buton pe care scrie volum…
– Stiu ca banii sunt singurul vostru Dumnezeu si daca ai bani esti „de valoare” dar exista niste chestii de noi le platim si ele se numesc impozite la stat. Stiu ca un manelist de-al vostru ii face „printesei lui” inmormantare de 50 de mii de euro fara sa-l intrebe cineva despre provenienta banilor dar daca reprezentantii vostri conduc finantele, politia si justitia din Rromania, puneti-ne si noua o vorba buna… Multumim anticipat.
– va rugam mult sa nu mai filmati videoclipuri la opera. Noi v-am dat televiziunile, lasati-ne la schimb opera si teatrele!
– „De puta madre” inseamna „p..da ma-tii”. Ne bucuram ca majoritatea purtati tricouri cu aceasta sintagma. Inseamna ca mesajul nostru a razbatut pana la voi.
– Ne aratam realmente ingrijorati de aceasta cumplita molima care a cuprins intreaga comunitate cocalareasca si anume foto fobia. Stim ca medicii nu sunt de-ai vostri ca nah, au facut scoala multa ai dracu’ tocilari, dar puteti apela cu incredere. Probabil e ingrozitor sa fii nevoit sa porti ochelarii de soare si-n baie…
– Suntem incantati ca ati invatat sa folositi programe gen „Photo shop”. Nimic nu e mai frumos decat sa vezi o minune carliontata, in rochie de leopard si 5 kile de aur pe prima pagina din „The Sun”. Si suntem incantati ca in pozele de Hi5 va inconjurati de stelute, brizbrizuri…
– Faptul ca reusiti sa manevrati cate 3 telefoane mobile in acelasi timp este o calitate demna de homo sapiens. Deci iata ca teoria lui Darwin se sustine…
– pantofii cu botul ridicat semnifica ceva religios? Sau e chestie de potenta?
– Tunningul cu geamuri fumurii, evacuare zgomotoasa si parasolar cu mesaj nu e foarte indicat. Stim ca trebuie si cocalarul sarac sa aiba o ocupatie dar…
– Apreciem faptul ca mergeti toti pe scutere fara casca! Ne dati sperante… Dar va atragem atentia ca atunci cand pe un motor sau pe o motoreta sau pe o bicicleta sau pe un scuter se afla un el si o ea dintre care el are casca si ea nu, se traduce prin : „Mori fa in mortii ma-tii!” Ma rog… Asta nu le deranjeaza pe femeile din Romania intrucat aceasta atitudine reprezinta o normalitate in relatia dintre sexe in tara noastra.
Ar mai fi multe de spus dar daca ai parcurs aceasta „scrisoare” inseamna ca deja ai citit de doua ori mai mult decat toata familia ta in intreaga ei existenta. Nu vreau sa te obosesc. Ne vedem la mall, Cu drag, Mihai Bendeac”
In urma carui eveniment s-a nascut scrisoarea asta…
„Am plans de ciuda ca ne vor strivi visele”
Vineri seara am oprit la o benzinarie ca sa alimentez scuterul (folosesc rar in perioada asta „decaportabila” caci cu motoreta e mai simpla viata in oras). Pun eu 3 litri fara plumb si intru sa platesc. In fata mea, o doamna. Achita. Scot si eu banii din buzunar si n-apuc sa-i intind ca in incinta patrunde val-vartej un cocalar la vreo 40 de ani. Tricou Adidas, bermude Adidas, papuci Adidas, sapca Adidas, creier Adidas. „- Cine p..a mea si-a lasat motoreta aia la pompa ca a incurcat tot acolo?!” „- Eu. Dar de ce am incurcat?!” (Ma recunoaste, dar dupa 3 secunde de pauza se decide sa nu lase garda). – Pai de ce-ai lasat-o acolo?! _ pai unde s-o las? Daca eram cu masina, unde o lasam pana achitam benzina?! Benzinarul intervine si el : „-Cu ce a incurcat domnule?! Plateste si pleaca” „- Pai ce p..a mea baaaaa!!! Am ajuns sa stau ca prostu’ dupa o motoreta?!” Eu zic : „Pai cine va pune? Stati ca desteptu’…” „- Ma iei la misto?! Ce p..a mea!!!” Ies afara. Masina ghertoiului, un BMW X6, era parcat la 3 milimetri de scuter. Zice : „Poate mi-o zgarii”. Nu i-am zgariat-o. Am plecat si m-am oprit dupa 200 de metri. Am tras pe dreapta si am plans protejat de casca. Da! recunosc! Am plans! Am plans pentru ca mi-am imaginat ce s-ar fi intamplat daca as fi fost un roman obisnuit si nu „vedeta” de la televizor. M-ar fi omorat? Am plans pentru ca astia vor ajunge atat de multi incat ne vor ingropa. Am plans pentru ca pe ala nu-l va intreba nimeni din ce bani si-a luat BMW-ul. Am plans de ciuda ca ne vor strivi visele. Am plans pentru frate-meu care are nesansa de a creste langa ei. AM plans pentru ca am ajuns la decizia de a nu avea copii vreodata caci nu vreau sa traiasca in lumea astora. Caci lumea va fi a lor! Nu va mintiti! Nu va amagiti! Va fi lumea lui Salam si a lui Guta! Lumea camatarilor, smenarilor, manelistilor, cocalarilor, burtosilor, nesimtitilor. Pentru ca nevestele si gagicile astora sunt mereu gravide! Pentru ca fiecare au cate 4-5 copii. Apoi m-am revoltat! Si m-am gandit ce mult mi-as dori sa am pistol legal, cu permis, si de cate ori se intampla sa dau peste un animal ca asta sa trec pe langa el si sa-l injur in soapta de mama. El va lua foc si ma va lovi. Eu scot pistolul si poc! Direct in cap! Legitima aparare. Cat despre faptul ca astia fac copii, cu regret va spun ca usor-usor devin extremist in cel mai dur sens al termenului…”
Acum ma intreb si eu: Noi chit am rabdat COCALARII ? Multi au devenit deja EXTREMISTI in cel mai dur sens al termenului…..Slava Domnului ca au pierdut alegerile….Si daca nu pleaca cu totul….?
Si daca pleaca ai lor si vin ai nostri ?
Oare noi nu vom ramine tot ca prostii?
Toti avem o singura cale: Dezvoltarea si calea spre UE!
In caz contrar mai citim o data scrisoarea artistului.
Pt LostSoul
In Programul PNL exista conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, voi pune aici linkul: http://www.pavlicenco.md/?p=24
Eu mai am un an pina la pensie si nu am nici un pericol de cadere din nici sau in nici un esalon.
Am cetatenia romana din 1992 si am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in grad de Comandor. Am facut multe pentru apropierea noastra.
Cit priveste Unirea cu Romania, orice roman adevarat si-o doreste, insa acum trebuie sa asteptati asta de la noua si mai tinara clasa politica, ce are de la 28 de ani in sus. Eu implinesc 56 de ani la 29 octombrie, dupa care mai am un an pina la pensie.
Iata documentul al carui link l-am dat mai sus.
Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Publicat la 6 Iulie 2008; 802 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova
pt UPS: Nu trebuia sa uiti , dar daca ai uitat mai citeste prin arhiva , si ai sa vezi ca si doamna ne-a jignit foarte mult pe cei care insistam sa nu participe la alegeri.. asa ca scuzele ar trebui sa fie reciproce, dar nu este acum acest lucru esential , esential este ce va fi in viitor cu Moldova noastra. Crestineste este sa uitam ce „s-a spus” in trecut si nu numai ..” la fierbinteala „. MULT RESPECT PENTRU TOTI FORUMISTII
MI-A PLACUT SCRISOAREA LUI MIHAI BENDEAC .ESTE SI DE RAS , DAR MAI MULT DE PLANS, caci spune numai adevaruri triste . locuiesc si eu , spre nefericirea mea in preajma catorva familii de „brunetei’, dar care fac viata trista zecilor de romani , consternati de aceasta etnie fara simt si omenie. Si, socot ,ca politica Romaniei de ” nu cumva sa-i discriminam”, este una total gresita, caci a facut ca aceasta etnie sa nu lucreze , sa nu invete la scoala,sa se inmulteasa , iar plodurile lor sa fie o greutate reala a statului de a intretine prin ajutoare sociale o etnie , care s-a dovedit a fi o povara si o pacoste pentru societate aromaneasca..Asa ca Mihai Bedneac a spus lucruri MARI . Poate ar trebui ca cineva, adica cine tebuie, din Romania sa mediteze asupra viitorului ROMANILOR din Romania, caci si autoritatea intregii Romanii IN EUROPA A SCAZUT DRASTIC TOT PRIN „APORTUL ” TGANILOR.
to:nina gonta
Am urmarit tot timpul blogul d.Pavlicenco. Nici o teme nu a scapat din vederea mea.
Stiu ca d-na Pavlicenco nu a atacat pe nimeni prima. Dinsa in general nu a atacat. A ataca inseamna a lovi primul. Ea intotdeauna a fost urmatoarea si eu nu numesc aceasta actiune/ urmare a atacului/ „atac”.
Eu numesc riposta „autoaparare”.
In rest este bine sa trecem peste rau si sa putem discuta ce putem, ce nu putem, sa nu discutam.
Dar trecutul si momentele „proaste” nu trebuie sa le uitam dintr-un singur motiv : Pentru a nu fi repetate!
Si cuvintul „scuze” este placut orichind. Si in strada, daca cineva te intreaba: „Scuzati, puteti sa-mi spuneti unde se afla….”, cu toate ca deranjul nu este mare si nu gigheste….
Stiu ca sunteti de acord, dar nu aveti curaj sa recunoasteti.
da dle this_is_not_happening aveti prefecta dreptate.
punctele care le-ati mentionat sunt mai importante si le omisesem.
multumesc sincer pentru precizarile dvs.
Ed
multumesc Dna Pavlicenco pt raspunsul dvs. manifesul a fost adoptat dar este similar legilor adoptate in Romania : nu are urmari / nu se aplica .
acuma ca oficial nu mai sunt „comunistii „la putere ar trebui sa inceapa „mersul „comun spre acest tel – Unirea teritoriilor ocupate de catre Romani
side affects of augmentin 8) can babies take zyrtec 😯 xanax xr tranxene sd 150 illegal tamiflu purchase yjypfa ramipril altace 2 5 mg manufacturer dtmwl
Oameni buni! Atata timp cat adevaratii patrioti ai neamului nu vor ajunje in parlament,guvern atata timp cat parlamentarii nu se dat cate 10-16 ani din parlament ,punandu-si numele printyre primii pe liste nu vom vedea noi lumina.Nici Doanna Pavlicenco n-are oameni patrioti si buni profesionisti care sa lucreze in timpul alegerilor ca lumea sa se descurce cat de putin ca sa poata alege graul de neghina.Multi se declara patrioti dar prea putini care sunt cu adevarat.Trebuie de trecut la fapte concrete nu la lozinci si invinuiri,trebuie de lucrat cu oamenii nu trebuie doar de asteptat ca romanii sa ne dea apartamente la Bucuresti ca uyite chipurile suntem martiri.Unde-s patriotii nostri:Leonida Lari care isi dadea foc pe piata marii adunari nationale,unde e Druc si altii. S-au culcusat la Bucuresti si stau bine mersi,dar eu va spun ca adebvaratii patrioti stau in tara si incerca sa schimbe ceva sa lupte sa apere oamenii.Atata timp cat un presedinte de partid va fi incapatanat succese nu vor fi deoarele respectivii cauta sa-si rezolve problemele doar ALE LOR SI COPIIILOR LOR.Cine este azi la conducerea tarii? acel Ghimpu care era patriot si prin „89-„92de ce n-au facut UNIREA a fost sol fertil?…Acum mai avem un Ghimpe in spate si nu speram la schimbari.Doar MARIAN LUPU VA SCAPA TARA Din nevoi ,saracie si coruptie.Fostii parlamentari dar si unii din prezent sunt coruti de vai de ei.Pan la viitoarele alegeri trebuie de instruit persoane in domeniul arte oratorice si nu numai,deoarece vai de cozonacul cui ne are.
Pt Patita
1. De ce nu ii votati pe „adevaratii patrioti ai neamului” pentru Parlament?
2. Eu nu am fost 10-16 ani in Parlament si cit am fost – 7 ani peste un mandat – am fost mereu in Opozitie, luptind foarte activ contra comunistilor.
3. PNL are foarte buni profesionisti. Consultati Guvernul propus de MAE-PNL – linkul
http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Itemid=55
4. Intre altele, preconizatul Victor Catana pt ministru de interne in Guvernul Filat este candidatura PNL-MAE pt vicepremier-ministru de interne. Vedeti linkul indicat.
5. Pavlicenco nu a avut bani pt campania electorala, dar a avut curaj. Insa oamenii se dau vinduti si au ce au votat.
6. Eu ma consider patriot. Am cetatenia romana, dar cu domiciliu in Moldova, nu am buletin de identitate romanesc si am facut ce am facut totul ce am putut pentru a schimba regimul. Nu cred ca aveti ce imi reprosa cind nu am avut o majoritate in Parlament.
7. Cum am intrat saraca in Parlament de doua ori, tot asa am iesit. Acum astept evolutiile si, peste un an, sa imi primesc pensia. Nu astept de la nimeni nimic si nu stau in calea nimanui, cum nu am stat niciodata.
Pt LostSoul:
Manifesul pe care l-ati citit si sper ca il acceptati ca si concept, este documentul unui partid. Partidul nu e in Parlament, nu are majoritatea ca sa aplice prin Parlament o lege conform conceptului din Manifest. Deci, in acest sens, nu e buna paralela cu legile adoptate, dar neaplicate in Romania. O problema, de altfel, foarte complicata pt si in R.Moldova.
PNL, ca partid national, proromanesc, extraparlamentar, este pt “mersul “comun spre acest tel – Unirea teritoriilor romanesti” – important este, insa, sa vrea si celelalte partide, insa poporul nu a votat inca pt partide ca PNL. Nu e inca pregatit.
am inteles , merci mult pt clarificari! toate cele bune !
to: Patita
DVS recomandati partidele ce sa faca ele. Dar daca va doare cu adevarat soarta acestui popor ce puteti si dvs face? Cum v-ati implicat in aducerea la putere a clasei politice cu oameni patrioti?
D.Pavlicenco spune ca PNL nu are bani si un partid politic, care nu poate finanta structurile si activitatea lor in teritoriu nu are sanse.
Acest lucru este adevarat.
Patriotii neamului robesc, dar nu sunt bogati in bani. Ei nu si-au propus si nu au fost admisi la impartirea „norocului” provenit ilicit.
Dvs chiti lei ati putea arunca in pusculita unui partid creat din patrioti ai neamului, care sa poata lupta cu inversunare pentru venirea la putere si asigurarea traiului decent a populatiei ?
Ar fi un răspuns pentru mai mulţi, care pun întrebări de genul unirii RM cu Romînia.Majoritate povestirelor de dragoste se închee cu jucatul nunţii şi atât. Dar ce urmează, în viaţa conjugală nu prezintă mare interes pentru scriitori şi cititori.Fiind curios de fire, adesea ascultam povestirile bătrânilor despre regăţeni din perioada istorică 1918-1940. Întrebându-i pe mai multi bătrîni – când s-e simţea moldovanul mai bine cu românii, sau cu ruşii, primeam răspunsul ritoric – păi dragă moşului, era bine atunci, când au plecat românii şi ruşii încă nu au venit. Mulţi cu studii superiore au fost nevoiţi de a pleca în ţările UE la muncă la negru, desigur diplomile moldovenilor acola nu au nici o valoare, dar interesant devenind membrii al UE, nu s-e va cere diplome de stil european şi în RM? Nu vom fi nevoiţi să muncim la negru şi la noi acasă?
pt Alegator :
1 :reciteste o data ce ai scris.
2: dupa ce ai recitit repeta punctul 1.
3: da si la cunoscuti sa citeasca si vezi daca sesizeaza ceva gresit .
4: revino cu o „erata”.
to:LostSoul
Am citit si eu din curiozitate.
Greseli sunt mai multe si diferite.
Cel mai important este faptul, ca omul a incercat sa comunice si a scris cum a reusit….cum stie.
Nu a jignit pe nimeni, nu s-a referit la persoane…
Daca aveti placerea sa va expuneti punctul de vedere asupra subiectului, este bine sa o faceti.
Lasati sa scrie lumea cum poate. Unii poate niciodata nu vor reusi sa scrie fara greseli. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie marginalizati sau pusi in situatie sa le fie rusine….
Sunteti de acord cu mine ?
pt UPS :
din moment ce se plange ca diploma de studii superioare din r.m este egala cu o hartie ( igienica ) in occident am presupus ca este absolvent de facultate. urmand acest rationament , daca asta este nivelul de cunostinte a „limbii de stat ” a unui absolvent de studii superioare din r.m atunci nici sa nu mai aibe pretentii . a gresi e omeneste dar a starui in greseala e prostie, nu crezi ? daca avea 6 ani ( nu era inca inscris la scoala ) si comunica in felul acesta as fi fost de acord cu tine si l-as fi laudat !!!
Cand vad ca multi care se bat cu pumnul in piept ca sunt mari romani ( nu e cazul acuma ) si scriu Romînia sau rominia mi se cam apleaca ( sau la ambasada romaniei vorbesc in rusa ) …
in rest am inteles ca e moldovean si atat, i-ar fi mai bine fara rusi sau „romini” , eventual moldova fiind al 51-lea stat american ( la fel e utopic e ceea ce zice ).
in rest … numai de bine !
to :Lost Soul
Da, cu diploma e cam confuza intrebarea…..
Depinde de ce cunostinte si ce practica ai acumulat.
Valoarea „diplomei” se simte inca in primele 4-5 propozitii, dupa ce deschide omul gura. Mai departe devine si mai clar….
Cel de considera diploma o hirtie, probabil asta este nivelului de cunostinte acumulat si confirmat printr-o „hirtie”.
Numai bine!