Alianta pentru Integrare Europeana a dat dovada de caracter

pman.jpgTrebuie sa-i felicitam pe liderii AIE pentru ca nu s-au lasat ue-si-rm.jpgintimidati de tertipurile disperate ale comunistilor si au ales un Presedinte al Parlamentului. Argumentele comunistilor sint mai mult decit jalnice. Ba rideau ca nu exista AIE, ba nu le ajunge timp sa isi formeze „majoritatea lora”.  Cum am spus de mai multe ori, in R.Moldova lipseau exact caracterele. Si iata ca ele incep sa apara.

Trebuie sa recunoastem si pasul inapoi facut de Vlad Filat si Marian Lupu, care au votat, impreuna cu Fractiunile lor, pentru Mihai Ghimpu. Sincer sa spun, nu am crezut in o asemenea varianta si ma bucur pentru liderii PLDM si PD. Ca si pentru Dumitru Diacov, care si-a depasit frustrarea legata de plecarea lui Vlad Filat din PD.

Primul pericol a fost surmontat. Trebuie mers inainte si transmiterea in direct a sedintelor Parlamentului va schimba optica populatiei neinformate, cu buna stiinta, de comunistii iubitori de intuneric.

Desigur, colegii de partid ma suna din raioane, ne felicitam, dar e si o ingrijorare mare ce persista in adincul sufletului. Comunistii isi pastreaza pirghia de alegere a Presedintelui statului si e mica probabilitatea – plecind de la comportamentul belicos de astazi al satrapilor antiromani, – ca ei sa se linisteasca. „Nu mor caii cind vor ciinii” – spunea Iurie Rosca, amicul lui Mark Tkaciuk

Foarte multe depind de Curtea Constitutionala, de aparatul Parlamentului, de Radioteleviziunea nepublica, de armata si politie. Ar fi minunat daca s-ar gasi in aceste institutii persoane care sa inteleaga – trecutul nu mai revine, trebuie sa se impace cu ideea ca vine legalitatea, democratia si europenismul.

Sper ca si misiunile diplomatice sa demonstreze ca stau de vorba oficial cu noua conducerea a Parlamentului si a partidelor ai caror deputati l-au votat pe Mihai Ghimpu. Acest lucru va da o legitimitate in plus noii coalitii liberal-democratice.

Sigur, exista si opinia ca nu vor vota comunistii un sef de stat propus de AIE, ca vor incerca sa impuna o persoana considerata mai „de-a lor”, ca si Filat, si Lupu sint constienti de asta si l-au acceptat pe Ghimpu ca speaker banuind ca vin alegeri anticipate la anul, sigur – nici asta nu trebuie exclus. Insa cel mai important este ca astazi ei au votat 53 din 53, ca au desfasurat mai departe sedinta Parlamentului, ca au votat o decizie spre transparenta procesului politic la noi, ca au fost fermi si uniti.

Mai departe intervine problema cine e astazi sef de stat. Aici trebuie sa spunem ca Voronin a facut doua precedente, care pot fi numite astazi doua capcane pentru comunistii ce par sa se cramponeze de putere. Lacomia si frica de lege i-au jucat festa. Prima e ca el nu a plecat din Parlament si sa ramina doar sef de stat, conform „talmacirii/interpretarii” facute de Curtea Constitutionala a Constitutiei privind pina cind e seful de stat sef de stat. Daca pleca, acum statea tot acolo si astepta un alt sef de stat. Daca nu a plecat si a preferat sa fie si speaker, adica dublu Presedinte de stat – si ca sef de stat inca neinlocuit de altul, dar si ca sef de stat in calitate de speaker ce asigura interimatul de sef de stat –, acum el trebuie sa recunoasca si ca Ghimpu e sef de stat. Da, desigur, s-ar putea ca o perioada vom avea doi sefi de stat – Voronin si Ghimpu.

A doua greseala e ca majoritatea sa, „formata in Parlamentul trecut prin fraudarea alegerilor”, a desemnat inainte de anticipate un Guvern cu prerogative depline. Acelasi lucru il poate face astazi coalitia parlamentara, care poate deveni efectiv coalitie de guvernamint – seful de stat Ghimpu sa propuna un prim-ministru si sa fie votat un Guvern dupa ce comunistii nu vor fi votat candidatura AIE pentru sef de stat. Din cite am inteles – daca am inteles corect – Filat va fi premier si Lupu – sef de stat, ultimul – daca va fi votat si de PCRM. Sa vedem cum vor merge lucrurile. Daca nu va fi votat un sef de stat, noile alegeri parlamentare vor fi cu un Parlament si un Guvern necomuniste.

Exclud manifestarile stradale. Acestea ar putea fi provocate de hotaririle ilegale ale Curtii Constitutionale. Ar fi o crima daca CC nu va recunoaste noua conducere a Parlamentului, in care cred ca PCRM isi vor delega un vicespeaker. De mai multe ori cetatenii, satui de abuzurile comunistilor, spun ca nici asta sa nu li se dea, eu, insa, nu stiu ce sa spun exact. Stiu doar ca noi nu trebuie sa fim ca ei, altfel nu are rost sa ne mindrim ca i-am dat jos.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. to:V.Pavlicenco
  Pina aici este bine. Felicitari lor si noua!
  Mai departe inclin sa cred ca nimeni nu va trada, simtind pericolul, care popate veni di din furia multimii, care a prorestat la 7 aprilie, chind situatia a iesit de sub control. Mai departe va fi greu, dar nu imposibil, de dat jos satrapii comunisti!
  Primul pas forte este translarea in direct a sedintelor parlamentului. Fata adevarata a cumunistilor fa fi developata. Vor vedea si pensionarii si vor regreta cum au putut sa se dea pacaliti.
  Timp este destul si pentru a demonstra ca AIE nu sunt cum au fost etichetati de comunisti.
  Cel mai important este ca Subiectii AIE sa fie uniti si noi sa sustinem din rasputeri intarirea lor pe pozitii. Sa dam riposta de rigoare si chit mai vehement in caz de opunere a rezistentei dupa scenariul, care a fost instrumentat la CMC. Sa nu permitem de la prima tentativa a comunistilor de opunere a rezistentei si de a impiedica exercitarea puterii de catre AIE.
  Exista cale de iesire din criza politica si de a porni pe o cale pasnica si democratica spre integrarea Europeana si asigurarea promisiunilor electorale cetatenilor, indiferent de culoarea lor politica, confesiune si etnie.
  Sa ne ajute Dumnezeu!

 2. Foarte bun articol. Felicitari, dna Pavlicenco!

  Nu trebuie sa fim ca ei, dar nici sa-i lasam SA SE URCE iar in capul nostru, adica in fotolii de raspundere.
  Ne-am saturat de ei… ne-au maltratat psihologic atita timp… si nu numai. Atitea oameni dezorientati…

  Trebuie sa fie si mila, dar si DREPTATE! Pentru ca asa si Dumnezeu este. Da!
  Ce facem cu nelegiurile comise de comunisti?

 3. iar presedintele in exercitiu (de fapt – in problemă!!!) – ca nu e bun decit maximum „zvenovoi”, folosind libajul lui

 4. Ce as mai putea spune – URA, VICTORIE !!! Am cistigat prima runda. Batalia abia incepe, dar inceputul e bun. Ma bucura mult ca AIE si-a aratat caracterul si fermitatea si sper sa continue asa toti cei 4 ani de azi incolo, fiindca cistigind functiile in stat nu este este suficient pentru a ridica tara din noroi si a ridica spiritul national. E mult de lucru pentru noi TOTI si sunt sigur ca PNL isi va pune umarul pentru a contribui la „ridicarea” tarii si instaurarea democratiei adevarate la noi in TARA!

  Success la toti si mult curaj!

 5. Ma bucur si eu enorm pentru victoria repurtata astazi de AIE in fata comunistilor! Sincer sa fiu, dupa cele strecurate in presa din interiorul Aliantei, am avut astazi emotii. Intr-adevar, AIE a dovedit astazi ca include politicieni cu caracter, care ar trebui felicitati pentru probitate, coeziune si solidaritate.

 6. in primul rind trebuie sa se faca o comisie prin cale sa se stabileasca clar, cum a spus doamna Pavlicenco, ca PCRM este in afara legii, activeaza ilegal pe teritoriul RM, si atunci sa fie trasi la raspundere toti care activeaza impreuna cu acest partid, iar oamenilor de la tara prin intermediul M1 sa lise deschida ochii la realitate.

 7. Ai dreptate Vlad, aceleasi sentimente le-am avut si eu, si ma bucur enorm pentru membrii AIE, care au dat dovada de curaj, de pregatire si nu s-au lasat intimidati de bosorogii comunisti alde voronin, misin, calin etc… Acum trebuie sa-i sustinem cu increderea noastra, si totul va merge bine, sunt baieti tineri, foarte bine pregatiti si cu mult curaj si demnitate…
  Voronin cu clica lui nici la degetul lor mic nu poate fi.

 8. Da, Eugen, si sa ceara Curtii Constitutionale sa-si revada hotararea aberanta din 2000, care-i permite lui Voronin sa se afle in functie contrar Constitutiei, pana la alegerea noului Presedinte!
  Practic, de la 7 aprilie, Voronin a uzurpat puterea in stat, aflandu-se in functia si de Presedinte de tara, si de deputat-presedinte de Parlament, si acum iar i-a fost validat mandatul de deputat, deci se afla in incompatibilitate! Iar CC tace, se uita la ceasurile elvetiene sa vada cat le-a mai ramas pana la pensie…

 9. Este o prima victoriea AIE.Va urma si a doua,si a treia. Teama mea este alta:va reusi oare AIE sa valorifice aceasta sansa istorica. Comunistii au spatele puternic sustinut de catre Rusia,iar AIE pare a fi singura cu poporul ei.Nu zic ca este putin,dar nu este suficient. Atata timp cat Moscova va fi pt Occident statul ce nu trebuie deranjat, iar interesele geostrategice ale acestuia din urma nu includ si RM,viitorul mi se pare sumbru.AIE va prelua un mandat extrem de dificil,iar Occidentul va fi inca mult timp observatorul din umbra care nu are motivatie solida pt interventie. Totul se invarte in jurul unor interese,iar terminologia politica (democratie,independenta etc.)este jonglata de catre occidentali cu mai multa iscusinta decat o face Rusia.Rusia actioneaza.Occidentul delibereaza. Nu sunt chiar atat de pesimista,doar ca nu plecarea comunistilor de la putere ne va aduce binele existential atat de mut sperat.

 10. Nu stiu de ce, dar cred, că CC va da dreptate Alianţei. Cred, ca acolo lumea işi dă bine seama, ca vântul şi-a schimbat direcţia. Ce-i drept, nu-mi prea place Ghimpu, dar…. Aşa pare să fie luată hotărârea cea mai bună (la moment).
  Azi undeva am citit, că la noi a avut loc o revoluţie (de catifea). Nu sunt de acord. Până ce s-au produc, după mine, unele schimbări, dar prea departe sa fie numite ele „revoluţie”. Nu va pleca Vorinin cu binişorul (o demonstrează şi evenimentele din ultimele zile, şi replicile lui de bădăran şi beţiv). Nici fiul lui adopriv -Tkaciuk nu s-a potolit, si nici nu o să se potolească. Ei recunosc doar autoritatea forţei. Am nişte presimţiri foarte pesimisme pentru eveniumentele care vor urma. Dar, sunt sigură, ca dacă va fi nevoie, vom ieşi din nou în Piaţă, ca să cântăm noi de data aceasta „Это есть наш последний и решиительный бой….!!!!!”

 11. pt dna Pavlicenco
  Ati scris un articol foarte bun, in care faceti o analiza cat se poate de pertinenta a situatiei politice de moment. Intr-adevar, marea greseala-capcana a lui Voronin e ca a tins cu tot dinadinsul sa devina spicher, pentru a controla in continuare totul ce misca in RM. Dar atunci el inca nu isi imagina ca opozitia va provoca alegeri anticipate, pe care le-a si castigat. Acum Voronin e simplu deputat, desi se crede cum se credea: presedinte in exercitiu, dar nu interimar. Aseara Turcanu a si recunoscut ca daca parlamentul declara printr-o hotarare functia de sef de stat vacanta, M Ghimpu devine presedinte al RM interimar, care va putea desemna premierul. Ma intreb, oare cum vor reactiona comunistii la o asemenea turnura? Vor contesta decizia parlamentului la CC? Foarte probabil, dar oare CC le va putea da dreptate comunistilor?

 12. Precizare
  Pana la declararea de catre parlament a functiei de sef de stat vacante, VORonin e presedinte interimar. A zis si Turcan. Foarte curand Nahrenul va deveni simplu deputat sau cel mult sef de fractiune, caci nu-mi inchipui sa pretinda la functia de vice-spicher. Dar mai stiti? Poate o sa vrea sa devina si vice-presedinte de parlament?

 13. alianta asta, a Dvs. a dat dovada de inpotenta! asa cum e voronin, dar nu au putut! si pina aici e totul clar. nu e clar cu soarta srl-ului Dvs!!! desi am impresia citeodata ca dati dovada de adulter, si sa va dea ajutor ruminii, cu banii, ce aveti sa faceti mai departe fara de finantare rumineasca? ea doar s-a dus in alta parte! pe care nu o aveti???? a fost cel putin prezentarea cabinetului din umbra! am propunere! sa ne amuzati cu alte propuneri! ati facut-o pina acum!

  am o alta propunere!- tradatorul Tarii.!!!
  DVS. sunteti in primul rind. pe cine propuneti in al 2-lea rind? doar sa fie KGB-ist, nomenclaturist sau autoproclamat liberast (spre ex. ca Tov. Urekila liberastul democrastul!)

 14. to Marcu

  tu scrii: „alianta asta, a Dvs. a dat dovada de inpotenta! asa cum e voronin,..”

  Da ce, nu te-a satisfacut?

 15. Pt Marcu

  PNL nu a avut niciodata finantare din Romania.
  Dumneata, totusi, ai niste complexe si frustrari, pe care, din pacate, nu le poti tine acasa.

 16. …lui Marcu.

  Mujik, idi vorui.

 17. Dna Pavlicenco! Dvs asa si nu ati raspuns la intrebarea mea – ce aveti Dvs. din tat rahatul asta? Ghimpul o sa-si legifereze paminturile furate prin neamuri responsabile de la cadastru de la Colonitsa! Filea biznisul!, iar Lepadatura de urechean-nomenclaturistul care nu se ,,vinde”? si tovarasul/dl Filea contrabandistul?

  -Dvs. chiar credeti?
  – chiar?

 18. Pt Marcu

  Nu inteleg ce intrebati. Nu am nimic in comun cu Ghimpu, Urecheanu si Filat. Am chemat sa fie votate partidele pe care ei le conduc pentru a demola mafia comunista. Nu am nimic din asta. Nu am facut-o pentru functii. Mi-am facut datoria de cetatean. Va rog, daca mai aveti ceva de intrebat, intrebati sa inteleaga toata lumea clar, inclusiv eu.

  In privinta securitatii – pentru ca era foarte confuz si mincinos – am sters postarea. Nu am avut niciodata nimic absolut cu nici o securitate.

 19. repet pentru Dvs. si cei neconfuji. cum o sa pledati pentru ghimpu Colonistul? filatul contrabandistul (contrabanda i-a fost increminata de rumini!!!) si Urechean- am greata.

  exact a-ti pledat pentru partidul colonist, contrabandist si Doamne ucigal crucea!!! eu tot spun ca nu aveti nimic din asta. dar,! chiar sa schimbam pe Voronin pe alte …?????? eu tot apropo mi-am facut datoria de cetatian al Moldovei ( spre deosebire de dvs. nu a ruminiei! si cu asta ma mindresc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

 20. Katalan

  ia by posheol. no voispitanie ne pozvoleaet. sprasi u Fili. on tebe pomojet. nu, do Fili, poprosi u Vitalii. ana pri dilah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *