Liderii AIE trebuie sa-si asume sacrificiul

tornado.jpgUrmaresc si eu cu mult interes si cu sincera preocupare declaratiile de presa si comentariile despre evenimentele ce se produc si despre ce se poate produce in politica noastra.

Observ si atentia sporita pe care o acorda evenimentelor analistii mai prorusi si cei de peste Nistru. Cei care, pina mai odinioara, doreau sa cada Voronin, acum se declara speriati si indignati de declaratia lui Vlad Filat privind necesitatea orientarii R.Moldova spre NATO – multasteptata si salutara, pentru ca vine si de la forta cu cea mai multi deputati in Parlament. Practic, ramine un adevar «etern» pentru destinul nostru – lupta se da aici, intr-o societate si mai polarizata dupa zece ani de guvernare antinationala dezastruoasa, – intre orientarea euratlatinca si raminerea pe loc, ce ascunde satisfacerea interesului geopolitic al Kremlinului si al separatistilor de la Tiraspol.pisica-pe-perete.jpg

Desigur, situatia nu este deloc usoara ori limpede. A spus bine cine a spus ca «functii in stat sint trei, iar lideri sint patru». Dar nu cred ca e doar aici problema. O alta problema ar fi ca aceste functii, in afara celei de speaker, nu sint sigure si stabile. Si noi stim – in pofida declaratiilor incurajatoare ale liderilor AIE de a avea intre ei o intelegere perfecta – ca «debarcarea este principiul convietuirii politice la moldoveni» – e rodul observatiilor mele in acesti 18 ani de postIndependenta in R.Moldova.

Cred ca, in cadrul negocierilor, liderii merg pe cioburi de sticla, pentru ca sint multe aspecte delicate – nu toti au in spate fractiuni dupa cum isi doresc functii, nu toti au pregatirea profesionala pe masura, fiind impinsi in fata ca lideri de factori colaterali, fiecare are in spate finantatorii campaniilor electorale, cu «viziunile lor» asupra partajarii responsabilitatilor, ca sa nu spun a functiilor, ca e tot acolo.

Am citit si apreciat artricolul semnat de Nicolae Negru in «J.Ch.» privind frica liderilor de a-si asuma functia de prim-ministru. Asta m-a si facut sa scriu acest comentariu.

Cred ca incertitudinea ce survine de la declaratiile mai incifrate si intransparenta negocierilor liderilor AIE are la baza aceasta frica de guvernare. Si fiecare, probabil, se gindeste, in forul sau interior, sa ii revina alcuiva functia de prim-ministru. Situatia social-economica e grea si perspectiva – trista. Parerea mea e ca, in aceste conditii, functia de prim-ministru ar trebui sa si-o asume Marian Lupu. Nu ma refer la ce vrea Lupu sau la toate scenariile juridice ce deriva din aplicarea legislatiei in functie de votarea-nevotarea Guvernului sau a sefului de stat. Ma gindesc, pur si simplu, cum ar fi etic si logic, intr-o situatie foarte incurcata, unde sint asemenea factori subiectivi ca orgoliile, incertitudinile si temerile personale.

Sigur, daca PLDM a luat cel mai mare numar de mandate, ar trebui sa insemne ca Vlad Filat ar trebui sa isi asume povara de sef al Guvernului. Se vede, insa, ca prefera sa fie speaker, pentru a nu se pomeni debarcat de parteneri. Da, insa aceasta ii paste pe toti. De ce atunci Filat, cu experienta de a fi a doua persoana in Guvern pe timpul lui Ion Sturza, nu ar accepta o asemenea raspundere? Poate pentru ca nu e economist, ci e jurist? El, insa, pricepe si e competent in foarte multe domenii, isi poate lua consilieri valorosi, are receptivitate! Ori pentru ca nu vrea sa lase Fractiunea parlamentara pe mina lui Alexandru Tanase, bunaoara? Cred ca vizibilitate mediatica va fi si in Parlament, si in Guvern. Poate presupunerile mele nu sint corecte, insa eu nu le-as exclude.

Pe de alta parte, Marian Lupun este economist, a lucrat in Guvern, a venit printre democrati dupa mai multi ani de sedere alaturi de comunisti, care au lasat mostenirea respectiva. Oare nu lui i-ar sta cel mai bine sa asigure o continuitate in sensul responsabilitatii, dar si o schimbare, in sensul altei esente, pe care vrea sa o imprime noii guvernari?

Cit priveste asumarea functiilor de prim-ministru de catre Mihai Ghimpu sau Serafim Urechean, mie imi lasa un gust amar, pentru ca nu ma paraseste senzatia ca cineva mai de dreapta poate fi trimis, cu buna stiinta, la ghilotina: s-ar putea ca unul sa nu stie unde merge, iar altul – nu are incotro.

Care ar fi concluziile? Nu e deloc simpla situatia, mai ales cind devine tot mai clar ca tandemul Rosca-Tkaciuk pare a fi pus pe fapte foarte rele. Rosca ameninta cu multa agresivitate, ranchiuna si rautate ca «nu mor caii, cind vor ciinii». Eu inteleg asemenea pozitie ca una intransigenta in sensul rau al cuvintului, adica ireconciliabila fata de AIE.

Nu e simpla situatia si sfatul meu ar fi ca AIE sa adopte niste principii ce ar putea fi salvatoare pentru imaginea partidelor componente, dar care ar fi si amortizatoare pentru populatia ce nu va suporta inca o tradare din partea unora din AIE, fapt ce ar mai genera o depresie generalizata, ca dupa 4 aprilie 2005.

Este vorba de un dialog cit mai sincer intre liderii AIE, cu angajamente ferme si clare anuntate presei si opiniei publice.

De asemenea, liderii AIE trebuie sa faca tot posibilul ca oamenii sa nu fie urmariti de ideea ca nu isi apartin. Si eu as vrea sa cred asta, dar inca nu pot.

Ar fi foarte incurajator pentru populatie daca liderii AIE ar avea un dialog permanent, constant si sincer cu oamenii, mizind pe transparenta in actiunile lor, pentru a si-i face aliati pe cetatenii ce asteapta de la ei, cu multa speranta, schimbarea radicala a calitatii si a obiectivelor guvernarii.

Ma pronunt, in continuare, contra functiei de sef de stat si aici ar trebui, cred eu, gasit consensul. Aceasta functie a fost doar distructiva pentru R.Moldova. Inteleg, e foarte greu sa o anulezi, dar nimic nu e imposibil. Avem nevoie de un prim-ministru puternic, de un presedinte de Parlament, de echipe care sa nu depinda si sa se roteasca doar in jurul unei persoane, avem nevoie sa se manifeste mai multa incredere in vicepresedintii partidelor la tintirea in functii.

Nimeni nu vrea astazi sa fie prim-ministru, pentru ca nu e o functie independenta, responsabila – asa cum nu a fost in acesti ani. Pentru ca e o functie de sacrificiu. Si atributiile acestei functii trebuie consolidate.

Celor ce se tem sa fie debarcati de colegi as dori sa le spun ca populatia noastra e «jeloasa» si se vor putea ridica din nou. Important este sa le fie curate gindurile, scopurile, sa fie in consens deplin cu forul lor interior.

Liderii AIE trebuie sa-si asume sacrificiul, pentru ca guvernarea in urmatorii ani va fi una de sacrificiu. Dar daca te-ai zbatut sa vii la guvernare, acum nu trebuie sa te temi de raspundere. E nevoie de caractere in politica noastra si este acum sansa sa se demonstreze ca ele pot exista, intr-adevar, si in R.Moldova.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. Foarte bun articol si bate in tinta.

  Am mers CU SUCCES pina aici, deci, déjà INTRAM IN ALTA PERIOADA, cind TREBUIE sa recladim CU MAI MULT CURAJ structurile de stat..

  Pentru aceasta avem tot ce ne trebuie, deci, nu mai este cazul sa ne simtim dependenti de pcrm. Timpul lor a trecut!
  Sa le fie clar ca nu vom ceda comunistilor NICI UN PAS INAPOI !
  Liderii AIE trebuie sa fie SIGURI ca noi suntem alaturi, ii sustinem si suntem hotariti sa mergem inainte!
  Deci, nici un pas inapoi, ci mergem IN MOD HOTARIT numai inainte!

 2. ACUM, ca nici o alta data, TREBUIE sa actionam in mod decisiv,
  sa GINDIM si sa actionam numai POZITIV.

  Orice sovaire ar fi in detrimentul nostru.
  Altfel, imediat ar aparea intrebarea: De ce, dar, am mers pina aici?

  De ce, dar, au fost 7 aprilie, 3 iunie, 29 iulie?

  Este inadmisibil, deci, sa cedam victoria noastra kamunistilor.

  Chiar ma mir, cum poate un oarecare Voronin, care are atitea nelegiuiri comuse,
  sa mai tina capul sus in fata poporului si sa mai spere la vreo functie in stat??

  Ce fel de obraz are omul acesta? – Deci, iata cum sunt de grosi la obraz kamunistii.
  Afara pcrm! Ati adus tara in prag de colaps economic,
  ati conditionam emigrarea masiva o populatiei, destramind, astfel mii de familii…

 3. Un articol dupa mine foarte bun!Doamna Pavlicenco analist politic puternic.STIE EA CE STIE!cine si ce poate si merita

 4. Foarte bun articol. Exact asta si asteptam. Sa aveti parte de numai bine.

 5. Президент исчерпан
  // Как Дмитрий Медведев попрощался с Владимиром Ворониным

  http://kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1225244

  „Se vede, insa, ca prefera sa fie speaker, pentru a nu se pomeni debarcat de parteneri. Da, insa aceasta ii paste pe toti.”

  Неужели такое возможно? Такое недоверие и такие взаимоотношения обычно присутствуют в уголовном мире среди подельников.

 6. Pilonul puterii va deveni Speaker-ul.
  Dupa prostia pe care au facut-o comunistii cu dubla postura pentru Voronin ei nu au cale de intoarcere. Comunistii inteleg acest lucru. „Ori totul, ori nimic”. Nu merge vorba de 3 functii supreme ci doar 2.
  Deacord cu dna Pavlicenco. Lupu ar trage postura de Premier (desi, personal, nu-l simpatizez).
  Sa traim si sa vedem. Sper sa cada constructia putreda pe nume PCRM!

 7. Am asteptat un asemenea articol de la dna PAVLICENCO, si iata ca-l avem postat. Realiatatea politica moldoveneasca e intr-adevar extrem de complexa. Dupa toate apartenetele, vom avea alegeri anticipate. Voronin nu va ceda; intrebarea e daca se vor gasi cele 8 voturi si se pare ca nu se vor gasi. In aceasta situatie ma intreb daca liberal-democratii vor putea si daca, mai ales, vor dori sa formeze noul guvern. Dupa mine, in aceasta situatie AIE ar trebuii sa preia conducerea in parlament si alte structuri adiacente, dar GUVERNUL – NU!!! Sa vedem cum se descurca Vornin in urmataorele luni cu achitarea salariilor si a pensiilor!!! Inteleg ca vom avea niste luni extrem de interesante din punct de vedere politic; e important ca oamenilor sa nu le fie a lehamite de ce se intampla la Chisinau, dar sper ca liberal-democratii sa fie solidari si coerenti in actiuni pentru a-l dobora definitiv pe VORonin.

 8. Вообще, на мой взгляд, самое лучшее в личном блоге, так это самопознание.

 9. Nu vor jigodiile sa plece binevol vor garanti.E necesar de al numi pe Mihai Gimpu procurorul jeneral si prin prizma legislatiei europene cà a noastra imperfecta si contrar celei europene,facuta de ei pentru a se apara pe sine nu ordinea de drept si poporul de al da pe mina justitiei la duba cu el si compania!

 10. Catre liderii AIE

  Nu va lasati intimidati de jocurile (mai mult psihologice) ale lui Vornin.
  El vrea sa va incerce de minte, sa semene frica cu intilnirile de la Soci etc.
  Oare nu este clar ca Medvedev, de fapt, si-a luat ramas bun de la Voronin?

  Acum Voronin vrea cu orice pret sa scape de JUDECATA ce il paste.

  Fiti PUTERNICI!
  De fapt, sunteti puternici! Trebuie doar sa constientizati cit de puternici sunteti!

  FIIND impreuna UNITI sunteti foarte puternici! Iata de ce, acesti ratati in frunte cu Voronin incearca acum sa dezbine AIE, prin propuneri la convorbiri cu partidele aparte.

  Nu va lasati provocati! Nici un pas inapoi! Timpul lor a trecut!
  Deja AIE are tot dreptul moral si juridic sa comande si sa dirijeze muzica.

  Actionati asa ca sa se DUMIREASCA si sa-si stie unde le este LOCUL.

  Deci, demonstrati coieziune si consecventa!!!

  NICI UN PAS INAPOI!

 11. Catre Iurie Rosca,

  Dle Rosca eu sunt una din miile care veneam la chemarea ta in piata (PNAM) sa strigam impreuna: Jos comunistii! Jos Voronin!

  Deci, eu va stiu prin ce ati trecut si eu NU CRED ca ACUM AVETI ALTA INIMA.
  Nu cred ca sunteti un MAGAR RATAT cumparat defitiviv de comunisti .

  Ci cred ca Voronin te-a constrins, sub amenintare (tu stii mai bine cum a fost!), ca sa colaborezi cu ei.

  Iata de ce, cred, ca POPORUL inca te poate ierta. Deci, ACUM inca nu este PREA tirziu sa faci ce a facut Dl Lupu!

  Iesi din mijlocul lor cu o declaratie PUBLICA despre ADEVARATELE tale conceptii vizavi de tot ce se intimpla.

  Cereti iertare pentru greselile comise,
  caci Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, dar vrea ca el sa se indrepte!

  Da dovada de INTOARCERE CU FATA SPRE NOI!
  Adica,
  Fa o mioscare pe tabla de shah, sa-i dam MAT lui Voronin.

  Tu stii ce ai de facut. Deci, acum este miscarea TAcate te va salva! Nu rata momentul!

 12. Catre Iurie Rosca
  corectez fraza:
  Tu stii ce ai de facut. Deci, acum este miscarea TA care te va salva! Nu rata momentul!

 13. Adresare catre deputatii din partea fractiunii pcrm!

  ACUM, cit nu-i ptrea tirziu, iesiti din pcrm, URMATI-I EXEMPLUL lui MARIAN LUPU!
  LEPADATI-VA DE SATANA comunista, ca sa nu ajungeti sa fiti judecati in corpore impreuna cu Voronin!

  Faceti un bloc din cadrul fractiunii voastre PENTRU A VOTA CU AIE!

  Tara este un prag de golaps economic. Nu ratati aceasta sansa de a rezolva ACUM problema voastra.

  Da, PROBLEMA VOASTRA! Caci intr-adevar este a voastra.
  Caci AIE se poate lipsi de voi,
  caci pentru noi alegerile anticipate, DESI NU LE DORIM, totusi va fi o mare biruinta impotriva voastra!

  La viitoarele alegeri voi nu veti mai putea avea decit maxim vreo 15 madate.

  Caci si cele de acum, le-ati obtinut prin frauda, prin santaj, prin constringeri etc.

  Luato aminte ce va spun!

 14. PCRM A DEVENIT UN PARTID AL MINORITATILOR.

  PROBABIL CA ATI VAZUT CA LA PLENARA, S-A VORBIT NUMAI IN limba rusa.

  DE CE NU AU VORBIT IN LIMBA TARII??

 15. Pt Vlad

  Intr-un anumit sens poate ca e rational sa ramina situatia cum e, sa fie anuntate alegeri anticipate la anul si Guvernul comunist sa incerce sa gestioneze criza si efectele guvernarii comuniste dezastruoase. Insa aici se pune problema daca ei nu vor da totul pe criza, pe instabilitatea politica si daca AIE va avea puterea sa stea fata in fata cu gruparea comunista ramasa in Guvern si Presedintie. Eu am aici temeri.

 16. Pt Valenta

  Cred si eu ca Mihai Ghimpu ar fi bun de Procuror General si sa-si ia si niste adjuncti buni, fermi, avind caracter si aplicind integral legea. Va fi o lupta mare intre exponentii sistemului vechi si exponentii sistemului nou.

  Sint de acord ca Medvedev parca a pus cruce pe Voronin. Ma intreb, insa, daca Medvedev nu a gasit un „alt Voronin” printre cei patru lideri.

  Si inca ceva. Voronin, vazind, probabil, ca l-a abandonat si Medvedev, s-ar putea sa se fi inversunat sa le demonstreze la toti, inclusiv rusilor, ca „nu mor caii cind vor ciinii, asa cum a amenintat Rosca.

  Desigur, comunistii se tem de puscarie. De aceea nu vor sa cedeze puterea, care, este adevarat, nu se da, ci se ia. Si daca liderii AIE, alianta intreaga, nu ii va trage la raspundere pe hoti si criminali, pe ucigasi, va fi o noua dezamagire si depresie.

 17. Pt laur

  Dupa zece ani de guvernare comunista, societatea – in loc sa se uneasca si sa fie depasite diferentele de limba, de viziuni, neincrederea intre segmentele care vad diferit viitorul RM – a ajuns si mai polarizata. De ce? Pentru ca acesti banditi comunisti pot cistiga numai prin impartirea oamenilor, ceea ce au si facut metodic, prin legislatia adoptata si prin actiunile lor. Ei au vorbit mereu ruseste, sa nu-si piarda segmentul de electorat alogen, pe care nu-l vrea proeuropean. Din pacate, avem si moldoveni de origine romana, de la tara, care inca nu inteleg adevarul, se tem de viitor si asteapta, iremediabil, sa revina trecutul „mai satul si mai sigur”. PCRM si gruparea antinationala, antiromaneasca, antieuropeana comunista sint coloana a cincea a Rusiei, uneori bagindu-se in fundul rusilor ca musca in … calului, in caz contrar, ramin fara liman. Votul democratic doar ii poate demola. Si caracterele de care trebuie sa dea dovada liderii AIE – presedintii si vicepresedintii partidelor componente ale aliantei.

 18. Daca nu se vor gasi cele 8 voturi pentru a alege un Presedinte democrat, atunci exista si varianta „B”, sa fie realesi judecatorii Curtii Constitutionale, care s-au compromis total, si noua CC sa explice, ca aflare lui Voronin in functia de presedinte in exercitiu dupa 7 aprilie 2009 este anticonstitutionala, si atunci intervine vacanta functiei de presedinte al republicii, care va fi ocupata de presedintele parlamentului nou-ales. Chiar daca se va ajunge la alegeri anticipate in 2010 din cauza nealegerii noului presedinte de tara, macar sa nu mai fie Voronin in aceasta perioada…

 19. Multi mai continua sa se teama de URS. Frica asta ne-a fost inculcata cu buna stiinta, pentru ca astfel ei ne manipuleaza.
  Ca daca noi nu am avea frica, ei ar PIERDE CONTROLUL asupra noastra.

  Si de ce sa ne fie frica???
  Eventual, unii gindesc ca daca nu le vom acorda fotolii comunistilor, atunci Ursul se va supara si nu va mai vrea sa ne dea imprumutul. Dar de ce gindim negativ???

  Spuneti, Va rog, oare este asa ceva scris undeva ca o conditie?? De ce, dar, credem asa, chiar si daca nu o spunem deschis, ci doar zicem, vai, ce colaps economic ne asteapta…?

  Cred ca avem o MARE PROBLEMA. Si problema este in noi. Ei zeci de ani ne-au maltratat psihologic cu frica, inculcindu-ne ginduri negative ca NOI nu vom putea (simplu spus) trai fericiti fara ei.

  Insasi Medvedev a spus ca va colabora cu noi, indiferent cine este la putere. Pai, daca are CUVINT sa se tina de cuvint.

  Dar daca nu – se va scoate la IVEALA faptul ca a fost un truk electoral in sustinerea comunistilor.
  Dar, cred ca ei nu vor admite sa fie VAZUTI rau de o lume intreaga.

  Si inca ceva: Ce probleme avem noi cu RUSIA? Noi ACUM avem probleme cu nelegiuitii acestea de kamunisti.

  In ce priveste armata a 14-ea, pai, lasati-o sa fie o bataie de cap mai mult a Occidentului, care tolereaza asa ceva.

  Caci Occidentul stie foarte bine in ce situatie suntem si vad, ca nu sar repede sa ne ajute,
  ci ne tin doar in situatie de tampon, intre Est si Vest, dar de fapt, pare-se le este in cot de noi.

  Daca este asa, pe noi sa ne intereseze doar ce se intimpla pina la Nistru.
  Caci avem destule probleme la noi acasa.

  Caci Stalin a croit granite aiurea, dind paminturile noastre Ukrainei iar Transnistria ne-a dat-o noua, ca sa avem PROBLEME teritoriale cu Ukraina. Deci a certat doi vecini.

  Stalin ne-a dat TRANSNISTRIA, dar a facut asa ca NICIODATA sa nu ne apartina.
  Ci ne-a atras intr-un razboi inegal… si inutil!

  EU, daca vrea sa evite probleme in zona, TREBUIE sa accelereze anularea consecintelor Pactului criminal Molotov – Ribbentrop. Si atunci niciodata nu vor mai fi dispute teritoriale cu UKRAINA.

  Nu va mai temeti de URS, caci ei ACUM au destule probleme in tara lor.
  Iar in viitorul apropiat PROBLEMELE lor vor creste si se vor inmulti.

  Noi nu avem de gind sa atacam Rusia, sa fie pe pace. Rusia, deja, cam isi retrage mofturile imperiale

  deci, sa ne dumirim, si sa GINDIM POZITIV, zimbind larg, diplomatic Rusiei.

  Iar de comunism, nu va mai fie frica, PRIVITI cum PICA!

 20. Pt Roman

  Sint de acord cu aceasta varianta. Insa cele spuse in comentariul meu nu se anuleaza prin aceasta varianta.

 21. Yes, really. So happens. We can communicate on this theme. Here or in PM.

 22. anticriminal=anticomunist

  multumim pentru comentariul dvs.

 23. Sunt de acord si sustin argumentele Valentinei si ale lui Radu. Trebuie neaparat sa fie pus in perspectiva metoda scenariilor care nemijlocit sa evite mentinerea celor vechi în cadrul nou… afara cu ei!

 24. Excuse, that I interfere, but, in my opinion, this theme is not so actual.

 25. cred eu ca societatea trebuie sa fie foarte activa, asa cum a fost la momentul alegerilor. In caz contrar cei pe care ii sustinem pot sa piarda, iar daca vreti – cei pe care nu-i dorim – sa cistige.

 26. Completely I share your opinion. Idea excellent, I support.

 27. To Blasiabub

  Even if this theme is not actual but with our support will be very important. We have to plan the next step from now…

 28. Da, dna Pavlicenco, aveti dreptate, FURTUNA se apropie. Sa vedem acum FATA adevatara a Dlui LUPU!

  Doamne fereste sa ne tradeze!

 29. Try to look for the answer to your question in google.com

 30. It exclusively your opinion

 31. Se apropia 27 august – 20 de ani de la Marea Adunare Nationala din 1989.
  Poate FACEM acum ceea ce nu am izbutit atunci??

 32. Odata ce liderii din AIE se tem de guvernare ca „dracul de tamiie” , socot ca AIE v-a prelua conducerea in parlament si alte structuri adiacente, dar presedintele nu v-a fi ales si v-a ramine Voronin, care poate cere candidatura primului ministru din partea AIE . AIE va emite legi si v-a guverna, vor avea posibilitatea sa arate la ce sunt capabili pina pe la primavera, si dupa alegeile anticipate din primavara-vara anului 2010, reesind din situatia politico-economica actuala, foarte posibil ca membrii aliantei sa nu mai treaca in viitorul parlament. Sper ca reprezentantii comunistilor nu vor citi acest comentariu…

 33. Vivat AIE!
  Bravo lideri! Bravo Lupu ca nu ne-ai tradat! Mai sunt OAMENI CU DEMNITATE…
  Uraaaaaaaaaaaaa! Sa stie URSUL, ca Lupu nu se vinde!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *