„Timpul”, 11 august 2009
Constantin Tănase: «Ce nu s-a scris in Declaraţia AIE ?
Citită altfel, Declaraţia despre constituirea Coaliţiei de guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană este un rechizitoriu care conţine lista crimelor comise de regimul Voronin timp de opt ani de zile. Evident, acest rechizitoriu nu e complet. Totodată, documentul semnat de liderii celor patru partide este un fel de declaraţie de intenţie. Evident, nici ca declaraţie de intenţie documentul nu e complet.
In respectiva Declaraţie a încăput atâta cât s-a putut negocia la această etapă. Cu toate că există această scuză, semnele de întrebare rămân, deoarece Declaraţia AIE (cam aşa s-ar abrevia denumirea Alianţa pentru Integrarea Europeană) este mai importantă prin ceea ce nu conţine, decât prin ceea ce conţine.
Astfel, angajamentul despre „promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă” mi se pare mai puţin important decât nişte prevederi ce nu au fost incluse în Declaraţie – cea privind statutul de neutralitate a R. Moldova sau cea privind relaţiile cu CSI. La fel stau lucrurile şi cu celelalte angajamente incluse în Declaraţie. Aşa, de exemplu, când citim în Declaraţie că Alianţa pentru Integrarea Europeană se angajează în faţa societăţii să procedeze la „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească”, nu ştim cu claritate ce se are în vedere. Să înţelegem că prin „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat” se are în vedere şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de uzurparea puterii? Ori, şi mai simplu – societatea doreşte să ştie: va fi tras la răspundere Voronin personal sau nu? In campania electorală principalele componente ale AIE au promis alegătorilor că, dacă vin la putere, îl vor da pe Voronin pe mâna justiţiei. Cum rămâne cu această promisiune – ea se conţine în „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat” sau nu se conţine? (in foto – un hotel de sapte stele in Dubai)Un alt angajament ce figurează în Declaraţie se referă la „eliminarea implicării abuzive a statului în activitatea de antreprenoriat”. Foarte bine! Dar ce se va întâmpla cu acei care timp de opt ani s-au implicat abuziv în această trebuşoară, devenind milionari? Vor răspunde în faţa justiţiei sau nu? În Declaraţie se mai promite „garantarea independenţei sistemului judecătoresc şi finalizarea reformelor în domeniu”. Foarte bine! R. Moldova însă a pierdut milioane la CEDO. Cum rămâne cu judecătorii care s-au ocupat de aceste dosare? Vor fi pedepsiţi sau ba?
Inţelegem foarte bine că într-o Declaraţie de acest gen nu e loc pentru detalii. Înţelegem şi în ce chinuri se nasc asemenea declaraţii… Dar şi autorii ei trebuie să realizeze că lumea aşteaptă schimbări concrete. Liderii AIE trebuie să-i convingă pe alegători că nu au minţit în campania electorală, că nu sunt ca acei care au fost la putere până acum. Şi încă un detaliu, foarte important: liderii AIE trebuie să realizeze că, venind la putere, statutul lor s-a schimbat, ei nu mai pot conta pe indulgenţa de care a dat dovadă faţă de ei presa care i-a sprijinit şi că, de acum încolo, presa independentă, care-şi respectă statutul şi cititorii, va fi în opoziţie cu Puterea. Spunem acest lucru din start, căci noi avem precedente triste în acest sens şi ştim cum se poate comporta cu presa o opoziţie democratică, ajunsă la putere…»
Imi pare bine sa vad in acest articol pus degetul de rana. Neutralitatea militara antinationala si aflarea in cadrul CSI sint un compromis facut PD, insa sint regretabile, foarte regretabile. Ma tem sa nu fie o capcana din partea fortelor prorusesti, prezente ca un cal troian in AIE, avind ca misiune si asigurarea intangibilitatii clanului Voronin… Timpul va arata daca e asa sau nu. VP
Reproducem textul Declaratiei privind crearea AIE:
DECLARAŢIE privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”
Partidele democratice care au acces оn Parlamentul R. Moldova оn urma alegerilor anticipate de la 29 iulie 2009: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa „Moldova Noastră”,
Răspunzând aşteptărilor legitime ale cetăţenilor R. Moldova privind instituirea unei guvernări democratice, eficiente şi responsabile, care să asigure bunăstarea populaţiei, pacea socială, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi integrarea ţării în familia popoarelor europene,
Asumându-şi întreaga responsabilitate politică, declară constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”.
„Alianţa pentru Integrare Europeană” se angajează în faţa societăţii să realizeze următoarele obiective majore:
1. Restabilirea statului de drept
• Garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
• Asigurarea libertăţii mass-media şi reformarea audiovizualului public.
• Eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească şi a colaborării dintre ele.
• Asigurarea funcţionalităţii democratice a instituţiilor statului.
• Garantarea independenţei sistemului judecătoresc şi finalizarea reformelor în domeniu.
• Reformarea structurilor de forţă în conformitate cu standardele europene.
• Investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată, cu participarea experţilor independenţi şi a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale.
2. Depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice
• Elaborarea şi aplicarea programului de combatere a crizei economice şi financiare.
• Eradicarea sărăciei. Gestionarea corectă, onestă şi transparentă a banului public.
• Optimizarea cheltuielilor administrative şi reorientarea banilor economisiţi către sfera socială.
• Liberalizarea economiei, eliminarea monopolurilor şi a birocraţiei excesive, optimizarea sistemului fiscal şi financiar.
• Eliminarea implicării abuzive a statului în activitatea de antreprenoriat.
• Restabilirea şi consolidarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale.
3. Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale
• Demontarea „verticalei puterii” şi eliminarea discriminării pe criterii politice în procesul bugetar şi cel de alocare a investiţiilor către autorităţile publice locale.
• Asigurarea autonomiei autorităţilor publice locale în conformitate cu standardele europene.
4. Reintegrarea teritorială a Republicii Moldova
• Continuarea procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene.
• Asigurarea transparenţei în procesul de soluţionare şi identificarea unui mecanism viabil pentru reglementarea complexă a problemei transnistrene.
5. Integrarea europeană a Republicii Moldova şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile
• Negocierea şi semnarea Acordului de asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.
• Promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă.
• Restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina.
• Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră.
• Refacerea imaginii R. Moldova în lume şi restabilirea încrederii în plan intern şi extern.
Pentru realizarea interesului naţional, „Alianţa pentru Integrare Europeană” se angajează să realizeze o bună guvernare, orientată spre îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor R. Moldova.
Vlad Filat, preşedintele PLDM
Mihai Ghimpu, preşedintele PL
Marian Lupu, preşedintele PDM
Serafim Urecheanu, preşedintele AMN
Chişinău, 8 august 2009
„societatea doreşte să ştie: va fi tras la răspundere Voronin personal sau nu?”
Разумеется – нет. Договорятся. Ворон ворону глаз не выклюет.
Da, d-na Pavlicenco, si eu mi-as fi dorit ca acest document sa includa cele spuse de dvs. Inca nici eu nu mi-am risipit indoielile legate de Lupu, complet. Insa cred ca putem recunoaste ca este un progres fata de situatia de pana acum. Mentionez ca si eu sint un promotor al ideii de aderare a Moldovei la NATO. Cred ca deocamdata se merge pe politica pasilor marunti. Am incredere ca se va ajunge, inevitabil, si acolo. Sa urmarim mai departe evolutia lucrurilor, sa vedem Guvernul creat si presedintele numit, si apoi ne putem apuca de treaba.
Lui Marian Lupu,
care a spus ca citeste comentariile noastre:
A ‘good’ person can have an overwhelmingly positive effect on their environment.
For instance, when you throw a stone into a pool of water, it ripples out into an expanding circle far vaster than the size of the stone.
In the same way a kind word or good action creates infinite positive energy, which resounds all over the universe.
Do it now!
Apartinenta la CSI trebuie conditionata: Scopul CSI trebuie sa fie imbunatatirea relatiilor economice si atat. Daca CSI obtine un character militar / strategic in orice fel, Moldova trebuie sa se retrage.
De asememnea, neapartinenta la NATO trebuie conditionata cu (1) retragerea trupelor Rusesti din Transnistria pana la sfirsitul 2010, si (2) neimplicarea Rusiei in aventurile militare externe, de exemplu un nou razboi Russo-Georgian.
Zimbru, eu nu inteleg un lucru: cum poti adera la UE, tu fiind ca tara intr-o alta organizatie similara, numita CSI? Asta se numeste pe romaneste a fi cu fundul in doua luntre. Ori CSI, ori UE, hotarati-va o data.
In al doilea rand, sinteti putin naivi (scuze de termen dar asta e) sa credeti ca neapartenenta la NATO ii va induiosa pe rusi atat de tare, si ei, din politete si buna crestere, se vor retrage din Transnistria. Asteptati mult si bine, asta nu se va intampla (dovada ca pana acum, cu tot statutul neutru al Moldovei, nu au facut-o, si nici nu dau semne ca ar face-o). E timpul ca Moldova sa se decupleze de Transnistria, dupa modelul Ciprului, si prin bunastarea economica, va atrage si acea bucata de pamant dupa ea, mai tarziu. Daca stati sa asteptati asa la nesfarsit, nu mai intrati in UE in vecii vecilor.
Jay,
corect, granita pe Nistru… si eliminarea consecintelor Pactului Ribentrop-Molotov. Iar aderarea noastra trebuie sa fie PRIN Romania la UE si NATO, mai bine zis, noua ne este mai simplu sa ne UNIM cu Romania si celelalte vor veni de la sine.
Sa nu mai cautam noi PRIN CSI sa ajungem in Europa… Am vazut pina acum unde am ajuns cu CSI – in fundul gropii.
Liderul AMN, Serafim Urechean:
„Partidul Comuniştilor şi chiar singur Voronin conştientizează că provocarea alegerilor anticipate în 2010 va conduce la plecarea PCRM din viaţa politică. Este bine ştiut că vor ajunge la 10-15% sau cel mult 20%”.
Raţionamentul liderului AMN, Serafim Urechean, este uşor de înţeles: Legislaţia în vigoare şi noua configuraţie politică din Parlament le permite liberal-democraţilor să scoată Compania publică de televiziune şi radio de sub influenţa comuniştilor. (Conform legislaţiei, preşedintele acestei companii este ales de către Parlament cu majoritate simplă). Mai mult, numărul de mandate pe care îl are (53 de mandate) îi permite Alianţei pentru Integrare Europeană să formeze Guvernul, să schimbe procurorul general şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate. În acest caz, în foarte scurt timp adevărul despre evenimentele din 7 aprilie v-a ieşi la suprafaţă, iar deţinerea controlului asupra Executivului le va permite necomuniştilor să descopere delapidările de fonduri comise de comunişti în cei 8 ani de guvernare. Toate acestea bine mediatizate plus pierderea controlului asupra mass-media va complica foarte mult situaţia PCRM în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în 2010.
sursa UNIMEDIA
Dna Pavlicenco,din 1992 istoria RM a intrat intur-un cerc vicios:discutam aceleasi subiecte -functionarea democratica a institutiilor,libertatea presei(nici”Sfatul Tarii” nu era liber pe cat de independent parea),integritatea teritoriala,bla,bla,bla.Conflictul transnistrean ne provoaca indigestie.Si nu pt ca ar fi o problema insignifianta,ci pt ca debitam doar vorbe. Declaratia Coalitiei este stufoasa si repititiva.Doua puncte erau suficiente.Cuvinte multe si periculos de stilate presupun lipsa actiunii si aburirea electoratului.Dvs stiti,doar ati fost corespondent de agentie de presa. Atat timp,cat RM nu are o clasa politica,in termenii stricti ai cuvantului,ci doar una parvenita si profund atasata de interese si nu de ideologii,tara nu are nici o sansa. Sa ne auzim numai de bine.
России предсказано умереть
В ЦРУ просчитали: наша страна развалится на несколько государств
Материал: Владимир Чуприн
24 февраля
На фото: Автор фото: ГЕННАДИЙ ЧЕРКАСОВ
Прокомментировать
Чем глубже кризис внедряется в нашу повседневщину, тем отчетливее понимаешь, что вслед за ним должно произойти что-то еще более ужасное. Нет, речь не о падении жизненного стандарта — тут как раз все равно, на “уровень” давно никто не надеется.
Не только американские, но и некоторые отечественные эксперты считают, что песенка России спета, что рано или поздно — к 2015, 2030 или 2050 году она развалится на 6—8 самостоятельных государств со своими валютами, дипломатами и бюджетами.
Питеру отводится почетная роль столицы северо-западной части России, еще не утратившей способности интегрироваться в западное сообщество. Не зря же Петр I именно тут прорубил окно в Европу.
Остальным территориям, по сценарию американских спецслужб, повезет меньше: если не прямо, то косвенно уже очень скоро они попадут под влияние соседних государств. На нашем Дальнем Востоке бал будут править Китай и Япония, Камчатка, Чукотка и Сибирь “лягут” под США. Свои образования получат поволжские регионы и Северный Кавказ…
Собственно, ничего удивительного в таком перекраивании карты для нас нет. В 90-е годы прошлого столетия свердловский губернатор Эдуард Россель от безысходности вынашивал планы создания Уральской республики, жители пограничного Ивангорода ходили по домам и собирали подписи, чтобы войти в состав Эстонии, а юг России тоже бурлил — там мечтали о казацкой республике.
Тогда страна удержалась, хотя федеральные правила игры с тех пор изменились не сильно. По-прежнему все финансовые ресурсы стягиваются в центр, оттуда же и определяется, какому субъекту и как развиваться. Мягко говоря, не всем региональным элитам это нравится.
И при известном раскладе — затяжной кризис, социальная напряженность — сепаратистские устремления могут превратиться в снежную лавину. Враг не дремлет. Например, Балтийская республиканская партия в Калининграде ратует за выход из состава РФ. Временами в обществе вспыхивает дискуссия на тему: не пора ли восстановить историческую справедливость и вернуть Калининград-Кенигсберг Германии?
Нет сомнения, что под такой развеселый проект развала “шестой части света” найдутся и деньги, и властные чиновники, которые их очень любят. А там — Дальневосточное княжество, Уральское…
Реально? Как заявил однажды Борис Грызлов, сегодня угроза развала России гораздо меньше, чем была на рубеже 2000 года. Однако западные спецслужбы в рассекреченном докладе ЦРУ “Глобальные тенденции-2015” и некоторые отечественные ученые иного мнения. Уже почти 20 лет Россия вырабатывает уникальный по своей природе “механизм самопроизводящейся бедности” (термин академика Львова), когда богатые богатеют, а бедные беднеют, экономика умирает. Когда-нибудь эта гремучая смесь рванет — мало не покажется.
В конечном итоге в советские годы прошлого столетия тоже не верилось подобным прогнозам — но касательно СССР. Как говорится, состоялось — как только в магазинах опустели полки.
* * *
Причин предрекаемого развала нашей Родины-матери у западных экспертов несколько, одна из главных — демография. Хочется нам этого или не хочется, но и при увеличении рождаемости и при усилении миграции соплеменников из стран СНГ население страны будет убывать, к 2050 г. оно не превысит 100 млн. человек. Россия для нас самих станет слишком большой.
И даже при оптимистическом сценарии (если возродится промышленность, заводы и фабрики) производство товаров нам будет обходиться дороже, чем в странах компактного проживания. Это экономический закон, и против него не попрешь, о конкурентоспособности продукции лучше забыть.
Теперь что касается самой экономики. Збигневу Бжезинскому приписывают слова, которые вполне могут принадлежать этому “ястребу”: “В XXI веке США будет развиваться против России, за счет России и на обломках России”. Западные политики, в частности бывший госсекретарь США Мадлен Олбрайт, уже открыто заявляют, что необустроенная Сибирь с ее нефтью, газом и бездорожьем является достоянием всего мирового сообщества. Что Северный морской путь — тоже не Россия, поскольку она (мы) не в состоянии его оборудовать портами, пристанями и причалами. А деловой мир в результате этого теряет экономическую выгоду, в Тихий океан из Атлантического попадает не через Северный Ледовитый, а через Суэцкий или Панамский каналы. В общем, в Ригу через Горловку — и все по той причине, что Москва не поспевает за мировым прогрессом, тормозит, и с этим пора кончать.
Звучит все это кощунственно, диковато. Как так, взять и прибрать к рукам? Но вспомним Карла Маркса: нет той силы, которая остановит капиталиста в погоне за прибавочной стоимостью. Не остановилась же Америка перед ковровыми бомбардировками территории Югославии в наши дни. Страны вполне процветающей, демократической и никого не тормозящей!..
Какой уважающий себя политик серьезно рассматривает державу, если на его глазах в ней падает человеческий, технологический и научный потенциал? По некоторым данным, страна “третьего мира” Индия с ее поражающей нищетой на программных продуктах зарабатывает около 40 млрд. долларов в год — в 5 раз больше, чем Россия от продажи вооружений. Хотя наши программисты на порядок лучше и еще когда федеральными властями было принято решение о создании своей “Силиконовой долины” в Дубне! Конечно, ничего не сделано, воз и ныне там.
Неудивительно, что сегодня наша страна оценивается как мировой резервуар, из которого нужно качать и качать. Благо природа не обидела. По подсчетам покойного академика Дмитрия Львова, ресурсный потенциал России составляет 340—380 трлн. долларов. Если его сопоставить с численностью населения, то на среднестатистического россиянина нацбогатств приходится в 2 раза больше, чем в США, в 6 раз — чем в Германии и в 22 раза больше, чем в Японии. Даже по доле лесных массивов мы впереди планеты всей, производим около 20% возобновляемого кислорода, тогда как потребляем всего 5%. А вот по доле ВВП картина абсолютно противоположная: из 200 стран мы примерно на 100-м месте. На фоне сегодняшних проблем Россия действительно предстает во весь свой великолепный рост, но на глиняных ногах.
Самое печальное, что от незавидной участи сырьевых задворок мы не отказываемся, напротив, даже ей как бы рады. Вряд ли в мире найдется страна или архипелаг, куда бы мы уже не подвели трубу с газом и нефтью.
* * *
Но, помнится, еще совсем недавно в стране вынашивались и горячо обсуждались другие планы, когда речь заходила о резком увеличении ВВП. Понимая, что весь мир мы шапками не забросаем, ученые призывали власть сконцентрироваться на 5—6 основных приоритетах развития (авиация, космос и пр.), каждый из которых в свою очередь потащит за собой еще по 5—6 смежных отраслей. Дело оставалось за малым: влить в них капиталы (а они у нас тогда были!) — и страна рванет вперед, сможет экспортировать конкурентоспособную продукцию. Не только нефть, газ, металл и лес, но и другие товары.
Нам демонстрировали удивительные ноу-хау из той же подмосковной Дубны и пр. научных центров — и круг замыкался: так называемые точки роста — 5—6 основных отраслей — дают мощный толчок, как локомотив тащат за собой еще по 5—6 отраслей каждая, и мы снова индустриальная держава со своими амбициями и вытекающими отсюда последствиями.
Где эти чудеса науки и техники? Мы продали несколько современных перехватчиков, кажется, Индии, — и морским путем они вернулись обратно, на доработку. Почти очевидно, что если мы не перестроили экономику в лучшие годы, когда к нам текли нефтедоллары, то в худшие годы, которые переживаем теперь, с этой задачей не справимся и подавно.
Пока в стране относительно спокойно, все надежды на нерушимый союз Медведева и Путина, на тех активистов “Единой России”, которые по первому зову партии готовы выйти к Кремлю с транспарантами “Поддерживаем курс реформ Медведева—Путина!”. Но исторически долго такая ситуация продолжаться не может. Мировой финансовый кризис показал, что Россия совсем не готова ему противостоять, он бьет прежде всего по простому населению, и света в конце тоннеля не видно. Курс рубля падает, а продовольствие стремительно дорожает. Значит, как и 15 лет назад, у нас все держится на импорте. Стоимость нефти снизилась раза в четыре, а бензин, авиационный керосин, ГСМ для тракторов и сеялок не дешевеют… Нам говорят, что правительство, невзирая на кризис, в 2009 г. четыре раза проиндексирует пенсии старикам. Но их, индексированных, не хватает даже на оплату услуг ЖКХ. В стране так и не создан “средний класс”, практически официально “отменили” и бесплатную медицину, и бесплатное образование.
Кстати, затраты на здравоохранение в США в 6 раз превышают расходы на военные нужды. Наше государство, несмотря на все усилия в последние годы, ушло от этих тем, сбросило с себя социальную ответственность.
Нет, тишина эта обманчивая. Кто даст гарантию, что когда-нибудь мы не поймем, что от такой Родины, где заживо сгорают неучтенные старики в неучтенных домах престарелых, нам ждать все равно нечего, — и снова не потянемся на майданы? За теми, кто “знает, как надо”, кто пообещает хорошую жизнь? Но уже в отдельно взятом Восточном, Западносибирском или Дальневосточном княжестве?
Такую гарантию не даст даже страховой полис…
* * *
Справедливости ради нужно отметить, что тема развала актуальна не только для России. В цивилизованной Европе от Великобритании потенциально хочет отколоться Шотландия, в Испании — баски и каталонцы. Еще есть Индия со своими штатами Пенджаб и Кашмир, канадский Квебек и много-много других сепаратистски настроенных регионов.
Но для мирового гегемона США предел мечтаний — это, разумеется, 7—8 маленьких разрозненных государств вместо одной, но великой и непредсказуемой России. Во-первых, с территории нашей страны уйдет ядерное оружие, а вопли по ненадежному хранению атомных арсеналов с завидной частотой появляются в буржуазной прессе. Во-вторых, время для раскачивания лодки самое подходящее.
Нефтедолларов в ближайшем будущем у нас не прибавится — факт. А на повестке дня — зимняя Олимпиада в Сочи, создание города-сада на острове Русский. Все это долг чести, мы не можем упасть лицом в грязь и опозориться перед всем миром. Нам бы реальной экономикой заняться, созданием новых рабочих мест — и не с отверточным, как сегодня, производством иномарок. А мы будем лихорадочно строить олимпийские объекты, чтоб показать иностранцам блестящий, сверкающий фасад.
Кризис ударил в самый неподходящий момент, когда не только России плохо, но и европейским странам. Это 50—80-е годы прошлого столетия для Европы были золотым веком. Глобализация и на ЕС отразилась бумерангом, сегодня многие развивающиеся страны производят продукцию по импортным технологиям так же хорошо, как в США или в Германии. Только… в разы дешевле.
Развивающиеся государства работают эффективнее, а каков удел развитых стран? Западный человек живет не по средствам — но он уже привык к этому уровню, к социальным льготам и стандартам! Остается идти дальше на восток за дешевыми энергоносителями, которые обеспечат безоблачное развитие на ближайшие десятилетия.
Выбор, как считают аналитики, у России невелик: либо наши подземные кладовые станут собственностью Европы (США), либо перекочуют к Китаю, который все активнее осваивает наши дальневосточные территории и врывается в нашу экономику.
По некоторым оценкам, сейчас для Запада Россия имеет даже более низкий статус, чем Россия образца 1913 г. У нас нет обычных, неядерных, вооружений, способных отражать серьезную агрессию. Армия, как и все общество, постоянно реформируется, сокращается и деградирует — уже передача на вооружение 3—4 современных танков какому-нибудь батальону на дальнем пограничье является настоящим событием, о нем докладывают президенту. В плане заключения военных союзов и блоков мы мало кому интересны. Ведь в случае конфликта мы будем вынуждены хвататься за ядерный чемоданчик, а такая войнушка вряд ли кого устраивает.
Остается одно — использовать территорию РФ по ее прямому, так сказать, назначению — как всемирную кладовую.
* * *
На фоне маленькой победоносной войны с Грузией и показательной выволочки Украины с газом кое-кому может показаться, что Россия сильна как никогда и что сегодняшние проблемы — мелочи жизни, и не такое бывало в истории. Но если к развалу экономики добавить “горячие точки” Северного Кавказа, которые, несмотря на старания властей, холодными не становятся, то для мятежа, развала и нужен-то всего один прецедент.
Спустя много лет, переосмысливая развал России, историки напишут про происки американского империализма, про агентов влияния, про то, что ЦРУ переиграло ФСБ и СВР. На самом деле процесс распада нашей страны американскому налогоплательщику обойдется в сущие копейки. Ведь почти все мы делаем сами, своими руками. Покупая футболистов за миллионы долларов, давая олигархам бесконтрольно взвинчивать цены на энергоносители, наконец, увеличивая безработицу и снижая доходы населения.
При чем тут Америка?
to: V.Pavlicenco
Aveti dreptate impreuna cu C.Tanase.
Eu cred ca Alianta…nu a dorit sa aprinda spiritele ca sa intoarca Sageata spre sine si sa intareasca rezistenta si asa inca mare de tot a fortelor trecutului negru al Moldovei.
Vedeti? Eu sunt optimist!
Dar in cap imi bintuie teama sa nu fie invers si atunci pacaleala electoratului constient ii va sosta foarte scump pe Democratii, investiti de catre noi pentru 4 ani de zile cu puterea de a conduce statul.
S-ar putea alege cu cucuie binemeritate si cu „prohodul” politic inevitabil!
Nu cred ca macar unul din aceste partide va risca sa minta poporul! Vai de capul lui ce va pati!
Vedeti? Eu ramin optimist!
Buna dimineata, Moldova! – (in a cita zi dupa caderea dominatiei comuniste).
Va spun: noi am votat IMPOTRIVA comunismului, dar asta s-a putut face doar votind cu alt partid!
Desi stim, apriori, ca nici un partid nu poate fi IDEAL, si nici un Guvern etc.
Insa pcrm a facut foarte multe nelegiuiri, fraude etc.; a persecutat oamen8i nevinovati, doar pentru faptul ca aveau conceptii diferite de cele comuniste, doar pentru ca nu erau de acord cu politica lor antinationala…
Stim asta cu totii ca ANUME Kremlinul a sustinut acest regim totalitar criminal, amenintindu-ne cu arma in coasta – armata a 14-cea…
Deaceea multi vor NATO, caci macar ofera mai multa libertate…
pentru ca altfel Moldova nu se poate elibera de frica, saracie, nedreptate si teroare.
Oare nu este clar?
Asta este soarta popoarelor mici, sa caute cumva sa se elibereze de cotropitorii straini.
In al doilea Razboi Mondial s-a mers cu tancurile peste Moldova incoace si incolo…
Oare aveam NOI nevoie de un asa razboi? Sau chiar ROMANIA in care ne aflam la 1940?
Dar anume Stalin si Hitler, adica fascismul si comunismul IMPREUNA au provocat acest razboi,
au facut Pactul Molotov-Ribentrop[ si au taiat Europa in doua, ca pe un harbuz,
de la Marea Baltica pina la Marea Neagra, provocind atita nelegiuire… de nedescris!
OSCE abia acum, peste 70 de ani de la semnarea acestui odios Pact a facut o declaratie justa in care
a pus semnul egal intre monstruozitatile acestor DOUA puteri diabolice ce a marcat secolul al XX-lea.
deci
COMUNISMUL = FASCISMUL
De ce, dar, lumea a condamnat definitiv DOAR fascismul si taraganeaza sa tolereze comunismul???
Cum, altfel, sa scapam de aceasta zaraza comunista (Scuzati de expresie) ???
Romanofobia comunista
a atacat ca o corozie mintea celor de la Kremlin si a patruns adinc pina si in Biserica,
caci in Bisericile Mitropoliei Moldovei se face politica pro-comunista de zeci de ani!
Oare asta este NORMAL?
cind stim ca din cauza comunismului MII DE PREOTI au fost omoriti in cel mai barbar mod???
Cind milioane de CRESTINI evalaviosi au fost deportati si omoriti cu tot cu familiile lor
de acest regim TOTALITAR ATEIST, COMUNIST, FARISEIC…
Ca in Tiumneni si pina azi mai este in CIMITIR intreg de MOLDOVENI ingropati in anii stalinismului…
Comunistii, care declara in programele lor ca VOR ca fac dreptate sociala…
dar IN REALITATE sunt niste MONSTRI ca Voronin cu miliarde adunate din spinarea POPORULUI!
CUM SA SCAPAM ALTFEL, de aceasta zaraza comunista??
NU POTI SLUJI SI LUI DUMNEZEU SI satanei! Deci, lepadati-va de satana comunista! ACUM! TOTI!
Nu aminati, caci am ajuns in prag de colaps, la care comunistii ne-au adus prin distrugerea economiei
si prin descurajarea micului business prin tot felul de oprelisti si persecutii!
Trezeste-te, POPOR!
Da nu stiu cine scrie articolele dar e foarte bine cu pozele, a fost si lizbiene aici acuma a pozat un spermatozoid…cine are asa ceva in cap? acuma ne referim la declaratii, inca nu se stie nimic dcine va continua guvernarea dar voi vreti sa se faca declaratii ca vor zbura capete…o armata intreaga de functionari au votat PCRM si acuma mai si spunetile ca vor fi ridicati de pe fotoliile de care nu se pot dezlipi si le este foarte bine…, incet oameni buni, aveti rabdare…
Mihai scrie – o armată întreagă de funcţionari,care au votat PCRM…..care nu se pot dezlipi de fotolii ……După revoluţia din România, au rămas mulţi funcţionari să-şi continue activitatea.Care-i Om,rămîne Om – nu importă cine-i la conducere.Cu părere de rău, la noi s-e primeşte ca în zicătoare – Dacă doreşti să-l cunoşti mai bine pe un moldovan – dă-i un post de conducere.
Pt Mihai
Nu stiu cine are un spermatozoid in cap in loc de creieri, insa in poza e un hotel de sapte stele din Dubai. Vezi si aici: http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Dubai_Skyline_on_10_January_2008.jpg
Pt claritate, mai pun o poza, din alta parte, a acestui hotel foarte luxos…
Pt gali
Ceea ce spuneti pare sa fie adevarat. In privinta mea – nu am fost corespondent de agentie de presa. In perioada sovietica agentia ATEM scria in ruseste si romanii, citiva acolo, printre care Valentin Mindicanu, regretatul Foca Obada, Mihai Maler, Boris Marandici, eu – eram traducatori, care se straduiau sa traduca, desigur, cit mai romaneste si care se straduiau sa atenueze expresiile in romana cind incepuse perioada de renastere – de ex., sa scie „multime”, si nu”gloata” de oameni.
Alexei +100!
dna Pavlicenco, ce ar fi mai simplu pt Dstra:
a) sa „nasteti” pareri personale sau
b) sa fiti/sa nu fiti de acord cu parerile altora?
de foarte multe ori, articolele Dstra incep cu: sunt de acord cu………
cineva Va cere parerea in aceste situatii? poate noi nu stim ceva…
imi vine foarte greu sa cred ca dl Tanase publica un articol, dupa care va solicita sa va dati cu parerea….
Multumesc.
Ptu : Oleg C.
1. Pentru dna Pavlicenco este bine sa faca pe blogul dumneaei ce doreste.
Doritorii pot parasi acest spatiu de cominicare, daca nu le place, sa discute oriunde.
2. „de foarte multe ori, articolele Dstra incep cu: sunt de acord cu………”
-Articolele d.Pavlicenco pot incepe si cu „nu sunt de acord cu…..”.
Care este problema dvs? Impuneti d. Pavlicenco schimbarea formelor si subiectelor propuse pentru discutie in stilul si „simplitatea” altora ? Nu cred ca d. Pavlicenco are nevoie de sfaturi in acest plan.
-„cineva Va cere parerea in aceste situatii? poate noi nu stim ceva…”
Dumneata pretinzi ca le stii pe toate /sau de chind Oleg C. se crede noi/ si ti-a scapat numai ceva ?
-„imi vine foarte greu sa cred ca dl Tanase publica un articol, dupa care va solicita sa va dati cu parerea….”
-D. Tanase este jurnalist cu deosebita experienta si se stie ca jurnalistii isi respecta cititorii si ii intereseaza foarte mult parerea lor despre un articol scris de ei.
Ar fi culmea ca fiecare articol sa se termine cu intrebarea catre cititori : „voi ce parere aveti?”
Numai „bibilica” dvs poate crede ca oricare articol nu este subiect de ghindire, dezbatere si expunere de opinii.
Dar nu-i nimic, esti inca tinar/ai constatat pe bloguri/ si mai ai timp sa inveti.
Constat ca faci progrese. Te-ai invatat sa versi mai cu toleranta venin si sa ” multumesti”.
Deja este mai bine.
Планета Жывотных
pt dna Pavlicenco
Ce intelegeti dvs. prin termenul/sintagma parteneriat strategic. Poate oare RM promova parteneriate strategice cu SUA si Rusia?
Pt Oleg C.
Si „Comunistii nu vor sa cedeze Puterea?” sau „Ce scenarii pot fi acum” nu sint articole de parere proprie si de bataie lunga, de care inca lumea isi va aminti si aminti… Oare si ele incep cu „sint de acord cu”? Ori sintem orbi si manipulatori in continuare?
Pt Vlad
Desigur, nu poate. Eu nu as fi scris asa. Insa, pare ca PD si AMN sint cu parteneriatul strategic cu Rusia, iar PL si PLDM – cu SUA. Cred ca era cazul sa se puna parteneriat strategic cu Romania si SUA. Insa va mai fi un timp asa cum s-a scris in Declaratia AIE – lucru ce, parca, are menirea sa potoleasca ambitiile Kremlinului, dar, de fapt, ne tin pe loc. Ce sa-i faci – asta e diferenta intre echipele care fac partidele respective. Si asa voteaza lumea in conditiile lipsei de pluralism de opinii. In alt caz, ar fi cu totii intr-un partid, problema urmind sa fie, in asemenea eventualitate, doar ierarhiile…
Postez un articol, semnat de Anton Dogaru http://politicom.moldova.org/news/parteneriat-strategic-cu-rusia-sau-relatii-de-vasalitate-203184-rom.html
care se refera la „parteneriatul strategic” RM-FR si ale carui idei le impartasim si noi
Nu ştiu ce aşteaptă alţi alegători, dar autorul acestor rânduri asteaptă nu numai feţe noi şi simpatice în noul guvern, dar şi noi abordari, alte valori promovate de acesta. Noul guvern urmează să fie format în primul rând din oameni competenţi, profesionişti în domeniile lor, nu loiali unui lider de partid sau altul. Am vazut cu toţii la ce ne-a adus politica de cadre a lui Voronin bazată pe servilism, cumătrism şi loialitate personală.
Vorbind despre competenţă şi profesionalism, mă refer nu doar la politica internă, ci şi la cea externă a Republicii Moldova, inclusiv la politica faţă de vecini, organismele internaţionale, dar şi faţă de SUA şi Rusia. Din păcate, declaraţiile unor noi parlamentari, dar şi ale unor lideri de partide cu privire la politica externă pe care intenţionează să o promoveze, după venirea la guvernare, ridică semne de întrebare şi îngrijorare. Încă nu se anunţaseră rezultatele finale ale alegerilor, iar unii dintre liderii celor patru partide ce se declară necomuniste îşi dâdeau deja coate unul altuia în cursa caraghioasă de a intra în graţiile Moscovei. Se grăbeau să se întâlnească cu ambasadorul rus la Chişinău, iar unii îşi anunţaseră deja intenţia de a pleca pentru negocieri la Moscova. Mai mult, unii lideri de partid vorbeau despre „un parteneriat strategic pe bază de egalitate, de respect reciproc, cu Federaţia Rusă”.
Nu ştim dacă în urma discuţiilor puratate cu ambasadorul rus la Chişinău, şi a insistenţelor acestuia, sau dacă din alte motive, dar din textul Declaraţiei privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană”, semnat la 8 august de către liderii celor patru partide ce-şi propun să creeze noul guvern al RM, aflăm că „Alianţa pentru Integrarea Europeană” se angajează în faţa societăţii să realizeze, printre altele, şi obiectivul major de a promova „parteneriate strategice” cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă.
Las pe seama specialiştilor în domeniul relaţiilor internaţionale să clarifice noţiunea de „parteneriat strategic”, eu doar vreau să-i întreb pe cei patru lideri de partide cum văd ei un „parteneriat strategic” cu o ţară care ocupă o parte din teritoriul naţional al Moldovei (Transnistria), ţară care susţine financiar, militar şi politic o republică separatistă pe teritoril ţării. Au ei de gănd să condiţioneze „parteneriatul strategic” cu Moscova de retragerea forţelor ruse de ocupaţie din Transnistria, de încetarea susţinerii de către Moscova a separatismului transnistrean sau nu? Dacă raspunsul este negativ, atunci care va fi diferenţa dintre politica noului Guvern faţă de Moscova şi cea a lui Voronin?
Sperăm că liderii noii coaliţii – adepţi ai parteneriatului strategic cu Moscova, nu sunt chiar atât de naivi încât să creadă cu adevărat că Rusia se va „înjosi” într-atât încât să trateze Moldova pe picior de egalitate. Toată politica Moscovei din ultimii ani faţă de noile state independente arată că Rusia priveşte Moldova, Ucraina, Kârgâzstanul şi pe toate celelalte foste republici sovietice drept nişte „accidente ale istoriei”, care mai devreme sau mai târziu vor fi reîncorporate în imperiul rus. Pe de altă parte, liderii noilor state idependente nu sunt pentru Kremlin decât nişte „mici cneji parveniţi” (vezi articolul „Ne toptatisea na polputi”, „Sovetskaza Rossia”, 4 august 2009), care dacă se opun noului imperialism rus, pur şi simplu, „pot fi spânzuraţi de testicule” (după expresia lui Putin), chiar de însuşi preşedintele rus.
Sunt sigur, că unii vor justifica referinţa la parteneriatul strategic cu Rusia din Declaraţia celor patru partide prin necesitatea „realismului politic”, că vezi bine avem nevoie de Rusia pentru a soluţiona conflictul transnistrean, pentru a primi din Rusia gaze mai ieftine, etc. Departe de noi gândul de a minimaliza rolul jucat de Rusia în Republica Moldova, inclusiv în raioanele ei de est. Credem totuşi că a vorbi despre un parteneriat strategic cu Rusia, ţară ocupantă, este nu numai ridicol, dar şi periculos. În cazul unei crize interne în R.M, nu este exclus ca Moscova, făcând trimitere la „parteneriatul strategic” cu Chişinăul să ocupe Moldova sub pretextul „apărării drepturilor ruşilor” ori a cetăţenilor ruşi din Moldova. O lecţie bună pentru politicienii moldoveni în acest sens ar trebui să fie războiul declanşat de Rusia împotriva Georgiei în august anul trecut. Amintim cititorilor că Rusia a ocupat atunci cea mai mare parte a Georgiei, sub pretextul apărării drepturilor cetăţenilor ruşi din Osetia. Conform declaraţiilor liderilor separatişti de la Tiraspol, numai în Transnistria ar fi peste 130 mii de cetăţeni ai Rusiei. Cei care se pronunţă pentru un „parteneriat strategic” cu Rusia sunt siguri că Moscova nu va folosi „parteneriatul strategic cu Moldova”, pentru a invada Moldova, aşa cum au procedat anul trecut în Georgia? Pretexte pot fi găsite o mie, dacă Moscova va dori acest lucru.
Ne bucură faptul că cel puţin în textul Declaraţiei privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană” nu se mai face nicio referinţă la necesitatea rămânerii Moldovei in cadrul CSI, în acest „birou pentru divorţuri” vorba lui Putin, aşa cum insistau unii lideri de partide în timpul campaniei electorale şi imediat după alegeri. Aceştia, fără a-şi da seama, pentru a justifica necesitatea rămânerii Moldovei în cadrul CSI, foloseau aceleaşi argumente ca si comuniştii, şi anume ca „Moldova ar fi legată cu mii de fire de celelalte state CSI, şi acestea nu ar trebui rupte”. Preşedintele Voronin, de exemplu, la 29 ianuarie a.c., în Alocuţiunea sa rostită în cadrul recepţiei oferite Corpului diplomatic şi participanţilor la Reuniunea SEECP, vorbind despre relaţiile cu statele CSI, arăta că „Suntem legaţi de toate aceste popoare printr-o istorie comună, prin numeroase relaţii umane, prin tragedii comune şi prin victorii comune”. Nu stiu ce „relaţii umane” are generalul Voronin cu kârgâzii şi tadjicii, de exemplu, ce „victorii comune” a înregistrat el cu aceştia, eu însă (şi spun asta fară gânduri sau sentimente negative la adresa acestor popoare), văd puţine legături între moldoveni şi statele din Asia Mijlocie. Poate doar faptul că migranţii moldoveni, la fel ca şi cei din Caucaz şi Asia mijlocie, sunt exploataţi, ucişi, consideraţi oameni de categoria a doua în Rusia.
Cred că a venit timpul să ne debarasăm de limbajul de lemn folosit de aproape un deceniu de comunişti în politica externă şi să încetăm a ne încovoia spinarea în faţa Moscovei, acoperindu-ne cu fraze frumoase de tipul „parteneriat strategic”, pentru că o asemenea politică va fi una de vasalitate faţă de Moscova, nu de parteneriat. A venit timpul ca liderii partidelor liberale din Moldova să vorbească tranşant despre necesitatea unor relaţii privilegiate cu SUA şi România. Spre deosebire de Rusia, aceste două ţări respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, susţin Chişinăul în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean (România prin intermediul UE), sunt interesate în crearea unei societăţi democratice şi stabile în RM şi în integrarea ţării în Uniunea Europeană. Mai mult, cu România împărtăşim aceeaşi identitate etnică, limbă, trecut istoric, şi în mare parte aceleaşi valori. Trebuie să alegem, în sfârşit, în care tren urcăm şi încotro vrem să mergem – spre Est sau spre Vest. Nu putem călători concomitent în două direcţii opuse. A opta deci pentru „parteneriat strategic” cu Rusia şi cu SUA în acelaşi timp este pură naivitate şi lipsă de profesionalism.
to: Vlad
Intru totul sustin cele scrise de tine. Mai si constat, ca in Republica Moldova rusii intotdeauna au avut o prioritate in fata reprezentantilor altor minoritati nationale, rusii fiind acoperiti de spriginul imperial al Rusiei prin politica lor imperialista de a tine sub influienta lor politica si economica fostele repubici USSR si mai putin ii durea in cur rusii-oameni, care sunt imprastiati peste tot.
Daca Rusia cu adevarat ar dori sa-si protejeze rusii, le-ar sugera sa invete neaparat limbile tarilor independente, in care doresc sa fie tratati ca si egali la ocuparea functiilor publice si nicidecum sa impuna acestor tari sa introduca in legislatia tarilor limba rusa ca si oficiala sau de comunicare interetnica.
Oamenii se discurca intre ei si discuta cum pot.
Toata lumea alolingva a avut destul timp sa invete limba romina la nivel de comunicare, dar daca se doresc stimatii sa fie admisi in functii publice- sa invete la perfectie limba tarii, in care se doresc egali intre egali si mai apoi limba engleza si alte limbi moderne.
In toti acesti ani unii au invatat limba tarii, altii – nu!
Nu au dorit – sa suporte consecintele si sa-ti tempereze ambitiile. Dupa sac si petica !
In „Parteneriatul strategic” , daca acesta se doreste sa fie legalizat /nu subinteles, chind fiecare face ce doreste si se acopera cu legaturile istorice necesare/, primul alineat trebuie sa prevada retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Moldovei!
Numai acceptarea acestui alineat poate conditiona prelungirea textului .
Daca rusii nu vor accepta, nu poate fi acceptat niciun fel de angajament in fata Rusiei.
Rusia si asa ne-a cotropit economic, acaparind cele mai importante domenii economice, exemplu bun servesc fabricile de productie de bauturi alcoolice, le-a facut dependente de piata de consum a rusilor cu bautorii ei de „barmatuha”, „troinoi odecolon” si „spirt etilic”, ca la momentul necesar sa dea intreprinderile moldovenesti in faliment.
Noi electoratul trebuie sa fim foarte vigilenti si sa nu le permitem politicienilor sa faca ce vor, sa-i impunem sa faca ce trebuie pentru prosperarea chit mai rapida a acestei tari cu poporul ei, indiferent de etnie si culoare politica.
Cred ca ne-am maturizat destul in acesti ani de totalitarism in aceasta tara!
Astazi nu liderii alesi sunt eroii, noi electoratul ne-am spus cuvintul prin vot, noi trebuie sa-i impunem sa nu admita greseli sau sa faca jmecherii camuflate numai pentru prosperarea lor si a unor clanuri economice.
Acum trebuie sa fim cu ochii pe ei si sa nu le dam loc de „slabiciuni” !
Sa avem si rabdare , sa nu-i atacam in acest moment foarte dificil, sa nu atitam spiritele inainte de timp. Deocamdata nu au facut inca nimic.
Prima lor sarcina este sa se instaureze la putere. Sa o faca. Este greu! Sa nu le incurcam. Mai apoi vom vedea incotro se indreapta „Vaporul” AIE. Spre UE sau continua calea lui Voronin……
to: Vlad
Erata : a se citi ” sa-si tempereze ambitiile” nu „sa-ti tempereze…..”
Nu obisnuiesc sa verific textele inainte de postare.
pt dna Pavlicenco
Nu cred ca PD si AMN sunt doar cu „parteneriatul strategic” cu Rusia. AMN s-a miscat mult spre dreapta, pronuntandu-se clar in campania recenta pentru aderarea la NATO, la fel ca si PL si PLD. E adevarat ca PD a fost contra, desi cunoastem ca acest partid este cel mai eterogen, existand o factiune (nu stiu cat de puternica) care e categorica pro NATO/SUA
L-am auzit la VB pe O. Serebrean spunand ca notiunea „parteriat strategic” e neadecvat folosita in relatiile cu SUA si cu FR, pledand pentru termenul „parteneriat privelegiat” RM-SUA.
In ce ma priveste, sunt departe de domeniul diplomatiei… ma dau si eu cu parerea… Totusi nu inteleg cine a elaborat declaratia AIE. Oare nu au vazut acest text, inainte de a fi facut public, diplomatii din aceste partide, Leanca, Serebrean, Popov, care, dupa mine, sunt foarte buni.
Goga,
de ce te agiti atat de mult, de la cateva simple intrebari? (adresate de fapt dnei V.P. si nu tie).
sunt indignat de modul in care V.P. manipuleaza cu toti voi:
1. imi aduc aminte cu dna Pavlicenco, mai intai il laudase pe Tudor Darie de la UNIMEDIA ca e bravo, e baiat bun, dupa care i-a dedicat un intreg articol vizavi de incapacitatea lui, si multe alte lucruri urate.
2. V.Ombun, mai intai figura ca si candidat pentru ministrul de externe, dupa care V.P. l-a facut cu ou si otet, dupa ce acest june plecase.
3. C.Tanase a fost atacat de V.P. in nenumarate randuri chiar inainte de campania electorala, iar la moment dumneaei se linguseste ca si catzelusha dintr-un alt articol.
Nu-i frumos deloc dna V.P., nu-i frumos….
p-tu Oleg C.
Nu ma simt amenintat de manipulare din partea cuiva si nici a d. Pavlicenco.
Pentru tine sunt simple intrebari, pentru mine intrebarile tale sunt o posibilitate de a expune opinia mea.
Imi expun punctual si acum opinia mea si sper ca nu vei ataca persoana Pavlicenco din cauza mea.
Ma va ataca personal, daca va considera ca o merit.
1. Din chite am inteles, d-na Pavlicenco intotdeauna incurajeaza in avans tineretul. Tine mult la ei si le insufla incredere in sine. Nu oricui, la cei care emana speranta, capacitati, cunostina si capacitatile lor umane pot fi dezvoltate mai rapid.
Dar daca acesti tineri si-o „baga in cap” prea repede, se deprind cu avansarea „in avans” si cred ca deja sunt destul de pregatiti , dar calca „prin strachini”, d.Pavlicenco nu rateaza sansa sa le arate locul de unde trebuie sa inceapa sa corecteze propriile lor greseli.
2. Citeste p.1
3. D-na Pavlicenco nu intimplator scrie ca este de acord cu jurnalistul C.Tanase.
Dinsa a accentuat acest lucru, pentru ca chindva dumneaei a fost criticata de dumnealui anume pentru acest punc de vedere, pe care il sustine d.C.Tanase acum.
Eu cred, ca chindva d.Tanase va scrie ca a avut dreptate Vitalia Pavlicenco, chind spunea, scria…..
Cred ca va depasi cu timpul trecutul…..
Este adevarat, ca atunci V.Pavlicenco cu PNL era concurent electoral, inclusiv si pentru PLDM/ paranteze inchise/.
Sa nu uitam ca in continuare V.Pavlicenco a facut ce trebuia sa faca si a luptat pentru ca membrii si simpatizantii PNL sa voteze si sa atraga si pe altii sa voteze PLDM, PL, AMN .
Undeva pe blog V.Pavlicenco a scris ca Vlad Filat a telefonat-o si a multumit personal pentru efortul depus de d-ei. A si scris ca a spus multe lucruri frumoase la telefon V.Filat, dar nu le va scrie pe blog.
3.1 Cine o pune pe Pavlicenco in categoria lingusitorilor…….. ? Ii va cadea nasul, pentru ca nu este adevarat! O poate spune oricine o cunoaste foarte bine. Anume faptul ca nu este lingusitoare, servila si cu doua fete, dar spune lucrurile pe nume, curajos – a facut sa nu fie dorita de unii, care prefera sa se inconjoare cu oameni mai putin profesionisti, dar care „stiu” ce inseamna seful!
Tu sefului tau ai avut curajul sa-i „arati cu de degetul” chind greseste ? Daca da, ti-a calculat o prima pentru curaj ? Sefii asa trebuie sa procedeze. Sa stimuleze oamenii curajosi si destepti. Cu ei, oamenii curajosi, nu este periculos sa mergi in recunoastere……
p-tu Oleg C.
Am uitat sa-ti spun ca tu ai numit trei cazuri, care iti face placere sa o „bestelesti” pe Pavlicenco.
Dar de unde sa stii tu multimea de tineri, care roiesc in jurul ei, o respecta si tin la ea, vad in ea o „enciclopedie” pentru ei si inteleg ca au multe de invatat de la ea…….
Tu te poti lauda cu ceva sau cu cineva concret, la care tii si care tine mult la tine, pentru care ai facut ceva sau au facut ei pentru tine ? Cine este omul, caruia ai dori sa-i fii asemanator ?
Goga,
Oleg C.se lauda cu faptul ca e liber sa scrie orice pe blogul Pavlicenco.Ce e adevarat,sarmanul, nici nu-si da seama,ca se lauda.
ptu Nina
Salut Nina, ce mai faci ?
Mi-ar placea sa aiba cu ce se lauda Oleg C. !
Doar ii om de-al nostru, ne cunoaste limba, poate se va invata si sa comunice, „spalindu-se” de rautatea, care il apasa si se simte in textele lui. Cu siguranta are ceva frustrari….Trebuie sa-l mai rabdam un pic si sa fim toleranti cu el si sper sa inteleaga omul, ca doar este destul de marisor. Si frustrarile poate vor dispare odata cu iesirea din criza econimica……De nu ar fi numai ceva cronic….in caracter. Unii sunt asa toata viata si nu prea au liniste in suflet si dragoste in jurul lor.
Asa e Goga.Pe unii nimic nu-i mai schimba.
Eu ce mai fac?-ma odihnesc,caci acum sunt libera sa ma odihnesc cit mi-i pofta la ordinul sefului.
ptu:Nina
Ce sef ai….”odihna la ordin”…..
Dar te plateste pentru „odihna la ordin” ?
Eu ramin OPTIMISTA! Nu pentru ca asa doresc, ci pentru ca DUMNEZEU imi da acest optimism,
El imi da aceasta ENERGIE interioara, acest vulcan de energie, un entuziasm si optimism imensurabil.
Sunt OPTIMISTA, pentru ca ma incred in Dumnezeu, care, pas cu pas,
continua sa dea la o parte comunistii si sa rezolve problema Basarabiei.
Eu inca din iarna trecuta am stiut ca deja VICTORIA ESTE A NOASTRA.
Si ma bucuram inca atunci cind noi aveam, la prima vedere foarte putine sanse…
De exemplu, nu a ajuns un singur VOT…
Si acum iar, sunt unele temeri… Si totusi, urmariti VA ROG FOARTE MULT,
cum se deruleaza evenimentele: Apare Lupu, care intra in Alianta, apoi, tot asa, pas cu pas, vom inainta…
De ce sunt asa de increzuta? Pentru ca insusi Dumnezeu lupta cu noi contra acestor nelegiuiti…
Pentru ca rugaciunile au ajuns la Dumnezeu! Da!
Si El a raspuns. Nu va mai spun mai mult… o sa vedeti.
Acum doar atit VA SPUN: Nu va fie frica, COMUNISMUL PICA!
Tot ce se cere de la noi acum este sa ,mergem cu mare CURAJ inainte.
Sa facem FRONT COMUN cu Alianta, sa o sustinem si totodata sa fijm vigilenti.
Sa facem tot ce este posibil din partea noastra pentru MAREA BIRUINTA.
Toate celelalte le va face chiar insusi DUMNEZEU.
Pace tuturor si BUCURATI-VA, caci Dumnezeu este cu noi! Amin.
Goga&Nina,
daca ar fi sa analizam toate articolele dnei VP de la crearea blogului sau pina incoace, mai mult de 50% din ele sunt laudele autoarei vizavi de anumite realizari sau incercari de a realiza ceva. Poate nu am fost atent, dar nimeni din politicieni nu i-a dedicat cel putin o fraza realizarilor VP. Din acest motiv, banuiesc eu, VP incearca sa-si faca o publicitate (in)activitatii sale.
Goga, nici nu doresc sa vb despre realizarile mele, idealurile mele, pentru ca nu vad sensul sa ma spovedesc pe acest blog.
Apropo, un mesaj catre VP:
fara suparare, dar… explicati-i va rog lui Goga, ca, cuvintele chind, chite, se scriu un pic altfel.
Va multumesc.
Oleg C.
„Goga, nici nu doresc sa vb despre realizarile mele, idealurile mele, pentru ca nu vad sensul sa ma spovedesc pe acest blog”:
1-daca atunci cind vorbesti despre niste realizari pentru tine Oleg C.sunt marturisiri in fata duhovnicului,apoi,nu stiu zau,ce numesti tu publicitate?
2-de cind,ma rog, in rep.Moldova politicienii lauda oponentii?sau cel putin recunosc,ca cel de-alaturi este mai bun ca el si mai ales a unei femei-politician?
3-Oleg C.,tu ce doresti cu adevarat, ca pina in dimineata zilei urmatoare sa moara toti barbatii-politicieni din tara?
Gindeste-te,baiete ce faci?Fie-ti mila de barabati!!!Nu saraci tara si asa saraca!
Oleg C.
„Goga, nici nu doresc sa vb despre realizarile mele, idealurile mele, pentru ca nu vad sensul sa ma spovedesc pe acest blog”:
1-daca atunci cind vorbesti despre niste realizari pentru tine Oleg C.sunt marturisiri in fata duhovnicului,apoi,nu stiu zau,ce numesti tu publicitate?
2-de cind,ma rog, in rep.Moldova politicienii lauda oponentii?sau cel putin recunosc,ca cel de-alaturi este mai bun ca el si mai ales a unei femei-politician?
3-Oleg C.,tu ce doresti cu adevarat, ca pina in dimineata zilei urmatoare sa moara toti barbatii-politicieni din tara?
Gindeste-te,baiete ce faci?Fie-ti mila de barbati!!!Nu saraci tara si asa saraca!
Goga,
„Ce sef ai….”odihna la ordin””-Goga,parca nu stii….eliberata ca la 1 septembrie sa fiu primita la lucru conditionat…de catre sef-asta pentru ca sa ma invete minte,sa nu mai fiu „clantoasa”.Asa a mai procedat cu alte doua colege,care acum i se supun,fara ca sa zica „mirc” si plus la toate au mai si aderat in acelas partid politic cu seful-sunt prieteni la catarama,adica de-ai lor.
Eu platita?De unde?Cred ca ma va plati,cind imi va pune conditiile.Astept cu nerabdare sa aflu ce conditii.
O zi buna.
ptu Nina
Daca te-a eliberat nelegal, nu uita ca exista judecata!
Chiar daca te reangajeaza in conditii noi, care iti convin si tie, timp de un an de zile te poti adresa la judecata cu pretentiile, care le ai. Desigur, daca dreptatea este de partea ta. Consulta-te mai intii cu un jurist sau cu un alt bun cunoscator al Codului muncii. Nu te ghindi la chit de corecta este judecata noastra.
in orice situatie , daca angajatorul a gresit macar putin, angajatul este protejat de lege, el fiind considerat mai slab ca statul, care este dator sa-l protejeze de angajator, care cu rea credinta trateaza problema angajatilor.
Si angajatorul, si tu, nu trebuie sa ramineti in dusmanie, daca veti ajunge sa rezolvati acest litigiu in judecata. Asa se procedeaza in situatia, in care doua sau mai multe persoane nu au ajuns la un numitor comun si s-a dezlantuit un litigiu. Eu inteleg, ca aveti un litigiu de munca legat de disponibilizarea dvs. din functie.
O saptamina buna si multa sanatate.
ptu: Oleg C.
„# Oleg C. spune:
17 August 2009, la 06:06
Goga&Nina,
daca ar fi sa analizam toate articolele dnei VP de la crearea blogului sau pina incoace, mai mult de 50% din ele sunt laudele autoarei vizavi de anumite realizari sau incercari de a realiza ceva. Poate nu am fost atent, dar nimeni din politicieni nu i-a dedicat cel putin o fraza realizarilor VP. Din acest motiv, banuiesc eu, VP incearca sa-si faca o publicitate (in)activitatii sale.
Goga, nici nu doresc sa vb despre realizarile mele, idealurile mele, pentru ca nu vad sensul sa ma spovedesc pe acest blog.
Apropo, un mesaj catre VP:
fara suparare, dar… explicati-i va rog lui Goga, ca, cuvintele chind, chite, se scriu un pic altfel.
Va multumesc.”
Oleg C., raspund punctual:
1. Ma voi stradui sa va comunic ziarele, in care eu am citit articole cu trimitere la adevarurile spuse si scrise de d.Pavlicenco.
Fiecare om trebuie sa-si faca si publicitate. Vezi ceva anormal in aceasta situatie? Eu vad o situatie potrivita.
Cred ca pe d-na Pavlicenco o intereseaza si opiniile vizitatorilor blogului ei.
Mai putin ar trebui sa accepte vizitatori cu rea credinta, care urmaresc un singur scop, varsarea rautatii proprii peste tot, atare persoanei Oleg C.
2.”A se spovedi”, cum inteleg eu, inseamna a recunoaste pacatele si a incerca sa ceri iertare. Merita sa te spovedesti, daca doresti, ca orice om, nu este neaparat pe bloguri, locul de spovedanie este alegerea fiecarui dintre noi.
3.Multumesc pentru bunavointa dvs. de ajutor in a csrie corect.
Nu le stiu pe toate, dar cum se scriu aceste cuvinte, te asigur ca stiu foarte bine.
Eu insa scriu pe blog pe apucate, nu schimb engleza pe romana si nu folosesc semnele diatrivtice. Pentru mine este mai importanta viteza si nu ma derangeaza la fel de mult „nota” la gramatica. Ma intereseaza mai mult nota la „purtare” si timpul, pe care il salvez datorita vitezei. Nici nu verific textele, important este ca cine vrea intelege ce am scris, altii vad si inteleg ce vor si in masura care sunt capabili sa inteleaga. Nu m-am angajat la un concurs de filologie. Mai scriu si eu din CHIND in CHIND , CHIND apare pe blog oleg c. si altii ca el.
Mai scriu si CHIND apar pe blod opinii interesante, dar niciodata nu ratez sansa sa comunic cu tine, in speranta ca vei fi determinat sa inveti a comunica. In ale scrisului tot mai ai restante, dar cred ca si tu te grabesti.
Despre realizari eu vorbesc deschis si nu cinsider ca ma laud. Imi povestesc realizarile, pentru ca sun o mare parte din viata mea. Imi impartasesc persoanelor de incredere si idealurile mele. Ai dreptate, eu nu sunt persoana ta de incredere si nu merita sa te „spovedesti” nici despre idealurile tale.
Am deschis acest subiect in speranta ca vei intelege printre rinduri ce mesaj am dorit sa-ti scriu, dar nu mai inteles……
Goga.
Goga,
de ce consideri ca tonul in care comunic eu cu VP denota careva frustrari sau rautate?
Este o indignare a mea fata de modul in care VP face politica. Si nu-ti pierde te rog timpul cu presupuneri, pentru ca nu au niciun suport rational.
Si ar fi un lucru de apreciat, daca mai degraba ai recunoaste ca nu stii cum se scrie CHIND etc, decat sa afirmi ca scrii asa „chind” mai apare pe blog cineva de-al de mine.
Rusinica!
Oleg C,
hai sa facem nitica fonetica nu gramatica, daca tot iti place sa zadari lumea aici pe blog.
In alfabetul romanesc litera „c”cred ca stii cum se pronunta?.E mare pacat ca romana nu are semne pentru transcriere,ca si franceza sau engleza.Transcrere inseamna redarea sunetelor in scris.Pentru a reda sunetele e nevoie de niste semne aparte,franceza si engleza le poseda,romana nu.Deaceea,tu habar nu ai de fapt,ca Goga este corect din punct de vedere al pronuntarii si scrie corect cu alfabetul englezesc din punct de vedere al foneticii, nu al gramaticii.Din lipsa de teorie fonetica in predarea limbii romane,ce e mare pacat,toate regulile de pronuntare sunt luate drept greseli de gramatica,ceea ce cred eu,este incorect.Daca si in limba romana ar exista alfabetul transcrierii sunetelor si s-ar peda si lectii de fonetica,noi am vorbi o limba mult mai sonora,mai corecta,mai frumoasa din punct de vedere fonetic.
Atunci cind nu ai alfabetul roman la indemina,forma „chind” este corecta scrisa cu alfabetul englez,iar „cind”se va pronunta altfel numai nu [kind],conform regulii de pronuntare:c-daca este urmata de vocalele „e,i,”sau „y” se pronunta […]nu am semnul cu care as reda acest sunet,in restul cazurilor se pronunta [k].
Asa ca rusinica sa le fie celor savanti moldoveni,ce nu au fost in stare sa faca o stiinta clara pentru limba noastra,tie,ca nu cunosti ceva mai mult decit ce ti s-a dat in manualul de romana.La olimpiade republicane pentru limba romana la sigur n-ai participat-rusinica,rusinica Oleg C.
„Este o indignare a mea fata de modul in care VP face politica”–eu iti propun sa vii cu retete concrete de a face politica.Vreau sa ma invat si eu sa o fac.Multumesc.
Goga,
multumesc pentru mesaj,mi-a placut mult.
Dupa Codul Muncii acesta este litigiu,in realitate aceasta este prostie omeneasca.Eu nu am drepturi ca si ceilalti colegi,fiindca am scris plingere la Ministerul Educatiei pe sefu, ca s-a razbunat pe copilul meu,punindu-i note rele, fara ca sa fie intrebat la lectie.
Disponibilizarea mea din functie este o razbunare a sefului.
De fiecare data cind faceam o activitate depuneam cereri inregistrate,pe care nu vroia sa le semneze.Ultimul timp secretara avea ordinul oral sa nu pimeasca cererile mele si sa nu le inregistreze.Daca le inregistra era certata rau.
Goga,spune-mi aceasta ce e?tot litigiu?
ptu: Oleg C.
1. Am constatat ca intuitia mea nu ma dezamageste niciodata.
2. E dreptul tau sa fii indignat de modul in care VP face politica si sa o taxezi chind mergi la vot. Poti sa incerci sa spui cum ai face tu politica, poate ii place si urmeaza si d.Pavlicenco sfatul si experienta ta.
Pentru a avea suport rational, mereu admit presupuneri de situatie, caz si rezolvare.
3. Sper sa apreciezi „sinceritatea” mea: nu stiu inca cum se scrie „CHIND” , mi-ai mai scris despre aceasta in mai multe postari mai inainte. Am incercat sa aflu si sa corectezi aceasta greseala, dar nu am reusit. Vocabularele, de care dispun, nu contin acest cuvint ori poate eu nu l-am depistat.
Ca sa te simti si mai bine, iti comunic ca eu nu stiu gramatica. Am avut nota 5 la gramatica.
„Rusinica” nu imi este nici fata de cineva, care mai apare pe blog de-al de tine, daca tie si celor ca tine nu le este „rusinica” sa comunice badaraneste cu acoperiri din alea gramaticale in expunere de „GHINDURI”, care aduc a fecale.
Sa ne judece cei, care mai apar pe blog. Cei ca tine si cei ca mine.
Sper ca vei gasi destul curaj sa tolerezi „CHIND”-ul meu, cum scrie d.Valeanu/deputat europarlamentar/ unui obraznic, care scrie cum nu se cade pe blogul ei: Scrie frumos, nu scrie cuvintul „BOU”.
Goga&Nina,
este treaba fiecaruia cu gramatica lui, or nu voi suferi eu din cauza nestiintei tale. doar ca remarca mea a fost in contextul argumentului tau, ca scrii astfel cand vezi tipi de-al de mine pe blog. Punct la acest subiect.
Nina, bravo…. incerci sa inventezi bicicleta? Daca pronunt cuvantul chind, se aude „chind” si nu „când”. in fine, si descoperirile tale in domeniul lingvistic = zero. Ai incercat si tu sa te afirmi, si a iesti „ca intodeauna”.
Apropo de observatii: de foarte multe ori idolul vostru VP a reprosat mai multor vizitatori, inclusv si mie, vizavi de calitatea gramaticii cu care postam…. Deci, ca sa respectam egalitatea intre oameni, Va rog si dnei VP sa-i amintiti sa nu faca referinte la calitatea gramaticii.
Kindly regards,
Ptu: Oleg C.
1. Uite ca esti mai aproape de „lume”….Voi suferi eu din cauza nestiintei mele si tu din cauza nestiintei tale. Fiecare, in final, sufera pentru nestiinta sa, lucru stiut.
Chindva ai scris ca Goga si Pavlicenco este aceeasi persoana. Bine ca te-ai convins dupa scris. Eu nu stiu gramatica la fel de bine ca si Pavlicenco.
Ti-am spus ca am avut nota 5. Punct la acest cubiect.
2.Tie cum ti-ar placea mai mult: „cand” sau „chind”. Voi scrie special pentru tine cum iti place tie. Apropo, vezi sa nu mai „papi” intotdeauna un „t”. El nu se aude, bata-l vina, dar se scrie…..
3.Idolul nostru ne place asa cum este. Nu ne „apucam” sa facem scoala de buna purtare pentru a scrie cum vrei tu. Ea este libera sa procedeze cum doreste.
Nu ne mai da indicatii ce sa facem, ca doar nu esti seful si nici macar „idolul” nostru.
Goga.
ptu: Nina
Multumesc pentru tentativa de atenuare a fruatrarilor lui Oleg C.
Intuiesc ca este vorba de un litigiu de munca adevarat si cu siguranta in favoarea ta. Activitatile tale neinregistrate nu-l absolva pe „sefu” de corectarea situatiei. Scriei un demers, in care ii soliciti sa examineze dezacordul tau cu ordinul mariei dumisale si atentioneaza, ca vei apela la judecata in caz de nesolutionare a litigiului.
Este bine sa consulti un avocat si sa ai un text juridic argumentat. Mai departe ca la carte.
Intuiesc ca v-a rezolva litigiul. Daca nu de buna voie, impus de judecata.
Trebuie sa ne cunoastem drepturile si sa cerem sa ne fie respectate.
Si noi trebuie sa respectam legislatia in vigoare.
Tu ai incalcat ceva, ce poate sa atraga dupa sine cea mai dura sanctiune – concedierea ? Sau ai mai avut „boacane” si mai inainte ?
aha, idolului i se permite totul…..:)))
ok, fie cum ziceti.
si, Goga, poti face diferenta intre: Va rog si „a da indicatii”?
am rugat, din cate vezi mai sus.
mai departe, faceti exact ca si VP: insultati-i pe toti si nu fiti de acord cu nicio parere, in afara de Dumnezeul vostru – VP.
Apropo, din chind in chind, puteti sa fiti de acord sau sa va alaturati vreunei pareri: C.Tanase, V.Butnaru etc. etc. Poate va mai creste rating-ul cu vreun 0.000…….1%.
Punct.
Oleg C.
adevarat ca este treaba fiecaruia cu gramatica lui,insa agramati din astea ne tot duc, si duc, si duc…..stii tu unde.
„Nina, bravo…. incerci sa inventezi bicicleta?”-te gresesti,eu nu incerc sa descoper sau sa inventez nimic,ci am redat ceea ce deja este scris de multi altii.Or nu doresti sa-ti mai imbogatesti cunostintele nitel?
„Daca pronunt cuvantul chind, se aude “chind” si nu “când””-tu mai intii tre sa-ti dai seama cum sa-l citesti,dar problema ta este,ca tu nu vrei sa recunosti ca exsista si asa o varianta,fapt ce nu e chiar bine.O tii mortis,ca tu esti corect si basta.Nu posezi tehnici abile pentru pluralismul de idei.
Oleg C.”ca sa respectam egalitatea intre oameni”-daca vrei sa fii respectat,mai intii respecta tu-dupa buna ziua si raspuns,mai ales cind stai de vorba cu persoane mai inaintate ca virsta.E o simpla regula de educatie,fara de care nu prea putem sa convietuim intr-o societate civilizata,dupa asta vine si egalitatea-singura,fara ca sa o cersesti.
„Apropo, din chind in chind, puteti sa fiti de acord sau sa va alaturati vreunei pareri: C.Tanase, V.Butnaru etc. etc.”– in discutii, e obligatoriu sa fii de acord sau nu cu cineva,devine mai constructiva.
Goga,
„Scriei un demers, in care ii soliciti sa examineze dezacordul tau cu ordinul mariei dumisale si atentioneaza, ca vei apela la judecata in caz de nesolutionare a litigiului.”-l-am si dat in judecata,am consultat si avocatul.Prima sedinta a fost la 23 iulie.Si ce crezi, s-a prezentat si nu s-a prezentat.A venit si a plecat fara ca sa participe la sedinta.
„Tu ai incalcat ceva, ce poate sa atraga dupa sine cea mai dura sanctiune – concedierea ? Sau ai mai avut “boacane” si mai inainte ?”.
Stii ce boacane am mai facut?
1-Am scris explicatie pentru ca,intr-o simbata nu m-am prezentat la Chisinau la un seminar, fiindca mama avea nevoie de ingrijire medicala,anuntindu-l din timp desigur.
2-L-am rugat printr-o cerere scrisa, sa nu ma includa la verificarea lucrarilor de pretestare,ca nu am ochelari pentru a verifica,avind vederea mai slaba.
3-Am primit admonestare pentru ca in saptamina francofona am luat bilete de la ALF din Cahul, pentru ca copiii sa mearga gratuit la film.
4-Am admonestare ca am iesit pe foaie de boala si nu l-am anuntat pe el,ci pe seful-adjunct.
5-Am admonestare pentru ca am spus,ca nu-mi plac proiectele de lunga durata bagate pe git cu sile de catre Ministerul Educatiei.
6-Am admonestare,ca din neatentie am gresit niste note in catalog si le-am corectat,punindu-mi semnatura alaturi.
Asa ca e grav?