Ce scenarii pot fi acum

pe-nistru.jpg

Dupa aceste alegeri au aparut si nu au aparut surprize. Una ar fi, de exemplu, ca cele trei partide liberale nu au luat in totalitate, singure, nici 62 si nici 53 de mandate. Cifra pina la 53 a completat-o PD-ul lui Marian Lupu si Dumitru Diacov. Dar nu cred ca a fost o surpriza. Pe de alta parte, o supriza ar fi daca PD-ul ar merge cu PCRM, fapt pe care imi inchipui ca si-l doresc aprig azi comunistii. Daca PD va merge cu PCRM intr-o alianta, am putea spune ca a fost proiectul comunistilor, care, parca, ar trebui sa fie linistiti. In acelasi timp, alegerea Presedintelui republicii poate impune niste dileme pe care oamenii politici sa le interpreteze ca trebuind sa aleaga intre «interesul unui partid» (pe care eu nu-l detasez de interesul national) si «interesul national», care ar impune niste decizii neordinare.

Unii lideri ai celor patru partide s-au referit la importanta formarii Guvernului. Insa acesta nu poate fi format kremlin.jpgfara a avea acceptul Presedintelui de stat, care ar trebui, dupa ce actualul Guvern isi da demisia, sa propuna o candidatura agreata si votabila de catre cele patru partide democratice, daca se realizeaza o intelegere. Il va propune, insa, un Presedinte, ales doar de PD si PCRM, sau il va propune un Presedinte ales de toate cele cinci fractiuni, ori il va propune Voronin, care inca se considera Presedinte, si va fi o formula agreata doar de comunisti? Daca nu ne lamurim ce e cu acest Presedinte-intrus, Vladimir Voronin, nu putem crede in sansa de a schimba actualul Guvern comunist. Putem schimba doar un Guvern comunist pe un altul comunist, adica sa ne alegem cu un Guvern Greceanii-3…La acest capitol, al dificultatii alegerii sefului de stat, se fac mai putine declaratii, din cauza ca trebuie discutat cu PCRM. Aici as avea unele temeri sau viziuni ce s-ar putea materializa spre binele sau spre raul nostru.

Cred ca PD – fie Lupu sau Diacov ori impreuna – vor avansa conditii grele si drastice celor trei partide liberale. Aprecierile mele expuse intr-un articol postat putin inainte pe blog au vrut sa sublinieze potentialul pozitiv al PD-ului pe durata parcursului sau politic, ce ar fi o baza buna pentru relansarea unei formule ADR-2. Dar nu m-am referit la aspectele mai dureroase, mai putin pozitive, ce au fost in ADR-1, cind Dumitru Diacov si formula de atunci a elitei pediste au impus national-democratilor decizii prin care puterea a cam fost monopolizata de PD. Consider ca acesta a fost si visul de acum al lui Dumitru Diacov, relansat prin Marian Lupu, avind frustrarile sale, generate de plecarea «ingratului» Vlad Filat, care acum a iesit – pe merit – cu al doilea rezultat. Sigur – acum si PD, si PLDM, si liderii acestor partide, trebuie sa isi depaseasca frustrarile si sa ajunga la intelegeri masurabile cu efortul si rezultatul fiecarui partid, raspunzind asteptarilor electoratului necomunist.

Totusi, negocierile dintre cele patru partide vor fi grele – in opinia mea – din cauza conditiilor exagerate ce vor fi avansate de PD. Sa dea Domnul sa gresesc. PD poate spune oricind ca merge sa aleaga impreuna cu PCRM un sef de stat, care poate fi – ca PCRM sa nu fie invinuit de blocarea iresponsabila a alegerii sefului de stat, asa cum i-au invinuit pe liberali – un Marian Lupu. Inca nu stiu care ar putea fi pretul platit de PD, insa mai este si varianta de a nu-l plati, apoi.

Daca va fi ales un Presedinte de stat cit de cit agreat si de Dreapta liberala, nationala, ferm europeana, societatea va inghiti tableta. Daca nu va fi asa – e greu de spus daca nu va fi o noua depresie generalizata. Dupa care, fiind ales un Lupu, se propune si formeaza Guvernul si toate celelalte, PD-ul trecind, apoi, prin tradare, de partea liberalilor. Daca va fi ales un alt Presedinte, agreat mai putin de PD si fiind mai mult al comunistilor, nu exista nici o sansa de schimbare a lucrurilor in societate. Sa nu uitam ca acesti comunisti satrapi bolsevici capitalisti debarca, asa cum au facut dupa 4 aprilie 2005 cu intelegerile si conditiile impuse de PPCD, PD si PSL pentru votarea unui Presedinte comunist.

Poate fi, insa, si un alt scenariu. Inca nu e clar cine e sef de stat. Voronin s-a autointitulat ca «Presedinte in exercitiu» (inca !) si guverneaza abuziv de la 8 aprilie. A fost ales speaker, presedinte al Parlamentului, dar nu a plecat din functia de sef de stat, desi, in lipsa acestuia, ales legal, functia revine speakerul. Iar el e si speaker. Nu a plecat pentru ca el considera ca functia de sef de stat azi e mai stabila decit cea de speaker.

Daca democratii acum se convoaca in sedinta Parlamentului si aleg un speaker, de fapt, legal, acesta e sef de stat, pentru ca Voronin detine functia abuziv. Cunoastem ca avem o coliziune legislativa – pe de o parte seful de stat e sef de stat pina la alegerea altuia in loc, pe de alta parte, mandatul ii expira exact dupa patru ani. Nu stiu ce pozitie poate azi adopta Curtea Constitutionala, insa lumea crede ca inca nu e gata sa adopte una strict legala. In acest caz, cele patru fractiuni necomuniste pot alege un presedinte de Parlament, care va fi si sef de stat pentru mintile oamenilor normali, dar vom continua sa avem si un Voronin, cramponat, agatat si spinzurat de functia de sef de stat, care inca ii permite sa nu dea seama pentru toate faradelegile comise. Adica, vom avea o dualitate a Puterii, cu doi sefi de stat, unul constitutional, iar altul – un intrus neobrazat. Lucru care nu poate dura la infinit.

Membrii Curtii Constitutionale, daca au un respect elementar fata de lege si isi vor un viitor demn pina la moarte, ar trebui sa recunoasca adevarul si sa mai anuleze cite ceva din ce au adoptat sub presiune politica. Numai cine nu munceste, nu greseste, mai ales sub o dictatura.

In aceasta situatie, se vede clar ca functia de presedinte al Parlamentului devine una-cheie si eu cred ca pentru ea se va da o mare batalie. Cred ca PD va insista sa o obtina, fiind un punct cistigat pentru ei, care le va permite sa avanseze alte conditii si pretentii. Adica – fiind un Lupu presedinte de Parlament in speranta ca apoi va avansa si spre sef de stat, abia atunci un Vlad Filat ar obtine sansa sa devina deja el speaker, ca lider al Fractiunii ce a luat al doilea rezultat dupa comunisti. Daca, bineinteles, Filat, nu aspira la functia de prim-ministru. Mihai Ghimpu, cred, ar putea sa obtina – daca isi doreste, desigur, – functia de vicespeaker. De Urecheanu nu stiu sincer ce sa spun.

Astea ar fi unele idei care imi tot vin in cap privind viitoarele negocieri. Aceste intelegeri si scenarii depind in mare masura de influenta Occidentului – al UE si SUA -, care isi doresc, nu exclud, si o guvernare comuna, o «uniune nationala», pentru a fi anihilata mai treptat, fara efecte prea bruste, influenta politica, mafiota a comunistilor. Pe linga promisiunile de a lasa intacte bogatiile acumulate abuziv de elita comunisto-capitalista in Moldova, lucru pe care o fi contind satrapii bolsevici, Occidentul ar putea – ca si in 2003, cind a fost cazul cu Memorandumul Kozak, sa santajeze clanul Voronin cu informatiile pe care le detine despre ce a tot agonisit si a plasat in bancile de peste hotare. Cred ca pentru a scapa de un Presedinte comunist si un Guvern comunist trebuie folosite toate merodele admisibile, nu spun sa fie urmate practicile comunistilor. Dar transmiterea Puterii, cu toate „grupurile mafiote” si „de presiune” va fi anevoioasa.

Cam aici par a fi labirintul si unele poteci pe care vad ca ar putea evolua lucrurile, dar asta nu inseamna deloc precum ca eu as saluta ferm un scenariu anume. Doresc sincer si puternic un lucru – comunistii sa nu ne mai decida soarta, iar responsabilii din regimul comunist sa fie trasi la raspundere pentru crimele savirsite din 1999 pina in 2009. Ei si aliatii lor.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

61 Comments

Add a Comment
  1. to: Vladislaw

    Pe blogul d.Pavlicenco, ca si cum ar fi in casa d-ei, a aparut un nickname nou /ca si oaspete/.
    Oare se poate sa intri in casa omului cu atare „buna ziua?”
    La atare „buna ziua” d-na Pavlicenco ar trebui sa va spuna „La revedere”.
    Nu am mai accesat acest blog numai din motiv ca d-na Pavlicenco nu tine cont si de parerea mea: sa arunce la spam toate nuck-nameurile, care nu stiu sa dialogeze pe spatiul public de discutii, dar trec la atacul persoanei.
    D-na Pavlicenco, voi aparea cu aceasta critica in adresa dvs ori de chite ori voi citi atacuri la persoana si raspunsuri „curajoase” din partea dvs la cei de va ataca.
    Sigur, ei merita aceste raspunsuri si chiar mai mult decît atit.
    Dar dvs nu trebuie sa coboriti la nivelul lor si sa lasati „gust amar” pentru persoanele, care citesc blogul dvs. Doar aveti alternativa: la spam!
    Unii va intriga si dvs prindeti momeala si din nou se incepe poasta dispozitie.
    Nu credeti ca este timpul sa le dati si dvs lectii de „buna purtare” si sa postati numai opiniile la subiectul discutat ?
    De ce va lasati atacata? Va place cumva?

  2. Pt Vladislav
    Pai la ce sa te mai astepti? Dupa buna ziua – si raspunsul. De ce intri pe blogul unei persoane care te supara si in politica, si in bucataria nu stiu cui !?

  3. Pt just one word

    Personal, nu aspir la nici o functie in cazul in care in RM se va instaura o conducere necomunista.

    Este adevarat ca, la 55 de ani, nu ma consider buna doar sau nici doar pt bucatarie, cum spune un vizitator mai badaran. Dar nu cersesc, nu solicit si nu cer de la nimeni nimic. Am grad stiintific, cunosc doua limbi straine foarte bine – franceza si spaniola, invat engleza, – insa acum sint preocupata de a conduce partidul spre o unificare liberala sau spre alegerile locale.

    Este la fel, adevarat, ca m-a sunat Vlad Filat si mi-a multumit pentru ce am facut in campania electorala. Sigur, el a spus mai multe si frumos, insa eu nu voi reproduce. Recunosc – mi-a fost placut. I-am spus – si el stie – in mai multe raioane echipele noastre teritoriale au cooperat cu echipele PLDM, chiar daca la centru nu am avut nici o cooperare. In altele – au cooperat cu alte partide. Eu, ca cetatean democrat si ca om politic liberal, consider ca mi-am facut datoria in lupta anticomunista. Dar nu am facut-o pentru vreo functie.

    Nu vreau sa ma refer la prestatia mea in campania pt 5 aprilie, cind am mers pe listele MAE. Acolo eu nu am avut putere de decizie, desi am fost cel mai dur criticata, toti au crezut ca eu am decis/dictat/am fost mama raului. Pastrez din acea experienta doar ceea ce a fost bun…

    Sigur, era civilizat daca si Ghimpu, si Urechean ar fi multumit public partidelor care s-au retras din campania electorala in favoarea lor. Dar mai e mult pina la o asemenea atitudine civilizata din partea politicienilor nostri, chiar daca se considera democrati si proeuropeni.

    Insa noi, PNL, nu am sprijinit PD-ul – asta se stie. Daca ii sprijineam, ne aprindeam paie in cap, de aceea nu am facut-o, dar stiam ca cele trei partide aveau sa fie nevoite sa coopereze cu PD.

    Spun asta, pt ca orice partajare de functie pt cineva din afara coalitiei va trebui sa aiba si acceptul PD. Ori cineva sau chiar toti trei sa ofere vreo functie in contul functiilor care, prin algoritm, le revin lor. Dar nici asta nu e usor.

  4. Pt UPS

    Am spus si repet – nu dau la spam postarile badaranesti pt ca nu vreau sa creada cineva ca ma tem de ele. Dar voi reveni cu o postare mai amanuntita la acest subiect.

  5. Referior la cele 4 scenarii, cred ca s-a facut astazi primul pas spre realizarea scenariului nr.1, el fiind si cel pe care noi ni-l dorim cel mai mult. Mi-a placut ideia cuiva pe care am auzit-o recent ,referitor la o posibilitate ca PCRM sa de o fisură. Se spunea acolo, ca aceasta fisură va fi posibilă doar în cazul unităţii opoziţiei. Sa dea Domnul. ca Coalizia formată azi sa fie tare ca oţelul de care să se ciocnească înverşunarea şi încăpătânarea hidrei comuniste (nici nu mai ştiu ce adjective indecente sa le găsesc pentru ei). Doar poate aunci îşi vor da seama unii din „cilenii” PCRM, că susţinerea candidaturii Preşedintelui, propus de Coaliţie, este unica lor şansă de a fi parlamentari!
    Referitor la ceea ce a scris dna Pavlicenco, că opoziţia trebuia să cheme la acţiuni de masă după evenimentele din 7-8 aprilie. Păi a şi fost chemat un miting, la care au participat doar oamenii maturi (am fost acolo şi am văzut, că tinerii au fost in număr mult mai mic,decât în ziua precedentă). Cred ca s-a procedat bine, că ieşiseră atunci, doar cei mai maturi, ei urmau să arate că nu numai copiii vor o nouă viaţă şi contestă rezultatele aşa-numitor alegeri. Nu ştiu dacă era bine atunci să se escaladeze situaţia politică, pe care fapt, poate şi miza puterea, ca să poată sa aplice forţă! Ţineţi doar minte cum „Mama naţiunii” – Zinaida Greceanii ne speria copiii cu aplicarea forţei!
    Totuşi, în cele din urmă s-a ajuns la consolidarea Coaliţiei,adică ceea ce s-a făcut, s-a făcut bine!Ne rămâne doar speranţa spre o viţă mai bun, spre o victorie a Coaliţiei!

  6. Un salut tuturor,si sa nu -mi confundati numele cu Vladislav,caci acest tip, pe semne e cazut de pe luna(referitor la cunoasterea in esential a personalitatii Pavlicenco) si mai bine facea daca citind comentariile de pe acest blog, isi spunea parerea la general, ca-ci altfel i se potriveste zicala: „… Cum a si venit in sat a si dat cu hoishtea-n gard…” Iar tuturor vizitatorilor de buna credinta le doresc succes, si i felicit cu mica victorie (primul pas) al Opozitiei Unite.

  7. to: Ceslav

    Nu stiu de ce, dar cred ca partidele democratice trebuie sa nu scape din scenariile posibile o noua diversiune, bazata pe organizarea protestelor, la care vor participa masiv sustinatorii comunistilor. Ar putea avea loc intre 28-31 august 2009.
    Nu vor sta acasa nici cei, care au iesit in piata la 7 aprilie…..
    Situatia poate fi mai grava ca in 7 aprilie. Pot fi instigati oameni de diferite virste, etnii ….nu se va mai intelege cine cu cine este, cine ce doreste si pe cine apara.
    In multime poate aparea violenta si poate avea loc tragedia cea mai mare….puterea doar este inca in minile celora,care au plecat linistit la odihna si au timp de ghindire…..
    Cred ca partidele democratice, care au intrat in parlament sunt in drept sa ceara timp la radioteleviziune si sa faca chit mai multa claritate in rindul populatiei, inclusiv in limba rusa.
    Aceste doua saptamini trebuiesc folosite pentru calmarea spiritelor si scoaterea fricii din sinul populatiei si a veninului turnat de comunisti timp de 8 ani in rindul alolingvilor si celor, care au votat comunistii de frica sa nu fie mai rau si se tem de „razboaie”.
    Poate nelinistea mea nu este fondata, dar intuitia ma indeamna sa cred ca mai este un pericol mare si nu trebuie neglijat, trebuie sa preintimpinam posibile „dezordini” din timp util. In fiecare zi sa apara la radioteleviziunea nationala cu mesaje clare si sa se linisteasca spiritele intre etnii si generatii.
    Prea mare a fost propaganda comunista denigratoare a partidelor democratice si nu este usor sa scoti din capul oamenilor ce a fost bagat timp de ani de zile, zeci de ani de zile.
    Cred ca cel mai important lucru acum este sa nu se scape in societate un conflict in jurul etniilor, cred ca este mult mai important ca functiile si cum vor fi ele distribuite.
    Sa nu uitam, ca multi functionari publici, din organele de forta in special, care sunt imprastiati in toata tara, se simt amenintati pentru faradelegile comise pina acum si ei inca mai tin in mina pinea si cutitul….
    Este o perioada foaaaarte grea. Nu cred in capitularea comunistilor de buna voie. Ce surprize pregatesc ei nu se stie, dar rebuie sa fim pregatiti si sa diminuam riscurile posibile.

  8. Scenariul 100% este ca Partidul National Liberal a murit. Nu este nici o sansa de reabilitarea lui.

  9. to:UPS Cred ca acest comentariu al tau trezeste imaginatia unui nou tip de scenariu,si pe buna dreptate, caci la noi te poti astepta la orice. Pe aceasta tema asi vrea sa ne ajute Vitalia Pavlicenco,sa scrie un mic articol pe o noua pagina. Tema e destul de impresionanta dar si actuala.

  10. fratilor!!!! treziti-va! banditul de VORONIN si clanul lui trebuie trasi la raspundere!!! pentru tot raul care l au facut pentru cetatenii Moldovei !

  11. pt dna Pavlicenco
    am recitit acum aricolul dvs si constat, o data in plus, ca ati intuit excelent mai multe lucruri. Dupa ce am vazut ce s-a produs in aceste zile in cadrul AIE si dupa ce am mai citit si editorialul lui Tanase, raman amarat si cu destule temeri pentru viitorul AIE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *