Argumente mai pot fi o mie si unul. Eu le expun pe cele pe care le aveam scrise in in calculator din campania electorala. Inainte de alegeri, cind PNL a adresat scrisori de cooperare PL, PLDM, AMN si PD, am avut o discutie telefonica urmare a apelului din partea dlui Dumitru Diacov. I-am spus atunci ca doresc foarte mult si sper ca PD sa nu faca alianta cu PCRM. Dumitru Diacov a fost unicul lider care a raspuns scrisorii noastre…
Partidul National Liberal a avut constant o pozitie anticomunista. In acest scop a participat la diferite proiecte politice, menite sa consolideze baza democratica a societatii si sa imprime ireversibilitate orientarii europene, inclusiv prin cooperarea dintre fortele de centru-stinga si centru-dreapta.
Mai multi dintre actuali national-liberali au facut parte in Legislativ din Alianta pentru Democratie si Reforme, in perioada 1998-1999, avind un comportament cooperant cu centru-stinga democrata, ce a participat la aceasta coalitie parlamentara. Prin acea coalitie s-a reusit crearea fundamentului pentru o societate care sa avanseze, prin reforme liberale, spre un sistem adecvat standardelor europene. Coalitia a promovat o guvernare de dreapta, fapt recunoscut de chiar membrii de atunci ai PD-ului. Coalitia a fost rezultatul cedarilor si al consensului politic, necesar intr-o societate distrusa de regimul comunist de factura sovietica.
Dupa modificarea regretabila a Constitutiei in anul 2000, ce a stabilit alegerea Presedintelui de catre Parlament (ca deputat, eu nu am votat a doua oara, cind legea a fost returnata de seful statului, deoarece nu am acceptat prerogativele prea sporite ale acestuia) si dizolvarea ulterioara a Legislativului, a inceput, dupa alegerile parlamentare anticipate din 2001, un proces intens de fuzionare intre fortele necomuniste. Acest proces a evoluat spre formarea, in 2003, a unui Bloc pentru alegeri locale – „Alianta Social-Liberala „Moldova Noastra”, transformat ulterior in „Alianta „Moldova Noastra”, ce a constituit nucleul Blocului „Moldova Democrata”, format din AMN, Partidul Democrat si Partidul Social-Liberal. Cele 34 de mandate, obtinute de BMD in alegerile parlamentare din 2005, au justificat unirea eforturilor formatiunilor de centru-stinga si ale celor de centru-dreapta.
(In imagini: La stinga – 1999, la Pentagon, in cadrul unei vizite din partea AP NATO, alaturi de ex-ministrul roman al apararii, Ioan Mircea Pascu. La dreapta – 1999, la o seara oferita de Union Fenosa, impreuna cu sotul, presedintele Asociatiei hispanistilor din RM. Eu eram seful grupului de cooperare parlamentara moldo-spaniola). Plecarea ulterioara a Fractiunii PD din BMD nu a fost salutata de societate, pentru ca a fost votat ca Presedinte al R.Moldova Vladimir Voronin. Insa vina pentru aceasta plecare revine tuturor care nu au reusit sa consolideze o pozitie comuna anticomunista in ipostaza de Opozitie. Se stie – victoria are prea multi parinti, iar infringerea este orfana. Chiar daca acea pierdere a BMD nu a fost decit tot rezultatul fraudei comuniste. Trebuia mai mult dialog pentru ca liderii PD (Dumitru Diacov), ai ulteriorului PSD (Dumitrui Braghis) si PSL (Oleg Serebrian), impreuna cu Fractiunile conduse de ei, sa ramina in Fractiunea BMD.
Spre deosebire de fortele de centru-stinga si de centru-dreapta, care au demonstrat, inca in 1998-1999, ca fortele democratice liberale si social-democratice trebuie si pot colabora pentru binele societatii, comunistii au polarizat continuu societatea, impartind-o in cei care vor cu adevarat o cooperare strinsa si civilizata cu Romania si cu Europa si cei care doar fac asemenea declaratii demagogice.
PD a depus eforturi, inca pe cind Vladimir Voronin avea 40 de deputati, intre 1998-2001, sa il civilizeze pe acest lider comunist si sa-l atraga de partea fortelor proeuropene, democratice. Din pacate, asta nu s-a reusit, dar intentiile si actiunile au fost concrete.
Chiar si in 1998, cind exista in formula sa politica de atunci, PD a acceptat o cooperare cu fortele de centru-dreapta, si nu cu PCRM, fapt ce nu i-a fost iertat nici de comunisti, nici de Petru Lucinschi. Acestia, impreuna cu PPCD, au darimat in consecinta Alianta pentru Democratie si Reforme.
Liderii PD au acceptat o cooperare cu fortele de centru-dreapta si atunci cind au aderat la Blocul „Moldova Democrata”, acceptind votarea candidaturii PCRM la functia de sef de stat la sugestiile occidentalilor care, evident, au gresit. PD-ul s-a indepartat de PCRM cind s-a convins ca PCRM si Voronin nu si-au respectat angajamentele asumate la obtinerea voturilor pentru alegerea unui sef de stat comunist.
PD-ul a fost partidul care a mai facut un pas spre dreapta cind a facut o aliere cu Partidul Social-Liberal, partid care a promovat constant reformele democratice si orientarea europeana.
Dupa trecerea fostului comunist Marian Lupu la PD, social-democrati romani, in speta Titus Corlatean, a facut un apel de unificare a fortelor social-democrate, care sa aiba o ferma orientare proeuropeana, sa nu fie prorusesti si susceptibile de revenire la o cooperare cu PCRM.
Presa din R.Moldova invoca, de asemenea, constant necesitatea crearii unui pol social-democrat national, proeuropean, care sa completeze spectrul politic si social in R.Moldova. PD are o asemenea sansa prin oamenii pe care ii atrage si ii promoveaza, fiind, dupa cum spun social-democratii romani, un „partid al cadrelor”.
Daca dorim sa obtinem o majoritate necomunista, este necesara o cooperare pentru Europa intre forte social-democrate si liberale. In caz contrar, fortele democratice de dreapta si centru-dreapta se vor mentine la cota de 30-35 la suta, ceea ce este insuficient pentru o guvernare proeuropeana.
Ca national-liberala, cred ca trebuie oferita o sansa celor care declara ca se reorienteaza definitiv spre Europa, pentru a fi o forta ce va coopera cu celelalte partide, liberale, de centru-dreapta, ce au trecut pragul electoral pentru a intra in Parlament, pentru a nu dezamagi electoratul necomunist. Credem, la fel ca si exponentul social-democratiei din Romania, unde a fost posibila o cooperare intre PSD si PDL, ca o cooperare politica mai larga in numele integrarii europene va insemna reconcilierea societatii si consolidarea, prin actiuni concrete, a statului R.Moldova ca viitor stat membru plin al NATO si UE.
Vitalia PAVLICENCO
Am sperat ca Opozitia liberala, la fel ca si dupa 5 aprilie, sa obtina votul de aur de la moldovenii din Europa. Dar n-a fost sa fie. Acum constat ca daca ecologistii s-ar fi retras in favoarea opozitiei, precum au procedat PNL si MAE, liberalii ar fi obtinut cel de-al 41 mandat si pozitia lor in negocierile cu Lupu ar fi fost mai solida.
Ma intreb si va intreb si pe dvs.: ce au urmarit sa obtina ecologistii in aceste alegeri si oare nu au realiuzat ca fac jocul comunistilor?
to: Vlad
Eu cred ca sunt iresponsabili de tot ce a avut loc in tara si s-au „jucat” de-ale alegerilor .
De ce cred asa? : Pentru ca nu vad in partidul lor un lider, care sa fie cunoscut macar un pic societatii. Am vazut liderii lor in dezbateri electorale si iti venea sa te crucesti, cum de i-au pus pe acestea in fata? Sau acestea erau cei mai reprezentativi si cei mai destepti ? Atunci, daca este asa, cine are nevoie de negocieri cu ei? Au fost pur si simplu neglijati si probabil ca vor dispare de pe arena politica….
Nu cred ca au fost „angajati sa faca jocul” ……
Jocul costa, dar ei nu sunt jucatori, nu cred ca cineva i-ar fi luat in serios…..
Sigur constientizau ca nu vor trece pragul si ca jumatate din voturile acumulate vor merge la comunisti, dar inca mai sun „verzi” la minte. Ar trebui sa se „coaca” macar dupa aceste alegeri.
Cu toate acestea au adus o mare dauna poporului. A fost cazul, in care a trebuit sa procedeze ca si MAE si PNL – sa se retraga dupa ce au indemnat electoratul sa voteze partidele democratice, folosind ca si tribuna pe gratis dezbaterele la radioteleviziune…
Da, este interesant, partidele democratice, care au intrat in parlament, cum vor aprecia in viitor gestul de retragere din cursa a MAE si PNL ?
Deocamdata nu am auzit nici un „multumim” pentru tot ce s-a facut de catre aceste doua partide .
Ar fi bine ca Partidele democratice, care au intrat in parlament, sa nu uite, ca zgircitul plateste dublu si inainte mai avem scrutine si scrutine electorale….
Daca, de exemplu, unuii, cind au vazut ca nu sa cistigat acel vot „de aur” iar mai apoi, nu sa primit varianta cu lovitura de stat, sar cere de urgenta o intrunire secreta, unde i s-ar fi spus fostului speker :” Stim ca esti destept,sincer si naiv,dar trebue sa salvam situatia,caci am fost gata sa donam cuiva doua milioane pentru un vot si degiaba,acum suntem gata sa dam si doua sute de milioane numai sa gasim o solutie,una din aceste solutii vrem sa fii chiar dumneata,vom folosi toate mijloacele de a va sustine in secret pentru a va apropia cit mai mult de opozitie, sa le bagam niste situatii in care ei singuri sa se-ncurce.Iar pe dumnea-ta te-am alege presedintele tarii, pe v.voronin seful parlamentului , ai nostri si in guvern iar opozitia sa fie trasa la raspundere pentru toate cheltuelile si galagia care au facut-o. Dar sa fim foarte atenti sa n-o patsim cum am patsit-o cu drapelul Uniunii Europene ca norodul daca nu va intelege drept, va trebuia sa ne carabanim dinMoldova.” PS. De-a Domnul sa nu fim iar tradati.
to: Ceslav
Nu cred sa se dea magulit M.Lupu.
In 2011 vor avea loc alegerile locale, la care nu ar mai avea nicio sustinere.
Societatea acum este toata cu ochii si urechile pe Lupu.
Resursul administrativ nu-l va salva.
Lumea nu mai vrea comunism, lumea se vrea libera, cu libertatile prevazute de Constitutie, lumea nu vrea sa se uite in jur, daca nu sunt antenele comuniste, chind omul are de spus ceva.
Daca va fi cum spui, intuitiv simt ca va regreta el si toate neamurile lui….
Cuvintele:(de-a Domnul sa nu fim tradati) nu se refera comunistilor.
to:UPS. Ai dreptate frate,alegerile locale din 2011 nu sunt char atit de departe,situatia unei tradari, dupa aceste alegeri va pregati populatia in asa mod ca tradatorii il vor urma pe rOSCa . Sa nu uitam ca pentru tradatori exista si organizatia secreta „Ciclon”, poate si acesta e un motiv, nu stiu.
Pt Vlad
Cred ca ce au urmarit ecologistii se va vedea peste un timp. Vladimir Braga nu a fost in Parlamentul trecut prea de dreapta, ci a cam votat cu comunistii cind altii nu votau in nici un caz.
to: Ceslav
Nu stiu, daca cu adevarat exista o asa organizatie secreta „Ciclon”, nu prea cred. Am citit ceva in presa, dar nu-mi vine sa cred. Daca exsista asa ceva cu adevarat, cum am citit, ca chipurile se vor „razboi” cu tradatorii, pai….tradatori am avut mereu si calai tot….mereu.
Poate acest „Ciclon” este tot o facatura imaginara pentru a baga spaima in oameni, pentru a-i calici pe cei incomozi „facatorilor facaturii”, ca mai apoi sa fie acuzati careva anonimi din secretul „Ciclon” inexistent? Tu crezi ca exista secrete, care nu se cunosc, la nivel de Moldova ? Ha-ha-ha ! Toti stiu cine cu cine „doarme” si ne mai arata si noua, multi stiu ce se intimpla in culuarele puterii, dar de „Ciclonul” secret nu poate afla nici macar SIS-ul nimic ? Nu poate afla numai daca a fost ghindit acolo si a fost creat dar imaginar, ca sa mai inferbinte si sa linisteasca spiritele in acelasi timp.
Pentru a linisti lumea, care se doreste libera /ca are cine se razboi cu tradatorii – „Ciclonul”-secret/ si pentru a speria alolingvii cu venirea „Ciclopului”-secret, care va „casapi” tot ce cade in cale….
Pentru ce s-a vehiculat in presa cu acest „Ciclon” ?
Si nu mai tin minte in care presa, tu poti sa intorci „filmuletul”.
Ce fel de „Ciclon” cu misiunea de a pedepsi tradatorii? Cine, macar unul din membrii acestui „Ciclon” putea fi deconspirat?
Ori este ceva supresistem, la care nu poate ajunge nimeni ? Nu poate ajunge nimeni numai la ceea ce nu exista!
Eu cred ca a fost intinsa o cursa de dezinformare si manipulare a populatiei.
Si pentru ca la teleradio national /ne public/ nu se poate pune in discutie orice tema, chiar zvonuri fiind, lumea ramine debusilata, fara a intreba si primi raspunsuri.
Nu cred in existenta a careva „Ciclon”-secret pina nu ma convinge cineva cu argumemte.
Arma pentru tradatori ramine aceeasi – votul nostru, care detine „cheita” de la putere.
To: V.Pavlicenco
V-ati suparat cumva pe mine ?
De ce nu mai postati nimic ?
Stiu ca nu credeti ca totul este OK! si nu mai avem ce spune!
Acum ochii trebuie sa stea pe Marian Lupu. Sa nu faca ce doreste, dar ce trebuie. Sunt sigur ca il intereseaza cariera lui politica de mai departe.
Trebuie sa-l determinam sa nu compromita democratia si sa nu ne „scoata” in piata sa urlam „Lupu-Jos!”.
Haideti, d-na Pavlicenco, mai „alimentati” spiritele noastre cu ceva…nu ne faceti sa ne relaxam, nu este cazul!