Ocupaţia sovietică a Basarabiei şi a Bucovinei de nord

De la „Wikipedia, enciclopedia liberă”

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru cunoscut ca Basarabia şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu războiul. Datorită presiunilor conjugate de la Moscova şi de la Berlin, administraţia şi armata române s-au retras pentru a evita războiul. Aceste evenimente au apărut în contextul mai larg în care Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică îşi reîmpărţeau sferele de influenţă în Europa Răsăriteană şi se pregăteau pentru declanşarea celui de-al doilea război mondial.

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieitcii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraniană. Odată cu proclamarea RSS Moldoveneşti, RSSA Moldovenească, republică autonomă sovietică socialistă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina. Ocupaţia sovietică a fost întreruptă pentru scurtă vreme în 1941, după ce România a declanşat operaţiunile militare de elibereare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operaţiunii Barbarossa, dar teritoriile au fost, în cele din urmă, recuperate de sovietici în 1944.

Harta a României postbelice, cu indicarea teritoriilor pierdute.

După moartea lui Stalin din 1953 şi în special după anul 1956, persecuţia etnicilor români din Basarabia şi din Bucovina de nord a scăzut treptat. Primele alegeri libere din RSS Moldovenească s-au ţinut în climatul general al perestroicii în februarie 1990, iar controlul sovietic asupra acestei regiuni a încetat în august 1991, după tentiva de lovitură de stat de la Moscova şi disoluţia Uniunii Sovietice. În 1991, RSS Moldovenească a devenit noul stat independent Republica Moldova, în vreme ce Bucovina de nord şi Bugeacul au rămas în componenţa Ucrainei.

Si corectarile facute textului de pe “Wikipedia, enciclopedia liberă” de vizitatorul Vlad.

1. Basarabia a fost ocupata la 28 iunie 1940.

2. Proclamarea RSSM a avut loc, daca nu gresesc, pe data de 2 august 1940.

3. Romania a primit ultimatumul cu o zi mai devreme, in ziua de 28 iunie 1949, producandu-se anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de catre Stalin.

4. Razboiul II mondial s-a declansat la 1 septembrie 1939, dar nu in 1940, cum ar rezulta din textul de mai sus.

5. Ar fi fost mai potrivit sa se scrie ca sovieticii in 1944 au reanexat sau ocupat din nou Basarabia si Bucovina de Nord, dar nu “recuperat” aceste teritorii.

Curios lucru – cine trebuie sa aibe grija de corectitudinea reflectarii istoriei pe aceasta enciclopedie?

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Pt dna Pavlicenco
  Doua-trei precizari.
  1. Romania a primit ultimatumul cu o zi mai devreme, in ziua de 28 iunie 1949 producandu-se anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de catre Stalin.
  2. Razboiul II mondial s-a declansat la 1 septembrie 1939, dar nu in 1940, cum ar reiesi din textul de mai sus
  3. Ar fi fost mai potrivit sa scrieti ca sovieticii in 1944 au reanexat sau ocupat din nou Basarabia si Bucovina de Nord, dar nu „recuperat” aceste teritorii. Cred ca dl A. Petrencu, ca specialist in problematica, va poate explica si mai bine decat mine, eu fiind doar specialist in arheologie si istorie veche.

 2. Corectez o greseala mecabica
  Basarabia a fost ocupata la 28 iunie 1940
  Proclamarea RSSM a avut loc, daca nu gresesc, pe data de 2 august 1940.

 3. Numai cu documentele istorice in mana, in fata instantelor europene si internationale/ se are in vedere ultimatumul si raptul Basarabiei in 1940 prin Pactul Ribbentrop-Molotov/ ne putem redobandi libertatea si independenta de a fi cu cine vrem si sa fim cea ce suntem. Asa cum au facut balticii in 1991. Nu avem ce pierde timpul cu discutii interminabile in privinta rusilor, comunistilor, transnitriei, gagauziei, etc. Acestea ne tin doar la coada Europei si nu ne dau voie sa pasim inainte in Europa.
  Deci, prin lichidarea consecintelor acestui pact Ribbentrop-Molotov.
  Unde sunt acei politicieni din Opozitie, care ne reprezinta la organismele europene? Si ce fac ei practic in privinta acestui pact? Este el oare in documentele lor de partid? Pactul ?

 4. Vreau o declaratie transanta de la Dvs ca sustineti partidele de opozitie in campanie. Nu va irositi vremea cu lectii de istorie. Acum se face istoria si e timpul ca agentii KGB infiltrati pe aripa liberala sa se deconspire. Cei care se implica in campanie fara nici o sansa sunt cei veniti din structurile de securitate.

 5. De acord cu Ivan Turbinka, dar cu parere de rau noi inca suntem deaparte de a fi macar pe pista de recunoastere ca stat normal in lume, iar Romania este inca slaba pentru a putea avea un nume si ceva de spus in instantele europene.
  Bravo romanilor ca au reusit sa-si ntoarca insula serpilor, dar daca reusesc reunificarea romaniei mari, iata asta ar fi probabil cel mai mare succes international din secolele 20 si 21 a romanilor de pretutindeni.

 6. Simionesa,
  ” Cei care se implica in campanie fara nici o sansa sunt cei veniti din structurile de securitate.”–-ce cauti aici?Chiar nu-ti stii locul?Ti-l aratam noi,PNL are sageata.

 7. CRED CA PENTRU NOI ROMANII CEL MAI BINE AR FI INDEPENDENTA REGIUNII CERNAUTI SI AUTONOMIA REGIUNII BUCEAG DIN VESTUL UCRAINEI!!

 8. Ma tem ca Semionesa are dreptate

 9. Da ce ai tu Romanule cu Cernauti si Buceag… Ele au apartinut Tarii Moldovei si nu Valahiei(Tara Romaneasca).
  Care Romania mare, fratilor… Intrebati moldovenii din Romania ei ce se considera a fi si va vor spune cu numai romani nu… Sunt moldoveni ca si noi… Romania, ca denumire a statului v-au pus-o francezii, mai bine zis doar unul, ministrul de externe…

 10. da, semioneasa spune lucruri corecte , dar nu are cine s-o auda.. cat am scris si eu !.. si am laumurit, unde vor merge voturile PNL.. cele cateva zezimi de procent , dar degeaba.. tot nu inteleg..NU VOR SA INTELEAGA ! deaceea cred ca liderii PNM procedeaza intentionat … Stimati simpli membri ai PNL ! Liderii vostri nu se gandesc la Moldova ! VOI FITI RESPONSABILI in aceasta ultima sansa de a aduce Moldova pe calea cea dreapta. ganditi-va la viitorul copiilor vostri ! VOTATI RESPONSABIL la 29 iulie ! VOTATI PL, PLDM sau AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 11. erata : liderii PNL

 12. semionesa spune..

  … vreau o declaraţie tranşantă de la Dvs. că susţineţi partidele de opoziţie…..

  Şi Voronin vroia să fie susţinută candidatura comunistă la preşedenţie şi să evite alegerile anticipate, iar opoziţia s-a implicat în alegeri anticipate pe liste separate fără nici o şansă de a acumula 62 mandate, dacă consideră că 1 procent al PNL va fi hotărîtor,
  Şi eu vreau ca partidele de opoziţie să se unească şi să meargă pe osingură lista naţională, şi vreau cca cei ce postează aici pe blog prostii să nu peardă timpul, da să meargă în teritoriu, să convingă electoratul comunist să susţină forţele democratice, şi vreau ca ţăranii, pensionarii , care i-au susţinut pînă acum pe comunişti să susţină forţele democratice, şi vreau ca canalul M1 să devină cu adevărat public, şi vreau ca Voronin să-şi schimbe atitudinea faţă de opoziţie, şi vreau ca Roşca şi canalul său EU TV să înceteze lizarea onoarei şi demnităţii a liderilor opoziţiei, şi vreau să se trezească Şt.cel Mare şi să-i pună la punct pe cei care fac politică pentru bani şi bani pentru politică,
  şi vreau modificarea art. 13 din Constituţie şi abrogarea art. 11, vreau integrarea cît mai urgentă în UE şi aderarea la NATO, multe ce vreau eu…..

  Însă cît de tare nu mi-aşi dori ceia ce-mi convine mie, nu am dreptul moral să-i consider pe cei ce nu-mi împărtăşesc ideile şi gîndurile mele să-i consider KGB-sti, trădători, securişti, antistatalişti, necărturari, criminali. infractori, violatori, fascişti ş.a.m.d., din motiv că îmi eu iubesc poporul, aşa cum este, cu uscăciuni, cu necărturari, cu negînditori, cu trădători, fiindcă acesta e poporul meu, şi nu este de vină acel ţăran de la sat sau acel pensionar, că votează comuniştii, că nu o fac de veaţă bună, ci suntem vinoveţi noi, că nu ne putem uni într-o singură forţă şi să-i ajutăm pe sărmanii bătrîni şi ţărani, caci ei votează cel mai mult comuniştii, să -şi întoarcă încrederea în forţele democratice şi să ne ajute să ne debarasăm de comunizm. Sau poate credeţi că aţi postat ceva pe blog, şi ţăranii de la sate sau şi schimbat atitudinea faţă de forţele dempcratice?

  Mergeţi prin sate şi încercaţi să-i convingeţi să nu susţină PNL da PL, sau PLDM sau AMN, şi o să vedeţi reacţia alegătorilor. Ei au un singur răspuns:

  NU VOR SĂ SE UNEASCĂ, N-O SĂ-I SUSŢINEM, fiindcă se gîndesc la interesele personale şi de partid.

  Dar asta nu înseamnă că ei sunt veniţi din structurile de securitate, asta înseamnă că noi nu merităm susţinerea lor din motiv că imaturitatea politică şi egoizmul politicienilor este mai presus decît valorile naţionale, şi interesul poporului.

  Da poporul nostru este deştept şi trebue să-l iubim aşa cum este. Dacă vrei să fii stimat stimează şi tu pe alţii, fără aroganşă şi în mod necondiţionat.

  Şi atunci Dumnezeu ne va auzi, şi ne va ajuta.

  Aşa să ne ajuta Dumnezeu.

 13. nina gonta,
  „Liderii vostri nu se gandesc la Moldova”–-tu chiar crezi ca acestea 3 se gindesc?Nu fii naiva, Nino!!!!Unii lideri din PL le-ar placea sa transforme membrii,chiar si pe liderii PNL in prezervative.Iar tu tot strigi votati,votati.Fii calma,nu te mai opinti atita.

  Arata-mi-l pe cel din Pl,PLDM,AMN,care nu este infipt de cineva in locul unde se afla.Astea trei si tu ar trebui sa va duceti sa lucrati si sa convingeti babele si mosnegii,nu sa cersiti voturi si oameni de la liderii PNL.

 14. apropo aşi vrea să ştiu cum a fost comemorată ziua de 28 iunie de către liderii opozoţiei parlamentare, că televiziune nici M1 nici EU.TV nici PRO TV nu au difuzat eri nici un material privind ziua de 28 iunie, aşa cum au făcut-o la 22 iunie. Sau poate părţile au anunţat moratoriu ?

  Apropo comuniştii merg la îtîlniri cu ţăranii cu elicopterul, că cu autovehicoleul nu mai străbaţi în satele noastre, motorina din Rusia va fi cadonată fermierilor, iar micii antreprenori vor fi scuriţi de impozite.. Gciţi pe cine vor susţine fermierii şi micii antreprenori?
  Da voi vreţi să-i convingeţi pe alegători cu vorbe goale. Aşa ca dacă forţele dem. or perde alegerile, să ştiţi că nu din cauza că PNL s-a implicat în alegeri, da din motiv, că se perde timpul ce declaraţii negustificate în loc să mergeţi în teriroriu şi să convingeţi electoratul să voteze responsabil, că ţăranii nu vă aud, ei nu au internet.

  La trebă fraţilor şi nu perdeţi timpul, că ne va costa mult.

 15. Eugen, din ce ştiu eu România nu şi-a reluat insula şerpilor. a tras altă linie de graniţă pe mare şi astfel are acces la mai mult spaţiu cu petrol şi gaze sub el. bucata aia de piatră a rămas la ucrainieni. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/835972/Verdict-final-la-Haga-în-dosarul-România-contra-Ucraina/ ….România de fapt asta şi vroia să câştige. mai multă independenţă energetică. de aia ucraina a acceptat şi nu a făcut scandal, iar rusia a acceptat tacit. să nu dăm României merite false. s-a mers acolo să se câştige ce trebuia, au ştiut ce să ceară şi au ştiut că vor câştiga. şi ucraina ştia că va pierde. just bussines. insula a fost definitiv cedată ucrainei în 1997 de către guvernul Emil Constantinescu, guvern în care prostia era la ea acasă. iar Emil s-a umplut de ocară de la basarabenii lui pentru că a semnat cu mânuţa lui un act prin care a rupt din România şi nici războiul planetar dacă-l câştigăm nu mai luăm înapoi insula.
  Mihai nu prea cred eu că în momentul asta există motorină de risipit sau scutiri de impozite. pur şi simplu comuniştii au ajuns la fundul sacului. dacă vor scuti de impozite micii antreprenori riscă să nu strângă banii care i-ar întoarce înapoi sub formă de pensii. ei acum nu fac decât să mute puţinul care este dintr-o parte în alta…ar avea de ales între mici întreprinzători şi mulţimea de bunei care s-ar mulţumi cu o mărire de 50 de lei. una din cele două categorii sociale nu i-ar vota. micul antreprenor ştie că o scutire de impozit azi, mîine devine o taxă de 3 ori mai mare. iar fermierul ştie că motorină aia îi va ieşi pe nas la toamnă. se mai şopteşte pe la colţuri că şi buneii ar fi cam supăraţi că „batonki” s-a scumpit. nemulţumire e multă…problema este cum să-i atragi de partea ta.

 16. pentru Visătorul.

  Dacă fermerii şi micii antreprenori ar fi gîndit aşa ca d-stră, nu aveam acel rezultat la 5 aprilie 2009, şi nici în 2005.

  Comuniştii îşi cunosc meseria.
  Păcat că forţele dem. nu se învaţă de la ei.
  Apropo cu motorina şi scutirea de impozite s-a declarat numai ce pe toate canalele din RM , inclusiv şi PRO TV, care nu înţeleg de ce şi ei î-i fac imagine lui Voronin.

 17. azi pe unimedia au apărut 2 ştiri. micii patentari sunt gâtuiţi de taxe şi cam vor să iasă în stradă, iar buneii au pensia la jumătate din cât ar fi trebuit să fie, deci mor de foame. după cumm investprivatbank a fost preluată peste noapte şi dă şi banii înapoi la oamenii care ameninţau că blochează secţiile de votare. ştii bine că o preluare de bancă nu se face în 3 zile şi că păgubiţii aşteaptă cel puţin 1-2 ani până îşi ridica banii în limita garanţiei depozitului ( adică dacă ai 100 lei depuşi şi banca garantează 70% din ei, primeşti înapoi 70 lei, restul sunt pierduţi ). tare sunt curios cât vor primi înapoi deponenţii… suma integrală sau…? eu cinstit Mihai aş paria pe sumă integrală. unimedia nu ar fi publicat aşa ceva doar de dragul să atace comuniştii, fii sigur că au şi ceva date. ştii bine Mihai că una este să linişteşti oamenii la TV şi alta e ce ştiu oamenii. ca să mulţumeşti categoriile sociale enumerate mai sus, trebuia să scoţi banii de undeva. comuniştii încă nu au inventat pălăria magică. protv în românia se dă după cum bate vântul şi la voi face acelaşi lucru. protv în românia este un post tv falimentar de mulţi ani, dar făcând jocurile astea infecte trăieşte bine-mersi pe piaţa media. acum ai aflat de ce protv face asta. numai bine!

 18. am si eu niste opinii pe care vreau sa le precizez.

  (1) partea care a fost cedata Bulgariei nu prea a fost a Romaniei niciodata ci doar obtinuta printr-un razboi regional, iar noi nu avem de impartit teritorii cu bulgarii. Din fericire nici cu Ungaria si nici cu Serbia.

  (2) in ceea ce priveste Ucraina sa fim clar intelesi in acele zone romanii au fost decimati si asimilati, si NU EXISTA NICI O SANSA ca aceste teritorii sa revina in componenta Romaniei

  (3) NU ARE NICI UN SENS a vorbi de teritorii pentru ca in mileniul 3 nu se mai poate vorbi de asa ceva, pentru ca toata lumea este de accord ca trebuie respectata concluzia celui de-al doilea razboi mondial: granitele sunt sfinte. IN MOD SPECIAL DECI IN EUROPA acest lucru nu se poate intampla. Singurul lucru care se poate intampla este desfacerea unei federatii prin VOINTA POLITICA si DECIZIE PROPRIE asa cum au facut Cehia cu Slovacia, si Croatia, Serbia, Slovenia, Muntenegru, FYR Macedonia.

  (4) Chiar daca e sa dezbatem teorii idioate sa spunem ca: Teritoriile din Ucraina nu vor reveni la Romania pentru ca (4a) singure nu pot pentru ca sunt niste teritorii slab dezvoltate economic si (4b) in care romanii nu sunt majoritari (4c) atunci ar ramane recuperarea de catre Romania de la Ucraina pe cale armata pentru ca benevol Ucraina nu ar ceda niciodata asa ceva si atunci eu nu cred ca Romania ar putea castiga un razboi cu Ucraina care are un PIB de 1.5 ori mai mare ca Romania si o armata mult mai numeroara (teritoriu si populatie aproape duble, si o mostenire sovietica armata considerabila!) si oricum (4d) Romania nu poate declansa vreun razboi pentru ca este in NATO si orice razboi al Romaniei inseamna un razboi al NATO si acest lucru NU SA INTAMPLAT DE LA INFIINTAREA NATO.

  (5) In ceea ce priveste Rep Moldova unirea cu ROmania poate fi facuta dar TREBUIE si NU POATE FI FACUTA ALTFEL decat in mod democratic si BENEVOL. Nimeni nu vrea o unire cu forta sau pe considerente idioate. Nebun sunt cei care cred ca va fi facuta asa repede la intamplare sau altfel.
  Si apoi Unirea Rep Moldova cu Romania POATE SA AIBA LOC DOAR DACA SE VA RESPECTA URMATOARELE LUCRURI ESENTIALE (5a) Rep Moldova sa devina INDEPENDENTA DE FACTO si nu prostia actuala cu acesti comunisti subjugati Rusiei, practic azi …………… Chisinau este un satelit al Tiraspolului in ochii Rusiei !!!!!!! …………. iar acest lucru poate fi facut doar prin (5b) castigarea puterii de catre opozita pro-europeana care poate fi facuta doar prin (5c) o munca titanica efectiv enorma in teritoriu pentru lamurirea fiecarui cetatean al Rep Moldova a ceea ce inseamna comunismul in Rep Moldova = CANCER pentru a contrabalansa IMENSUL AVANTAJ al detinerii totale a media nationale de catre comunisti (5d) dupa castigarea alegerilor SCHIMBAREA CONSTITUTIEI REP MOLDOVA prin readucerea alegerii presedintelui DIRECT de catre populatie si prin a readuce limba oficiala ROMANA si imnul inapoi „Desteapta-te romane” (5e) instituirea unui referendum in Transnistria privind care vor ramane in Rep Moldova si care vor fi in viitoare Rep Transnistiria pentru ca REP MOLDOVA ACTUALA NU POATE INTRA IN U.E. CAT TIMP ARE ARMATA RUSA PE TERITORIUL OFICIAL, si cum de 20 de ani RUSIA NU SA RETRAS DIN ZONA RUSA A TRANSNISTRIEI SI NICI NU O VA FACE VREODATA (a se vedea cate si mai cate tratate incalcate de Rusia de atata timp, cate promisiuni absolut neonorate si ignorate) atunci singura sansa este DECUPLAREA actualei Rep Moldova de Transnistria ruseasca pastrand dupa REFERENDUM a partii care doreste continuarea in NOUA REPUBLICA : Republica Moldovei de Est. Apoi aceasta NOUA REPUBLICA poate face aderarea la NATO si apoi la Uniunea Europeana. O solutie apoi mai rapida de a adera la U.E. ar fi unirea cu Romania.

  precizez toate aceste lucruri ca sa nu mai fie prea multe vise iluzorii si sa stabilim (din punctul meu de vedere) ce inseamna clar posibilitatile reale de a face ceva geopolitic in Rep. Moldova

 19. CONCLUZIE toate ideiile de „castigare a teritoriilor” sunt false, sunt nebunatice, sunt iluzorii, sunt vise ireale.

  Singurul lucru care se poate intampla la nivel de teritorii este unirea democratica prin referendum sau decizie a parlamentelor celor doua state Romania si Moldova de Est.

  Dar cum ziceam ca sa se faca acest lucru trebuie ca actuala Rep Moldova sa se transforme si anume sa ACCORDE INDEPENDENTA zonei RUSE a Transnistiriei dupa un REFERENDUM DEMOCRATIC si recunoscut INTERNATIONAL.

  NU VA GANDITI CA PIERDETI CEVA pentru ca este O PROSTIE COLOSALA.
  NU PIERDETI NIMIC, ci de fapt CASTIGATI TOTUL: INDENDENTA REALA A MOLDOVEI INTRE PRUT SI NISTRU !

  Zona rusa a Transnistirei este O FATA MORGANA, UN DROG, O PROSTEALA, UN CUI AL LUI PEPELEA A RUSILOR DE A VA CONTROLA.

  TREBUIE SA RENUNTATI LA ZONA RUSA A TRANSNITRIEI PENTRU CA TOCMAI ACEASTA ZONA VA ADUCE :
  – distrugerea statalitatii
  – economie in genunchi
  – catalogare ca zona de razboi
  – catalogare ca tara instabila politic
  etc etc

  Fara aceasta RENUNTARE nu veti putea ajunge in U.E. si deci veti ramane un satelit etern al U.E. precum Turcia (cu diferenta enorma ca Turcia e libera, laica si democrata, si are un PIB imens aproape 1 trilion de dolari)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *