PNL a trimis un demers-solicitare la CEC si Ministerul Justitiei

Ministrului Justitiei al Republicii Moldova, dlui Vitalie Pirlog

Presedintelui Comisiei Electorale Centrale, dlui Eugeniu STIRBU

47.jpgD E M E R S –  S O L I C I T A R E

Prin prezentul demers, solicitam o explicatie privind aplicabilitatea prevederilor din unele legi in vigoare vizind functionarea partidelor.

Sintem interesati, in special, de articolele din Legea privind partidele politice si din Codul electoral, care trateaza participarea partidelor la campaniile electorale.

Astfel, conform art.22 din noua Lege privind partidele politice, nr.294-XVI, din 21.12.2007, “Partidul politic iti inceteaza activitatea si atunci cind (…) c) partidul nu a participat cu liste de candidati in doua campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numar de voturi mai mic decit numarul de membri necesar pentru inregistrarea unui partid;”

In acelasi timp in Codul electoral, nr.1381-XIII, din 21.11.97, sintagma “campanie electorala este definita drept «perioada de activitate care se desfasoara cu scopul de a-i determina pe alegatori sa-si exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral si care incepe, pentru fiecare concurent electoral, la data inregistrarii acestuia de catre Comisia Electorala Centrala sau de consiliul electoral de circumscriptie si se incheie la data excluderii concurentului electoral din alegeri sau in ziua votarii;»Legea privind partidele politice a fost adoptata dupa inregistrarea Partidului National Liberal de catre Ministerul Justitiei la 3 februarie 2007 si alegerile din 5 aprilie 2009 au constituit prima campanie electorala pentru alegerea Parlamentului la care PNL nu a participat cu liste proprii.

Totodata, in Republica Moldova vor avea loc pe 29 iulie alegeri anticipate.

Inclaritatile care apar pentru PNL, care a participat cu liste proprii la alegerile locale din 2007, sint acum, in legatura cu alegerile pentru Parlament, urmatoarele, la care solicita un raspuns privind aplicarea acestor doua prevederi din legile mentionate mai sus:

Este logic sau nu a considera ca legislatorul, incluzind in lege prevederea despre doua campanii electorale consecutive a avut in vedere doua cicluri normale in alegerile pentru Parlament, fiecare ciclu repetindu-se doar peste patru ani, iar alegerile anticipate facind parte dintr-un singur ciclu si nefiind integrate conceptului de campanie electorala plina pentru un Parlament care si-a consumat legislatura?

In cazul in care notiunea de „campanie electorala” include interpretarea de incheiere a sa si „la data excluderii” concurentului electoral, este logic a intelege ca daca un partid se inscrie cu lista proprie de candidati in cursa electorala si, la un moment dat, se retrage, fiind exclus din numarul concurentilor electorali, aceasta se considera drept participare cu liste proprii de candidati la campania de alegeri pentru Parlament?

Aceste intrebari rezulta din situatia in care ne-am convins ca apar diferite interpretari ale prevederilor mentionate mai sus.

In mod logic, daca un partid nu a reusit sa isi consolideze suficient structurile pentru a participa la o campanie electorala competitiva pentru Parlament ca sa treaca un prag electoral considerat de acesta putin majorat, si se restructureaza pentru a participa mai fortificat la campania electorala ulterioara, aceasta poate fi doar una facind parte din alt ciclu, fiind pentru o alta legislatura, adica dupa patru ani, deoarece alegerile anticipate pot avea loc in fiece an, dar partidele nu se pot perinda sau exista in viata politica in functie de viteza desfasurarii alegerilor anticipate. Cu alte cuvinte, legislatia sufera, probabil de o lacuna rezultind din nespecificarea campaniilor electorale pentru Parlament ca si campanii facind parte din cicluri diferite, adica nefiind vorba de campanii electorale consecutive, inclusiv anticipate.

Acestea fiind explicate din punctul nostru de vedere, va solicitam o referinta la aplicabilitatea prevederilor din legislatie, pentru ca PNL sa poata lua cea mai corecta decizie in situatia politica ce s-a creat, dar fara riscul de a limpezi sensul pus de legislator in instanta de judecata.

In speranta unui raspuns rapid si exhaustiv, daca e posibil, primiti, domnule ministru si domnule presedinte, expresia consideratiei mele.

Vitalia PAVLICENCO,
presedintele Partidului National Liberal

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
 1. Si cei cu partidul asta daca il desfiintat!?Credeti ca va plinge cineva dupa el?Incadrativa in partidele liberale care sunt si au priza la cetateni,nu faceti pseudo politica!

 2. Sunt de acord cu alexei. Este timpul sa lasam orgoliile personale si sa contribuim la promovarea partidelor ce s-au afirmat. Aveti rezultatul alegerilor din 05.04.09. De care dovezi mai aveti nevoie?

 3. pentru Alexei.

  Şi de ce Urecheanu, Filat, şi Ghimpu nu au procedat ca Snegur, Muravschii şi Russu pe timpuri, cînd debărăsîndu-se de liderizm au unificat forţele democratice într.-un singur partid PL, la cere au mai aderat şi alte partide, după ce s-a format AMN, conducerea căruia a fost preluată de Urecheanu, care i-a marginalizat unu cîte unu şi pe Snegur, şi pe Muravschii, şi pe Rusuu, apoi pe Pavlicenco, care deţinea funcţia de vicepreşedinte la AMN împreună cu Ţaranu, acuma marginalizîndu-l şi pe Cimpoi.

  Probabil asta au aşteptat cetăţenii RM . O liberală unificată şi puternică cu un singur lider. Dar dacă toţi sunt cu RÎNZA mare, de ce înaintaţi pretenţii lui V.Pavlicenco. Nu vedeţi, că toţi cei trei se ţin mari şi tari. Şi nu ştiu care e mai mare şi care e mai tare.
  Eu am aşa o impresie, că alegerile anticipate au fost provocate nu pentru ai debărăsa pe comunişti de la conducere, ci pentru a-şi recăpăta poziţiile pe eşcherul de dreapta acei ce nu pot accepta să fie autsaideri în urma lui Chirtoacă. Cum ei, cu aşa potenţial cu aşa structuri în teritoriu, cu atîţea bani aruncaţi în luptă să fie autsaideri.

  Dacă nu am dreptate , de ce nu s-au unit măcar acei trei?. Fiindcă doi trebuiau să cedeze conducerea. Şi atunci care din ei ar fi deacord să o păţească ca Snegur, Russu, Muravschii, Pavlicenco, Ţaranu, Cimpoi ????????

 4. Voi sunteti ca copii mici!Inca nu ati inteles in ce rahat e partidul d-stra si doriti sal puneti inca odata sa miroase in toata tara,sa vaceti numai vint si sa rupeti citeva sute de voturi!Rinza moldovanului si prostia voastra!Si mai spunem inca de ce suntem prosti….uitativa bine in ochii vostri si primiti odata o hotarire normala lucida!Nu va faceti de ris!

 5. d- Alexei. Aşa vorbe frumoase în public numai de la Voronin poţi auzi. Şi dacă limbajul d.stră nu diferă de a lui Voronin de ce consideraţi că PNL trebue să vă urmeze sfaturile ? Cu aşa limbaj daţ-i sfaturi lui Roşca ce să facă cu partidul lui după ce la votat pe Voronin la 4 aprilie 2005, iar acum în genere şi-a arătat masca, lui Diacov care la votat pe Voronin în 2005 iar acum a cedat partidul comuniştilor, pe care probabil tot cîndva iaţi susţinut considerîndu-i salvatorii naţiunii, lui Voronin daţi-i sfaturi, că aveţi un limbaj comun.

 6. mare kopkil esti tu, te kotrazici sg pe tine, daca vor lua kiteva sute de voturi de ce iti faci griji, ca nu vor da nici 0.1 mandate la comunisti.
  Rinza moldovanului e rinza acestor 3 mari (kikashiosh) care nu au reusit sa adune in jurul lor toate fortele anticomuniste. De aceea te faci de ris ei si tu ca vb prostii.

 7. Dl Mihai daca d-stra nu puteti intelege ceva elementar,de ce va trebuie sa luati 0,1% si sa va faceti de rusine?Cred ca e o boala la partenerii d-stra de partid…nu va pot intelege!!!!!Nu a trecut mult timp de la 5 aprilie,cite % a luat MAE?De ce va bagati iar in noroi?Am si eu rezerve fata de cele trei partide democratice dar avem o sansa impreuna sa scapam de criminalii de la guvernare,mai bine fiti alaturi de ei ,nu faceti jocul frontistilor si criminalului VORonin!

 8. Ptu Alexei
  Lasa vinzoleala, Alexei!
  Tu nu esti cel mai recomandat personaj sa dai sfaturi.
  Sunt altii mai importanti ca tine si ei sunt in partidele parlamentare.
  Spune-le lor ce sa faca si cum sa faca mai bine!
  Ai posibilitatea ? Fa-o ! Nu ai posibilitatea ?
  De ce ?
  Nu poti fi vazut si auzit ?
  Sunt ei cumva surzi ?
  Sau stau PREA sus si nu te pot vedea?
  Eu cred ca nu stau nici prea sus si nici nu sunt surzi!
  S-a intimplat altceva:
  Li s-au „umflat” testiculele la dimensiuni cosmice si din cauza lor nu pot vedea ceea ce aud, privind de sus in jos !

 9. da , vad ca PHL-ul cauta .. „o scapare” sau un pai de care sa se agate si sa vine iarasi in alegeri pentru a lua cateva voturi … cica pentru salvarea poartidului !.. n-o sa salvati nimic , doamna,iuar aceste vor mearge , dupa redistribuire , in cea mai mare parte > la comunisti .. aduceti-va aminte , cum au capatat voturi pana la majoritatea absoluta in anul 2001 ?>> in nr de 71 .. tot din aceeasi cauza: CA DREAPTA ESTE/era/ IN MAI MULTE PARTIDUTE, CARE TOATE SE REPED/SE DORESC LA PUTERE , SE CEARTA SI SE BALACARESC UNUL CU ALTUL … si , in consecinta ,si cu ajutorul celor de dreapta au venit comunistii la putere . iata ca se fac 10 ani , daca luam in consideratie anul 1999 , anul alegerilor locale .. asa ca nu cautati scuza, doamna.. INTELEGE=TI ODATA SI VENITI , DOAMNA, CU O DECLARATIE CATRE TOATE PARTIDUTELE DE ORIENTARE DEMOCRATICA SA-SI CHEME ELECTORATUL la alegerile din 29 iulie sa VOTEZE cu PARTIDELE PARLAMENTARE DE OPOZITIE , cele 3 : PL , PLDM , AMN… char si catre rosca adresati-va .. poate ii vine mintea la cap si trece inapoi , la fortele democratice .. SI-L IARTA Moldova! CACI VA TREBUI ODARA SI ODATA SA DEA SI EL SOCOTEALA CA L-A SUSTINUT PE VORONIN ..nu fiti si dvoastra de teapa lui .. caci prin actiunile nechibzuite de asta data veti aduce comunistii la putere , dar nu numai pe acesti din R.M. , ci chiar si pe cei din transnistria.. DACA VRETI SA RAMANETI IN ISTORIE , VENITI CU INITIATIVA DE MAI SUS.. PRINTRO DECLARATIE CATRE TOATE PARTIDELE DE DREAPTA, DE OPOZITIE, CARE N-AU INTRAT IN PARLAMENT LA 5 APRILIE.. macar in ceasul al 12-lea moldovenii ar trebui sa uite de orgolii si interese personale .. deoarece acuma ESTE ULTIMA SANSA DE A SCAPA DE COMUNISTI .. ALTA NU VA MAI FI !!!

 10. Faceti bre cum doriti ca sunteti destepti de nu mai puteti!Nu va vedeti nasul si va simtiti ca lati apucat pe domnul de picior!Mergeti in alegeri cu partidul vostru ,faceti ce doriti ca numai de urlat sunteti buni!Succese!

 11. pentru alexei.. cu parere de rau , cred ca ai constatat ca nu aud si nu vad.. deci , isi vor merita soarta.!!!!. dupa 29 iulie , daca coministii se instaleaza../ daca va mai trece si manevra lor : lupu -rosca/ si vor instala .. pe veci! .. ba chiar si smirnov se va plimba zilnic, nestingherit, pe strazile chisinaului .. atunci , doamna ce veti mai face cu partidul dvoastra > „salvat” ???

 12. Aveti dreptate draga Nina!Noapte buna PNL

 13. pentru nina gonta,
  „…doamna ce veti mai face cu partidul dvoastra > “salvat” ???”–-ti-l dam tie,ca vad ca tare ai nevoie de el,nu poti dormi linistita.
  Ia exemplu de la Alexei,asta sforaie deja.

 14. de ce va „ascundeti” sub numele meu ? Nu vreau sa cred ca sunteti chiar doamna Pavlicenco ! ar fi culmea !!!!!!!!

 15. Pt nina gonta

  Am spus de o mie de ori – eu scriu numai cu numele meu si am mai spus ca puteti trimite o persoana de incredere, sa spuna ca de la vizitatorul cutare si ii deschid administratorul si ii arat toate adresele care o intereseaza. Pt ca sa nu mai apara niciodata prostii de acestea.

 16. Bravo moldoveni, că şi noaptea ne frămîntă gîndurile, cum să scăpăm de comunizm. Da interesant, ce face acum la mez de noapte Chimpu, Filat, Urecheanu. Tot nu dorm ca noi? Nu cred. Probabil oamenii lui Urecheanu GULEESC undeva , mănîncă şaşlîc şi beau jin. Da noi încercăm să hotărîm soarta Moldovei la ora 1 noaptea. Cîndva Serebrean mea spus: Mihai, soarta Moldovei nu se hotăreşte în Moldova, da la Moscova şi Vaşington. Iată acum încep să mă conving şi eu cîte puţin, că serebrean a avut dreptate.
  Apropo .. totuşi ce a căutat Urecheanu înainte de alegerea preşedintelui la Moscova. Toţi se prefac că-l cred pe urecheanu , că a fost la ziua de naştere, da nimeni nu-l crede, numai că no să spună asta în glas. Nu , eu nu sunt Voronin sau Roşca, da aşa pur şi simplu, din curiozitate, ca şi orişice cetăţean, mi-ar fi înteresant, totuşi care a fost scopul vizitei.

  În ce priveşte ponderea PNL -ul la răsturnarea regimului comunist. Hai să fim serioşi fraţilor. Tare bine înţeleg toţi, că 0,5 procente a PNL-ui nu hotărăsc soarta Moldovei. Fosta opoziţie parlamentară are nevoie de 21 mandate pentru a alege preşedintele şi a evita riscul alegerilor anticipate.
  Convingeţimă d. Alexei şi alţii, că aceste 21 mandate s-au găsit şi este nevoie numai de acel 0,5 procente a PNL, care va decide soarta Moldovei şi sunt convins, că PNL-ul va lua decizia cuvenită.
  Ce , nu aveţi argumente. Iată şi eu nu le văd şi nu înţeleg , cine va ceda aceste 21 mandate. De la cine liberalii speră să le acapareze, Dumnezeu poate iarta păcatele, da mandate nu distribue. S-au poate se vor trezi acei, ce pînă acum au mîncat şaşlîc şi au băut jin şi se vor apuca de lucru, că nu de alta Urecheanu nici minerală nu le va da pentru a se drege.

  Dar dacă s-au găsit aceste 21 mandate sau măcar 20 apoi reese că liberalii vor acumula cel mai mare număr de voturi şi atunci procentul PNL-ui va fi cadonat liberalilor da nu comuniştilor , ( deşi cum am mai explicat voturile nu se cadonează). Deci reese că dacă fosta opoziţie parlamentară au găsit 20 mandate, apoi lir le convine să participe PNL-ul şi alte partide care nu vor trece pragul, la scrutin .
  Dacă nu au găsit aceste 20 mandate, apoi ce rost are ca PNL-ul să se jertvească, că tot una acel 0,5 procente nu va hotărî nimic.

  Soarta viitorului parlament fraţilor î-l va hotărî Lupu. Deoarece liberalii şi comuniştii vor căpăta aproximativ acelaşi procentaj , şi în acestă situaţie va cîştiga acela care va accepta condiţiile lui Lupu.
  Iată cine va fi figura principală în acest scrutin da nu PNL.
  Şi după cum vedeţi se adeveresc vorbele lui Serebrean, că politica în Moldova se face la Moscova şi Vaşington. Aşa că nu mai veniţi cu sfaturi nejustificate în adresa PNL-ui. Daţi posibilitate PNL-ul singur să se descurce în situaţia creată.

 17. pentru nina gonta:
  Buna dimineata Nina Gonta,cum ai dormit?Iti scrie Nina si nu altcineva,adica pur moldoveneste „tiosca”.
  „…de ce va “ascundeti” sub numele meu ? Nu vreau sa cred ca sunteti chiar doamna Pavlicenco ! ar fi culmea !!!!!!!!”–vad ca esti o fiinta creativa,cu o imaginatie bogata pina la culme,dar eu tot Nina voi ramane pina mor,caci asa m-a botezat mama la biserica.Nana mea de botez tot Nina o chema,Dumnezeu sa o ierte,ca e decedata.Nu stiu zau,ce te face sa crezi ca Pavlicenco ar putea scrie in locul meu?Pobabil marea tendita de a adera la PNL.Noi te primim cu bratele descise.Daca doresti mai multa informatie despre mine, cu placere o ofer.

 18. Bravo Mihai,
  exact la asta tot fac si eu aluzii,dar ne tot „bombardeaza” cu invinuiri ce nu prea au temei:”Daţi posibilitate PNL-ul singur să se descurce în situaţia creată.”
  Curind isi vor scoate „catiusele”si vor incerca sa ne distruga completamente.Mai,mai,mai,inloc sa si le indrepte asupra comunistilor, tot pe-ai lor ii distrug.Si mai striga in gura mare, ca lupta cu comunistii.Zau,astea nu mai stiu unde e bine si unde e rau,s-au zapacit cu totul.
  Mihai,tu mai ai cartuse?Eu da.Cred ca rezistam pina la alegeri.

 19. Pentru orice reprezentanti PNL:

  daca raspunsul la demersul Dumneavoastra spune ca Partidul nu-si va inceta activitatea, sa inteleg ca veti considera o eventuala neparticipare si incurajare a sustinatorilor PNL sa voteze pentru altcineva?

  Sincer, cred ca o asemenea decizie ar fi benefica partidului (cu conditia ca nu se desfiinteaza) si benefica luptei anticomuniste.

  Pentru Dna Nina:

  daca sunteti politician, modul Dvoastra adesea nepoliticos de a raspunde la comentarii reflecta neprofesionalism. E cel putin inadecvat sa raspundeti cu aceeasi moneda invinuirilor aduse.

 20. pentru Nina .. Eu deabea mi-am încărcat mitraliera.

 21. pentru afillusionist,
  n-am fost, nu sunt si nici nu voi fi degraba politician,sunt un neprofesionalist,mai corect–actor somer.
  „E cel putin inadecvat sa raspundeti cu aceeasi moneda invinuirilor aduse.’-dar pentru alde tine este adecvat sa ma invinuiesti asa tam-nisam?Dupa buna ziua si raspuns.

 22. Chiar imi vine sa rid: Moldova cu ce-i 4.5mln locuitori, din care 750mii nici nu sunt in Moldova, are 28 (dar poate chiar 30) de partide!
  O sa ajunga vremea ca fiecare om o sa aiba partidul sau….
  Asa-i viata moldovanului, fiecare trage la dinsul.

  Era si un bank despre moldoveni.
  Demult – demult, un moldovean avea o capra. Intr-o buna zi capra a dat ortul popii, si moldoveanu nostru a inceput a plinge de nu mai poate.
  Vine Dumnezeu si ii zice – De ce plingi?
  Moldoveanu ii zice iaca asa si asa… a murit capra.
  Dumnezeu ii zice – la’s ca-ti dau alta capra.
  Da omu nostru – da nu vreu eu alta capra, nu vreu! Vreu ca si capra vecinului sa moara!!!

  Asa si in politika… Vai de moldoveni…

 23. pentru eric…

  Aţi nimerit 100 la 100…

  Dacă fosta Opoziţie par. consideră că nu-i pot bate pe comunişti apoi măcar să distrugă cîteva partide de pe acelaşi eşcher, ca să încapă ei mai Bine.

  Dar dacă ar fi invers, adică dacă liberalii consideră că vor lua mai multe voturi ca comuniştii , apoi acel 1 procent al PNL le va fi numai de folos.

 24. daca dumneavoastra chiar credeti in fotografiile bucurestiului interbelic pe care le afisati pe acest site in partea superioara atunci sunteti obligata sa sustineti PL -ul. tot respectu pentru cei care constientizeaza rahatu in care e moldova azi si care e unica salvare a moldovei. sustineti cele 3 partide cat mai curand !altfel inseamna ca sunteti cumparati ..ca multi altii…

 25. Nebunu,
  Ce e asta:”sustineti cele 3 partide cat mai curand !altfel inseamna ca sunteti cumparati ..ca multi altii…”–invitatie,declaratie,amenintare,constatare,ponegrire,birfire,apel,chemare ori un virtej de colb?

 26. NINA: a taia frunza la caini inseamna ceea ce face acest PNL astazi. in rahatu in care e moldova, cand mafia stalinista rusa a pus gheara peste tot si deja ucide tinerii in strada, ( daca ar fi putut nu ar fi ezitat moscova deloc si astazi ar fi avut loc un nou val de deportari, dar de…suntem totusi in mileniul 3 si romania e aliata cu SUA), acum e vremea sa lasati orgoliile la o parte iar cei care au reusit sa intre in parlament sa mearga mai departe. pana una alta voturile date lui PNL au mers la comunisti prin redistribuire. cred ca sunteti cel putin nesimtiti, ca sa nu spun altceva, ca va faceti ca ploua si habar n-aveti. la 5 aprilie i-ati sprijinit indirect pe criminalii tinerilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! e mizerabil din partea voastra sa pretindeti de la altii intelegere, cand voi alea 1 la suta ale voastre le-ati dat pomana la comunisti. sunteti pefizi, nu gluma…sper sa va vina mintea la cap la vreme. sa nu va mai jucati de-a politica in timp ce sub ochii vostri TINERI SUNT UCISI IN MILENIUL 3

 27. Pt nina gonta

  Sincer sa va spun, nu prea inteleg ce pozitie aveti, ce spuneti si ce intercalari aveti cu dna Nina Tampiza. Poate incercati sa fiti mai clara, ca sa putem dialoga linistit si cu folos.

 28. Pt un roman

  Reprezentantii PNL au fost mereu alaturi de tinerii care au protestat, spre deosebire de alti politicieni care s-au speriat si au dat bir cu fugitii. Nu vom numi pe nimeni, ca ii stiti.

  Nu avem orgolii, avem dorinta de a pune umarul sa schimbam regimul. Avem dorinta de a ne pregati pentru locale, intr-un regim schimbat, am dat dovada, in toti acesti 18 ani, de principialitate si consecventa. Pe altii trebuie sa-i vizati cinb vorbiti de nesimtiti.

  La 5 aprilie am obtinut voturi din partea celor care s-au saturat de coruptie, de faptul ca Moldova inca se afla in zona de influenta rusa, din care nici unii dintre cei trei inca nu vor sa iasa. Dar aveti dreptul sa-i sprijiniti pe cei care vad in Rusia model de democratie si model economic. Noi nu vedem.

  Conform unor date mai informale, MAE a luat 4 la suta, dar s-au pierdut in masa de falsificari cu duiumul. Cum adica – credeti sigur ca s-a falsificat in detrimentul AMN, dar nu si in detrimentul MAE/PNL? Asa ceva nu poate fi.

  Se joaca de-a politica cei care nu vor sa iasa din zona de influenta rusa. Cind voi auzi transant asemenea declaratii din partea fiecaruia dintre cei trei, eu voi fi linistita. Influentati-i sa fie asta. Succes!

 29. Pentru un roman,
  „in rahatu in care e moldova”-Moldova a fost adusa aici, de tradatorii din alte partide, nu de PNL.Pretuiesc nobila ta intentie sa crezi ca PNL o va scoate de aici,si te asigur ca PNL „nu tae frunze la caini,nu se joaca de-a politica”ci face totul,auzi,absolut totul ca Moldova sa iasa din acest impas.

 30. Dna Pavlicenco, am mai rugat asta si intr-un comentariu la un alt articol: va rog mult sa vorbiti despre redistribuirea voturilor.

  Sau cineva care are o sursa de incredere, poate o posteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *