Al doilea iunie 1989: cum vor ramane „moldovenii” fara Moldova

Acest articol e preluat din ZIUA – OPINII – sambata, 30 mai 2009

Repostarile din alte surse un inseamna implicit ca sint de acord, ci ca le propun documentarii si luarii in discutie.

jessica.jpgchipiu.jpgScenariul 1989 pare sa devina realitate in Moldova comunista. Nu conteaza neaparat forma prin care regimul va fi schimbat – violenta sau pasnica, „revolutie” sau lovitura de stat – ci rezultatul: acelasi ca si in Romania. Fara indoiala ca regimul comunist trebuie sa dispara. Si, sa fim seriosi, Voronin e la degetul cel mic de la piciorul stang al lui Ceausescu. Nu el ar fi problema. Ci intelegerea.

In 1989, In ciuda istoriei oficiale perpetuata de gastile care au pus mana pe putere, conduse atunci de Militaru, pe plan militar, Iliescu, pe plan politic si Brucan, pe cel „civil”, lovitura de stat a implicat mult mai multe forte decat se speculeaza: CIA in coniventa cu GRU, KGB si serviciile subordonate din Ungaria si Iugoslavia. O patura interpusa a mijlocit intre aceste servicii, care doar au executat ordinele. Declaratia de la Budapesta, de exemplu, din iunie 1989, prin care „societatea civila” maghiara si straina de Romania solicita „autonomia Transilvaniei” – declaratie de care nu s-au dezis nici pana astazi semnatarii ei, nume semi-importante – nu era aranjata de serviciile in cauza, chiar daca agenti ai lor se numara printre autori, ci de forma emergenta de organizare a „societatii deschise”a lui George Soros. Ce ne-au adus, dupa 1989, grupurile sociale reunite sub umbrela Frontului Salvarii Nationale vedem acum: deposedarea romanilor de Romania, fizic si institutional.

La fel, azi, in bucata de Basarabie injumatatita de URSS cu actuala Republica Moldova si o parte din Ucraina. Apropo: nu numai romanii din Republica Moldova au nevoie sa-si recupereze propria cetatenie, ci si cei din Ucraina: de la Maramuresul furat la nordul Bucovinei, Tinutul Herta sau Basarabia istorica, Bugeacul si, de ce nu?, Insula Serpilor. Chiar daca autoritatile noastre, infestate de cartite, din ministerele de resort, nu se prea grabesc sa-si sporeasca efectivul pentru a imbunatati mecanismul recuperarii cetateniei romane – dupa cum a solicitat foarte clar presedintele Traian Basescu, in repetate randuri – este bine sa sublinem ca avem o datorie de sange in ajutorarea acestor romani, aflati in situatii mult mai disperate decat cei din Moldova, chiar asa comunista. Ucrainenii practica in mod cert o politica nu de deznationalizare fortata, ci mai rau: un adevarat genocid etno-cultural la adresa romanilor. Speriati de spectrul dezintegrarii la amenintarile Rusiei, Ucraina ataca in sarje adversarul mai slab: Romania. Agresivitatea serviciilor de informatii ucrainene s-a intetit in ultima perioada: dincolo de propaganda neagra a presei haholilor, agentii lor au tocmit tot soiul de noi gainari ultrasi sa defaimeze Romania prin toate mijloacele, inclusiv asmutindu-i asupra Moldovei, „sub steag strain”, pentru a se arunca vina tot pe noi. Scenariul 7 aprilie pare sa se reincalzeasca, de data aceasta cu un sprijin mai elaborat din partea societatilor cu usile „larg inchise”.

Manevrele celor care se pregatesc sa schimbe echipa de ocupanti ex-sovietici ai Moldovei romanesti, Basarabia romana, cu o alta, tot de ocupatie, sunt stimulate de esecurile pe banda ale comunistilor, care nici pana azi nu au reusit sa-si instaleze noul conducator de paie. Comunistii, satelizati de gunoaie ale spatiului post-sovietic, pretinsi „emisari UE” sau „analisti americani”, dau din groapa in groapa. Manutele au inceput sa le tremure, mai ales cand scriu pe la gazeta de perete a PCRM. Unul dintre cei mai buni agenti ai Romaniei, infiltrat in randurile comunistilor, nu ezita sa transmita, asa cum poate, cu limbaj dublu, ca practicant al „informatiei deschise”, semnele de slabiciune ale regimului. Fiecare raget sau flatulenta a lui Voronin se resimte in virgulele plasate, aparent aiurea, intre subiect, „Puterea”, si predicat, pe care va las pe dvs sa-l ghiciti. E clar ca s-a trecut de la „faza Budapesta” la „vine-vine Timisoara”. Cu tradatori, „Iude”, sau fara, un vot in plus sau unul in minus, Moldova se va schimba, in curand, iremediabil. Pacat ca, la fel ca in Romania, nu a mai ramas nici o forta romaneasca pentru a salva basarabenii de o noua ocupatie. Adio (dar raman cu tine), Basarabie! Victor RONCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=253842&data=2009-05-30

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
  1. Domnul Roncea e un prost paros si compromis. Primo: s-a lins (vorba primarului) cu Vorosca. Secundo: pupic pe fundulet lui Basel-Cotrocel. Si asta pana la infinit. Tone de elogii. Si mai are si aere de cunoscator. Si mai e si bolnav de teoriile conspiratiei.

    Ia te uita la termeni: „adio Basarabie”. Si cica nu e nimeni in Romanica, capabil sa salveze moldovenii. Pai de ce nu o cordeste editorialistu’ pe nevasta-sa, poate naste din rodul iubirii lor un salvator.

  2. Da, locuitorilor Insulei Serpilor trebuie de acordat cetatenie in primul rind, pt a se face dreptate istorica pestilor de prinprejur, he-he 🙂

    presei haholilor – uu-u-u… nu prea cred ca un deputat trebuie sa foloseasca asemenea termeni, in virtutea culturii si corectitudinii politice. Nu trebuie sa Va coboriti la nivelul lui Iuscenko, care a folosit termenul de „moldovean” ca o insulta.

    “emisari UE” sau “analisti americani” – oo-o, da! La noi in Moldova orice student care a terminat o facultate cu chiu cu vai se angajeaza la un ONG si, deodata, devine „expert national” in probleme strategice.

    Ba chiar mai mult, isi dau aere de parca ar avea titluri de doctori, de parca ar fi facut investigatii stiintifice, demersuri analitice serioase etc. Fac previziuni, isi dau cu parerea la TV si, culmea, au pretentia ca toata lumea politica, dar mai ales stiintifica, sa ii bage in seama.

  3. Victor Roncea este suparat pe Contiu Mihai pe care il niumeste unul dintre cei mai mari agenti a Romaniei. Dar Contiu este cel care l-a descoperit pe Roncea intr-in ps din Moldova Suverana ca este agent al lui Voronin si Resetnicov fiindu-i preluate in presa comunista unele texte si fiind copios citat atit el cit si frate sau Geoge impotriva Romaniei . Rusiniiiica fratii Roncea, ati ajuns slugile Rusiei si Moldovei comuniste. Se zice ca atunci cind vine Victor Roncea la Chisinau se intilneste la un restaurant din centru cu Iurie Rosca si Resetnicov si kikotesc de fericire. Cica Roncea Victor si George au fost propusi de Iurie Rosca lui Voronin sa le ofere ordinul Credinta Patriei R.Moldova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Din cate cunosc, Insula Serpilor nu este locuita. A fost doar o stanca. Dupa momentul in care am pornit diferendul pentru ea, ucrainenii au creat un fel de tabara acolo in incercarea lor disperata de a arata ca de fapt este locuita.

    Asadar, nu se poate vorbii de a acorda cetatenie locuitorilor Insulei Serpilor 🙂

  5. Pt Cumatru Ion

    Spre deosebire de Contiu si altii ca el, inclusiv de pe dreapta, eu postez materiale diferite pe blog, pentru a fi mai interesant de discutat. Cind e numai sarat sau numai dulce, este linced…

  6. NUMAI IUSCENKO ARE DREPTATE CE E PROST EMOLDOVAN EI SA MAI ZICEM CA NU NE IUBESK RUSII ,
    CA DOAR DE PROSTI TOT TIMPUL E NEVOE , A SE VEDEA TRATATUL DE BUNA VECINATATE UKRAINO BASARABEAN

  7. stiam parerea dvs critica la adresa lui Roncea. M-am cam speriat putin cand am vazut ca ii postati articolul 🙂 Totusi, cred ca era bine daca scriati si dvs vreo doua randuri cu privire la acest articol. Nu de alta, dar s-ar putea sa se inteleaga ca ati inceput sa-l apreciati..

  8. Intzelegynd ca Transnistria nu poate fi urnita din loc spre RM , unii politiceni din Romania ,ascunsa sub umbrela NATO, isi trezeste electoratul inainte de prezidentziale cu fylfyieli de gyndire strategica si mutari „istorice” . „…Nu conteaza neaparat forma prin care regimul va fi schimbat – violenta sau pasnica, „revolutie” sau lovitura de stat – ci rezultatul: acelasi ca si in Romania. Fara indoiala ca regimul comunist trebuie sa dispara. ..”(ww.ziua.ro/f.php?data=2009-05-30&thread=253842> )
    Care „comunisti”??? Eticheta de „comunisti” data celor cu care au impartzit si mai impartzesc , averea statului toate haitele de profitori in perioada de tranzitzie la sistemul de astazi??? Nu exista in RM astazi nici o patura sociala care sa se ridice pentru interese mafiotice a opozitziei , or a asa zishilor „comunisti”. Deci,va fi declanshata fortza conflictului „inghetzat”.Ca peurma, dupa un macel indreptat asupra bashtinashilor ,”pacificatorii” sa imparta ,conform „dreptului istoric „,asa zisa RM.
    Ca tragaci al acestui mecanism este Opozitia care cu buna stiinta a negat faptul ca verdictele observatorilor europeni si verdictul Curtii Constitutionale au fost corecte cind au constatat legalitatea si corectitudinea  alegerilor,
    Asha ca: Bashtinashi din toate tzarile uitatzi-va la ce pot aduce Tzarishoara noastra nebunii astea de politiceni !!!

  9. Inteleg ca dna Pavlicenco impartaseste, in mare, punctul de vedere al lui Roncea. Oare este de acord si cu ultimele 3 fraze? Acestea pe mine m-au deranjat si le resping categoric.
    Situatia de astazi prezinta intr-adevar multe similitudini cu cea din anii 1989-1991. Daca ratam aceasta sansa care s-a ivit dupa nevotarea Zanei Petrovnei, ma tem ca Matusca Rusie ne va inghiti din nou si pe o perioada lunga si nedefinita… De aceea, trebuie sa constientizam cu totii insemnatatea majora a momentului si sa ne implicam cu totii pentru a dobora comunistii si a reorienta RM spre Romania-UE, pastrand relatii normale cu vecinii din Est. Toti politicienii de buna-credinta, dar absolut toti, trebuie sa lase din orgolii si sa mobilizeze societatea pentru debarcarea lui Voronin. Trebuie judecat lucid si actionat cat mai responsabil intru viitoorul acesei bucati de pamant. Nu avem nevoie de multe partide!!!!!!! Fuzionati, uniti-va, faceti ceva, dar nu derutati oamenii, care, multi, sunt si asa prostiti de comunisti. Dna Pavlicenco, cred ca intelegeti bine, orice vot va conta. Se va gasi cred si pentru dvs. o functie in viitorul guvern, principalul e sa nu pierdem batalia, care va fi, ne dam seama, aproape pe viata si pe moarte. Jos Voronin!!!

  10. Pt Vlad

    Sa le luam pe rind.

    1. Nu am spus ca impartasesc punctul de vedere al lui Roncea. Dimpotriva, am facut o alta remarca la inceputul materialului repostat. Pacat ca v-a scapat. Mia uitati-va o data. Dar am vrut sa provoc discutii. Vreti – discutati, nu vreti – nu discutati. Eu, din pacate, nu mi-am spus inca parerea, pentru ca am avut niste probleme cu punerea la punct a masinii dupa accident si cu pregatirea pentru Romania, unde ma aflu acum.

    2. Cit priveste ratarea sansei, e foarte probabil si lupt exact impotriva inghitirii noastre de catre Rusia. Fiecare om normal si politician existent necomunist crede ca lupta pentru asta, numai ca altora li se pare ca nu e asa, ca trebuie altfel. Ne vom implica cu totii sa „ii doborim pe comunisti si sa reorientam RM spre Romania-UE, pastrand relatii normale cu vecinii din Est”. Sigur, vor apare critici ca nu „ne implicam cum trebuie”, iar noi vom considera ca „altii nu se implica asa cum trebuie”. Poate o vom spune, poate nu o vom spune.

    3. Si eu cred ca TOTI politicienii de buna-credinta, dar ABSOLUT TOTI, trebuie sa lase din orgolii si sa mobilizeze societatea pentru debarcarea lui Voronin. Numai ca atunci cind spuneti „toti”, nu ii aveti in vedere pe ‘toti”, ci pe mine, pe altii ca mine. Asta nu-mi place. Daca e toti, apoi e toti. De ce ar trebuie sa fie asa? Pentru ca PNL nu este un partid ca unul conservator sau Moldova Unita, aparut nu stiu din ce culoare, ci din oameni care au contribuit mult la unificare, iar apoi au fost debarcati, pe rind, de toti cei trei azi mari si tari. Dar, ca sa nu-i suparam pe Nicolae Negru si pe Constantin Tanase, pe altii ca ei, NU VOM PROMOVA MESAJUL DE UNIFICARE A FORTELOR NECOMUNISTE. Sa il promoveze cine vrea. Vor dori sa discute cu noi – bine, nu vor dori – asta e, noi totuna vom participa la alegeri. Am explicat de zeci de ori de ce. Nu repet. Fuziuni, uniri, se fac daca se doreste din ambele parti, daca nu se doreste, nu au loc.

    4. Regret ca trebuie sa repet. Nu am nevoie de functii in stat. Eu ies la pensie peste un an. Nu vreau sa fac parte din nici un Guvern. Nu cer nici o functie – de la nimeni. Dac avom trece pragul si se va anula restrictia legata de cetatenie, poate devenim deputati, daca nu trecem pragul – nu devenim. Opozitia cistiga sigur alegerile si noi ii daruim procentele noastre.

    5. Ca sa nu pierdem batalia, care – de acord – va fi pe viata si pe moarte, trebuie sa muncim si, poate, daca se va dori, sa dialogam. Daca nu – nu. Vorba veche a lui Marin Preda „daca dragoste (dorinta) nu e, nimic nu e”.

  11. Ne-am convins cu totii astazi cat inseamna un vot, mai exact un mandat de deputat, pentru care lupta partidele in alegeri. Am scris intr-un alt mesaj ca ar fi fost excelent ca la alegerile trecute MAE+PNL sa fi obtinut 6%. Dar mai toata lumea isi dadea seama ca nu aveati cum sa intrati in parlament si acum ma bucur ca ati luat doar 1%, si nu 2-3%, cat credeam eu ca veti obtine. Altfel, am fi avut-o deja pe ZANA Petrovna presedinte.

  12. Bineinteles, sunt de acord ca si politicienii care se cred mari trebuie sa lase din ambitii, daca luptam cu totii pentru o cauza comuna

  13. Dvs. scrieti „Opozitia cistiga sigur alegerile si noi ii daruim procentele noastre”. Nu e chiar asa. Daca un partid democrat, spre exemplu, ia 3%, iar comunistii 35%, prin redistribuire comunistii mai castiga un mandat de deputat. Cat valoreaza insa uneori un mandat, ne-am convins deja cu totii

  14. Pt Vlad

    „Daca un partid democrat, spre exemplu, ia 3%, iar comunistii 35%, prin redistribuire comunistii mai castiga un mandat de deputat.” Asta e problema voastra – plecati d ela ideea ca Opozitia ia 3 si comunistii 35, insa trebuie sa plecati si sa faceti totul ca Opozitia sa ia 35, iar comunistii – 3. Iar ca Opozitia sa ia 35, si nu 3%, trebuie sa-si uneasca eforturile. Nu vrea? Atunci sa ia cit merita pt ca nu se uneste. Problema cit ia e a tuturor, nu doar a lui Pavlicenco. Ce folos ca ati precizat ca „Bineinteles, sunt de acord ca si politicienii care se cred mari trebuie sa lase din ambitii, daca luptam cu totii pentru o cauza comuna” – ceea ce asti scris la un minut a confirmat justetea a ceea ce am spus eu – „Si eu cred ca TOTI politicienii de buna-credinta, dar ABSOLUT TOTI, trebuie sa lase din orgolii si sa mobilizeze societatea pentru debarcarea lui Voronin. Numai ca atunci cind spuneti “toti”, nu ii aveti in vedere pe ‘toti”, ci pe mine, pe altii ca mine. Asta nu-mi place.”

  15. D-na pavlicenco!!!permanent cind am timp liber stau pe blogul d-stra citind ce mai spun oamenii de minte diferita!!!Vreau sa va spun ca sa le placeti tuturor este imposibil,iar Dumneavoastra ati reusit sa demonstrati ca stiti si puteti sa placeti prin omenia si cumsecadenia de care dati dovada….si pentru toti ceilalti, sa stiti,Pavlicenco nu a intrat in parlament pentru ca politica moldoveneasca se lasa atrasa de oamenii murdari,ceea ce nu o caracterizeaza pe Dumneaei!!!
    Va salut din departare si veti ramine pentru mine permanent un model…Viata nu merita traita decit in demnitate,unde nu este loc pentru altceva…

  16. Dna Pavlicenco ma considerati un prost? Am pornit de la premiza ca OPOZITIA CASTIGA ALEGERILE, asa cum speram cu totii si cum scrieti si Dvs. in mesajul anterior, si cred ca ati inteles perfect ideea mea, dar… ma tem ca nu am cu cine polemiza.
    Recunoasteti mai bine ca ati pierdut pariul cu sotul Dvs. pentru ca, imi dau seama, nu puteti fi lider de partid responsabil. De fapt PNL nici nu exista.
    Luati exemplu de la O. Serebrean, care intelege perfect importanta momentului si, sa stiti, se va retrage din PD in cazul daca acest partid va participa la alegeri impreuna cu PSD si UCM.
    Daca continuati tot asa va discreditati cu totul si e pacat caci sunteti un om inteligent.

  17. pentru Vlad…
    ….Luaţi exemplu de la Serebrean….

    Adică dumeavoastră propuneţi, ca un politician, care a contribuit la formarea PL-ui în 2002 prin fuzionarea PNL-ui lui Russu cu PRCM.ui lui Snegur şi cu partidului Ţărănesc a lui Muravschii, devenind vicepreşedinte de partid, apoi la constituirea AMN-ui prin fuziunea PL-ui cu ALianţa lui Braghiş şi Alianţa primarilor a lui Urecheanu, la care d. Pavlicenco tot funcţia de vicepreşedinte î-l ocupa, şi apoi fiind exclusă din partid pentru faptul, că a propus proiectul de lege privind ieşirea Moldovei din CSI, să ee exemplu de la un politician, care mai întîi la futbolit pe Dabija din PSL, apoi la marginalizat pe Matei, la 4 aprilie l-a votat pe Voronin, ceia ce nu a făcut Pavlicenco, apoi participînd la Congresul PNL-ui declarînd că va fuziona cu PNL pentru a forma o liberală mai puternică fuzionează cu PD, considerîndu-l mai avntajos ca PNL, şi acum conştientizînd greşelile politice, da poate alt ceva ,face un pas demn de apreciat. Şi după toate acestea este comparat cu cei politicieni, care nici odată nu şi.au trădat ideile, păstrîndu-şi verticalitatea, chiar dacă situaţia fiind în defavoarea personală.
    Cu cît mai simplu era , dacă V.Pavlicenco în funcţia de vicepreşedinte a amn-ui tăcea 4 ani şi la comanda ŞEFULUI ridica sau nu ridica mînuţa, aşa cum o fac alţi deputaţi, ca sî-i placă şefului, şi atunci cresla de deputat era asigurată. însă nu. În Aşa caz Pavlicenco nu mai era Pavlicenco.
    Şi eu nu înţeleg una… De ce la moldoveni nu sunt apreciaţi cei ce au demnitate, onoare, verticalitate, au poziţia lor personală şi nu se tem s-o declare în mod public, chiar dacă poţ primi pentru asta peste cap, iar cei laşi, trădători care au votat la 4 aprilie 2005 pe Voronin, chiar şi cei care au slujit 4 ani Comuniştilor, ca Lupu, sunt puşi la icoane, sunt apreciaţi ca adevăraţi patrioţi al neamului românesc, adevăraţi luptători pentru valorile naţionale, mai că ar merita să devină lideri ai coaliţiei anticomuniste…
    Mii ruşine fraţi creştini de acele aprecieri nejustificate adresate V.Pavlicenco făcute de cei care probabil, din propria experienţă, consideră trădarea ca o faptă eroică demnă de urmat.
    În ceia ce priveşte declaraţia lui Serebreanu , mă bucur, că acest tînăr politician, în care mulţi cetăţeni pînă la 4 aprilie2005 au avut încredere şi speranţă, revine pe calea cea dreaptă. Deşi putea s-o facă mai înainte, fuzionînd cu PNL-ul, cum a promis la Congres, cooptîndu.l şi pe Filat, căruia după cîte cunosc i s-a propus să conducă viitoarea coaliţie liberală, şi la ziua de azi nu trebuia să umble cu sita la cumătră.
    În orice caz î-l felicit, deşi din istorie nu va fi şters actul din 4 aprilie, şi sper în timpul apropiat să avem o singură formaţiune liberală, puternică, şi demnă de a conduce al doilea stat românesc în comunitatea europeană, chiar dacă toţi liderii vor fi nevoiţi să se debărăseze de liderizm, aşa cum au făcut-o pe timpuri Snegur, Russu şi Muravschii în interesul poporului, unind toate forţele democratice după eşecul din 2001. SAu poate nu au acel curaj.

    Aşa să ne ajute Dumnezeu.
    P:S. Sper Serebrean să nu se supere, că pe adevăr nu te poţi supăra.

  18. pentru Valenta..
    Mă bucur că în Moldova mai sunt aşa personalităţi ca d-stră cu credinţă în d-eu şi dragoste în propriul popor, chiar dacă el are şi uscăciuni.
    Sunt convins, că o persoană ca d-stră cu onoare şi demnitate, ca şi d. Pavlicenco, nu va pleca capul nici odată în faţa laşilor şi trădătorilor, care cu orice preţ se stărie să ofenseze nişte doamne, ascunzîndu-se sub pseudonime. Halal de aşa bărbaţi.
    Ar fi de folos să vă întîlniţi cu V.Pavlicenco. Consider că aveţi ceva comun. Măcar să le ştergeţi nasul la cei bărbaţi, în gilimele, care vor să conducă astăzi ţara, să ne apere pe noi, da ei nu sunt în stare măcar o doamnă s-o apere, din împotrivă arătîndu-şi slăbiciunea prin atacuri nejustificate.
    Da poate au nevoie de o consultaţie psihiatrică, ca d- Roşca? De fapt probabil sunt din aceiaţi gaşcă cu Roşca şi echipa sa de la EU TV, căruia Urecheanu i-a dat o bună recomandare.
    D-zeu să vă aibă în pază şi să vă apere de cei mărunţi, că nu merită altă apreciere.

  19. Pt Vlad

    1. Dar oare nu se poate fara expresii deplasate? Ce ar insemna ca va consider prost? Mai intii raspundeti-mi – de ce plecati de la premiza ca Opozitia nu ia 45 procente si, prin redistribuire, nu mai poate cistiga 10-15 procente ale celor care nu trec pragul? Cele trei partide de opozitie, azi parlamentare, trebuie sa ia cite, cel putin, 15 la suta, avind 45, le mai vin 10-15, inseamna 60 si iata au cu ce vota Presedintele RM, functie inutila in stat.

    Daca nu aveti cu cine polemiza – nu polemizati, va trage de mineca cineva? Eu va raspund cum cred – polemizati cu alte argumente, ca doar nu va voi spune ce asteptati – una ca nu stiu, alta e ca pot avea alte idei.

    Nu am pierdut nici un pariu cu sotul Dvs. Zilele trecute am avut patru probleme: 1. O catelusa comunitara de la blocul nostru de locuit bolnava, care dupa mai multe injectii, nu se dadea prinsa sa termin cursul de tratament si m plecat cu inima in doua la Bucuresti, d eunde si am venit cu frica in sin pina am gasit-o, am prins-o si am mers cu ea joi seara la medic. 2. Pregatirea pt plecarea in Romania, de unde am venit joi seara. 3. Am primit cam tirziu masina, simbata seara, de la reparatie dupa accident si trebuia sa o rodez, avind in fata un drum lung pe 3 si 4 iunie la Bucuresti. 4. Niste evenimente in familie, la care nu am putut absenta. Nu mai spun de pregatirea actelor pt Ministerul Justitiei dupa congres.

    Fiecare are dreptul sa creada ce vrea. Eu am tot spus pe blog aici ca, in perspectiva alegerilor anticipate, de care ma bucur, pe de o parte, dar am si niste temeri, pe de alta parte.

    Noi, PNL, trebuie sa discutam. Astazi pot spune citeva lucruri.

    1. PNL exista. Avem structuri si am lucrat in alegeri cu MAE. Oamenii stau pe loc, nu au trecut la alte partide si au asteptat cu totii sa vada ce se intimpla cu alegerea Presedintelui.

    2. Avem citeva posibilitati in fata, avind in vedere ca daca un partid, conform noii legi, nu participa la alegeri, trebuie sa se dizolve: 1) Participam de unii singuri 2) Participam cu MAE si cu inca alte partide extraparlamentare de dreapta, convenind, totodata, ca fuzionam dupa alegeri, ca acum, oricum nu am fi reusit sa perfectam formele la Ministerul Justitiei, MAE fiind si in niste procese deja cu Ministerul Justitiei si e bine ca nu am facut-o, ca nu am reriscat cu MJ 3) Participam cu partide de stinga, gen PD si PSD, daca vor dori ei, ceea ce nu e prea indicat nici pt noi, e greu sa imi imaginez, desi am participat o data alaturi de PSD si PD in 2005, cu BMD 4) Daca ne lamurim in planul interpretarii legii si a unei coliziuni cu Codul electoral – participam la alegeri si ne retragem inainte de votare in favoarea unui partid cu sansa, dar numai daca se considera ca aceasta e participare la alegeri, ca sa nu cadem sub incidenta prevederii cu dizolvarea 5) Convenim cu vreun partid cu sansa ca fuzionam dupa alegeri si ca nu ne marginalizeaza oamenii din teritoriu, care sint oameni de principii, iar acum cineva dintre penelisti participa pe lista acestui partid.

    Mai pot fi variante, dar trebuie sa fie reale si neinsotite de aroganta moldoveneasca.

    Nu voi lua exemplu de la O.Serebrean, care nu a trebuit sa mearga la PD, ci sa facem atunci, cind a fost posibil, in 2007, un partid cu grupul Filat, PNL si PSL. Serebrian a fost in 2005 cu BMD, dar l-a votat pe Voronin, asta, orice ai spune, e greu de iertat, ca si oricui care l-a votat pe Voronin. Serebrian trebuia sa inteleaga atunci cind a mers la PD ca acest partid are o marja prea mare de manevra intre stinga si dreapta si asta nu stiu daca e bine intotdeauna. In plus, Serebrian nu are problema cu partidul care – daca nu participa la alegeri de doua ori – trebuie sa se dizolve. Hai sa spunem ca ne dizolvam, dar nimeni nu o va face, pur si simplu, pentru ca oamenii pe care i-am atras in PNL, sint oameni pentru care eu raspund moral, politic si care pot si trebuie ajutati s aparticipe demn la locale in 2011.

    Astea sint lucrurile pe care le-am discutat si la sedinta Biroului Permanent Central de saptamina trecuta. Aveti alte idei si propuneri, postati. Una va pot spune – nu vom pleda pentru lista comuna si nu vom cersi negocieri cu cei trei. Daca ei vor gasi de cuviinta sa discute – bine, daca nu – nu. Pentru ca nu cred in izbinda si nu cred ca e bine sa ne alegem cu frustrari. E dreptul lor sa fie mindri si sa nu vada cine si ce a facut in politica asta, la fel cum e dreptul nostru sa rezistam in fata atacurilor si sa ne salvam partidul participind la alegeri.

    Si, in incheiere – pot fi si evolutii regretabile. Argumentul ca deputatii din Opozitie si-au ridicat mandatele si acum cele trei formatiuni vor fi prezente in comisiile electorale e foarte bine. Si e credibil, justifica ridicarea mandatelor. Cind eu am spus sa nu ridice mandatele, era pentru ca ma temeam ca vor intra in cirdasie cu comunistii. Nu au intrat. Bravo. Dar ar fi rau daca nu ar cistiga viitoarele alegeri sau daca le vor cistiga si vor incepe sa se certe de la functii si pozitii in ierarhia puterii. Ce credeti despre asta? Iata atunci se va reinstala dezamagirea si depresia generala in RM-ua blestemata. Cunoastem si asemenea experienta trista in RM.

  20. Pentru dna Pavlicenco
    1.Exact de la aceasta premiza am pornit, adica ca OPOZITIA castiga alegerile, respectiv ia 44-47%, iar comunistii, sper, nu mai mult de 35-38%. Daca, spre exemplu, PD+PNL+ MAE ia 3%, atunci oare prin redistribuire comunistii nu mai castiga 1 mandat de deputat, care va fi practic cadonat de Dvs.? Stiti bine ca da. La acest lucru m-am referit mai sus. Repet, insa, la 3 iunie ne-am convins cu totii cat uneori costa 1 mandat . De aceea, este foarte important sa nu risipim voturile electoratului necomunist.
    2. Ideal, cred, ar fi fie sa fuzionati si sa mergeti pe o lista a unui partid parlamentar, fie sa sustineti vreun partid fara sa fiti inclusi pe lista, cum propunea Andronic (desi el se gandea la o lista comuna a opozitiei parlamentare). Apropo, paridul lui e in aceeasi situatie ca si PNL, intrucat nu a participat desinestatator la alegerile recente, dar nu se avanta ca Dvs. singur in alegeri sau cu alte partide extreparlamentare.
    3.Referitor la Serebrean, am zis imediat dupa fuzionarea cu PD ca a calculat prost, deoarece Filat se rupsese deja de Diacov si se vedea ca PLDM va avea viitor. Serebrean ar fi trebuit putin sa astepte, iar ulterior sa adere la Filat. Din pacate el nu are simt politic destul de dezvotat, caci a comis si alte gafe. E posibil insa sa adere cu adeptii sai acum la PLDM, dar poziitile lui sunt mai subrezite decat in 2007. Ascultandu-l ieri la Jurnal TV, am inteles ca el realizaza perfect miza alegerilor viitoare si ca va astiona responsabil, ceea ce ar trebui sa faceti si Dvs.
    4. Desigur, sunt constient ca ar putea sa apara disensiuni intre partidele parlamentare. Avem insa trista experienta a ADR din 1998 si aducera comunistilor la putere in 1999-2001. De aceea, sper ca potiticienii sa fi tras unele invataminte. Ar fi catastofal pentru RM, daca dupa o scurta guvernare democratica sa vina din comunistii. Am mers insa prea departe cu prognozele.
    Esential pentru noi e ca Voronin sa fie invins la alegerile viitoare si ne dam seama ca va fi extrem de dificil, caci comunistii detin astazi puterea absoluita in stat si vor utiliza toate resursele si mijloacele pentru a discredita in continuare opozitia parlamentara si, va dati seama, s-ar bucura mult daca ar participa mai multe partide extraparlamentare la alegerile anticipate.

  21. Pt Vlad

    1.Ca sa nu se piarda acel mandat sau 3 mandate cele trei partide ar trebui sa vrea sa abandoneze orgoliile si aroganta si sa faca asa ca sa nu se duca acest mandat la comunisti, dar numai indicind cu degetul si cerindu-le tuturor care nu le plac sa nu participe nu vor cistiga. Nu sintem din drum si cunoastem ce inseamna procesul de fuzionare. Nici Filat nu devenea in 2005 deputat daca nu era luat PD in BMD de AMN, nu? Acum ei sint mari si tari, ajutati de cei care am creat AMN-ul!? Dar daca nu vor, inseamna ca nu au nevoie de mandat/e si noi capatam libertatea de actiune. Doar nu poate sa „fie responsabili de soarta RM” numai PNL sau PPR, ci si ceilalti „mari si tari”, dece nu acceptati asta? Adica noi avem 1-2-3 mandate, dar e bine sa avem un vehicul sa le ducem in Parlament, dar daca nu e posibil, mandatele vor fi impartite, si prin vrerea celor trei partide, nu doar prin vrerea noastra. Si-apoi nu e vorba de Pavlicenco, intre altele, care nu am tradat niciodata lupta anticomunista si nu lupt de un An an-doi, ca altii, ci e vorba de oamenii care ne voteaza – place asta sau nu. Deci, e vorba de responsabiltatea tuturor, nu doar a unora. De ce v-am subliniat atunci nuanta ca TOTI, dar ABSOLUT TOTI, nu sa spunem TOTI, dar sa avem in vedere doar PNL si MAE, si PPR s.a.

    2. De Serebrean nu vreau sa mai spun nimic, in postarea precedenta am explicat clar situatia. V-a scris si mihai m pe blog.

    3. Disensiunile in ADR au aparut din cauza tranzactiilor comercial-politice ale PPCD. Ceea ce in cazul PL, PLDM si AMN parca nu ar fi, dar nu stiu daca le vor ajunge mandate si nu vor fi nevoiti sa ia de la Diacov-Braghis, daca trec in Parlament, apoi poate trece Rosca si cu PCRM sa aiba majoritatea. Iata de ce e important ca Opozitia neroschisto-comunista sa fie cit mai unita. Dar nu asa cum spun cei trei – dati-va la o parte, ca noi vrem sa cistigam mult si bine. Totul e posibil – si cu variAntele mele, si cu ale dumitale, dar trebuie sa fie dialog, insa cei trei nu vor. Dar aroganta e mare pacat si e pedepsita de Dumnezeu. Nu uitati ce va spun, ca e important si inca o sa va amintiti de asta.

  22. Pt Mihai
    Cu cele mai multe aprecieri sunt de acord. Totusi trebuie sa ne amintim ca conjunctura externa in 2005 era cu totul alta, profitand de ea din plin VOROSCA. Evident, Serebrean si Filat au comis atunci o mare gafa, in curand insa si-au recunoscut vina. Mai ales PSL a avut atunci de suferit enorm.

    Pentru dna Pavlicenco.
    M-am exprimat: toti, dar absolut toti politicienii ar trebuie sa lase din ambitii, gandindu-ma exact la acest lucru. Totusi, cred ca partidele cu adevarat democrate care la 5 aprilie au luat un % mic de tot nu ar trebui sa santaseze partidele parlamentare, ci sa actioneze responsabil, caci alegatorii judeca simplist si daca va avantati in alegeri va judeca pe DVs., nu pe Ghimpu, Filat si Urechean, mai ales ca Ghimpu repeta permanent ca in 2005 nu a incurcat partidelor cu sanse.
    Gravitatea momentului insa , dupa cum intelegem cu totii, e atat de mare, incat grijile inguste de partid chiar ma supara.
    Cat priveste sansele lui Rosca si ale lui Braghis+Diacov de a intra in parlament pariez pe orice ca nu intra. Rosca, cred, va avea maximum 1,5%, iar centristii uniti 4%. Cauza e la suprafata: POLARIZAREA SOCIETATII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *