De acord cu Petru Bogatu: Alegerile anticipate le-ar arata comunistilor ca au limite

Jurnal de Chisinau. Bogat şi sărac: Nu există argumente contra alegerilor anticipate
autor: Petru Bogatu

Să nu mi-o ia în nume de rău colegul şi amicul Dan Dungaciu care analizează vineri, în ziarul Timpul şi la Radio Vocea Basarabiei, zece argumente contra alegerilor anticipate, dar nici unul dintre ele nu stă în picioare. Opoziţia nu se poate împăca sub nicio formă cu păstrarea statu-quo-ului de după votarea din 5 aprilie. Orice cedare ar ucide-o.

Mai pe şleau vorbind, nu există raţionamente logice care ar fi în măsură să justifice o eventuală resemnare sau capotare a celor trei partide liberale. Ele nu pot să-şi permită luxul nici să renunţe la ideea unui nou scrutin. Nici să genereze vreun renegat care să voteze candidatul comunist la preşedinţie. O sincopă de acest gen i-ar fi fatală opoziţiei. S-ar întoarce ca un bumerang împotriva ei şi ar lovi-o mortal.

Nu este cale de întors. Şi nici spaţiu de manevră. Sunt lucruri pe care nu ţi le poţi permite. În lumea civilizată nu sunt argumente, de exemplu, contra celor zece porunci din Vechiul Testament, indiferent dacă eşti credincios ori ateu. Sau împotriva recunoaşterii Holocaustului. Sau împotriva protecţiei mediului ambiant.

Tot aşa şi pentru opoziţia de la Chişinău nu există absolut niciun argument contra unor alegeri anticipate. După ce a ţinut-o una şi bună că scrutinul a fost trântit, iar represaliile împotriva protestatarilor sunt o crimă abominabilă pentru care regimul Voronin trebuie să dea socoteală, orice altă soluţie în afară unei noi curse electorale ar fi percepută de electoratul democraţilor ca fiind imorală.

Ca să mai spun că formaţiunile democratice luptă astăzi nu atât pentru a demonstra şi a sancţiona frauda comisă de comunişti, cât pentru a dejuca tentativa de instalare a unei aşa-zise „democraţii dirijate”. Altminteri zicând, a unei dictaturi camuflate de tip rusesc în care nu este loc nici pentru o opoziţie autentică şi nici pentru o presă de opoziţie.Unde mai pui că reacţia instituţiilor paneuropene, deşi tardivă, dă dreptate, în esenţă, celor trei partide liberale. Derapajul antidemocratic de la Chişinău este taxat fără menajamente. Mai mult decât atât. Cu toate că îndeamnă la dialog cu puterea, Uniunea Europeană lasă să se întrevadă că nu se opune unor alegeri anticipate. De ce? Pentru că fără un nou scrutin potenţialul de destabilizare a situaţiei politice din Republica Moldova nu se va diminua, ci dimpotrivă, va creşte.

Are dreptate istoricul şi politologul Anatol Ţaranu care afirma sâmbătă, în cadrul emisiunii „Istoria în mişcare” de la Radio Vocea Basarabiei, că în cazul în care nu se ţine de cuvânt şi nu reuşeşte să provoace alegeri anticipate, opoziţia se sinucide. Îşi face un fel de harakiri politic. Nu va mai fi nevoie s-o asasineze comuniştii. Cele trei partide democratice singure îşi vor face felul.

În aceste împrejurări, contează mai puţin scorul care ar putea fi înregistrat în viitoarea partidă electorală, chit că nici el nu-i deloc de neglijat, fireşte. Este foarte important ca meciul să aibă loc. Noile alegeri s-ar constitui într-un factor descurajant pentru regimul Voronin. Le-ar arăta comuniştilor că au limite. Că nu pot să-şi facă de cap în voie. Că societatea este capabilă să opună rezistenţă unei resovietizări a Republicii Moldova. Unor încercări de transnistrizare a întregii ţări. Unei reveniri a Chişinăului pe orbita rusească etc.

Astfel, există numai argumente pro. Doar motivaţii în favoarea unor alegeri anticipate. Miza lor este covârşitoare pentru cauza democraţiei moldoveneşti.

Privită din acest unghi, votarea sau nevotarea preşedintelui republicii în Parlament ar putea să însemne pentru PL, PLDM şi AMN din două una. Ori ultimele zile ale Pompeiului. Ori  soarele de la Austerlitz.

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
  1. Daca-i dati dreptate pe buna dreptate dlui Bogatu cred ca Va dati seama ca in cazul anticipatelor (repetatelor) voi cei (partidele) ce ati ramas pe tusa urmeaza sa ramaneti acolo si sa nu participati la alegeri? Lasatii pe „Big Boys” sasi faca treaba. Voi? Lucrati la consolidarea partidului. Si cine stie, poate intro zi accedeti si voi in parlament!

  2. flowers_of_liberty

    Cred ca vor fi alegeri anticipate totusi. 80 contra 20, imi pare ca ar fi acest raport, 20 la suta lasandu-le pentru orice eventualitate (procedee porcoase din partea PCRM, tradare obraznica din partea cuiva din democrati). Iar daca vor fi anticipate, opozitia in conditiile zilei de azi ar pierde alegerile cu un scor si mai defavorabil decat dupa 5 aprilie 2009. Nu vreau sa afirm viceversa fiindca nu sunt convins de fraudarea directa a alegerilor de catre comunisti. Din cate am vazut si am ascultat, deduc ca mai mult de 5% PCRM nu a furat. De fapt ei au furat totul, ca doar de furt ziua in amiaza mare si de minciuni sunt buni, dar pe hartie este ceea ce este. De aceea socot ca sansa noastra oferita de sus a fost scrutinul de pe 5 aprilie! Nu am fost in stare sa obtinem victoria, Domnul ori altcineva care da sanse, ne va oferi o alta posibilitate nu chiar atat de repede cum doresc unii!

    Cred ca o solutie binevenita pentru participarea opozitiei in anticipate este Lista comuna in baza PLDM. Lista in baza AMN-n-are nici un rost (chiar si avand in vedere denumirea semnificativa a partidului respectiv), in caz de participare separata, echipa lui Urechianu poate in cel mai bun caz ar acumula pana la 7%. Dar sa fim de acord ca poate sa ia si 5,5%. Ce vor reprezenta aceste 5,5% pentru noi toti va dati foarte bine seama.

    Lista comuna in baza PL-ar fi neacceptata in localiatatile rurale unde PL nu prea a lucrat in campania electorala pentru 5 aprilie, iar Chisinaul intelegent impreuna cu raioanele din jurul capiatalei care au votat masiv cu PL vor sesiza corect si mai operativ mutarea efectuata de opozitie. Ar mai fi o solutie participarea AMN pe lista PL ori pe lista PLDM. Astfel majoritatea electoratului democrat ar fi aproape incantat de acest procedeu. Chiar si un partid de talia AMN a acceptat sa participe pe-o lista comuna, astfel vor fi pedepsiti crunt satelitii cu menirea de a mai lua cate vreo 5-10 mii de voturi care apoi sa fie aruncate in urna redistribuirii. Va lucra efficient mesajul despre unirea partidelor democratice, se va evita riscul neacumularii de catre AMN a celor 6% necesare, vor fi debarcate completamente partidele fara sansa de acumulare a numarului de voturi necesare pentru a deveni formatiune parlamentara, vor fi impacati atat alegatorii PL cat si a PLDM, iar cei a AMN vor trebui convinsi ca pasul facut este cel mai bun in conditiile actuale. Dar nu cred iarasi ca AMN va ceda atat de usor, mai degraba cred ca mai usor va fi de ajuns la solutia participarii pe o singura lista. Cum am amintit mai sus, vad cea mai potrivita solutie participarea opozitiei pe lista PLDM. Aici poate sa se iveasca factorul Mihai Ghimpu. Asa ca daca in alegerile din 5 aprilie am crezut sincer intr-o izbanda, acum nu prea vad de unde ar putea sari iepurile. Dar sa dea domnul sa nu fie asa! Dar oricum cum a zis si Dorin Chirtoaca, trebuie sa mergem inainte! Ar mai fi fost o solutie neridicarea mandatelor de deputat, cum a propus doamna Vitalia Pavlicenco.
    De ce sunt pesimist pentru alegerile anticipate? PCRM va obtine mai mult decat a luat in alegerile precedente din mai multe motive si anume: 1. Pentru PCRM vor vota toti acei care au si votat. 2. Sa admitem ca vor fi evitate falsificarile directe. Tot pentru PCRM vor vota si o parte din electoratul care a votat pentru UCM, PSD, PD, PPCD, PMU. 3. Pentru opozitie nu vor vota iarasi multi tineri, fiindca o parte vor fi in vacanta si nici nu vor sti ca sunt alegeri, iar alta parte va fi la munca la Moscova si la Odessa. 4. Alegerile anticipate sunt deja iarasi fraudate! Campania electorala pentru PCRM este in regim non-stop, NIT, Moldova-1, tone de ziare Comunistul emit mesaje foarte puternice si foarte calitative, si foarte consecvente si consecutive privitor la reactia ulterioara a psihicului viitorului alegator caruia ii vor scapara talpile alergand spre sectia de votare ca sa-si voteze favoritii, sa-si pedepseasca dusmanii, sa alunge romanii, sa-si satisfaca placerea de a vedea iarasi vecinul sau destept si mandru umbland pe drumuri in cautarea unui loc de munca, sa-si apere pensia, sa-si apere pozitia personala de mare cores in satul sau pentru ca atunci cand vine presedintele raionului sa faca adunare in sat, el este primul cu care presedintele da mana, sa-si apere serialele iubite de pe ORT, ca daca vin romanii opresc ORT-ul etc.! Avand in vedere acesti factori, concluzionez ca scorul final va fi si mai prost decat a fost!

    Cineva ma vindeca de acest pesimism? Voi ramane dator daca reusiti! Dar, de fapt, n-am trasaturi care sa ma caracterizeze ca pe un amator de datorii!

  3. Iarasi doamna scandalagie se da cu parerea de parca pe cineva are nevoie de pararea ei. Mai bine ar spune ce va face in caz de alegeri anticipate. Iarasi va duce voturi din partea democratilor spe comunisti?

  4. P.S. Fraza: „Si cine stie, poate intro zi accedeti si voi in parlament!” in nici un caz nu a fost scrisa cu ironie! Sunt adeptul unei competitii sanatoase intre diferite partide intru binele societatii. Deaceia nici lista comuna nu ma prea captiveaza. Daca maine trimitem la locul meritat pcrm – lada de gunoi – apoi reese ca iarasi vom avea un singur partid pentru ca lista comuna anume aceasta si inseamna!

  5. Buna ziua,
    Intr-adevar d-na Pavlicenco, ati facut o analiza corecta a situatiei. Nu se poate face nici un compromis cu comunistii. Cine face intelegeri cu acestia devine partas la crimele lor.
    Felicitari tuturor partidelor de opozitie pentru boicotarea desemnarii presedintelui!!!
    Alegerile anticipate puternic supravegheate de organizatii si jurnalisti straini, verificate ca fiind democratice , nu OSCE desi si acestia si-au mai spalat pacatele, reprezinta calea spre libertate!!

  6. Asta este singura sansa a opozitiei , si nu trebuie sa o iroseasca !

  7. Pt Victor

    Repostez ce am mai postat:

    pct. c) din art.22 al noii „Legi cu privire la partide prevede”:

    Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste Algeria un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;

    PRIN URMARE, daca PNL nu a participat o data la alegeri cu liste proprii si nu participa inca o data, va trebuie sa se dizolve. Membrii nostri nu accepta asta, pentru ca avem persoane, activisti in teritoriu ce vor si trebuie sa participe la alegeri locale.

    Deci – una din trei – 1. Ori PNL merge singur in alegeri si ia mai multe voturi decit are membri. 2. PNL realizeaza o intelegere cu un partid si face urgent un congres de fuzionare, ca sa aiba garantia nedebarcarii, dupa care merg oamenii nostri pe lista acelui partid pentru parlamentare, iar la alegeri locale, sa fie atenti sa nu fie redebarcati (penelistii au asemenea practici triste), iar dupa alegeri se dizolva partidul. 3. MAE sau alt partid, dar, in special MAE, merge, de data aceasta, pe lista noastra si, dupa alegeri, fuzionam. In acest caz, vom avea 1. PNL a participat o data. 2. MAE a participat o data. Nici un partid nu e in pericol de dizolvare. Dupa alegeri ne pregatim de locale, dupa care fuzionam. Cam asta ar fi situatia. V-am expus-o cu rabdare.

  8. Pt Ion, cel rautacios

    Nu este opinia mea, este integral a lui Petru Bogatu, cu care sint de acord. Referitor la anticipate, citeste aici:

    Pt Victor

    Repostez ce am mai postat:

    pct. c) din art.22 al noii “Legi cu privire la partide prevede”:

    Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste Algeria un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;

    PRIN URMARE, daca PNL nu a participat o data la alegeri cu liste proprii si nu participa inca o data, va trebuie sa se dizolve. Membrii nostri nu accepta asta, pentru ca avem persoane, activisti in teritoriu ce vor si trebuie sa participe la alegeri locale.

    Deci – una din trei – 1. Ori PNL merge singur in alegeri si ia mai multe voturi decit are membri. 2. PNL realizeaza o intelegere cu un partid si face urgent un congres de fuzionare, ca sa aiba garantia nedebarcarii, dupa care merg oamenii nostri pe lista acelui partid pentru parlamentare, iar la alegeri locale, sa fie atenti sa nu fie redebarcati (penelistii au asemenea practici triste), iar dupa alegeri se dizolva partidul. 3. MAE sau alt partid, dar, in special MAE, merge, de data aceasta, pe lista noastra si, dupa alegeri, fuzionam. In acest caz, vom avea 1. PNL a participat o data. 2. MAE a participat o data. Nici un partid nu e in pericol de dizolvare. Dupa alegeri ne pregatim de locale, dupa care fuzionam. Cam asta ar fi situatia. V-am expus-o cu rabdare

  9. V-am inteles d-na Pavlicenco: deci mai presus de toate interesele partidului, si apoi ale poporului. Nu conteaza ca veti rupe voturi de la democrati, important e ca nu va fi desfiintat partidul. Mda… patrioti, n-ai ce zice. Sunt sigur ca sunt o multime de metode de a re-crea partidul, fie chiar cu o mica modificare a numelui, etc.
    Cindva mureau pentru popor, iar acum…

  10. Pentru Ion…
    Da mai inchide domnule fleanca despre scandalagii….
    Ca doar in atare tzara saraca si calarita de niste criminali toti noi ar trebui sa fim cam la fel/sau si mai tare/ de scandalagii. Sau va place cum se scurma in nas /si nu numai/ mormolocii din parlament in ultimii 8 ani?
    Esti chiar ridicol.
    Tu ce ai facut in viata dumitale ca iti permiti sa critici fara scrupule aceasta doamna?
    Ion…..calmeaza-te.

  11. Pt Tinar

    Interesele partidelor sint interesele tarii. Jonglati cu notiuni abstracte, pentru ca – partidul e din oameni. Tara – e din oameni. Ce oameni sint in PCRM? In opinia noastra – rai, care ne fura viitorul, care isi fac interesele. In opinia lor – ei sint buni si noi sintem rai, ca vrem sa mergem spre Europa si Romania. Deci – numai cel de sus si timpul dupa ce se scurge poate spune ce e corect si ce nu. Noi avem dreptatea si viziunile proprii.

    Eu nu stiu cine astazi reprezinta “TARA” si care sint interesele ei. Imi puteti spune ca acesti comunisti reprezinta tara si interesele ei? – Eu asta nu cred.

    Vreti sa spuneti ca Opozitia reprezinta Tara? Poate ei cred ca e asa, dar pe mine nu ma reprezinta, pentru ca nu i-am votat pe cei din Opozitie si pentru ca nu au intotdeauna un comportament vertical si demn in fata comunistilor. Deci – unde e Tara si unde e interesul nu stiu al carui partid care ar fi format – dupa dumneata – nu din oameni, poate de o mie de ori mai buni decit comunistii -, ci din – cine? Deci – utilizati o demagogie absurda si rutinara. Interesele tarii trebuie sa fie libertatea oamenilor, respectarea in interior a drepturilor si libertatilor omului, si nu inlocuirea unuei gasti cu alta, a doua fiind identificata artificial cu interesul Tarii. Intii sa se manifeste cu demnitate, impecabil, apoi o vom spune.

    Obiectivul nostru este de a-i inlatura comunistii de la putere, prin obtinerea increderii oamenilor in echipa noastra. Dreapta nu are nici un electorat lasat mostenire, este al celor care il vor obtine.
    Numai prin neoferirea unui vot al tradarii comunistilor Opozitia s-ar putea reabilita.

    Oamenii buni, precum noi avem in PNL, care vor candida pentru alegerile locale, sint „interesul tariii”, si nu „interes ingust de partid”.

  12. D-na Pavlicenco, ceea ce ati scris e utopie. Pai si eu vreau sa aleg anumite persoane care sa conduca tara, dar inteleg foarte bine ca aceasta nu e posibil pentru ca… (cauze sunt multe).
    Din pacate trebuie sa reiesim din situatia reala creata: la moment sunt 2 optiuni:
    1) PCRM
    2) Unul din cele 3 partide
    Si daca vrem sa debarcam criminalii comunisti, alegem optiunea 2. Asta e logica simpla. Da, cele 3 partide de opozitie nu sunt nici pe departe sfinte, sunt multe persoane care nu au ce cauta in conducere, dar alta solutie la moment nu exista!
    Va mai spun o data: voturile in favoarea partidul dvs. vor fi smulse din contul fortelor democratice (deci optiunii 2), ceea ce este in folosul comunistilor.
    Deci, la cine e demagogie?
    q.e.d.

  13. D-nă Pavlicenco cu tot respectul , dar 1% care l-ati acumulat în alegerile parlamentare nu cred că reprezintă tara, şi nu mai destrămati ţara asta si asa mică.

  14. Pt Ion

    Pina acum te-am mai suportat, acum, pentru ca ai jignit intr-un hal fara de hal, te dau la spam. Daca e cineva care a facut cele mai multe interpelari, declaratii, interventii, plus ca si curajoase, etc. sint eu, care nu m-am scornit in nas, ci am muncit din zori si pina tirziu, in acesti patru ani, cite cel mult 4 ore pe noapte. Imi puteti spune orice, numai lenesa si lasa nu ma puteti face.

    Iar dumneata esti un pretins democrat sau liberal, dar, de fapt, esti o obraznicatura si un intrus complexat pe oriunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *