Aceasta interventie la Bruxelles e si mai actuala dupa un an…

bruxelles.jpg

Aceasta interventie am rostit-o, acum un an, la Bruxelles. Raspunzindu-i unui vizitator al blogului, caruia chiar ii multumesc pentru intrebarea adresata, am hotarit sa o postez si ca material central, preluind-o de pe site-ul www.pnl.md

http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=106&Itemid=57

Analizati si Dumneavoastra cit de actuala a ramas si, din pacate, va mai ramine… De exemplu, zilele trecute citeam in Timpul ce spunea Dan Dungaciu: ca Moldova e cazuta de pe harta.  In interventia mea, de acum un, postata mai jos, spuneam: „Moldova inca e orfana razboiului rece, risca sa ramina orfana Europei, este uitat de toti, este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde si i se trag toate relele, este un teritoriu cazut nu numai din istorie, ci si din geografie”.

Interventia Vitaliei Pavlicenco, deputat in Parlamentul de la Chisinau,

presedintele PNL din R.Moldova,

in Grupul liberal-democrat din Parlamentul European,

in cadrul dezbaterilor «Moldova si UE»
6 mai 2008

1. Vorbind despre UE si RM, putem incepe din 1991 sau de mai devreme, din 2001 sau din 2005. Cel mai clar raspuns la intrebarea de ce R.Moldova a pierdut 17 ani e ca este extrem de puternica influenta Rusiei si clasa politica nu are un sprijin mare din alta parte, pentru a putea iesi din aceasta influenta. Influenta rusa a generat un mod de a fi si al clasei politice care o face dependenta de Moscova. Moldova inca e orfana razboiului rece, risca sa ramina orfana Europei, este uitata de toti, este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde si i se trag toate relele, este un teritoriu cazut nu numai din istorie, ci si din geografie. Asta e perceptia oamenilor simpli.

2. De multe ori se spune ca Opozitia nu ofera ceva puternic de alternativa comunistilor. Eu sint de acord cu analistii care spun ca in R.Moldova, unde exista doar libertatea de a fi persecutat, este injust sa formulezi atit de usor asemenea cerinte si reprosuri.

3. Spunind ca Moldova nu a avut un ajutor influent proEuropa – chiar daca nu a meritat, eu cred ca trebuia sa-l aiba. Romania este inca uneori captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», cum spun mereu Moscova si comunistii, ce folosesc din plin acest sablon, de aceea o sarcina primordiala a ca Romania sa convinga Europa, Vestul, de adevarul privind Basarabia. Aici as spune doua lucruri: 1. Cetatenii simpli au asteptat ca Romania sa intre in UE si NATO si, apoi, sa intoarca fata in mod substantial spre Moldova, dar in Romania au inceput luptele intestine si s-a cam uitat de noi. Insa regimul comunist nu trebuie confundat cu oamenii dezinformati cu buna stiinta. Pentru ca cine altul sa fie avocatul nostru in fata Vestului decit Romania? Romania trebuie sa explice Uniunii Europene identitatea romaneasca a Republicii Moldova, Romania are pirghiile UE, ale Consiliului Europei. PNL pledeaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova ca si parteneriat strategic bilateral pentru accederea rapida, prin asistenta romaneasca, a R.Moldova in UE. Da, Romania aici ar trebui sa fie mai puternica decit Rusia, insa are adevarul de partea sa si statul R.Moldova este romanesc, nu rusesc, avem 80 la suta de romani, numiti geopolitic “moldoveni”, deznationalizati in perioada sovietica. 2. Al doilea lucru este ca, spre bucuria noastra, sper, si UE, dna Marianne Mikko, alti europarlamentari au facut declaratii transante despre modificarile inadecvate la legislatia electorala, ca si Consiliul Europei, Comisia impotriva rasismului si a intolerantei, presa americana – toti au inceput sa remarce adevaratele dedesubturi ale dramei R.Moldova – ne este negata identitatea romaneasca si, atita timp cit asta nu se va rezolva si nu vor veni la putere in Moldova fortele democratice, nationale, puternice prin adevarul incontestabil, nu vom merge spre reforme si stabilitate. Cit s-a vehiculat cu Istoria integrata, «in spiritul valorilor si principiilor Consiliului Europei» – iata ca s-a vazut reactia Consiliului Europei – regele e gol.4. Comunistii au declarat, in februarie 2005, ca obiectiv strategic integrarea europeana, dar apoi s-a dovedit ca asta a fost doar pentru a induce in eroare Occidentul, a evita o revolutie orange si a avea bani, fara reforme, din Vest, de la UE, de la SUA. Desi am votat in prima zi a actualei legislaturi o Declaratie de consens pentru integrarea europeana si rezolvarea problemei transnistrene in cadrul Constitutiei, acum vedem ca a fost o inselaciune, ca si toate alte legi si hotariri importante fortate sa fie votate prin zisul consens.

5. Am spus in 2005 – prin esenta, comunistii nu pot fi proeuropeni, pentru ca asta inseamna stat de drept, justitie, reforme, libertati si drepturi fundamentale, pluralism de opinii si politic, ceea ce i-ar arunca de pe arena politica. Sa fie oare ei sinucigasi? In plus, Voronin si clanul nu se vor in UE si NATO, pentru ca nu le da voie Rusia sa se regaseasca acolo cu Romania, care pentru ei ar insemna si unificare politica, ceea ce nu pot admite in nici un caz. Aici este esenta a tot ce se intimpla in Moldova si de ce comunistii vorbesc de UE, dar nu vor UE si asta explica o campanie extrem de dura antiromaneasca, de natura electorala, dar si pentru a se spala de parteneriatul contra firii cu PPCD.

6. Cind, in 2005, au venit la Chisinau Saakasvili si Basescu, iar Voronin a mers la Kiev, asta a fost o greseala – comunistii, prin asta, plus exit-polul menit sa manipuleze, au ramas la putere si am intirziat inca patru ani, cel putin, daca speram ca in 2009 va fi alternanta la putere. Daca nu – e rau de tot. L-am intrebat pe un absolvent georgian din echipa Saakasvili al Centrului american de studii de securitate Marshall din Germania – de ce l-au sprijinit atunci pe Voronin? Mi-a raspuns ca i-a facut sa procedeze astfel faptul ca li s-a spus ca Voronin e proNATO. Iata ca azi Voronin vrea sa adopte o lege privind securitatea nationala, doar pentru a bate in cuie neutralitatea. PNL aduna semnaturi pentru abrogarea ei din Constitutie – Voronin vrea sa mentina Moldova in sfera de influenta rusa si trupele ruse pe veci pe teritoriul nostru. Deci, au fost amagit si liderii Ucrainei, Georgiei. Romaniei, intreg Occidentul. Spuneam atunci ca va ajunge un an pentru ca Occidentul sa vada ca a gresit in 2005 – a fost nevoie, vad, de doi. O recunosc oare cei ce au inspirat combinatia PPCD-PCRM? Unde sintem azi cu diferendul de peste Nistru – oare nu in pragul transnistrizarii Moldovei si al permanentizarii militare a Rusiei in sud-estul Europei, la frontiera cu UE si NATO? E clar – conflictul nistrean are menirea majora sa blocheze nu numai avansarea NATO, dar si a UE spre Est – uitati-va cum e amenintata Ucraina si ce se intimpla in Georgia. Iata de unde si istericalele contra Romaniei, membra a NATO si cu baza americana la Constanta!

7. Eforturi si reale succese pe calea spre UE au fost si pina si dupa 1998. Cunoasteti, intre 1998 si 2001, R.Moldova a inceput sa participe la Comitetul UE-RM. Dupa defoltul din 1998, la 11 septembrie, Parlamentul a adoptat o hotarire despre reorientarea exporturilor moldovenesti spre Est si a proclamat orientarea spre integrarea europeana ca obiectiv strategic major. Dar nu a fost sa fie. In 2002, national-liberalii au propus, din partea Partidului Liberal, formula veche, anterioara celei conduse de Mihai Ghimpu, dupa modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, din 1995, ca toate partidele proeuropene sa semneze un Apel catre conducerea comunista de a crea o Comisie nationala pentru elaborarea strategiei si a conceptiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Nu au semnat numai comunistii. Dar peste doua luni chiar comunistii au furat ideea si au compromis-o. Ei ori fac asa, ori plagiaza proiectele de legi.

8. Acum doi ani, am fost cea care am propus ca R.Moldova sa anuleze vizele pentru cetatenii tarilor membre ale UE. M-a chemat presedintele comunist al Comisiei de securitate din Parlament si ma forta sa imi retrag initiativa. Nu am facut-o, au elaborat alt proiect de lege. Expertii au si publicat un studiu despre plagiatul legislativ, practicat de comunisti. Si alte initiative zac in Parlament, de condamnare a crimelor comunismului, de iesire, a doua oara, din CSI, ca prima oara nu a mers nici pentru democrati, de anulare a unor documente privind reglementarea nistreana.

9. In general, le spuneam domnilor de la Ambasada SUA – vrem, nu vrem in R.Moldova votul este etnic si cei 80 la suta de romani vor fi cei ce vor pleda pentru UE si NATO. Nu zic, se produc schimbari si in rindul alogenilor. Insa social-democratii au rezerve in orientarea politica, trag si spre Est, de aceea orientarea clara euratlantica o au doar liberalii. Si contra lor lupta urit si mult comunistii. PNL vorbeste mereu despre necesitatea urmarii politicilor externe comunitare ale UE. Moldova trebuie sa fie alaturi de Georgia si Ucraina, sa urmeze exemplul balticilor, nu sa ramina in luntrea rusa, daca vrea in UE. Dar conducerea comunista nu vrea, numai mimeaza.

10. Ce e de facut ? Fortele sint inegale, comunistii au impartit si societatea civila in doua – sint cei cu Puterea si cei cu Opozitia. La unele conferinte, manifestari participa unii, la celelalte – altii, dialog si transparenta, toleranta si discutii nu sint. Iar ultimele modificari la legislatie, interdictiile pentru cei cu cetatenie romana sa candideze la Parlament, sa detina functii publice, verificarile in privinta rudelor in Romania si ascendentei romanesti in institutiile de stat de catre agentii de securitate, carora li s-au creat functii, creeaza o atmosfera mai groaznica decit in anii stalinismului. Si asta in plin secol 21, cu pluralism de opinii si democratie.

11. Este bine ca a avut loc aceasta discutie in Grupul ALDE al Parlamentului European – noi trebuie sa ne salvam singuri, insa riscul de a fi victima intereselor marilor puteri ne urmareste inca si e bine ca liberal-democratii europeni sa o stie. Am spus mereu aceste lucruri timp de cinci ani, ca deputat-membru al Adunarii Parlamentare NATO, din partea Parlamentului de la Chisinau. In 1999 am obtinut la sesiunea de toamna de la Amsterdam ca intr-o Rezolutie a AP NATO sa se dispuna retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova. Insa carul nu s-a urnit din loc nici pina azi si se face totul ca sa nu se urneasca. Eu sint cetateanca romanca din 1992, ii intrebam pe americani – ati mai vazut o tara in care sa nu ai dreptul sa candidezi la functii in statul tau si nici in altul? Dar unde sa mergem sa traim – pe luna? Chiar acest pamint romanesc, al Basarabiei, este cel mai patimit de pe intreg globul pamintesc si nimic nu ne poate salva? Poate ne vor salva liberal-democratii. Noi am pierdut trenul baltic spre UE si NATO, apoi am pierdut trenul romanesc si bulgar, acum riscam sa pierdem si trenul georgiano-ucrainean. Va multumesc.

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

Add a Comment
 1. flowers_of_liberty

  Vreau ceva sa spun, dar imi este dificil sa spun ce va iesi si cum va iesi. Dupa razboi- multi eroi. Unul dintre ei este si subsemnatul.
  Asa dar, MAE-ul a acumulat 1% in scrutinul parlamentar. De ce? Mesajul campaniei a fost nereusit. Cu toate ca s-a lucrat agresiv si partial calitativ in aceasta directie rezultatul a fost nul. Cred ca este clar ca au votat pentru MAE membrii partidului, mebrii familiilor lor -acestea si reprezentand voturile de baza, iar restul voturilor au fost „ratacite”- partial au votat prietenii si rudele membrilor MAE, un numar neimportant de voturi s-a acumulat de la tinerii care au fost implicati in actiunele MAE-ului si un numar infim de voturi s-au luat de acolo de unde trebuia intradevar de cules roada frumoasa, caci spunand lucrurilor pe nume, a fost de unde. Anul a fost ploios, cititi – comunistii au atatea puncte slabe, ca mai da doamne minte si ei trebuiau de batut si cu ajutorul MAE- ului, dar nu numai de MAE (intelegeti cum doriti, ca e corect ceea ce inetelegeti in toate variantele). Pamantul este manos, forta de munca este, motorina s-a ieftinit, asa ca se putea de biruit cred ca, dar lucrand si respectand ideea unisonului comun, respectand disciplina si respectand asteptarile primordiale ale electoratului. Vorbind de disciplina si abatandu-ma de la fraza anterioara, vreau sa dezvalui ca am mers la Soroca impreuna cu sotia mea ca s-o vedem in concert pe Andra. A fost fine acolo, Andra si-a demonstrat valoarea sa de vedeta a scenei romanesti, am descoperit si valoarea Mariei Sarabas (recunosc ca pana atunci ii cunoasteam doar numele, iar dupa acest eveniment o consider o mare interpreta), dar am mai descoperit la Soroca si afisele MAE-ului care erau diferite decat in raionul nostru si decat din raionul vecin cu Soroca prin care am mers ajungand in orasul cetate. Mi-am pus intrebarea initial: oare in Soroca este alt MAE decat pe cel care asteptam sa-l vad aici. Desigur intrebarea nu a fost deloc complicata, raspunsul fiind evident. Dar, acum s-a ivit o alta dilema. Doamna Ana Bejan putea sa obtina mai multe voturi din Soroca, sau Doamna Ana Bejan a luat atat de multe voturi pe motivul utilizarii altui mesaj. Parerea mea este ca putea sa ia si mai multe voturi cu toate ca Soroca si asa a luat cel mai mare numar de voturi pentru MAE. Dar acest exemplu admit ca s-a mai repetat si prin alte parti, dar deja cu consecinte negative.
  Vorbeam despre mesajul MAE-ului si despre posibilitatile opozitiei de a castiga aceste alegeri. Voi incerca sa gasesc, dupa parerea mea, in special erorile MAE-ului din aceasta campanie electorala. Mesajul a fost unul incorect pentru ca procentul populatiei din RM afectate de problema coruptiei este zero-ntreg si-oleaca… De ce prezic acest fapt rusinos si dureros pentru statul nostru? In primul rand putina lume intelege ce-i aceasta coruptie, a da bani medicului este ceva de rutina fiindca medicii in mare majoritate nu cer bani, ceea ce li se pune in buzunar aceea si este acceptat si medicii spun multumesc, mai bine nu trebuia etc. Iar asa ceva 6% de moldoveni nici peste 10 si nici peste 15 ani nu vor considera ca este vorba despre un act ilegal de mita. De asemenea, 50 de lei dati politistului de la drum sunt tot un lucru obisnuit, nemaivorbind de platile bisericesti, platile pentru gradinita la reparatie. Coruptia din licee, mita data de agentii economici organelor statului poate este mai dureroasa si mai inteleasa de cetateni, dar aceasta durere si intelegere si reprezinta procentul interesatilor de coruptie din RM. In rest, la universitati multor studenti le convine plata examenilor, restul studentilor care nu le convine acest fapt nu au mers la votare etc. Lupta contra marilor corupti ramane o poveste si un basm de-o rara frumusete in ochii tuturor! Asa dar, cine poate, convingeti-ma viceversa. Astept.
  Inca un pas facut prin hopuri si prin bliduri de catre MAE a fost organizarea concertelor. Trupele si artistii alesi au fost toti unul ca unul-moderni, talentati, populari, cu mare priza pentru public etc. Dar ce public preponderent a fost la aceste concerte? Baieti si fete tineri si frumosi, destepti si curajosi, dar care pe 5 aprilie nici n-au binevoit sa iasa la votare, nemaivorbind de aceea ca trebuiau sa-si dea votul sau contracomunist, ba chiar, as zice chiar ca tineretul din provincie trebuia sa voteze masiv cu MAE. Aceste alegeri mai demonstreaza faptul si anume pe exemplul MAE, ca tineretul din raioanele republicii a votat intr-un numar foarte redus. MAE-ul si doar MAE-ul a antrenat in aceasta campanie electorala cei mai multi tineri prin pilda data mai sus cu concertele, cu marsurile si de ce nu, cu un ban castigat. Admit ca multi tineri care au fost antrenati in campania MAE pe timpul electoralei au avut si un ban in buzunar. Cum si e normal. Caci doamna Vitalia Pavlicenco ori doamna Ana Bejan nu va lipi afise prin orase si prin sate, ori doamna Alexandra Can nu va distribui materiale publicitare care au fost caliatative ca material dar ca continut-cu foarte multe rezerve, dupa parerea mea care poate fi eronata. Dar vorbind despre acesti tineri antrenati in marsurile MAE, ei trebuiau fiecare sa mai atraga inca cel putin cinci, zece votanti si acest lucru este elementar pentru baieti si fete de 18-21 ani. Dovada sunt evenimentele de dupa alegeri atunci cand izvorul puternic al studentilor a fost inabusit miseleste, caineste, cu cinism, las, porceste, trufeste, si alte multe cuvinte care se potrivesc de rand cu cele enumarate. Raia comunista s-a complicat, raia comunista ne afecteaza creerul, ne afecteaza plamanii si restul organelor. Studentii romantici si naivi au racnit din adancul sufletului. Au racnit la conducatori, au racnit la noile sperante, au racnit la ceruri. Dar totul intr-un moment s-a prefacut intr-o mare dezamagire, mare-mare cat toata raia noastra. Dezamagirea cred ca este si in Dumnezeu care a admis sa moara baieti, sa ramana orfani copii si sa indurereze parinti.

  Cu unele abateri incerc in continuare sa-mi continui vorba, povestea, analiza, cum va place mai tare, asa si numiti acest minicomentariu… Apropo, nu vorbesc prea mult, spun lucruri cunoscute de toti, merita oare de citit in continuare? Nu cititi ca prea mult vorbesc de la persoana intaia, iar egoistii sunt intodeauna ciomagiti de jumatate din cei care ii depisteaza ca-s egoisti, iar egoistul este identificat ca o astfel de persoana de asemenea de jumatate din numarul total de oameni care incearca sa-l cunoasca ca om. Nimic deosebit, totul este relativ…

  Mesajul MAE indreptat in nouri, concertele pentru tineri nedisciplinati si indiferenti, nu este aluzia pentru tinerii din Chisinau, caci tinerii din Chisinau au fost bravo, bravo si iar bravo, cu tot cu DJ Tiesto pentru care s-au platit banii din bursele studentilor, comunistii au luat o palma drept in bot si s-a lipit aceasta palma de botul lor exact asa cum trebuia, daca mai aveti rabdare si virtute de gandire, umblati la materia cenusie si chibzuiti atent de ce spun ca s-a lipit atat de bine. Pacat ca nu a fost si-a doua palma. A doua palma fiind primita, nu-i mai salva pe derbedei nici cea mai buna sectie de reanimare din lume!

  Asa dar mesajul, concertele si marsurile costisitoare au avut de spus: Salut, eu ma numesc Hans Gheorghe Cercel-Palarie, mi-ai cazut tronc hodoronc la inima, hai si-i vedea unde traiesc eu ca la mine nu-i nimeni acasa. Cu rezultat anticipat extrem de usor. Sa fi fost adresarea facuta unei fetite dintr-un satuc din India poate-poate, dar Moldova nu-i India, fratilor. Deduc ca asteptarile MAE-ului a fost ogorul de tineret de la sate si din centrele raionale, si in paranteze se poate de spus ca lupta cu coruptia putin cui ia trebuit, concertele si marsurile au fost facute pentru tineri indiferenti, iar tinerii constienti din Chisinau au facut alta alegere, ceea ce si era de asteptat, nu afirm precum ca MAE este mai rau ca alte partide dar situatia data este ca si in cazul batranilor si ca in cazul mortilor care au votat preponderent cu PCRM. Ideea cu mesajul accept ca este originala si s-a vrut cu adevarat sa se incerce atragerea voturilor de pe esichierul comunist dar nu s-a luat in consideratie importanta acestei probleme pentru alegatori.

  Daca MAE-ul ori PNL vor avea ocazia sa participe in alte alegeri in cazul cand PL, PLDM, AMN vor ramane in continuare lideri ai opozitiei, mesajul MAE-ului sau PNL nu trebuie sa contina dupa parerea mea lozinci politice fiindca acestea toate sunt una ca una deja „monopolizate”, hai sa recunoastem cu totii de PL, PLDM si AMN. De asemenea, Libertatea e aproape, tot este o lozinca neconvingatoare in cazul cand PNL singur sau chiar impreuna cu MAE participa intr-un viitor eventual scrutin. Ar fi logic ca PL, PLDM, AMN impreuna cu PNL si MAE sa participe pe-o lista comuna in cazul alegerilor anticipate care posibil vor avea loc in acest an. Si aceasta lista comuna cred ca este logic de facut in baza PNL. Pentru ca: toate aceste partide sunt in esenta declarate partide liberale, iar cuvantul national ar vrea sa exprime totalitate, supracoperire. In acest caz va fi bun si mesajul Libertatea e aproape ba chiar va fi potrivit! Cel mai probabil ca acest lucru nu se va intampla, adica varianta cu lista comuna in baza PNL. Atunci sugerez liderilor PNL si MAE sa nu participe in eventualele alegeri anticipate; sa participe impreuna cu PL, PLDM, AMN in conditiile propuse de acestia; sa participe separat, dar cu un mesaj destinat alegerilor locale, orientat spre o problema, spre-o doleanta importanta a cetatenilor, spre un anumit segment de cetateni si totodata incercand de ghicit sau de dedus-se vor discredita PL, PLDM, AMN in fata alegatorilor sau ba. Daca se hotaraste ca se vor discredita s-ar putea de mers cu un mesaj bazat pe valorile nationale romanesti. Oricum mesajul electoral trebuie sa spuna pe scurt si clar care este numele, ce se urmareste prin mesajul de salut si mesajul trebuie sa pofteasca in ospetie spunand totodata ca parintii sunt acasa, dar degraba vor pleca si se vor intoarce pe la 11 seara. Mercy de atentie si scuze pentru consumul de energie provocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *