Basarabia lui Dumnezeu: un film de o ora despre istoria dureroasa a romanilor

steag-3.jpg

„Românii nu îşi cunosc trecutul, dar nici măcar prezentul nu şi-l cunosc prea bine. Ne place să râdem de incultura occidentalilor, care confundă Bucureştiul cu Budapesta şi situează România în Tibet, dar mai bine ne-am uita în propria ogradă, unde mulţi sunt aceia care nici nu ştiu ce este Basarabia, unde se află ea pe hartă, ce istorie are şi ce o face să fie indisolubil legată de destinul Neamului Românesc.

Mulţi cunosc elemente de cultură şi civilizaţie străină mai bine decât istoria propriului neam. Şi este atât vina lor, dar mai cu seamă vina noastră, a intelectualilor, care nu ducem o muncă susţinută de educare a maselor. Prea puţine filme s-au făcut pe tema Basarabiei. Se tace prea mult, atât din ignoranţă, cât şi din rea-voinţă.

De aceea, am dorit să fac un prim-pas, prin realizarea unui film despre istoria Basarabiei şi a întregii Românii, o prezentare sumară, dar care punctează momentele esenţiale şi oferă atât explicaţii istorice, cât şi reprezentări cartografice, pentru o deplină lămurire asupra subiectului.

Este un prim-pas în realizarea unui film mult mai amplu care să prezinte Basarabia din toate punctele de vedere şi în toate faţetele complexităţii ei. Scopul principal este acela de informare şi de sensibilizare, nu am urmărit altceva decât să vă arăt ce este Basarabia şi să vă fac să vă lămuriţi câteva semne de întrebare.

Filmuleţul pe care îl veţi urmări este muncă de începător, de aceea vă rog să fiţi înţelegători cu neajunsurile sale. Oricine poate şi doreşte să perfecţioneze cele prezentate aici, este liber să preia iniţiativa. Totodată, vă rog să vă puneţi căştile sau să porniţi difuzoarele, fiindcă filmul are şi o coloană sonoră adecvată temei.

Vizionare plăcută!

Vlad PARAU”

NOTA MEA: E un filmulet extrem de trist si dureros. Mergind la vladparau.googlepages.com, am gasit mai multe filmulete la adresa http://vladparau.googlepages.com/start

Filmuletul Basarabia lui Dumnezeu este la http://vladparau.googlepages.com/basadumnezeu

Pacat ca realitatile reproduse aici nu ne ajuta sa ne redobindim LIBERTATEA, INDEPENDENTA DE NEAM, printr-o clasa politica autentic romaneasca…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

40 Comments

Add a Comment
 1. In legatura cu trecutul, respectul meu profund. Traind in prezent, sper ca acest film sa nu fie destinat urmatorilor ilustrii urmasi ai lui Eminescu : http://www.youtube.com/watch?v=8x4DGAIqyZI

 2. am privit filmul „Basarabia lui Dumnezeu”, ce sa zic, genial, m-a impresionat enorm…
  ma bucur k am inteles multe lucruri, de aceea si il recomand.
  am ramas cu trista concluzie k toti si-au batut joc de pamintul asta: si rusii, si romanii, si acuma noi, locuitorii lui.

 3. Vanilla Ice..explica prin ce si-au batut joc romanii de voi?

 4. tu ai privit filmu’, baiete?
  daca nu, atunci te invit s-o faci, sint multe dovezi de tradare nationala…si asa si le spune autorul (un roman) pe nume, k este tradare…in special evenimentele din 1940 si cele din cursul celui de-al doilea Razboi Mondial atunci cind ati renuntat sa eliberati Basarabia si v-ati indreptat spre Ardealul (tot ocupat) cu gindul k asta e mai bogat si mai mare, iar asta e tradare pura. astept argumentele tale.

 5. Vanilla Ice…sincer,,nu am vazut filmul..o sa ma uit..momentan,,merge cu intrerupere netu meu..dar chestia cu Ardealul..ca ne-am dus sa eliberam ca e mai mare si mai bogat..mi se pare o timpenie..ardealul a fost dintotdeauna al nostru.tie daca iti arde casa [si e famia ta in casa]si in acelasi timp arde si casa fratelui tau…cum ai proceda???dau doar un exemplu..

 6. nu e exemplul tau la tema data, deci fortele romane erau deja in cursul eliberarii Basarabiei, k asa a vrut Antonescu, cind deodata s-a skimbat directia si din aliatii Germaniei au devenit aliatii URSS, prin urmare de acum luptau impotriva nemtilor, iar asta din cauza k rusii le-au spus: „de luptati de partea noastra, va intoarcem Ardealul” si normal k Basarabia fiind un tinut relativ sarac, evident cistig de cauza de partea Ardealului.
  eu nu spun deloc k e rau k ati luptat pt el, odata ce tot pamint romanesc e, dar in cazul Basarabiei a fost realizat un act groaznic de tradare politica.

 7. flowers_of_liberty

  Voi expune o parere personala privitor la probabilitatea petrecerii alegerior anticipate pornind de la doua puncte de vedere existente sigur si de la altele doua palpabile bazate mai mult pe gura targului.
  Punctele de vedere existente sigur sunt:
  1. Declaratiile liderilor din opozitie:
  Opozitia este decisa in continuare sa nu participe la alegerea unei candidaturi inaintate de Partidul Comunistilor la functia de presedinte al R. Moldova, fapt care va duce la alegeri anticipate – declaratie facuta de S. Urechianu.
  Vitalie Nagacevschi a dat asigurări că el nu va vota pentru un preşedinte propus de comunişti şi chiar s-a autoblestemat „să i se usuce mâna”, dacă va vota cu PCRM-ul.
  (inteleg astfel: Urechianu si cred ca si restul AMN-istilor nu vor vota candidatura inaintata de PCRM, dar candidatura propusa de AMN va fi oare votata de S.U. si echipa AMN?)
  Vitalie Nagacevschi spune ca nu va vota presedinte propus de PCRM, inteleg ca a lasat aceeasi rezerva ca si liderul AMN? Nu sunt jurist, nu stiu legile, insa sesizez ca si Urechianu, dar in deosebi Nagacevschi ar fi trebuit sa aleaga corect ordonanta expresiilor din declaratiile lor. Accept sa raman eu prostul care nu stiu legea si nu pricepe o boaba in politica. Si masurile de precautie luate de echipele PL, PLDM, AMN nu stiu daca vor ajuta in cazul cand un deputat se dezice de mandat (vreun primar, doi primari, presedinte, vice presedinte de raion etc.).
  2. Punctul secund – increderea sincera si neprotejata de aceasta data de nici o masca a lui Voronin care s-a developat reesind din declaratiile sale pe parcursul zilei de sambata, 25 aprilie, din care se intelege ca deja e hotarat totul, conform unui scenariu menit sa inchida gurile rele dar si sa-i impace pe cei mai galagiosi…

  Punctele palpabile bazate pe gura targului:
  1. Lupu astazi nu a fost acceptat candidat la functia de presedinte al RM, a fost acceptat potrivit zvonurilor Turcanu V. Este clar ca Turcanu nu va fi votat din prima pentru a se mai scoate puncte de imagine favorabila pentru PCRM, iar din a doua incercare se va alege un presedinte necomunist, membru al unui partid parlamentar democrat, propus de comunisti sau poate chiar propus de partidul democrat respectiv.
  2. Potrivit zvonurilor candidatul acceptat de PCRM la functia de presedinte al RM este membru AMN.

  Logica: 1. AMN are mai putine mandate, are multi presedinti de raioane, primari etc.- convenabil PCRM, 2. Ratingul AMN este in descrestere geometrica – convenabil pentru AMN, 3. Politica este politica peste tot chiar si in RM. Este rusinoasa denumirea de PCRM, in rest totul se poate de ambalat perfect…

  Solutia sigura pentru alegerile anticipate: nici un deputat democrat sa nu intre in sala, ca acolo nu va arata nimeni „kino”, cineva e curios sa vada ce va fi la primele sedinte, iar cineva vrea intradevar sa scapam de comunisti.

  Masurile de protectie de care vorbeste Nagacevschi – fara valoare. Anticipez ca Voronin s-a si inteles demult cu cineva ca sa renunte la mandat in favoarea urmatorului pe lista care si va fi donator.
  Metode de luare prin surpindere, metode de santajare, Voronin este in stare de orice – ideea de la care trebuie de pornit la orice drum.

  Metode geniale-metode simple! Cel mai simplu – nepartiiciparea in corpore la sedinte! Asa cred eu ca se poate de ajuns la alegeri anticipate. Umbland gura casca prin piata, ramai nu numai fara portofelul cu bani…

 8. d-lor Weber si Vanilla.
  In 1941 in satul Slobodzeia-Dushca,raionul Criuleni (de astazi),primii au intrat nu germanii,dar noi ROMANII,caci si eu sunt roman din Cimislia nascut in prima jumatate a secolului trecut. Martori ymi sunt cei mai apropiatzi basarabeni,carora nu le este indeferenta soarta oricarui nu numai roman dar oarecarui om de pe meleagul nostru.
  A doua zi barbatii din sat au fugit,s-au ascuns ,pentru ca sa nu fie gasitzi si impushi sa innece „tziganii si gidanii ” in scumpul nostru Nistru,racnetele carora yi chinue si astazi pe mamele si copiii care erau ascunsi in beciuri.”Tzigani si gidani” unii dintre care au aflat ca sunt de aistea atunci cand cu calcaiele crapate ,cu mainele in bataturi de plug si sapa intrau in apa .Dumnezeu s-ai ierte pe Dansii si pe calaii lor.
  De aceia cei care folosesc nerusinat tema istoricului ,care 99 la suta este falsificat, ys convins ca sunt dusmanii Poporului meu.Momentul de ne uni sufleteste, fiind pe diferite haturi ,bucuryndune de bucuria semenilor si ingrijoratzi de esecurile lor,astazi ne este dat de sus.Dumnezeu ca sa ne uneasca (macar sufleteste) a unit EUROPA!! Da noi cum a scris Tanase in „Timpul” lui :”….nu stiu au moldovenii inima si minte,ori nu,dar is convins ca au o RYNZA…”. Maestre, imi scot palaria.
  Daca liberalii ,de toate culorile, din prostia lor,au pus in batae tot ce am eu mai scump,COPIII si Suflarea Romaneasca a pamantului Moldovei,las sa plece.Plecatzi.
  Da daca nu din prostie???! Va gasesc si sub pamynt. Oricum pana cand plecatzi.
  Peste cateva ore plec si eu sami plang stramosii si soarta.
  Pastele .Blaginilor.

 9. Personal am probleme de a intelege ceea ce vrea Voronin sa spuna in lb. romana, se balbaie face multe greseli iar frazele ies ciudat din gura lui, ma face sa rad omul asta, cum a ajuns un asemenea om sa conduca.

  Pentru ca nu sunt vorbitor de lb. rusa , as dori sa stiu care este nivelul lui la lb. rusa.

 10. flowers_of_liberty

  Dragi chisinaueni, dragi oameni de buna credinta, cu ocazia Pastelui Blajinilor, pomeniti va rog, prin cimitirele satelor moldovene si pe cei decedati in urma evenimentelor de la inceputul lunii curente din or. Chisinau. Sa cunoasca satenii ca a avut Moldova si alti buni crestini si nu doar pe cei pomeniti la TRM, NIT si EUTV. Adevarul trebuie transmis tuturor, comunistii vor cu orice pret sa ramana la conducere, noi vrem ca ei sa plece! Transmite adevarul prin toate mijloacele, pomeniti baietii decedati la Chisinau prin cimiterele satelor noastre! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei care au fost candva printre noi.

 11. Vorbim despre ce vreti numai nu deaspre asa numitul film.Sunt un cineast, si vreau sa va zic, ca acest caleidoscop nu are nimic comun cu filmul, asa cum foarte multe lozinci propogandistice, asa zise democratice nu au nici in clin nici in mineca cu asa zisul film.d-na Pavlicenco,da multi cunosc elemente de cultura si civilizatie straina mai mult decit elemente din propria istorie.Asta mi-o dovediti si d-stra facind publicitate unei lozinci legionare.Maladet,d-na Pavlicenco.Oare nu va dati sama de ce Vocea Basarabiei la scos atit de repede de pe site.D-na Pavlicenco, daca sunteti atit de proasta ce tine de istoria neamului consultati-va cu purtatorul de cuvint al guvernului d.Kondratkii,el va poate descifra acest pretins film

 12. Doamna Pavlicenco,sunteti contra coruptiei,intrati in actiune din Durlesti…….cum putem avea increderea in echipa dumneavoastra ca d-nul Crudu fura in stanga si in dreapta??????Eu nu inteleg nu va mustra constiinta???si sa nu spuneti ca ceea ce eu afirm-trebuie sa demonstrez cu probe,caci dumneavoastra si singura stiti cu ce se ocupa primarul,nici drum,nici transport,bine ca macar lumina,telefon,apa si gaz este.Va rog sa-mi dati vreo replica scurt,clar si cuprinzator,fara povesti de genu ce trebuie si nu trebuie.sunt profund indignat.

 13. Este cel putin jenant ca o persoana cu pretentii politice poate face asemenea gafe.

  Este vorba de un film propagandistic prolegionar fara nici o urma de dubiu. Si puternic antiromanesc.

  Pentru orice spectator cu buletin este evident. Doar copiii la nivel de plastilina sa mai poata fi prinsi de acest „montaj literar-artistic” tipic comunist.
  Copiii si doamna Pavlicenco.

  Asta spune foarte multe nu atat despre lipsa dumisale de cultura cat despre superficialitatea cu care abordeaza subiectele.

  Stimata doamna, in maniera asta nu mai schimbati starea de lucruri nenorocita din amarata aia de tara in veacul vecilor.

 14. Pt Kosti

  Nu cred ca ati avut o postare demna. Eu nu va fac nici prost, nici obraznic. Vreti – priviti, nu vreti – nu priviti, care e problema. Daca vi se pare ca fascismul lui Voronin este mai indicat decit elementele de legionarism despre care imi scrieti, judecati cum vreti. Noi avem libertatea de opinie. Si sintem metodic supusi genocidului de „nelegionarii” de la Kremlin. Nu ma intereseaza nici un fel de Kondratkii, nici nu stiu cine este, intretineti-va cu el, daca va place.

 15. Pt durlestean

  Sint sigura ca primarul Crudu nu baga mina in banii statului. Dimpotriva, nu o poate scoate la capat cu „mostenirea” urita de la comunisti si altii. Daca aveti probe, nu ezitati sa il chemati in judecata in contencios administrativ.

  De asemenea, daca aveti probe de furt mi le puteti arata si mie.

  Deci – ca sa nu am incredere, trebuie sa ma convinga anumite motive. Dar cind imi spuneti, pur si simplu, ca anonim, fara acte, ca „d-nul Crudu fura in stanga si in dreapta”, chiar ma credeti proasta sau credeti ca voi lesina imediat pe spate „vai, ce bine ca mi-ati spus, nici nu stiu cum va cheama, nici nu stiu despre ce e vorba, dar, stiti, va cred imediat si miine fac o conferinta de presa sa il demasc pe Crudu”. Pe cine credeti naiv si nebun?

  Si-apoi de unde atita obraznicie ca inca sa-mi dictati sa dau o „replica scurt, clar si cuprinzator, fara povesti de genu ce trebuie si nu trebuie”? Aveti probe? Eu nu le am.

  Cit priveste drumul care nu poate fi scos la capat deocamdata, Crudu mi-a promis o explicatie sa o postez pe blog. Mai stiu ca primaria Durlesti este discriminata si de comunisti, si de democrati, fiecare pedepsindu-l pe Crudu si pe sateni pentru ca nu abandoneaza PNL sa treaca in partidele lor. Nu e bine deloc faptul ca unii democrati sau liberali nu se deosebesc de comunisti in asemenea manifestari.

 16. Pt Viq

  Schimbati voi situatia, in „alte maniere”, care e problema?

 17. Pt dna. Pavlicenco.

  Va datorez scuze.
  Pur si simplu am avut impresia ca este o gafa.
  M-am inselat.
  Ceea ce faceti este deci in cunostinta de cauza.
  Atunci Dumnezeu sa va ajute.

  Nici liberalii nostri nu-s usa de biserica, dar o asemenea abordare ma indoiesc ca ar avea-o vre-unul.

  Sau poate ma insel.

  Oricum, spre binele oamenilor onesti, saraci si chinuiti ce se chinuie sa supravietuiasca acolo, personal sper sa nu reusiti ce v-ati propus.

 18. eu va apreciez pe dvs ca pe o persoana cinstita si necorupta,unde,din pacate pe d-nul Crudu nu il vad in echipa dvs,fiindca conducerea d-nului Crudu o vad in fiecare zi cand imi sterg noroiul de pe pantofi,merg pina la statie 700m,si adorm in rutiera 101 unde soferii nu se pornesc pina oamenii nu sed unul peste altul,si plus la toate ei merg rar si foaaaaaaaarte incet.Numai inchipuitiva ce cred pasagerii zi de zi de d-nul Crudu,asta el poate schimba,de ce nu o face-nu stim.cat tine de probe,sigur ca nu are de unde fi oficiale,caci nici voronin nu zice ca baga mana in banii statului,totusi scopul meu este sa ma incredintez ca cu adevarat oamnenii nu vin la conducere pentru a se imbogati.sorry poate pentru exprimare gresita.

 19. Pt durlestean

  Nu sint de acord. Am facut toate interpelarile cit am putut legat de coruptia lui Voronin si a fiului si am publicat aici pe blog despre cheltuirea banilor publici, cautati si veti gasi. Dar nu accept badaranismul in dialogul pe blog, asta si ma intristeaza, si ma supara.

 20. Pt Viq

  Mersi pt reactia prompta. Ma bucur ca v-am convins care e raul mai mare. In privinta liberalilor, cum spuneti, am suficiente postari si cred ca nu toti sint opozitie nationala si romaneasca si aici este, de fapt, buba noastra. Prorusii sint prorusi superadevarati, din pacate, dar proromanii nu sint adevarati, ba chiar sint departe de cum i-am vrea noi.

 21. Nu m-ati convins. Cred ca e vorba de o eroare de perceptie.

  „Dumnezeu sa va ajute” se referea la moldovenii romani, si nu numai, de dincolo de Prut.
  Nu la directia pe care o promovati.

  Am sperat sincer ca ceea ce e mai sus sa fie o greseala, o dovada de superficilitate mai degraba decat un act deliberat.
  Asocierea legionarismului cu romanismul este o manevra cu rezultate potential dezastruoase pentru moldovenii de acolo. Cel mai probabil o lucratura a masinariei propagandistice ruse, sau cel putin procomuniste, care in cazul in care ar avea audienta ar decredibiliza grav intreaga opozitie.

  Ce eticheta mai cumplita va puteti alege pentru a va infatisa in fata lumii decat adoptarea salutului nazist ?

  Iar asocierea tricolorului cu insemnele respective este de un antiromanism evident.
  Daca vreti sa induceti Europei ca romanii si moldovenii proromani sunt nazisti,
  „..spre binele oamenilor onesti, saraci si chinuiti ce se chinuie sa supravietuiasca acolo, personal sper sa nu reusiti ce v-ati propus..”

  Ctiti mai cu atentie raspunsul meu.

 22. Pt viq

  Imi cer scuze, cind am intervenit a doua oara aveam in cap raspunsul dat lui Kosti, din care as fi selectat pt postarea dumitale fragmentul „Daca vi se pare ca fascismul lui Voronin este mai indicat decit elementele de legionarism despre care imi scrieti, judecati cum vreti. Noi avem libertatea de opinie. Si sintem metodic supusi genocidului de “nelegionarii” de la Kremlin.”

 23. Aici, daca-mi e permis, vad o eroare de rationament.

  Pentru ca un raspuns pe acelasi palier la fragmentul pe care mi-l adresati si mie, ar fi logic :
  „… daca vi se pare ca legionarismul dvs este mai indicat decat metodele fasciste in camasa rosie ale lui Voronin, judecati cum vreti..”

  Evident ca am intra intr-un dialog al surzilor in care am pierde impreuna un timp pretios.

  Lucrurile nu asa se pun.
  Actiunile violente ale procomunistilor au la baza nemultumirea crescanda a populatiei fata de starea sociala. Nemultumire ce este simtita rece in ceafa. Scopul lor este sa hraneasca populatia cu vorbe, sentimente si false ideologii, in loc de paine.

  Adevarata problema nu se poate rezolva decat cu o economie cladita pe alte concepte. Ei nu vor s-o faca.
  Dac-ar face-o n-ar mai fi ce sunt.

  Componenta violenta pe care au aplicat-o cu putina vreme in urma este completata de aceasta lupta ideologica careia ii cad prada cu usurinta persoanele bine intentionate care insa nu vad dicolo de ambalaj.

  Dvs. ar trebui dupa parerea mea sa le aprindeti lumina in penumbra, spre a vedea mai bine, nu sa-i legati complet la ochi.

  Va repet, asocierea romanismului din Moldoiva cu neonazismul si legionarismul distruge credibilitatea opozitiei. Va distruge dvs. sansele de a schimba ceea ce trebuie schimbat pentru a fi bine propriului popor.
  Mult mai profund si mai de durata decat a reusit inscenarea de la Chisinau. Fie ca o faceti constient au ba, prin promovarea acestui trend va incolonati in plutoanele „”nelegionarilor” de la Kremlin”. Faceti ceea ce ei vor sa faceti.

  Evident ca aveti libertatea de opinie.
  Dar a avea libertatea presupune si a sti ce sa faci cu ea. E doar un capat al batului.
  Celalalt capat se numeste „responsabilitate”.

  Nu priviti cu suparare ce va spun.
  NU pe mine ma afecteaza ceea ce se intampla acolo. Poate doar putin emotional. Dar pentru dvs. poate insemna cu totul altceva.

 24. Iată cel mai simplu răspuns la întrebare:” De ce de acest petec de pămînt moştenit de Şt. cel mare ca strajă al dreptăţii şi zid de cetate creştină este hîrţuit sute de ani. „….. NU PE MINE MĂ AFECTEAZĂ CEEA CE SE ÎNTÎMPLĂ ACOLO, după cum sfirmă Vig mai sus. Asta e problema, că pe numeni nu-i afectează ceia ce se întîmplă aici, nici pe politicienii din Romînia, nici pe politicienii europeni şi mă tem să am dreptate, că nici pe unii politicieni din Moldova nu-i prea interesează istoria neamului românesc dintre Prut şi Nistru, despre care îşi aduc aminte numai înainte de alegeri.

  Acest film este ca un strop de apă în pustia Sahara. Este acea informaţie , care ne-a lipsit nouă, generaţiei mai în vîrstă, şi trebue să ajungă în toate casele, să cunoască toţi trecutul îngrozitor al părinţilor şi buneilor noştri, poate aşa măcar bătrînii care după ce merg la biserică , rugîndu-se pentru sufletele celor sute de mii de romîni deportaţi şi înmormîntaţi prin Siberia şi Cazahstan, merg la secţia de votare şi şi cu aceiaţi mînă care si-a făcut cruce votează secera şi ciocanul, care prin anii 1962 le-a dat jos crucea de pe biserici, transformîndu-le în şcoli sportive, depozite şi chiar crescătoare de porci.

  Şi nu trebue să ne mirăm ,de ce tot mai mulţi tineri aderă la partidul comunist, cîntînd :” ….nerastanusi s komsomolom….”, ca şi unii politicieni defapt.
  Dezinformarea , sau lipsa informaţiei privind trecutul, şi chiar prezentul Basarabiei lui Dumnezeu nu deferă de acele timpuri în care a fost educată generaţia noastră.

  Consider, că nu un filmuleţ, ci sute de filmuri, şi filmuleţe de acest gen, inclusiv şi artistice ar trebui să apară pe ecranele televizoarelor celor ce în afară de M1 a lui Voronin şi maşina propagandistică antiromânească nu au deunde acumula altă informaţie.
  Pînă cînd nu cooptăm sistemul de informare în masă , pentru a deschide ochii basarabenilor, în ţara acesta va domina dictatura, corupţia şi laşitatea..
  BRAVO ŞI MULŢUMESC AUTORULUI FILMULUI….

 25. Nu vă supăraţi d. Vig,
  am spus-o aşa la general.
  Însă asta e realitatea , ce să-i faci…

 26. flowers_of_liberty

  Important!

  Pe 9 mai 2009 in PMAN cu incepere de la ora 10 .00 va avea loc sarbatorirea Zilei Europei si Parada Anticomunista. Sunt invitati toti cetatenii Republicii Moldova! In fruntea coloanelor, avem deosebita placere sa invitam sa defileze toti deputatii democrati din fostul si din actualul Parlament, de asemenea avem onoarea sa invitam pe fostii candidati in deputati de pe listele urmatoarelor partide politice participante in campania electorala 2009: PL, PLDM, AMN, PSD, PD, UCM, MAE, PDSMU, PC, PEMAVE, PPNT, PRM cat si pe candidatii independenti care au avut in campania electorala un mesaj proeuropean si anticomunist. Va solicitam, stimati lideri ai respectivelor partide politice sa va aranjati ordonat pe parcursul mitingului si a paradei conform schemei primite de la organizatorii manifestului din 9 mai 2009 si va solicitam de asemenea sa aveti in posesie tot arsenalul simbolicii partidelor pe care le reprezentati pentru a intari MESAJUL unit, multicolor, proeropean si anticomunist al majoritatii clasei politice din RM.

  Va rugam mult, nu ignorati invitatia noastra, fiti adevarati patrioti ai neamului, fiti adevarati cetateni proeropeni si fiti foarte hotarati in atitudinea DVS fata de PCRM care reprezinta un partid mincinos, corupt si tradator.

  Europa ne asteapta, stop comunism, libertatea e aproape!

  Cu deosebita incredere, noi, Vlad Filat- presedinte PLDM, Mihai Ghimpu- pres. PL si Serafim Urechianu- pres. AMN si totodata co presedinti ai Comitetului organizatoric ai manifestului din 9 mai 2009, avem speranta ca vom fi sustinuti in initiativa noastra de a transmite acest mesaj proeropean si anticomunist al societatii din RM spre toate colturile globului pamantesc!

  Dumnezeu sa ne ajute!

  P.S. Nu cititi!

  De fapt, titlul acestei postari este Fantasy. Dragi cititori ai acestui comentariu, va rog mult concluziile si replicele ulterioare sa le faceti reesind din titlul sus numit

 27. Nu ma supar, Misule.

  E doar un gust amar si trist.
  Si-mi pare rau ca nu va pot ajuta. Vorbele mele cad pe asfalt si-s maturate de vant.
  Voi chiar nu intelegeti cum isi bat joc comunistii de sufletul vostru.
  Nici nu va acuz.
  As fi nedrept.

  Ceea ce am spus mai sus are sensul ca fiecare-si poarta samarul. NU asupra mea se va rasfrange efectul actiunilor voastre gresite. Nici asupra familiei mele.
  Ci in primul rand asupra voastra si asupra familiilor voastre. A copiilor si nepotilor.

  Cand efectul gafelor va fi simtit, veti intelege si invata. Veti face altfel. Poate.
  Intre timp va mai trece jumatate de veac.

 28. Pt flowers_of_liberty

  Anul trecut PNL a facut aceasta sarbatoare, Ziua Europei, si a dansat Hora Unirii in Scuar. Au participat PLDM, MAE si AMN. Ceea ce e scris aici e superb, insa de fiecare data PLDM si PL au alungat PNL-ul de la manifestarile lor. Noi – nu, i-am chemat si le-am dat cuvintul si au venit cu ce au dorit, AMN-ul a adus o caruta cu AMN si Soare. Apoi au scris in ziarul lor asa despre Victor Guzun ca si cum numai el a fost acolo. M-am si intrebat – care e diferenta dintre Alianta, Moldova Suverana si Flux?

  Cind ceea ce ati scris aici va avea loc, atunci vom putea spune ca incepem sa avem o Opozitie nationala, europeana, romaneasca. dar pare a fi mult pina departe…

 29. un film legionaroid, deci antiromanesc.
  incercati sa depasiti etapa aceasta a icoanelor lacramande, piosenia asta fara orizont in fata hartilor vechi, cand am fot – ne place sa credem – buricul pamantului. n-am fost.
  dna Pavlicenco, cred ca asemenea „filme” (de fapt, nici nu e film) fac rau romanismului din Basarabia, fac rau europenismului, atat cat este, din acest teritoriu. le oferiti un bun prilej comunistilor si statalistilor sa va acuze de legionarism. nu cred ca ganditi la fel ca Rosca si Victor Roncea – ortodoxisti, legionaroizi, de fapt, antiumani. ei va acuza ca sunteti kgb-ista, diversionista si altele. eu, dimpotriva, cred ca sunteti un om civilizat, modern, european. nu promovati valori dubioase, ca filmul de mai sus.

 30. flowers_of_liberty

  sursa ava.md

  Владимир Жириновский собирается легализовать мат

  «Это языковая революция, люди не хотят брать оружие в руки, они пытаются через язык донести свой протест, чтобы те, кто их угнетают, понимали, что так делать нельзя», — добавил лидер ЛДПР.

  Нет способов отучить россиян от матерной брани – такой язык нельзя называть нецензурным или матом, это народный язык, он выработался в условиях крепостнической России, когда наплевать было царским чиновникам на людей, и в советский период. Такое мнение высказал заместитель председателя Госдумы, лидер ЛДПР Владимир Жириновский.

  По его мнению, «это форма протеста, это наш нормальный язык, его надо легализовать — или создать условия, при которых у людей не будет желания выражать свои эмоции через язык».

  «Это языковая революция, люди не хотят брать оружие в руки, они пытаются через язык донести свой протест, чтобы те, кто их угнетают, понимали, что так делать нельзя», — добавил лидер ЛДПР.

  «Высшие чины – в сауне, бане, кабинете, когда они один на один, с удовольствием друг друга посылают куда подальше», — сказал он.
  «В первую очередь, исполнительная власть матерится, потому что они не принимают должных решений; напрямую от членов правительства я матов не слышал – я же в оппозиции, мы редко общаемся, но так я слышал, например, они часто друг друга по отчеству называют — это близко к криминалу, идет из тюрем, большевики «Ильич» все выдумывали», — добавил Жириновский.

  По его словам, сам он не ругался бы, «потому что генетически внук фабриканта – мой дед имел фабрику, но никогда не угнетал рабочих, но я слышал вокруг себя этот язык, может быть, иногда срываются слова, но иногда это, может быть, протест использования иностранных слов вместо русских».

 31. Viq , este amicul meu virtual si colaborator pe blogul Mount Thor ….

  Sper sa nu-l intzelegeti gresit … iar eu am chiar o alta parere decit Viq !!!

  Iat-o :

  http://emilthor.wordpress.com/2009/04/27/diavolul-din-basarabia-lui-dumnezeu/#comments

 32. A , si inca ceva : „Liberalii” din Romania la care va uitati dvs cu sperantza sunt mai jegosi si mai nenorociti decit comunistii de la voi , din Basarabia !

  Daca pe cozile de topor ale magnatilor rusi de la Kremlin vreti voi sa-i urmati , mai bine fara partidul liberal din Moldova .. ne ajung Patricii si Taricenii care sunt slugoii lui Kondratiev si a masonilor rusi , fosti kgb-isti disimulati in oameni de afaceri si „masoni” !

  Din cauza mafiotilor nostri , care-si zic liberali , se rasucesc in mormite adevaratii liberali care au facut Romania Mare – Bratienii , in cavoul familiei de la Florica ….

 33. Pentru flowers_of_liberty
  flowers_of_librty, incercati sa obtineti schema coloanei si numarul minim al participantilor si al simbolicii partidelor participante, precum si textele lozincelor, care se recomanda si trebuie respectate de catre partidele politice!
  Nu a mai ramas prea mult timp si noi trebuie chit mai rapid sa ne organizam, sa nu incurcam cumva piata cu alte square……
  Sau sa nu se intimple cumva cum s-a mai intimplat, chind unii ii fugaresc pe altii de pe piata, pentru ca au venit cu drapelele partidelor respective si chit pe ce sa nu „rupa” un laur din coroana inca neincoronatilor…

 34. Pentru ca subiectul este discutabil, si e bine ca e asa, opinia unui avizat in domeniu este bine de stiut :

  „Intrucat s-au ridicat probleme de istorie si aici sunt acasa o sa incerc sa spun cateva lucruri.
  Am publicat volum despre miscarea legionara plus studii asa ca sunt in subiect. Deci
  1) Miscarea Legionara a fost o miscare nationalista, avand la baza ortodoxia.
  Miscarea legionara nu poate fi confundata cu Fascismul sau nazismul. Exista atat diferente cat si deosebiri !
  Asa cum nazismul nu este totuna cu fascismul.
  2) Miscarea Legionara a fost antisemita, fara indoiala.
  Dar antisemitismul Miscarii Legionare nu a fost unul rasial – precum in cazul nazismului – ci unul economic si religios.
  Legionarii nu au sustinut exterminarea evreilor ci indepartarea lor din viata economica a tarii. cu alte cuvinte “romanizarea”.
  3) Miscarea Legionara a fost antidemocratica, a combatut virulent democratia. Este o realitate.
  4) Pentru a-sti atinge obiectivele legionarii nu au ezitat sa recurga inclusiv la crime: Duca, Stelescu, Armand Calinescu, Madgearu, Iorga, etc.
  Ori o miscare care recurge la crima – chiar daca in anumite cazuri drept razbunare pentru asasinarea in masa a legionarilor, de exemplu cazul Armand Calinescu – nu poate fi UN REPER, nici politic si cu atat mai putin moral.
  Un asasinat politic sau de alta natura ramane un asasinat ! Punct !
  4) Miscarea Legionara nu a fost finantata de Germania nazista. Este o minciuna sfruntata. Am cercetat chestiunea pe indelete. In arhivele germane nu exista nici o dovada in acest sens.
  Daca a existat un partid in Romania, sustinut financiat de nazisti, acela a fost Partidul National Crestin conduis de “cuplul” Goga-Cuza
  5) Am avut ocazia sa iau interviuri la fosti legionari, unii chiar cu functii mari in Legiune (Nistor Chioreanu, comandant legionar al Ardealului in 1940-1941). L-am intrebat, printre altele, daca ar vedea Miscarea Legionara relansata in viata politica a tarii (interviurile au fost in 1994-1995). Raspunsul sau a fost categoric NU !Mi-a spus ca Miscarea a fost caracteristica pentru un anumit context politic si istoric, dar ca nu isi mai avea rostul in Romania anilor 90 ! Opinie pe care o impartasesc si eu !
  Acesti tineri care apar cu steaguri, cu camasa verde, etc, credeti-ma ca nici nu stiu ce a fost in realitate Miscarea Legionara ! Intrebati-i, daca aveti ocazia, ce au citit despre Miscarea Legionara.

  Ma indoiesc ca au citit lucrarile scrise de Codreanu, Pentru Legionari,
  ori Mota, Cranii de lemn, ori lucrarile scrise de un Armin Heinen, Francesco Veiga, Nicholas M. Nagy-Talavera, etc.

  Voi incheia scurta mea incursiune despre Legiune cu un citat care-i caracterizeaza sugestiv pe legionari.

  “Au inceput cu crucea si au terminat cu crucile”.

  Ganditi-va bine cand va canalizati sentimentele sub ce forma vreti sa fiti perceputi si intelesi de restul lumii.
  Pentru ca mergand pe calea asta le dati carbuni comunistilor :

  ..“..La 7 aprilie, Anatolie Arhire (cetatean al RM si Romaniei), membru al conducerii Partidului Liberal al lui Ghimpu-Chirtoaca, in coordonare cu structurile de stat din Romania, a organizat deplasarea grupurilor de tineri spre Chisinau, in special din Iasi. Totodata, Arhire a condus personal un grup de 70 partasi ai sai din Ungheni spre punctul de trecere PTCF Sculeni, in scopul luarii cu asalt a punctului de trecere. Este de remarcat faptul ca fiul lui Arhire este membru al ONG-ului neofascist „Noua Dreapta”.”

  …zice Teofil KAMINSKI, analist militar 😉 in publicatia oficiala “Moldova Suverana” la 24 aprilie.
  http://moldova-suverana.md/

  Stiti foarte bine ce hram poarta publicatia respectiva si daca cititi tot articolul poate intelegeti mai usor de ce e bine sa va gestionati pornirile din pozitia unor oameni maturi si politicieni responsabili.

 35. Dl.,Viq Imi place „…Legionarii nu au sustinut exterminarea evreilor ci indepartarea lor din viata economica a tarii. cu alte cuvinte “romanizarea”…Romanizare = ” ,adica mai pe deadreptul „botezarea” la Nistru ,la margioara? Fie pe onoarea istoricului constient. Slava Domnului s-au dus pe apa Sambetei ideile astea si oamenii lor.Au ramas numai umbrele unor cautatori de potcoave de cai mortzi, care incearca sa-mi umfle capul cu gunoae istoricesti vanturate in functzie de scop si cu asta sa ascunda Adevarul: Opozitzia vrea sa acapere Puterea nelegitim ,cu MINCIUNA ca s-au fraudat alegerile, cu Minciuna scoasa inca inainte de alegeri; – cu minciuna asta opozitia a scos copiii in strada inainte de alegeri,si apoi inainte de ar fi avut vre-o dovada, inafara de bylbyieli a-lea Ghimpu in fatza Curtzii; – si apoi dece stimatzi opozitioneri nu atzi venit cu nucleul miscarii voastre ca sa organizatzi si sa ocrotitzi copilaraia , daca i-atzi scos in strada? Pentru ca stiatsi ca ati pierdut si va trebuiau gertfe pentru a implica societatea interna si externa . Atzi sacrificat copii ,in vazul lumii intregi.Atzi mizat pe aceea ca Guvernul isi v-a indeplini functziile . Aveti sete de sange?? Cu aceasta atzi demonstrat populatziei intregi cine suntetzi. ?? Oare credetzi ca noi cei mai batryori nu zarim mutra hytra din tufari ??? ATZI PIERDUT ! OGOITZIVA .Noi am ales din ceea ce avem astazi.Nu-s perfectzi dar alternativa- I dubioasa. . Nu va vrea Gloata (pe care atzi mai si poreclit-o ”proasta ,sovetizata, comunizata s.a.m.d.) „Prosti” si inca si multe procente,bata-iar norocul. Deci cum spuneau moshii nostri: „… de nu eram noi proshtii – nu eratzi voi hytrii …”. I-a mai lasatzi-ne cu mintea noastra . Apucatziva de lucru, numai nu dezbinatzi societatea Despre comunisti. S-a terminat cu dynshii Exzista nishte generatzii de mutantzi plamaditzi in „comunism ” ,care au supravetzuit in macelurile ultimelor doua secole. Numai ca si-au mai schimbat parerile ,apucaturile si culorile.Ce dea culori!!! Curcubeu ! I-am ales pe astea cu roshu ca-s mai moldoveni. Nu umbla cu nasul sus ca cei de la Parij si Sorbona,uitynd ca tot noi l-am ales ( pentru suflet curat,neprihanit,si iata si el Brutus , cu minciunele – departe poate sa ajunga, dar pentru copiii scoshi in strada si tradatzi ar trebui sa raspunda).Mutantzii cu roshu ,ma mai repet, sunt comunisti ca eu popa.Mai comunisti sunt opozitzionerii ,dupa originea ,naravul si faptele lor.Nu au o platforma clara,nu ne socoate de popor independent,tot timpul vor sa ne alipeasca de vre-un mal ,macar ca Estul s-a dezbaiert de noi ca de povara si Vestul impotent ,la timpul lui,ne-a lasat in voia soartei numindu-ne „ai nimarui”, adica – independentzi . Ne-a recunoscut toata lumea,ne-am intzeles intre noi pamantenii de al nostru „modus vivendi”,ne-am apucat de lucru si cand colo, Opozitzia sare in sus ,prca-I tratata cu o clisma de schipidar, cica sunt DUBII , ba chear si SUSPICIUNI ca li s-a furat treuca inca inainte de alegeri. Omeni buni , avetzi frica de Dumnezeu nu va fugariti si voi unul pe altul ca popimea noastra in jurul bisericilor. Suntem in criza ,dar criza asta nui de la „mutantzii roshii”. Are tot Curcubeul .Numai de la cine nu este?? Si Lucinschii ,si Mottpan,si Tarlapan,si cei de azi,si cei care se vor maine ,macar ca multzi „destoinici”de maine s-au colindat si alaltaieri prin coridoarele Puterii si nu degeba pentru dynshii.Stimata Opozitie mai plimbatziva si D-ra prin parlamente , sa mai prindetzi la putere poate v-atzI mai domoli , si vetzi face ceva si in folosul Tzarii.

 36. Oricite nu s-ar spune referitor la problema identitara si de apartenenta, prezenta pe acest meleag un lucru e sigur : meritam ceea ce avem si din pacate schimbari majore in viitorul apropiat nu vor fi….
  motivul e simplu „nu mor caii cind vor ciinii…” si in situatia data noi suntem „ciinii”, pe de alta parte „caii” sau interesele geopolitice la hotarul carora ne aflam sunt in defavoarea spiritului de reintregire a tarii. Sincer sunt dezamagit de toate figurile politice care sau perindat pe acest meleag caci toate pornirile oneste si sincere pornite din constiinta sau izbit de peretele indiferentei societatii, de interesele occidentale de a pastra aceasta zona „tampon”,si nu in ultimul rind interesele estice prezente de vre-o trei secole p-aicia…
  Cel mai simplu argument se contine in intrebarea : De ce atunci cind a fost posibila reintregirea tarii in 1990-1992 liderii de moment, de pe ambele maluri a Prutului sau facut „morti in papushoi” ? Raspunsul reprezinta si argument la ce am expus mai sus.
  Asaca tot ce se intimpla astazi in regiune, o finalitate clara si favorabila intregii societati nu va avea, atita timp cit intreresele geopolotice vor prima.
  Si referitor la liderii de pe acest meleag, toti, absolut toti liderii politici sunt doar niste papushe de decor fara nici o putere reala de a schimba starea de lucruri in favoarea populatiei majoritar romane din punct de vedere istoric.
  Papushe capabile doar de asi asigura neamurile cu posturi de conducere bine platite din finantarile externe sub forma de imprumuturi si granturi pe care tot noi, oamenii de rind si nepotii nostri o sa le dam inapoi cu procente !!!
  Papuse imbracate in straie de diferite culori – Pseudo!!!(democrati, comunisti, liberali, conservatori)pseudo!!! asta se observa prin prisma scopurilor si rezultatelor obtinute de ei, in acesti 20 ani. N-are rost sa-i mai enumar.
  Cind politica se face in defavoarea populatiei pe care pretinzi ca o conduci, ea capata binemeritatul nume de mafie de stat, legalizata si promovata cu buna stiinta.
  Spunind toate acestea imi ramine o singura intrebare la care n-am raspuns : -mai departe ce facem ?!

 37. pt yo

  Iata ace a scris Eugen

  De ce MAE a luat doar 1%? pentru ca in moldova exista 5% de oameni destepti, din ei 1% au votat cu MAE, 1,5% au votat cu PL, 1,5% au votat cu PLDM, 1% nu au fost la vot, restul s-au dispersat, ceilalti 95% stiti cum au votat, efectul turmei, efectul comunismului, dar sim ai strasnic BANII!!!
  “BANII vorbesc” = “banii aduc voturi”.
  Un caz real: tatal meu face parte din MAE, inainte de alegeri discuta cu un prieten de-al lui sa faca agitatie la el in sat pentru ca este un lider printre sateni, dar cu parere de rau l-a refuzat pe tatal meu, la care el nedumerit il intreaba “de ce tu nu vrei sa ma ajuti” – raspuns “pentru ca eu am fost platit cu 4000 lei sa fac agitatie pentru alt partid” intrebare – ” pentru tine ce este mai important prietenia si ajutorul meu de 20 de ani de cind ne cunoastem, cu imprumuturi de bani fara dobinda, fara rambursare, sau rambursare cu intirziere de ani? de fiecare data cind mi-ai cerut ajutorul, te-am refuzat?” (merge vorba de imprumuturi acumulate pe parcursul a 20 de ani in jur de 100000lei, nerambursat 10000 dar si mai important PRIETENIA) la care el a plecat capul si a spus ca nu-l poate ajuta pe tatal meu ca a luat banii si nu vrea sa-i intoarca. Cam asta ar trebui sa fie concluzia, merge vorba de bani grei dar in acelasi timp mizeri dar totusi buni pentru mediocritatea moldovanului care pentur bani e deacord sa vinda si numele mamei, nemaivorbind de prietenie, si in asa situatie au fost multi. Da, as mai adauga, am un prieten care il stie pe Dodon si el a spus ca a votat pentru comunisti pentru ca din restul partidelor nu vede pe nimeni capabili sa aduca democratia in tara, toti majoritatea sunt tradatori si hoti, ar fi votat MAE-ul ca este unicul partid care merita cu adevarat sa ajunga in parlament, dar nu l-a votat ca stia ca nu v-a lua multe voturi ca a fost un partid ne mediatizat la nivelul a macar 20% cum au fost restul, pentru ca este un partid cinstiti si nu are bani sa cumpere voturile oamenilor, si nici nu trebuie sa ajunga in mijlocul bombei atomice care urmeaza sa fie declansata dupa alegeri, a zis ca mai bine sa stea aparte ca sa nu se murdareasca asa cum o vor face opozitia, iar comunistii singuri se vor autolichida la cererea maselor.
  PS: oamenii au votat pentur ca li s-au dat bani, ori comunistii au marit salariile, ori altii au finantat din greu. AU fost cu finantare si PPCD si PD si PSD, iata la ei este foarte grav, ca oameni chiar daca au luat bani nu i-au votat, asta e grav, 1% al MAE in conditiile care au fost sau 0.29% a P Conservator, sunt aplauzibile si nu criticabile, mai degraba sunt rusinoase 15/15/10% ale PL/PLDM/AMN, pentru ca nu vor sa se uneasca, asa cum spunea d. Pavlicenco in 2005 fiti atenti ce faceti, asa e si acuma, fiti atenti cum comunistii vor gasi 1 vot!!!

 38. pt yo!
  Mersi pentru piatra de temelie din care reesa INTREBAREA tuturor discursurilor in tema Gazdei.
  „…-mai departe ce facem ?!…”
  Sper ca v-om gasi rationalul nu numai decat la Cernyshevskii ori Lenin.
  Dar nici de trimis Copilul cu gura cascata pe PMAN, ca sa fie flocait de politistul care are aceiasi intrebare „…-mai departe ce facem ?!…”
  Scotem Copilul din foc,il readucem la conditiile necesare cresterii. Las-sa invete. Nu-l lasam pe mana stepaniucilor si altor culori de curcubeu. Incepem macar ,de exemplu, de la Scopul Vietzii de Tolstoi L.: „Scopul Vietzii e sa dai Viatza si s-o aranjezi (устроить ) omeneste mai bine decat pe a ta.”
  Si Copiii v-or fi nu mai prosti ca noi .Cred ca astai inceputul.Dar mai departe… Marea Iteratzie- infinita: -„…-mai departe ce facem ?!…”.
  Scot palaria YO!

 39. Pt durlestean

  Am revenit cu informatiile promise despre Primaria Durlesti si despre reparatia drumului.

  In legatura cu activitatea dlui primar PNL de Durlesti, Nicolae Crudu, va informez ca

  1. S-au asfaltat străzile:

   Gribov (parţial)
   Eminescu
   Păcii
   Florilor
   Vovinţeni
   Renaşterii
   Podgorenilor
   Ion Soltâs (partial)
   Tineretului

  2. S-a proiectat si construit canalizare pe străzile:

   Ştefan Vodă
   Cişmenilor
   Hîrtoape

  3. S-a proiectat şi construit apeduct pe străzile:

   Ştefan Vodă
   Alexandru cel Bun
   Timisoara
   Mihai Sadoveanu (segment)
   Hotinului

  4. S-au iluminat strazile:

   Alexandru cel Bun
   Ştefan Vodă
   Cartuşa
   Cartierul Cartuşa

  5. S-a acordat finanţare pentru şcoli şi gradiniţe:

   Reparaţia acopereşului Gimnaziului 64
   Schimbarea geamurilor şi a uşilor la Liceul “Hyperion” şi la Gimnaziul nr.64
   Reparaţii capitale la gradiniţele nr.3 şi nr.201
   S-au dotat cu calculatoare noi 2 săli de informatică
   S-au dotat total cu mobilier grădinţele, parţial şcolile

  6. S-au elaborat proiectele pentru canalizare (achitate integral din fondurile primăriei) pentru străzile:

   Vasile Lupu
   Alexei Mateevici
   M.Sadoveanu
   27 August
   Viilor
   Rediu Mare
   Milescu Spătaru

  Alte realizări:

   S-au confecţionat şi repartizat 200 de tomberoane pentru gunoi
   S-a construit mini-stadionul de fotbal din cartierul Cartuşa
   S-a amenajat stadionul Gimnaziului nr.64
   Se repară acoperişul unui bloc din strada Gribov nr.8
   Se proiectează (se elaborează desene tehnice) contrucţia apeductului Gara de Sud-Dimo-Cartuşa-Caucaz-M.Sadoveanu-Viilor
   Se proiectează (se elaborează desene tehnice) construcţia canalizării pentru străzile Caucaz, Testimiţeanu, Livezilor, Ion Soltîs, Ion Creangă, G.Musicescu, A.Donici, Dosoftei.

  Bugetul or.Durlesti este de 12 milioane lei anual. Din care 11 milioane sunt alocate pentru salarizarea profesorilor si a educatorilor si pentru hrana celor mici in gradinite si a elevilor de clase primare. Primaria Durlesti nu beneficiaza nici macar de fondul rutier. Acest impozit este varsat direct in bugetul municial, din aceste considerente Primaria Durlesti nu are nimic in comun cu transportul public, el fiind controlat direct de Primaria Chisinau.

  In 2007 s-a preluat Primaria Durlesti cu o datorie de 500 mii lei. In 2008, Consiliul Municipal Chisinau a alocat 2 milioane de lei Primariei Durlesti prin directia Costructii Capitale, ca ulterior sa retraga 1,5 milioane, redistribuindu-le in alta parte. Asa se explica dezastrul de pe strada St.Voda, proiectul inceput blocindu-se din exact aceasta cauza. Nimeni din Primaria Chisinaului nu-si asuma responsabilitatea pentru lipsa de transparenta in aceasta operatiune de retragere a finantarii.

  Cind a fost preluata Primaria Durlesti in 2007 nu a existat un desen ethnic, dupa care sa fi putut demara vreo lucrare. In acest moment, Primaria Durelsti a achitat Institutului de Proiectari lucrari in valoare de peste 1 milion de lei.

 40. Pt Mihai_m : ai perfecta dreptate in ceea ce spui in comentariul tau, eu cind ma uit la ceea ce se intimpla la voi in Basarabia mereu ma intristez.Oamenii se uita la presedintele tarii care pozeaza in mare patriot si care face tot felul de ceremonii in care il onoreaza pe soldatul sovietic eliberator si depune coroane de flori la mormintul lui in timp ce atitia basarabeni si bucovineni odihnesc in stepa in morminte pe care nu le stie nimeni.

  Pt viq: a avea sentimente nationaliste romanesti nu e sinonim cu a fi legionar.La fel cum nu toate fenomenele legate de curentul legionar sint de blamat .Sperietoarea asta a legionarismului romanesc e o creatie a propagandei rusesti practic e doar o proptea , o alta fatzeta a teoriei moldovenismului. Mai concret : moldovenii sint indemnati sa nu se simta romani fluturindu-li-se in fata pericolul legionarismului si fascismului romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *