„Ingrijorarea” UE cu privire la redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni nu are fundament juridic

pasaportRO.jpg 21.04.09

„Ingrijorarea” Uniunii Europene cu privire la redobandirea cetateniei romanede catre basarabeni nu are fundament juridic * Tarile UE acorda anual un numar de cetatenii egal cu cel anuntat de Basescu pentru toti basarabenii de origine romana

 

Anuntul presedintelui Traian Basescu privind urgentarea procedurilor de redobandire a cetateniei romane pentru basarabeni a pus tarile Uniunii Europene pe jar, insa fara niciun motiv real. Toate statele care fac parte din UE si au fost dupa 1945 in sfera de influenta a Uniunii Sovietice au adoptat legi care permit recuperarea cetatenilor care au avut de suferit in urma terorii sovietice. Mai mult, Uniunea Europeana nu are niciun fel de atributii in ceea ce priveste problema cetateniei dintr-un stat membru. O dovada clara in acest sens sunt cele peste 100.000 de cetatenii acordate anual de Marea Britanie, Germania sau Franta. Romania a acordat, incepand din 1991, doar putin peste 100.000 de cetatenii basarabenilor, iar estimarea de circa 800.000 de noi cetateni UE provenind din Republica Moldova ar depasi cu putin numarul anual de naturalizari din intreaga Uniune Europeana.

 

Uniunea Europeana nu are nici un fel de atributii in politica interna a unui stat-membru, iar cetatenia reprezinta o chestiune de politica interna a Romaniei. Acest lucru a fost confirmat de o scrisoare, din 2004, a lui Günter Verheugen, pe atunci comisar european pentru extindere, care a exprimat pozitia de mai sus la o intrebare venita din partea unor tineri basarabeni. In iulie 2007, proaspatul instalat reprezentant UE la Chisinau, Kalman Mizsei, i-a transmis ministrului roman de Externe Adrian Cioroianu ca Romania ar trebui sa renunte la acordarea cetateniei romane basarabenilor – ceea ce a starnit imediat un scandal, deoarece Mizsei nu se putea pronunta asupra acestei teme.

 

Egalitate – dar nu pentru catei

 

Statele mari membre ale Uniunii Europene naturalizeaza anual sute de mii de cetateni straini – fara ca sa mai apara „ingrijorari” ale presedintiei cehe a UE sau critici publice. Conform Eurostat, intre anii 2001 si 2006 Germania a acordat 844.593 de cetatenii – mai mult decat cat a anuntat presedintele Basescu ca intentioneaza sa acorde pentru basarabeni. Pe locul al doilea vine Marea Britanie, care a acordat intre anii 2001 si 2006 un numar de 805.000 cetatenii, iar pe locul al treilea vine Franta cu un numar de cetatenii acordate de 704.011, pentru aceeasi perioada. In cursul anului 2006, tarile membre ale Uniunii Europene au acordat in anul 2006 un numar de 735.033 cetatenii.

 

Trebuie avut in vedere faptul ca incepand cu anul 2001 procesul de redobandire a cetateniei de catre basarabeni a fost practic inghetat – astfel ca Eurostat da urmatoarele cifre pentru numarul de cetatenii acordate de Romania: 2001 – 363, 2002 – 242, 2003 – 139, 2004 – 282, 2005 – 767, 2006 – 29.

 

Nedreptatile sovietice

 

Faptul ca Uniunea Sovietica a practicat pe scara larga deportarile si stramutarile de populatii, pe langa ocuparea teritoriilor altor state, a facut ca multi oameni sa-si schimbe peste noapte cetatenia fara sa-si fi dat acordul. Destramarea Uniunii Sovietice a provocat tentative de reparare a acestor nedreptati istorice. Astfel, Germania a declansat imediat dupa reunificare un amplu proces de readucere acasa a etnicilor germani. Daca in URSS, in anul 1989 traiau aproximativ doua milioane de etnici germani, la recensamantul din 2002 mai erau doar 597.212 – restul primind cetatenie germana si mutandu-se in Germania intre timp. Similar este si cazul germanilor din Romania, care in anul 1992 erau in numar de aproape 120.000 de persoane, pentru ca zece ani mai tarziu, in anul 2002, sa fie doar 60.000.

 

Legi asemanatoare

 

Legislatii aidoma celei din Romania, unde cetatenii de orgine romana isi pot redobandi cetatenia pierduta fara vina lor, mai au Bulgaria, Polonia, Ungaria si Slovacia dintre tarile membre ale Uniunii Europene. Pana in prezent nici una dintre aceste tari nu a primit avertismente din partea Uniunii Europene sau a membrilor mari ai Uniunii cu privire la legile pentru redobandirea cetateniei.

Autor: George DAMIAN
Sursa:
www.ziua.ro

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Total de acord cu titlul si ceea ce afirma autorul. De altfel Basescu a si spus ca nu are nevoie de permisiunea nimanui, si ca i-a informat pe ceilalti sefi de state, nu le-a cerut permisiunea. Asa cum trebuie sa se poarte un adevarat presedinte al romanilor. Ce parere aveti de asta, d-na Pavlicenco? Sau veti spune si dvs ca unii de aici din opozitie care s-au grabit sa-l acuze de populism?

 2. de altfel era cea mai buna replica pe care putea sa o dea lui Voronin, si sint sigur ca nu e prea incantat de perspectiva. Oare ce e de preferat: un presedinte care iti ia copii de pe strada si ti-i maltrateaza? sau unul care le da sansa de a intra efectiv in Uniunea Europeana? La faza asta, tov. Voronin, ai fost facut sah mat.

 3. INGRIJORAREA UE ?? HA!

  E ultimul lucru de care trebuie sa va ingrijorati acum > Daca faceti asa TICALOSIE sa renuntati la cetatenia Romaniei pentru fotoliu de parlamentar eu va garantez ca NICIUN maldavan n-o sa mai pupe pasaport romanesc.

  Da ce credeti voi ca cetatenia Romaniei e pres pentru copitele moldoboilor ce pleaca la pasdcut in Vest???

  SA VA FIE RUSINE ! VORONIN ARE DREPTATE SUNTETI” MOLDOVENI”
  si nu romani..Cu ce-s deosebiti astia de Rosca si PPCD ???

 4. Pt Stalinus

  Si eu cred ca e foarte nedemn sa se renunte la cetatenia romana pt fotoliul de parlamentar. Da, desigur, deputatii „romani” vor prezenta un document si CEC sau CC le va da mandatele, apoi ei vor renunta la acel document depus la Ambasada sau consilat, vor face „sa se strecoare publicului” informatia ca „asta s-a facut numai ca asa a trebuit”, „dar raminem romani” – numai ca perceptia va fi una clara – AU RENUNTAT LA CETATENIA ROMANA!!! Si asta nu e totul! Cred ca e nu numai o rusine, dar era si motivul pt care nici nu era cazul sa fie ridicate mandatele de deputat – toata Opozitia! Dar oare asta e Opozitie? Nationala si romaneasca – precis ca nu!

 5. Cea mai mare si mai potrivita Speranta pentru Basarabia ar fi acordarea fara pripoane a cetateniei romane basarabenilor cu suflet de roman. Zic acestea si vreau sa va informez ca chiar si dupa recenta modificare a legislatiei privind redobandirea cetateniei, Bucurestiul se lasa condus de coruptie. M-am convins inca o data ca „afacerea” cu redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni mai e in capul mesei. Primesc zilele trecute un mesaj. Iata-l:
  ..cabinet de avocatura din bucuresti-romania cauta persoane din republica moldova care doresc obtinerea cetateniei romanesti .. contact pentru mai multe detalii la e-mail globson@yahoo.com.
  Cei de la adresa indicata ma informeaza ca comisionul cabinetului de avocatura este undeva de 200 de euro…celelalte taxe ministeriale sau de legalizari notariale sunt separate ,le ve-ti plati dvs sau prin noi printr-o procura,vor mai fi undeva 200-400 de euro (depinde un pic si de la caz la caz)…..va trimit alaturat doua formulare pe care sa le completati iar daca sunteti de acord noi ne apucam imediat de treaba….ptr.alte intrebari va rugam sa ne contactati ptr a va da detalii.
  Deci, iata de ce basarabenii onesti si saraci nu pot redobandi cetatenia statului in care au trait buneii si parintii lor. Chiar sa nu existe ac de cojocul acestor profitori?

 6. opozitia din Moldova..e ca o turta de makuk..miroase bine..dar nu poate fi mancata decat de….

 7. necetateanroman: Cabinetul de avocatura presteaza un serviciu, e meseria lor si e LEGAL ce fac.
  TU n-ai decit sa spui NU multumesc si sa-ti iei pingelele la spinare singur fara sa mai maninci rahat pe forum.

 8. Stalinus: serviciul pe care-l presteaza cabinetul de avocatura despre care vorbeam, trebuie sa-l efectueze institutiile specializate ale Ministerului respectiv si functionarii de la Ambasada Romaniei la Chisinau, daca Guvernul de la Bucuresti s-a angajat sa faciliteze redobandirea de catre basarabeni a cetateniei romane. Si nicidecum un cabinet de avocatura, care folosindu-se de situatie, ii jupoaie de bani pe bietii basarabeni. Iata de ce cred ca legalitatea actiunilor celor de la cabinet nu prea are suport nu doar juridic, dar nici moral. Mai mult, buneilor si parintilor mei li s-a furat fara voia lor cetatenia pe care ulterior trebuia sa o am si eu. De ce pentru obtinerea a ceea ce mi s-a furat mai trebyuie sa achit si bani? Si daca mai tinem cont de faptul ca sunt niste bani grei, atunci problema pe care am afisat-o aici este destul de serioasa. Poate ca cineva doreste sa se capatuiasca cu averi mari pe seama celora care au fost furati?
  Pe forum draga Stalinus se discuta nu se mananca rahat.

 9. Preamaretul Stalinus, cred ca tiai uitat meseria, sau esti unu care freaca drula si intarita lumea, ca sati urmaresti obiectivele care ti lea dat cineva. . . Esti un instrument probabil, Un obiect de folosinta…. mai revenim!

 10. Cred ca ai dreptate Stalker. Am observat si eu tonul agresiv, dar si instrumentist al tovarasului Stalinus. Nu numai pe acest sit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *