5 aprilie – zi simbolică împotriva corupţiei

apetrencu.jpgAstăzi, preşedintele Mişcării social-politice „Acţiunea Europeană” (MAE), Anatol Petrencu, i-a adresat o scrisoare şefului Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, Cesare de Montis, în care îşi exprimă regretul şi îşi cere scuze de la cetăţenii Uniunii Europene, „în numele moldovenilor, pentru modul în care conducerea comunistă înţelege să respecte acordurile internaţionale semnate”.

„Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că ultimele acţiuni ale regimului comunist, de împiedicare a cetăţenilor europeni să intre în R. Moldova, nu reprezintă voinţa poporului moldovean”, a menţionat A.Petrencu. El s-a referit la sute de cetăţeni români care au fost împiedicaţi de grănicerii moldoveni săptămâna trecută să intre în R. Moldova, acţiune lăsată neexplicată până în prezent de autorităţile moldovene. „Ne este ruşine ca actualul regim recurge la astfel de acţiuni menite să intimideze cetăţenii, în plină campanie electorală”, se spune în scrisoare.

Membrii Mişcării Acţiunea Europeană, în semn de solidaritate cu cetăţenii europeni care nu au fost lăsaţi să intre în Moldova, vor purta până la sfârşitul campaniei o banderolă cu însemnele Uniunii Europene pe care scrie „Nu corupţiei! Da UE!”.

Privitor la observatorii internaţionali în prevenirea falsificării alegerilor despre care vorbesc tot mai multe partide, Vitalia Pavlicenco a spus: „Sincer să vă spun sunt dezamăgită de prestaţia observatorilor internaţionali de până acum”. „Totuşi am impresia că Partidul Comuniştilor are o anumită frică în legătură cu faptul că s-a activizat poziţia observatorilor internaţionali şi a unor ONG-uri din RM care monitorizează alegerile. Au probabil o temere că aceste alegeri pot să nu fie recunoscute drept libere şi democratice”, a mai adăugat Pavlicenco.
Anatol Petrencu a spus că tocmai de aceea autorităţile au invitat şi observatori electorali din CSI, pentru ca ultimii să spună că alegerile au fost democratice, în cazul în care observatorii occidentali vor susţine contrariul. MAE vede deosebit de importantă aprecierea pe care o vor da scrutinului observatorii din ONG-urile locale, „deoarece întotdeauna observatorii internaţionali îşi spun aprecierile după observatorii locali”, a spus liderul MAE.

MAE declară ziua de 5 aprilie ca „zi simbolică împotriva corupţiei”. În caz că PCRM va fi înlăturat de la putere pe 5 aprilie, această zi ar putea deveni zi naţională de combatere a corupţiei pe viitor, au spus vorbitorii. MAE şi-a axat campania electorală anume pe demascarea şi contracararea corupţiei în ţară şi a adunat peste 60 de mii de semnături ale cetăţenilor care doresc acest lucru.

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *