Partidele care au condus Moldova în ultimii 18 ani, fie că sunt de stânga sau de dreapta, se tem de MAE

1238413135_pentru-discurs-petrencu.jpgDiscurs susţinut de Anatol Petrencu, preşedintele MAE şi propunerea partidului pentru Preşedinţia Republicii Moldova, la mitingul desfăşurat la Chişinău, duminică, 29 martie 2009

Doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc pentru primirea caldă şi pentru că aţi venit astăzi, aici, într-un număr atât de mare. Ştiu că aţi făcut-o din convingere, din aceeaşi convingere cu care aţi intrat în lupta dusă de MAE, în lupta noastră împotriva comuniştilor şi a corupţilor din Moldova!

Mai întâi aş vrea să vă vorbesc despre ce se întâmplă în aceste zile în Republica Moldova. Cetăţeni străini sunt arestaţi pe stradă, închişi şi expulzaţi doar pentru că munceau la partide de opoziţie. Cetăţeni ai Uniunii Europene sunt opriţi în vamă şi întorşi acasă fără niciun motiv legal. În aceste zile, Moldova a devenit un stat izolat de lumea civilizată, un stat poliţienesc, confiscat de comunişti pentru ei şi clanurile lor. Comuniştii încep să simtă că vor pierde puterea şi odată cu ea, avantajele financiare. Şi o vor pierde. O vor pierde pentru că moldovenii s-au săturat de abuzurile şi hoţiile lor.

Doamnelor şi domnilor,

În lupta pentru Moldova europeană, duşmanul nostru este corupţia. Din cauza corupţiei au loc şi abuzurile şi toate relele din Moldova, iar comuniştii au ridicat corupţia la statut de politică de stat. Corupţia pentru comunişti şi pentru acoliţii lor este ca un organ intern, ca ficatul. Cu cât le spui că vei lichida corupţia din Republica Moldova, cu atât mai galbeni devin la faţă. Cu cât le spui că au furat şi jefuit Moldova, cu atât mai palizi devin.

În aceste vremuri grele este nevoie de o forţă politică nouă, de un partid curat, de oameni determinaţi să cureţe ţara noastră de politicienii hoţi.  

MAE reprezintă vârful de lance al luptei împotriva corupţiei. De altfel, MAE este recunoscut, inclusiv de către competitorii săi electorali, ca lider al partidelor democratice în combaterea acestui flagel care a dus Moldova în sărăcie şi disperare.

Partidele consacrate, care au condus Moldova în ultimii 18 ani, fie că sunt de stânga sau de dreapta, se tem de MAE. Se tem de forţa şi de determinarea MAE, se tem că minciunile lor electorale nu vor mai prinde, în faţa primului program concret de măsuri împotriva corupţiei, cum este cel propus de MAE! Şi pe bună dreptate că trebuie să se teamă.

Iată ce avem noi şi ceilalţi nu:

Determinare de a lupta cu corupţia generalizată şi onestitatea celor 103 membri de pe lista MAE de candidaţi. Buna credinţă, de care dau dovadă zilnic susţinătorii noştri, se reflectă în sondajele de opinie REALE, în sondajele de opinie pe care cei speriaţi de MAE nu le vor lăsa niciodată la vedere.

Doamnelor şi domnilor,

MAE este cotat în acest moment la 10 la sută. Şi este în creştere. Suntem în creştere pentru că cetăţenii au înţeles că nu putem vorbi de Uniunea Europeană sau de relansare economică în condiţiile în care corupţia generalizată se menţine şi acaparează toate segmentele ce reprezintă condiţia esenţială a unui stat de drept.

Domnelor şi domnilor,

Mă uit la dumneavoastră şi văd oameni care au forţa de a se lupta în acest final de campanie electorală. Îi rog pe toţi cei care sunt pe scenă să vă aplaude pentru curajul şi curăţenia morală de care aţi dat dovadă în această campanie.

În final vreau să fac un îndemn să susţinem MAE cu şi mai multă forţă, cu şi mai multă determinare, cu şi mai multă încredere acum, pe ultima sută de metri a campaniei electorale.

Victoria este aproape! Democraţia în ţară! Corupţia afară!!

Chişinău, 29 martie 2009

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Da cu buna credinta si onestitatea pe timp de foame departe nu ajungem…datile oamenilor sa manince apoi faceti politica…da nu ii hraniti cu minciuni.

 2. Curaj gaina, ca te tai !

 3. Nu stiu de unde, da am o antipatie de denumirea Miscarea ACTIUNEA EUROPEANA.

  Pentru Dna Vitalia,

  Ati spus ca aveti oameni specialisti, si conform strategiei ei vor fi din cite inteleg promovati pe urma? 😀

  In razboiul 2 mondial, erau antrenati in lupta tineri de 16 ani care habar nu aveau idee de strategie militara, de plasarea trupelor militare in cimp, de inconjurarea inamicului, de pozitionare pe front, insa au reusit sa o faca, nu stind dupa fusta mamei ci fiind deslocat direct in cel mai grele lupte.

  Asa ca nu incercati sa va ascundeti prin strtegie politica ca nu aveti tineri si ca nu ii promovati, caci mai bine fiti sincera si spuneti ori ca nu sunt pregatiti ori ca nu aveti. Ca oricum am inteles ca nu aveti echipa si acest lucru va deranjeaza.

  Mai bine ceea ce faceti din punct de vedere politic sa realizati pentru popor da nu pentru a face imagine, ca mindria si lauda de sine nu aduce decit minciuna si prostie. Am observat ca aveti o doza mare de egoizm, invidie si mai ales aroganta.

  Strategie politica dvs o consider de nota 1, pentru ca daca ati ales sa mergeti cu MAE, o denumire care aduce doar haz, doar confuzie, doar repulsie, MAE ministerul afacerilor externe :D, in loc de PNL un partid istoric, unficator, un partid al poporului, un partid ROMAN, un partid cu greutate europeana si statut european chiar daca RM nu e in UE, este PNL-ul din Romania, care a aduso in UE.

  Chiar nu ati avut raspunsuri si argumente in negocieri? Sau va e frica de esec? NU sunteti sigura pe sine? Atunci nu va e locu in politica daca nu sunteti sigura pe propriile forte.

  Sa renunti la PNL pentru MAE, eu sa fi fost in ruptu capului nu cedam, daca stiam ca nu am puteri de a participa, nici nu ma bagam in campania electorala, ajutam si participam la monitorizare, da sa ma bag lasind o istorie, nu pot intelege gestu dvs. De aceea si sunt atit de negativ impotriva dvs, pentru ca nici nu ati declarat pe 27 martie nimic, vai si amar de politica si strategia dvs.

 4. ptu Alex
  Da naduhos mai pari a fi! Pisco la culcare, nu mai tacani pe clape !
  Esti oleaca beteag!

 5. Da, d-na Pavlicenco

  toti se tem de MAE si chiar mie incepe sa-mi fie „frica” de acest balaur politic cu 3 capuri si cu coada in structurile FSB din RM.

  Nu stiu de ce dar am ;presimtirea ca sunteti de aceeasi mana creata ca si dl Rosca, doar ca va lipseste barba!

 6. Bun banc,multumesc ca mi-ati ridicat dispozitia :)))

 7. Pavlicenco, a obosit lumea de dta. Mai potoleste-te. Numai galagie.

 8. Pt Alex
  Tu ce ai dat de mincat strainilor ?
  Le dai sfaturi mucegaioase si puturoase a naftalina….
  „Mai stergeti mucii domnisoara” !

 9. Pentru Syrius

  Ba eu cred ca lumea a obosit de farisei. Faptul ca au venit mii de oameni la Marsul nostru arata ca ei au obosit de farisei si criptocomunisti, din care s-ar putea sa faci parte.

 10. Pentru Diroy

  Ba cred ca FSB-ul este apanajul PPCD-ului, PCRM-lui, UCM-ului, PDS-ului, poate si al PD-ului, AMN-ului, pe undeva – si al unor pretinse partide liberale.

  Nici nu am de gind sa ma asemuiesc lui Cubreacov si Secareanu ori Rosca – eu ii consider pe ei drept cei mai mari farisei impotriva intereselor nationale si impotriva romanismului, a spus-o cam asa si Ilie Ilascu. Nu intimplator i-a priceput si Statul Roman- Cubreacov a fost prezentat pentru un Ordin al National al Romaniei si nu i s-a dat. Si nimeni de la ei nu au ordine ale Statului Roman – asta spune totul.

 11. Cea mai mare gresala a statului roman consta in faptul ca i-a dat ordin lui Pavlicenco. La Bucuresti isi musca coatele pentru aceasta gafa.

 12. Pentru Alex

  Oamenilor de mincare trebuie sa le dea guvernantii, nu Opozitia. Nici asta nu stiati? Nu ma mai mira nimic.

 13. filatelistii tot nu inteleg ca voturile se cistiga prin lupta, prin vorbele cu oamenii, prin incredere in programul partidului.
  Dar ei tot imbla ca MAE sa renunte la lupta si sa lase voturile la cele 3 partide.

  A spus vreun de la MAE ca AMN , PLDM sau PL sa lase lupta ca MAE o sa se descurce mai bine???

  MAE a optat si opteaza pentru o mai mare prezenta a dreptei in Parlament.
  Dar voi filatelistilor nu vreti asta. ce va mai trebuie voua concurenti. Sinteti cei mai buni, aveti specialisti, etc. numai la ce specialisti, istoria ne-a aratat.

  Asa ca lasati MAE in pace, ca MAE are electoratul sau, care e demn ca MAE merge mai departe, in pofida faptului ca primeste lovituri nu numai de la cine era de asteptat-ppcd ci pcrm, dar si de la asa zisi democrati. rusine voua.

 14. Pentru Alex

  Pe 9 Mai vom avea Congresul de unificare intre PNL si MAE. Vom studia opiniile oamenilor, inainte de a decide asupra denumirii partidului unificat.

  Nu am nevoie de nici o sinceritate – avem tineri pregatiti, insa conceptia de reflectare a campaniei electorale este foarte drastica, dura si nefavorabila democratilor, de aceea acolo merg oameni cu mai multa experienta. Tinerii se vor antrena dupa ce ii dam jos pe comunisti

  Dimpotriva, nu aveti fler. Nu am fost si nu sint egoista, o stie o lume intreaga.

  Denumirea MAE nu aduce haz, decit neinformatilor, iar confuzie si repulsie – aduce invidiosilor. Am avut si argumente in negocierile cu MAE, dar unul trebuia sa cedeze. Sint bucuroasa ca am cedat si acum nimeni nu-mi poate spune ca ma cramponez de functii. Colegii au fost de acord. Imi este totuna – cistigam sau lumea nu vrea schimbarea… Sint sigura de mine si am mare bucurie d ela intilnirile cu oamenii.

  Citi au cerut si pe blog ca PNL sa nu participe la alegeri? Acum, cind nu participa, iata este iarasi rau. Dar cine va poate multumi si cu ce, ca oricum ai da, e tot rau, asta inseamna ca dumneata tii cu ursul.

  De 27 martie eu am fost la Ocnita si nu controlez staful ca sa le sugerez mereu de toate, insa cred ca mult am facut pentru idealul de unire cu Romania.

 15. eu nu am cerut ca pnl sa nu participe in alegeri, eu chiar ma asteptam ca sa fie si sa sustin acest partid, dar nu o miscare alcatuita din Petrencu cu Holocaust, Neagu o marioneta PPCD-ista, si alti oameni care par necompromisi doar pina o sa ajunga intr-o functie.

  Cit despre logica dam comunistii jos apoi le dam tinerilor sa conduca, 🙂 e foarte nostim, caci daca vrei sa educi si educi niste tineri in spirit de viitori politicieni atunci ar fi trebuit mai activ sa ii implicati in procesul de a da comunstii jos, caci daca ati fi avut o intentie cu adevara asa.

  Iar mie imi e foarte greu sa cred in ce spuneti, ca dupa ce ii dati jos atunci o sa le acordati shansa, aici se primeste ca in poveste curcanului, cind si el a crezut dar tot a fost sacrificat pentru a fi gatit la masa, asa ca declaratiile astea sunt prea putin adevarate. Caci daca spuenti dupa ce o sa dati comunistii jos, atunci se primeste ca nicicind, caci daca ati sti ca ati putea da comunistii jos ati inainta fara frica tineri, dar precum nu aveti acesti tineri si comunistii nu o sa ii dati jos, faceti declaratii doar pentru a va crea o imagine prielnica.

  Pacat, caci pe zi ce trece mai mult si mai mult imi pierd credibilitate in unele declaratii ale dvs.

  NU inteleg, credeti ca asa o sa puteti face ceva, in loc sa mobilizati tineretul in masa, sa-l sustineti, ca el e usor de manipulat, sa-l promovati, ca la sigur daca puneati 101 candidati pe listele dvs, doar tineri, atunci la sigur nu mai discutam cu dvs pe blog acu, ci va ajutam in camapnie electorala sa schimbati situati, insa nu e interesul dvs, asa ca nu am ce sa cer de la dvs.

  Pacat. Sa stiti ca pina pe 9 mai se va constitui un nou partid, doar din tineret, si apropo la sigur cei citiva 10 de tineri ai dvs vor adera si ei la acel partid si atunci nu o sa mai puteti face declaratii precum promovati tineret.

  Tineretu in ziua de azi are mai multa experienta si destula ca sa creeze un partid forte si de perspectiva, atunic la sigur le va da dureri de cap coruptilor.

 16. pentru Diroy

  Chit de ridicol poti fi, Diroy !
  Dar ce te-a facut pe tine sa-ti fie frica? Doar nu tu strigi „JOS COMUNISTII CORUPTI ! ”
  Nu o mai face si tu pe domnisoara firava ! Stai in tufari si ti-e teama de balaurul, care si-a propus sa dea jos zdohniturile corupte, mafiote si burduhanoase ca capusile, care sug singele pina crapa!
  Sireacul de tine! Stii si tu de Fi Si Bi !
  Tu de la care FiSiBi esti ?
  Mai, Diroy, toata lumea are barba, dar nu si paroasa ! Si de ce te-ai inspaimintat ? Esti cumva si tu corupt ? Daca esti corupt, sterge-o chit mai repede incotro te tin picioarele !
  MAE este de temut pentru cei corupti ! Nu crezi ca trebuie cineva sa le vina de hac ?
  Votam MAE ! Slava Domnului ca au inceput sa se teama coruptii de voi ! Asa sa procedati cu ei ! Sa intoarca tot ce au prihvatizat si au jefuit !

 17. Pentru Alex

  La ultima aberatie e chiar greu sa spui ceva.

  A mai facut Sergiu Mocanu „un partid al tinerilor” si, acum, – unde sint? Pt ca Mocanu l-a pus de forma pe Chitoroaga in frunte. Sa mai faca cineva un partid, ca e un drept constitutional – sa vedem unde ajung…

  Serebrian a compromis intrarea tinerilor in politica. Eu cred ca prin declaratia lui Chirtoaca la PRO TV despre 4 aprilie – a compromis, si el, intrarea tinerilor in politica.

  Afirmatia ca „daca spuneti dupa ce o sa dati comunistii jos, atunci se primeste ca nicicind, caci daca ati sti ca ati putea da comunistii jos ati inainta fara frica tineri, dar precum nu aveti acesti tineri si comunistii nu o sa ii dati jos, faceti declaratii doar pentru a va crea o imagine prielnica” i-ar viza perfect pe Serebrian si pe Chirtoaca, si pe altii ca ei – ajung in Parlament si, imediat, se vind. Chirtoaca nu s-a vindut – se pare – doar pentru ca inca nu a avut ocazia, dar „sa avem putintica rabdare…”

 18. Pentru Eu

  Aveti dreptate. Ce sa crezi despre pretinsii democrati, daca nu inteleg un lucru elementar – ca pluralismul politic este baza democratiei. Inca niciodata in lume nu s-a pomenit sa vina o entitate politica si sa-i spuna alteia – „da-te la o parte, ca vreau sa iau voturi numai eu!” – „Pai, ia-le, daca poti, lupta pentru ele, care e problema? Fii mai bun, mai credibil, mai activ, sa creada lumea in tine si – poftim!” Astea sint partidele noastre „democratice”. Dar poate ca eu nu am incredere in ele si nu vreau sa ma reprezinte! De ce ab initio cineva trebuie sa creada ca Urechean(u), Filat sau Ghimpu sint buni! Mai ales daca te gindesti ce au facut fiecare. Filat l-a votat pe Voronin, Leanca astepta sa-l faca in 2001 comunistii ministru de externe si a plecat cind a vazut ca nu-l fac, Ghimpu a luptat pina la dezgust petru functia de presedinte al CMC, facind coalitie cu „fostii nomenclaturisti”, iar Urecheanu si Untila nu au semnat nici initiativa de modificare a art.13, cu limba romana, in Constitutie, si nimeni dintre deputati nu a dorit iesirea din CSI, fapt pentru care au eliminat national-liberalii din AMN… Ei sint mai buni? Ma indoiesc. Sa o demonstreze tuturor.

 19. Dna Pavlicenco, vad ca argumentati bine, cel putin aveti argumente pentru toti ca sa demonstrati ca MAE este cel mai bun, insa cit de sigura sunteti dvs ca MAE trece pragul? Si va rog sa spuneti sincer, daca tot spuneti ca acesta este un proiect pentru 2011 si 2013, participati in aceasta campanie doar pentru a va populariza? Pentru ca daca spuneti ca veti face congresul abia pe 9 mai cind s-ar putea ca sa fie schimbata denumirea formatiunii formate, atunci pentru ce sa mai popularizati denumirea de MAE? Cred cel mai bine era sa faceti congresul sa participati in 2011 si dupa acea in 2013 puteati fi siguri ca treceti pragul, care ar putea fi mai mic. Apropo, ati accepta sa va retrageti daca un partid sau partidele liberale isi iau angajamentul ca sa coboare pragul electoral pina la 4 sau 5%? Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *