Atacurile ne-au făcut şi mai tari

1238414444_pentru-discurs-pavlicenco.jpgDiscurs rostit de Vitalia Pavlicenco, deputat, propunerea MAE pentru Preşedinţia Parlamentului, la mitingul desfăşurat la Chişinău duminică, 29 martie 2009-03-30

Am venit aici de la început având gândul să vă vorbesc despre speranţă. Zilele trecute, mi-a spus o bătrână că ea nu crede să mai apuce să vadă lucrurile schimbate în statul nostru. Că viaţa e grea pentru moldoveni şi ea şi-a pierdut speranţa într-un trai decent, lipsit de griji. Mi-a spus că nu se mai duce să voteze. Ce i-am vorbit eu acelei bătrâne? Despre speranţă şi schimbare. Şi despre MAE.MAE este partidul ce şi-a asumat războiul deschis împotriva corupţiei. Corupţia care a cufundat Moldova în sărăcie. Noi, cei din MAE, am reuşit să coagulăm forţa a cinci partide democratice, care au aderat la Pactul Naţional împotriva corupţiei. MAE a supus acest document analizei societăţii civile, care a apreciat angajamentele noastre privind măsurile anticorupţie ca viyînd un stat de drept, democratic şi deschis valorilor europene.

Pentru a confirma aceste deziderat, MAE a făcut publice declaraţiile de avere ale tuturor candidaţilor săi, cerînd şi celorlaltor partide, care au aderat la Pact, să îşi cureţe listele electorale. Asta pentru ca mesajul nostru anticorupţie să fie unul coerent şi consecvent. Am mai cerut partidelor să-şi ia angajamentul ca, odată intrate în Parlament, să nu-i sprijine pe comunişti.

MAE a făcut un lanţ viu în jurul Parlamentului, simbolizînd faptul că lupta împotriva corupţiei începe prin curăţirea instituţiilor fundamentale ale statului. Mesajul nostru a fost primit cu respect şi entuziasm atât în presa locală, cît şi în cea internaţională. Am fost şi sabotaţi, panourile ne-au fost distruse, voluntarii – atacaţi, invitaţii – opriţi în vamă. Am fost atacaţi şi prin sondajele comuniste, iar presa democrată ne-a învinuit că facem jocul lui X sau al lui Y. În timpul scurt al existenţei noastre am devenit o ameninţare pentru toate partidele ce include cadre vechi pe lista electorală. Cu toate acestea, trebuie să vorbim despre speranţă. Pentru că atacurile nu ne-au făcut decît mai tari, mai puternici, mai convinşi că drumul pe care am pornit e drumul cel bun. Pe acest drum trebuie să păşim în continuare. Cu multă îndîrjire, cu mai multă forţă.

Pentru că acum MAE este o forţă – este o forţă capabilă să îi dea acelei bătrîne încrederea în viitorul pe care l-a visat. Încredere într-o viaţă decentă şi demnă. Nu ştiu dacă am convins-o să meargă la vot, povestindu-i de MAE. Dar ştiu cu certitudine că, pe 5 aprilie, vom face ce am făcut şi pînă acum – adică exact ce ne pricepem mai bine: vom merge cu demnitate, vom surprinde şi vom întrece aşteptările. Avem, potrivit studiilor sociologice reale, 10%, iar acest lucru ne dă speranţă. Ne face mai îndîrjiţi, mai mobilizaţi. Mergem ferm pînă la capăt! JOS CORUPŢIA! JOS COMUNISMUL! VOTĂM MIŞCAREA EUROPEANĂ!

Acum îmi voi permite să ies puţin din scenariu şi să invite o tînără mamă să ne spună în ce stat vrea să-şi crească şi ea copilul. Natalia, Bianca – veniţi aici.

Chişinău,

29 martie 2009

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Ce amenintare politica ati devenit?
  Ca de var da puterea sa conduceti ati ingropa Moldova in 2 zile, asa e pericolul.
  Ce amenintare, ati prins un comunist dind mita, luind bani? Asta e lupta impotriva coruptiei. Ca daca aveati ideii, invetati ceva si puneati la incercare pe un comunist ca sa-l prindeti in flagrant ca sa vada lumea, ca tot vorba ca luptati, si unde ma rog e fumul de la lupta?

 2. Ptu Alex
  Si de ce numai un comunist ?
  Pentru tine coruptia este inadmisibila numai pentru comunisti ? Si daca il punem la incercare pe idolul tau ? Crezi ca prinde momeala ?

 3. Pentru Alex

  Raspunsul la unele afirmatii din acest mesaj prostesc este urmatorul:

  „Ca de var (corect: v-ar) da puterea sa conduceti ati ingropa Moldova in 2 zile, asa e pericolul.” Aici nici nu se merita sa raspundem.

  „Ce amenintare, ati prins un comunist dind mita, luind bani? Asta e lupta impotriva coruptiei. Ca daca aveati ideii, incercati ceva si puneati la incercare pe un comunist ca sa-l prindeti in flagrant ca sa vada lumea, ca tot vorba ca luptati, si unde ma rog e fumul de la lupta?” – asta e o prostie si mai mare, pentru ca de asta trebuie sa se ocupe Procuratura, Centrul de coruptie, MAI si altii, nu deputatii. Faci populism ieftin, sperind ca vor citi prostii si ii vei influenta. Asa te invata patronii sa faci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *