MAE sustine confiscarea averilor castigate ilegal

Miscarea social-politica ACTIUNEA EUROPEANA sustine adoptarea de urgenta a unui proiect de lege privind confiscarea averilor dobindite in mod ilegal de catre actuali si fosti demnitari. Republica Moldova are nevoie in acest moment de o masura energica, cu efect puternic. Astfel incit cei care au profitat de functii pentru a fura din banii publici sa dea socoteala pentru averile strinse in anii in care ar fi trebuit sa lucreze pentru interesul oamenilor obisnuiti.

Miscarea social-politica ACTIUNEA EUROPEANA a pregatit un plan de masuri prin care averea acelor demnitari care nu o pot justifica sa fie confiscata fara drept de apel, prin hotarire a instantelor de judecata. Statul este cel care trebuie sa faca dovada ilegalitatii, prin demascarea coruptiei. Imediat, bunurile  adunate ilegal de catre demnitarul in cauza sunt confiscate de catre stat.

Cum functioneaza sistemul propus de MAE: in Pactul National impotriva Coruptiei lansat de MAE in cursul saptaminii trecute, este prevazuta inclusiv infiintarea unui Oficiu National de Integritate care sa verifice daca declaratiile de avere ale demnitarilor sunt oneste. Inspectorii acestui Oficiu identifica persoanele care si-au construit o casa de lux, de exemplu, pe care salariul sau nu ar fi putut sa o acopere. Oriunde in lume, inspectorii urmaresc asemenea nereguli. Daca se gasesc ilegalitati, demnitarul este dus in fata Justitiei pentru a dovedi acolo daca a furat sau nu din banii statului. Daca decizia instantei il condamna, atunci automat, averea sa este confiscata.

Consideram ca doar prin introducerea de urgenta a unei astfel de masuri in legislatia Republicii Moldova, demnitarii nostri vor simti ca trebuie sa dea socoteala oamenilor care ii voteaza, in loc sa le intoarca spatele si sa ii abandoneze in saracie vreme de 18 ani de zile. Expertii MAE sunt pregatiti sa puna in aplicare toate prevederile legale prin care se va putea introduce o astfel de masura menita sa ia inapoi banii statului, furati de actuali si fosti demnitari.

Anatol Petrencu, presedintele MAE
Vitalia Pavlicenco, deputat, propunerea MAE pentru Presedintia Parlamentului

9 martie 2009

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

Add a Comment
  1. „a pregatit un plan de masuri prin care averea acelor demnitari care nu o pot justifica sa fie confiscata fara drept de apel, prin hotarire a instantelor de judecata.”

    D-na Pavlicenco, planul e revolutionar fara „doar si poate”, insa:

    contravine art. 46 al (3) al Constitutiei

    „Averea dobîndită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobîndirii se prezumă.”

    Nu demnitarul, dar Statului ii revine sarcina probatiunii.

    „fara drept de apel”

    contravine „dreptlui la un recurs efectiv” art. 13 CEDO, dreptului la „un proces echitabil” art. 6 CEDO, si principiului „dublului grad de jurisdictie” in RM.

    Aceasta declaratie nu este cea mai echilibrata si suna ca lozinca bolsevica:

    „Грабь награбленное”

    presupun insa, ca in legislatia RM sunt destule instrumente juridica care ar face posibila intoarcerea averilor furate. Problema e in executori si nu in legislatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *