MAE propune partidelor sa semneze un Pact impotriva coruptiei

6351.jpgMiscarea Actiunea Europeana (MAE) propune partidelor din R.Moldova sa semneze un „Pact National impotriva Coruptiei”. Joi, 5 martie, intr-o conferinta de presa in incinta Info-Prim Neo, MAE a specificat ca nu face aceasta oferta si pentru comunisti (PCRM), crestin-democrati (PPCD), social-democrati (PSD) si Uniunea Centrista (UCM), „care si-au pierdut orice urma de credibilitate”. MAE crede despre PSD si UCM ca sunt cei mai susceptibili de a se alia cu comunistii si au viziuni comune cu ultimii.

MAE fixeaza partidelor care doresc sa semneze acest pact un termen-limita de pana la 10 martie. Prin acest angajament, partidele semnatare isi vor propune ca, in primele sase luni dupa alegeri, sa adopte legile necesare pentru diminuarea drastica a coruptiei in R. Moldova. Pactul contine 15 angajamente, primul fiind: restructurarea institutiilor anticoruptie si formarea unei directii unice cationale impotriva coruptiei. MAE, de asemenea, doreste sa asigure prin lege transparenta maxima in privinta averilor demnitarilor, precum si anchetarea modului in care s-au efectuat privatizarile in ultimii 18 ani.
Punctul 6 din document se refera la executarea neconditionata si in termene restranse a deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deschiderea unor anchete impotriva judecatorilor care s-au facut vinovati de emiterea unor hotarari ce au condus la condamnarea R. Moldova si recuperarea de la acestia a sumelor de bani platite de stat. Referindu-se la ultima condamnare a Moldovei la CEDO in cazul Duca, al doilea candidat pe lista MAE, Vitalia Pavlicenco, a declarat: „In martie 2007, am prezentat o declaratie in Parlament, tragand un semnal de alarma asupra acestui caz si spuneam ca R. Moldova va mai pierde un caz rasunator la CEDO. Se vede ca am avut dreptate acum doi ani. Este o noua dovada a faptului ca justitia in R. Moldova nu functioneaza si nu judeca in interesul cetatenilor”. In decizia sa pe marginea cazului Duca, CEDO se declara frapata de felul in care Curtea Suprema de Justitie a instrumentat acest caz.

In alt context, presedintele MAE, Anatol Petrencu, a declarat ca va depune plangeri la politie dupa ce o echipa de politisti a arestat miercuri, 4 martie, doi membri MAE care distribuiau invitatii la un concert. In urma interventiei membrilor MAE, cei doi au fost eliberati.

Sambata, 7 martie, MAE invita doritorii la un concert in Piata Marii Adunari Nationale in care vor evolua Veronica, London, Oktavyan, Chocolate si Voltaj. Inceputul la ora 18.00.

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. Pirogan Dumitru,Italy.

  foarte buna propunere numai ca cand COLACU ii cam mare pentru cei cu burte mari in moldove communista toti vor cate o felie !

  astazi republici -moldove e furata si corupta de la un capat la altu,nici cele doua razboie mondiale la un loc nau adus asa dezastre ,saracie ,umilinte ,teroare ,jafuri cum dictatorul vorkin si crestinul coruptibil roscaev a adus in acestia 8 ani !

  socul a fost prea mare si de neoprit ;moldovenii au umplut lumea si ne rusine sa spunem de unde venim ,iar pe cei ramasi acasa si pe care ii tinem sa nu moara de foame in tara dictatorului ,iau votat pe fosti criminali si corupti a doua oara de ciuda ca nu le trimitem din lume si mai mult !

  vin alegirile iara si nu mai stim cum o sa fie si de data asta ,sa fie intr un ceas bun ,dar daca nu va uniti cat de multi sa dati comunisti stalinisti coruptii de la conducere,din justitie ,din militie si sa restaurati democratia ii vom lasa si pe cei ramasi acasuta sa moara de foame ,ca amuuuuuuuu cu criza asta nu facem faza sa ne sustinem nici bune pe noi ce sa le mai trimitem celor ramasi acasa care cheltuesc banii trimisi de a sustine afacerile -salarile comunistilor stalinistilor coruptilor calailor lingailor !

  scuzatti perfavore che mi exprimo come DIO dice !

 2. pt. domnu pirogan .

  stimate domn mai ia si dumneata o foaie ,citeste si invata sa scrii mai ,,bene” cum se spune pe la voi acole ,Italy !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *