Tinerii de pe lista MAE fac o echipa adevarata cu seniorii

ipn.jpgTinerii care candideaza pe lista Miscarii social-politice „Actiunea Europeana” (MAE) indeamna societatea civila si toate partidele sa-i ia in serios pe tineri si sa nu-i trateze doar in scopuri electorale. Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, 20 februarie, patru tineri de pe lista MAE au lansat o declaratie, in care se spune ca MAE este singurul partid care a venit in sprijinul tinerilor, chiar daca mai multe formatiuni politice au facut in ultimii ani declaratii in acest sens.

Potrivit declaratiei, pe lista MAE, din cei 103 de candidati, 27 de persoane sunt in vârsta de pâna la 28 de ani, adica o treime, iar 31 de persoane au intre 28 si 50 de ani. Trei tineri se regasesc in primii zece candidati: Diana Crudu (locul 8), Mariana Taranu (locul 9) si Veaceslav Ombun (locul 10). Patru tineri sunt intre primii 20. Lista este o dovada de non-discriminare, inclusiv prin prisma gen – 73 de persoane sunt barbati si 30 femei. In primii zece sunt cinci femei si in primii 20 – opt femei. Trei dintre primii cinci candidati sunt femei, se arata in declaratie.
„Daca analizam bine listele AMN, PL, PLDM si PDM, ajungem la vorba dramaturgului: La vremuri noi, tot noi”, a declarat Diana Crudu. „Am fost acuzati in presa de probleme organizatorice serioase anume din prisma faptului ca avem prea multi tineri pe lista noastra. Sa asteptam moartea naturala a celor care au prins radacini la guvernare sau in fruntea partidelor politice? Acestia, stiti foarte bine, ca nu se lasa plecati decât cu picioarele inainte. Sau sa acceptam situatia când pe ghebul unui tânar politician ies de la naftalina fosilele politice?”, a mai spus tânara.

Purtatorul de cuvânt al MAE, o alta tânara de pe lista formatiunii, Dina Ivanova, a mentionat ca tinerii inclusi pe lista MAE sunt competenti si activi si nu au fost selectati la intâmplare. „Tinerii de pe lista MAE nu sunt cei care doar poarta steagurile si fac flash-mob-uri, ci sunt tineri tratati cu incredere si respect, dorindu-se pregatirea lor pentru a fi tinara noastra clasa politica”, a spus Dina.

Cel mai tinar candidat de pe lista MAE este Andrei Lungu, nascut in 1990, elev la liceul „Constantin Negruzzi” din Chisinau, plasat pe locul 96, fost vicepresedinte al Organizatiei din Chisinau a Tinerilor National-Liberali.

Chiar daca sunt constienti ca exista putine sanse ca el sa ajunga in Parlament, tinerii MAE sustin ca in acest fel lui Andrei i s-a oferit o incurajare, o perspectiva sa creada ca poate fi ales si nu doar sa aleaga. „Includerea lui Andrei pe lista MAE este un imbold tinerilor sa se implice activ in viata social-politica. Este o unda verde pentru tinerii din toata tara”, a spus Andrei Pavaloi, presedintele Forului tineretului european, organizatie subsidiara a MAE. Insasi, Andrei, nu este descurajat de sansele slabe. El spune ca va avea timp sa se pregateasca si sa acumuleze experienta pentru a promova in viitor schimbarea R. Moldova sub aspect politic, social si economic.

MAE indeamna toate partidele sa-si ia in serios pe tineri, sa nu-i trateaza ca pe carne de tun politic si electoral. Tinerii MAE propun tinerilor candidati pentru Parlament de pe listele altor partide, liberale si democratice, sa organizeze o masa rotunda si sa invite presa sa discute despre viziunile lor asupra viitorului R. Moldova.

Noi, tinerii de pe lista MAE, sintem intr-o adevarata echipa cu seniorii!

Declaratia tinerilor candidati pentru Parlament

 

Noi, tinerii de pe lista MAE, sintem ingrijorati de atitudinea manifestata de unii pretinsi analisti, care doresc, in vorbe, intinerirea clasei politice, dar care, de facto, folosesc tema “Tinerii pe listele partidelor si in politica“ drept mijloc de lupta politica, aratindu-se clar in serviciul celor ce cumpara de zor o parte din preasa  impotriva oponentilor politici.

 

Mai multi conducatori de partide s-au tot anuntat, in acesti ani, dispusi sa sprijine tinerii, insa nu au gasit de cuviinta sa le respecte cu adevarat dreptul de a alege si de a fi alesi. Acest lucru l-a facut MAE.

 

Astfel, pe lista MAE, din cei 103 candidati, 27 de persoane sint pina la 28, adica o treime, iar 31 de persoane sint intre 28 si 50 de ani. In total, pina la 50 de ani sint 59 de persoane, adica doua treimi. Lista este o dovada de nediscriminare a persoanelor nici dupa sex –avem 73 barbati si 30 femei.

 

Conducerea MAE, sprijinita de PNL, a inclus pe lista electorala pe cei mai active tineri – un criteriu acceptat de organizatiile de tineret ale celor ce au convenit asupra reprezentantilor pe liste.

 

Regretam ca unii “analisti” nu examineaza cu atentie listele, cum a facut-o Ion Marandici, pe Unimedia, care a remarcat: tineri, avind sub 30 de ani, nu sint inclusi cu adevart pe listele partidelor, mai ales ale celor “mai democratice”. Iata situatia:

La AMN, nu gasim nici un tinar sub 30 de ani in primii 10, este unul in primii 20. Prima doamna apare pe locul 12, a doua – pe locul 18. Sint doar 2 doamne in primii 20.

 

La PL, Chirtoaca, adica doar un tinar este in primii 20. Si 3 doamne in primii 20.

 

La PLDM, nici un tinar sub 30 de ani in primii 20. Doar 2 femei in primii 20.

 
La PDM – nici un tinar sub 30 de ani in primii 20. Primul candidat sub 30 de ani e pe locul 25.

La MAE 3 tineri in primii 10 (Diana Crudu (locul 8), Mariana Tăranu (locul 9) si Veaceslav Ombun (locul 10). 4 tineri in primii 20. In primii 10 sint 5 femei si, in primii 20 – 8 femei. Mai putem remarca: la MAE, in primii 5 candidati, sint 3 femei.

 

Cel mai tinar candidat pe lista MAE este Lungu Andrei, nascut in 1990, elev la Liceul “Constantin Negruzzi” din Chisinau, plasat pe locul 96, fost vicepresedinte al Organizatiei din Chisinau a Tinerilor National-Liberali. Colegii au inaintat propunerea sa fie pe lista pentru ca este un baiat activ, care se implica si care merita sa cunoasca de pe acum ca are dreptul, ca si toti tinerii de pe lista MAE si  cei ce nu au intrat pe lista MAE, ca in R.Moldova sint partide ce ii ofera si o incurajare, o perspectiva sa creada ca poate fi si ales, nu doar sa aleaga, sa ofere, prin exemplul sau, un exemplu de solidaritate pentru tinerii interesati sa schimbe lucrurile in societatea noastra. Tinerii de pe lista MAE nu sint cei care doar poarta steagurile si fac flach-mob-uri, ci sint tineri tratati cu incredere si respect, dorindu-se pregatirea lor pentru a fi tinara noastra clasa politica. Desigur, noi speram sa luam 96 de mandate si Andrei sa cumuleze functia de deputat cu cea de student.

 

Indemnam toate partidele sa-i ia in serios pe tineri, sa nu-i trateze ca pe carne de tun politic si electoral. Acesti tineri, de pe lista MAE, au participat la actiuni si au atras constant tineri, care vor sa traiasca intr-o tara libera, europeana. Pentru aceasta, propunem tinerilor candidati pentru Parlament de pe listele altor partide, liberale si democratice, sa organizam o masa rotunda si sa invitam presa sa discutam despre viziunile noastre asupra viitorului Republicii Moldova.

 

Chisinau,

20 februarie 2009

 

 

Loading Facebook Comments ...

29 Comments

Add a Comment
 1. „Am fost acuzati in presa de probleme organizatorice serioase anume din prisma faptului ca avem prea multi tineri pe lista noastra. Sa asteptam moartea naturala a celor care au prins radacini la guvernare sau in fruntea partidelor politice? Acestia, stiti foarte bine, ca nu se lasa plecati decât cu picioarele inainte. Sau sa acceptam situatia când pe ghebul unui tânar politician ies de la naftalina fosilele politice?”

  -E foarte bine spus! Petrenco si Pavlicenco – aceste fosile politice trebuie sa se intoarca cu picioarele spre usa.

 2. tinerii din MAE nu doar poarta drapele si fac flash moburii:)))) da la 9 mai ei ce au facut?? ati vazut vriun senior din aceasta formatiune cu drapelul in mina??:) si ce decizii importante iau tinerii in acest partid chiar imi este interesant??
  apropo puteti sa puneti si pe locul 3 un tinar shtiind ca oricum nu treceti pragul electoral, asa de dragul pusului, sa fi fost siguri ca treceti in parlament primile 20 de persoane erau sa fie cu totul alte persoane….
  PUBLICITATE IEFTINA!!!

 3. Ioane,
  daca”Petrenco si Pavlicenco – aceste fosile politice trebuie sa se intoarca cu picioarele spre usa”nu cumva ii vei indruma tu pe acesti tineri?Sunt foarte curioasa sa aflu incotro ii duci?

 4. Contra,
  „PUBLICITATE IEFTINA!!!”-exact cit a incaput in creerul tau.

 5. Pentru ion: Dumnezeu nu bate cu batul si nu alculta toti prostii ca tine. Poate singur meriti sa fii scos cu picoarele inainte. Nu sapa groapa altuia pentru ca cazi singur in ea.

 6. Госпожа Павличенко, что Вы думаете по поводу следующего заявления:
  Uniunea Europeana s-a transformat intr-un proiect nedemocratic si elitist, comparabil cu dictaturile comuniste din Europa de Est care interziceau opiniile diferite, a declarat presedintele ceh Vaclav Klaus intr-un discurs rostit, joi, in fata Parlamentului European, transmite AP, citata de HotNews.. In semn de protest, cativa europarlamentari au parasit sala in care liderul ceh isi tinea discursul.
  Вы по-прежнему уверены, что Молдова должна вступить в ЕС?
  Не порлучится, что мы из огня да в полымя?

 7. Ce nu poate Nicolae Margarint si poate Ostapciuc de pilda? Nu poate coace chiroaste si beleasuri la sigur. In rest cu o oarecare rezerva la capitolul experienta, tinerii vor fi cei mai eficienti promotori ai imaginii R.M. in lume. De acest lucru si avem nevoie stringent la momentul de fata. Tinerii nu urmaresc scopuri ascunse si combinatii smechere favorabile buzunarului personal, ei doresc sa se afirme, doresc sa-si realizeze ideile si planurile.
  Poftele apar odata cu poftele sotiilor, odata cu maturizarea odraslelor, odata cu aparitia amantelor. Deaceea voi vota fara conflicte in constiinta si pentru Margarint, si pentru Crudu, pentru Griu, Ombun si Ivanov.

 8. eu stiu ca poate sinteti un proiect deal comunistilor,,,creat special si finantat la fel de ei numai pentru a rupe voturi de la democrati care chiar au o echipa puternica si buna si doamna Pavlicenco ce un tinar de 25 de ani care nu are experienta de munca ar trebuie sa conduca tara????

 9. „Ce nu poate Nicolae Margarint si poate Ostapciuc de pilda?”

  Pai ceea ce face Ostapciuc clar ca si altii o pot face, dar imi pare mie ca electoratul asteapta ceva mai bun.

  N’est-ce pas?

 10. Nina Graur-Tampiza

  nu-mi umplu creerul cu prostii din astea….. eu chiar vreau sa vad unde si cind vor fi promovati acesti tineri… si vreu sa vad cine va duce drapele la concertul care va fi organizat de MAE in aceasta campanie electorala, oare Dna Pavlicenco va duce aceste drapele ori poate Domnul Petrenco??:))))) Ma faceti sa rid!

 11. Cine doreste sa citeasca comentariul meu de pe jurnal tv la aceasta tema si sa ma contrazica cu argumente, daca acestea se vor gasi, cred ca se vor gasi…..
  Seara buna tuturor

 12. Pentru contra

  Da, la noi si seniorii poarta drapele. Vom incerca special sa va punem pe blog fotografii aratind asta.

 13. Pentru Ion

  Am impresia ca ai descifrat foarte clar pe cine a avut in vedere Diana Crudu cind a spus ca „pe ghebul unui tinar politician revin in politica fosile politice”. Tocmai de aceea te-a suparat, insa este purul adevar. Si nu e vorba de tinerii MAE, pentru ca nici unul nu e pe primul loc si nimeni nu vor sa urce in Parlament pe ghebul lor, ca in unele partide „liberale”, plus ca mai e si minciuna la mijloc – „liberalul” nu isi va parasi functia actuala.

 14. Pentru Rusoaica

  Diferenta dintre sfera de influenta rusa, unde ne aflam si prin faptul ca avem trupe rusesti de ocupatie pe teritoriul statului nostru, si sfera de influenta occidentala, unde nu sintem, este ca cel care nu este in sfera vestica nu are crestere economica, nu vin investitii, pentru ca esti fara sistem de securitate, esti un teritoriu cazut din istorie si din geografie, este victima razboiului al doile amondial si poate ramine orfanul Europei. Pentru ca sa aiba o perspectiva, Moldova trebuie sa treaca in zona de securitate a Occidentului, datorita carui fapt va avea si investitii, si crestere economica.

 15. Pentru Ioane

  Auzi tu, care tot incerci sa faci exercitii de antilogica. Ce inseamna un tinar de 25 sau de 18 ani, plasat pe locul 96 pe lista si un tinar de 28 de ani, plasat primul pe lista, care amageste lumea, pentru ca nu va merge in Parlament, daca e sa-l luam pe Chiurtoaca? Ce inseamna „nu are experienta”? Nu are acum, cind e pe locul 96, dar va avea cind va ajunge pe locul 3 sau 4. Are mai multa experienta Chirtoaca, cel care ne invata cum sa votam cite unul, cite doi pentru un Presedinte comunist? Oare de asemenea experienta sa avem noi nevoie? Decit asa, pe locul 1, mai bine unul nededublat pe locul 96.

 16. Pentru Contra

  „nu-mi umplu creerul cu prostii din astea”–de acord,caci mai mult nu incape.

  „…eu chiar vreau sa vad unde si cind vor fi promovati acesti tineri…”––nu ma mir daca inca n-ai vazut,nu inzadar confirmi ca nu-ti impli creerul.

  „…si vreu sa vad cine va duce drapele la concertul care va fi organizat de MAE in aceasta campanie electorala, oare Dna Pavlicenco va duce aceste drapele ori poate Domnul Petrenco??:)))))”––ma intreb: vei ajunge sa vezi si tu vre-odata?

  „… Ma faceti sa rid!”––e bine ca pina la urma ti-ai descoperit o capacitate–-sa rizi.

 17. „ion spune:
  21 Februarie 2009, la 18:06

  eu stiu ca poate sinteti un proiect deal comunistilor,,,creat special si finantat la fel de ei numai pentru a rupe voturi de la democrati care chiar au o echipa puternica si buna si doamna Pavlicenco ce un tinar de 25 de ani care nu are experienta de munca ar trebuie sa conduca tara????”

  Ioane????
  Cine esti si de ce scrii pe acest blog?

 18. Mi se pare ca la Ion s-a lucrat putin, lisesc cei 7 ani de acasa si la educatie mai are mult de invatat. Cum poti sa spui „Petrenco si Pavlicenco – aceste fosile politice trebuie sa se intoarca cu picioarele spre usa.” Se stie ca cu picioarele spre usa sta numai mortul.Cum poti sa doresti moarte acestor oameni?
  Cred ca singur iesti o creatura nereusita si te agati de oameni fara a avea argumente. Nu stii cit s-a luptata Pavlicenco in parlament cu comunistii? Nu stii despre meritele d-lui Petrencu? Mii jale de tine, iesti un anonim si te agati de oameni ca un parazit.

 19. Извините если не туда, но как с админом сайта связаться?

 20. pentru tomoAbemeMex:

  Adresa mea de e-mail este vpavlicenco@yahoo.com
  tel.069111682
  Vitalia Pavlicenco

 21. Nina Graur-Tampiza

  Stimata prietena National Liberala
  oamenii slabi cind nu au argumente ataca, la fel e si cazul tau…..
  eu ma ghindesc acum cit incape la voi in creer daca asa de tare doriti sa scapati de comunisti incit le veti darui lor voturile dupa alegeri ori chiar sunteti atit de naivi sa credeti ca aveti vreo sansa de a trece pragul electoral???

  Pentru dna Pavlicenco
  special pentru a va vede cu drapelul in spate voi veni la manifestatia pe care o veti organiza….

  succese la alegeri cu toate ca parerea mea este ca ar fi bine sa va retrageti din cursa!

 22. Contra,
  nu sunt politician,sunt un muritor de rind,dar tot caut argumente in mesajul tau,pentru a ma convinge cui voi da eu votul si nu gasesc.Ca argument, pot sa-ti spun, ca atunci cind votam furnici,cucosi,rindunele si toate orataniile de pe fata pamintului, am dat votul meu la toti cite putin, sa nu se supere.
  Acum coboara pe pamint, stai de vorba cu oamenii si vezi pe cine vor ei sa voteze,dupa care vom continua discutia.
  Nu atac pe nimeni,decit ma joc cu sensul cuvintelor.E un drept de care dumneata nu ma poti priva orice n-ai zice.De altfel, un drept mult mai frumos si cinstit, decit dreptul politicienilor de asi bate joc de soarta oamenilor cu vinzare-cumpararea voturilor,simpatiilor,membrilor etc.
  Cu cit esti gata sa cumperi votul meu?

 23. Contra,
  din mesajul tau am inteles ca toti is strimbi numai tu esti drept,toti nu stiu ce fac, numai tu stii ce faci,toti nu merita sa fie ascultati, numai tu meriti sa fii.Parerea ta este cea mai corecta,a celorlalti gresita.De ce oare?Nu cumva ai fi ramas in locul Vangai?

 24. Doamna Pavlicenco,iata Durlestiul este sub conducerea PNL.Acolo situatia este catastrofala,se sapa canalizare deja de 2 ani,si tot nu se mai termina!Toata lumea ca lumea se duce la lucru,dar numai eu-inglodat pina la genunchi.Ok,faptul ca drumurile is dezastruoase inteleg ca nu-s vinovate autoritatile locale,fiindca cred ca nu sunt bani.Dar din cauza acestei canalizari care se tot sapa,a fost schimbat itinerarul rutei 101.Eu lucrez vizavi de univ I.Creanga si inainte ajungeam la 10-15 min la serviciu,dar acum rutiera 101 merge cu 15km/h,nu mai tarziu de ora 8,inca te poti socoti norocos daca poti urca in acest microbus,eu acum ies din casa la 6,45 ca sa ajung la serv.Doamna Pavlicenco,inteleg sunt probleme care necesita a fi rezolvate cu bani,dar aici,statia terminus a rutierei este fix langa sediul primariei,daca primarului chiar si nimeni nu i a zis,el si singur ar vedea ce se petrece la dansul sub nas.Eu acum analizez conducerea PNL-ista.Iata va rog sa-mi spuneti ce sa fac eu cu acesta problema zilnica,ca eu in loc sa-mi caut de treaba stau si privesc cum soferii din ruta 101 isi bat joc de pasageri.Ceea ce pot spune ca a facut actualul primar=iluminare publica,atat.Spuneti pentru ce sa votez eu acum PNL in parlament,daca la nivel local ii dezastru total?

 25. Cezar,
  aceeasi problema exista si in satul Tiganca,raionul Cantemir.De un an jumatate se tot sapa niste canalizatii pentru apa.La putere este un primar de la PD.Pentru ce tre sa votez eu PD-ul, care cica nu mai are bani sa mai sape?Dar banii i-a strins de la sateni,batrini(printre care si mama mea de 70 ani), tineri,care au dat o suma bunicica pentu aceste canalizatii,iar apa in casa, asa si nu a mai ajuns.
  Si primarul din Tiganca a instalat iluminare publica.Nu crezi ca iluminarea a fost un proiect comun,iar apa este un proiect care pe guvernanti nu-i intereseaza de se descurca primarii cum pot,nu importa din ce partid sunt?

 26. Cred ca este diferenta intre un sat dintr-un raion,si cu Durlestiul care ii practic in Chisinau,sectorul Buiucani,si aici ii asa un glod de parca as trai in epoca medievala,si transport aproape ca nu exista,actualul primar habar nu are de problemele cu care se confrunta in fiecare zi cetatenii,cu parere de rau chiar si din PNL.

 27. Pentru Cezar

  Am sa solicit un raspuns primarului si il voi plasa pe blog. Insa peste o perioada, deoarece plec pentru trei zile peste hotare.

 28. Cezar,
  nu ne jigni involuntar”Cred ca este diferenta intre un sat dintr-un raion,si cu Durlestiul care ii practic in Chisinau,sectorul Buiucani”

  Fie Chisinau,fie Cantemir tot oameni traiesc si ici si colo.Si cum nu vrei tu sa mergi prin noroi,exact asa nu vor sa mearga si astea din Tiganca.Tu ai vazut vreodata un sat din Franta, din Germania sau Belgia?La sigur n-ai vazut.Aici satele demult nu mai sunt sate,ci orasele bine ingrijite,iluminate,cu drumuri care nici in Chisinau nu sunt.Si cred eu ca a venit timpul sa privim altfel problema satului si a orasului.Nu de alta dar noi astea de la periferii traim cu ideea ca atunci cind pronunti Moldova,ai in vedere doar Chisinau si cind spui Chisinau,inseamna Moldova.Astea de la periferii nu sunt din tara asta,deoarece sunt diferiti.Prin ce ne deosebim,as vrea sa stiu.

 29. Nina,nu ai inteles corect scopul mesajului meu.Eu am pornit-o de la faptul ca PNL tinde ca Moldova sa fie o tara europeana,astfel daca cel mai pricipal oras,este plin de noroi,ce pot zice de altele……Totusi este deosebire administrativa intre Chisinau si alte orase, sau sate,dar nu si a populatiei.Sau,ca sa fiu inteles mai corect,atunci pot zice ca in Tiganca,este cu mult mai bine,din mai multe puncte de vedere,decat in Tantareni,unde bietii cetateni consuma apa otravita,si nu merg ca noi,prin noroi,dar prin gunoi.Capitala statului,este oglinda statului,deci ar trebui sa stim diferentele intre capitala si alte regiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *