„Timpul”: „Profesor prin vocaţie, savant prin formaţie, artist prin spirit”

Sergiu Pavlicenco, un tânăr de 60 de ani

cimg7830.jpgOmul sfinţeşte locul. Poţi locui în cea mai frumoasă ţară din lume, dar dacă eşti înconjurat de oameni nepotriviţi, viaţa poate avea cele mai întunecate culori. Poţi locui în cel mai sărac stat de pe mapamond, dar, alături de oameni deosebiţi, viaţa îţi pare frumoasă, iar lumea – mai bună. De-a lungul prodigioasei sale cariere – în sala de curs, în conferinţe academice sau la întâlnirile amicale, doctorul habilitat în ştiinţe filologice, profesorul universitar Sergiu Pavlicenco face ca locul pe unde trece să prindă viaţă.

Este omul care, în anii sovietici, aducea în sala de curs aerul libertăţii, profesorul care avea darul de a alimenta curiozitatea tinerilor şi, mai ales, de a le trezi gustul pentru lectură şi gândire independentă, dezvoltându-le deschiderea pentru diversitatea culturală din lume. Iar ideea europeană, devenită azi o piatră unghiulară pentru destinul nostru, dar şi un prilej de demagogie, a fost unul dintre conceptele definitorii ale cursurilor de literatură universală, susţinute de Profesorul Sergiu Pavlicenco… Astăzi, într-o societate ameţită de libertate, dominată de pragmatism şi superficialitate, erodată de scepticism şi decepţii, el continuă să promoveze cu fidelitate idealurile autentice: iubirea şi respectul, încrederea în valorile morale şi în puterea omului de a se desăvârşi, convingerea că prin cultură şi prin frumos omul are o cale privilegiată de salvare. Figură carismatică, este Profesorul inconfundabil şi inegalabil, cucerind audienţa prin discursul viu şi energic, spectaculos ca amploare şi dimensiune a informaţiilor şi fenomenelor invocate. Perspicace şi perseverent, desfăşoară o laborioasă activitate de cercetare ştiinţifică, ce se distinge printr-un demers epistemologic novator şi riguros, fiind preţuit în calitate de exeget în domeniul hispanic, în materie de receptare literară şi în probleme de literatură comparată. Îşi dezvăluie cu delicateţe nobiliară erudiţia, fără a o etala cu ostentaţie, transformând discuţiile academice sau amicale în adevărate bucurii spirituale cu profit intelectual. Jovial şi volubil cu prietenii, ţine uşile deschise (la propriu şi la figurat) pentru cei care vin, la rândul lor, cu inima deschisă şi gânduri curate…

Acolo pe unde păşeşte şi munceşte Sergiu Pavlicenco, locul prinde viaţă: în sala de cursuri răscoleşte spiritele tinere, în laboratoarele academiei vine cu pertinente studii interdisciplinare, la catedră susţine cu generozitate iniţiativele tinerilor cercetători, în cercul de prieteni cântă şi povesteşte neobosit, răspândind optimism şi bucurie de a trăi, în familie a crescut cu dăruire şi dragoste o fiică cu suflet de vioară, a clădit o casă, a săpat o fântână şi a sădit o livadă de pomi şi de tinere speranţe… Astăzi, când vă serbaţi cea de-a 60-a aniversare, colegii de catedră, prietenii întru spirit şi discipolii Vă doresc, Domnule Profesor, ani mulţi cu sănătate, fericiţi şi rodnici, pe care să-i trăiţi în condiţiile şi cu satisfacţia unui intelectual european; aerul munţilor noştri să devină spaţiu de zbor pentru viitoarele studii şi cărţi, valul mării noastre să Vă aducă mereu prospeţimea ideilor, şi să vă bucuraţi de dragostea şi căldura celor dragi. La mulţi ani!

Colegii de la Catedra de literatură universală,

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, USM

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco! Multumesc inca o data ca mi-ati permis, fara de cenzura sa public postul meu despre cernei. Apreciez!

  Iarasi nu stiu daca cernei o sa aiba curajul sa publice postul meu, din asta motiv apelez la ajutorul Dvs.! Mai pe scurt, esenta postului meu:

  1 – cernei, tu esti democrat? tu esti liberal? cind cenzurez o alta parere decit a ta?

  2. La ce bun te-ai scremut la moartea lui Grigore Vieru? Ca sa te superi pe Pahanul tau, Urechean, ca nu te-a pus mai aproape de intrarea in Parlament?

  3. Tie, locul iti este, nu in Parlamentul Moldovei, si nici in Consiliul Municipiului Chisinau! iti e locul la ferma de porci!

 2. Dna Pavlicenco! Nu sunt sustinatorul partidului Dvs, si nici a platformei partidului Dvs.. Dar apreciez siceritatea Dvs. Sunt convins ca sotul Dvs. e un om (cum s-ar spune la moldoveni) cumsecade.

 3. Pentru Marcu

  Mersi pentru aprecierea sotului. Avem un prieten in Romania, Costel Badea, fost director de Rompres, care spunea asa: pe asta il cunosc, pe asta il cunosc. Dar iata de asta nu pot spune nimic – nu-i cunosc sotia. Un alt cunsocut al sotului meu spunea – cum poate fi Pavlicenco Vitalia rea, avind un sot exceptional? Va raspund eu – nu poate fi decit la fel de buna ca sotul ei. O alta problema sint barbatii nostri, ramasi, in mare parte, mojici, neevoluati. Ia uitat-va ce partid „mare” e AMN si nici o femeie printre primii 11 candidati! Eu am fost eliminata din AMN si pt ca trebuiau sa-mi recunoasca statutul de vice, dar s-au temut, fiind barbati superslabi. Mai exact, sint tari la ce nu trebuie.

  Despre Cernei. Nu vreau sa judec ce poate in administratia locala. Poate ca pricepe. Insa el a candidat fiind membru in AMN pe listele ecologistilor si a lovit in candidatul la primar al comunistilor, in egala masura ca in Mircea Rusu, candidatul d ela partidul sau, AMN, plecind prin tertip acceptat de Urecheanu, la ecologisti. Urecheanu statea in spate si ridea, probabil, pe sub mustati, in loc sa lucreze pentru propriul candidat, pentru care am muncit doar noi, national-liberalii.

  Apoi, temindu-se de imaginea lui Rusu, Pavlicenco, iata ca Untila, pe care l-am facut presedinte de partid si „gospodar”, ne-a eliminat cu mina lui Urecheanu. Iar Oleg Cernei a revenit, inimaginabil, in AMN. Am spus ca nu e normal. Sa fi facut eu ce a facut Cernei, zburam cu tot cu pene. Acum si Cernei a vazut cine e Urecheanu, si Urecfheanu – cine e Cernei. Sint de o teapa, sper sa nu se supere prea tare.

  Mai multi au spus sa nu inteleg daca Cernei era, de fapt, in Comisia pentru funeraliile lui Vieru…

 4. Iarasi, sunt nevoit sa va aduc la cunostinta! Pavlicenco, da cine esti pentru viata noastra politica?

  Dar mizeria asta de cernei! da la dracului! Am spus, spun si am sa spun: cernei: LOHHH!!!!!

  Lozinca – cernei – Loh!!!

  ati vazut cum mizeria a virit coada intre picioare?

  Dar, am tot dreptul sa intreb, cu ce drept el a facut rind la Grigore Vieru?

  chiar a vrut sa apara la Tv? narcizzzzuuul asta?

  da-tii posibilitatea asta!

  nu ma ca consider roman, cred ca sunt moldovean!

  dar nici chiar cernei!

  CURVA!

  salutari vicepresedintelui meu caruia i-am sfauit sa va lepede!

  kto loh? cernei! a kto ne spreatalsea, tot ne vinovat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *