Un asemenea proiect de Acord a fost remis de MAE-PNL liderului PLDM

Pentru a se evita diferite speculari, dar si fiind adepti ai transparentei in procesul politic, dam publicitatii proiectul de acord remis de MAE-PNL presedintelui PLDM, Vlad Filat, dupa discutii intermediate de reprezentanti ai Forului Democrat al Romanilor din Moldova. PLDM nu a prezentat o contraoferta, cum, credem, era firesc. Presedintele formatiunii a spus doar ca nu este de acord cu p.IX si ca fiecare ramine pe pozitia sa. Astfel, negocieri, practic, nu au avut loc. Am spus in titlu “un asemenea proiect”, pentru ca proiectul de document, prezentat aici, a fost doar putin modificat in aspecte care nu tin de p.IX. Parerea mea este ca un asemenea acord este important, in fond, pentru unificarea fortelor democratice si doar vointa intelectuala si absoluta independenta a echipelor de conducere ale formatiunilor, daca acestea exista, ar putea schimba lucrurile pe segmentul de centru-dreapta al esichierului politic al R.Moldova.

Vitalia PAVLICENCO, presedintele PNL

Proiect

Acord
privind Lista nationala pentru Parlamentul Republicii Moldova, 2009

I. Toate componentele Listei Nationale participa la alegeri pe lista PLDM, adica nu participa la scrutin cu liste proprii.

II. Componentele Listei Nationale semneaza un Acord, care se da publicitatii si se semneaza in fata presei.

III. Acordul prevede principiile si obiectivele componentelor Listei Nationale, precum si mecanismele realizarii acestora.

IV. Componentele Listei Nationale – partide si organizatii nonguvernamentale – instituie, prin acest Acord, Polul proeuropean.

V. Componentele Listei Nationale au acelasi raspuns la cele 10 pozitii formulate partidelor de ziarul “Timpul”:

1. Atitudinea fata de natura etnica a statului R.Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase. – R.Moldova este al doilea stat romanesc, populatia R.Moldova este alcatuita, in proportie de 80 la suta, de romani, limba de stat in R.Moldova este limba romana.

2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei. – Este necesara o perioada de tranzitie spre unificarea Mitropoliilor din Republica Moldova, conform realitatii ca sintem parte a natiunii romane.

3. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si cu CSI. – R.Moldova va proceda ca Georgia, urmind sa depuna cerere de iesire din CSI.

4. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania. – R.Moldova va semna un Parteneriat strategic bilateral moldo-roman “Pentru Europa”.

5. Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO. – Se va abroga actuala Conceptie a securitatii nationale si modifica art.11 din Constitutie, pentru anularea neutralitatii militare a statului.

6. Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE. – R.Moldova va opta pentru a obtine, de urgenta, statutul de stat-asociat al UE si pentru semnarea unui Acord special de preaderare la UE, cu sprijinul Romaniei.

7. Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei. – Legea lustratiei va fi printre primele documente adoptate de viitorul Parlament. Componentele Listei Nationale includ pe lista persoane ce declara, pe propria raspundere, ca nu au colaborat cu organele de securitate.

8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului.
– In Republica Moldova, PCRM este, de jure, in afara legii. Vom radia, conform legislatiei in vigoare, nerespectata in prezent, partidele de sorginte comunista din Registrul partidelor de la Ministerul Justitiei. Parlamentul va interzice, prin lege, partidele de esenta comunista si nazista.

9. Atitudinea fata de Actul de la 4 aprilie 2005.
– Condamnam Actul de la 4 aprilie 2005 si pledam pentru nerepetarea unui asemenea act in Parlamentul R.Moldova. Deputatii viitorului Parlament, veniti pe Lista Nationala, semneaza angajamentul de a nu se alia comunistilor si acolitilor lor.

10. Atitudinea fata de actualul regim comunist, condus de Voronin. – Pledam pentru o Moldova fara Voronin, o Moldova fara comunism.

VI. Pe Lista Nationala si in functiile pentru Executiv vor fi promovate persoane neamestecate in cazuri de coruptie. Ele isi vor declina implicarea pe propria raspundere.

VII. Proiectul Acordului se examineaza si se adopta de catre forurile colective ale componentelor Listei Nationale.

VIII. Lista Nationala se alcatuieste in baza acestui Acord.

IX. La baza Listei Nationale – in ceea ce priveste reprezentarea partidelor – se ia vointa electoratului, exprimata in ultimele sondaje. Astfel, Sondajul IDIS, publicat in decembrie 2008 si necontestat de mediul politic, arata urmatoarele: 1. Cu ce partid ati vota daca duminica viitoare ati participa la alegerile parlamentare? PLDM – 4,4%, MAE plus PNL – 4,1%. 2. Care dintre partidele politice infiintate in ultimii trei ani raspunde, in cea mai mare masura, asteptarilor Dvs.? PLDM – 5,5%, MAE plus PNL – 7,5%. 3. Cita incredere aveti in urmatorii politicieni? Vladimir Filat – 16,4%, Anatol Petrencu si Vitalia Pavlicenco – 16,6 %. 4. Cu care dintre partidele mentionate nu ati vota in nici un caz? PLDM – 3,2%, MAE plus PNL – 2,0%.

X. Datele sondajelor privind alte componente ale Listei Nationale se includ in Acord in functie de decizia formatiunii de a adera la Lista Nationala.

XI. Reprezentantii sectorului asociativ vor figura drept candidati pentru Parlament pe Lista Nationala in baza ponderii pe care o au in societate.

Chisinau,

februarie

Semnatari

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. flowers_of_liberty

  Ceea ce trebuia de demonstrat.
  Bravo, doamna Vitalia Pavlicenco!!!

  Punctul 9 – calcaiul lui Ahiles (cietste a lui Filat).

  Dar Calin Vieru oare ce ar spune de calcaiul presedintelui partidului din care face parte?

  Dar Constantin Tanase oare ce parere are?

  Dar VITALIA PAVLICENCO nu a gresit cumva punctul?

  Ce vulpe a fost Rosca- floare la ureche pe langa vulpea care se invarteste acum in jurul gainariei.

  Pazea, oameni buni! Vulpea si Lupu intra in sat!!!

 2. flowers_of_liberty

  P.S.
  Vulpea si Lupu din pereche, am vrut sa zic.

  PUNCTUL 9 (Calcaiul lui Vladimir Filat)- motivul refuzului presedintelui PLDM Vladimir Filat de a participa impreuna cu alte partide pe o lista Nationala.

  Chiar ca ma tavalesc de ras, cu toate ca e de plans nu e de ras, dar… Cat n-ar fi de greu prin mintile noastre avem dreptul sa radem oleaca. Noroc de doamna Vitalia Pavlicenco care a mai scos niste umor de super calitate la suprafata si inca pe la o bucata de noapte!

  Punctul 9.
  Atitudinea faţă de Actul de la 4 aprilie 2005.

  Condamnăm Actul de la 4 aprilie 2005 şi pledăm pentru nerepetarea unui asemenea act în Parlamentul R.Moldova. Deputaţii viitorului Parlament, veniţi pe Lista Naţională, semnează angajamentul de a nu se alia comuniştilor şi acoliţilor lor.

 3. flowers_of_liberty

  Sorry, ca am gresit cu punctul. Ar fi fost prea din cale afara asa ceva. E inca devreme.

  In rest totul e perfect valabil, sufer cu atentia uneori… E de ras?

  Nu ma supar ca n-am pentru ce…

 4. E si normal ca presedintele PLDM sa nu fie de acord cu punctul 9. PLDM pregateste o campanie electorala puternica care va convinge mult mai multi alegatori decit arata sondajele.

  Isi da seama ca vreti sa-i folositi puterea si banii ca sa intrati in parlament si de parca nu ar fi de ajuns, pretindeti ca aveti aproape sau aceleasi sanse ca si PLDM daca ati candida singuri.

  Cel putin asa am inteles eu cind am citit proiectul de Acord.

 5. si asta e serios?:) cu asa partid serios ca MAI si PNL care nu au nici structuri cine ar dori sa faca lista comuna mai ales in asa conditii??
  Daca PLDM accepta acest acord se propunea ca din fiecare partid sa fie cite 50% pe lista asa inteleg eu dupa sondaj?:))) stimata vitalia pavlicenco daca erati nu asa de hapsina pentru lista poate si se accepta acest acord dar asa prea multe vreti……. succese dvs sa vedem cum luati de unii singuri 4.4%

 6. Dna Pavlicenco, dar indrazneata sunteti:))) Nici eu nu as accepta asa cnditii pe care leati impus. Dl Filat cred ca nu este prost ca sa cheltuie el singur milioane de $ in campanie pentru ca pe lista sa fie Pavi and Co.

  Fiti mai realista stimata dna Pavlicenco

 7. conform sondajelor PL castiga primul loc pe republica. restul e barfa si manipulare. IDEEA E CA TREBUIE UNIRE !!! CINE REFUZA UNIREA ACESTOR PARTIDE PE MOTIVE DE DOI BANI E VANDUT COMUNISTILOR!!! IN RAHATU IN CARE E MOLDOVA AZI, ALEGERILE DIN PRIMAVARA SUNT ULTIMA SANSA CA ROMANIA SA TRAGA MOLDOVA DUPA EA IN UE. DEJA LA BRUXELLES ROMANIA A FACUT PRESIUNI URIASE PENTRU ASTA. SI A GASIT ACOLO INTELEGERE PENTRU MOLDOVA. ACUMA NU MAI DEPINDE DECAT DE PARTIDELE DE DREAPTA DIN MOLDOVA S-O SCOATA DIN GLOD !!! UNIRE !!!

 8. Absolut de acord cu Radu shi contra. Degraba, dna Pavlicenco va afirma ca datorita ei a venit shi BMD-ul in Parlament. Offff, nu incurcati itele, multstimata dna Pavlicenco. Cu o astfel de matematica shi cu o astfel de atitudine veti tot striga pe la colturi ca nu vrea sa va ia nimeni. Acum inteleg de ce v-a refuzat shi PL-ul. Mai aveti curajul shi obrazul sa vb despre rinza moldovenilor? Pa, dna Pavlicenco. Sint total dezamagit :((((((

 9. Daca inteleg eu LISTA NATIONALA e acolo unde e PNL si PAVLICENCO!!!

  Daca PNL si mai ales PAVLICENCO erau pe lista la PL atunci lista PL-ului era LISTA NATIONALA ! , daca insa PNL si PAVLICENCO vor pe lista la PLDM atunci lista PLDM-ului e LISTA NATIONALA !!!!

  Jalnic! atit am de spus…..

 10. Pentru Radu, contra, Vasea, MOLDOVEANU, alas si Stalinus

  In primul rind, nu trebuie sa interpretati lucrurile facute in comun doar ca o decizie a PNL sau a Vitaliei Pavlicenco pentru simplul motiv ca am plasat proiectul de document pe acest blog.

  In al doilea rind, ce v-a suparat? In proiectul de document publicat sint reproduse datele unui sondaj. Sinteti suparat pe sondajul pe care nu eu l-am facut si nici Petrencu si nici Filat. Sau pe ce sinteti suparati? Se poate negocia, daca se vrea. Dar daca nu se vrea, asta e. Aveti alte sondaje, oferiti-le, spuneti-va opinia. Chiar nu va inteleg. Mai bine v-ati fixa pe punctele de pina la p.IX. Ca asta e fundamental pt Republica Moldova. Ca sa nu nimerteasca in viitorul Parlament oameni corupti, santajabili si controlati de serviciile secrete, inclusiv ale altor state.

 11. Pai Pavlicenco si Petrenco si sunt oamenii serviciilor secrete. Intrebatii, de unde primesc banii pentru partidutile lor mititele? Petrenco direct de la Razvan Ungureanu, iar Pavlicenco de la FSB.

 12. D-na Павличенко, здоровья Вам! Держитесь! Еще много комьев грязи будет брошено в Вас.Но собаки лают – караван идет. Ваша позиция вызывает уважение. Хорошо, что еще есть такие порядочные политики, как Вы. Ваша совесть чиста. И мы это видим.
  С уважением Ваши русскоязычные избиратели.

 13. Pentru Ygrec

  Iata stau si ma gindesc – si ce ar fi rau sa primeasca Petrencu bani de la romanul Razvan Ungureanu, numai sa-i aiba, sarmanul!!!, dar nu prea cred. Cit despre mine, Pavlicenco, spunind ca as avea ceva cu FSB, va rog sa nu uitati ca am facut scoala la FBI.

 14. Dna Vitalia,

  Sa luam situatia asa cum e – nu cum spun sondajele platite de partide.

  Puteati sa propuneti proiectul de acord fara punctul 9, dar faptul ca insistati asupra lui, doar demonstreaza care va sunt adevaratele interese.

  Nu ar fi fost o mai buna strategie sa prezentati angajamentele membrilor listei nationale fara punctul 9 (in care cereti in schimbul prezentei dvstre in partid, jumatate din locurile din parlament)? Incercati sa-l scoateti si sa-l propuneti din nou, sa vedem reactia PLD-ului.

 15. Pentru Radu

  Noi nu am cerut nimic.

  Noi nu am mai cerut negocieri. Au solicitat, din buna intentie, membrii conducerii FRDM. Filat a spus sa spunem ce vrem, insa noi nu am dorit nimic. Dnii de la FDRM au insistat sa negociem, spunind ca „exista sondaje”. Am luat sondajele IDIS, necontestate de cineva, desi eu nu numai ca nu agreez comportamentul profesional, dar nici pe cel uman al lui Ion Jigau de la Axa, care a facut sondajul. Sincer sa va spun, eu acest sondaj nici nu l-am citit. Colegii nostri au fost la prezentare si, apoi, cind am pregatit documentul pentru Filat, si-au amintit de el. Spuneti ca partidele comanda sondaje. Eu cred ca, atunci cind e vorba de IDIS Viitorul, nu e corect. E chiar foarte incorect. Va rog sa nu jigniti pe nimeni, asa, pur si simplu.

  Concluzia – am prezentat rezultatele sondajului unei institutii mai onorabile. De IPP nici nu vreau sa vorbesc. In rest, daca cineva vrea sa discute, discuta, vine cu contraoferta, spune ca nu e asa si altceva. Daca scopul e doar sa ai motiv sa respingi ceva, asta se developeaza. Parerea mea a fost ca trebuia PLDM sa vina sa ne spuna cum vede cooperarea noastra, daca e posibila. Dar Filat nu a acceptat, ci a insistat sa venim noi cu viziunea noastra. Si am venit, dar nu gasiti nicaieri in document ca am fi cerut ceva. Mai mult, avem structuri care au spus ca, daca mergem cu Filat, a doua zi ies din PNL. Ceva asemenator se constata si in cazul MAE. Insa, am spus, hai sa incercam, mai stii, poate merge. M-am convins – PLDM a debarcat PNL de trei ori. Este dreptul lor sa debarce si dreptul nostru sa apreciem asta asa cum este. Pentru noi, partea de pina la p.IX si de dupa p.IX este mai importanta, este chiar definitorie pentru viitorul si pentru identitatea noastra.

  Unde ati vazut ca am insistat pe p.IX? Eu nu am vazut asta.

  Nu avem timp sa mai negociem. Nu s-a dorit, asta e.

 16. LDM – 4,4%, MAE plus PNL – 4,1%. 2. Care dintre partidele politice infiintate in ultimii trei ani raspunde, in cea mai mare masura, asteptarilor Dvs.? PLDM – 5,5%, MAE plus PNL – 7,5%. 3. Cita incredere aveti in urmatorii politicieni? Vladimir Filat – 16,4%, Anatol Petrencu si Vitalia Pavlicenco – 16,6 %. 4. Cu care dintre partidele mentionate nu ati vota in nici un caz? PLDM – 3,2%, MAE plus PNL – 2,0%

  Ati uitat doar un mic detaliu: PLDM fara voi intra in parlament; voi fara PLDM intrati doar ca sa va luati lucrurile din birouri.
  Dar la capitolul formulare – bravo!

 17. Pentru Gavril

  E si asta o treaba, sa formulezi, nu?

 18. Sigur ca e o treaba sa formulezi.
  Doar ca oamenii ca V. Filat cauta sensul, nu formularea.

  Mai e ceva: in politica 1+1 nu face 2.
  Iar in cazul in care in campanie veti fi depasiti tehnic/financiar si calitativ de PL si PLDM, ma tem ca o sa ajunga sa fie 1+1=0,7

 19. Nu a fost sa fie de la bun inceput. Daca nu era p.IX se gasea alt punct. Au creieri aia de la PLDM. Mai bine primesti cam acelasi numar de voturi de la cei ce au ramas sub 6% decat sa speri sa le obtii prin participarea riscanta in proiect de creare a cooperativului/kolhoz-ului politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *