„NATO este unica soluţie de securitate pentru R. Moldova”

Impartasesc intru totul pozitia ca fara vointa politica a celor cinci partide – AMN, PL, PNL, MAE si PLDM – de a recunoaste necesitatea de a le vorbi oamenilor deschis despre NATO si de a adera la sistemul de securitate euratlantic, R.Moldova nu va scapa de zona de influenta rusa si de saracie, nu va avansa spre spatiul comunitar vestic civilizat.

„Autorii studiului considera ca statalitatea R. Moldova, este subreda atat timp cat republica nu este atasata unui cadru stabil de asigurare a securitatii. Iar acest cadru stabil trebuie sa fie NATO. Integrarea in Alianta nu exclude si renuntarea definitiva la Transnistria, deoarece autoritatile din regiune nu doresc o colaborare cu Moldova în acest sens, au mentionat expertii.

NATO este unica solutie de securitate eficienta pentru R. Moldova, iar aderarea la aceasta organizatie ar insemna oportunitati de investitii straine directe de 2 miliarde de dolari anual. Acestea sunt concluziile studiului „De ce avem nevoie de NATO? Sau de ce existenta R. Moldova ca stat suveran depinde de aderarea la NATO”, realizat  de Institutul pentru Dezvoltare şi Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul” .

Autorii studiului, lansat miercuri, au evaluat costurile si beneficiile  politice, economice si de securitate ale R. Moldova din perspectiva aderarii la NATO. „Doar astfel R. Moldova ar putea diminua efectele nocive ale vacuumului de securitate, printre care sistarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa (TFACE),  razboiul ruso-georgian care a scos inca o data la iveala erodarea principiilor dreptului international si ale influentei organismelor internationale regulatorii”, a declarat unul dintre autorii studiului, Dumitru Manzarari.

Stagnarea procesului democratic se datoreaza, mai cred expertii, insecuritatii R. Moldova, statalitatea careia este subreda atat timp cat republica noastra nu este atasata unui cadru stabil de asigurare a securitatii. Potrivit celor de la IDIS „Viitorul”, statutul de neutralitate al R. Moldova este impus de Rusia cu scopul de a neutraliza retorica pro-NATO pana cand aceasta va putea sa-si restabileasca influenta pentru care ar fi nevoie de 10-15 ani.

„Exista o legatura stransa intre securitatea tarii si volumul de investitii straine directe. In cazul Romaniei si Poloniei, dupa aderarea acestor state la NATO, investitiile straine directe au dus la crearea unor locuri noi de munca. Astazi, in R. Moldova salariile oferite de angajatorii straini sunt cu 70 la suta mai inalte comparativ cu cele oferite de firmele locale, ceea ce duce la sporirea bunastarii populatiei.

In cazul eventualei integrari in NATO, cheltuielile pentru securitate ar constitui 1-1,5 % din PIB, comparativ cu 0,5 – 0,9 % din PIB cheltuite in prezent. Aceste cheltuieli sunt usor de recuperat prin cresterea incasarilor bugetare datorita locurilor de munca noi, cresterii volumului de productie”, a precizat Veaceslav Ionita, celalalt autor al studiului. Potrivit estimarilor IDIS „Viitorul”, eventuala integrare in Alianta ar genera crearea a 25.000 de locuri de munca anual.

Expertii studiului au mentionat ca integrarea in Alianta nu exclude si renuntarea definitiva la Transnistria, deoarece autoritatile din regiune nu doresc o colaborare cu Moldova in acest sens.

Infotag

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. Liderul AMN s-a declarat deja impotriva aderarii Moldovei la NATO – merge pe aceeasi carte paguboasa a „neutralitatii” promovate de comunisti. A spus asta clar intr-o intrebare adresata de mine pe Unimedia. De altfel „lumea spune” ca este dornic mai degraba de o apropiere de Rusia, si chiar in raportul pe care mi l-ati indicat pe yahoo se mentioneaza numele sau in ce priveste sumele trimise de Corlatean. Deci cred ca pe Urechean puteti sa-l excludeti din ecuatie. Plus imi amintesc ca si el propunea o „colaborare” prin dizolvarea celorlalte partide de opozitie in AMN, dupa ce ca au procente putine, mai emit si pretentii. Daca cereti lui Urechean sa vorbeasca oamenilor de necesitatea NATO, e ales gresit omul, pentru ca le va vorbi de „pericolul NATO”..

 2. Pentru Jay
  Priveste la Jurnaltv.md la Guvernul din umbra cu Urecheanu. Poti vedea ce spune „maestro” politicii moldovenesti acolo despre NATO….Despre Rusia si CSI a spus-o clar si nu odata mai inainte. Acum acest Presedinte viitor autoproclamat a mai ramas numai sa indeplineasca in realitate declaratiile lui si „sa salveze aceasta tarisoara de….” libertate si dezvoltare economica….
  Dar voi tot comentati AMN, AMN,AMN-eee…PLDM ,PLDM,PLDM-eee, care tot drumul lui Urechean il stie foarte bine si acolo va tintui Moldova…
  Citisem chiteva comentarii de ale tale si nu am inteles ceva, parca te intorceai de unde ai fost si nu mergeai inainte , dar te intorceai pe un alt drum… parea a fi ratacit ?
  Dar parca te-ai mai dezmetecit !?

 3. Ce-au retinut politicienii din acest studiu(pertinent dealtfel) ? daca intri in NATO ai investitii straine…..

  Asta e ca in bancul cu militienii si logica;
  Intr-o seara intr-un parc un militian de patrula vede un cetatean asezat pe o banca care citea o carte la lumina unui felinar.Intrigat militianul intreaba : alo domnu’ ce faceti aici la ora asta?
  -citesc o carte despre logica…
  politistul se uita in dreapta ,in stinga dupa care se aseaza linga cititor :
  -logica? foarte interesant ..si cum e domle ca io niciodata n-am inteles cum e cu logica asta?!
  – hmmm , cititorul e un pic incurcat , cum sa-i explice lui in cuvinte simple?
  – uite ,zice cititorul, sa luam un exemplu ca sa pricepi mai usor ,sa presupunem ca ai un acvariu acasa …chiar daca n-ai dar sa presupunem…
  -asa asa zice militianul
  -daca ai acvariu acasa inseamna ca-ti plac pestii
  – ihi asa asa..
  -daca-ti plac pestii inseamna ca-ti place sa mergi si la pescuit
  -ihi chiar…
  -daca-ti place sa mergi la pescuit atunci iei si vreo butelcuta cu tine.
  – ihi , cum nu una-doua…
  -daca-ti place sa bei cred ca-ti plac si femeile..
  – imi plac al naibii …
  -daca-ti plac femeile inseamna ca nu esti poponar….
  Vezi am pornit de la faptul ca ai acvariu acasa si am ajuns pri deductie logica ca nu esti poponar asta e….
  Militianuluim i se lumineaza fata …
  -phii, grozav miine cum ies din schimb dau fuga sa-mi iau si eu cartea asta.
  Zis si facut dimineata la prima ora militianul isi cumpara cartea si absorbit incepe sa o citeasaca chiar in sediul militiei…
  trece comandantul si vazindu-l pe asta citind cu nesat realizeaza insolitul situatiei si-l interpeleaza :
  Ce faci ba ?
  S-traiti don comandant citesc o carte despre logica…
  Hmm..se mira comandantul , ia sa vii la mine in birou..
  Se prezinta asta in birou la comandant:
  -Ia zi ba, zice comandantul , cum e cu logica asta?
  -Don comandant e foarte simplu ! aveti acvariu acasa?
  -Nu !, n-am raspunde comandantul..
  -inseamna ca sunteti POPONAR !

  Cam asa si cu concluziile la studiul IDIS ..Daca intri in NATO ai investitii straine .In cazul asta concluzia nu e gresita ca in cazul comandantului ci numai faptul ca lipseste insiruirea logica a lucrurilor.

  In primul rind trebuie explicat oamenilor ca NATO nu-i un depozit de slanina,seliodka si samagon in care daca esti smecher maldavan poti sa intri pe burta cu capul plecat dupa care traiesti ca in sinul lui Avram.Ci este un club de tari care impartasesc aceleasi valori despre democratie si economie de piata si care s-au asociat pentru a-si apara acete valori impotriva oricaror ingerinte din exterior .Faptul ca ajungi sa fii luat in consideratie inseamna ca impartasesti intrutotul valorile democratiei , ale economiei de piata
  si ca toate acestea nu pot fi realizate de catre o guvernare comunista iar pentru asta moldoveanu trebuie sa puna osul la treaba in mod foarte serios .

  Orice alta abordare creaza impresii gresite in rindul moldovenilor
  ca daca intram in NATO o s-avem de toate…
  In plus s-a creat cumva ideea in mintea moldovanului ca NATO sta cumva la pinda sa-i fure sufletul si ca la fel ca si Romania tre sa liciteze cumva pentru el.Nu cred ca e nevoie sa dezvolt acest aspect pentru a demonstra cit de nociv este …

  In concluzie : a adera la NATO e o constructie extrem de serioasa si ca orice constructie serioasa trebuie inceputa cu temelia ,iar temelia acestei constructii e DEMOCRATIA FUNCTIONALA nu investiile straine ..acestea sunt o consecinta …
  Moldovenii trebuie sa inteleaga ca NATO nu e solutia miraculoasa ..intri in NATO ca la circiuma si NATO iti rezolva toate problemele…

 4. Pentru Stalinus
  Hai sa-ti spun si eu un banc, nu despre NATO….
  Un om de afaceri da sa intre intr-un restaurant si vede linga usa un boschetar….
  Scoate 100 EURO ii intinde boschetarului si zice:
  -am facut o afacere minunata, na si tie 100 de EURO dute si fa o betie
  -Eu nu beau, zise boschetarul.
  -Atuci cumparati de fumat,
  -Eu nu fumez…
  -Du-te la femei…
  -Eu nu umblu la femei…
  -Atunci hai la mine acasa sa vada sotia mea cum arata un barbat, care nu bea, nu fumeaza si nu umbla la femei…..

 5. Stimate d-le „taran”,

  Nu am privit la Jurnaltv.md ce spune „maestro”. Eu stiu ceea ce mi-a declarat mie, la intrebarea pe care i-am pus-o. A evitat cat mai mult sa dea un raspuns clar, dar in esenta a zis ca nu vrea NATO. Pentru mine e clar. Iar PDLM-ul intra cam in aceeasi oala dupa modul in care voteaza in CMC. Doar declaratii din partea lor, cand vine vorba de fapte, pauza.

  Nu inteleg nedumerirea mea legata de comentariile mele..despre ce „drumuri” si „rataciri” vorbesti?? Fii mai coerent.

 6. corectura: „nu inteleg nedumerirea TA”..

 7. Pentru Jay
  Postai multe comentarii in sustinerea PL, PNL, MAE,,,
  Dar totusi inclinai si spre o posibila coalitie cu AMN si PLDM.
  Mai apoi am citit ceva scris de tine in defavoarea PNL, Pavlicenco…Credeam ca va urma PL….
  Am crezut ca esti AMN-ist conspirat, deacea m-am mirat ca scrii categoric altfel despre pozitia AMN.
  Totusi, eu cu cine votez? Tu pe cine vei vota ?

 8. Taran, cred ca la mijloc sint niste confuzii. Hai sa le lamurim impreuna.

  In comentariile mele am sustinut mereu necesitatea unei coalitii, grupari, formata din PL + PNL. Despre MAE nu cunosc prea multe, dar cred ca e de aceeasi parte a baricadei. Niciodata nu am sustinut includerea AMN-ului, dimpotriva, am aratat ca sint semne clare ca acest partid militeaza pentru un nationalism cu aceleasi trasaturi cu cel promovat de comunistii de azi, adica: nu NATO, aderare UE doar declarativ (oare cum vor include ei Moldova in Uniune, fara a adera intai la NATO), si apropiere de Moscova. O politica absolut paguboasa. De asemeni, am avertizat asupra politicii ambigue promovata de PDLM, care lasa initiative la mijlocul drumului (sa ne amintim de incercarea de modificare a constitutiei) sau favorizeaza instalarea unui Musuc la CMC. Eu aici vad un viitor Rosca.

  Deci ca sa recapitulez: niciodata nu am zis ca trebuie o alianta cu AMN si PLDM. Daca tu gasesti vreun comentariu de-al meu in care am zis asa ceva, ai o bere de la mine 😉

  La fel, niciodata nu am scris ceva in defavoarea PNL-ului. Dimpotriva, am laudat politica activa a d-nei Pavlicenco. Daca au fost si ceva critici recent, nu au fost de substanta, ci simple observatii bineintentionate, in spirit constructiv. In rest, numai de bine despre PNL, pe care eu nu-l vad decat alaturi de PL. Aceste doua partide impreuna ar spulbera definitiv pe comunisti si ar pune Moldova pe drumul cel bun.

  Nu sint nici AMN-ist, cu atat mai putin „deconspirat” 🙂 Sustin PNL+PL in Moldova (in conditiile in care cele doua partide nu vor furniza surprize de tip Rosca) iar aici in Romania preferintele mele sint pentru PDL.

  Sper ca acum am lamurit toata problema intrebarii „eu cu cine votez”…

 9. hahahahahah

  independent, si imi inchipui ca boschetarul a ramas in locul afaceristului … e o afacere si asta …

  maaaaa … asta-i povestea marinarului ….

  hahahahahha

 10. Pentru Jay

  Mersi, am corectat.

 11. Pentru Marele Ochi
  Hai sa-ti mai spun un banc.
  Un barbat avea stabilita o intilnire cu prietena.
  Se ghindeste „Bine, dar cu ce imi calc camasa, fier de calcat nu am. Sa maduc la vecinii de alaturi? nu ii cunosc, la altii-la fel”……
  „Stai ca este la etajul V o gajica tinerica, frumusica si poate are…” Incetisor de la et.1 se ridica pe scari si se ghindeste :”E draguta tipa, poate ma invita sa intru, poate imi ofera si o cafea…..Ma asez mai alaturi, ma ating de piciorul ei, poate ne si sarutam…si poate si…” In moment ii trasneste prin cap ca poate tipa in urma actului sa aiba copil…va trebui sa-i plateasca pensie alimentara….dar deja a apasat pe sonerie si gajuca deschise usa…..
  Atunci tipul fara comentarii rostese dur de tot : „Du-te dracului cu fierul tau de calcat ! „.

 12. Multumesc pentru corectura.
  Independent, nu-i nici o problema. Cand mai apar nelamuriri, ma poti intreba.

 13. For Stalinus,

  Mi-a placut foarte mult comentariul despre aderarea la NATO cu depozitul de slanina.
  E cu umor dar si motivat din toate punctele de vedere.

  intr-adevar lozincele de aderare la NATO suna ca „Vrem pe Luna”.

  Ca o perspectiva in cadrul dezvoltarii DEMOCRATIEI aderarea la acest organism international ar fi o mare favoare pentru Moldova, dar numai dupa societatea noastra va fi CONFORMA standardelor NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *