Kelly Keiderling, sef-adjunct al Misiunii SUA in Republica Moldova, a invitat astazi un grup de reprezentanti din partea formatiunilor politice si din partea altor institutii si structuri nationale sa vizioneze, in cadrul unei receptii, procedura de investire a lui Barack Obama in functia de Presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Din partea PNL au onorat invitatia Vitalia Pavlicenco, presedintele partidului, Veaceslav Ombun, liderul OTNL, vicepresedinte al PNL, si Olga Cracea, reprezentant al OFNL, – tineri cunoscatori si de limba engleza.
Kelly Keiderling le-a vorbit celor prezenti despre importanta evenimentului, invitindu-i sa impartaseasca din bucuria americanilor care si l-au ales, in conditii libere si democratice, pe cel de-al 44-lea Presedinte si care isi pun mari sperante in Barack Obama. In discursul sau inaugural, Obama a pus semn de egalitate intre nazism si comunism.
In cadrul receptiei au fost invitati sa-si spuna opinia citiva oameni politici, care au remarcat ca SUA este tara tuturor oportunitatilor, ca alegerea primului Presedinte american de culoare demonstreaza gradul maxim de respectare a drepturilor si a libertatilor omului intr-un stat in care nu exista nici un fel de discriminari.
Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a declarat, in interventia sa, ca se bucura pentru alegerea americanilor, dorind, totodata, sa faca o paralela cu ceea ce se intimpla in R.Moldova: “La noi, din pacate, romanii, care sint 80 la suta din populatie, ramin “cei de culoare” in propriul stat, neapucind inca sa devina liberi, sa-si aleaga o conducere nationala a celui de-al doilea stat romanesc. Astazi am copiat doua fotografii de pe Internet – una de la Washington, unde s-au adunat americanii liberi sa-si investeasca Presedintele, si una de la Chisinau, cu marea de romani, veniti sa-l conduca pe poetul roman Grigore Vieru pe ultimul drum – o mare de romani ce ar trebui, in 2009, sa-si aleaga un Presedinte roman, un speaker roman si un prim-ministru roman in statul lor. Atita timp cit asta nu se va intimpla, noi nu vom fi liberi. Numai aceasta ne va darui libertatea si democratia, pe care trebuie sa le preluam, ca model, din Statele Unite ale Americii. Succes si urari de bine americanilor!”
SP al PNL
Спасибо вам за сайт, очень полезный ресурс, мне очень нравится
Dnă Pavlicenco
Mesajul lui Obama, din cîte eu cunosc, a adresat americanilor stabilizarea economiei prin rezolvarea problemelor economice, de ce eu nu am văzut subiecte similare, actuale pentru al-doilea stat românesc, in citatul D-stră? De ce încontinuu Vă axați în problema națională, de parcă alte probleme nu mai avem?
Dacă politicienii din Viena s-ar apuca să se contrazică cine sînt, austrieci sau germani, lăsînd baltă restul problemelor, așa cum se procedează la noi, cred că ne-ar întrece în ”realizări”.
Mă veți contrazice, dar alegerea demnitarilor români nu este panacee, alegătorii așteaptă un manager calculat, credeți-mă, oratori de stradă cu megafoane obțin efecte zgomotoase, dar de scurtă durată
Alegerea unui conducator roman nu este neaparat un semnal de calitate a conducatorului, dar in mod cert constiutuie un semn clar de imbunatatire a calitatii ALEGATORULUI din RM.
Pentru Adrian
Fiecare intelege fenomenul Obama asa cum vrea el. V-as sugera sa cititi analiza facuta de Kalman Mizsei despre situatia economica de la noi si sa vedeti cum reproseaza neextinderea sectorului privat si lipsa de conditii pentru investirea banilor cistigati de romanii nostri plecati peste hotare aici, in R.Moldova, al doilea stat romanesc. Asta e din cauza guvernantilor corupti si antiromani comunisti. In general, RM nu este si nu va fi „tara de succes”, asa cum trimbiteaza, de la o vreme, Rosca, cel care, anterior, nici nu folosea cuvintul „tara”, ci doar „stat” – cit nu stim ce stat sintem, incotro mergem, ce vrem sa facem. Cit timp ne va conduce o pirojocinita antiromanca, un Voronin transnistrean antiroman, un Lupu superconjuncturist si superoportunist, membru al unui partid comunist, cind poti alege partide necomuniste.
Aici e cauza ca 18 ani, cu „specialisti”, „tehnocrati”, „centristi” si alti mancurti am ramas saraci si fara viitor. Cu un Rosca, parca roman, care, insa, nu loveste in comunistii antiromani, ci in romanul Vieru. Insa funeraliile de azi au demonstrat ca romanii vor invinge in 2009.
Pentru romanul Stalinus am o rugaminte.
Ce opinie puteti posta la ceea ce am scris despre familia mea? Cunoaste romanul calvarul basarabenilor? Este un caz al unei familii concrete…
Stimata D-na , basarabeanul nu e o specie „rara avis” pe Pamant.Romanii cunosc in mare desigur si despre crime si despre deportari s.a.m.d. Lucrul de care se pare ca nu sunteti prea constienti este ca si romanii au avut parte in Romania de „binefacerile” regimului Sovietic instalat in Romania: aceleasi crime aceleasi schingiuiri va recomand productiile exceptionale ale Luciei Hossu Longin).. Puteti sa fiti convinsa ca singele ce curgea in Romania avea aceiasi culoare ca si cel al romanilor basarabeni.
Numai la Canal (o inventie a lui Stalin si a lui Gheorghiu Dej( pe numele adevarat Ghiorghi Gheorghieff-bulgar ca si Tarlev) au murit(au fost asasinati) zeci de mii de intelectuali romani.
Sute mii de famili de romani au din toate clasele sociale au avut membri schingiuiti si asasinati.
Vorbeati de negrii americani ..pina acum vreo 40 de ani n-aveau niciu-n drept ,astazi au un presedinte la Casa Alba..
Eu vreau sa stiu cit timp romanii basarabeni se vor mai servi de leitmotivul „calvarului” pentru a-si justifica neputinta ? Eu cred ca AJUNGE ,DESTUL ! daca nu puteti gindi altfel DATI-VA LA O PARTE !
Asta e comentariul romanului Stalinus.
Pentru Stalinus
Mersi si de atit…
D-na Pavlicenco eu zic sa lasam democratia americana sa-si faca veacul ei cu tot cu Obama, fiindca oamenii cu ceva minte in creier stiu ca Obama este doar un „face” dupa spatele caruia se vor face multe, un simplu exemplu este razboiul din Iraq, iar noi sa ne apucam sa facem tara asta una infloritoare din ceea ce suntem si ceea ce avem. Parerea mea, desigur foarte subiectiva este ca avem nevoie de un Tepes, care sa-si iubeasca tara, nevoile, saracia si neamul.
Tepes ? e posibil sa aveti nevoie de-un muntean? de un „mitic” ???
Pentru Ala Starcu
Nu cred ca noi putem influenta democratia americana prea puternic, poate chiar deloc. Dar sintem adepti ai transparentei si, daca avem posibilitatea sa vorbim despre declaratiile facute undeva, va informam si pe voi. Sinteti cumva contra transparentei? Este rau ca intelegem in felul nostru evenimentele din SUA? Nu cred. Iar cine sta in spatele cui chiar cred ca nu vom reusi noi, PNL, sa aflam, monitorizam si influentam.
Nu cred ca trebuie sa urmam exemplul american de „democratie si libertate”. Cred ca ar fi o greseala. Noi avem drumul nostru pe care trebuie sa mergem. Unicul lucru de care avem nevoie este capacitatea de a intelege ce reprezinta aceste doua „doamne glamouroase”. Si de a avea oameni destepti, care sa poata si sa stie „ce si cat ne trebuie ca sa fim fericiti” 😀
In rest, nu trebuie sa credem ca tot ce e in SUA sau in Occident este ideal. Raspandirea acestui gand a avut cred ca un anumit scop…
Pentru IonSurdu
Cred ca postarea cu „nu trebuie sa urmam exemplul american de “democratie si libertate” nici nu merita reactie.
Geaba D-na Vitalia nu reactioneaza la anumite expresii, dar in timp veti vedea beneficiile „democratiei americane”. Da este rau ca intelegeti in felul vostru „americanismul asta de fatada”, cititi Eminescu, scrisoarea a III si veti vedea la ce ma refer. Mai cititi sondajele despre cum o duc amercanii, cati bani se cheltuie pe sanatate, in comparatie cu cei pentru razboi, cum se fac banii federali si cum ne mint in fiecare zi, cum ingloada tarile mari si mici in datorii de la diverse institutii internationale. D-stra chiar credeti in sinceritatea lor? Chiar nu va puneti niste semne de intrebare? Totul credeti ca este asa roz special pentru noi? daca europenii sunt asa de democrati, de ce atunci totusi finanteaza tara naostra care este comunista? O sa va raspund: Ei nu vor revolutie!!! Daca noi am fi fost la limita existentei, revolutia ar fi fost deja si nu am fi stat cu ra*atul asta de comunisti deasupra noastra. Lor le convine starea de fapt. Eu va recomand sa priviti filmele Zeitgeist si EndGame, poate atunci o sa intelegeti cu adevarat cine sta in spatele „face”-ului, si pentru cine este tot acest show, care trebuie sa ruleze mai departe…
Poate lasam la o parte americanii si revenim la ale noastre? Spre exemplu la coruptie. Dupa observatiile mele, avem guvernanti antiromani corupti, opozitie romana si antiromana corupte, organe de combatere a coruptiei corupte, bugetari corupti, care nu mai au alta iesire, cercul s-a inchis.
Ce propuneti, D-na Pavlicenco?
Pentru Adrian
Presedintele american Thomas Jefferson spunea „daca vrei sa fii liber, trebuie sa fii informat”. Vor oamenii nostri sa fie liberi? Cred ca e mai curind cazul tiganilor din „Vasile Porojan” al lui Vasile Alecsandri. Ce propui sa facem?
Sa veniti cu solutii reale pt poporul asta corupt de putere si saracie si sa lasati atata pupincurismul asta pentru occident.
Pentru D-na Pavlcienco
dacă e să vorbim de țigani, de pe timpul lui Alecsandri ei au emnacipat )))))
prin întrebarea mea doream să mă conving că aveți un program electoral cu intenții clare, ca la colegii D-tră național-liberali din primul stat românesc. Nu ați dorit să răspundeți sau nu aveți ce propune?
Pentru Adrian
Noi avem un Program al partidului. Aici puteti lua cunostinta de principiile programatice, pe care le plasez mai jos. Voi cauta si platforma noastra din alegerile locale, dar dupa principiile programatice va postez Manifestul-Apel al PNL. Deci – „nu avem ce sa spunem”, probabil… Platforma electorala va fi facuta in baza acestor documente.
http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=45
Principiile programatice de bază
ale Partidului Naţional Liberal
PNL îşi asumă rolul de forţă politică modernă şi responsabilă, întemeiată pe ordinea democratică, supremaţia legii, toleranţa şi armonia interetnice, pe preocuparea pentru prosperitatea cetăţenilor Republicii Moldova. Partidul îşi identifică pe eşichierul politic poziţia de dreapta, cu asimetrie spre centru, asumîndu-şi promovarea valorilor democraţiei liberale, a renaşterii naţionale şi integrităţii culturale.
PNL este preocupat de primatul individului faţă de societate, de egalitate în faţa legilor, de garantarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, de toleranţă în raport cu opţiunile şi convingerile celorlalţi. Libertatea individuală este obiectivul major pe care îl propunem tuturor persoanelor responsabile.
În plan social, PNL are ca obiectiv modernizarea accelerată a societăţii. Stabilitatea socială se va obţine prin dezvoltarea clasei de mijloc, drept bază a dezvoltării nestingherite a liberei iniţiative, ca şi a elitelor tehnocraţiei şi a profesiunilor liberale, din vîrfurile muncitoreşti şi meşteşugăreşti, din fermieri şi ţărani proprietari.
În plan economic, PNL este adeptul declarat al dezvoltării economiei de piaţă în baza legilor sale specifice de reglementare. În activitatea economică, PNL susţine controlul consumatorului asupra producătorului, îngrădirea, prin concurenţă, a monopolului şi eliminarea ingerinţelor administraţiei şi ale birocraţiei. Partidul se pronunţă pentru libera circulaţie a capitalului, a forţei de muncă, a mărfurilor şi a serviciilor.
În viaţa economică statul trebuie să aibă un rol neînsemnat, relativ subsidiar. Rolul statului rămîne important doar în politica monetară, în alocarea resurselor bugetare pentru obiectivele de interes naţional şi în definirea cadrului legislativ bazat pe garantarea dreptului de proprietate.
În plan politic, PNL este ferm ataşat valorilor democraţiei, pluralismului şi statului de drept. Pentru promovarea noii clase politice, Partidul Naţional Liberal promovează competiţia deschisă în viaţa politică.
PNL se pronunţă pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova în formula celui de-al doilea stat românesc. Este necesară şi dezvoltarea sistemului electoral, încît alegătorii să obţină încrederea că instituţiile democratice îi reprezintă. Preşedintele statului trebuie ales prin vot direct, iar Parlamentul – printr-un sistem electoral mixt – parţial, pe liste de partid, parţial – pe circumscripţii electorale uninominale.
Partidul va promova politicile de păstrare a identităţii etnoculturale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Grupurile etnice minoritare reprezintă un mare potenţial de dezvoltare a ţării.
În plan identitar, PNL situează Republica Moldova în spaţiul etnocultural românesc şi promovează conceptul «două state, un popor».
Partidul acordă prioritate absolută integrării europene a Republicii Moldova. PNL se pronunţă pentru constituirea Uniunii Interstatale România – Republica Moldova drept mecanism de accelerare a aderării la UE şi, în consecinţă, de soluţionare politică definitivă a conflictului transnistrean.
PNL se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, drept garanţie a securităţii naţionale, a suveranităţii şi a independenţei statale.
Partidul pledează pentru instituirea unui program de asistenţă economică internaţională, un mini-plan Marshall pentru Moldova, destinat stimulării procesului de reglementare politică a diferendului transnistrean şi refacerii economice postconflictuale a ţării.
Menirea participării Partidului Naţional Liberal la viaţa politică este promovarea concepţiei, a principiilor şi a ideilor liberale, precum şi afirmarea unei noi clase politice liberale.
Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Publicat la 6 Iulie 2008; 791 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova