Candelabrul de 4,5 mln dolari pentru Voronin si creditul de 2 mln de la BE pentru sediul PCRM

Asa cum am spus anterior, institutiile statului, menite sa verifice presupusele cazuri de coruptie, nu-si fac datoria. Am facut interpelari repetate in legatura cu cheltuirea banilor publici destinati unor obiective din subordinea Aparatului Cancelariei de stat, tinind de cladirea Guvernului, a Presedintiei si Parlamentului. Documentele atasate aici demonstreaza cum sint cheltuiti banii de la buget pentru aceste obiective.

Am cerut, de asemenea, sa fie analizata legalitatea importului in R.Moldova al unui candelabru de circa 4, 5 milioane de lei, destinat cladirii Presedintiei, ce figureaza camuflat in documentele reproduse, despre care se spune ca a fost adus prin contrabanda, contindu-se pe inca o oportunitate de spalare a banilor meniti sa ii ajute pe comunisti sa isi desfasoare “in conditii optime” campania electorala.

Am cerut, asa cum a sesizat presa, ca institutiile statului sa examineze si legalitatea deciziei Bancii de Economii de a acorda un credit de 2 milioane de dolari Partidului Comunistilor, pentru terminarea constructiei sediului acestuia, precum si daca acest credit va putea fi rambursat. Toate raspunsurile primite de la CCCEC si Procuratura Generala arata clar ca aceste institutii sint interesate doar de a actiona la comanda Partidului Comunistilor, si nu in baza legii. Judecati si singuri, lecturind raspunsurile la interpelari.

Reproduc, insa, mai intii, ultima interpelare legata de cazul candelabru, care figureaza si pe blog la http://www.pavlicenco.md/2008/12/10/candelabrul-de-la-presedintie-revenim/

“Candelabrul de la Presedintie: revenim
Pe parcursul acestui an am facut citeva interpelari legate de cheltuielile din banii publici pentru obiectivele Parlamentului, Aparatului Presedintelui si Aparatul Guvernului. Am avut informatii ca se procurase pe cai neclare un candelabru de circa 5 milioane lei pentru edificiul Presedintiei. Am primit un raspuns de la Aparatul Guvernului si mai adresam o interpelare, al carei continut urmeaza:

Aparatului Guvernului Republicii Moldova

Procuraturii Generale a Republicii Moldova

Centrului pentru Combaterea Crimei Economice si a Coruptiei

Serviciului Vamal al Republicii Moldova

I N T E R P E L A R E

La interpelarile mele anterioare, adresate Aparatului Guvernului Republicii Moldova in legatura cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat in anii 2002-2007 pentru finantarea investitiilor si a reparatiilor capitale la obiectivele Parlamentului, Aparatului Presedintelui si Aparatului Guvernului, am primit raspunsuri descifrate, inclusiv in privinta solicitarii de informatii despre procurarea si instalarea unui candelabru in valoare de circa 5 milioane de lei in cladirea Presedintiei. In raspunsul primit mi se spune (citez): “Mentionam, costul total de procurare, demontare (?) si instalare a lustrei in cladirea Presedintiei este de 4381,7 mii lei, si nu de 5500,0 mii lei. Obiectul in cauza a fost achizitionat de la antrenorul autohton, desemnat in rezultatul petrecerii licitatiei si de documente privind importul obiectului dat nu dispunem”.

Pornind de la acest raspuns, solicit:

1. Aparatului Guvernului Republicii Moldova sa-mi ofere informatii concrete si documente in baza carora imi scrie ca obiectul a fost achizitionat de la antreprenor autohton, adica documente care sa arate de la ce antreprenor a fost achizitionat, cind a avut loc licitatia, actele prin care, in urma licitatiei, a fost desemnat antreprenorul autohton. De asemenea, sa ma informeze daca a adresat oarecare demersuri, scrisori pentru a se edifica asupra aspectelor neclare legate de procurarea acestui candelabru extrem de scump.

2. Procuraturii Generale sa verifice legalitatea desfasurarii licitatiei invocate in raspunsul pe care l-am primit de la Aparatul Guvernului Republicii Moldova, sa investigheze cauza ca Aparatul Guvernului nu dispune de documente privind importul obiectului, precum si legalitatea cheltuirii sumei de 4 milioane 381,7 mii de lei de la Bugetul de stat – cit a costat candelabrul, cum mi se raspunde oficial, – legalitatea selectarii antreprenorului, sursa de unde a fost adus si daca a fost trecut legal peste frontiera.

3. Centrului pentru Combaterea Crimei Economice si a Coruptiei sa cerceteze legalitatea desfasurarii licitatiei pentru achizitionarea candelabrului in valoare de aproape 4 milioane 381,7 mii lei pentru cladirea Presedintiei, legalitatea identificarii antreprenorului, numele exact al acestuia, deoarece nu credem ca e secret de stat, precum si legalitatea, in general, a procurarii, demontarii (?) si instalarii candelabrului, suma totala cheltuita pentru procurarea si instalarea lui in cladirea Presedintiei, rationalitatea procurarii acestui candelabru pentru cladirea Presedintiei, in conditiile cind suma cheltuita este echivalenta sumei pensiilor pentru o luna pe republica, iar pensionarii, ca sa nu moara de foame, cersesc pensii pe sub peretii Guvernului, verificarea caii, modului si a legalitatii intrarii/importarii/aducerii obiectului peste frontiera, la ce suma reala putea fi evaluat candelabrul, de ce Aparatul Guvernului nu dispune de documente si daca acesti bani nu au fost spalati in scopul depunerii lor in pusculita electorala.

4. Serviciului Vamal al Republicii Moldova: sa imi comunice daca dispune de documente despre originea acestui candelabru, de unde provine, cine l-a produs si cum a fost adus/importat/trecut peste frontiera in R.Moldova.

Anexez acestor interpelari adresate unui numar de patru destinatari cite o copie a raspunsului primit de la Aparatul Guvernului R.Moldova.

Astept raspuns conform legislatiei in vigoare, de la tribuna Parlamentului.

Vitalia Pavlicenco, deputat”

Poze ale documentelor, scanate:

picture-029.jpgpicture-030.jpgpicture-031.jpgpicture-033.jpgpicture-034.jpgpicture-035.jpg

candelabru-doc-1.jpg

candelabru-doc-2.jpg

picture.jpg

picture-001.jpg

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *