In zilele de 5-6 decembrie, s-a desfasurat la Sopot, Polonia, Forul Europa – Turcia, in organizarea Institutului pentru Studii Estice din Polonia – Institut ce desfasoara, pe parcursul mai multor ani, Forul economic de la Krynica – cunoscut printr-o participare ampla a politicienilor, expertilor din intreaga lume si prin contributia pe care Vestul e dispus sa o ofere pentru a accelera pregatirea si admiterea spatiului estic in NATO si UE. Am participat la acest for, onorind invitatia primita ca deputat, membru al Comisiei de politica externa si integrare europeana, presedinte al PNL.
Forul de la Sopot a fost consacrat analizei procesului de pregatire – ce dureaza de aproape cinci decenii – a Turciei, stat-membru al NATO, pentru UE. Au fost invitate 130 de persoane din Turcia, SUA, state-membre ale UE, state postsovietice si din alte zone, care au dezbatut, in cadrul a opt paneluri consecutive, subiectele “Turcia si integrarea Europeana”, “Turcia, ca punte intre Est si Vest si rolul sau in Securitatea Energetica a UE”, “Regiunea Marii Negre si implicarea UE”, “Rolul Turciei in relatiile UE-NATO”. ”Potentialul Economic al Turciei si Piata comuna a UE”, “Rolul Turciei in Europa de Sud-Est si in Orientul Mijlociu”, “Turcia si Identitatea Europeana”, “Investitiile straine directe: Profilurile investitionale ale Turciei si UE”. O definitie curioasa a dat, in cadrul dezbaterilor, un participant, raspunzind “Ce inseamna Europa si care sint frontierele ei? – “Pina la statele care doresc sa faca parte din UE”.Am vorbit, in comunicarea mea, despre potentialul economic si rolul Turciei in sud-estul Europei, prin prisma relatiilor Turcia-R.Moldova, am caracterizat istoricul si raporturile actuale dintre statele noastre, inclusiv cooperarea in cadrul aranjamentelor regionale si internationale, asistenta si proiectele desfasurate de Turcia in autonomia gagauza.
“Pentru tinarul stat Republica Moldova bunele relatii cu Turcia au un rol foarte important. In primul rind, cooperarea creeaza o baza pentru stabilitatea economica si politica, in conditiile cind R.Moldova are o asezare geografica unde se intilnesc interesele geopolitice ale marilor state. In al doilea rind, intrarea Turciei in UE va oferi mai multe oportunitati pentru valorificarea politicilor si a programelor de buna vecinatate – Republica Moldova, alaturi de Romania si Turcia, urmind sa acceada mai repede in NATO si UE. Este asteptata si elaborarea, implementarea, impreuna cu alte state riverane, a Conceptiei de Securitate in bazinul Marii Negre, a carei importanta a fost invocata si de Presedintele Romaniei, Traian Basescu” – am mentionat la for.
La Sopot am avut o intrevedere cu Zigmunt Berdychowski, presedintele Consiliului de Programe al Forului Economic, caruia i-am multumit pentru cele patru invitatii, primite in ultimii doi ani, de a participa la forurile Institutului de Studii Estice. Dl Berdychowski mi-a remis o noua invitatie – la al treilea for Ucraina-Europa, ce va avea loc in luna februarie 2009 la Kiev. Amintesc – intre 27-29 februarie 2008, am participat, impreuna cu dna Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, om de afaceri, director general al SA “Artima”, la al doilea for Ucraina-Europa, desfasurat, de asemenea, la Kiev.
In cadrul forului de la Sopot m-am reintilnit cu mai multi politicieni alaturi de care am activat timp de cinci ani in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO, cum ar fi Georgiou Theodossis, din Grecia, presedintele Asociatiei pentru cooperarea atlantica si europeana, Adrian Severin, europarlamentar roman, care a vorbit de mai multe ori in sesiunile AP NATO ca reprezentant al OSCE. La forul de la Sopot l-am cunoscut pe Constantin Degeratu, consilier in probleme de securitate nationala in Administratia Presedintelui Romaniei, l-am reintilnit pe liberalul turc Acam Zekeriya, consilier al primului ministru turc, ex-parlamentar, am si dorit sa-l revad, dar nu a sosit la for, Pierre Lelouche, parlamentar francez, care conducea AP NATO la momentul demiterii mele de catre deputatii de la Chisinau din delegatia moldoveneasca.
Drumul a fost obositor – am plecat in dimineata zilei de vineri, 5 decembrie, la ora 3.00, de acasa, si am revenit in noaptea de simbata spre duminica, 7 decembrie, la ora 1.00. Cinci zboruri cu itinerariul Chisinau-Frankfurt-Gdansk (auto – Sopot) – Gdansk – Munich – Budapesta – Chisinau.
Analizind parcursul, nefinalizat inca, al Turciei spre UE, care pare sa se complice din cauza crizei mondiale, nu ma abandoneaza gindul obsesiv: “Si ce sa mai spunem noi, cei din R.Moldova?..”
Vitalia Pavlicenco
Stimata doamna..ceea ce ati discutat este de domeniul SF! Macar daca tot cheltuiti banii pe vizite oficiale .sa-i cheltuiti pe lucruri mult mai importante..cu folos.Turcia ..este o tara uriasa…musulmana..si din propia experienta…cam foarte multe tari sint impotriva aderarii Turciei in UE.unde mai sint inca probleme cu Grecia.si cu kurzii.In ceea ce priveste RM…pauza! UE.deocamdata e obosita de noile tari membre .cam toti occidentalii sint saturati atitea noi tari. nu poate continua la nesfirsit ..se intra in colaps.pai ce credeti . pai daca tot vrb de aderari..pai in halul asta o sa devina membre UE si tarile africane! hai sa fim seriosi..RM nici macar in carti nu este.
Pentru Webber
Toate aceste aspecte au si fost rasdiscutate la for. Destul de profund. Nu a fost o pozitie prea unica, poate europenii au avut niste explicatii legate de necesitatea ca Turcia sa avanseze prin negocierile la compartimetele acqui-ului comunitar. Insa majoritatea celor prezenti s-au pronuntat pentru ca Turcia sa fie membra a UE.
Eu nu cheltui banii statului pe vizite oficiale. Cine ma invita, acela plateste. Nici bani proprii nu am pentru asta. Dar a cunoaste ce discuta lumea nu cred ca e rau, mai ales ca Turcia este aproape de noi.
Dar daca va intereseaza mai mult, intrati pe http://www.forum-ekonomiczne.pl si vedeti lista participantilor, apoi sa cititi si raportul despre ce si cum s-a discutat.
Multumesc stimata doamna Vitalia ptr raspuns.imi pare rau ca poate am pus problema cheltuielilor.imi cer scuze.In ce priveste Turcia..aceleasi probleme ca la voi,,drepturile omului!….Croatia e indreptatita sa faca parte din UE.si Balcanii de Vest.In rest toate cele bune.si succes in continuare! Pina la urma…europenii decid.cetatenii de rind..nu numai politicienii…nu uitati de Irlanda..care a facut probleme…si este deajuns o singura tara…
Dna Pavlicenco, cit de optimisti nu am fi dar ar trebui sa recunoastem ca Turcia e o tara straina valorilor europene. Ma tem ca viitorul euroapean al R.M. este alaturi de Turcia. :((
D-na Pavlicenco va doresc in continuare o activitate rodnica dupa cum ati demonstrat-o pina acum.
Eu sunt de acord sa cheltuiti si banii statului, deoarece D-stra unde mergeti (simpozioane, discutii, intilniri, mese rotunde, s.a.) nu stati ca tabloul (cum o fac unii, deoarece nu cunosc limba, nu au pregatirea necesara, s.a) ci sunteti activa. Cred ca sunteti unicul parlamentar care are indrazneala sa povesteasca unde a mers si ce a discutat/facut.
Turcia? Daca ea intra in UE, atunci votez contra aderarii Moldovei!
Si asa ne-au iminzit cu prezenta lor, isi spala banii lor criminali la noi in tara inclusiv
Relatii diplomatice ordinare mai treaca-mearga, dar ca partener strategic sa se tina mai departe. Peste jumatate din istoria noastra este sub influenta lor negativa. Prin aceasta ne deosebim de statele baltice, care in aceeasi unitate de timp au fost sub influenta germana.
Ma veti contrazice, dar cunoasteti vre-un proverb, in care turcul apare ca personaj pozitiv?
Pentru Adrian
Cind iei aparte, parca fiecare are dreptate, insa solutia trebuie sa fie una. Turcia are o contributie mare la toate eforturile militare, de pacificare, umanitare pe arena internationala, are multe realizari economice. Sint si argumente care pun in garda, dar discutiile nu strica. Noi vrem sa fie aplicate standarde europene, ele creeaza confortul general si generalizat, spre care tindem cu totii.
Pentru Ioana
Mersi, aveti dreptate. Unde merg – nu tac, mai ales ca noi nu prea sintem cunoscuti. Iar daca ne limitam la ce se stie despre noi prin imaginea „zidita” de comunisti, nu mai ajungem nicaieri…
Stimata Dna Pavlicenco! pt un redactor e o gafa nepermisa sa scrieti ca turcia va fi mereu langa RM-cum a scris Muresan-n-ajunge iataganu barbarei semilune al carui plagi fatale si azi le mai simtim….TITLUL SUNA EXACT CUM AR SUNA RECLAMA GAZULUI NEMTESC DIN MAREA NORDICA TRANSMIS PRIN CONDUCTA PIN LA ISRAEL-GAZUL NEMTESC MEREU LANGA VOI…ne smeshno
Pentru antiprostin
Lucrurile se mai schimba si nu trebuie sa ramii cantonat in trecut. Trebuie sa privim in viitor.
Hi, la toata lumea ! Stiu ca tare v-a mai fost dor-dorulet de mine. Am prins o bursulica de doua luni in UK. MINUNAT ! Hi-hi. Numai bani de-ar fi dat mai mult, da-s cam zgirciti. Internetul costa 1 l.s. jumate de ora si n-am avut cum sa-mi satisfac dorinta de a discuta pe bloguri cu onorabilii deputati moldoveni. Iar acuma intors ce chef am sa-mi bat joc de blegii acestea de politicieni care nu pricep nici o iota in politica mondiala !!! He-he!
Deci, stimata doamna Pavlicenco, ati fost la Sopot. Ca sa vorbiti acolo despre Turcia. Caci despre Moldova tot nu mai aveti ce vorbi. Asa e. Sint de acord cu Dvs. Turcia va intra in UE odata cu noi, si noi odata cu ei. Si cind va intra Turcia si RM in UE, PNL va intra in Parlament.
Noroc Hasan,
alah akbar.
Esti destep, da?
Nu cumva pe bani de „priecte Europene” ai vizitat Albionul?
Esti, tipa, the best on the West.
Am inteles dece sintem in „fundul” Europei… ca nu esti tu la Guvernare.
Ai ce propune – spune!
Sint gata sa-ti ascult sugestiile. Orice idee conteaza in atingerea scopului „binelui comun”.
Curaj, Hasan!
DE CE OPOZITIA DOARME?
http://unimedia.md/index.php?mod=puser&hmod=newsbyid&id=8606
Salut, Hasan.
Vad ca ești șugubăt.
Nu-ți pierde curajul. numai inainte.
Daca PNL fac coalitie cu cei de la Gender sa veyi cum nimeresc in parlament.
Astfel Moldova si Turcia in UE.
Guy,
nu te pricepi ca acest Hasan a vrut sa se laude ca e tare bagat in seama de nu stim cine?Auzi tu,a fost ca sef!!!
Ce nu-ti place PNL mai Hasane?
petru
Esti si tu mare sugubat 🙂
Gender te va primi in sinul lor, au nevoie de aia ca tine, sa se plinga cat lii de greu, poate se ingaduie sa le mai dea bani pentru „proiecte” sa le dea pe vint si apoi iar sa plinga.
petru e despre tine
http://fr.youtube.com/watch?v=y0qrqsbrA58
voi discutati articolul sau faceti reglari de conturi?
priviti la ce nivel se discuta pe forumul PNL Romania si la ce nivel de dezvoltare aici
In special la tine se refera Guy de? iubitor de englezisme si si discutii pe teme libere
concentreaza-te, vin alegerile
Adrian,
Si tu esti mare sugubat 🙂 Ori mare naiv
Cit elelctorat sta pe bloguri?