Pe 3 si 4 decembrie, Comisia Electorala Centrala si Asociatia pentru Democratie Participativa, cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie (UNDEF), au organizat, la Palatul Republicii, conferinta nationala „Alegerile 2009 – un test democratic”, in cadrul careia partidele politice si-au expus materialele informative pe standuri amenajate special in acest scop.
In cadrul conferintei partidele au avut cite un mesaj de salut. Din partea PNL au vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele formatiunii, si Veaceslav Ombun, vicepresedinte al partidului, presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali. Vitalia Pavlicenco a spus ca „national-liberalii au ramas pe platforma neschimbata a avansarii, prin reforme liberale, spre NATO si UE, spre un Parteneriat strategic bilateral cu Romania „Pentru Europa”. PNL pledeaza pentru schimbari, pentru preluarea experientei statelor postsovietice si postsocialiste admise deja in spatiul euratlantic, pentru respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, incalcate grav de guvernantii comunisti, pentru edificarea cu adevarat a unui stat de drept in R.Moldova.
Veaceslav Ombun a adresat celor prezenti mesajul de solidarizare pentru regasirea tuturor romanilor intr-un spatiu comun, pentru a continua fapta istorica de reintregire a neamului romanesc printr-o noua Romanie mare, infaptuita, in trecut, de istoricul Partid National Liberal, ale carui traditii tinerii se vad datori sa le continue, prin accederea in spatiul NATO si UE.Concomitent cu desfasurarea conferintei, a avut loc si prezentarea aripelor de tineret a partidelor, din partea PNL a luat cuvint Nicolae Margarint, vicepresedinte a organizatiei de tineret, care a prezentat initiativele si actiunile facute de Organizatia Tinerilor National-Liberali si a spus ca “Tinerii national-liberali au o viziune democratica si proeuropeana, de la constituirea OTNL am venit cu un sir de initiative si actiuni, vom fi activi si in continuare, la guvernare trebuie sa vina o noua clasa politica constituita inclusiv si din tineri specialisti.”
Deasemenea la initiativa lui Filip Druta, simpatizant PNL, a fost propusa o petitie catre Guvernul, Parlamentul si catre Presedintele Republicii Moldova din parete la tinerii cetateni ai Republicii Moldova, care si-au exprimat pozitia civica, cerind revocarea proiectului Codului Invatamintului, pe motiv ca acesta incalca dreptul accesului liber la studii si nu corespunde exigentelor unei societati democratice.
In cadrul conferintei Vitalia Pavlicenco a spus despre climatul electoral ca este compromis inca incepind din anul 1999, de cind comunistii au rasturnat in Parlament Alianta pentru Democratie si Reforme, ca nu exista spatiu public pentru dezbateri si ca un Cod de conduita – dupa ultima campanie electorala, pentru Parlamentul Romaniei, ce a depasit toate limitele bunului simt – demonstreaza ca nu poate fi nici eficient, nici respectat. Unicul lucru pe care il pot face occidentalii, care observa procesul politic si electoral din R.Moldova, este de a aprecia caracterul liber si democratic al alegerilor nu doar evalund prestatia subiectilor electorali in lunile de campanie electorala propriu-zisa, ci incepind cu anul 2001 sau, cu cel putin, 2005, ani cind au invins comunistii care au transformat R.Moldova intr-un bantustan antidemocratic.
Conferinta si Tirgul au continuat pe 4 decembrie prin dezbateri intre organizatiile de femei si de tineri ale partidelor politice.
Pe 4 decembrie a avut loc si Lansarea editiei VIII a Scolii Tinarului Lider Politic, organizata de Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT. Din partea PNL au fost admisi, prin concurs, la aceasta editie, Andrei Flueras si Tatiana Griu. Amintim, regasiti acesti tineri si pe site-ul-proiect al unimedia.md www.2009.md.
SP al PNL
„..de cind comunistii au rasturnat in Parlament Alianta pentru Democratie si Reforme..”
Dna Pavlicenco, nu vreti sa ne spuneti mai multe despre acest ADR, cum a aparut si cum a disparut? Stiu ca am atins acest subiect si alta data si ati spus ca nu aveti timp sa va opriti la el, dar va intreb acum daca puteti sa ne spuneti mai multe. Am cautat cite ceva pe net, dar consider ca sunt doar frinturi. Mersi!
La manifestari de acest jen PNL se prezinta bine. Noi insa ne gasim in preajma alegerilor parlamentare. La Straseni, de exemplu, despre PNL nici nu se aude. Cunoastem deputatii Pavlicenco si Taranu dar de partid nu se aude. Ar fi bine sa faceti organizatii in raioane daca numai nu este tirziu. Ma tem ca in alegeri PNL nu prea are sanse
Pentru socolenco
In primul rind, am asteptat o reactie la exlicatia legata d elegea privind principiile de definire a statutului zonei (trans)nistrene.
In al doilea rind, ADR-ul a fost format pornind de la situatia ca PCRM avea 40 deputati, iar Diacov, Snegur, Matei si Rosca – celelalte 61. Problema era cu cine merge Diacov – cu Dreapta sau cu Stinga – atunci aceasta delimitare inca parea clara, acum e greu de spus dupa ce Rosca a mers cu Stinga, adica, extremele s-au intilnit.
Era si factorul Lucinschi, ce ar fi preferat ca Diacov sa se alieze in Parlament comunistilor, pt ca acestia l-au sprijinit la Presedintie, in turul doi, in 1996.
Lucinchi nu i-a iertat lui Diacov (presat de Occident, de SUA inclusiv) ca a mers pt o guvernare de centu-dreapta. A inceput sa-i strice fractiunea si partidul. I-a retras niste deputati, deveniti „neafiliati”, care, impreuna cu comunistii si PPCD, au dat jos ADR, dupa ce se schimbase Guvernul si chiar PPCD il propuseses, Sturza venind dupa primul Guvern zis al ADR, care fusese al lui Lucinschi in mare masura si era Ciubuc-2, pt ca Ciubuc-1 fusese inca inainte de 1998, adica fusese al PDAM si Interfront.
Cind Sturza deja avea succese, vorbise de iesirea din CSI, se pregatea sa majoreze salariile si pensiile, busele, dupa mai multe reformari ale sistemului justitie, social, economic (acum nu am timp sa descifrez) iata ca Rosca si deputati lucinschisti plus comunistii au pornit o campanie d emiini murdare cu referire la acest Guvern si l-au dat jos. A venit Braghis care nu a putut face mare treaba cu comunistii in ceafa, apoi au fost alegeri in care toti democratii s-au prabusit. A ramas doar Rosca si Braghis, care au oprit, totusi, impreuna cu noi, extraparlamentarii, Memorandumul Kozak, dar de atunci Moldova a peirdut si e in cadere. Aceasta situatie, prin efortul nefast al PPCD, s epoate repeta in viitor.
Pentru Sava
Aveti dreptate. La Straseni nu stam prea bine. Avem oameni dispersati, dar liderul de acolo e inactiv, desi e de treaba. Cautam o alta persoana, „mai cu vina”. Nu vreti sa ne propuneti un om al principiilor nationale si liberale? Nici nu am spus ca stam prea bine peste tot. Dar speram sa ne completam reciproc cu MAE. Un partid nu se face usor. Marea noastra parte au ramas la AMN, dar am trecut si prin greutatile cu hascuirea de catre PLDM a oamenilor nostri. Nu a fost frumos, dar nu am facut scandal. Doar constatam si va explic.