Ministerul Justitiei someaza partidele

Partidul National Liberal a primit de la Ministerul Justitiei urmatoarea scrisoare, pe care o reproducem si scanat:picture-008.jpg

La mitingurile de protest organizate de Partidul Liberal Democrat din Moldova la 09 noiembrie 2008 au fost antrenati minori, contrar interdictiei exprese referitoare la implicarea copiilor in activitatea politica, prevazuta de articolul 13 alin. (3) din Legea nr. 338-XIII din 15 decembrie 1994 privind drepturile copilului. Antrenarea acestora in activitaji politice este evidenta, avind in vedere ca acestia purtau simbolurile partidelor politice participante la manifestare – Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul National Liberal, Miscarea social-politica „Actiunea Europeana” si Partidul Liberal.

Mai mult, in pofida faptului ca era evident ca la manifestatie asistau minori, participantii au utilizat in discursuri expresii necenzurate, de genul „curva de lux” sau „curva politica”, ceea ce risca sa afecteze integritatea morala a minorilor, care constituie o categorie deosebit vulnerabila a populatiei, fiind vorba de personalitati in devenire ce au tendinta de a imita sau reproduce comportamente sau atitudini cu care intra in contact.

In acest context, relevam ca articolul 8 din Legea nr. 26-XVI din 22 februarie 2008 privind intrunirile interzice desfasurarea intrunirilor cu incalcarea moralitatii publice. Potrivit articolului 19 din aceeasi Lege, participantii la intrunire au obligatia sa respecte legislatia.

Din considerentele expuse, solicitam sa prezentati pozi|ia Partidului National Liberal vizavi de implicarea minorilor in activitati politice la mitingul din 09 noiembrie 2008.

In acelasi timp, avind in vedere incalcarile semnalate ale legislatiei, in temeiul Legii nr. 294-XVI din 21 decembrie 2007 privind partidele politice, Ministerul Justitiei va someaza sa asigurati respectarea riguroasa a legislatiei la exercitarea libertatii de exprimare, inclusiv sub aspectul integritatii morale a persoanelor, in special, a minorilor.

Boris GALAN sef al Directiei Partide si Organizatii Neguvernamentale

Plasam, in continuare, raspunsul semnat de presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, pentru Ministerul Justitiei.

Ministerului Justitiei,
dlui Boris GALAN,
Sef al Directiei Partide
si Organizatii Neguvernamentale

Domnule Boris GALAN,

Raspunzind scrisorii nr.05-9220 din 12.11.2008, semnata de domnia voastra, va comunicam:

Membrii Partidului National Liberal au participat la runda de Dezbateri publice din 9 noiembrie 2008 pe tema apararii presei libere, atacate de coalitia de guvernamint PPCD-PCRM – Dezbateri organizate, in fiece duminica, de Uniunea Jurnalistilor -, precum si la mitingul organizat de Miscarea Actiunea Europeana contra proastei guvernari. Adica, PNL nu a participat la mitingul organizat de PLDM – nu exista nici o declaratie publica a conducerii PNL in acest sens.

PNL nu a invitat la actiunea de protest nici un minor. Daca detineti alte informatii, va solicitam probe. Transmiterea arbitrara a esarfei cu sigla PNL intre tineri nu impune nici o raspundere din partea PNL.

PNL nu poarta nici o raspundere pentru persoanele, inclusiv minore, care ar fi putut manifesta interes pentru actiunea publica in sprijinul presei si pentru cea initiata de MAE. Actiunea nu s-a desfasurat intr-un spatiu inchis, ingradit, in care PNL putea avea controlul deplin asupra persoanelor prezente la manifestare. Actiunea publica s-a desfasurat in spatiu liber, unde reprezentantii PNL nu pot sa incalce drepturile omului si sa le solicite presupusilor minori sa-si explice prezenta.

Referitor la utilizarea, in discursurile de la 9 noiembrie, in Scuarul Operei nationale a unor expresii, gen „curva de lux” sau „curva politica, tin sa va precizez ca, din partea PNL, a vorbit o singura persoana – Vitalia Pavlicenco. Precum stiti, Pavlicenco nu a folosit expresiile calificate de Dvs. drept „necenzurate” si de natura „sa afecteze integritatea morala a minorilor”.

Totodata, legat de aceasta „ingrijorare” a Ministerului Justitiei, tin sa va aduc in atentie ce scrie Constantin Tanase, in „Timpul”, pe 11 noiembrie, la acest subiect, referindu-se la Radioteleviziunea R.Moldova, pe care domnia sa o numeste „trubadurka”: „Trubadurka, trisind ca de o obicei, dupa cum ii este meseria, nu a explicat contextul in care a fost folosit cuvintul respectiv. Iar contextul a fost urmatorul: subsemnatul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca, in ultimul timp, asistam la degradarea discursului jurnalistic in R.Moldova, drept exemplu aducând vocabularul licentios folosit de Iu.Rosca la adresa jurnalistilor din presa independenta, pe care i-a numit „curve de lux”. Astfel, trubadurka nu a precizat ca eu am citat expresia respectiva dintr-un articol de-al lui Rosca si am condamnat un asemenea limbaj. Aceasta, pe de o parte. CAMPIONII EXPRESIILOR LICENTIOASE. Pe de alta parte, ma intreb, cu mirare, de unde – brusc – atâta pudoare, de când trubadurka a inceput sa fie chinuita de feciorelnice simtiri, de ce dumneaei are un nasuc ce reactioneaza atât de selectiv – ca sa nu zic partinic – la izurile emanate de vocabularul politic de la Chisinau? De ani lungi si grei, campionul lexicului politic licentios sunt Voronin si Rosca. Sa ne amintim de „inocentele” expresii ale lui Voronin gen prostituate politice, pedofili politici din „alocutiunile” lui, transmise in orele de maxima audienta la posturile tv cu acoperire nationala”. (Anexez acestui raspuns copia articolului semnat de Constantin Tanase in „Timpul”- N.n.).

Totodata, PNL este interesat sa afle pozitia Ministerului Justitiei fata de atragerea de catre Partidul Comunistilor a minorilor in activitatile partidului, in special la cele in cadrul carora chiar presedintele PCRM, Vladimir Voronin si colegii sai de partid leaga minorilor la Chisinau si prin taberele zise de pionieri cravate rosii. PNL va solicita copii ale unor asemenea somatii adresate PCRM, daca exista, pentru a ne convinge de atitudinea obiectiva, si nu selectiva, a Ministerului Justitiei fata de formatiunile politice. Va amintim, cu aceasta ocazie, ca Partidul Comunistilor a fost inregistrat de Ministerul Justitiei in mod ilegal, pentru ca decizia de repunere in legalitate a partidelor de sorginte comunista, adoptata in 1993 de catre Prezidiul Parlamentului R.Moldova, nu a fost publicata in Actele Oficiale, prin urmare, nu a intrat in vigoare. De aceea, inregistrarea PCRM de catre Ministerul Justitiei este neconforma legii (V-am adresat anterior, in calitate de deputat intreg pachetul de documente legat de aceasta).

In acest fel, „somatiile” adresate Partidului National Liberal prin scrisoarea mentionata sunt ilegale, prejudiciaza dreptul partidelor la intruniri publice, incalca dreptul la exprimarea libera si la pluralism politic si de opinii si lasa impresia ca fac parte din arsenalul de instrumente represive operate de Putere la adresa oponentilor politici ai PCRM. PNL va solicita Procuraturii Generale sa examineze legalitatea acestei scrisori.

In asteptarea informatiilor solicitate, primiti, domnule Boris GALAN,
expresia respectului meu.

Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. Dlui Boris GALAN,
    Sef al Directiei Partide
    si Organizatii Neguvernamentale

    Expresii necenzurate sunt acele ce nu sint in dictionare, nu-i asa?

    Pe cind in DEX RO este si:

    cúrvă (cúrve), s.f. – 1. Prostituată, tîrfă. – 2. Pasăre acvatică (Larus leucocephalus). – Mr. curvă. Sl. kurŭva (Miklosich, Slaw. Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 324; Cihac, II, 88; Berneker 651); cf. ngr. ϰούρβα, bg., sb., rus., alb., mag. kurva. – Der. curvar, adj. (libertin, afemeiat, desfrînat); curvoi (var. curvaş, curvăroş, curvăreţ, curvarnic), adj. (libertin), formă înv.; curviştină (var. curvulice, curvuleasă), s.f. (prostituată); curvesc, adj. (de curvă); curveşte, adv. (ca prostituatele); curvişag (var. curvuşag), s.n.; curvime, s.f. (curvie); curvări, vb. (a duce o viaţă destrăbălată); curvăresc, adj. (de curvă); curvărit (var. curvărie), s.f. (curvie); curvărăsie, s.f. (curvie), rezultat din încrucişarea cu carvarasa; curvărăsi, vb. (a duce o viaţă destrăbălată); curvi, vb. (a duce o viaţă destrăbălată; în vechiul drept canonic, a fornica); curvie, s.f. (viaţă destrăbălată; prostituţie; împreunare trupească; în general, păcat trupesc, adulter, incest).

    si
    LUX1 ~uri n. 1) Mod de viaţă excesiv de costisitor, caracterizat prin abundenţă de bunuri materiale

    Poate interziceti si publicitatea contraceptivelor sub motiv ca ea

    „risca sa afecteze integritatea morala a minorilor”?

  2. Bun raspuns!

  3. Pentru Guy
    Bravo, Bravo, Bravo!!!!!
    Am mai invatat ceva…..

  4. Stiri de top!

    Ministerul Justitiei Repuplicii Moldova in persoana dlui Boris GALAN,
    Sef al Directiei Partide si Organizatii Neguvernamentale

    Cere Vaticanului si Patriarhului Moscovei abrogarea al VII-ei Porunci Dumnezeesti

    „Să nu preacurveşti”

    Pe motiv ca ea contine cuvinte necenzurate care “risca sa afecteze integritatea morala a minorilor”!

    http://fr.youtube.com/watch?v=y0qrqsbrA58

  5. Stiam eu dle Galan ca va veni o zi cind lumea va vedea ca nu va meritati postul, nu doar eu. Lasati-o mai moale cu invocarea legilor, ca nu pricepeti o boaba. M-am convins de asta de mai multe ori. Se vede de la o posta ca beti apa din caldarea comunista. Sunt convins ca nici nu v-ati deranja daca nu ar trebui sa indepliniti indicatii precise dupa „un telefon important”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *