Ziua de 12 noiembrie a fost una de succes pentru Tinerii National-Liberali

img_0260.jpgMiercuri, in cadrul Tirgului aripilor tinere ale partidelor politice din R.Moldova, care a avut loc in incinta ASEM, in organizarea Institutului National-Democrat (NDI) din SUA, Tinerii National-Liberali s-au clasat pe locul intii.

OTNL a fost reprezentata de un grup de tineri pregatiti, in frunte cu Veaceslav Ombun, Nicolae Margarint, Iurie Gavrilasenco, Victoria Frantujan, Liubov Rosian, Adriana Palamarciuc, Victor Domnisor, Andrei Lungu, Mircea Marcel, Stelian Girbu, care au promovat mesajul partidului, au facut cunoscute celor interesati actiunile desfasurate de PNL, in special de Organizatia Tinerilor National-Liberali, atragind membri si simpatizanti. Au participat mai multe aripi de tineret, insa OTNL, care s-a clasat in cadrul Tirgului trecut, desfasurat la UTM, pe locul doi, fiiind devansata de PLDM, acum a facut schimb de clasament cu tinerii acestei formatiuni. Pe site-ul PNL sunt oglindite, in cadrul Nomenclatorului de actiuni expus amanuntit, toate actiunile desfasurate cu implicarea majora a OTNL.

cimg80144.jpgLa ora 15.00, mai multi tineri national-liberali au fost alaturi de membrii Partidului Miscarea Actiunea Europeana, pichetind Ambasada Rusiei pentru a cere plecarea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova. Din partea PNL si-a expus opinia in cadrul pichetarii Vitalia Pavlicenco, presedintele formatiunii, si Vadim Cheptanaru, vicepresedinte al OTNL. Reprezentantii PNL au spus ca R.Moldova stagneaza din dezvoltarea sa fireasca pentru ca are trupe rusesti de ocupatie pe teritoriu, pentru ca exista o cirdasie evidenta intre autoritatile comuniste de la Chisinau, autoritatile separatiste de la Tiraspol si autoritatile sovine de la Kremlin, dincolo de aparentele inselatoare. Comunistii opteaza doar declarativ pentru retragerea militara rusa, pentru ca, in realitate, prin stationarea trupelor de ocupatie aici, ei vor sa mentina R.Moldova in sfera de influenta rusa. PNL opteaza univoc si ferm pentru ca R.Moldova sa fie in sfera de influenta a NATO si UE, pentru a deveni membru plin al acestor structuri euratlantice.

cimg8062.jpgTot miercuri, la Centrul de divertisment Military Club, s-a constituit Organizatia Municipala a Tinerilor National-Liberali, in frunte cu Vadim Cheptanaru, in urma unui vot secret si al unei competiti oneste intre trei candidati – Vadim Cheptanaru, Andrei Lungu si Tatiana Griu. La conferinta au participat peste o suta de tineri din Chisinau, inclusiv un grup de tineri cetateni rusolingvi, care au aderat la PNL si au obtinut sprijinul Conferintei OMTNL pentru o declaratie speciala. Tinerii membri rusolingvi ai PNL au decis sa colecteze semnaturi pe aceasta declaratie ale cetatenilor din toate raioanele republicii.

Urmeaza textele Declaratiilor.

„Vom convinge societatea sa voteze viitorul, libertatea, Europa!”

D E C L A R A T I A

Conferintei Organizatiei Municipale a Tinerilor National-Liberali

Noi, tinerii national-liberali, ne declaram constienti de raspunderea majora in fata careia se afla astazi societatea moldoveneasca. Republica Moldova a ajuns, in cei 18 ani dupa proclamarea Independentei, un stat sarac, furnizor de trafic de toate tipurile, fapt ce duce la izolarea noastra tot mai periculoasa in plan international. Noi nu avem justitie, nu avem stat de drept, nu avem presa libera, nu avem pluralism de opinie, nu avem pluralism politic, nu avem spatiu public de dezbateri, nu avem libertate de circulatie, nu avem dreptul efectiv la intruniri publice. Avem, in schimb, multa coruptie, persecutari ale oponentilor politici si ale oamenilor liberi, tortura, ingradirea dreptului tinerilor la studii, somaj, saracie, copii fara parinti, parinti cu salarii mici si bunici sortiti la pieire, multa dezbinare interetnica stimulata de comunisti, avem frig si multa-multa nedreptate.

Noi nu vrem o asemenea viata. Noi vrem sa avem viitor. Noi, tinerii national-liberali, participam la actiuni de protest impotriva unui regim antinational, antieuropean, pentru ca noi vrem sa avem o viata normala, civilizata, europeana. Noi vrem sa invatam, sa ne afirmam, sa servim societatea, sa muncim pentru ca bunicii sa aiba pensii decente, sa circulam liber, pentru a avea experienta altor natiuni, pentru a dobindi cunostinte temeinice, ca sa dezvoltam Republica Moldova. Noi vrem sa fim liberi!

Noi, tinerii national-liberali din Chisinau, ii chemam pe toti semenii nostri sa se implice in actiuni pentru obtinerea libertatii. Doar impreuna si doar fiind activi, spunindu-ne in mod curajos opinia, vom convinge societatea sa voteze viitorul si libertatea, sa voteze Europa!

Chisinau,
12 noiembrie 2008

НАМ НЕЧЕГО ДЕЛИТЬ!

Заявление группы русскоязычных членов НЛП,

поддержанное румыноязычными членами партии

hj.jpgНаселение планеты ещё помнит тот кошмар XX в. когда к власти пришли фашисты в Германии и коммунисты в России. Эти две партии-людоеды «подарили» человечеству газовые камеры, концентрационные лагеря, геноцид. Фашизм и коммунизм – синонимы тоталитаризма и бесправия. Народы Европы бдительно следят, чтобы не допустить у себя возрождение этих монстров. Даже в России, родине большевизма, компартия навсегда потеряла власть. И лишь Молдова – единственный островок в Европе, где по-прежнему бесчинствуют коммунисты.
«Каждый народ достоин своих правителей» – утверждал гениальный немец Фридрих Энгельс.
Он прав. Это мы восемь лет назад позволили им развалить экономику разграбить нашу страну, запугать нас, превратить в послушное стадо, неспособное сопротивляться.
Послушные суды, пресса, телевидение.
Процветает коррупция, безработица, нищета.
Треть населения Молдовы растеклась по миру в поисках работы. Наша интеллигенция моет туалеты в Италии, Греции, Израиле, чтобы как-то прокормить себя и своих детей.
Зато в самой республике появился новый гибрид: коммунист-капиталист. (Карл Маркс умер бы во второй раз, узнав о таком know-how (new-how?).)
Наши ведущие коммунисты-капиталисты возглавляют список богатейших людей страны. Они прихватизировали всё, что могли и продолжают отнимать у людей собственность, пользуясь неограниченной властью.
Дорогие друзья, нам нечего делить. Коммунисты отобрали у нас всё.
Свободу слова, право на справедливый суд, право на неприкосновенность личности и другие фундаментальный права и свободы человека.
Надвигаются выборы 2009 года. Сейчас не время выяснять, кто какой национальности.

В наших паспортах нет национальности.

Мы все Граждане Молдовы!

Любые межнациональные конфликты на руку нашим правителям. По принципу: Разделяй и властвуй!

Не поддадимся на провокации!

В нашей стране нам решать!

Ты в ответе за свой выбор.
Стыдно выбирать коммунистов.

Кишинев,

12 ноября 2008

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
  1. hmm… ma surprins sa aflu ca PNL are si membri de natzionalitate rusa ( rusa ca limba nativa)… interesant care e numarul lor?

    are oare si PL membri pentru care limba rusa este materna?

  2. Unvadim,
    dar ce faci cu rusii,ucrainenii,gagauzii,s.a..ii expulzezi din tara,ii duci in Siberia la munci silnice sau ii indemni sa invete romana si sa o vorbeasca,sa construiasca toti impreuna?
    Ia exemplul nepotilor mei gagauzi, care vorbesc si scriu mai bine ca tine romana.
    P.S.ei se numesc alolingvi.

  3. Nina,
    eu nam nimic impotriva altor nationalitati cu care convetuim in Moldova. din care parte a mesajului meu ai desprins impresia ca as avea ceva cu ei???

    Mirarea mea in privinta membrilor alolongvi in partitele de orientare pro-euripeana pro-romaneasca vine mai degraba din fobia si ura demonstrata de o majoritate din ei pe forumurile de discutii impotriva a tot ce incepe cu „Rom…”

  4. Pentru unvadim

    Incerc sa raspund. Noi am avut in campania electorala din 2007 candidati rusolingvi – in Stefan-Voda, Singerei, acum candideaza din partea PNL Gheorghe Constantinov, gagauz de nationalitate, presedintele raionului Comrat, pentru Adunarea Populara a Gagauziei. Cum explicam faptul? Eu apar foarte multi cetateni, in calitate de deputat, in special se pling rusolingvii, si ei apreciaza pozitia mea, cred inmine si … iata. Cei care vin acum se angajeaza sa aduca un numar tot mai mare si vor o cooperare reala, am si schitat un plan.

  5. Unvadim,
    imi cer scuze, daca te-am jignit cu ceva,dar am sesizat intr-adevar o nota de ironie in interjectia.”..hmm…m-a surprins sa aflu ca PNL are si membri de natzionalitate rusa….”.
    Cred ca nu tre sa ne surprinda acest fapt,caci stiu si eu, si o stii si tu ,si o stim si noi toti ca sunt multe nationalitati pe acest teritoriu si tre sa primim aceste lucruri ca ceva normal, natural,real.

  6. „Любые межнациональные конфликты на руку нашим правителям. По принципу: Разделяй и властвуй! Не поддадимся на провокации! В нашей стране нам решать!”

    As vrea sa cred ca acei cetateni moldoveni vorbitori de limba rusa au aderat la PNL sincer si nu cu scopul de a divide electoratul existent.

    Dna Pavlicenco, stiu ca am avut inainte discutii mai aprinse ca PNL daca simte ca nu este destul de puternic ar fi mai bine sa nu participe in alegerile din 2009, INSA in conditiile cind PNL ia primul loc la astfel de tirg al tinerilor, atunci vreau sa vad ca PNL nu mai pune la indoiala ca trece pragul electoral. Eu cred ca cu cit mai multe partide vor trece pragul cu atit mai democratic parlament vom avea.

  7. Pentru socolenco

    Daca i-ati cunoaste pe acesti tineri rusolingvi, v-ati convinge de sinceritatea lor. Stiu, e greu de admis si de crezut asa ceva. Insa – odata si odata – acest lucru se va produce, altfel, nu mai iesim din impactul negativ al votului constant etnic. Asistentii mei vor plasa scrisoarea scanata, semnata de citiva romani si citiva rusolingvi.

    PNL se consolideaza. Sint total de acord cu ideea, pe care ati emis-o si anterior: „cu cit mai multe partide vor trece pragul cu atit mai democratic Parlament vom avea.” Noi am avut ieri o extraordinara conferinta municipala a tinerilor din Chisinau, acum va fi mai usor cu MAE si vom decide. Cel putin, nu cred ca are cineva din alegatorii nostri cu respect pentru valorile nationale indoieli in privinta pozitiei noastre in chestiunile fundamentale, nu? Sigur, ar fi fireasca o coalizare PL-PNL-MAE, dar daca nu e, nu e… Asta e.

  8. comunistii ne-au lipsit de toate? aveti sa spuneti ca pina in 2001 traiam in rai? sau nu era racket, nu se stingea lumina la sate? din cite stiu eu, abea in 2001 aceasta bataie de joc s-a terminat, guvernele agrariene si ADR nu au fost in stare sau nu au dorit sa o intrerupa.
    in declaratie se spune ca comunistii ne-au lipsit de dreptul la cuvint? dar amintiti-va cum FPM in 1991 si congresul intelectualitatii in 1993 interzicea referendumurile pe diferite subiecte, argumentind prin formula jalnica „poporul inca nu este gata”, nici nu s-a ajuns la colectare de semnaturi, s-a blocat orice incercare. Sau ii tineau pe concetateni de dobitoci, incapabili sa inteleaga ce vor de la sine si de la stat?
    nu am de gind sa va ofensez, dar nu vad diferenta intre voi si comunisti, hirb si oala sparta, nici ca opozitie nu prezentati o forta

  9. Adrian,

    dar de unde in 1991, 1993 si 2001 ai vazut in Parlament necomunisti? Ori Snegur, Sangeli, Motpan etc… nu tot nomenclatura de partid comunist sovietic erau? Ori nu comsomolistii Bragis, Sturza, Sonic au devenit milionari?
    Acesti baieti alolingvi si PNL vreau sa le deschida putin ochii alegatorilor ca cind ei se cearta in ce limba sa vorbeasca, guvernatorii ii lipsesc de dreptul de a vorbi in ambele si in timpul acesta ii buznaresc. La inceput au fost bonurile de privatizare, apoi reforma baneasca din 1993, acum e racket la nivel de stat.
    Caci totul e permis.
    Referitor la lumina in sate imi aduc aminte de o poezie de pe timpul sovietic: „Прошла зима, настало лето – спасибо Партии за это!” Poti sa le fii multumit comunistilor – ai dreptul la libera laudare.
    Daca aceasta a fost si exista dece sa nu stopam acest bespredel?!
    Daca esti printre cei nemultumiti – adera!
    Cu tine vom fi mai tari!

  10. Pentru unVadim si Nina
    Cred, ca ambii aveti dreptate. Si eu am inteles ambiguu „hmm”-ul lui unVadim pentru ca nu citisem textul de baza postat. Dupa ce am citit comentariile am inteles ceva si am decis sa citesc si textul. Citind textul automat mi-a iesit si mie „hmm…”.Am si zimbit la reactia mea asemanatoare cu a lui unVadim .
    Nina, tu ai dreptate, dar incearca si tu sa fii mai toleranta la greselile gramatice. Stii, noi toti facem greseli cu scrisul. Si eu fac multe greseli si pot fi criticat si batut ca o varza. Dar, eu nu am invatat la scoala sau altundeva limba romana , am invatat ca si multi altii cum am putut. Alt motiv este, ca scriu foarte repede si nu am posibilitate in timp sa verific textul postat si sa il redactez. Incerc sa nu scap idea. Altfel, oricum nu am timp sa stau prea mult sa urmaresc toate blogurile si ar trebui sa nu mai particip la discutii. Dar nu sunt indiferent de ce se mai intimpla in societate.
    Acum despre rusi si alolingvi : Este o premiera sa stim, ca si alolingvi adera la unele partide liberale /in cazul de fata PNL/ .
    Doresc s-o intreb pe Dna Pavlicenco, care va fi limba de cominicare in cadrul activitatilor PNL , la care vor participa si alolingvi? Ce masuri vor intreprinde in cadrul partidului, ca alolingvii sa inteleaga si sa participe la dezbateri si sa nu plece si mai suparati din acest motiv?
    Doresc sa mai constat, ca in cercul meu de comunicare majoritatea suntem alolingvi. Si practic toti ridica o singura intrebare politica deja 5-6 ani la rind : ” Cac schinuti comuneacov? ” Ei nu apartin nici la un partid politic, nu isi vad locul pentru ca partidele rusolingve sunt socialisto-comuniste si ei nu isi vad locul, dar nu prea bine cunosc romana si nu pot comunica destul de bine si se simt rusinati, ca nu au invatat inca destul de bine limba romana. Le-a dat natura un complex, de a se teme sa greseasca si sa nu fie luati in deridere. Dna Pavlicenco, daca veti crea conditii de comunicare in limba romina in cadrul partidului si alolingvii vor avea posibilitatea sa comunice asa cum pot ei fara sa fie luati in deridere, cred ca multi oameni, care sau saturat de „comunismul” moldovenesc, cred ca printre ei sunt indecisii si votantii ne hotariti. Sigur ….atentie….

  11. Pentru Adrian

    Pacat ca ginditi asa. Poate timpul va va face sa vedeti altfel lucrurile. Dar daca e atit de bine cu acesti comunisti, care au avut, aproape nestingherit, 10 ani la dispozitie, de ce sintem cea mai saraca tara din lume? Va spun, pentru ca in acesti ani si-au facut doar interesele, arincind doar din cind in cind cite un ciolanel fara carne oamenilor manipulati. De ce batrinii rusolingvi ies in strada si protesteaza plingind in fata Guvernului? Viata asta ei o merita dupa 10 ani de guvernare spre comunismul (capitalismul salbatic) luminos?

  12. Pentru Vertical

    Acesti rusolingvi inteleg romana – unii mai bine, altii – mai putin. Dar au declarat ca nu-i deranjeaza ca se vorbeste in limba romana, nici pe noi nu ne deranjeaza ca ei isi spun, deocamdata, ideile in limba romana.

  13. „Sigur, ar fi fireasca o coalizare PL-PNL-MAE, dar daca nu e, nu e… Asta e.”

    Dna Pavlicenco, eu de ex. nu stiu cum ar putea merge tinerii ruso-lingvi la PL unde se simte mai mult spirit romanesc. Este ceva normal ca sa existe un partid curat care are un scop anume, maret, irealizabil cum ii mai spun unii, dar este salutar faptul ca ei il urmaresc continuu, de ani de zile folosind conjunctura atit de pe scena politica cit si cea social-economica pentru a-si atinge acel deziderat. Si apoi nu trebuie sa crederem ca daca va coalizati veti fi mai putenici. Acolo unde nu-i unitate cel mai des apar neintelegeri: si dvs deja cunoasteti si aveti parte de aceasta experienta inca din 2005 cind s-a constituit blocul Moldova Democrata.

    Daca vreti sa consolidati un partid liberal de ex. PL-ul atunci mergeti si fuzionati in PL impreuna cu MAE, insa stiu ca o sa va para dur ca spun asa, dar alta iesire nu avem.

    Un parinte explica despre masoni, francmasoni si ecumenism. Iata link-ul mai jos ascultati si dvs de la min 3 sa va convingeti de ce trebuie sa pledam pentru UNITATE si nu pentru Hora Unirii (min 15). Tot asa trebuie sa pledam pentru o Romanie UNICA si nu pentru uniuni interstatale.

    http://www.trilulilu.ro/eusiatat/1043a681eca1e0

    Iar cetatenii ruso-lingvi trebuie sa inteleaga ca unica sansa ca sa se integreze pe deplin in acest spatiu romanesc este ca sa se lase naturalizati, asa cum de voie de nevoie se naturalizeaza orice emigrant fie merge in Anglia, Canada ori Statele Unite. Asta ar insemna ca pe linga declaratii scrise in rusa ar trebui sa se straduie sa scrie cit mai mult in limba romana.

    Si iata nu imi este clar de ce au ales acest titlu: „НАМ НЕЧЕГО ДЕЛИТЬ!” Adica cum, cum nu avem nimic de impartit? Pai, spatiul romanesc nu a fost impartit? Ca doar asta avem acum, un spatiu romanesc firesc in Romania si un alt spatiu romanesc impartit, rupt, predominat de influineta rusa. Deci, din titlu dvs puteti sa va dati seama ca ei poate inconstient inca pledaza pentru pastrarea acestei rupturi a spatiului romanesc. Cred ca daca intr-adevar simt sincer pentru tara asta in care s-au nascut si sunt constienti ca acest petic de pamint unde romanii-basarabeni sunt majoritari a fost rupt de la spatiul romanesc firesc, atunci trebuie sa pledea si ei la fel ca mine si ca dvs doar pentru UNITATE a spatiului romanesc. Altfel nu pot sa cred ca ar fi bine intentionati.

  14. „…nici pe noi nu ne deranjeaza ca ei isi spun, deocamdata, ideile in limba romana.”

    Probabil ati vrut sa spuneti: „…nici pe noi nu ne deranjeaza ca ei isi spun, deocamdata, ideile in limba RUSA.”

    Daca pledam pentru unitate atunci acel deocamndata trebuie sa se termine o data si sa ne deranjeze.

  15. Pentru Socolenco,

    „Daca pledam pentru unitate atunci acel deocamndata trebuie sa se termine o data si sa ne deranjeze.”

    Dar ce faci cu cei mii de moldoveni in etate de la sate care cunosc romana, insa care din pacate nu pot din cauza virstei inaintate sa invete si grafia latina.

    E o problema care exista, si nu ne putem face morti in papusoi.

    Socolenco, fii linistit nu e unica.

    Ce sa faca ei cind primesc vre-o hirtie de la organelede stat in „limba moldoveneasca cu grafie latina”? Sau cind aceste organe de stat ii mai impun sa semneze vre-o asemeea hirtie?
    Oare n-au meritat ei macar inaintea mortii sa fie protejati de catre Stat, macar petru aceia ca cu sapa in mina faceau in tinerete zeci de kilometri pina la lanul cu tutun?
    Daca li s-a furat munca lor de-o viata, cind rublele au devenit hirtie igienica, care scop maret, Socolenco? Aberezi.

    Socolenco, am impresia ca, fara suparare numai, vreai sa acsunzi capul ca un strut intr-un „scop anume, maret, irealizabil”, si sa-i impui si pe cei din jur sa faca acest lucru. Ca sa nu vada si ca sa nu lupte cu mizeria din jur.

    Nu neg Unirea, dar cine va avea nevoie de noi in asa hal?
    Vor fugi ca de la cei cu lepra.

    Ori, n-as vrea sa cred insa, dar ma impui, esti un adept al lui Iurii Ivanovici?

    Si doar iti lipseste copacul si „matiucalnicul”

  16. Alfabetul latin il inveti intr-o luna daca vrei. Restul nu merita comentarii.

  17. „Alfabetul latin il inveti intr-o luna daca vrei.”

    Da, Socolenco daca nu ai gospodarie pe linga casa, si nu trebuie din zori pina in zori sa-ti cistigi bucatica de paine, pina la adinci batrinete, pina nu cazi in mormint, ca un blestemat.

    Ah da, Socolenco, poate „Rusia mama” ne va stringe iarsi la piept ca sa ne scape de „burgejii romani” ca in 40? Sau sa-si salveze compatriotii ca in Osetia de Sud?

    Socolenco, esti un tinar bine instruit in domeniul „spalarii creerilor”, dar imi pare ca ai gresit de data asta auditoriul.

    Dac ai obiectii sau propuneri la concret, esti binevenit.

    O discutie contradictorie pe subiect este tot timpul fructuoasa.

  18. „…daca nu ai gospodarie pe linga casa, si nu trebuie din zori pina in zori sa-ti cistigi bucatica de paine…”

    Nimeni nu spune ca sa nu muncim pentru o bucata de paine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne justificam ca nu stim alfabetul latin, ca nu suntem bine informati, ca nu stim partidele politice, liderii politici si ca nu avem o optiune pentru 2009.

    La fel, vorbitorii de limba rusa nu prea au de lucru pe linga casa pentru ca multi sunt mai mult la oras, deci au toate posibilitatile sa invete limba romana, daca vor o pot invata si intr-un an, numai sa vrea, doar ca ei nu prea vor si nu cred ca trebuie sa plecam urechea la orice justificare.

    Aici este vorba despre respect pentru populatia bastinasa MAJORITARA de etnie romaneasca. Nimic mai mult. Daca nu-l au, atunci nici nu invata limba romana. De asta trebuie sa-i impunem sa ne respecte daca nu vor de buna voie. Asta este regula, trebuie sa te impui. Si ne vom impune.

  19. Romana este limba de stat si basta. Dar mai exista si alte norme, ca dreptul la interpret si altele. Care nu sint respectate la noi si pentru care CEDO ne da regular in cap.

    Mesajul alolingvilor e despre acei de-al de tine care vrea sa evite ridicarea problemelor economice, prin momaiala temei nationale.

    Bre, Socolenco, dece nu ridici problema ca Termocomul sa fie intors Municipiului Chisinau?

    Dar la tine, Socolenco, daca nu-i lae e balae.

    Socolenco, vad ca cunosti bine „limba moldoveneasca cu grafie latina” si consider ca vom fi mai refeciti daca toti o sa-ti cunoasca limba ta „moldoveneasca cu grafie latina”, o sa fie pine din belsug si riuri de lapte etc…

    Socolenco, nu te arata mai prost decit esti in realitate.

  20. „Mesajul alolingvilor e despre acei de-al de tine care vrea sa evite ridicarea problemelor economice…”

    Gaura neagra a economiei Republicii Moldova la momentul actual se numeste transnistria, repet: gaura neagra a economiei! Mergi si te documenteaza cum a aparut acest teritoriu in 1991 si care e legatura cu cei care nu au vrut sa invete limba romana.

  21. Pentru Guy de

    Si daca dumneata ai fi trait sub regim comunist, apoi mergeai in Parlament – tot comunist erai?

    Si Snegur, si Sangeli, si Motpan, cu toata nomenclatura de partid comunista sovietica, merita ce spui. Si Bragis (cine e Sonic?) De Sturza as pune ca e primul care a avut curajul deja in ADR sa spuna ca e nevoie sa iesim din CSI.

    Acesti baieti alolingvi care doresc un dialog cu PNL vor, intr-adevar, sa le deschida ochii alegatorilor alogeni sa nu se mai certe de la limba, ci sa vada cu mult mai incolo – sa vada cum ne fura averile comunistii indaratul acestor certuri interetnice, stimulate chiar de ei.

  22. Pentru socolenco

    1. „Cum ar putea merge tinerii ruso-lingvi la PL unde se simte mai mult spirit romanesc.” Mai mult spirit romanesc decit la PNL? Va inselati. Si-apoi – vreti ca PL sa dezbine societatea pe criteriu etnic la fel ca si comunistii? In asta sint ei antipozi sau frati siamezi? R.Moldova a fost distrusa in acesti ani de votul etnic. Si daca unii rusolingvi incep sa gindeasca altfel, noi ne bucuram si trebuie sa-i intelegem si sa-i incurajam sa ne urmeze.

    2. Un partid „curat” nu inseamna mononational. Rusolingvii respectivi sint furati ei de comunisti, insa ei sint curati. sau credeti ca sint curati numai romanii? Nu este adevarat. Toti au fost manipulati – si romanii, si alogenii.

    3. daca oferta politica a PL ne va aranja, vom merge cu MAE la PL. Eu cred ca este si interesul alegatorilor. A fuziona nu inseamna „in cineva”, ci „cu cineva”. asta o putem face dupa alegeri. Asa trebuia facut si cu BMD, insa Serebrian si Diacov au plecat si, iata, s-au unit. Mare brinza au mai facut, ca acum se tem ca nu vor trece pragul.

    4. Am o intrebare – ce credeti daca PNL, MAE, PL si PLDM ar pleda pentru unire?

    5. Cetatenii rusolingvi exact asta inteleg – si vom pune pe blog ce au spus ei si la sedinta DPN a PNL. Ei inteleg treptat ca trebuie sa se integreze in societatea noastra si ca drepturile fiecaruia sint mai presus de false interese ale grupurilor etnice.

    6.“НАМ НЕЧЕГО ДЕЛИТЬ!” inseamna ca „uje vsio nase podelili communisti”. iar noi ne certam, desi nu avem ce imparti decit nedreptatea si saracia lasate de comunisti. Acesta e mesajul.

    Nu e vorba de spatiul romanesc si nu pledaza ei pentru pastrarea acestei rupturi. Dar daca pledeaza, e ca o prim afaza. Pentru ca trebuie sa vina alta – sa nu fie votati comunistii care spn ca ei trebuie votati pentru a se evita unirea cu Romania.

    Insa dumneata ii iei peei foarte repede. Spuneam mai sus – dar ce facem cu „moldovenii” de la noi care nu vor UNITATE a spatiului romanesc?

  23. Pentru socolenco

    Da, aveti dreptate, am vrut sa spun ca nu ne deranjeaza ca isi spun ideile in limba rusa, deocamdata, desi si le spun si in romana si vom plasa miine pe blog interventia in romana si in rusa a unui rusolingv.

  24. 1. Cel putin asta este ceea ce simt eu, ca la moment cel mai mult spirit romanesc este la PL, pentru ca este unicul partid care are un acord cu un partid din Romania in programul elecoral al cauruia este stipulat faptul ca vor pleda pentru o apropierea mai considerabila fata de Basarabia. Este vorba despre PD-L si suportul lui Basescu pentru PL.

    Ce tine de dezbinare: dupa cum vedeti PL este foarte atent la mesaj si la politicile pe care le adopta. Nu este un luptator aprig pentru unire, ci mai degraba vor sa fie acel partid care o pregateste. Unirea noi toti o vom decide, dar asta mai pe urma, poate chiar dupa ce vom adera si noi in UE.

    2. Am folosit cuvintul curat cu sensul ca nu accepta pe altii care i-ar clinti din directia in care si-au propus sa mearga. Curat, care pledeaza pentru anumite idei generale, asa cum este intregirea spatiului romanesc si nu accepta nici un compromis ieftin care i-ar impiedica sa faca asta. Curat, adica principiali in ceea ce-si propun sa faca. Curat, care pledeaza cu adevarat pentru omogenizarea spatiului romanesc.

    3. „daca oferta politica a PL ne va aranja, vom merge cu MAE la PL.”

    Dupa cum am auzit pe dl Ghimpu am inteles ca el este oricind deschis pentru colaborare cu alte formatiuni. Spuneti mai clar ce oferta ar fi pentru dvs acceptabila.

    „A fuziona nu inseamna “in cineva”, ci “cu cineva”. asta o putem face dupa alegeri.”

    Doamne cite subtilitati. Nu stiu care ar fi formula cea mai buna in interesul alegatorilor, insa cred ca daca exista PL care a inregistrat careva Succese, PL fiind un partid liberal, atunci ma intreb si eu ca dna Culev: de ce mai apar si alte partide liberale? Dna Pavlicenco, va spun ca nu vreau sa atentez la, cum sa-i spun, existenta partidului PNL, insa daca spuneti ca sunteti interesati intr-o colaborare mai fructuoasa cu PL, intrucit aveti aceleasi scopuri, de ce sa nu incepeti discutiile de pe acum, de ce sa nu cautati sa gasiti acel miez de aur, pentru ca trebuie sa intelegem: 2009 este o sansa reala pentru a realiza schimbarea in tara si aveam nevoie de coeziune intre fortele democrate, liberale, europene si care pe linga asta mai urmaresc si reintregirea spatiului romanesc. Alegatorii cer sa va uniti, dar ei nu pot patrunde in toate aceste subtilitati cum sa faceti aceasta unire intre fortele democrate pentru a putea cistiga alegerile; ei probabil din instinct spun asa pentru ca stiu ca uniti inseamna mai puternici. Insa aici trebuie sa fim atenti la felul in care ne unim, pentru ca aliante si blocuri, chiar daca au fost interzise, trebuie sa recunoastem nu mai sunt atit de eficiente. Avem nevoie de unitate, o forta unica consolidata, liberala, care sa lupte pentru detronarea definitiva a comunistilor. Si eu consider, ca daca exista PL care deja are anumite Succese, de ce sa nu va alaturati acestui partid si sa-l faceti si mai puternic. In asa mod vom evita negresit sa donam voturi comunistilor, pentru ca se mai infiripa si PNL ca se apropie de MAE, insa oricum nu aveti certitudinea ca treceti. Eu cred ca trebuie sa incepeti negocierile, insa VA ROG, numai nu in maniera in care au fost duse cu PLDM. Stiu ca la emisiunea InPROfunzime cu Lorena BOGZA dl Filat a spus ca se duc tratative cu PNL si MAE, insa inca se discuta pentru ca este greu de purtat aceste discutii si a spus-o asa pe un ton din care s-a vazut foarte bine ca nu merg acele negocieri, el nu era multumit de cum merg. La care dl Ghimpu a intervenit pentru citeva secunde si a spus ca dvs, adica PNL si MAE, doriti locuri pe lista si anume asta este cel mai mare obstacol in acele negocieri. Spuneti clar, pentru dvs sunt atit de importante locurile ori ca veti lupta pentru o cauza comuna, pentru o apropiere de UE, Romania, pentru reintregirea spatiului romanesc? Trebuie sa spuneti acum care sunt dificultatile in negocieri, pentru ca s-ar putea de depasit, mai ales ca acum dupa ce taranu a plecat de la PNL.

    4. „Am o intrebare – ce credeti daca PNL, MAE, PL si PLDM ar pleda pentru unire?”

    Interesanta perspectiva, insa nu sunt sigur in privinta PLDM. Stiu ca PNL pledeaza pentru unire, insa prin diferite uniuni interstatale pe care eu nu le inteleg, pentru ca nu vad in ele finalitatea sa fie reintregirea spatiului romanesc, dar vad aducerea Moldovei in UE pe spatele Romaniei. De MAE nu ma interesez, pentru ca este un partid asa mic si nu stiu, nu vad acolo pe cineva care m-ar interesa in mod deosebit. Stiu ca sunt citiva fosti ppcedisti care au votat pentru comunistul Voronin. Asta imi este suficient.

    Eu nu cred ca trebuie sa existe partide care sa pledeze pentru unire; eu cred ca trebuie sa existe partide care SA NU SE TEAMA sa vorbeasca despre aceasta perspectiva; la fel cred ca trebuie sa existe partide care sa SUSTINA initierea de referendumuri care sa ne arate clar care este procentul real care pledeaza pentru cauza asta. Si va spun sincer ca m-as bucura mult ca toate partidele pe care le-ati enumarat sa fie anume astfel de partide.

    5. Ma bucur ca ei inteleg treptat, insa daca dvs ii calificati ca fiind cei mai pregatiti pe plan politic, atunci trebuie sa inteleaga mai rapid cu cit mai repede se vor integra cu atit mai bine si pentru ei si pentru noi. La fel trebuie sa inteleaga ca daca vor cunoaste limba romana, ca daca se vor integra pe deplin, asta nu va insemna ca le este anulata identiatea, fie de ucrainean, rus, gagauz sau bulgar. De fapt ei se impotrivesc sa invete limba romana, se impotrivesc sa se integreze fiind impinsi doar de FRICA ca nu cumva vor fi fortati sa renunte la identitate si la ceea ce sunt de fapt.

    6. „Nu e vorba de spatiul romanesc si nu pledaza ei pentru pastrarea acestei rupturi.”

    Ei bine, sa zicem ca o parte din ei nu pledeaza pentru ruptura, insa cea mai mare parte sunt foarte sceptici in privinta unificarii spatiului romanesc. Iar moldovenii care nu vor unitate a spatiului romanesc sunt si ei influientati tot de cei alogeni care din FRICA se impotrivesc sa se integreze. Cred ca pina nu vor intelege ca asta este in folosul lor vom avea tot felul de separatisti. Puteti sa le dati exemplul transnistriei si experientelor lor de separatism si ce rezultate au avut: o treime din populatie au parasit acel teritoriu.

    Dna Pavlicenco, AVEM NEVOIE DE UNITATE!

  25. Pentru Socolenco

    Socolenco, n-ai incercat sa-ti expui gindul mai scurt si mai clar?

    Cind ajungi la finele mesajului perzi firul discursului.

    Iti recomand sa iai un curs de retorica.

    Nu chinuii aiditoriul!

  26. Pentru Vitalia Pavlicenco,

    „Si daca dumneata ai fi trait sub regim comunist, apoi mergeai in Parlament – tot comunist erai?”

    Lupul parul schimba dar naravul ba.

    Si demonstratie a acestei inteleptiuni populare, sunteti chiar Dumneavoastra, Doamna Pavlicenco, care n-ati fost nici odata in Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.
    Si percepeti cu totul altfel democratia si independenta.
    Iar nomenclaturistii au inteles-o ca un „bespredel”, doar Moscova deja nu le va face nimic, ei sint „stapini” si „pastori” pe acest popor.

    Sonic este un simplu milionar moldav care nu se implica in politica – a fost primsecretar a organizatiei comsomolului din Chisinau in ultimii ani de existenta a comsomolului inainte de destramanrea URSS.

  27. Pentru socolenco

    PL, in formula cu Veaceslav Untila presedinte si eu – unul dintre vicepresedinti, pe linga alti vicepresedinti – am incheiat un acord cu PNL-ul din Romania si am spus prima oara despre doua state romanesti. Dupa care unirea in AMN a plasat, din cauza lui Braghis si a lui Urechean, pe plan secund aceasta. Daca cititi programul PNL si toate mesajele, declaratiile noastre nu vedeti nimic mai rau decit la PL. Pur si simplu nu avem acord cu PNL, deoarece – cum am mai spus – nu avem multe procente si nu vrem sa ne bagam in sufletul lor. Dar argumentul reprodus de dumneata nu este indiciu privind unde e mai mare spiritul romanesc. Ce sa mai spun de Uniunea Interstatala cu Romania si de faptul ca Basescu vorbeste, dar nu se prea vad rezultate. Imi pare rau sa spun, pentru ca e si Presedintele meu.

    Nu inteleg mesajul despre „curat”, care e mereu prezent – daca astfel il explicati – pentru omogenizarea spatiului romanesc, in programul nostru, in Apelul privind Uniunea Interstatala si toate alte declaratii.

    Nu cred ca sinteti atit de naiv sa va anunt aici oferta. Ea se elaboreaza in organismele colective, se discuta, se aproba, se negociaza, apoi se mai anunta. Chiar sinteti atit de naiv sa discutam orice hodoronc-tronc? Obisnuiti-va ca eu nu iat decizii ad-hoc si de un singura. E greu de crezut, dar asa e.

    Din nou buna ziua cu sotia cea de-a doua. PL l-a obtinut primar pe Chirtoaca dupa formarea PNL, partid inregistrat de pe adevarat, nu cu luarea stampilei unui partid si schimbarea denumirii. mai mult – Chirtoaca a fost votat in turul doi si de penelisti. Ce e cu intrebarea „de ce apar si alte partide liberale?” Noi deja existam. Poate vizati PLDM, asta e alta treaba, dar nu puteti impiedica procesul, nici o mama nu a nascut un om cu partid in buzunar. El se creeaza, se dezvolta etc.

    Ghimpu spune intr-un fel ca nu discuta cu PNL pentru ca acolo e un Taranu s.a. – nu mai stiu cine, ca nu sint in fata. Iata Taranu a plecat. Poate acum vom putea negocia. Sa vedem. Ce e cu 2009 noi nu intelegem mai rau decit altii, cititi declaratia de azi a DPN.

    Nu e vorba de „subtilitati”. Recent aveam discutii cu un expert leton, care a cam ramas uluit de declaratiile lui Chirtoaca. El a spus – daca nu exista interes reciproc si unul spune – tu trebuie sa dispari sa-mi cureti mie drumul, asta nu va merge. Deci „fuziunea cu” inseamna respectarea intereselor ambelor parti. „Fuziunea in” inseamna alipirea prin absorbtie a unei formatiuni in alta. Asta e mai greu, ba chiar imposibul.

    Filat nu era multumit de negocieri pentru ca avea el o pasienta care noi am simtit-o. daca va dori negocieri curate, directe, nu prin interpusi fara competente, lucrurile ar putea merge. Daca nu – nu.

    Ghimpu nu este specialist in negocieri si daca el crede ca ne vom uni fara reprezentanti in parlament asta nu poate fi, desigur. ca noi avem si oameni de curaj, si tineri care pot face fata lucrurilor, precum au mai facut.

    Nu e vorba de locuri, ca ele nu inseamna functii sau niste bani amariti – e vorba de tribuna parlamentului, de la care s aputem schimba mentalitatea oamenilor, asa cum am mai facut-o. Si datorita acestui fapt si Chirtoaca a cistigat.
    Repet: Uniunea Interstatala este un fel de Parteneriat strategic Moldova-Romania pentru Europa. Adica, prin ajutorul accelerat al Romaniei pentru Moldova sa ajunga in NATO si UE.

    De acord ca „trebuie sa existe partide care SA NU SE TEAMA sa vorbeasca despre aceasta perspectiva etc.” De acord.

    pe blog veti vedea cum ei vorbesc rusa si romana, cum recunosc precum ca e limba romana si ce mai spun.

    Cu „pledarea pentru ruptura” – e greu de suportat ideea, pt ca e deja rasuflata, dar trebuie avuta rabdare. Totul se face, dar treptat. Nu vor fi mereu sceptici in privinta unificarii spatiului romanesc.

    De unde ati luat ca eu nu sint pentru UNITATE! Noi deja am facut-o cu MAE.

  28. Pentru amatori

    In viziunea mea o oferta prielnica intre partidele politice liberale poate fi o simpla lista nationala, in care se regasesc cei mai buni /patrioti, competenti, reprezentanti ai diferitor virste, barbati, femei si cu jertfire de sine pentru binele poporului /.
    Indiferent din care partid liberal vin. Cine pretinde la o cariera politica – sa iasa in fata si sa treaca un test de pregatire profesionala.
    Daca se vor regasi in aceasta lista comuna /nationala/ PL+PNL+MAE/ , cred, ca AMN risca sa nu treaca pragul electoral. Vom mai avea un vot de protest contra comunistilori .
    Daca PL apela la sustinerea din partea alegatorilor in turul doi /simplu de tot : „stimati alegatori, fiti alaturi de noi / poate nu reusea Musuc sa avanseze destructiv si atit de odios precum s-a intimplat.
    Jocul politic cu forte neegale continua. Va avea curaj PL sa apeleze la cei 61%, care aau votat in turul II primarul general ? Daca da – are de chistigat, daca nu – cum sa te itesti sa-l ajuti, daca nu are nevoie de tine?
    Totusi nu-mi vine sa cred, ca ratiunea nu va dicta comportamentul respectiv!
    Acum este mai mare pericolul ca orichind! De facto CMC a subminat Executivul. ” Codla bolisevica” trebuie pusa la punct. Vom trai si vom vedea. Curaj MAE si PNL ! Ratiune PL!

  29. Pentru Guy
    Corect ai nominalizat guvernantii in replica ta. Dar nu uita, ca in toate fostele tari socialiste mai sint guvernate inclosiv ex-comunisti, care ”s-au cait” si s-au presurat pe cap cu scrumul drapelelor rosii, dar nu sint cele mai sarace in Europa, mai mult, au atras tarile in UE. Deci problema nu consta in ideologie, dar in cadre, alegatorii au nevoe de manageri, nu de agitatori.

    Pentru dna Pavlicenco
    Punem pariu, ca indiferent de rezultatul scrutinului, atitudinea fata de cetateni va ramine aceeasi?

    PS
    Propun transferarea dialogului în urmatoarele articole

  30. „Nu cred ca sinteti atit de naiv sa va anunt aici oferta.”

    Dna Pavlicenco, eu nu vreau ca sa intrati aici in detalii, insa macar sa stim la mod general ce inseamna NEGOCIERI intre partide, cum se duc ele, ce anume se negocieaza, cine le aproba ce fel de comisii.

    „Ghimpu nu este specialist in negocieri…”

    Din aceste comentarii eu imi dau seama ca dvs sunteti o foarte buna negociatoare, cred ca PL-ul are nevoie de una ca dvs.

    Da, eu cred ca dvs stiti sa va impuneti si poate ca e bine ca doriti sa pastrati PNL-ul, dar faceti cumva ca sa dispara pentru totdeauna temerea si dubiile ca nu treceti pragul.

    „Fuziunea in” inseamna alipirea prin absorbtie a unei formatiuni in alta. Asta e mai greu, ba chiar imposibuil.”

    Pai, eu dna Pavlicenco anume asta si inteleg UNITATE.

    Dar nu insist, eu imi expun doar ideile mele asa cum imi apar in minte, deja daca le veti lua in calcul depinde de dvs. Oricum nu avem nici un angajament. Suntem liberi sa gindim liber si sa facem alegerea cea mai corecta.

    Stiti, ce imi este interesant: si PLDM spunea prin A. Tanase mai devreme ca o unificare PL&PLDM ar fi ideala, dar imposibila la moment. Dvs acum la fel sustineti ca ar fi bine o unificare PL&PNL.

    Dar iata daca sunteti acceptati sa fiti in lista pentru parlament pentru locuri mai de frunte veti accepta fuziunea IN? Sau sa formulez altfel: in ce conditii ati accepta o astfel de fuziune?

    Stiti, ma gindeam ca in 2001 a fost cel mai mare procent pentru redistribuire, au fost 28%, in 2005 pentru ca s-a format blocul BMD au fost numai 16%. Credeam ca macar in 2009 acest procent sa fie cumva mai mic de 16, sa ajunga la vreo 9% insa nu cred ca va fi posibil. S-ar putea sa fie si mai multe ca in 2001. Stiti, credeam ca putem compara situatia din 1998 cind au participat comunistii pentru prima data in alegeri cu situatia social-economica din 2009, pentru ca la fel traim o criza. In 1998 am avut un procent pentru redistribuire de 23% si credeam ca nu vom avea si in 2009 un asfel de procent mare pentru redistribuire. Nu stiu ce sa cred, pentru ca DE FAPT nu puteam compara situatia din 1998 cu cea de acum din 2008, an prelectoral, pentru ca criza financiara din anul asta nu a mai fost din anii ’30. Deci trebuie sa ne asteptam la surprize. S-ar putea sa avem un cistig de peste 60% la alegeri: daca consideram ca PL, AMN si PLDM deja trec pragul conform sondajelor, atunci daca mai punem vreo 7% de la PNL impreuna cu MAE atunci aceasta performanta s-ar putea de atins. Doar ca trebuie sa calculati minutios cum e mai bine sa participati: separat ori sa acceptati un tirg cu PL. Poate ca ar fi mai sigur ca nu veti da voturi comunistilor daca ati participa pe o lista cu PL. Pentru ca mai este un detaliu: care partid din cele trei enumarate deja: PL, AMN, PLDM va lua cel mai mare procent, acela va propune si presedintele si guvernul. Deci daca mergeti la PL atunci ati da acel impuls pentru ca PL sa devina cel mai puternic partid liberal, respectiv sa aveti posibilitate sa va delegati reprezentanti si in guvern. Deci ginditi-va bine cit inca nu-i tirziu. Mergeti la negocieri. Nu stati chiar daca veti decide pina la urma ca mai bine mergeti separat. Cel putin o sa va consultati si o sa cintariti. Eu va urez Succes!

  31. Pentru Socolenco
    In ajun de alegeri fiecare se ghindeste :”Eu cu cine voi vota?”
    Sunt si eu in deruta. PLDM , AMN, PL se considera partide mari cu sanse. Ei, se spune, ca vor trece in Parlament. Cred si eu ce se spune. Dar aceste partide nu au sansa sa primeasca votul meu personal. Daca ma intreaba cineva pe blog „de ce ?”, prefer sa raspund la aceasta intrebare fara sa fiu intrebata.
    1. Cum mentionezi si tu, PLDM considera, ca o colaborare cu PL ar fi perfecta, dar nu este momentul!
    2. AMN a venit cu oferta „politica” sa se desfiinteze toate partidele mici” si sa vina ” cu coada intre vine” la AMN.
    3. PLDM tot aceasta oferta o propune fiecarui partid, cu care mimeaza o posibila colaborare, dar in final se impune lichidarea partidelor cu care se negociaza si capitularea lor in fata PLDM.
    4. PL, dupa toate nereusitele din CMC / si este regretabil sa mentionezi, dar intuitiv simt, ca in urmatoarele trei luni se va intimpla ceva si mai grav!/ , pina in prezent sunt „pusi” categoric impotriva unor persoane concrete din alte partide politice si nu accepta colaborarea cu aceste partide. Nu pun conditii , in care o colaborare poate fi acceptata de catre ei, dar refuza orice colaborare. Nu este de inteles de ce nu estimeaza ce se va intimpla la sectiile de votare , daca nu se va ajunge la o unificare masiva a fortelor, care vor cu adevarat schimbarea pe aceasta fasie de pamint romanesc! Doar nu exista alta cale de competitie electorala dechit una singura: in alegeri promovezi partidul, pe care il reprezinti, nu poti sa promovezi fara sa critici punctele slabe ale altui partid /si fiecare din partide are multe slabiciuni : oameni corupti, batrini impotenti, membri servili sefilor, fosti colaborationisti, pioneri, comsomolisti, barbati cu trei sotii, sotii cu trei barbati, fiecarui om i se poate gasi multe calificari de ce este nu bun/ . Deci, nu poti sa nu ataci promovind partidul pe care il reprezinti, pur si simplu.
    4. Ma ghindesc de ce sa nu votezi cu unul din partide: PL, PLDM sau AMN ? Nici unul nu este capabil sa faca schimbarea de unul singur.
    PL inca nu a fost in Parlament, dar ne-a demonstrat /ne/experienta la Peimarie si CMC .
    AMN sta in opozitie de 8 ani si nu a reusit sa faca nimic vizibil , smiorcaiala de la tribuna si in presa, ca nu sunt la putere si nu pot face nimic. Cui ii serveste atare opozitie? Mitingurile de protest organizate de ei au schimbat ceva? Nu! NU au reusit sa adune poporul nrmultumit de tratamentul inuman de catre guvernanti si sa zguduie parlamentul, alesii locali comunisti, justitia si sa stopeze macar chit de putin pofta creschinda a asupritorilor !
    PLDM este un plan „barbarosa” de imagine rapida si costisitoare, dar in spatele lui Filat s-au adunat multi oameni, care cred, ca el cu banii pe care ii gestioneaza fa rasturna clanul comunist. Sa admite. acest eveniment. Dar avind multe partide , care se avinta in alegferi nu va obtine/ si foarte bine/ majoritatea locurilor in parlament pentru un vot unanim ca la comunisti. De ce foarte bine ? Pentru ca eu personal nu vad un mesaj al PLDM, care m-ar convinge ca PLDM doreste iesirea din CSI si alte fioarte importante seaiderate. Mi se creaza impresia, ca doreste sa vina la putere, promovind interese de clan ca si cumunistii. Doreste sa-si protejeze averile, pe care le-a acumulat. A le lui si ale celora, care stau in spatele lui. Este clar, ca un functionar cu salariu bugetar in Moldova nu putea nici cum sa faca mari averi. Dar daca banul decide tot si fara bani un partid nu reuseste sa preia puterea, pentru ca fortele nu sunt egale in competitie cu PCRM, care permanent „scot” bani pentru angajatii partidului si tin electoratul cu „ochelari”, si propaganda zi de zi , m-am impacat si cu idea, ca macar de ar utiliza capitalurile acumulate nu intocmai regulamentar pentru rasturnarea „demonului”.
    Dar unde este siguranta, ca Filat, care a votat fara scrupule un presedinte comunist, care 10 ani a fost crescut si promovat Diacov intr-un partid de alta nuanta doctrinara, peste noapte devine liberal ? Cum sa crezi in atare politician ? Doctrina trebuie sa caracterizeze intentiile politicianului. Filat a schimbat doctrina in capul lui ? Nu cred! S-a clasat in rindul Liberalilor ca sa-i distrame, sa-i scoata inafara Parlamentului. Cred, ca are o misiune speciala ca si Musuc. Argumentezi: De ce nu a incercat sa faca schimbarea in interiorul partidului, care l-a promovat atitea ani ? Nu a fost sustinut? De ce nu a fost sustinut? Toti de acolo sunt prosti si numai Filat destept ? Nu-i convine doctrina Partidului, pe care a promovat-o aproape 10 ani ? Numai peste 10 ani si-a dat seama ca face rau poporului basarabean? Drept urmare a sovaielii lui doreste sa primeasca increderea masiva si neconditionata a altor partide politice si a electoratului ? Nu cred ca merita atit de mult ! Deacea cred, ca are o misiune speciala si nu in favoarea poporului . Pe el nu il intereseaza, daca va fiacceptata Moldova in EU sa NU ! Lui, ca si comunistilor afacerile ii merg si au mers foarte bine fara EU. Care este enigma ?
    Socolenco, cred ca poti sa-mi ajuti sa inteleg un pic mai bine ce se petrece pe scena politica ? Tu cum crezi, care trebuie sa fie oferta politica a partidelor mari si ” credibile” pentru partidele mici , care in fapt ar putea sa se uneasca si sa rastoarne buturuga mare?
    „Eu cu cine sa votezi ? „

  32. Mersi pentru comentariu, insa eu nu sunt un expert ca sa dau recomandari. Daca nu simti ca esti reprezentata de cele trei partide atunci cauta printre cele mai mici care te reprezinta.

    „PLDM tot aceasta oferta o propune fiecarui partid, cu care mimeaza o posibila colaborare, dar in final se impune lichidarea partidelor cu care se negociaza si capitularea lor in fata PLDM.”

    Da, acum inteleg si eu de ce dna Pavlicenco spune ca este imposibil ca sa fie realizata fuziunea prin absortie, pentru ca de fapt unele partide printre care si PLDM au scopul ca sa lichideze pe altele, iar de consecinte nu le mai pasa: asa cum a procedat si AMN care i-a acceptat pe liberali, le-a sustinut initiativele insa cind a venit timpul sa-i sustina si in parlament si-au dat arama pe fata. Da, din acest considerent cred ca intr-adevar acele negocieri trebuiesc duse mai dur un pic, pentru a demasca toate scopurile lor josnice.

    In fine, cred ca in 2009 mai multe partide vor participa de unele singure in alegeri. Cele trei partide (PL, AMN si PLDM) deja au decis asta, iar cele mai mici se vor mai consolida un pic si vor participa si ele singure. Asta inseamna ca vom avea OFERTA buna in 2009, deci mai multi vor putea vota pentru ca vor avea de unde alege. Asta cum este si la supermarchet: daca este oferta atunci este foarte putin probabil ca sa iesi de acolo fara o cumparatura. De asta putem considera ca in 2009 participarea in alegeri va fi mai mare ca in 2005 si as spune ca poate chiar mai mare si decit a fost in 2001. Iar pe comunisti ii putem invinge NUMAI daca participarea in alegeri va fi mai mare ca de obicei. As vrea mult sa participe 70% din electorat, insa nu mai putin decit a fost in 2005, adica nu mai putin de 65%.

    Daca vom avea o participare mai mare atunci si partidele mai mici ar avea sanse doar ca pragul de 6% in asa caz se va ridica si pentru a-l putea trece aceste partide vor trebui sa poate acumula nu mai putin de 100 mii de voturi.

    „PL inca nu a fost in Parlament, dar ne-a demonstrat /ne/experienta la Peimarie si CMC .”

    Despre ceea ce a fost in CMC am discutat si anterior pe blog: eu presupun ca aceasta a fost de la bun inceput o regizare PRIN CARE s-a urmarit denigrarea PL-ului. Deci gindeste-te cine este acum presedintele CMC si cum s-au comportat ei la inceput: deci la inceput s-a convenit ca alianta sa fie formata dintre PL, AMN, PD si PPCD, INSA Iurie Rosca chiar daca a participat la negocieri, dupa asta nu a mai sustinut candidatul PL pentru postul de presedinte CMC. Dar cred ca avea tot dreptul sa aiba acel post pentru ca ei au obtinut 18% pentru consiliu, adica cel mai mult dintre formatiunile din opozitie. Comunistii aveau 26%. Intrucit Iurie Rosca a plecat, adica consilierii ppecedisti nu au mai sustinut candidatul PL, deci au iesit din coalitia democrata care trebuia sa se formeze. Si ca prin minune apare PSD care avea 5 consilieri (pentru ca dupa alegeri PSD si PDS a lui Braghis au fuzionat) s-au aratat interesati sa sustina coalitia. Desigur ca la negocieri ei au primit si posturi. Acum ce a urmat? A urmat ca sedintele din CMC sa fie boicotate cautind de fiecare data motive pentru a critica pe dl Ghimpu ca nu este competent. S-au mai alaturat uneori la critici si alte partide, dar nu mai conteaza, trebuiau sa se acomodeze si sa lucreze, INSA nu asta era scopul lor. Planul trebuia de indeplinit altfel, iar cei care trebuiau sa-l realizeze se afla iata acum in functii. Desigur ca trebuie sa ne amintim in ce mod a fost demis dl Ghimpu, prin ce scandal, cum au votat prin ascuns, deci NUMAI democratic nu a fost. Inainte de asta incercau prin alte modalitati sa le demonstreze celor de la PL ca dl Ghimpu a fost ales ilegal in functie, deci aveau mai multe scheme prin care se lucra. Pina la urma a fost demis. Insa toata aceasta metamorfoza, toate aceste conflicte au fost pur si simplu inscenate, ei le-au provocat doar cu scopul ca PL sa iasa ca partid infumurat si care nu accepta sa discute normal. Desigur ca nu poti sa accepti discutii cu astfel democrati cum sunt cei din PSD: uite cum vorbeste Musuc acum in CMC si peste tot parca striga, ca un comunist de pe vremuri. Exact in acelas stil violent vorbeste si consilierul POPA.

    Deci, iti spun, eu cred ca acel conflict a fost inscenat la fel cum au fost inscenate conflictele primarului cu Termocomul. Pentru ca doar pregatirile au fost facute de primar, tariful a fost marit si ei oricum cauta nod in papura. De fapt actiunile Termocomului si Moldova Gaz sunt ilegale, pentru ca in legislatia europeana este prezenta asa subpunct cum ar fi: angajamentul furnizorului de energie fata de consumator ca acesta sa fie in SIGURANTA si ca sursa de energie (fie gaz ori energie electrica) sa fie furnizata in timp si ca orice schimbare cu privire la furnizare TREBUIESC anuntate cu mult timp inainte ca consumatorul sa aiba timp pentru a se conecta la alt furnizor. Nu stiu poate ca asemena stipulari sunt si in legislatia din RM, dar ceva tot trebuie sa fie. Respectiv poti usor sa-ti dai seama ca este vorba iarasi de niste actiuni ilegale si antidemocrate instrumentate la fel de comunisti si aliatii lor pentru a pune in umbra rea pe primar. Insa nu le cam reuseste pentru ca primarul stie foarte bine sa tina piept si chiar se prezinta foarte bine in materialele unde explica care este de fapt situatia, citi bani s-a platit si de ce Termocomul oricum refuza sa furnizeze caldura.

    In fine, concluzia mea in privinta PL este ca acest partid este pus acum la mari incercari si la mari provocari, dar vedem ca unele le poate depasi, pe altele mai greu, dar trebuie sa ne inchipuim si resursele pe care le detine partidul de guvernamint avind la dispozitie toata masinaria administrativa contra PL. Deci as spune ca inca se rezista bine si apreciez PL-ul pentru asta.

    Iata asta este explicatia mea cu privire la PL fata de care ai rezerve doar pentru ca iti pare ca nu stie sa discute si sa conlucreze in CMC. Asta de fapt a fost scopul comunistilor ca se le ataseze fara voie aceasta imagine PL-istilor pentru a le mai rupe din sanse, dar nu le cam reuseste. Iata in privinta conflictului cu termocomul populatia a inteles foarte bine de ce asa s-a procedat cu ei. Si ma gindesc ca de obicei participarea in alegeri in Chisinau este mai redusa decit in tara. Iata dupa aceasta iarna cu peripetii s-ar putea intimpla ca in Chisinau pentru prima data sa avem o participare mai mare decit media pe tara. Asta este perspectiva imbucaratoare, pentru ca doar am mentionat anterior ca doar o participare masiva ne va ajuta sa debarcam pe comunisti.

    Acum imi este interesant ca unele partide printre care PLDM, chiar si PNL in unele cazuri, deja si folosesc imaginea de infumurati construita de comunisti celora din PL. Dar aici trebuie sa fim atenti si sa nu ne lasam manipulati de comunisti si aliatii lor care au si televiziunea si o buna parte de mass media (presa) in mainile lor. Trebuie sa facem deosebirea intre o provocare si o o dificultate pe care o are un partid. Dar pentru a nu ne lasa manipulati trebuie sa ne informam mai mult, din mai multe surse si sa mai meditam la cele citite, sa le verificam, sa le discutam cu altii iata aici pe bloguri, cu familia, cu prietenii.

    Bine, cred ca s-a primit un comentariu cam lungut, dar am vrut sa fie asa mai complet, pentru ca si pe mine ma framinta uneori multe lucruri si deseori pun aici dnei Pavlicenco multe intrebari care probabil ii ia mult timp sa-mi raspunda. Sper ca pina la alegeri sa gasesti partidul care te reprezinta pentru a realiza Schimbarea de care avem nevoie toti in 2009!

  33. Pentru Socolenco
    Da, sunt absolut de acord si cred, ca am gasit deja 3 partide, care ar putea sa ma reprezinte. Asa cum sunt ele – mai mari, mai mici, mai cu sanse, mai cu putine sanse…..Acestea sunt PL+PNL+MAE . Dar nu pot vota nici pentru unul din aceste partide, attit timp chit nu sunt impreuna! Asa risc sa dau 0,3 – 0,4 % comunistilor! Mai bine dorm suparat acasa. Sau in final poate voi decide sa votez cu PNL+MAE, daca nu se vor dezbina si ei pina la alegeri. Mai bine zis, daca nu ii vor dezbina…..Dusmanul nu doarme………
    Multumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *