Sintem cu Tara, sintem cu Nicolae Dabija!

Libertatea e aproape!

img_0118.jpgDeclaratie a Partidului National Liberal din R.Moldova in sprijinul candidatului PNL din Romania pentru Parlament

Partidul National Liberal, fondat in Republica Moldova in anul 1993 si reconstituit in anul 2006, a pledat constant pentru avansarea reciproca a romanilor de pe cele doua maluri de Prut spre un spatiul politic omogen, prin care sa se rezolve problemele romanilor din afara granitelor actualului Stat Romanesc. PNL din R.Moldova a lansat in 2006 conceptul programatic al Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, care prevede apropierea accelerata a celui de-al doilea stat romanesc de Uniunea Europeana, prin asistenta majora din partea Romaniei.

De aceea, PNL din R.Moldova saluta crearea unor colegii electorale in afara frontierelor actuale de stat ale Romaniei, vazind in aceasta decizie inceputul omogenizarii clasei politice din cele doua state romanesti, menita sa conduca la luarea unor decizii optime pentru aspiratiile si problemele romanilor din teritoriile istorice romanesti si din diaspora.

Salutam, astfel, optiunea PNL din Romania pentru scriitorul Nicolae Dabija, Membru de Onoare al Academiei Romane, presedintele Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldova.

In toti anii de dezghet si restructurare, Nicolae Dabija, care a fost si deputat in diferite legislaturi, a ramas luptator pentru valorile nationale si pentru identitatea romaneasca. Fiind si un reputat ziarist, dl Dabija are curajul sa infrunte constant masinaria antiromaneasca, sa convinga populatia ca drumul nostru este spre spatiul euratlantic, alaturi de Romania.

Nicolae Dabija cunoaste bine problemele cetatenilor romani, pentru a caror rezolvare a pledat continuu in paginile ziarelor si de la diferite tribune, el va lupta pentru a sensibiliza clasa politica romaneasca sa-si intoarca fata spre Basarabia, care e lacrima natiunii romane. Lacrima, ce trebuie tranformata intr-o nestemata, fara de care Statul Roman nu-si va gasi pacea si linistea, asa cum si-o doresc toti romanii, care doresc revenirea la Patria-mama.

PNL indeamna toate partidele nationale, proeuropene sa-l sprijine pe Nicolae Dabija in alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Noi sintem convinsi ca Nicolae Dabija va fi purtatorul adevarat al intereselor noastre romanesti si ca ne va reprezenta cu demnitate in Legislativul Romaniei.

BPC al PNL
Chisinau,
27 octombrie 2008

Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
 1. Pentru Andra

  Eu manifest atita rabdare cit am. Stiu ca, la un moment dat, ma consum cu ce nu e indicat, dar nu am deschis blogul sa ma pling de faptul ca obosesc.

 2. Pentru Pardelian

  Exista o intelegere tacita intre ziaristi de a folosi cuvintul „stat” pentru R.Moldova si cuvintul „Tara” pentru Romania. Credeam ca asta se stie, cel putin stiu vizitatorii blogurilor.

  Eu nu mi-am propus duel cu casandra. Eu raspund la toate postarile si cistiga cel sincer, nu cel cu luatul peste picior. Si Dvs. simtiti perfect asta.

 3. Pentru socolenco

  Curioasa si interesanta postare adresata casandrei.

 4. Pentru casandra

  Pot spune ca stiu de acum citiva ani, de cind a pornit initierea Forului democrat al romanilor din Moldova ca nu a fost nici un fel de idee generata de Legea romanilor de pretutindeni.

  Cui adresati intrebarea de ce PNl nu a optat pentru V.Pavlicenco, I.Hadirca sau V.Nedelciuc (s.a. – nu „etc.”!)? Noi nu participam direct la luarea deciziilor de catre PNL, dar daca ne place sprijinim, daca nu ne place – nu sprijinim.

 5. Cunosc foarte bine sensul cuvantului Tara si intelesul pe care il are in mod obisnuit in limba romana. Folosit insa in contextul sustinerii lui Dabija, mi-am pus intrebarea daca intr-adevar ati intentionat sa-i dati acestui cuvant sensul si incarcatura lui obisnuita.

  Daca as spune, de exemplu, „sunt cu Rosca, deci sunt cu Tara”, cred ca v-ar aparea intrebari similare. Veti spune ca nu e o comparatie potrivita – Rosca si Dabija. De ce nu?! Si Rosca si Dabija sunt luptatori pentru valorile romanesti de multi, multi, multi ani. Daca nu ma credeti, cititi Fluxul si Literatura si Arta. Din pacate ambii bat pasul pe loc si datorita unor astfel de lideri, in lupta noastra, dupa 20 de ani suntem tot la faza „limba-alfabet”. Mai recent Rosca si-a cam dat arama pe fata. Dabija n-a facut-o inca. Dar toate au timpul lor.

 6. Pentru Pardelian

  Sper, totusi, sa gresiti in privinta lui Dabija.

 7. Eu nu mai sper nimic. Lozinca „cemodan, vokzal, rossia” a fost nascocita si plasata printre lupatorii moldoveni de catre serviciile secrete sovietice cu scopul de a-i discredita si de a-i arata intr-o lumina proasta. Moldovenii de pe atunci, avand doar deprinderea sapii si plugului, au inghitit momeala si au inceput s-o foloseasca pe scara larga.

  Peste vreo 15 ani domnul Dabija scrie articolul „Rusoaicele 2” in care invedereaza ideea ce cei proveniti din cupluri mixte sunt oameni inferiori… Sa scrii asta in secolul drepturilor omului si intr-o tara metisata practic in intregime, e echivalent cu sinuciderea. Pentru un asemenea gest eu nu vad decat doua explicatii: ori omul asta e foarte, foarte limitat ori e un dusman.

  Din aceasta cauza, ma mira tare alegerea pe care ati facut-o in aceste alegeri.

 8. Pentru socolenco

  In privinta impunerii de catre casandra a lui Pantiru, intr-adevar, nu vad de ce cineva trebuie sa impuna cuiva pe cineva. I-am spus – avem decizia Biroului Permanent Central. la noi decizia nu o ia Pavlicenco, de aceea iti poti spune parerea, dar nu apasa si ‘da cu nasul” de parca ti-a luat cineva jucarica.

 9. Pentru socolenco
  1. Ce conteza unde stau, in Romania sau in Basarabia?
  Modul in care comentati acest detaliu arata ca nu aveti constiinta nestramutata ca sintem toti romani. De ce Casandra e un prenume romanesc, iar Sanda unul mai putin romanesc? Ce-i cu segregarea asta? Casandra nu doar ca mi-ar placea, dar mi se si potriveste.

  2. Spre deosebire de dumneata, eu cind primvesc imaginea de pe posterul lui T.Pantiru vad o persoana cu un caracter puternic, decis, care nu-si schimba parerea precum vintul isi schimba directia. In el poti avea incredere. Dumneata vei fi avind o problema de receptare. T.Pantiru nu este un anonim ca sa judeci despre el prin prisma unor gratuite exercitii fiziognomice. Ce am retinut eu din site-urile despre el e ca, printre alte activitati care oricui i-ar face cinste, a fost judecator in cazul Ilascu, in care a cerut condamnarea Rusiei, care in consecinta a si fost condamnata, si in cazul Mitropoliei Basarabiei, dupa care Guvernul R.Moldova a fost nevoit sa o inregistreze. Sa fie acesta un inchizitor, precum afirmati? Chiar daca semnati cu pseudonim, cred ca ar trebui sa fiti mai atent in etichetari si sa nu recurgeti la atacuri la persoana. S-ar putea sa vi se intimple sa comunicati cu T.Pantiru vreodata, cum o sa-l priviti in ochi? Si chiar daca nu o sa va intilniti deloc in aceasta viata, cum l-ati privi, eventual, in ochi?

 10. Pentru Vitalia

  Ce anume va pare curios si interesant in interventia lui socolenco, precum afirmati:

  „Pentru socolenco

  Curioasa si interesanta postare adresata casandrei”?

  Ce anume

 11. 1. Conteaza de unde sunteti originara si daca ati fost temporar in Romania. Asta doar pentru a va indentifica, pentru a sti cu cine discutam aici.

  2. As putea discuta fara probleme cu dl Pantiru daca as avea ocazie, nu-l denigrez. Am spus doar ca ii apreciez cariera, dar am adaugat si ce imagine vad cind privesc posterul lui. Am spus sincer, cred ca asta conteaza. El ma va intelege.

  3. Am privit chiar si o emisiune la un post TV romanesc unde fusese invitat impreuna cu Viorel Badea, daca nu ma insel, si se cam emotionat.

  4. Mie drept sa spun, nu-mi place doar ca nu este modest, se tot lauda cu cariera lui. Am observat asta si in Cabinetul din Umbra la jurnatv.md

  PS. Totusi va sta mai bine cu numele de Sanda.

 12. Pentru Casandra
  Recunosc, ca nu stiu bine gramatica, dar mai am timp sa invat si voi invata neaparat!
  Sigur, nu asteptam sa-mi raspundeti, dar ati facut-o deja!
  Cum sa fim de SEX diferit? Eu sunt ANDRA. DVS sunteti CASANDRA.
  Avem cap asemanator, dar in cap poate fi „materie” diferita. Si maimuta are cap asemanator, dar nu stim cu siguranta ce are in cap!
  Doresc sa citesc personal ce spunea Eminescu referitor la gramatica barem….in care din operele lui Eminescu pot gasi fraza „cine…sa nu cuteze…” ?
  Imi plac oamenii, care stiu gramatica si mi-ar placea sa o cunosc si eu. Mi-asi dori sa le stiu pe toate, dar nu cred, ca voi reusi chindva. Oricum pretind sa stiu mai multe. Am tot timpul inainte si voi depune efort sa nu dezamagesc o Casandra de virsta mea.

 13. Pentru Socolenco

  Ce importanta are ca cineva e din RO sau din MD sau din Republica Ceha? Inteleg ca esti un suporter de-al lui Tomac?! Imi pare bine ca au aparut si din astia pe aici.

  In campanie fiecare incearca sa se laude cu ce poate. Unii cu activitate patriotica si cu poezii. Daca mergi pe site-ul lui Dabija, acolo vei vedea narcisism curat si comparatii ale propriei persoane cu Eminescu. Altii se lauda cu tabere si scoli de vara, altii cu cariera de judecator international. Pana in prezent n-am vazut vreun candidat care sa nu incerce sa-si etaleze activele. Ar fi si ciudat sa nu fie asa. Cel mai tare si le etaleaza insa preferatul tau, Tomac, care isi aroga functii pe care nici nu le detine (consilier prezidential) pe cand el e un simplu angajat incepator la Cotroceni si nu consilier prezidential. Vezi ca daca ai fi putin mai obiectiv, n-ai cauta paiul din ochiul altuia da ai vedea barna din fata. Cat despre TVRi, mi s-a parut ca Badea a fost dominat total. A fost nevoit sa recunoasca de mai multe ori tot ce i se imputa partidului din care vine. In plus, nu stiu daca ai observat, dar Tomac n-a indraznit sa vina. Normal, asta e un fel de Iordan care nu vorbeste decat ce a invatat pe din afara si daca are permisiune scrisa de la sef.

 14. Am spus si mai sus ca nu ma intereseaza acesti candidati pentru ca oricum nu voi putea vota. Stiu si eu asa cite ceva tangential despre ei, dar mai mult superficial. Nu pot sa spun despre Tomac ca-mi este preferat, pentru ca nu-l cunosc deloc decit din cele citeva materiale pe care le-am vazut. Apreciez la el ca se lanseaza in politica de la aceasta virsta frageda. Si despre Dorin Chiroaca, probabil, spuneau altii prin 2005 ca nu are rost sa candideze, dar uite ca s-a tinut pina la urma si a cistigat cursa electorala. Prin 2005 chiar daca eram in Chisinau nici nu auzisem de Chirtoaca.

 15. Deci am avut dreptate cand am spus ca iti place de Tomac, chiar daca nu votezi.

 16. Casandra,

  „Nina hai, ma plictisesti. Nu-mi esti interesanta. Ai un stil sters, cherdut. Mi-ar placea sa gresesc, dar nu cred. Gata!”

  Nu m-am straduit si nici nu ma stradui sa-ti fiu interesanta.Ca te plictisesti et problema dumitale, nu si a mea.

  Stilul poate sa fie sters, in dependenta cu ce ochi ai mintii si cu ce intentii te uiti la el.

  Dar iata cuvintul „cherdut”l-am cautat in DEX si nu exista un asa cuvint in el.Din ce epoca vii Casandro???!!!Si te dai drept o fiinta informata si citita?Consulta dictionarul mai des,la un moment dat te pomenesti ca-ti prinde bine.

 17. „Pantaru e bun, dar anii pe care nu i-a stat aici ma fac sa nu-l votez”

  E tare argumentatia. Si ca va faceti totusi daca Pantaru castiga? Promiteti sa publicati un mesaj de felicitare?

  Socolenco: nu stiu altii cum sunt, dar Tomac este un copil de paine, de lapte, dar nu de tinut pe umeri o Basarabie intreaga cu tot cu problemele ei. Tomac nu e Chirtoaca. Ce bine i-ar fi stat lui Chirtoaca langa Pantaru… doi juristi, doi oameni inteligenti, doua minti sclipitoare!

 18. Ce credeti ds moartea lui Ilie Telescu?
  E la fel ca si cu Gonta?

 19. Pentru Romania Mare
  Chind a murit Ilie Telescu ?
  Hmmm, nu am auzit.Dumnezeu sa-l odihneasca.

 20. Pentru toti care mi s-au adresat sau m-au vizat.

  Am sa va scriu miine. Aveti ptintica rabdare, daca ma iubiti! (Nu va speriati! E dupa Caragiale)

 21. Pentru Romania Mare

  Abia acum am auzit la TV. Nu cunosc nimic, dar cred ca a fost un ticalos. Dumnezeu sa-l ierte pentru tot cit a facut in interes meschin, ca altfel nu-mi pot explica. Credeti ca ceva nu e curat la mijloc? Pe de alta parte cred ca Cel de Sus le vede pe toate. Daca ar fi sa ii compar, as spune ca pentru Gonta am pastrat o anumita atitudine pozitiva, in timp ce pentru Telescu am avut mereu un dezgust aproape fizic. Imi pare rau sa spun asta.

 22. Vedeti aici un material foarte interesant despre alegerile din Romania.

  http://www.curaj.net/?p=6239

  Cu aceasta ocazie imi exprim si eu bucuria ca s-a dus inca unu. Nu demult unu s-a impuscat. Gonta s-a spanzurat. Asta cum a ales sa plece?

 23. Pentru Casandra
  Pe tine nu te pot iubi…..

 24. Pentru Vitalia

  Raspunsul il gasesti la Alexandru Lapusneanul.

 25. Pentru Vitalia,

  Tot il mai sustineti pe Dabija sau ati renuntat odata cu usa trintita de Taranu?

 26. Pentru casandra

  Linisteste-te, vorbim dupa 30 noiembrie. Rit bien qui rit le dernier.

 27. Pentru vitalia

  Eu nu voi ride, eu ma voi bucura!

 28. Pentru Casandar
  Casandra, tu te poti si bucura ? In care cazuri te bucuri si cum arati cind esti bucuros ? Iti tremura barba si te bilbii ca si Taranu la interviul PRO TV despre plecarea lui din PL ?
  Sau poate te simti bine, chind toti se simt rau ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *