Am raspuns vizitatorilor UNIMEDIA

Stimati prieteni,

Multumesc echipei UNIMEDIA si tuturor vizitatorilor portalului care mi-au adresat intrebari in perioada 15-21 septembrie 2008. Pentru mine a fost o experienta utila si o posibilitate de a mai explica unele lucruri pe care, poate, in goana cotidianului, le tot lasam pentru alta data. Am raspuns la absolut toate intrebarile care mi-au fost transmise. Ca orice persoana activa si neindiferenta, as dori sa am o reactie la raspunsuri. Insa asta va fi posibil numai daca voi, vizitatorii, veti dori acest lucru. De aceea, va invit – daca nu sinteti de acord cu ceva din raspunsul meu si vreti sa-mi spuneti asta, daca aveti ceva sa-mi replicati, daca vreti sa-mi mai adresati o intrebare sau aveti necesitatea de a discuta pe alte teme – sa nu ezitati si sa imi scrieti pe vpavlicenco@yahoo.com sau vitalia@pavlicenco.eu ori sa ma sunati la +37369111682. Va doresc succes si sa invingem in anul de demnitate 2009.

Vitalia PAVLICENCO,
deputat in Parlamentul Republicii Moldova,
presedintele Partidului National Liberal

onn
Dna Pavlicenco, PNL nu are nicio sansa sa ajunga singur in Parlamentul din 2009. Astfel, nu are sens sa promovati atat de insistent PNL in contextul alegerilor. Mai productiv ar fi sa aderati neconditionat la AMN, PL sau PLDM. In ce masura sunteti disponibila sa faceti acest pas? Sau asta depinde de faptul daca veti fi sau nu aleasa in functie de senator roman in noiembrie 2008?

Vitalia Pavlicenco: PNL are mai multe posibilitati de a participa la alegerile din 2009. Delegatia Politica Nationala a decis ca participam. Depinde de contextul politic, de cooperarea dintre partide, de pozitia oamenilor si de atitudinea presei ce vom face noi mai departe. Deocamdata muncim. Membrii DPN nu accepta dizolvarea PNL. La noi deciziile se iau colectiv. Echipele se pregatesc si pentru alegerile locale din 2011. Oamenii care vin la PNL, taxat si de Dvs. azi ca fara sansa, sint fondul nostru de aur. Este una sa creasca partidul ca pe drojdie cind se afla la putere si vin oamenii ca mustele sau ca tintarii la lumina ori cind se zvoneste ca un lider are multi bani, si e alta cind toate astea nu sint, dar oamenii vin din convingeri. Acestia sint membrii PNL.

Wooorm
veti fi inaintata de PNL Bucuresti pu a candida la functia de deputat in parlamentul Romaniei? Daca da, care este mesajul catre alegatori? Daca nu, de ce?

Vitalia Pavlicenco: In acest moment nu stiu daca asta va fi. PNL din R.Moldova a trimis o scrisoare la Bucuresti, solicitind o intilnire cu conducerea PNL-România in vederea cooperarii in viitoarele campanii electorale din cele doua state românesti. Asteptam decizia. In mod normal, era bine ca PNL, care pledeaza pentru omogenizarea spatiului politic dintre România si Republica Moldova, sa aiba aceasta posibilitate in realitate. Avem acelasi logou, aceeasi sigla – Sageata liberala – aceleasi culori, impartasim aceleasi valori liberale. Eu am cetatenie româna din 1992, am Ordinul National al României “Pentru Merit” in Grad de Comandor, pe care l-am primit intre doua mandate de deputat, am urmat constant linia românismului, in declaratii, in documente si in actiuni, partidul s-ar implica sa sprijine candidatura. Totodata, nu-mi fac mari iluzii, ca sa nu am mari dezamagiri. Daca as candida, mi-as axa mesajul pe o cooperare intensa R.Moldova-România, pe reacordarea cetateniei basarabenilor, pe crearea de conditii speciale pentru cooperarea economica intre oamenii de afaceri de pe cele doua maluri de Prut. Daca nu voi candida, ceea ce pare mai posibil, cred ca asta se va intimpla din cauza ca eu sint la Chisinau, iar cineva, probabil, o fi tragind sforile pe la Bucuresti. Dar nu ma deranjeaza – cum am fost, asa ramin. Noi am oferit o sansa, care poate fi valorificata sau nu.

curios nevoie mare
ce parere aveti despre Dorin Chirtoaca si Vlad Filat si care credeti ca sunt sansele lor ca politicieni?

Vitalia Pavlicenco: Sint politicieni cu sansa. Depinde de faptul cum o vor gestiona. Le-as sugera doar sa abandoneze intoleranta si infumurarea – pacate grele, pentru care nici nu stii cind vine vremea sa platesti. Nu e bine sa mearga pe urmele celor care au incercat deja aceste feluri de a fi si au vazut ca au pierdut. Dar a fost prea târziu.

strategul
ce sanse are Republica Moldova ca stat? care sunt vectorii politici catre care trebuie sa se orienteze tara noastra?

Vitalia Pavlicenco: Statul R.Moldova este deocamdata, prin votul oamenilor neinformati cu buna stiinta de catre comunisti, un stat-problema. Asta e tactica Rusiei si a coloanei sale a cincea – PCRM: ca R.Moldova sa nu devina un stat adevarat si sa nu se mai ridice din genunchi, sa nu obtina vreodata plecarea trupelor rusesti de ocupatie de pe teritoriul sau. Sint interese geostrategice mari. E pacat ca au comunistii si adepti fideli – PPCD, uneori PD si PSD. Sint de acord cu ziaristii nationali care au scris ca Republica Moldova are sansa de a deveni cu adevarat stat numai in formula celui de-al doilea stat românesc sau nu are nici o sansa. Eu as adauga si sansa NATO. Ori devenim stat NATO si ajungem alaturi de România sub umbrela de securitate nord-atlantica, ori nu devenim stat. R.Moldova nu are traditii de statalitate, clasa politica este, in mare masura, controlata de Kremlin si este foarte greu pentru fortele liberale, inca neunite, sa reziste, sa se depaseasca si sa invinga sfidarile antinationale. Insa atita timp cit nu vor invinge fortele cu adevarat proUE si proNATO, noi nu vom scapa de influenta ruseasca, de trupele rusesti si nu vom deveni liberi, nu vom avea un stat prosper. R.Moldova este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, este inca un teritoriu cazut din istorie si geografie, este orfanul razboiului rece si risca sa ramina orfanul Europei. Totul depinde de noi. Vectorii politici si orientarea noastra trebuie sa fie spre UE – insa in realitate, nu doar pe hirtie. Cititi si in Declaratia de Independenta a R.Moldova:

“LUIND ACT de faptul ca Parlamentele multor state in declaratiile lor considera intelegerea incheiata la 23 august 1939, intre Guvernul U.R.S.S. si Guvernul Germaniei, ca nula ab initio si cer lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat si de Conferinta internationala „Pactul Molotov-Ribbentrop si consecintele sale pentru Basarabia”, prin Declaratia de la Chisinau, adoptata la 28 iunie 1991…”

si

„SOLICITA tuturor statelor si guvernelor lumii recunoasterea independentei sale, astfel cum a fost proclamata de Parlamentul liber ales al Republicii, si isi exprima dorinta de a stabili relatii politice, economice, culturale si in alte domenii de interes comun cu tarile europene, cu toate statele lumii, fiind gata sa procedeze la stabilirea de relatii diplomatice cu acestea, potrivit normelor de drept international si practicii existente in lume in aceasta materie”.

Recunoasterea Independentei a fost o etapa de desprindere a R.Moldova de spatiul sovietic, etapa ce trebuia urmata de aderarea la NATO si UE, in mod direct, ca si balticii, prin sprijinul masiv al României, sau de unirea directa a R.Moldova cu România, incit calvarul suportat prin starea de ocupatie ruseasca sa ia sfirsit mai repede. Totul, insa, depinde de votul nostru. Vocatia populatiei R.Moldova este europeana. In anul 1998, cind a fost creata Alianta pentru Democratie si Reforme, Parlamentul – dupa defaultul din 11 septembrie – a mai adoptat o hotarire istorica – de proclamare a integrarii europene ca obiectiv strategic major al R.Moldova si de reorientare a exporturilor spre piata vestica. Personal, in cadrul Mesei rotunde a partidelor necomuniste din 2002, am propus – dupa modelul Declaratiei de la Snagov, România, – ca toate partidele sa creeze o Comisie nationala comuna pentru elaborarea Strategiei si a Conceptiei de pregatire a R.Moldova pentru admitere in UE. Comunistii au plagiat ideea si o tot terfelesc.

larisa
Care este pozitia dstra fata de problemele pedagogilor din R. Moldova. Poate oare un profesor sa iasa in fata elevilor flamind, imbracat prost, fara mijloace de pregatire profesionala? Pledind azi pentru fotolii, ce ati facut concret in acesti 4 ani pentru propogarea valorilor umane la noi in tara?

Vitalia Pavlicenco: Eu sint fiica si nepoata de invatatori. Bunicul a predat in clasele primare in Alunis-Riscani, mama a predat limba româna (atunci i se spunea “moldoveneasca”) si limba franceza in Grinauti-Riscani, a terminat Scoala normala la Iasi, iar tata – istoria si matematicile. Au invatat ambii si la “Institutul invatatoresc din Balti”. Sint si eu de profesie filolog, invatatoare de limba si literatura franceza. Stiu ce viata au profesorii, stiu cum a dus-o mama mea. Pentru ca tatal a plecat in lumea celor drepti trimis de cei care l-au decapitat la numai 24 de ani, eu nascindu-ma peste cinci luni dupa asasinarea lui. Nu se poate accepta ca profesorii sa nu fie un model in toate pentru copii, elevi. Erau la noi, intre cele doua razboiae, trei oameni respectati in sat – primarul, invatatorul, preotul. Am fost mereu extrem de amarita cind, umblind prin raioane cu informarea oamenilor si agitatia politica, cu atragerea de adepti intr-un partid liberal, am gasit mai multi invatatori deveniti comunisti. Pentru mine asta este o monstruozitate. Nu vorbesc de cei fortati sa scrie cerere sub amenintarea de a fi scosi din lucru. Vorbesc de cei mindri ca sint membri ai PCRM. Salariile invatatorilor sint mizerabile si intrebarile pe care le puneti sint justificate si intelese. Acum, referitor la partea a doua, care este exact dovada neintelegerii de ce profesorii sint in aceasta situatie. Atita timp cit nu facem reforme, cit nu sprijinim businessul mic si mediu, nu extindem sectorul privat, nu avem investitii, nu cream locuri de munca, pentru a avea impozite platite si alte posibilitati de asistenta a categoriilor profesionale bugetare, cit nu reducem coruptia, nu vom avea salarii mari pentru profesori, medici si altii. Din pacate, oamenii nostri inca voteaza comunistii. Nu se implica suficient oamenii informati ca sa ii convinga pe cei neinformati sa nu mai voteze trecutul. Multa lume – inclusiv profesori, in loc sa se implice, in pofida dezamagirilor, pe care le inteleg, “nu prea vor sa se ocupe de politica”, asa cum spun adesea, – asteapta ca altii sa faca schimbarea, dupa care ajung sa vada ca politica se ocupa de ei si ca, fara partide si lupta politica, nu cade nimic din tavan. Ajung sa ma intrebe “ce ati facut concret in acesti 4 ani pentru propagarea valorilor umane la noi in tara?” Am facut foarte mult, dar pentru ca acesti comunisti votati – si prin nepasarea si neimplicarea profesorilor – au monopolizat mediile publice de informare, pentru ca va persecuta daca aderati la partidele de opozitie si nu va opuneti organizat acestor persecutii – nu aveti posibilitatea sa cunoasteti ce facem. Slava Domnului ca nu au interzis inca si Internetul. Si daca mi-ati pus aceasta intrebare prin Internet, sper sa nu va suparati daca va invit sa cititi materiale pe site-ul www.pnl.md si pe blogul meu www.pavlicenco.md, unde am scris si am tot scris despre ce am facut. Si unde voi mai scrie. Iar daca nu aveti Internet, veniti la sediul PNL, sunati-ma la 069111682 sau la 211818, 211677 si va cream posibilitatea sa va informati.

Dreptate/pt/Tara
D-na Pavlicenco imi place de d-stra si de politica care o duceti, totusi eu nu o sa va votez din considerentul ca in spatele d-stra nu vad o echipa. In afara de filoromania pe care si eu o impartasesc, mai este nevoie de dezvoltare economica, strategii si politici foarte clare si concrete conditiilor din Moldova, ceea ce nu se poate realiza in cazul lipsei unei echipe performante.
Totusi daca ar fi sa fuzionati cu cine ati face-o?
Oamenii asteapta sa va uniti si sa aratati maturitate politica, dincolo de ambitii personale. (Asta se refera la toti liderii politici)

Vitalia Pavlicenco: Sa le luam pe rind. Mersi pentru simpatie fata de mine. Va doresc sa nu gresiti cind veti vota, ca sa nu va para rau. Ar fi bine, daca veti dori, – daca veti avea vreo dezamagire – sa mi-o faceti cunoscuta, la tel 069111682 si pe adresa vpavlicenco@yahoo.com sau vitalia@pavlicenco.eu. PNL este o echipa. Pentru asta deschideti, cel putin, pe site-ul www.pnl.md rubrica Biroul Permanent Central. Noi avem doua candidaturi pentru functia de prim-ministru – foarte buni economisti – Alexandra Can, fost ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, si Mircea Rusu, om de afaceri, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din R.Moldova, fost deputat in primul Parlament, democrat, al R.Moldova. Dna Can este o persoana de succes si ca director general al SA “Artima”, pe care o gestioneaza foarte bine, stiind ce inseamna a intoarce datoriile mostenite de la alti conducatori si a atrage investitii straine. Mai ales ca le atrage nu numai pentru aceasta fabrica, ci si pentru altele din R.Moldova. Mai avem fosti deputati, specialisti in alte domenii, avem o componenta buna a Delegatiei Politice Nationale, cu oameni de calitate, cu mult mai buni, din teritoriu, decit surupurile masinii de vot comuniste din Parlament. Echipa a desfasurat o serie de actiuni care nu sint prea cunoscute, pentru ca nu exista o Radioteleviziune publica. Vom plasa pe site analiza profesionala a componentei DPN. Avem specialisti pentru diferite domenii si pregatim componenta Cabinetului din umbra al PNL. Fiti sigur: membrii Cabinetului de umbra al PNL si specialistii pentru gestionarea diferitelor domenii ale economiei nationale au lasat in urma mai multe lucruri bune pentru acest popor decit actuala guvernare.

Vieru007
Pe parcursul carierei, v-ati despartit de toti liderii si partenerii cu care ati facut politica. Nu ati fost niciodata un om al echipei. De ce sunteti atit de conflictuala?
Acum, dupa atitea „succese” in politica moldoveneasca, doriti sa plecati in Romania pentru a repeta „succesul” Leonidei Lari?

Vitalia Pavlicenco: Lucrurile nu stau chiar asa cum spuneti. Le luati prea superficial. Din pacate, foarte putini lideri politici accepta colegi activi si principiali. Este o mare virtute sa poata fi asa, dar nu sint. Am muncit cot la cot cu Valeriu Matei la PFD, avind rezultate bune nu doar in activitatea mea de redactor-sef al ziarului “Mesagerul”, ci si de om de partid. Am fost un deputat constiincios si energic in legislatura 1998-2001. Atitudinea fata de mine trebuia sa fie pe masura, insa activismul meu, ca si in cazul altei formatiuni, de mai tirziu, a deranjat. De ce? Pentru ca, pe fundalul meu, se vedea pasivitatea altora, care aveau, insa, o alta “virtute” – erau lingusitorii lu’ sefu. Le-am spus – “fratilor, cea mai buna dovada a fidelitatii fata de sef este munca pentru partid, nu lingusirea si capacitatea de a te gudura si a da afirmativ din cap la orice idee emisa de sef”. Va dati seama – acesti “pasivi” sint foarte “activi” in a-si elimina concurentii. Asta s-a intimplat cu mine in doua partide – in PFD si AMN. Asta nu mi s-a intimplat in PNL si PL (formulele liberale in procesul de fuzionare a partidelor democratice intre 2001-2005). In PNL-ul, condus de Mircea Rusu, Anatol Taranu, am cooperat excelent, la fel a fost si in cadrul PL, unde, cu ajutorul nostru, a fost propulsat la virf mai noul politician Veaceslav Untila, care m-a promovat, pentru activitatea desfasurata, ca vicepresedinte al PL. Ca si in cadrul AMN, care nu a apucat sa se manifeste prea mult inainte de alegerile din 2005, caci s-a format Blocul “Moldova Democrata”, am fost promovata pe falia liberala pentru Parlament, unde ramin activa si am uzat mereu de pirghiile legale in cadrul partidului pentru promovarea principiilor programatice si a angajamentelor electorale, precum si a ideilor mele, in acest cadru.

O parte din echipa de conducere, controlata de ex-presedintele PFD, nu a avut curajul sa accepte retragerea temporara din fata a liderului, cind el a fost atacat – pe nedrept, dar totuna prejudiciindu-se imaginea formatiunii. Eu am fost pentru retragere, ca si alti colegi, ceea ce a condus la eliminarea mea din PFD, iar in cadrul AMN unii fosti colegi liberali, mai slabi in privinta acceptarii concurentei, au preferat sa impuna in organismul de conducere eliminarea echipei de baza a national-liberalilor. De fapt, votul in Consiliul politic al AMN de excludere a mea si a lui Anatol Taranu nu a fost numarat corect, insa asta nici nu a mai contat. Partea formala a excluderii a fost ca nu am acceptat sa retrag initiativele legislative, facute in baza Planului de Actiuni al Fractiunii AMN, al carui si vicepresedinte am fost, privind: iesirea din CSI, anularea Conventiei de incetare a focului din 1992, care ar conduce la plecarea fortelor de pace ruse, rezilierea Memorandumului ruso-moldovenesc asupra Transnistriei, care ii da acesteia dreptul la activitate economica externa independenta, initiativele de colectare a semnaturilor pentru modificarea art.11 si 13 din Constitutie – privind limba româna si anularea neutralitatii. Toate acestea, repet, fiind in Planul de Actiuni al AMN si al Fractiunii parlamentare AMN.

Intotdeauna am fost un om al echipei. Cei care v-au spus ca nu sint sau chiar Dvs., daca sinteti din cei mai apropiati evenimentelor descrise, priviti gresit lucrurile. Eu am respectat prevederile Statutului, am cerut mereu sa se discute deschis problemele si sa se ia decizii in urma acestor discutii, nu intelegeam de ce, cind in Parlament nu erau sedinte in plen, noi, Fractiunea AMN, nu ne convocam si mai des ca sa lucram mai mult, beneficiind de acest timp irosit de comunisti. Am insisitat mereu ca orice decizii privind actiunile Fractiunii sa fie coordonate cu organismele colective ale partidului, sa nu se substituie Fractiunea acestor organisme. Membrii echipei de baza national-liberala cunosc si ca eram cea care insistam mereu sa ne coordonam pozitiile intre noi, ca intr-un fel de fractiune, in raport cu celelalte curente, grupari din AMN, dar aici s-a produs o indepartare a celui care a stat in fruntea gruparii noastre, el trecind, incetisor, de alta parte.

Cu toate astea, cred ca lucrurile se pot schimba. AMN intruneste multi oameni de calitate, care pun in prim-plan interesul national al R.Moldova si nu doresc reperpetuarea comunistilor la putere. Sint convinsa ca si dl Serafim Urecheanu constientizeaza tot mai mult raspunderea ce ii revine ca presedinte al partidului de opozitie reprezentat cel mai bine in administratia raionala si locala, fiind pacat ca aceasta realitate sa nu se repete in viitoarea legislatura. Da, sint peste tot unele persoane cu interese mai inguste, dar nu cred ca ele sa apuce sa dea tonul in AMN. Dimpotriva, persoanele cu viziuni de perspectiva ar putea contribui la precizarea mesajului, a pozitiei politice, ceea ce ar contribui si la apropierea gruparilor politice necomuniste din R.Moldova. Sper sa-i ajunga dlui Urecheanu curajul si taria sa procedeze ca in 2005, cind, desi noi ne-am opus, el a insistat si a promovat un bloc electoral ce a impiedicat – dincolo de toate – crearea unei majoritati constitutionale comuniste periculoase in Parlament. Lumea in teritoriu regreta dispersarea fortelor liberale/social-liberale/liberal-democrate/national-liberale si doreste o cooperare intre acestea, pentru a promova in Parlament oameni activi, nu oameni mai putin activi, dar foarte “fideli”. Divergentele intre partidele necomuniste se pot depasi.

Nu accept sa ma comparati cu Leonida Lari din Parlamentul României. Noi, deputatii din R.Moldova, nu avem nici pe departe posibilitatile deputatilor din Parlamenul României. Sa am eu asemenea posibilitati, imi imaginez cite as face pentru cooperarea româno-româneasca, pentru basarabeni. Pentru ca daca ai conditiile parlamentarilor români, in rest tine doar de vointa. Cine a impiedicat-o pe Lari sa vina periodic in R.Moldova, sa aiba sistematic intilniri cu cetatenii nostri si sa ne promoveze interesele firesti in Parlamentul Statului Român? Chiar daca ea a fost aleasa din partea vreunei circumscriptii din România, nu din R.Moldova. Insa nu stiu daca voi avea sansa de a candida in aceste alegeri pentru Parlamentul României, nu-mi fac mari iluzii, ca sa nu am mari dezamagiri. Cred ca sint suficienti indivizi care bat pragurile pe la Bucuresti sa demonstreze de ce “Pavlicenco nu trebuie sa fie acceptata sa candideze din partea PNL pentru Parlamentul României”, numai ca eu ramin cum sint, promovez valorile românesti si redobindrea constiintei nationale, apararea identitatii românesti a basarabenilor, a statului, a pamintului nostru. Fiti de acord, nu mi-am imaginat vreodata ca as putea macar sa ma gindesc la posibilitatea de a candida pentru Parlamentul României. Nu pentru asta sint si ramin o luptatoare pentru românism.

Caracterizarea mea ca “un om conflictual” este rezultatul unei manipulari masculine. Sint un om al dialogului, pot asculta. Problema este ca putini barbati sint de caracter si cu viziuni moderne, mai ales privind relatiile politice cu femeile, in care, uneori, nu se pot detasa de atitudinea fata de sotiile lor, pe care inca le vad bune numai de bucatarie. In PNL avem mai multe femei, inclusiv in conducere, dna Alexandra Can este vicepresedinte de partid, alaturi de Mircea Rusu si Anatol Taranu. Datorita noua, femeilor, avem in partid un dialog si un parteneriat eficient intre barbati si femei, fapt pe care inca nu-l putem constata in partidele conduse de barbati. Eu sint recunoscatoare colegilor barbati din organismele PNL, care activeaza in cadrul partidului pentru ca accepta programul si obiectivele, nu pentru ca e condus de cineva sau de altcineva.

Jay
Mai intai, imi permit un mic raspuns pt Vieru007 – d-na Pavlicenco nu face compromisuri cu lichele. Sper ca e la obiect.
Acum intrebarea: d-na Pavlicenco, ati fost mereu, indiferent cum a batut vintul politic, o portavoce curajoasa a demnitatii moldovene in fata umilirii comuniste. Poate suna a lingusire, insa aceasta e parerea mea sincera, probabil impartasita si de alti oameni. V-as ruga sa imi spuneti si mie de unde energia si curajul. Si cit de departe veti merge pentru a va atinge obiectivele. Si ultima: aveti vreun model istoric sau politic, dupa care va inspirati? va multumesc.

Vitalia Pavlicenco: Pe mine nu ma cumpara nimeni cu nici un fel de laude sau elogii, oricare ar fi ele. Este adevarat, nu fac – asa cum spuneti – compromisuri cu lichele. Am fost mereu liberala, pe centru-dreapta, nu accept concesii in ceea ce priveste identitatea noastra, dreptul de redobindire a constiintei nationale românesti, limba româna, desprinderea de spatiul de influenta rusesc, aderarea la NATO si UE, efectuarea reformelor liberale in toate domeniile societatii, asa cum au facut balticii si tarile ex-socialiste, in special România, care ne poate ajuta masiv si pe noi. Eu sunt românca, mi-am redobindit cetatenia româna in 1992 (mai devreme nu s-a putut!), consider ca acest spatiu etnocultural este românesc si ca natiunea româna are aceleasi drepturi ca si natiunea germana si alte natiuni, adica sa fie adunata intr-un stat. Astazi suntem in doua state românesti, trebuie sa beneficiem de faptul ca ne aflam la frontiera cu UE si NATO si sa preluam modelul vestic in toate. Sa avem relatii excelente cu România, care este avocatul nostru firesc pentru NATO si UE, care trebuie sa explice tuturor cancelariilor occidentale, in institutiile internationale ca Republica Moldova este un teritoriu istoric românesc, ca populatia din al doilea stat românesc are vocatie europeana si trebuie sa fie intr-un destin comun euratlantic.

In privinta energiei si a curajului, cred ca provin de la parinti, de la gene, de la educatie, de la caracterul dat de Dumnezeu. Voi merge pina la capat – cit ma vor tine posibilitatile, in special fizice. Nu pot spune ca am un anume model istoric sau politic. Am citit suficient despre diferite personalitati, mai impunatori fiind pentru mine cei care au dat dovada de demnitate. Parafrazind, as spune ca, „daca demnitate nu e, nimic nu e”. Sau sloganul blogului meu – „viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate”. Cunoasteti cui apartine afirmatia.

unionistuI
Vorbiti mult despre ” transnistrizare ” ! CE inseamna aceasta si CAT puteti dumneavoastra explicita in mod real ‘acest fenomen’ atat celor din dreapta Prutului cat si celor din stanga lui in viitorul parcurs politic european al Republicii Moldova ? CE proiecte politice de viitor are PNL-ul, tinand cont de acest fenomen ?

Vitalia Pavlicenco: In privinta pozitiei noastre in problema transnistreana, va invit sa o cititi pe site-ul www.pnl.md, este acum pe prima pagina. «Transnistrizare» inseamna ca si aici, pe malul drept al Nistrului, sa domine limba rusa, modul rusesc de existenta si de gindire, un comportament sovietic al oamenilor, o mentalitate parazitara, sa fie blocate reformele si deciziile de avansare spre NATO si UE, inseamna lipsa de democratie si de respect pentru drepturile si libertatile omului, care se inregistreaza masiv in stinga Nistrului, inseamna si mai grave persecutari ale cetatenilor care vor sa-si exprime opiniile, mai ales cele ce nu plac autoritatilor, inseamna sa raminem in sfera de influenta rusa si sa nu ne intregim cu poporul român, inseamna a forma, in continuare, o mentalitate ostila europenizarii societatii, inseamna sa nu plece trupele rusesti, sa avem baze militare ruse, sa nu avem o guvernare nationala, inseamna o politica de stat antiNATO, antiUE, antiRomânia, inseamna coruptie generalizata. Inseamna inca multe altele.

XXL
Sinteti oare constienta de ceia ce faceti? Politica este o treaba mai mult barbateasca, aici poti usor primi lovituri si sa iai si bataie, asa cum a primit Saakashvili. Unde Va bagati, credeti ca veti fi aleasa, ni fi-ti naiva. Poate aveti copii sau nepotei, ar fi bine sa-i cresteti in liniste si sa le dati o educatie normala. Cand mai pui ca ma ieste si curatenie de facut prin casa….,

Vitalia Pavlicenco: Sint foarte constienta si daca judecati asa, pare sa ginditi ca un retrograd. Cu asemenea oameni inaintam spre niciunde. Am o fiica foarte buna, este violonista, isi cistiga existenta peste hotare, ma ajuta permanent si pe mine. Inca nu am nepoti. Fiicei mele i-am dat o educatie buna. A fost mereu eminenta, a invatat si in România, la Liceul “Dinu Lipatti”, si aici, la Conservator, si-a luat doctoratul in Germania, la o institutie pentru studii postunivrersitare – la Scoala superioara de muzica si teatru din Hamburg. In casa mea este foarte curat. Va invit sa va convingeti. Facem ordine – sau, mai bine zis, nu facem dezordine – sotul si cu mine. Nu avem o casa mare – de doar 39 metri patrati spatiu locuibil, adica spatiu calculat fara bucatarie, culoar si un balcon. Avem trei camere, sintem trei doctori in stiinte. Este greu cu menajul – sotul si cu mine sintem ocupati, dar ne mai sacrificam, ne mai rinduim, avem doua aspiratoare si facem totul impreuna. In casa e curat, chiar daca avem doi pisici. Sotul meu este un om cu vederi avansate, este si un bun bucatar, desi cariera sa profesionala inseamna doctor habilitat, profesor, seful Catedrei de literatura universala la USM, membru al Uniunilor Scriitorilor din R.Moldova si din România, el are o reputatie foarte buna in ambele state românesti. Si el, si eu, impartasim opinia ca intr-o familie fiecare trebuie sa se afirme. Va indemn sa va reconsiderati pozitia despre rolul femeilor in politica, ca sa nu caliciti cumva un suflet feminin cu asemenea vederi.

Petru Nistreanu
Stimate doamna Pavlicenco!
carei opinia DVS fata de continutul ultimelor doua carti publicate de I.Rosca „PPCD contra coruptiei” NU credeti ca Rosca are dreptate?

Vitalia Pavlicenco: As judeca printr-o abordare serioasa acest lucru daca Rosca ar face carti despre coruptia generata de comunisti, prin care ei se imbogatesc si se perpetueaza la putere. Insa, nevazind asta, nu vad nici mari motive de credibilitate fata de “efortul” si banii cheltuiti de Rosca pentru asemenea carti. Nu cred ca Rosca a adus mai mare folos societatii decit Serafim Urecheanu. La AMN sint multi oameni seriosi, buni de guvernare, cum au mai fost. Rosca, insa, incearca sa puna integral lacunele legislatiei si lipsa justitiei pe oponentii din dreapta, de parca ar fi comunistii niste sfinti. Rosca se teme de dreapta si spera ca populatia sa-i mai voteze o data pe comunisti, temindu-se ca vin spre putere tilhari si mai mari, ceea ce nu este deloc asa. Monitorul Oficial e plin nu de documente despre Filat si Urecheanu, ci despre matrapazlicurile guvernantilor comunisti, care nu au nici un complex in legatura cu asta, pentru ca si-au pus justitia sub fund. Oare Rosca nu are ce scrie despre Oleg Voronin si membrii Clanului mafiot Voronin? Eu am cerut in Parlament o Comisie impartiala care sa analizeze legalitatea veniturilor Familiei Voronin, a lui Oleg Voronin, am cerut date despre averile detinute de Oleg Voronin, dar totul ramine secretizat si sub protectie. Sau credeti ca nu pot fi publicate documentele despre averile lui Rosca, examinate in Parlament printr-un raport special? Insa oponentii de dreapta nu fac asta, pentru ca sint preocupati de combaterea comunistilor. Si aplicarea selectiva a legii, si editarea selectiva a presupuselor cazuri de coruptie inseamna coruptie. Inseamna ca ii trebuie cuiva acest lucru si Rosca s-a oferit a fi instrumentul, in schimbul tragerii lui, din nou, de catre comunisti in sus, spre Parlament, peste pragul de 6 la suta. Daca am avea un stat de drept si justitie, o asemenea coruptie, inregistrata pe segmentul “comunisto-crestinisto-democratico-populist”, ar face obiectul Procuraturii si Centrului de combatere a criminalitatii organizate si a coruptiei, transformat de voronin in ghestapo. Doi Ambasadori ai SUA la Chisinau, in incheierea mandatului, au facut referinte negative la acest “centru de coruptie”.

Este trist si ca Rosca mizeaza pe oameni creduli, neinformati. Exact asa cum fac si comunistii. Si-acum spuneti-mi – care e diferenta dintre PPCD si PCRM? Mie mi se par toti acestia trasi la indigo.

curatmurdarsrl.com
D-a Pavlicenco,
Care este structura procentuala a contributiilor la bugetul familiei Dumneavoastra (intre sot si sotie)?
Cine, retrospectiv, ia deciziile referitor la cheltuielile mari, neordinare, in familia dumitale, sotia sau sotul? Care este cifra care defineste notiunea de cheltuieli mari neordinare pentru buget (se poate si procentual, de exemplu din bugetul lunar)?
Multumesc anticipat.
Vitalie

Vitalia Pavlicenco: In fiecare an e diferit. In general, nu ne-am pus problema si nu am avut niciodata conflict in familie pentru cit cistigam. Sotul meu, mai inainte, a cistigat destul de putin, insa niciodata nu i-am reprosat sau “recomandat” sa paraseasca locul de munca neplatit, la Universitate, pentru unul mai platit. Nici el nu a procedat vreodata asa cu mine. Deciziile le luam impreuna, dar fara mine nu se rezolva nimic, recunosc. Au fost, insa, niste cazuri cind sotul meu a insistat sa facem niste cheltuieli mai mari si a avut dreptate – de exemplu, el a cerut insistent pe neasteptate sa sapam o noua fintina la casuta de vacanta, ca cea veche secase. M-am conformat si nu am gresit. Nu voi evalua in procente si comparativ cistigul meu si al sotului, dar postez sumele veniturilor din 2000 pina in 2007 pentru mine si pentru sotul meu, ca si impozitele platite. Voi plasa documentul scanat pe blog, acum dau doar cifrele, nu stiu daca in acest raspuns poate fi postata o imagine scanata. Apreciati si Dvs.

Nota mea: pentru ca datele pe anul 2007 nu au fost incluse in document de Inspectoratul Fiscal, le-am trecut din documentele depuse de noi fiscului.

Ed___
mai intai, imi permit si eu un mic raspuns pt Vieru007: PCRM au fost la sarbatoarea nationala prezenti numai cu liderii (3), in timp ce PNL a fost prezenta cu TOATA echipa nationala a PNL (toti liderii din toate raioanele), deci tocmai dovada ca PNL este o adevarata ECHIPA.
Intrebare: dna Pavlicenco ce actiuni economice va intreprinde PNL pentru a aduce PIBul/cap locuitor a Rep.Moldova la o valoare europena pentru cresterea bunastarii propriilor cetateni ?

Vitalia Pavlicenco: Noi nu corespundem standardelor europene, pentru ca sintem calcati in picioare de Rusia de aproape 70 de ani. Insa, cu cit e societatea mai libera, e cu atit mai bogata. Noi nu sintem liberi, de aceea sintem saraci. De asemenea, cind au libertate functionarii, nu au libertate oamenii. In R.Moldova nu s-au facut, in acesti ani, din cauza guvernarilor de stinga, antireformatoare, cele mai elementare si imperative lucruri. Daca vrem sa mergem inainte si sa obtinem un PIB bun pe cap de locuitor, trebuie: sa asiguram respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, sa asiguram intangibilitatea proprietatii private prin lege si printr-o justitie impartiala; sa liberalizam mai multe domenii ale economiei; sa liberalizam piata energetica; sa sprijinim, prin programe speciale, atragind fonduri europene, straine, businessul mic si mediu; sa extindem astfel sectorul privat; sa reducem coruptia; sa asiguram un spatiu public de dezbateri, pentru a examina si informa despre costurile reformelor necesare in R.Moldova; sa avem o foarte intensa cooperare cu România in proiecte bilaterale si transfrontaliere; sa identificam bune cadre pentru a elabora proiecte eligibile in vederea obtinerii fondurilor europene; sa imbunatatim climatul investitional si sa asiguram conditii egale tututor oamenilor de afaceri in sensul accesului la proiecte licitate de catre stat, la achizitii publice; sa asiguram transparenta procesului decizional si sa organizam consultari cu experti si cu reprezentantii diferitelor categorii pe care ii vizeaza modificarile legislative.

MasterPiece
Dna Pavlicenco,
Va rog sa fiti sincera si sa ne spuneti de unde se finanteaza PNL-ul. De unde luati bani pentru a aparea in presa, pentru a intretine biroul, organizatia de tineret..etc…
Dar fiti sincera, pt ca daca o sa-mi spuneti ca nu aveti surse de finantare nu o sa va cred!
Multumesc mult!

Vitalia Pavlicenco: PNL exista din cotizatii si donatii, conform legii. Dar mai este ceva. Eu imi cam inchei viata si nu-mi mai trebuie mare lucru. Ma ajuta si fiica – ba cu una, ba cu alta. Sotul munceste legal in citeva locuri. El a mai avut onorariu din scrierea unui Manual de literatura universala. Acum avem mai putine necesitati. Insa un partid trebuie sa poata gasi bani pentru existenta – plata arendei, a telefoanelor, Internet, site. Cautam mereu. Stiu ca tot aici cineva ma intreaba de venituri. Am postat, raspunzind unei alte intrebari, dar voi posta si pe blogul www.pavlicenco.md documentul oficial emis de Inspectoratul Fiscal privind veniturile mele si ale sotului, precum si impozitele platite din 2000 de noi in fiece an.

Oooow!
Dna Vitalia Pavlicenco, sunteti una dintre putinele femei implicate in politica. Ce credeti despre implicarea femeilor in politica? Si daca femei de genul Ostapciuc nu compromit ideea de femeie politician…?

Vitalia Pavlicenco: Aveti dreptate: femei ca Ostapciuk, Postoiko, Borgula, Borgan – zise si deputate – compromit implicarea femeii in politica. Unor barbati parca le place sa se implice femeile, dar numai ca sa munceasa, nu sa fie si promovate. Aceste femei, insa, stau in buzunarul barbatilor. Eu nu incap in nici un buzunar, ci doar intr-un parteneriat corect, bazat pe promovarea valorilor si a oamenilor harnici. Eu muncesc mult. Femeile trebuie sa fie solidare, unite, sa identifice barbatii cu viziuni moderne si sa fie partenere cu ei in a promova lucruri necesare societatii, in a schimba si mentalitatea celorlalti barbati. Eu nu am fost promovata de colegi pentru ca sint femeie, ci pentru ca sint competitiva. Eu am demonstrat necesitatea promovarii femeilor in baza propriului exemplu. Noi avem organizatie de femei la PNL si incercam sa beneficiem de faptul ca PNL e condus de o femeie, ca doamnele sa aiba incredere ca pot fi apreciate.

Jack
ma intereseaza sa aflu parerea Dvs. despre cum pot fi maturati de pe scena politica toti politicienii care s-au compromis de la ’91 incoace. Este vreo solutie?

Vitalia Pavlicenco: Numai prin vot. Prin informare, prin implicare si solidarizare, prin ajutarea celor mai putin informati.

anti-KGB
de ce ati plecat din AMN? care e legatura dvs cu KGB-ul (se discuta mult neformal despre asta)?

Vitalia Pavlicenco: Nu am plecat din AMN. Am fost exclusi – Pavlicenco si Taranu. Eu – pentru ca am facut cu Valeriu Cosarciuc initiativele legislative privind: 1. Iesirea din CSI. 2. Anularea Memorandumului ruso-modovenesc privind Transnistria din 1997, semnat la Moscova. 3. Anularea Conventiei de pace din 1992, in baza careia se afla trupe de pace si CUC. Asemenea trupe de pace au declansat razboiul ruso-georgian. 4. Am colectat 26 semnaturi pentru modificarea art.13 din Constitutie, privind limba româna, si 13 semnaturi, pentru modificarea art.11, pentru anularea neutralitatii. Am facut si alte initiative – anularea vizelor de intrare in R.Moldova pentru cetatenii tarilor UE, ca sa se procedeze cit se poate de simetric si cu noi, etc. Toate acestea si altele erau prevazute in Planul de lucru al Fractiunii AMN, al carei vicepresedinte am fost, plan votat de Consiliul Politic al AMN. Anatol Taranu a fost eliminat pentru ca a aparat aceleasi pozitii. Alti colegi ne-au urmat, printre care Mircea Rusu, fost presedinte al PNL, deputat in primul Parlament democratic, om de afaceri, acum vicepresedinte al PNL, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Republica Moldova, directorul Asociatiei “Libera initiativa; Alexandra Can, fost ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, acum vicepresedinte PNL, director general al SA “Artima”, in prezent vicepresedinte al PNL; Alexandru Gorgan, fost ministru-adjunct al apararii, acum Secretarul General al PNL; Eleonora Cercavschi, directorul Liceului “Stefan cel Mare”, Grigoriopol; Nicolae Crudu, acum primar de Durlesti; Andrei Iurie-Apostol, fost deputat, directorul II “CAP-S”; Silvian Munteanu, consilier local Ialoveni; Constantin Pasecinic, care a fost mai multi ani consilier municipal in Chisinau, medic; Anatol Revenco, directorul II “Dent-Revenco”; multi altii, ca sa nu mai spun de echipa de la Hincesti in frunte cu Dumitru Mahu, medic, acum consilier orasenesc.

Nu am avut absolut nici o legatura cu structurile de securitate. ABSOLUT nici una. Sint speculari, pentru a ma descuraja sa nu fiu cum sint. Eu nu am fost o persoana importanta in regimul sovietic. Dar am fost corecta si nu sint santajabila. Sint filolog. Am lucrat ca redactor si traducator. La ATEM am lucrat alaturi de Valentin Mindicanu, el m-a angajat ca traducator. Am luptat acolo si am fost discutata de Biroul de partid comunist pentru ca am adunat semnaturi pentru linba de stat si grafia latina, atunci am scris si multe articole despre aceasta necesitate. Am toate raspunsurile de la SIS ca nu au dosar cu/impotriva/despre/mine. Sint unicul deputat care am cerut acces la propriul dosar, daca acesta exista. Mi s-a spus ca nu exista, ceea ce eu, stiu, pentru ca eu nu am scris nici o fituica in viata mea contra cuiva de pe la structuri si nu am turnat niciodata nicaieri pe nimeni. Am si un raspuns de la SIS, solicitat de mine sa analizeze aparitia si difuzarea asa-zisei Liste Sandrovski, ticluite in laboratoare crestin-democrate contra intelectualilor nostri. Voi posta in curind pe blog toate aceste acte. Nu am postat pina acum doar din lipsa de timp. In Cuba, unde sotul meu si-a satisfacut serviciul militar ca traducator din spaniola, am fost in calitate de sotie. Am stat un an si zece luni. Vorbesc de Cuba, pentru ca unii speculeaza si asta. Acolo a decurs intreaga graviditate si am adus o fiica de 11 luni. Nu am fost in Miscarea Democratica, nu am fost in Frontul Popular, pentru ca am simtit parca ceva mai putin curat acolo, fapt probat prin mai multe articole ulterioare. Cititi-l pe unul recent din “Timpul” – despre faptul ca Fronturile Populare erau initiate, controlate si ghidate de securitate. Dar asta o stiau, din cite am inteles, numai “unii”. Nu eu spun asta. Cei care nu au contra mea argumente, pentru ca am avut o viata corecta, scornesc diferite lucruri, cind, de fapt, ei par sa fie ceea ce spun despre mine. Ii invit pe toti, care au ceva despre mine, in acest sens, sa dea publicitatii. Este un lucru care ma supara, dar rezist. Sotul meu si cu mine am avut o viata grea, am crescut ambii fara tati (al meu a fost decapitat la 24 de ani, iar eu m-am nascut la cinci luni dupa), de aceea urasc fostul regim sovietic si actualul regim comunist, care, evident, “lucreaza” intens contra mea. Dar nu ma vor opri nici comunistii, nici frontistii, decit sa ma elimine fizic. Insa sper ca vom deveni cindva liberi.

bacont
REGRET MULT CA SUNTEM DIVIZATI SI NOI ELECTORATUL LIBERAL , DAR EU AM UN SINGUR VOT SI ATUNCI DACA VOTUL MEU NICI NU TRECE PRAGUL CINE VA PLATI ??? ––DAR CEL MAI TRAGIC E CA VOR AVEA DE CASTIGAT ANTIHRISTIII !!!

Vitalia Pavlicenco: Nu va plati nimeni, decit prin voturile pe care nu le va intruni formatiunea pe care o conduce. Cine a platit pentru votul din 4 aprilie al pepecedistilor si al ator deputati, deviat spre Voronin, care ne-a construit o societate de dezastru in acesti ani? Daca presedintii partidelor de opozitie nu vor dori sa discute despre lucrurile din R.Moldova, va cistiga Antihristul. PNL este gata sa discute si cred ca AMN, condus de Serafim Urecheanu, ar avea capacitatea sa initieze o masa rotunda, foarte necesara in pragul alegerilor parlamentare. Pe potriva discutiilor care au avut loc imediat dupa alegerile locale din 2007. Cred ca exista o sumedenie de posibilitati de a se evita devierea votului anticomunist spre Antihrist. Am spus repetat, in declaratiile mele din Parlament, ca acest an, 2008, este pierdut pentru R.Moldova si ca trebuie sa-i declaram impeachment lui Voronin ca presedinte de stat. Dar s-ar putea discuta despre falsificarea procesului politic si electoral, inceput de pe acum, ca sa fie atenta si societatea, si Occidentul ca nu se mai poate tolera debandada antidemocratica si antiOpozitie pe care o fac PCRM-PPCD. Dar dumneata, avind un vot, la care tii atit de mult, in ce masura reactionezi la apelul partidelor democratice de implicare in schimbarea Puterii?

Implicare
De ce criticati oponentii politici fara cunostinta de cauza?

Vitalia Pavlicenco: Nu este o intrebare, ci un repros. Dumneata nu admiti ca s-ar putea sa ti se para doar ca e “fara cunostinta de cauza”? Eu prezint mereu argumente – pentru cine are rabdarea sa le citeasca si curajul sa le analizeze. Dumneata pretinzi ca le cunosti pe toate mai bine decit toti? Nu exclud, cine stie…

raulbaal
cum vedeti relatiile cu romania?ce masuri veti lua pt folosirea cu adevarat a limbii romane in administratie ,stiut fiind faptul ca sunt azi ministri care nu stiu lb tarii?in ce limba conversati in famile si societate?

Vitalia Pavlicenco: A fi român inseamna a iubi România cu toate problemele ei si a promova aceasta dragoste in tot ce faci. Pentru a avea relatii bune cu România trebuie sa alegem partide neostile României, care nu manipuleaza relatiile cu România sau românismul. Acelasi lucru e valabil pentru a avea limba româna la locul ei de cinste in societate. In Parlament demult nu mai trebuia sa se lucreze in doua limbi, insa populatia a votat comunistii care protejeaza excesiv limba rusa peste tot, inclusiv in Parlament. Am semnat motiunea de cenzura initiata de PSL referitor la necunoasterea de catre ministri a limbii de stat. Trebuie votate partide care nu vor propune ministri ce nu ne respecta ca natiune. Sper sa cunoasteti ca am colectat 26 de semnaturi pentru a modifica in Constitutie denumirea limbii de stat – din moldoveneasca in româna. Daca ar mai fi vreo 7-8 semnaturi, am putea depune proiectul la Curtea Constitutionala. Eu comunic in familie in limba româna, iar in societate, daca e nevoie, comunic si in limbi straine, cind e necesar – in franceza, spaniola, engleza, rusa.

Alexandru 001
care sunt viciile politice ale moldovenilor si ce putem face pentru a scapa de ele?

Vitalia Pavlicenco: Nu cred ca v-as putea da un raspuns exchaustiv. Din experienta mea as scoate in evidenta urmatoarele: frica de concurenta, lipsa de solidaritate, frica de dialog si transparenta, lipsa de caracter, indolenta si autosuficienta, lipsa tendintei de cultivare continua, tendinta de a-i prefera pe lingusitori in raport cu oamenii avind spirit critic, tendinta de a se razbuna, in loc de a convinge, lipsa de curaj si invidia. Ma opresc, pentru ca va rezulta ca avem o clasa politica numai cu neajunsuri, ceea ce nu este asa. Sincer sa va spun, la inceput nu am observat cuvintul “politice” din sintagma “viciile politice”. De aceea pregatisem un raspuns despre viciile moldovenilor, in general. Daca veti avea interesul, plasez acest rasuns pregatit deja. Daca era intrebarea despre viciile locuitorilor R.Moldova, in general, spuneam ca e foarte buna intrebare. Discut cu mai multa lume despre asta. Am pe blog http://www.pavlicenco.md/2008/07/16/ne-regasim-sau-nu-ne-regasim-in-acest-microstudiu/#more-35 un material despre cum sint românii, cititi-l si postati-va opinia. Noi nu avem prioritati in viata noastra sau avem prioritati false, care nu cadreaza cu vremurile noi. Trebuie sa avem ca prioritati studiile, sanatatea, asigurarile, apoi celelalte. Adica sa invatam sa stim mai multe si sa ne facem o cariera profesionala, sa ne aparam sanatatea in plan profilactic, nu sa consumam totul la rindca sa ne intrebam apoi de ce ne-am imbolnavit, sa ne facem examene medicale la timp, sa nu umblam pe la Guvern dupa bani de lecuire, sa ne asiguram casa, pamintul, averea, sa nu cerem Guvernului – adica tuturor contribuabililor – sa ne rezolve problemele generate de napasta. Dar ce facem noi? Sintem dominati de FALA. Nu bani pentru studii, sanatate, asigurari, dar bani pentru cumatrie si nunta “ca la mine la nimeni”. Nunti si cumatrii cu mincaruri toata noaptea, dupa care ne intrebam – de unde oare mi s-a luat ulcerul? Si inca ceva. Noi nu am invatat sa zimbim, sa fim politicosi. De asemenea, ne prea cocosim in fata strainului si a sefului. Si mai sint vicii, dar cred ca, in timp, ni le vom remedia. Isi vor modifica acest comportament si felul de a trai, in special, tinerii. Si va dau un caz, emblematic pentru ce spun aici. Se numeste “Gura lumii”, chiar am sugerat cuiva sa faca o piesa si sa monteze un spectacol pe aceasta tema. M-a sunat o femeie sa o ajut ca fiica ei sa isi faca un chiuretaj la … sase luni de graviditate!, pentru ca “tata ne alunga de acasa”. Am spus ca e o crima si le sfatuiesc sa nu faca asta. O prietena a mea, care se ocupa de reintegrarea in familii a copiilor abandonati, a discutat cu ele. Copilul s-a nascut. Prietena a fost la cumatrie. Bunicul acum e cel mai fericit in sat, ca are nepot, dar se temea de “gura lumii”. Acum spuneti-mi – ce e cu acest viciu la moldoveni – “gura lumii”? Poate fi chemata oare “gura lumii” in judecata, daca, din cauza ei: 1. Fiica raminea fara copil si, poate, sterila. 2. Bunicii ramineau, poate, la un chiuretaj de sase luni, fara fiica si nepot. 3. Se omora un prunc. 4. Fiica nu avea sa se mai casatoreasca, daca devenea sterila. Si multe altele. Pe cine avea “tatal-bunicul” sa cheme in judecata pentru aceste prejudicii umane, sociale, familiale? Iata la ce poate conduce “gura lumii”, care e o nevoie pe capul nostru, noi straduindu-ne “sa fim in rind cu lumea”, iar pentru acest “standard”, uneori foarte contraproductiv si periculos, ne dovedim in stare sa ne calicim si viata.

Pavalush
moldovenii sunt umiliti prin procedura birocratica de redobandire a cetateniei romane. Ce credeti ca trebuie de intreprins pu ca sa existe o procedura omeneasca si eficienta?

Vitalia Pavlicenco: Procedura de redobindire a cetateniei române trebuie simplificata la maximum si executata prin intermediul Ambasadelor României in diferite tari (asa cum face Ambasada Rusiei), in termene scurte si fara deplasari la Bucuresti, care ii lehametesc pe oameni. Eu am cunoscut personal intreg acest calvar. Cred ca si cetatenii care doresc asta ar trebui sa se implice in munca de lamurire politica a celor mai putin informati, in special a batrinilor, pentru a-i ruga sa nu inchida viitorul tinerilor si sa nu voteze trecutul, sa renunte la comunisti, la secera si ciocan, sa-i priveasca pe români ca pe cetateni europeni. Daca cei informati ii vor ajuta pe cei neinformati, vor veni forte necomuniste in Parlament, care vor face reforme si vor avea “obrazul si caderea” sa solicite UE si României sa nu impiedice redarea cetateniei celor pe care regimul comunist de factura sovietica i-a privat abuziv de un dat de la Dumnezeu. Pentru ca basarabenii sint nascuti pe teritoriu românesc si sint români.

gardianul
Dna Pavlicenco, spuneti Va rog, cum vedeti D-voastra redresarea situatiei din justitie si executare.Ce posibilitati are Partidul pe care il conduceti si care ar fi solutiile pe care le propuneti.

Vitalia Pavlicenco: In justitia moldoveneasca, reforma nu a fost decit mimata. Nu exista vointa politica, pentru ca exista interese meschine. Am pus in Parlament, repetat, problema si am facut interpelari despre nefinantarea, conform legii, a justitiei. Societatea civila a facut un studiu amplu despre aceasta. Ca de aici incep problemele cu lipsa justitiei si mularea judecatorilor pe “asteptarile” celor ce suna din birouri luxoase. Apoi trebuie modificata legislatia unde comunistii au dat prea multe imputerniciri sefului statului, unde au redus atributiile Consiliului Superior al Magistraturii. Presedintele a uzurpat, de fapt, Puterea in stat, insa justitia nu a reactionat. Am adresat Corporatiei “Provocarile Mileniului” un document pe care l-am elaborat cu exemple din amarita noastra justitie, care demonstreaza ca nu se respecta securitatea raporturilor juridice. In general, orice redresare a situatiei, inclusiv in justitie, necesita vointa de schimbare, restul se face preluindu–se modele din statele membre ale UE, respectindu-se cerintele Consiliului Europei si ale viitorului “acquis comunitar”, care se va negocia, prin discutii deschise cu reprezentantii acestei categorii profesionale si cu specialisti in domeniu.

Woldemar
1. La momentul cind ati creat partidul in RM deacuma erau doua partide liberale, PSL si PL. Din ce motive grupul care s-a dus de la AMN n-a aderat la unul din acestea dar ati preferat un alt partid. Ati vrut sa fiti numaidecit sefa unui partid de 1 % ?

2. Din ce cauza dupa ce ati luat un scor foarte mic la alegerile municipale, doar 2 %, mai mic chiar si decit reprezentantul partidului umanistilor care nici nu exista macar, nu v-ati dat demisia si n-ati fuzionat intr-un partid ca lumea ?

Vitalia Pavlicenco: Cind s-a creat PNL, s-a discutat ceea ce spuneti. PSL era dupa votul proVoronin de la 4 aprilie, care a condus la plecarea unui fost grup de la PFD, ce aderase anterior la peselisti. Oleg Serebrian a regretat votul abia mai tirziu. Am scris si pe blog – am avut doua intilniri cu Mihai Ghimpu, la solicitarea lui. M-a invitat doar pe mine la PL. Mi-a spus ca ii impune ca am promovat mereu aceeasi linie clara. Am spus ca nu pot merge singura, sa discutam cu echipa. A dat de inteles ca asta nu-l intereseaza si a adus niste argumente pe care eu nu le-am acceptat. Le-am spus colegilor. Au fost si alte incercari, cu participarea unor liberali din România si Germania, printr-o Fundatie care acum se numeste “Pro Libertate”, sa discutam despre o perspectiva liberala comuna, insa Mihai Ghimpu nu a acceptat sa participe la o asemenea masa rotunda. Cind echipa a decis crearea partidului, nu se stia ca eu aveam sa fiu presedinte. Asta s-a decis pe ultima suta de metri. PNL nu a fost creat special pentru Vitalia Pavlicenco, nici doar cu sprijinul meu material. Daca nu se intimplau si alte evenimente-fenomene pe segmentul nostru liberal, poate ca astazi gindeati altfel. De asemenea, dupa alegeri, am convenit sa facem un congres comun, de unificare, intre PNL, PSL si Grupul Filat. Am discutat cu Vlad Filat in diferite formate. Nu stiu ce s-a intimplat ca a decis sa nu mai poarte discutii cu noi. Poate vom afla cindva.

Dupa alegeri – cu care partid sa fuzionam? Dincolo de faptul ca adeptii nostri din teritoriu nu sint pentru dizolvarea PNL si se pregatesc de alegerile locale din 2011, haideti sa analizam. AMN nu are intotdeauna un mesaj clar, iar noi am fost exclusi pentru proiectul de lege privind iesirea din CSI, pentru proiectele de hotariri de anulare a Conventiei de pace din 1992 si a Memorandumul ruso-moldovenesc privind Transnistria, din 1997, pentru ca am adunat semnaturi pentru modificarea art.11 si 13 din Constitutie – inlocuirea “limbii moldovenesti” cu “limba româna” si anularea neutralitatii. PSL a fuzionat cu PD. Membrii PNL nu ar fi acceptat, cred, o asemenea perspectiva. PL nu se arata dispus sa discute cu alte partide liberale. PLDM a aparut cu mult mai tirziu si am spus mai sus povestea. Aveti dreptul sa considerati aceste partide “ca lumea”, insa eu cred ca PNL este un partid “ca lumea” si daca ar fi o societate cu pluralism efectiv de opinii, asta s-ar vedea usor. Tocmai pentru ca sintem “ca lumea” sintem stersi de PPCD-PCRM de peste tot. Insa asta nu se descurajeaza, dimpotriva.

looid
saptamana care vine vor fi organizate congresele e 2-3 partide, pu a fi aduse documentele in conformitate cu noile modificari din legislatie. PNL nu a organizat un astfel de congres pana acum. De ce? Ati decis sa nu paricipati in alegeri?

Vitalia Pavlicenco: Statutul PNL corespunde legislatiei in vigoare si nu necesita modificari. PNL a depus la Ministerul Justitiei o scrisoare prin care a cerut ca prevederile Statutului sau sa fie calificate ca fiind in conformitate cu dispozitiile noii legi despre partide. Congresul de constituire a Partidului National Liberal a avut loc la 16 decembrie 2006. MAE, condus de Anatol Petrencu, a atacat in Curtea Constitutionala aspectul legat de notiunea tautologica “partid politic”, introdusa in lege si ceruta a fi introdusa acum in Statute. Prin participarea sa la alegerile locale din 2007, PNL si-a confirmat statutul de partid politic. Cunoastem mai multe aspecte ce denota ca se incearca folosirea acestei situatii pentru a “curati” spectrul politic. Nu exclud ca vom merge in judecata. Pentru ca la noi este o “regula trista” – actele subsecvente golesc legile de continut sau le denatureaza interpretarea. S-a difizat informal o anumita “instructiune”, insa am citit toate Monitoarele Oficiale si nu am gasit un document legal de aplicare a legii noi privind partidele. Din cele expuse de unii colegi politicieni, rezulta clar ca Ministerul are “un anume mod”, selectiv, de a interpreta legea. Referindu-ma la alte aspecte din intrebare, va spun ca avem decizia Delegatiei Politice Nationale de a participa in alegeri. Forma o vom stabili mai tirziu. Avem si niste intelegeri cu unele formatiuni sa cooperam in vederea alegerilor-2009.

koots
ce parere aveti despre presa din Moldova. In care institutii media merita sa avem incredere si in care nu. Cat mai avem pana a ajunge la standardele BBC, CNN sau NY Times?

Vitalia Pavlicenco: Am fost patru ani redactor-sef al ziarului “Mesagerul” al Partidului Fortelor Democratice. Din acestia, trei ani ziarul a avut cel mai mare tiraj din R.Moldova – 23-24 mii de abonati. Nu spun asta sa ma laud. Nu sint ziarista, sint doctor in filologia româna, dar spun ca sa va arat ca am dreptul moral sa judec despre presa. Directorilor de ziare le vine foarte greu, ei sint fortati si sa fie inventivi, si sa scrie mult, sa aiba mai putini lucratori, ca trebuie platiti… Noi nu avem inca mari oameni de afaceri români, constienti de impactul presei asupra societatii, iar cetatenii nu au bani pentru presa si nici prioritatea de a se informa. Ar fi bine sa avem mai multe canale de televiziune, insa comunistii dau licente de activitate si frecvente, prin acest Consiliu Coordonator al Audiovizualului, in functie de “al cui va fi postul”. Iata de ce comunistii trebuie dati jos, prin vot, ca sa se introneze legea si ca cei cu bani sa poata intretine, fara frica de persecutare, ziare, alte medii de informare. E o problema si publicitatea, din care ar exista unele institutii de presa, unde apar deja alte probleme, in mare parte si ele subiective. Ca sa ajungem la standardele mentionate trebuie sa devenim, in primul rind, liberi.

euroatlanticul
de ce avem nevoie de integrarea in NATO pentru a ne integra in UE?

Vitalia Pavlicenco: Avem nevoie absoluta de integrarea in NATO. Tarile care au procedat astfel au inteles ca pot face mai usor reforme si pot atrage investitii, pot atinge standarde europene daca statul – mai mare sau mai mic – se afla intr-o zona sigura de securitate. Pentru R.Moldova problema este un imperativ. Nu inzadar am colectat 13 semnaturi si mai colectam pentru modificarea art.11 din Constitutie, pentru a abandona neutralitatea si a putea adera la NATO. Este orgoliul de mare Putere, este interesul imperial, geopolitic, foarte egoist, al Rusiei de a nu permite viitoarea noastra aderare la NATO. Rusia a impus, prin diferite influente, o Conceptie a securitatii “antinationale”, pentru baterea in cuie a unei neutralitati total defavorabile destinului nostru european. Rusia, prin conflictul transnistrean, vrea sa impiedice avansarea NATO spre Est si sa impuna stationarea aici pe veci a trupelor rusesti, ca R.Moldova sa nu mai devina un stat independent si functional. Rusia vrea ca teritoriul nostru sa fie controlat in interesul sau, sa ne domine economic, sa impiedice unirea R.Moldova cu România. Unii consilieri prezidentiali s-au si exprimat despre NATO ca “nu se poate admite aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru ca asta ar insemna unirea cu România”. Daca R.Moldova ar fi alaturi de Ucraina si Georgia in demersul proNATO – si am cerut asta repetat in Parlament – noi am fi ajutati mai consistent de tarile NATO in reformarea tuturor domeniilor societatii, fapt caruia i se opun atit comunistii antiromâni, cit si cercurile de la Kremlin, care ii controleaza pe primii. Mai multe argumente despre necesitatea de a adera la NATO puteti citi pe blogul meu www.pavlicenco.md, unde am postat si “Nota informativa” (“Expunere de motive” – cum ar fi in România) la proiectul de lege pe care adunam semnaturi pentru anularea neutralitatii. Daca doriti, populatia din R.Moldova are una din doua sanse bune – ori sa devina, prin dezvoltare, un al doilea stat românesc membru al NATO, ori sa se uneasca direct cu România si sa devina, in mod automat, stat-membru al UE si al NATO. Varianta a doua ar fi, in viziunea mea, perfecta pentru natiunea noastra. Acum, insa, R.Moldova, prin dezastrul guvernarii comuniste, a devenit un stat-problema, raminind victima Pactului Molotov-Ribbentrop, un teritoriu cazut din istorie si geografie, orfanul razboiului rece, riscind sa ramina si orfanul Europei. Lupta in jurul acestui pamint românesc este ori avansam spre un viitor comun românesc si european, ori raminem un satelit nefericit al Rusiei, fara drepturi si libertati. Rusia nu este nici model de democratie, nici model de stat capitalist. Statele membre ale NATO sint asemenea modele. Iar daca esti stat-membru NATO, unde, pentru a intra, trebuie sa intrunesti conditii clare, devii, in mod sigur, membru al UE.

curiosul
daca ati fi presedintele RM, care ar fi primii pasi pentru a creste economia tarii?

Vitalia Pavlicenco: Eu nu cred ca voi ajunge Presedinte al Republicii Moldova, dar va pot spune ce as astepta de la un alt Presedinte in comparatie cu ultimii doi: 1. Sa desemneze un prim-ministru insarcinat cu formarea unui Guvern din oameni necorupti. 2. Sa desemneze ca Ambasadori persoane cu experienta diplomatica, dar si persoane competente din alte domenii, inclusiv oameni de cultura, scriitori, avind o buna reputatie si cunoscind limbi straine. 3. Sa implementeze managementul administrativ si politic la Presedintie, alegindu-si consilieri care sa apere interesul national al R.Moldova, nu al altor state. 4. Sa urmareasca scopul eficientizarii cheltuielilor publice. 5. Sa fie un bun mediator intre partide, cautind sa rezolve problemele in cadrul legal existent, nu incercind sa obtina cit mai multe atributii. 6. Sa identifice, impreuna cu ai sai consilieri, cu expertii, cu ministrii, posibilitati pentru majorarea salariilor in sfera bugetara. 7. Sa ceara Guvernului angajarea in functii publice, pe baza de consurs, a celor mai buni profesionisti, de diferite categorii de virsta. 8. Sa ceara Guvernului imbunatatirea cadrului legislativ pentru climatul investitional si identificarea persoanelor capabile sa atraga investitii in economia moldoveneasca. 9. Sa ceara Guvernului sa caute posibilitati pentru atragerea mijloacelor banesti cistigate de cetatenii plecati peste hotare in proiecte menite sa contribuie la cresterea economica. 10. Sa ceara Guvernului sprijinirea businessului mic si mediu, pentru aparitia clasei mijlocii – baza stabilitatii economice si politice a societatii. 11. Sa contribuie la finalizarea reformei in justitie. 12. Sa ceara asigurarea conditiilor pentru intangibilitatea proprietatii private si neimixtiunea politicului in economie. 13. Sa contribuie activ la crearea unui spatiu public de dezbateri

Am spus aici cum vad eu, in general, implicarea unui Presedinte. Este chiar greu sa clasifici care cerinte sint mai importante si care sint mai putin importante. Pentru ca stau o gramada nefacute in Republica Moldova. Ar trebui preluata din experienta României cota unica de impozitare, pentru a largi baza impozabila, ar trebui liberalizate mai multe domenii ale economiei si create locuri de munca. Marea crima a comunistilor in acesti ani de guvernare este ca au impiedicat extinderea sectorului privat. Nu e o problema ca Rusia ne vinde hidrocarburi scumpe, e o problema ca in R.Moldova nu a crescut nivelul de trai, incit oamenii sa-si plateasca facturile si sa le mai ramina bani pentru un trai decent. Si pentru ca nu este asa, ei, in proportie de 80 la suta, vor sa plece peste hotare. Nimic din cele expuse aici nu se vor produce, insa, cu adevarat si rapid, daca vom ramine, in continuare, sub ocupatia Rusiei.

strategul
dna Pavlicenco, va respect, dar nu va vad ca si lider de partid. Pentru ca sunteti mai degraba o luptatoare, decat lider. Astfel, asta e unul dintre cauzele principale, care explica de ce lumea nu va urmeaza in alegeri (cele din iunie 2007 sunt un exemplu). care va fi viitorul politic al Vitaliei Pavlicenco dupa 2009?

Vitalia Pavlicenco: S-ar putea sa aveti, dar s-ar putea si sa nu aveti dreptate. Depinde si ce intelegeti prin “luptator” si “lider”. Familia si colegii ma considera bun organizator. Este altceva ca in R.Moldova nu avem un proces politic normal si, poate ca, in aceasta situatie, regretabil mai deosebita, mie imi vine cu mult mai greu decit mi-am imaginat, cind am acceptat functia de presedinte de partid. Insa nu as trage o linie atit de demarcatoare intre “luptator politic” si “presedinte de partid” (observati: ocolesc notiunea de “lider”). A fi presedinte de partid este necesar sa fii un bun luptator, un bun organizator, sa asiguri managementul politic al partidului si sa ai mai multi lideri in cadrul acestuia. Sint multi oameni de calitate in sfera bugetara, insa nu adera la partidele de Opozitie pentru ca risca sa fie concediati. Noi stim asta. Daca am avea acces la Radioteleviziunea publica, am convinge mai usor populatia ce valori si programe sa sprijine. Daca nu, mergem in raioane, numai ca a populariza doar de la om la om mesajul si a obtine astfel adepti e ceva mai greu. Cu toate astea, avem sprijinitori si daca dispuneam de inca un an si jumatate, nu doar de jumatate, pina la alegeri, am fi ajuns la mai multa lume. In iunie 2007, noi am luat, in numai trei luni de la inregistrarea partidului, acolo unde am reusit sa depunem liste, peste 5 la suta – ca sa ne referim doar la Transnistria, Soroca, Hincesti, Orhei, Falesti, Calarasi s.a. Avem un consilier municipal, dl Mihai Severovan. De exemplu, fostul PSL, care activa din 2000, nu a obtinut nici un consilier municipal. Deciziile politice dupa 2009 vor fi luate de organismele PNL. Daca vreti sa ma intrebati ce voi face daca nu voi mai fi deputat, va spun: vom consolida partidul si fortele liberale. Mai cred ca, dupa 2009, va fi o viata politica mai dinamica si vom fi prezenti in ea. Scopul meu este sa predau onorabil conducerea PNL unei persoane tinere, energice, care sa activeze, in continuare, spre binele oamenilor. In paralel cu politica, imi voi face ordine in multitudinea de materiale adunate. Nu exclud si alte activitati.

reforma
numiti cativa tineri din Republica Moldova (nu neaparat din PNL), in care dvs aveti incredere si ar merita sa fie cooptati de partide pentru a fi promovati ca deputati in parlamentul din 2009.

Vitalia Pavlicenco: Notiunea de “tinar” este, in politica, relativa. Totusi, voi da citeva nume: Veaceslav Ionita, Valeriu Prohnitchi, Tudor Darie, Diana Crudu, Veaceslav Ombun, Silvian Munteanu, Vadim Cheptanaru, Veaceslav Negruta, Iulian Fruntasu, Alexandru Tanase, Vitalie Nagacevshi, Dorin Chirtoaca, Corina Fusu, Andrei Hincu, Victor Guga si Sergiu Ghetiu (de la Balti). As numi si alti tineri buni, care nu sint in fata doar pentru ca astazi nu exista spatiu public de dezbateri, tineri care ar da o alta calitate functiilor publice in Republica Moldova. Ceea ce doresc ferm este ca tinerii sa se implice cit mai activ in politica.

politolog ’09
in sua sunt 2 partide mari si alegatorilor le este simplu sa aleaga. in marea britanie la fel.
ce ar trebui sa facem ca sistemul de partide din MD sa se consolideze?

Vitalia Pavlicenco: Nu s-a ajuns imediat nici in SUA la doua partide. Noi mai avem de parcurs un drum greu pina la o asemenea situatie. Cunoastem – au fost vreo suta de partide dupa Revolutie in România, chiar am avut ocazia sa citesc intr-o brosura programele multora, in acea faza. Acum a ramas un numar suportabil. Insa – atit in SUA, cit si in România – exista spatiu public de dezbateri, pluralism de opinii, medii publice la care au acces si partidele de Opozitie, nu doar partidul de guvernamint. La noi asa ceva nu exista. Comunistii au copromis din start in R.Moldova procesul politic si cel electoral. De exemplu, admitem ca mai multi cetateni ar sprijini mesajul politic al PNL, insa coalitia PCRM-PPCD ne-a trecut in lista neagra si nu ne permite accesul la Moldova-1, la Euro TV, la NIT, la alte canale controlate. Daca am avea acces egal, poate ca s-ar simplifica mai repede spectrul politic, s-ar alege mai usor graul de neghina si nu ar fi manipulata populatia de catre partidele antinationale. O alta pirghie de reducere a numarului de partide este legislatia, care prevede acum unele restrictii. De exemlu, daca partidul nu aduna, in doua campanii electorale, mai mult de 4000 de voturi, poate fi dizolvat. Dar cel mai important este votul alegatorilor, numai ca el trebuie sa fie liber exprimat, ceea ce nu se intimpla la noi, pentru ca oamenilor le este interzis accesul la informatii. Pentru comunisti, prevederea constitutionala despre obligativitatea informarii obiective a populatiei nu este lege. De ce? Pentru ca actuala Putere se teme ca, daca si partidele necomuniste, nationale ar avea acces egal la Radioteleviziunea publica, lumea nu va mai vota pentru actuala coalitie PCRM-PPCD. Dupa care drumul lor spre abis, deja inceput, ar putea fi definitiv. Membrii vor parasi aceste formatiuni de indata ce nu vor mai fi la putere. Asa cum a patit PDAM.

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *