Fuge lumea pe un cap din Moldova

Acesta este rezultatul guvernarii comunisto-pepecediste de aproape zece ani

 

Migratia moldovenilor peste hotare cauzeaza declinul demografic – arata rezultatele unei investigatii

 

Pe langa diminuarea natalitatii si cresterea mortalitatii si a avorturilor, exodul populatiei peste hotare este principala cauza a declinului demografic din Moldova – arata rezultatele unei investigatii realizate de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI”.

 

Potrivit autorilor investigatiei, rezultatelor studiului efectuat, ar trebui sa puna in garda faptul ca circa 80 la suta din populatie tinde sa paraseasca Republica Moldova, motivele de baza fiind nu doar obtinerea de venituri si conditiile nesatisfacatoare de trai, dar si atmosfera social-politica insuportabila si nivelul scazut de educatie si cultura.

 

Potrivit studiului, motivele de baza ale exodului populatiei sunt considerate veniturile reduse in tara (45% dintre respondenti), dar si lipsa locurilor de munca in tara (24,5%), precum si starea deplorabila din localitatile rurale (15,6%). Unul dintre motivele migratiei moldovenilor este considerat si lipsa oportunitatilor de crestere profesionala (10,2% dintre respondenti).

 In majoritatea cazurilor cetatenii tind sa plece peste hotare pentru a gasi oportunitati de crestere profesionala (25,5% dintre respondenti). In cautarea unei vieti mai usoare cu costuri de trai mai reduse, vor sa plece 23,4% din cei chestionati, iar 18,1% – pentru a obtine venituri ai a-si construi case de locuit. Aproape 12% dintre moldoveni ar pleca in cautarea unui loc de munca, deoarece acesta nu poate fi gasit in tara.

 

Studiul releva ca majoritatea celor chestionati (53,4%) ar prefera sa munceasca in tarile Uniunii Europene, dar si in Canada si SUA (27,4%) si in tarile CSI (13,7%), iar 5,5% (37 persoane) – in Australia.

 

La aprecierea eforturilor autoritatilor de toate nivelurile privind dirijarea fenomenelor demografice, nimeni dintre respondenti nu le-a estimat inalt. In schimb, 371 de persoane (56,4%) au calificat aceste eforturi ca fiind sub orice nivel, iar 210 persoane (31,9%) le considera satisfacatoare.

 

„De asemenea, se contureaza ideea ca autoritatile ar trebui sa-si schimbe atitudinea si modul de management al proceselor de asigurare, mentinere si sporire a numarului populatiei, precum si sa amelioreze substantial dirijarea fenomenelor demografice in ansamblu” – se arata in studiu.

 

Potrivit unor estimari, la momentul actual peste 600 de mii de moldoveni lucreaza in strainatate. Banii trimisi in tara de cei ce muncesc peste hotare reprezinta aproximativ 36,2% din Produsul Intern Brut (PIB), plasand Republica Moldova in clasamentul remitentelor alcatuit de Banca Mondiala pe locul II printre tarile incluse in top.

 

De mentionat ca investigatia a fost efectuata de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI” in perioada august-septembrie 2008 in mun. Chisinau. La realizarea sondajului au participat 658 respondenti. Reporter.md

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
 1. Pentru Clara

  Multumesc foarte mult pentru aceasta oferta, pe care am sa i-o transmit lui Vlad. Iata si un efect pozitiv al comunicarii pe blog. Va voi scrie pe adresa de e-mail.

 2. D-na Pavlicenco, ma intrebam si eu cine este Cernenco , ca nu am auzit de atare persoana.
  Cred , ca toti care nu stiu cine este Cernenco si altii pot intreba pur si simplu: „Cine este cutarica si cutarica?” Si devine totul clar, fara comentarii din partea DVS.Nu este vina lui Cernenco , ca un Hasan il pune si pe el in lista sa fie cumva intors contra DVS de DVS.Daca se vorbeste pe la colturi, ca asa este omul, nu vede parul in propriul Ochi, dar vede acul in Ochiul vecinului, lasati parantezele sa fie deschise de altii , care ii cunosc pe numitii lui Hasan.Sau in cel mai rau caz , expuneti-va regretul , daca considerati ca este dezinformat.Dar daca atihge careva un punct sensibil, doar toti in veata le avem, nu este de dorit sa va indreptatiti in fata unor anonimi inculti.Un om normal nu si-ar permite sa dea prioritate in discutie publica nimicurilor , care trec ca praful pe linga noi.

 3. Pentru Vertical

  Pai a spus parca Hasan cine este Cernenco. Eu il stiu din alte ipostaze.

 4. Subscriu la cele spuse de Vertical. D-l Hasan ne aduce aici tot felul de lucruri „auzite” de dinsul. Cel mai probabil nici 1% nu sint reale. Poate ca acest Cernenco nu a spus in viata sa acele cuvinte. Totul trebuie verificat, inainte de a trage vreo concluzie.

 5. Pentru Jai
  Sigur , ca Hasan este o persoana indreptata sa incolteasca pe oricare il stie mai destept si combativ decat el. Si o face cum stie.Cum poate. Este un ipocrit.Mai spui si lucruri negative uni om, dar nu asa rautacos.Pina la urma, ce tot o „tine pe linie” pe d.Pavlicenco , de parca D-ei ar fi „mahala”-ua dinsului. Pina la urma , cred eu, D-na Pavlicenco nu inseamna PNL.Este numai moderatorul ales de catre membrii PNL si daca lor nu le-ar conveni ar realege alt lider-moderator.Doar nu sunt siliti sa „danseze” la comanda Pavlicenco.
  Din toata aceasta „harababura” a lui HASAN eu am luat o decizie: Voi sustine PNL si voi pleda pentru PNL .Nu am chind sa ma ocup cu politica, dar nici nu sunt inafara ei.Politicienii fac legile , dar noi suntem fortati sa le respectam in viata noastra de toate zilele: la munca, odihna, oriunde.Si daca o ” Fauna ” ca Hasan nimereste in componenta Legislativului sau executivului – sa-l dai dracului de situatie.

 6. Pentru Nina
  Nina,nu trebuie sa-l neglijam.Pentru el neglijarea textelor lui este si scopul lui.
  Trebuie sa fie combatut in lung si in lat.Trebuie sa fie developat ! La rautatea , pe care o are , sa-i comentam prostia si asta vezi cum il scoate din sarite! petine te eticheteaza drept agresiva , a rugat-o pe d-na Pavlicenco sa scoata mesajul Sarei , care a considerat ca nu-i pe ” gustul” lui ..Dar felul de comunicare al lui Hasan este mult mai pagubos decit injuriile, admise de Sara pentru acest cretin.
  Seara buna.

 7. Cred ca ai dreptate Vertical.
  Dar crede-ma,niciodata nu am putut suporta birfa adusa din strada si pusa in capul mesei.Urasc genul asta de discutie.
  Prefer sa am parerea mea despre un om sau altul,parere ce mi-o fac singura,fara a mi se baga cu sila in creer de cei ca alde Hasan.
  Daca nu cunosc omul mai bine tac, decit sa spun neghiobii gen Hasan.Din tot ce a scris acest Hasan, nu am citit nici-o parere de-a lui personala,toate aduse de undeva,fapt ce ma face sa gindesc ca are xerox in loc de gindire”Eu nici n-am fost la acea intilnire-Mi-au spus-o studentii”
  Pai daca n-ai fost,nu ai auzit tu cu urechile tale, cum poti sa vorbesti?
  Liberal-favorable aux libertes individuelles,en politique.
  Ce libertate individuala are Hasan,daca el depinde de spusele cuiva?OM fara constiinta proprie,fara punctul sau de vedere.

 8. Hasane,
  ti se pare ca sunt foarte agresiva,numai o dulceata de femee poate sa posteze asa mesaje.Numai ca… si dulceata cite odata iti pare amara.Stii de ce?Din cauza ca ti-i fierea bolnava.

 9. „Cit despre Cernenco si studentii sai, daca ei vor ramine informati de la Cernenco, vor fi de tineri batrini.”

  D-a Pavlicenco, vad ca-l vorbiti pe dl Cernenco de rau, dar iata intrati pe blogul lui Oleg Brega, acolo veti gasi un film de la acel eveniment unde vad ca acest domn vorbeste destul de convingator si explica bine evenimentele care s-au petrecut in istorie. Din pacate nu vad sa fi vorbit despre dvs acolo sau poate ca nu este inclus acel pasaj. Mie cel putim mi-a lasat o impresie buna acest domn. Nu stiu de ce-l vorbiti asa de rau. Acel articol are numele: „Îmi pare rău că se pierd unele documente video.” Este al patrulea filmulet.

 10. Socolenco, si eu spuneam ca mai mult ca posibil ca acel om sa nici nu fi spus acele cuvinte. Tactica acestui Hasan e de a intoarce pe d-na Pavlicenco impotriva celor cu care are idei asemanatoare, pentru a face orice alianta imposibila, vrea doar sa bage zizanie. Dorinta lui e de a o izola total pe d-na Pavlicenco. Si tare ma tem ca ii cam reuseste..

 11. parte a acestei tactici, bine mestesugite, e de a se da mare „admirator” al d-lui Chirtoaca, acest domn Cernenco..sa vedem pe cine „promoveaza” mai departe..sa nu scape pe nici unul.

 12. pentru Nina
  Nina ,Hasan nu depinde de spusele altora, dinsul nu este nici macar un simplu birfitor din spusele altora.Este un dusman al unor oameni , pe care doreste sa-i extermine politic prin promovare de birfe tip am auzit din spusele altora , am auzit in maxi-taxi, am pareri foarte bune despre cineva…, de care stie cu siguranta ca nu este din anturajul dorit a celuia , pe care doreste sa-l faca sa-si aprinda paie in cap.Nu trebuie sa inhatam atit de usor nada lui si sa fim prada tot a lui.Duca-se dracului.Chiar daca lauda pe cineva , nu este neaparat sa-i spunem noi contraargumente.Sa ramina cu parerea lui ,caci doar are dreptul si el la o parere.Si atit! Sunt aproape sigur ca il cunosc cine este…..

 13. Despre socolenco

  Nu am sa fac asa ca sa obtin simpatia dumitale, chiar daca risc sa nu iti plac mai tare. Nu vreau sa am treaba nici cu Brega. Am fost si cu el foarte corecta, insa el a fost mereu incorect in relatiile noastre. Vine sa filmeze din partea JurnalTV la o masa rotunda la Clubul de Jurnalism. Sint singuusrul deputat venit dintre cei invitati. face reportaj si ii da si ii citeaza pe toti, oe mine nici nu ma citeaza ca as fi fost. Il intreb – de ce faci asa? Pai, ca nu am gasit nimic relevant din ce ati spus. Bun. Dar cind a organziat de 27 martie un mars de la Parlamentul actual pina la cladirea unde s-a votat Unirea, l-am sustinut, ca unic partid, au fost doar vreo doi de la MAE, in acest mars, am adus multa lume, nu a spus un cuvint despre acest sprijin. Este un om activ, imi pare bine, dar nu e corect.

  Despre Cernenco – a spus, nu a spus, nu conteaza. Nu cred ca hasan a amagit. Pare sa fie in spriitul Olgai Nikolenco si al lui Mihai Cernenko sa fi fost asta ce a spus hasan. Numai ca eu am impresia care am expus-o si daca zisii colegi politicieni sau analisti isi permit sa vorbeasca despre altii cum vor, daca e adevarat ca „au turnat zoi in capul meu, cum spune hasan”, pot spune si eu ce cred despre unele persoane ce nu au prea mare drept si nu cunosc totul atit de bine ca sa judece usurel pe altii. Aceste persoane nu fac parte din categoria oamenilor pentru care sa am un respect. In general, vad ca aici pe blog s ecam induce opinia ca daca eu sint politician se poate sa mi se spuna orice, iar eu nu as putea. ba asa putea, pentru ca nu ma gindesc atit de frenetic la voturile ce le pot capta sau pierde. Eu sint la sfirsitul carierei mele, chiar daca in curind implinesc – numai sau poate tocmai! – 55 de ani si nu am ce pierde, asa cum nu am prea avut de cistigat cu lupta asta grea si inutila.

 14. D-a Pavlicenco, nici eu nu urmaresc sa fiu cuiva simpatic. Imi expun opinia si basta! In privinta lui Brega stiu ca aveti careva pretentii, dar asta este treaba dvs cu el. Eu v-am recomnadat doar un mic filmulet ca sa vedeti cam ce a vorbit dl Cernenco. Am impresia ca sunteti tentata sa judecati asa fara macar sa verificati informatia. Daca spuneti ca nu aveti incredere ina cest hasan, atunci cum de va incumetati sa spuneti: „Nu cred ca hasan a amagit. Pare sa fie in spriitul Olgai Nikolenco si al lui Mihai Cernenko sa fi fost asta ce a spus hasan.” Cum puteti sa aveti incredere in el, sa credeti ce spune cind vedeti ca numai va provoaca si asta poate fi iarasi una? De asta si v-am recomendat doar sa vedeti ce vorbeste dl Cernenco, pentru ca intr-adevar exlica bine evenimentele istorice. Nu stiu, poate aveti si cu el ceva si de asta asa reactionati, insa va spun ca nu vreau sa credeti ca ii promovez acum pe Brega si pe Cernenco. Pe Oleg il cunosc si am impresia personala despre el si nu cred ca trebuie numaidecit s-o spun aici, insa pe acest domn Cernenco nu-l stiam, dar iata privind acel film mi-a lasat totusi o impresie buna. Nu vin sa va combat, ci doar am prospus sa va documentati si sa nu-l credeti pe hasan cu micile lui provocari. Nu va bazati pe presupunerea precum ca acesti analisti au vorbit ceva rau de dvs si sa incepeti sa spuneti aici deja despre ei la fel cuvinte de ocara. Mie cel putin mi se pare incorect ca Dvs sa reactionati asa. Dar poate ca trebuie sa ma deprind. Probabil inca nu va cunosc destul.

 15. Fratilor, nu se merita sa reactionam asa, uitati la ce s-a ajuns din cauza acestui diversionist..nu mai conteaza ce a spus unul sau altul..hai sa ne concentram la lucruri mai importante, si sa punem umarul impreuna la niste obiective comune. Nina, Socolenco..cum pot sa va iau in lista de contacte pe un messenger? Nu lasati id aici.

 16. Jay, am acelas ID si pe messenger.

 17. Pentru socolenco

  Sigur, s-ai putea sai adreptate, pe de o parte. Insa ma refer la cazuri, nu la ceva luat din pod. Asta in primul rind. In al doilea, hasan ataca urit, dar putea spune si drept, ca nu e stricat cu totul. Am adunat atitea, ca nu mai ma intereseaza menajamentele.

  Intre altele, cine a cerut referinta lui Chirtoaca video la PROTV despre 4 aprilie? Am gasit astazi putin timp si pentru aceasta. Am preluat si ori voi pune un filmulet-clip, sa nu zica cineva ca manipulez, ori voi da textul integral audio sau reprodus. Important e ca l-am gasit.

 18. „Intre altele, cine a cerut referinta lui Chirtoaca video la PROTV despre 4 aprilie?”

  Eu am cerut ca sa puneti acel film si noi sa ne facem singuri concluziile. Mersi pentru efort!

 19. Si eu sint curios sa vad ce a spus d-l Chirtoaca la acea emisiune. Socolenco, te-am adaugat deja. Dar vad ca inca nu ai dat accept.

 20. Vertical,
  eu nu sunt politician,vin dintr-un mediu prea curat si sincer, ca acum sa pot accepta asa usor trucurile acestui dusman.Imi dau destul de bine seama,ca are si el dreptul la o parere,dar este spusa cu rautate.Cultura politica cere intr-adevar un nivel foarte inalt de retinere.Insa,la toate acestea,cred eu,tre sa fie si o masura.Atunci cind se imple paharul,apa incepe sa curga.
  Cind tot taci si rabzi,nu crezi ca poate sa crape rabdarea?Si de ce unii tre sa fie prea oameni si altii prea nesimtiti?
  Cred ca, nu merita cei, care incearca „sa-i extermine politic „pe unii ca Pavlicenco, sa fie tratati chiar cu cea mai inalta atentie.
  Este vorba:”Obraznicul maninca praznicul”.Si revin la vorba dumitale:”Si daca o ” Fauna ” ca Hasan nimereste in componenta Legislativului sau executivului – sa-l dai dracului de situatie”Oare chiar asta ne dorim?Adica fugim de dracu si dam peste taica-sau?

 21. Jay,
  adresa electronica la care ma poti contacta:
  junact_org@yahoo.com
  As fi chiar foarte bucuroasa sa mai vorbesc despre unele lucruri.

 22. Nina,
  Sunt de acord cu tine.Dar tactica mea l-ar scoate din toate toanele pe Hasan. Nu as prinde momeala lui si asta l-ar extermina.Dar deocamdata imi pare rau , ca aproape ii reuseste sa-i intoarca ” pe dos” si pe unii contra altora , care in fapt doresc si poate inca nu pot , dar sunt fideli cauzei noastre nationale.
  Il mai rog odata pe Hasan sa plece la plimbare cam de unde s-a pornit in aceasta lume.
  Seara buna , Nina!

 23. Stimata doamna Pavlicenko,
  tare as vrea eu sa vad cum tii dumneata piept intr-o dezbatere publica unei femei ca Olga Nicolenco. Cred ca nici n-ati avea curajul sa veniti la o astfel de discutie. Dumneata, ca si Ala Mindicanu, esti mesterita numai la intrigi si injurii pe la spate. Mare esenta in ce spuneti nu este. Aici ii dau dreptate lui Oleg Brega.

 24. Pentru crucisatorul

  Tare as vrea si eu sa vad cum tine piept intr-o dezbatere publica in fata mea nu numai Nicolenco, dar mai multe femei care au uneori impresii exagerate despre sine. Cit priveste aberatia privind curajul de a merge la o discutie publica, va pot spune ca nu am lipsit niciodata, de la nici o discutie. Insa daca pentru Dvs. Nicolenco este plafonul ideal, inseamna ca aveti un plafon prea slabut, ca sa nu spun mai mult. Nu ma ocup si nu m-am ocupat de nici un fel de intrigi, nici nu emit injurii (am impresia ca nu stiti sa folositi corect acest cuvint). Marea diferenta dintre mine si mai multi este ca ce am eu de spus, spun in fata. Am curajul acesta. Umbla cu vorbe pe la spate cei slabi, or – eu nu fac parte din aceasta categorie. Va puteam sterge mesajul, pentru ca e urit. V-am demonstrat si aici ca sint puternica si ca nu ma puteti „dobori” cu postari iadecvate. Nu stiu ce a spus Oleg Brega si nici nu ma intereseaza. Va doresc sa fiti tari.

 25. Am tacut cit am putut, dar nu mai pot. Sinteti si intoleranta, si intolerabila in ce spuneti si ce faceti. Ati scandalizat opinia publica cu remarcile inadecvate despre Chirtoaca si 4 aprilie. Nu prea inspirat atacul la adresa liderului PL. Si sa mai spuneti acum ca nu lucrati impotriva tuturor democratilor cu multa abilitate si abnegatie. Iar despre Nicolenco, pot spune numai ca cu toate neajunsurile ei, are si multe capitole la care va da jos intr-o dezbatere pentru ca spre deosebire de Dvs. Olga Nicolenco poate vorbi si fara foaie iar pe Dvs. va vedeam la transmisiunile in direct din Parlament citind de pe foaie chiar si numai trei propozitii. Adica ceea ce vreau sa zic e ca Olga Nicolenco e o oratoare priceputa si asta prinde la oameni.

 26. Pentru hasan

  Nu e nici o problema. Ba e foarte bine – Nicolenco are toate sansele sa fie promovata dupa merit in PD.

 27. Pentru Hasan /Crucificatorul/ si d.Pavlicenco
  Mergi , Hasane si te mai odihneste un pic. Ai probleme mult mai importante , ca sa nu spun destul de grave. Ocupa timpul , care trece repede, cu rezolvarea lor. Pentru tine se duce trenul din gara si vezi sa nu ratezi sansa.
  Ce tine de oratori, nici prostul prostilor nu crede ce spui d-ta. Dati s-o intrebam pe Olga Nicolenco: are curajul sa confirme , ca poate vorbi mai clar , cu un continut la subiect invesmintat in cuvinte bine ghindite , fara hirtie, indiferent de tema abordata?
  De ce doriti sa o puneti si pe aceasta femee in situatie…?
  Ce v-a facut?
  Ca doar nici un presedinte de tara nu intotdeauna are dreptul sa spuna un mesaj oficial fara a citi de pe textul scris si parafat oficial.
  La fel si un deputat in parlament nu are dreptul sa faca public o interpelare verbala, care nu ar fi intocmai ca si in textul scris si transmis pentru examinare.
  Ce tine de „cu si fara hirtie”, am avut ocazia sa vedem cum vorbeste Olga Nicolenco in campania electorala la alegerile trecute.
  Pe V.Pavlicenco avem ocazia sa o vedem mai des.
  Nu o ataca pe Olga Nicolenco „pe la spate”.
  D-ei vorbeste poate mai bine ca unii, mai slabut ca altii, dar daca o comparam cu Vitalia Pavlicenco….mare este diferenta in favoarea Pavlicenco.
  Nici chiar sute de Hasani , crucificatori si altfel de porecle, spre exemplu Satane, nu poate convinge nici pe cei mai prosti ca cei mai destepti.
  Te vad Nasane duchindu-te venind …
  Noapte buna, Hasan! Vise pe atit de placute precum de sincer si binevoitor esti.
  D-na Pavlicenco , Va sugerezi sa nu prindeti „momeala” …Lumea stie cine si cum sunteti DVS. Lumea stie si cine este A.Mindicanu, pe care mai deunezi Hasanii o ridicau in ceruri cu laude…si o coboara, pentru a Va determina sa tot comentati prostiile.
  Nu reactionati la intrigi, dati-le Dracului !

 28. Vertical, eu am mai spus-o, si o repet: menirea acestui Hasan e de a baga cearta intre d-na Pavlicenco si toti posibilii sai aliati intr-o lupta electorala. A inceput cu d-l Chirtoaca – i-a reusit figura, a continuat cu inca o persoana..imi scapa acum numele, si eu prevedeam de atunci ca va continua sa aduca si alte nume in discutie. Iata teoria mea demonstrata, daca mai necesita vreo demonstratie..

 29. Pentru D-na Pavlicenco

  D-na Pavlicenco, pe blogul dvs. se poate discuta interesant.
  Un singur lucru ma supara: Cum un intrigant va arunca un nume – nu „ratati” comentariile.
  Eu asi proceda astfel: daca cineva ma „trage” de limba sa ma certe cu un oricare om , eu asi reactiona numai acolo, unde am ce comenta cu placere / pentru ipocriti nu am timp de comentarii/. Daca m-ar intriga cu nume de persoane, despre care am o parere nu din cele mai bune , asi recomanda sa-i intrebe pe ei si asi mai scrie, ca nu doresc sa discut despre aceasta persoana. Ar fi simplu si clar ce doriti sa spuneti. Din modelul dat de comunicare nu poate nimeni sa se intoarca imediat cu ” sulita” contra dvs., atata timp chit nu ati „atins-o” nici cum. Si ce tine de partidele liberale….cam la fel.
  DVS puteti spune , ca nu aveti de ce sa nu va spuneti parerea si ca nu va temeti, si ca aveti curaj sa o spuneti…..dar la acest capitol eu cred ca o doza de subiectivizm poate fi prezenta …..oricum….
  Noapte buna

 30. Pentru vertical

  Cred ca aveti dreptate. De azi inaint voi spune ca nu cred celor puse aici decit daca sint confirmate de respectivii. Numai ca respectivii nu sint prezenti sau sint prezenti cu alte nume pe blog. Iar sa ii intreb eu personal pe fiecare, asta nu o voi face.

 31. Oricum, ideea lui Vertical e buna..in felul acesta se evita discutii lungi si fara finalitate. Important e sa nu va mai lasati provocata.

 32. pentru Pavlicenco
  D-na Pavlicenco, cred ca exista si aici o tactica posibila de a nu cadea in latul intrigantilor.
  Daca lauda lighioane – nu va antrenati in demonstrarea viceversei.
  Indiferent sub ce nume posteaza, rugati sa descrie , exemple, care ar face opinia publica /si pe DVS/ sa cunoasca mai bine aceste persoane. In acest fel, admitem, ca dinsul intriga, dar noi parca nu intelegem. Ne aratam interesati de oameni „de valoare” numiti de ei si……sa asteptam argumente!
  De ce sa argumentati DVS parerile lor si sa nu argumenteze cel de invoca o discutie provocatoare?
  Si daca nu argumenteaza sau publica falsuri, stati fara grija, Moldova este Mica. Se v-or gasi altii, care il va developa. Cred ca asa poate fi mai buna reactia la intrigi.

 33. Vertical, imi plac ideile tale..gindesti bine 😉

 34. Pentru Jay

  Am invatat sa ghindesc de mic, alta solutie nu am avut….Dar am fost si eu…. ” ambitios” , „tinar si nelinistit”.
  Sa ne „auzim” in continuare ghindurile.

 35. as avea 2intrebare la Dvs.
  1Care sunt demersurile care trebuie urmate pentru a stimula prezenta la vot a celor plecati in strainatate? Se cunoaste ca cei care muncesc in strainatate constituie un element important din cadrul electoratului, majoritatea dintre ei fiind tineri. Veti interprinde ceva in acest sens?
  2. Studiez in Romania. Data trecuta cind am fost la alegeri, toti cei care au venit la vot, s-au confruntat cu o problema majora. Unicul centru de vot a fost la Bucuresti. Or, acestu lucru e mai mult decat o absurditate, tinand cont de faptul ca in Romania locuiesc si/studiaza numerosi cetateni din Moldova.Pentru a acorda votul, trebuia efectiv sa lupti, multi dintre ei asa si nu au mai reusit sa voteze. Care sunt propunerile Dvs de solutionare a acestei probleme majore?

 36. Victoria, mi-as permite eu sa raspund pina va raspunde si d-na Pavlicenco.

  Mai intai – ar fi de dorit ca problemele spuse de tine sa fie rezolvate. Din pacate, exista putina implicare din partea guvernelor celor doua tari. Singura solutie e singuri sa ne asiguram votul si sa luptam pentru el.

  Cazul Romania. Tinind cont ca un vot vine la 4 ani, cred ca daca se planifica mai din timp, se poate face un drum la Bucuresti pentru un lucru de care depinde soarta voastra (si a noastra, de ce nu). Tu in ce oras locuiesti / inveti?

 37. Nu cred ca are o importanta mare unde imi fac studiile. Eu am vrut sa subliniez faptul ca a existat doar un centru de vot. In centrele universitare (celelalte decit in Bucuresti) a fost asigurat gratuit transportul spre Bucuresti. La vot au fost foarte multi, doar ca nu toti au reusit sa voteze, cozile erau interminabile, unii si-au pierdut rabdarea stind chiar si ore intregi la coada sau li se apropia ora in care trenurile plecau. La alegerile anterioare din 2001, au fost deschise mai multe centre de vot: si la Iasi, Cluj, Timisoara.

 38. Atunci, daca a fost posibil in 2001, ar trebui sa se poata si acum..intrebarea e, cine stabileste si face posibil acest lucru? Eu cred ca d-na Pavlicenco stie mai bine. Probabil Ministerul de Externe moldovean..si cum in frunte sint comunistii, nu cred ca au nici un interes in a permite studentilor moldoveni din Romania sa voteze. In rest, disponibilitate din partea autoritatilor romane cred ca este (banuiesc ca transportul spre Bucuresti e opera lor).

 39. In privinta transportului gratuit pot spune ca a fost meritul atat a autoritatilor locale a fiecarui oras , dar si a sponsorilo care au ajutat. Tot ce e posibil ca si de data aceasta se va face tot necesarul ca sa fie deschisa doar o sectie de vot. De asta am si dat intrebarea pentru d-na Pavlicenco, care, poate si sper sa aiba o initiativa incununta in aceste sens… Mai astept totusi raspuns din partea Dumneaei…

 40. Pentru Victoria

  1. Comunistii nu sint interesati sa capteze voturile celor plecati in strainatate. Ar fi bine sa fie un sistem de vot electronic, foarte individualizat si securizat, insa comunistii nu il accepta. Iar oamenii la Ambasade si consulate nu merg. Se stie. Ne gindeam sa sesizam UE sa dea bani pentru un asemenea sistem. Dar am vorbit cu mai multi straini acreditati la Chisinau si au spus confidential ca nu au incredere in Ministerul Dezvoltarii Informationale si in sistemul de administrare a sistemului electronic eventual si nici in sistemul de server si evidenta a voturilor exprimate. Deci, daca vreti sa vedeti, nu depinde de noi. Altfel, nu vedem cum. Nu cred ca e usor sa pui observatori peste hotare la Ambasade, dar citi vor merge sa voteze?

  2. Aceeasi problema e cu Romania. Credeti ca problema nu se rezolva din cauza lipsei propunerilor PNL sau din alte motive? Va mai amintiti ce lupta a fost in Romania pentru a da dreptul celor de peste hotare sa voteze si sa inainteze candidati? Dar ce sa vorbim de o Moldova comunista? Hai sa vorbim si altfel. Ce ii impiedica pe cei de peste hotare sa le spuna rudelor de aici – nu va mai trimitem bani daca votati comunistii. Organizati-va, convingeti-va, nu votati Secera si Ciocanul – sa le spuna.

 41. De acord cu d-na Pavlicenco. In plus, Victoria, pina cind cineva va putea schimba cu adevarat ceva in Moldova, voi sinteti singurii in masura sa faceti cu adevarat schimbarea. Mergeti la vot, in Romania, sau Moldova, numai mergeti..sansa Moldovei sinteti voi. Stiu ca e greu, dar nu imposibil. Votul din 2009 e decisiv. Daca ai nevoie de sprijin legat de aceasta problema in Romania, eu pot incerca sa ajut. Si e valabil pentru oricine altcineva, daca pot ajuta cu ceva.

 42. pentry Jay
  Te rog mult daca ai putea sa imi dai ceva date de contact. Cei care studiaza aici au inceput deja sa caute finantari sau persoane care ar putea sa contribuie la oferirea de informatii privind facilitarea plecarii la Bucuresti(financiar sau prin crearea de lagaturi privind cei care ar putea sa faca acest lucru). Iti multumesc mult.

 43. Veronica, voi ruga pe d-na Pavlicenco sa imi lase adresa ta de email. Pe blog nu pot face publica adresa. Financiar nu pot ajuta, dar cu informatii si suport va pot ajuta din toata inima. Daca e nevoie, mergem si pe la niste deputati pe aici..sper sa pot fi de folos. Vorbim curind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *