Moldova a lasat joi o impresie jalnica la Krynica

Astazi, la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica, la Dezbaterile „Moldova: O schimbare a configuratiei geopolitice a regiunii?”, nu a fost nici un reprezentant oficial din R.Moldova – nici din partea comunistilor, nici din partea Opozitiei. Ca unic parlamentar din Moldova, prezent aici, particip la Dezbaterile privind „Transformarile din spatiul postsovietic si rolul Rusiei”, care au loc vineri, pe 12 septembrie. La Dezbaterile de pe 11 septembrie a vorbit analistul Vlad Spanu, care activeaza in SUA, Iulian Chifu, venind din societatea civila, Romania, Boris Tarasiuk, deputat ucrainean, fost ministru de externe, Kalman Mizsei, reprezentantul UE in Moldova, Ferenc Banfi, seful Misiunii EUBAM. Au lipsit Igor Klipii, deputat, Ion Stavila, ministru-adjunct moldovean al reintegrarii. Dan Dungaciu, din Romania, a fost inlocuit cu Iulian Chifu. Dl Tarasiuk a fost invitat pe ultima suta de metri sa spuna punctul de vedere al Ucrainei. A lipsit si reprezentantul Rusiei.

Prin aceasta postare, am dorit sa spun ca R.Moldova a fost adusa de comunisti la o stare atit de jalnica, incit nici nu are cine sa o reprezinte. Oficialii au bagat capul in nisip, nici Opozitia nu a venit.

Dintre comunicarile tinute, a fost consistenta cea a lui Vlad Spanu, presedintele Fundatiei „Moldova” din SUA. Tot dumnealui a raspuns pozitiv intrebarii mele privind atitudinea fata de participarea Romaniei la formatul de negocieri asupra Transnistriei. La aceeasi intrebare, dl Mizsei a evitat sa raspunda, dar a pledat pentru formatul 5 plus 2.

In comentariul-interventia mea am spus: „Privesc aceste Dezbateri si imi este mila pentru Moldova, ca nu are cine sa o reprezinte. In Dezbaterile precedente -„Pericolul unui nou razboi rece. Rusia este pentru Occident un pericol sau o sansa?” – am intrebat daca este Rusia un pericol pentru R.Moldova, avind in vedere problema transnistreana si daca va avea loc identificarea unor solutii printr-un dialog UE-NATO-SUA–Rusia inainte de a repeta Rusia scenariul sau, dupa Georgia, si impotriva Moldovei? Nu a urmat nici un raspuns. NIMENI NU RISCA, pentru ca Moldova nu are pozitie si nu isi apara interesele, pe care nici nu le poate identifica azi, aflindu-se la conducere comunistii. Doar in Dezabaterile consacrate viitorului euratlantic al Georgiei si Ucrainei, Georgy Baramize, vicepremier georgian, cu care am fost de doua ori la cursurile Centrului european pentru studii de securitate europeana G.Marshall, a spus ca ar fi minunat daca populatia R.Moldova ar dori in NATO si UE, dupa exemplul Georgiei.

Din pacate, Boris Tarasiuk a spus ca acest diferend din Transnistria e si din cauza lui Mircea Snegur, care „vroia sa faca unirea cu Romania”. Am spus in scurta mea interventie – „daca era vreun politician aici, va spunea ca fostul speaker al Dumei ruse, Ghenadi Selezniov, a recunoscut ca acest conflict transnistrean a avut loc pentru ca s-a dorit impiedicarea unirii R.Moldova cu Romania. Iar eu adaug – problema transnistreana a fost si ramine cauzata si de tendinta Rusiei de a impiedica extinderea NATO spre Est”.

Am mai mentionat ca diplomatii prezenti in Dezbateri sint oameni foarte respectati, dar sint buni in negocieri, nu si in interventii publice. Caracterul inadecvat si regretabil al Dezbaterilor a fost recunoscut si de moderator, care a retinut atentia organizatorilor asupra deficientelor, in special pentru ca a lipsit un punct de vedere de la Chisinau la aceste Dezbateri.

Am adresat o intrebare lui Iulian Chifu, pe care l-am rugat sa-mi spuna attudinea sa de roman, nu de ong-ist, fata de ideea unirii R.Moldova cu Romania, pentru a scapa de sfera de influenta rusa si a lasa conservata problema nistreana pina R.Moldova, membru al NATO si UE prin reunirea cu Romania, va deveni atractiva pentrui populatia Transnistriei. Din raspuns, mi-am dat seama ca intrebarea mea l-a pus pe romanul Iulian Chifu intr-o situatie mai mult decit grea, incit nu am inteles nimic din raspunsul domniei sale.

E foarte trist, doamnelor si domnilor!

Vitalia PAVLICENCO

Krynica, Polonia, 11 septembrie (iarasi 11 septembrie! – cum a spus aici cineva!) 2008

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. Imi pare rau stimata d-na dar daca i-ati pus omului intrebarea asa cum e formulta aici nici nu ma mir ca va raspuns cum v-a raspuns pentru ca nici eu nu prea inteleg ce vreti…fara nicio suparare …

 2. Scuze , nu am precizat , e vorba de intrebarea adresata „romanului” Iulian Chifu.

 3. Ce bine e ca ati fost macar Dvs acolo si ati vorbit ruseste despre Rusia. Va cred. Impresia o fi fost jalnica. Dar cred ca tot o fi fost macar oleaca vesel…

 4. Romanul Iulian Chifu a fost acolo, dar cum de n-a venit si balada Vlad Socor. Atunci chiar ar fi fost o antologie…

 5. „Au lipsit Igor Klipii, deputat, Ion Stavila, ministru-adjunct moldovean al reintegrarii.”
  Au avut oamenii o reuniune de familie.

 6. pentru Stalin-us si V Pavlicenco

  D-na Pavlicenco, ce are Stalin-us cu DVS?
  Cred ca este un rautacios si un om intolerant.Se agata ca scaiul de orice cuvint.

 7. Pentru Hasan

  La ce Dracu mai trebuia sa apara si „marele analist” Vlad Socor ? Catastrofa! Imi este scirba sa-i vad mutra galbena ca ceara si sa ascult palavrajelile lui ori de cite ori apare cu textele lui imputite si tendentioase .
  Chit despre cei , care s-au inscris si nu s-au prezentat , sa le fie rusine! Oare ei nu stiu, ca bunul simt te obliga sa-ti onorezi cuvintul?

 8. Pentru Stalinus

  Eu cred altfel referitor la intrebare. De ce s aumblam in jurul cozii? Putea spune asa (variante exista mai multe, eu dau una): „Cred ca orice natiune, pe exemplul Germaniei, are dreptul sa aspire la reintregire. R.Moldova ramine, intr-adevar, victima Pactului Hitler-Stalin, dar e nevoie de democratizarea si informarea societatii, ca sa se discute orice teme legate de destinul populatiei, al poporului, al natiunii. Moldovenii din R.Moldova nu trebuie sa faca o exceptie in acest sens. Sint sigur ca romanii din Romania s-ar bucura de o alegere in favoarea unirii din partea cetatenilor din R.Moldova, care o vor putea exprima, la un moment dat, ori alegind forte care pledeaza acest obiectiv, ori prin referendum”.

 9. Dar de ce PNL nu initiaza un referendum in acest sens?Ar fi vizibil si numarul cetatenilor RM care doresc unirea cu Rominia!

 10. Si Irlanda de Nord si Republica Irlandeza sint divizate, si nemtii din Elvetia, Luxemburg, Tirolul de Sud, Austria, Silezia, Alsacia si Lorena sint in afara hotarelor lor nationale, si valonii din Belgia nu traiesc in Franta, si kosovarii nu-s in Albania, nici cipriotii in Grecia, si nici karelii in Filnlanda, nici corsicanii in Italia si mai terminati cu povesti de genul ultima natiune divizata din Europa. Ce ne impiedica sa ne unim ? Exista restrictii internationale ca in cazul altor tari ? Ne impiedica doar moldovenii care-s niste blegi si vor sa fie cozi de caine pe la rusi. Citi vor unirea – 10 %, 20 %, 30 %? Dar restul ?

 11. D-na Pavlicenco: Chiar asa de ce sa ne invirtim in jurul cozii?

  In Romania un sondaj de opinie facut acum cam un an jumate a relevat la prima strigare(adica fara sa-i pregateasca nimeni) ca mai mult de jumate de romani sunt in favoarea Uniri cu RM.

  Presedintele Romaniei s-a pronuntat si oficial si ne-oficial in privinta si in favoare unirii si nu o data(nu nu stiu ce roman ati gasit domnia voastra sa-l dati exemplu)

  Sunteti dv basarabenii in situatia sa prezentati o situatie macar echivalenta? ca la reprosuri (de care m-am cam saturat) vad ca nu vaintrece nimeni?
  Dumneavoastra vorbiti de invirtit in jurul cozii ???

 12. Pentru hasan

  A fost si Socor, dar in exact acea perioada de timp a participat la panelul Sfirsitul americanizarii in Europa. Din pacate, nu l-am ascultat, ca am fost la panelul cu Moldova.

 13. Pentru 13

  Daca ne-am uita asa, ar parea ca „au ceva cu mine stalinus si hasan”, dar incerc sa le raspund, poate odata si odata isi vor schimba atitudinea. daca nu – asta e. Ii judecati si voi.

 14. Pentru Iuliana

  Ne gindim si la problema unui referendum. Numai ca aici este si problema financiara, care trebuie pregatita. Dar nimic nu este imposibil, cred eu.

 15. Pentru stalinus

  Invirtitul in jurul cozii a insemnat pentru cei care incearca sa spuna ba da, ba nu. Dar au si ei dreptul la asta, cum are si fiecare dintre noi dreptul sa scrie ce doreste, in limita decentei.

  Eu ma bucur pentru datele concrete reproduse aici.

 16. Bursa Adeptilor Valorosi !

  Aceasta crestere e absolut fireasca venind dupa un trend de descrestere continua a adeptilor Unirii ! Observand si analizand graficul cresterii-descresterii adeptilor Unirii in ultimele decenii putem concluziona prin insumarea acestora si raportarea la perioade de timp constant ca numarul Adeptilor Unirii la decada, descreste in mod dramatic ! Analizand cu o mai mare profunzime raportandu-ne la acelasi grafic, motivele ‘unionismului’ si daca acestea privesc in mod strict conceptia de unire pe care au promovat-o ‘imbatranitii ideologiei’, putem conchide o divizare a adeptilor in doua conceptii, si anume adeptii unionismului sub egida moldovenismului si adeptii unionismului sub egida romanismului ! De altfel acestia din urma sunt tot mai putini !!!

  Va rog Doamna Pavlicenco sa aprofundati sdudiile referitoare la aceasta chestiune, pentru o mai buna informare a ADEPTILOR !

  iar stalinus, deasemenea sa informeze corect privind adeptii ‘la prima strigare'(cei mai putin informati) sunt in majoritate din estul Romaniei(cu precadere in Moldova de vest) ! cei din vestul Romaniei nici nu vor sa auda !

 17. Ca de obicei vorbesti prost si mult …cifrele -s chiar pe dos …oare de ce?

 18. Ce am sau n-am cu d-na Pavlicenco.

  In plan personal absolut nimic impotriva. Mai mult chiar nu pot decit sa o apreciez pentru efortul pe care il depune, pentru tenacitatea cu care-si apara optiunile si punctele de vedere (cu care nu sunt intodeauna deacord) si pentru rezistenta de care da dovada in a fi in acelasi timp si sotie ,mama , politician si sef de partid as spune demn de o soarta mai buna.

  Ca politician apreciez in mod deosebit curajul si disponibilitatea de a interactiona direct cu cetatenii pe care doreste sa-i reprezinte si trebuie recunoscut ca nu-i usor sa faci fata unei astfel de activitati
  mari consumatoare de timp ,efort psihic si de multe ori cu efect frustrant. E adevarat nu avem aceleasi puncte de vedere din mai multe cauze dar asta nu inseamna ca nu o respect sau nu respect activitatea dinsei chiar daca mai imi scapa si o fraza mai acida citeodata. Eu

  Am scris aceasta pentru a se lamuri si vizitatorii acestui blog care nu au nimic inteligent de spus sau comentat.

 19. Romania tre sa cumpere tot ce produce bun r.moldova ca sa apara o legatura, apoi o dependenta sanatoasa,sa elibereze vize de angajari concrete la lucru pe categorii si asa m.d.,adica lucruri si politici pragmatice si mai putine declaratii incendiare care reduc rezistenta noastra. Dar asa ce avem noi, suportul Ro. e jalnic,moldovenii pot fi atrasi prin politici economice ca ei sa vada inclusiv pensionarii ca polul economic vine din alta parte. Cetatenia ro.sa transformat in ceva rusinos ,in genere Romania are institutii ude se analizeaza aceste probleme sau ca la noi in comitetul central, pardon romania mare.

 20. „Silezia”

  Marea parte de Silezie a hotarit singura unde sa ramana si anume in Polonia. Ceea ce a ramas a ramas la cehi.

 21. Pentru stalinus,

  „Ca politician apreciez in mod deosebit curajul si disponibilitatea de a interactiona direct cu cetatenii…”

  Asa politicieni ca d-a Pavlicenco in Romania nu sunt.

 22. Pentru unionistul

  Multumesc pentru sfat. Ne vom ocupa indeaproape de aceasta.

 23. Pentru remus

  Foarte bune propuneri referitor la stringerea relatiilor dintre Romania si Moldova sau ce trebuie sa faca Romania pentru romanii din Moldova.

  Exact acesta este conceptul nostru despre Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, de care se poate lua cunostinta ori pe site-ul http://www.pnl.md, ori pe blog, mergind mai jos, la Manihestul-Apel de solidarizare nationala. ne referim si la sistemul de pensii. Am vorbit la aceasta tema pe blog.

 24. Socolenco :: mie teama ca stii putine despre Romania….

 25. ? Silezia? A hotarit să rămână la polonezi? Când, dacă în august 1945 pînă și guvernul polonez în exil îi ruga pe englezi și americani să nu lea de Silezia ci să le lase Galiția cu Lwowul, din motivul că-n toate Silezia în 1945 nu era nici macar un polonez (100 % din populatia provinciei, dupa cum vezi de pe harta – http://en.wikipedia.org/wiki/Oder-Neisse_line erau nemti).

 26. Probabil. Dar iata am mai fost si eu pe bloguri de politicieni: pe blogul lui Nastase, pe a lui Basescu cu toate ca la Basescu nu stiu daca mai ajunge sa fie postat comentariul nu tocmai sa ti se mai raspunda. Am scris chiar pe acel blog, dar asa si nu a mai aparut. Iar la Nastase poti sa scrii si poate cindva o sa-ti raspunda. Eu m-am referit strict la ceea ce am selectat din ceea ce ai spus, ca de ce am pus mai sus, ca sa vezi la ce ma refer. Insa in general eu nici nu ascund ca nu cunosc multe. Cel putin ma informez si eu cit pot. Traind intr-un mediu unde totul ce tine de Romania este aproape interzis atunci spune si tu de unde as cunoaste? Asa ca realitatea este cea care este. Nici mie nu imi place ca in presa romaneasca noi parca nici nu am exista. Cu toate ca ma bucur ca pe gardianul.ro am citit o stire despre Grecianii si chiar am comentat. Deci putin cite putin voi cunoaste. Trebuie sa stii ca eu imi doresc sa stiu mai mult. Cred ca asta conteaza.

 27. Hasan,
  Nemti au fost in mare parte in Silezia, insa dupa razboi in Cehia a venit sovieticii si au fugarit pe toti nemtii atit din Silezia cit si si din toate hotarele Cehiei, pentru ca nemtii erau foarte multi in special la hotar atit cu Germania cit si Austria. Pentru ca in 1939 Hitler a spus ca de ce daca in toate aceste regiuni de hotar se afla nemti ele sa fie ale Cehiei si le-au luat. Franta care stia ca daca o sa se impotriveasca o sa iasa razboi, a spus ca dati-le tot ce cer numai sa fie pace. Dar vezi ca rechinului dai un deghet si iti maninca toata mana. Si iata ca nemtii au luat acele teritorii si dupa asta am si ocupat toata Cehia. Nu au opus nici un fel de forta pentru ca nemtii amenintau ca vor distruge Praga, care stim ca are monumente arhitecturale foarte vechi. Daca nu ma insel, acea parte de Silezie, care este cu mult mai mare decit a ramas la cehi, a hotarit sa mearga in componenta Poloniei in 1918 dupa primul raboi. Pentru ca abia atunci a si aparut pentru prima data acest stat numit Cehoslovacia dupa care in 1991 s-a impartit de buna voie in doua state: Cehia si Slovacia. Insa de Silezie – pai in istorie acest teritoriu a mai fost in cadrul regatului Polonez. Si chiar dupa cum am inteles a fost pierdur prosteste la jocuri de noroc de regii cehi. Insa in general populatia de acolo vorbeste o limba cam amestecata intre ceha si polona. Asa cum este in Ucraina pricarpatia unde se vorbeste cam amestecat, pai asa si acolo. Aceste zone numita Silezia sunt bogate in carbune si desigur ca Cehii au vrut sa le capete, dar degeaba. Localnicii au hotarit ca vor sa ramana in Polonia acolo unde au fost mult timp.

 28. Socolenco,
  mai invata istoria. Ceea ce spui tu se refera nu la Silezia ci la Silezia Sudetina, care in 1918 a fost impartita intre Cehoslovacia si Polonia. In partea poloneza, numita Silezia Tesinului, era o majoritate poloneza, dar nu si in partea ramasa Cehiei cu orasul Troppau, azi Opava, unde majoritatea covirsitoare erau nemti. Silezia propriu-zisa n-a avut nici o treaba nici cu Cehoslovacia, si nici cu Polonia. Ea a fost atribuita Poloniei prin decizia conferintei de la Potsdam, cei patru milioane de nemti silezieni in mare parte stramutati (exceptind Silezia Mijlocie) si inlocuiti cu polonezii stramutati din Ucraina de Vest anexata de sovietici.

 29. Pai stramutati, nu este ceea ce spun eu ca au fost fugariti cind au venit sovieticii? Macar spune ca sunt si lucruri cu care trebuie sa fii de acord, nu spune ca sa invat istoria. Eu stiu istoria din carti, eu vorbesc despre asta cu oamenii de aici, profesori nu de rind. Iata spune care-ti sunt sursele de te dai asa mare prafesar?

 30. Au fugit si au fost siliti sa plece sint lucruri diferite. Iata romanii din Basarabia in 1940 au fugit iar cecenii si tatarii din Crimeea, au fost stramutati in Asia Centrala. E una si aceeasi ?

 31. iar de data asta esti varza socolenco ! am zis eu, numai cu prosteala umblii !

 32. prieten de ocazie, dar cine esti tu si a cui prieten? Spune clar cu ce nu esti de acord?

  Hasan, eu am spus ca au fost fugariti! Asta si inseamna ca au fost siliti sa plece.

 33. prieten de ocazie, scrie-mi pe email cine esti si pe urma mai discutam. Adresa este socolenco@walla.com

 34. socolenco, cred ca ai inteles. stim ca esti ascultator ! decodificarea fa-o pe email-ul meu !

 35. Habar nu am cine esti. Ce ti-i greu sa scrii un cuvint pe email-ul de mai sus?

 36. pentru pavlicenco

  intro emisiune la vocea basarabiei ati spus ca dupa sondajele secrete pe care le aveti, pcrm-ul are 9 procente, dupa ceva timp tovarosul staris dela rezonans a spus ca dupa sondajele secrete comunisti au 34 procente,ppcd-ul 7 procente,pd-ul 5 pocente,psd-ul 5 procente,pl-ul 4 procente.nu ati putea si voi sa ne spuneti macar partial rezultatele sondajului secret,ca sa stim si noi care este sondajul corect,pentru ca eu in voi am incredere iar in comunistul de staris nu am.

 37. Pentru Hasan si un prieten de ocazie

  Probabil ca sunteti toti mai destepti ca prostii, dar nu inteleg de ce va prostiti incerchind sa va invirtiti in jurul expresiilor si atunci chind este clar , ca Socolenco, eu si d-voastra – putem fi toti supusi criticii din partea tertelor, ca nici noi si nici ei nu stau cu orele sa se ghindeasca ca gramatica si modul de a-ti expune un ghind la repezeala.Important este , ca a gasit de cuviinta sa nu fie indiferent si sa-si expuna punctul de vedere.
  Este normal chind un istoric stie mai bine istoria, un filolog gtie mai mult gramatica s.a. m.d.
  Doresc si eu sa le stiu pe toate .Ce bine ar fi.Dar asta nu inseamna , ca eu nu stiu mai multe in domeniul meu de activitate. Mi-ar placea sa fac si eu varza din unii , care se dau mari pe blogul V.Pavlicenco si o tot incolteste , dar sa incerece sa-si faca si ei si sa faca fata asa ca d-ei.
  „Stie prostul ce-i ciocolata? Inghite hirtia si arunca bucata”.Am in vedere , ca ar merita sa discutam direct la subiect si sa nu pierdem timpul la corectat greselile gramatice scrise ale noastre si ale altora.Ca ….” pleaca trenul” .

 38. Pentru alina

  La sase luni dupa ce a fost efectuat acel sondaj abia s-au scurs date, unele ajungind si la mine. Le-am scris, mi se pare, si pe blog, dar acum nu le mai tin minte exact, insa asemenea sondaje se vor mai face. In Staris, desigur, nu puteti avea incredere – el e pus acolo sa dezorienteze lumea. Important e sa lucram sa scapam de comunisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *