In contextul discutiilor despre necesitatea renuntarii de catre R.Moldova la neutralitatea sa, fixata in Constitutie, discutii ce au loc in pofida adoptarii, recent, de catre Parlamentul comunist, a aberantei Conceptii de securitate (anti)nationala, ca si in contextul conflictului ruso-georgian, dar si tinind seama de aspiratia Ucrainei si a Georgiei de a deveni membre NATO, am decis sa postez continutul proiectului de lege pentru modificarea art.11 din Constitutie, de renuntare la neutralitate si posibilitate de aderare a R.Moldova la blocuri militare (de dorit, desigur, doar vestice, in special la sistemul de securitate euratlantic, NATO”), cu Nota informativa si semnaturile deputatilor ce doresc acest lucru. Am plasat aici si paginile scanate ale semnaturilor si proiectul textului, ce include modificarea constitutionala. Invit deputatii care inca nu au semnat – sa semneze, iar pe vizitatorii blogului – sa-si spuna opinia si sa adreseze intrebari. Am inceput colectarea semnaturilor din anul 2006.
Proiect
LEGEA REPUBLICII MOLDOVA
pentru modificarea si completarea Constitutiei Republicii Moldova
Parlamentul adopta prezenta lege constitutionala.
Articol unic. – Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29 iulie 1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1), cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
“Articolul 11
Aderarea la tratate de alianta
Aderarea Republicii Moldova la tratate internationale, in scopul transferarii unor atributii catre alte institutii internationale, precum si al exercitarii, in comun cu statele membre, a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege organica, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor”.
PRESEDINTELE
PARLAMENTULUI
Au semnat initiativa deputatii:
Cosarciuc Valeriu
Pavlicenco Vitalia
Taranu Anatol
Colta Vasile
Ciontoloi Ion
Serebrian Oleg
Klipii Igor
Susarenco Gheorghe
Neagu Ion
Jalba Zoia
Cusnir Valentina
Golban Valentina
Filat Vlad
NOTA INFORMATIVA
Incetarea razboiului rece, lichidarea Pactului de la Varsovia si a CAER-ului si, in sfirsit, prabusirea regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est au creat conditii favorabile pentru toate popoarele europene, in special pentru cele ce au cunoscut experienta comunista, sa decida in mod independent asupra modelului economic si de securitate pe care doresc sa-l urmeze si asupra aliantelor, din care sa faca parte.
Asa cum au aratat evolutiile produse in ultimii 15 ani, majoritatea covirsitoare a statelor din Europa Centrala si de Est, multe dintre ele reprezentind natiuni de origine slava, au optat in mod ferm atit pentru calitatea de membri ai Uniunii Europene, cit si ai NATO, intelegind ca doar procedind astfel pot beneficia nu numai de instrumente sigure de dezvoltare economica si democratica, dar si de infrastructura sigura de securitate oferita de NATO.
Mai mult, constatam ca statele care au devenit mai intii membre ale Aliantei Atlanticului de Nord au astazi sanse mult mai mari de a fi acceptate in Uniunea Europeana. Printre statele candidate sau aspirante la statutul de membru al UE si NATO se regasesc Albania si patru foste republici iugoslave, ce au fost implicate in conflictul iugoslav (Uniunea Serbia-Muntenegreu, Bosnia-Hertegovina, Croatia si Macedonia), precum si Ukraina.
Desi cu intirziere, Republica Moldova, cu sprijinul majoritatii populatiei si al fortelor politice, si-a exprimat recent optiunea de integrare europeana. Ramanind formal stat neutru, cu sau fara voia sa, R.Moldova se plaseaza alaturi de Bielarusi, condusa de dictatorul Lukasenko, daca nu va opta si pentru integrarea NATO. Daca ramine ca stat neutru, Republica Moldova, avind o pozitionare geostrategica importanta, nu va oferi temeiuri pentru a fi considerata credibila in planul alierii la familia europeana.
Avind pe teritoriul sau trupele ilegale ale Federatiei Ruse si confruntindu-se cu separatismul transnistrean, R.Moldova nu dispune de instrumentele si de sprijinul necesar pentru a-si restabili integritatea teritoriala si a-si asigura, pe termen lung, independenta. Anulind, insa, art.11 din Constitutie cu privire neutralitatea sa, R.Moldova nu pierde ceea ce, de facto, nu are – neutralitatea -, in schimb ar putea initia dialoguri, la nivelul intregii societati, dar si la nivel international, pentru a adera la aliante, fapt ce ar favoriza-o.
Desigur, renuntind la neutralitate, R. Moldova nu va deveni automat membru al NATO. Acest proces poate dura mai multi ani, implicind negocieri complexe si dificile cu membrii Aliantei. Cu toate acestea, bazindu-se pe dreptul international ce le atribuie statelor suverane dreptul de a adera la un bloc militar sau altul, simpla initiere a unui dialog cu NATO in aceasta privinta poate insemna scoaterea din cadrul formatului actual ineficient a discutiilor privind reglementarea conflictului transnistrean si retragerea trupelor rusesti din Transnistria, precum si antrenarea, in aceste dezbateri, a marilor puteri.
Optind, insa, pentru aderarea la NATO, R.Moldova s-ar alinia, in materie de securitate, la vecinii sai, Romania si Ukraina, ar putea deveni mai atractiva si pentru statele membre ale UE.
Varianta modificata a articolului 11 corespunde aspiratiilor declarate ale R.Moldova de aderare atit la UE, cit si la NATO.
Vitalia Pavlicenco
„Nota Informativa ” ???!!! suna ca dracu ..coincidenta sau ..gura pacatosului ???
Satlinus,
ce te legi de nimicuri,uite omule, ce continut!!!?Pai acest lucru demult trebuia anuntat si pus in aplicare.
D.Pavlicenco, dar ceilalti deputati ce fac,vor semna sau nu?
Multumesc pentru raspuns.
Pentru Stalinus
Poate nu stiati – veti sti de azi inainte – la noi asa se numeste documentul care insoteste proiectul de lege si care, in Romania, se numeste Expunere de motive.
Asta intr-adevar e o initiativa excelenta! Moldova nu-si poate permite sa fie neutra! Poate „neutra” pentru uniii…si sti noi cine!
Pentru Nina
Eu nu pot spune ce vor face ceilalti deputati. Le-am spus, i-am invitat sa semneze, e treaba Fractiunilor lor sa decida, trebuie sa le dea voie sefu’ etc. Ins atimpul deja preseaza.
D-na Pavlicenco!
Majoritatea initiativelor sunt bune si ticluite corect, insa nu totdeauna binevenite la moment.
Cu colegii din fractiuni trebuie de muncit, lamurit. convinsi, rugati la urma urmei sa semneze.
Din spusele matale reiese ca voi numai ati scris-o, mai departe care si cum doreste: vrei – o semnezi, nu – un praj verde!
Nimeni n-o sa-si aminteasca de aceasta initiativa chind va fi momentul oportun si se va coace situatia din jurul nostru.
Atunci toti se vor alipi si trimbita ca si el a pus umarul si sa scremut.
Pina atunci insa toate aceste filfiieli nu e altceva dechit aruncare de colb in ochii alegatorilui.
Nu afirm ca am dreptate, e o parere pur personala.
Pentru 111
Stii Dumneata vreun Dumnezeu care cunoaste momentul potrivit pentru o initiativa sau alta? Daca PCRM, din februarie 2005, declara ca este proUE, nu se merita sa-l dezavuezi prin initiative ca el este proUE doar declarativ? In caz contrar, ar trebui sa accepte toate aceste initiative.
Colegii din alte Fractiuni sint cei despre care toto discutati aici, pe blog. Depind total de sef. iar seful – depind ede cine ii da bani. Mai simplu nu se poate. Daca banii ar fi din Vest sau de la oameni proVest, ar fi unele pozitii si ar semna, daca banii vin din Est, probabil ca asta inseamna si alte pozitii.
Initiativa de modificare a denumirii limbii moldovenesti in romana in Constitutie, de exemplu, e semnata de 26 de deputati. O voi posta in curind. Deci – am lucrat. Insa NATO e mai complicat, mentalitatea e inca veche.
Ba eu cred ca toti isi vor aminti de initiative cind se va schimba ceva in societatea noastra, iar momentul crucial al schimbarilor in spatiul postsovietic din regiunea europeana a inceput sa se simta dupa conflictul ruso-georgian.
Cine e Demiurgul sa spuna ca ceva s-a copt sau nu? Repet: ca viitorul sa se implineasca, prezentul trebuie sa propuna. Si eu sint omul/femeia care fac asta, asa cum pot, cu mijloacele pe care le am.
De acord cu fraza „Atunci toti se vor alipi si trimbita ca si el a pus umarul si s-a scremut”, chiar am avut anterior o postare despre asta pe blog, cu apropierea sau unirea cu
Acestea nu sint „filfiiel”, ci „sensibilizari”, pentru a schimba viziunea oamenilor si a le arata ca sint si pozitii curajoase, transante, univoce, de perspectiva, temerare si fara frica de fortele angtinationale. Cred ca, intr-adevar, aici nu aveti dreptate.
D-na Pavlicenco!
Propunerile d-tale sunt bune dar ce folos?
Cu ce se deosebesc aceste initiative de cele comuniste?
Propunerile lor doar nu-s mai proaste ca a voastre?
Parca in cuvinte comunistii nu au grija de popor?
Problema e, ca metodele de initiere a comunistilor cu nimic nu se deosebesc de cele democratice.
Nu iau foc propunerile goale si rasuflate cum ale lor atit si a democratilor.
Se cer metode noi, bani, oameni noi, mentalitate performenta,si jertfire de sine.
Stiti vre-un democrat din Parlamentul actual ce e capabil sa procedeze anume asa?
mie personal propunerea mi se pare extraordinar de buna, pentru ca este o propunere normala.
dle Stalinus cu timpul, mai ales ca am facut si un curs acum ceva vreme tangent la acest fapt, am inceput sa vad lucrurile la fel, dar sa le accord importanta diferita.
si anume, am inceput sa trec peste mizeriile asta, chiar daca sunt mizerii, pentru ca atentia este unul din cele mai mari lucruri care le-a fost dat oamenilor de catre Dumnezeu.
ca sa ma explic, si eu am vazut ca de exemplu formularele au si antent in rusa (ceea ce este jignitor intr-o tara in care minoritatea rusa este redusa, mica as spune fata de unele tari baltice chiar mica) dar trebuie sa avem o abordare mai PROACTIVA in sensul sa nu mai accordam „raului” atentie ci sa ne canalizam atentia pe ceea ce este bine (partea plina a paharului).
Cred ca dna Pavlicenco ca si alti politicieni fac de nevoie acest lucru, ca daca s-ar lua cu toate mizeriile nu ar reusi sa duca pana la capat, sau poate nici sa inceapa munca politica care si-o doresc.
In final as vrea sa ii spun ceva dlui 111.
daca vrei sa ne minti in fata cu chestia ca initiativele comunistilor nu sunt diferite de cele a PNL atunci nu aveti decat, dar sa va mintiti in fata atunci chiar nu va inteleg.
1. metodele de initiere normal ca nu se deosebesc pentru ca respecta aceleasi legi, pentru ca e aceiasi tara
2. dar difera enorm initiativele comunistilor de cele a opozitiei (cu adevarat) democratice !!!
in timp ce comunistii au inghetat in trecut si restul europei avanseaza intr-un ritm alert, deci in timp ce comunistii viseaza un URSS in care nu mai exista…. si practic comunistii ingheata dezvoltarea Rep.Moldova; opozitia se lupta ca sa aduca Rep.Moldova la normalitate, ca si cum ar dori sa ia barca Rep.Moldova care este esuata pe un mal (comunist) si sa o duca pe raul Uniunii Europene.
cat despre intrebarea dvs
„Stiti vre-un democrat din Parlamentul actual ce e capabil sa procedeze anume asa?”
dati-mi mie voie sa va raspund:
sunt DESTUI de multi oameni politici democrati care isi jertfesc vietile personale pentru binele poporului !
Oameni care sunt obositi de atata munca, care s-au implicat in politica si lucrul cu oamenii desi puteau sta linistiti sa isi vada de o viata dea lor fara „batai de cap”.
nu dau nume ca sa nu par subiectivist. va las chiar pe dvs dle 111 sa ii enumerati.
Bravo pentru ATITUDINE SI INITIATIVA!!!
Aderarea la NATO si UE este principalul scop sau ar trebui sa fie!
Prin (RE)UNIREA cu ROMANIA vom reusi totul!Iar daca Romania va condamna Pactul Ribentrop-Molotov si va (RE)acorda cetatenia romana in masa RECUNOSCIND pe toti basarabenii (macar cei 1mil 400 mii ce stau co dosareale de REdobandire a cetateniei la MJ si Consulat)atunci vom avea automat o majoritate de cetateni UE care vor vota in PE!
Constantin !
Viziunile d-tale sunt intelese de toti rominii basarabeni insa nu si de condicerea Rominiei.
Dorinta de a ne integra o avem noi, dar nu si ei.
Faptele cu acordarea cetateniei vorbesc de nedorinta si tradarea repetata a Rominiei fata de noi, rominii basarabeni.
Chilugul lor dubeste prin beciurile noastre, permanent e vesel, bine dispus si optimist.
Basarabenii insa………. se pisa in optimizmul lui.
Pentru 111
Ca viziunile noastre sa fie credibile si realizabile, trebuie sa fim mai multi care credem asa si vom face totul sa fie asa. Cind Romania se va convinge ca sintem o masa critica proRomania, proEUropa, proNATO, lucrurile vor sta altfel si interesul conducerii Statului Roman va reapare. Ceea ce facem noi – incercam sa schimbam mentalitatea si sa-i facem pe cei care ar putea intelege, sa priveasca lucrurile imposibile ca posibile si sa depuna efort pentru asta.
Atunci dorinta de a ne integra o vor avea si ei.
Problema privind acordarea cetateniei este complicata dar un vot pentru fortele proromanesti va faca mai posibila o schimbare in bine la acest capitol.
Pentru D-na Pavlicenco
DVS nu ati raspuns pentru 111 daca stiti parlamentari actuali , care sa se jertveasca pentru idealurile pentru care pledati in favoarea poporului.
Probabil , ca va este greu sa raspundeti!Atunci incerc eu sa-mi „bag nasul” , poate unde este oala noastra a tuturor si din aceasta oala pute urit.
Anume din acest motiv , ca nu avem exemple de numit , clasa politica trebuie sa fie schimbata cu siguranta.Eu cred ca DVS ati unceput o activitate fara subtilitati, numiti lucrurile pe nume, stiti ce doriti si spuneti foarte clar, chiar daca per moment nu va ajung forte si mijloace financiare sa urnuti carul din loc.
PNL poate fi o locomotiva , care sa atraga toata suflarea crestina , indiferent de etnie, religie , care isi da seama , ca nu limba romina le incurca sa traiasca decent, dar coruptia conducatorilor de diferit nivel si societatea bolnava de scirba sa sufere impreuna cu familiile lor in aceasta cea mai saraca tara.Neavind alte solutii, majoritatea au luat exemplu de la alesii poporului si numitii de ei in functii de raspundere.
Noi suntem pregatiti sa va sustinem si sa dam jos balaurul din fruntea tarii cu toti puii lor.Sa nu admitem oameni coruptibil si santajabili in Parlament si la functii de raspundere.
Cred, ca e nevoie de promovat chit mai mult tineret bine pregatit teoretic/ideal ar fi sa avem si pregatiti practic/, care ar avea motivatia de crestere profesionala si ar fi multumiti cu salariul de parlamentar /care actual este mizerabil/si nu s-ar da tentatiei de imbogatire peste noapte.Totodata avem sigur si oameni onesti si sanatosi la minte , care nu pun pe primul loc „stomacul” propriu si doresc schimbarea in tara.Moldova poate fi o tara prospera , daca ar fi condusa bine si daca ar rupe dependenta de fratele urs mare , care nu cedeaza nimic din cea ce doreste sa-i apartina.
Dar sa nu uitati si de cei cu experienta destula pentru o mai buna implementare a noii generatii in coducerea tarii pentru a evita esecul de la CMC , de care ne-am schirbit cu totii.
Noi va sustinem si v-om merge cu DVS .
Curaj si perseverenta!