Ce poate face Pavlicenco?

Am primit recent de la vizitatorul Valeriu al blogului urmatoarea postare: „Sincer, am ramas foarte dezamagit de Dvs cand am vazut articolul cu pricina pe acest blog. Ma asteptam la altceva. Ma asteptam la pozitia dumneavoastra si ce s-a facut de DUMNEAVOASTRA pentru ajutorul sinistratilor. NU ati facut absolut nimic. Doar ati palavragit despre o posibila diversiune ruseasca. In general daca ajungeti la guvernamant, ati putea sa faceti ceva concret pe langa aceste discutii inutile fata de identitatea nationala a Basarabenilor? Ma indoiesc si azi ati pierdut un vot. Imi pare rau.”
 
Am hotarit ca raspunsul postat pentru vizitatorul Valeriu sa fie plasat pe prima pagina. Iata-l:

„Dumneata nu esti primul si nici ultmul care sa fii dezamagit. Dar pentru ca eu sint sincera in ce fac si spun, iti voi raspunde exact asa cum este. Sper sa apreciezi.

De pe data de 28 iulie sint la fiica-mea in Germania, la Hamburg. Nu am vazut-o pe Beatriz si pe ginerele meu, Aleksander, de peste un an. Cind am plecat de la Chisinau, inca nu erau inundatii. Am urmarit pe Internet ce se intimpla in Moldova, Romania si Ucraina.

Plec spre Chisinau pe data de 5 august. Vin cu masina pe care mi-au cumparat-o copiii. Eu aveam o masina Volskwagen Jetta germana, fabricata in anul 1990. Are 18 ani si, de fiece data cind plecam la un drum mai lung, se strica si aveam probleme. Copiii mi-au luat o masina fabricata acum trei ani, ca sa aiba si ei cu ce merge cind vin acasa si sa invat si eu, pina la capat, a conduce aceasta masina cu o cutie automata de viteza, ca e mai simplu, spune lumea.

In privinta inundatiilor, ramin la convingerea ca fiecare poate ajuta cu ce are, iata si fiica-mea mi-a pregatit vreo patru saci de haine din care ar putea fi ajutati si cei nimeriti in viltoarea apelor, care le-au luat gospodaria si ce au mai avut pe linga case.

Membrii PNL intotdeauna au participat la actiunile de ajutorare a sinistratilor. De exemplu, cind a fost explozia de la Soroca, unde avem consilier raional, in alte localitati. Dar, asa cum a spus si vicepresedintele PNL, Anatol Taranu, posibilitatile PNL sint mai reduse. Cred ca si ale mele, personal, la fel. Chiar si sa ajungi la sinistrati iti trebuie o masina, ca e mai greu cu microbuzul de ruta sau cu autobuzul, nu?

De aceea postarea cu dezamagirea nu pare adecvata. Iata, recent mi-au promis prietenii din Romania un ajutor pentru a repara un pod intr-o localitate unde avem primar PNL, pentru ca majoritatea comunista a modificat recent Bugetul prevazind mijloace in cea mai mare parte pentru localitatile care i-au votat pe ei si pe pepecedisti. Au respins amendamentul meu. 

De asemenea, nu sinteti mic sa nu va dati seama ca STATUL, nu PERSONAL PAVLICENCO, trebuie sa-i ajute pe sinistratii. Iar statul, comunistii, care astazi sint operatorii de bani publici, trebuie sa aiba responsabilitatea sa foloseasca acesti bani publici, din impozitele platite de toti, nu pentru imbogatire personala, spalare de bani prin alocarea de la Buget a diferitelor sume pentru diverse proiecte dubioase sau pentru amenajari luxoase, pina la refuz, prostie si sfidare – a vilelor si a Condritelor, a bibliotecilor la Presedintie, din care Voronin nu cred sa ajunga sa citeasca vreo carte, a cantinelor de pe la Presedintie sau a vreunei sali speciale a unui presedinte comunist la Manastirea Condrita – ci sa-i foloseasca pentru necesitati sociale, dar mai ales sa-i aiba pentru asemenea cazuri, cind se intimpla vreo calamitate, cind avem atitia sinistrati. Si Opozitia, din care fac parte si eu, trebuie sa monitorizeze cum se comporta guvernantii cu banii publici in atare cazuri. Lucrurile despre care spun aici – cu milioanele pentru biblioteci si cantine prezidentiale – sint din raspunsul oficial primit de mine de la Guvern pentru cum sint cheltuiti banii publici. Deci, imi fac meseria si am difuzat asta si presei. A scris, de exemplu, si ziarul „Timpul” despre un candelabru (raspunsul primit de mine de la Guvern includea si aceasta), cumparat nu se stie pe cei cai si instalat la Presedintie, in valoare de vreo 5,5 milioane dolari. De asta avem noi nevoie acum? Urmeaza sa mai cer explicatii, dar pare sa fi fost bagat in RM prin contrabanda.

Daca va deranjeaza palavrageala despre o posibila diversiune ruseasca in chestia cu inundatiile, vreau sa va retin atentia ca eu despre asta nu am palavragit. Doar am postat un articol preluat de pe blogul lui Victor Roncea. Dar vizitatorii au discutat ce au vrut, ca sint liberi, si aceasta e, de fapt, menirea unui blog. Cine a dorit – a citit. Nu cumva asta va deranjeaza? Sa stiti ca pe mine nu ma deranjeaza. Si, in general, RM va scapa de saracie cind nici pe dumneata nu te va deranja ca tot mai multa lume citeste unele lucruri. Nu cumva accepti sa isi faca, in continuare, foarte bine trebusoarele comunistii la intuneric, iar oamenii sa stie cit mai putin despre ce se intimpla in jurul lor?

Este foarte dubioasa treaba asta cu „sa faceti ceva concret, daca ajungeti la guvernare”. Daca va place cind un Voronin sadeste un copac – adica face omul ceva concret – iar unul glumeste spunindu-i sa fie atent, nu cumva sa sadeasca acel arbore cu susul in jos, dupa care autorul glumei sta pe degeaba bagat la inchisoare, cum i s-a intimplat fostului primar de Soldanesti, da, asta e ceva concret. Insa eu cred ca guvernantii trebuie sa manifeste vointa politica, sa promoveze proiecte bune de legi, sa verifice daca ele se aplica, sa aiba capacitatea de a atrage investitii, prin imbunatatirea climatului investitional, sa extinda si sa sprijine pe toate caile conditiile bune pentru businessul mic si mediu, ca oamenii sa aiba locuri de munca, salarii bune, sa poata plati costul majorat al curentului electric, al gazelor, sa aiba bani sa-si poata asigura averile si plantatiile pentru caz de seceta si inundatii, incendii. Sa poata beneficia de o justitie care actioneaza si pronunta hotariri si verdicte in baza legii, nu in baza indicatiilor la telefon de la Presedintie, comunisti si acolitii lor. Adica nu asa, insa, cum se intimpla la noi, cind nici despre fondurile alocate de Guvern pentru asigurarea gratuita a plantatiilor nu se cunoaste nimic, pentru ca nu se doreste, de fapt, sa valorifice oamenii acesti bani, oamenii fiind lasati fata in fata cu nevoile proprii si cele de la natura.

Cit priveste votul, nu stiu daca e bine sa fie cit mai multi oameni care gindesc la fel cum mi-ati scris. Mie mi se pare ca prin voturile unor asemena oameni raminem unde sintem – fara progrese.”

Loading Facebook Comments ...

50 Comments

 1. Mie nu mi se pare atit de important CIT poate sa faca Pavlicenco.

  Pe mine ma intereseaza daca Pavlicenco FACE cit poate…..

  „”That is the Question”

 2. prosti dar multi

  Dar de ce va justificati, dna Pavlicenco? Va cheama cumva „Departamentul Situatii Exceptionale”? 🙂

 3. Pentru prosti, dar multi

  Nu ma cheama Departamentul Situatii Exceptionale, dar nici nu vreau sa creada cineva ca nu am un raspuns. De asemenea, vreau sa le schimb optica, ajutati-ma si voi. Ca este un stat, este un ban public, nu sa umblam cu populism ieftin cind oamenii pling sfisiati de durere linga darimaturi. Nu cred ca e mai bine sa ma prefac precum ca problema calamitatii si pozitia civica ma sperie, chiar daca sint intr-o Opozitie intr-un regim corupt si antinational.

  Anul trecut, cind a fost inundat un iaz din Alunis, Riscani, satul de bastina al mamei, am fost acolo, am facut totul ca administratia publica raionala sa forteze proprietarul iazului sa deblocheze accesul oamenilor inundati si izolati de sat. Facem ce putem, dar nici sa ceara de la mine, de parca eu as fi Greceanii sau Voronin, Tkaciuk sau Reidman.

 4. Dna Pavlicenco, cu tot respectul!
  Nu mai atrageti atentia… forumistii sunt agresivi ( de altfel si eu tot 🙂 )
  Insa ar trebui sa cerem de la acei care au obligatia s-o faca, nu de la altcineva!
  Curaj! sunteti o femeie exceptionala!

 5. prosti dar multi

  Am vazut mesajul de la care a inceput tambalaul. Cred ca pe autor l-a deranjat o anumita artificialitate a problemelor care se discuta aici pe blog… V-am spus si eu ca multe probleme acute si reale ale oamenilor nu se regasesc pe agenda politicienilor. Si oamenii chiar se simt parasiti… au senzatia ca nimanui nu-i pasa.
  Iar vorbind despre inundati, faptul ca vine cineva din politicieni acolo le da speranta ca problemele lor au fost vazute, deci, SE VA FACE CEVA.

 6. asa este „prosti dar multi”, este bine ca politicienii sa fie aproape de ei ca sa stie sigur ca politicienii stiu si au vazut cu ochii lor ce se intampla.

  oricum dna Pavlicenco a spus extrem de bine ca NU persoanele fizice trebuie sa se ocupe de gestionarea crizei in teritoriu ci sistemul administrativ si de stat care ARE BANII si ARE SI OAMENII cu care sa o faca.

  Eu personal, consider ca Valeriu este tedentios si exact tipul de care comunistii au nevoie. Un alegator prost care sa zica „SUNT ATATEA PROBLEME (panica!!) SI ATATEA DE REZOLVAT, HAI SA REZOLVAM DOAR CUTARE !”

  Cei care sunt la putere TREBUIE SA REZOLVE TOATE PROBLEMELE Rep.Moldova !!!! NU numai unele pentru ca unii sunt panicarzi si isterici.

  Un asemenea individ care spune „pe langa aceste discutii inutile fata de identitatea nationala a Basarabenilor” este exact prostul care asculta de comunisti, vede doar imaginea dar nu vede in profunzime (ca afara e vopsit gardu si inauntru leopardu… la comunisti), ei sunt votantii tipici pentru comunisti care DISTRAGE ATENTIA CETATENILOR SI VOTANTILOR DE LA ADEVARATELE PROBLEME ALE REP.MOLDOVA !

  Demonstratie: asa cum spunea si dna Pavlicenco relativ la specialistii din USA, Mexic, etc care au spus clar ca tocmai inclaritatea care persista in Rep.Moldova duce la un mediu civil si politic instabil, care propaga acest lucru in domeniul economic, AFECTEAZA grav dezvoltarea Rep.Moldova si deci veniturile bugetului de stat si deci CAPABILITATEA DE A REZOLVA CAT MAI MULTE PROBLEME ALE CETATENILOR !

  Dna Pavlienco ati pus punctul pe i cu acel candelabru de 5 milioane de dolari !!!!! ce se putea face cu acei bani????
  MULTE !

  chiar si in Romania ne-au trebuit 20 de ani sa intelegem ca desi am facut multe reforme am lasat cea mai importanta reforma LA URMA desi ar fi trebuit sa fie PRIMA !!! reforma justitiei !!!!!

 7. „Ma indoiesc si azi ati pierdut un vot. Imi pare rau.”

  D-na Pavlicenco, mesaje de genul acesta veti avea cu miile. Parerea mea este ca nu trebuie sa ve pierdeti timpul scriind justificari pentru cineva care manipuleaza cu „datul votului virtual”. Mai bine folositi timpul acesta pentru a profita de cei dragi care nu uita ca dvs suntem in primul rind si om ( femeie, mama), nu doar politician 24/24 ore in capul caruia se poate de sarit cu pretentii exagerate (la nivel de datorie de patrie) chiar daca se afla in vacanta in alta tara.

  Cind veti fi in tara, atunci sa faceti ce puteti. Dar nu pentru cei care va arata cu degetul virtual „ce trebuie sa faceti”, dar pentru cei sinistrati si din solidaritate umana.

  Mult curaj!

 8. Parerea mea, e regretabil ce sa intimplat in timpul calamitatii, dar sa fim realisti, ca atunci cind asteptam dam dovada de slabiciune, de incapacitate de a fi un popor puternic. Trebuie sa actionam cit de putin putem sa facem ceva.
  Intrebare pentru cei toti ce au dicutat problema, voi cu ce ati contribuit sa ajutati sinistratii?
  Eu personal, fiind un absolvent fara 5 min, fara post de lucru, am depus 800 lei in contul pentru sinistrati, care este anuntat de nenumarate ori la stiri. Si in plus am acumulat patru saci de haine si lengerie de pat pentru ca sa aiba pe ce dormi. Cu ce am putut am ajutat, dar voi?

  Nu asteptati sa faca cineva pentru voi, indeosebi de la cei ce nu sunt la putere, caci deschideti ochii si uitativa in jur ce realitate avem, nu de astia depinde situatia sinistratilor dar de actuala conducere comunista, ei trebuia timp de 8 ani sa administreze in bugetul de stat, un fond pentru situatii exceptionale, atit in valoare de bani cit si produse, da nu acuma sa ia din bugetul statutului un fond pentru sinistrati ca mai apoi cind ii va controla cineva din democrati sa depisteze gauri negre, ca doar la asta se pricep actuala cinducere.

  va doresc bafta! lasati ura si sa ne ajutam reciproc, caci doar asa vom obtine ce dorim cu adevarat.

 9. Da. in primul rand autoritatile ar trebui sa se ocupe de asta. Dar nu cred ca doamna Pavlicenco ar fi mai competenta decat autoritatile.

 10. Doamna Pavlicenco, e bine ca ati spus adevarul ca nu sunteti in tara, astfel, inteleg de ce sunteti atit de prezenta pe blog! Aveti tot respectul ca si in vacanta nu sunteti deconectata de realitatile din RM! Desi nu aveti a da explicatii, atita timp cit nu sunteti nici prim-ministru, nici presedintele parlamentului, nici un oarecare ministru! Tipul care va provocat aceasta reactie, ar face bine sa adreseze o scrisoare la presedentie sa intrebe ce face voronin concret si de ce nu a vizitat sinistratii personal? Acelas demers sa-l faca si la parlament, sa afle ce a facut concret lupu, daca este in tara? Daca ati merge in satele in care oamenii au avut de suferit cu mina goala, dar cu o vorba buna, o puteti face si mai tirziu, acum sa mearga cei care au ceva material de oferit.

 11. Pentru Soacra mica

  Mersi pentru intelegere si sprijin.

 12. D-na Pavlicenco!

  Uneori tii rusine sa citesti ce scriu unii forumisti.
  Asa aduce a „дешевый подхалимаж” din partea unora, si ai impresia ca sunt membrii de partid si se staruie sa-i sufle-n bors sefului.

  *** Ca este un stat, este un ban public, nu sa umblam cu populism ieftin cind oamenii pling sfisiati de durere linga darimaturi. Nu cred ca e mai bine sa ma prefac precum ca problema calamitatii si pozitia civica ma sperie, chiar daca sint intr-o Opozitie ****

  Pai cum sa va inteleg?
  Din spusele matale reiese ca de popor la nevoe doar statul trebue sa vina in ajutor?
  Oare chiar nu inteleceti, ca cei doi parlamentari comunisti ce le-au adus sinistratilor chite 5 tone de griu au facun in primul rind o fapta crestineasca si apoi populizm?
  De ce si matale nu faci un astfel de „populizm?”
  Cel flamind te va pupa si-n….. cot de bucurie ca PNL nu uita de popor la nevoe.

  De ce niste pensionari prapaditi organizeaza in oras colectari de bunuri pentru cei suferinzi iar dumneata ii trimiti la guvern?
  Doar si bisericile au inceput colectarea, care si cu ce poate ajuta, inteleghind, ca s-a petrecut un dezastru, o nevoe, unde nu-s de vina numai comunistii? Asta-i pedeapsa lui Dumnezeu!
  Nimeni nu zice sa le construesti case, insa in elementar simt bun chiar nu v-a roade obrazul de politician?
  Bine! Matale esti peste hotare!
  De ce nu se scarchina in acest caz A.Taranu, alti fruntasi din partid?
  Oare chiar sa fie mai constienti pensionarii aia prapaditi dechit fruntea PNL chind tara geme sub ape?
  Mda, nu m-am asteptat!

 13. aici membri de partid nu sunt!cel putin eu si soacra mica la sigur
  nimeni pe nimeni niciunde nu trimite
  ideea e urmatoarea
  DE CE VOI CERETI CEVA DE LA OAMENII CARE NU AU OBLIGATIA SO FACA?
  O SA VREA PAVLICENCO, O SA POATA, O SA FACA?
  CINE ESTI TU SA-I CERI SOCOTEALA
  SAU SA OBLIGI LA CEVA?

 14. beauty_inside !

  Se vede ca esti destul de fraged in chestiile de morala.
  Nu te invinuesc ca esti tinar, cu timpul poate vei intelege si dumneata unele chestii mai simple dechit notiunile strategiei politice sau comportamentul unui lider de partid.

  Memorizeaza pustiule!
  Asta noi cu tine putem sa ne permitem operarea libera cu notiunile de tipul: vreau-nu vreau, pot-nu pot, mi s-a sculat-nu mi s-a sculat.
  Un politician nu poate sa se comporte cum doreste el.
  Deseori e nevoit sa procedeze nu cum doreste, ci cum e obligat s-o faca.
  Un astfel de gest „vrea – nu vrea” poate sa-i stirbeasca imaginea asupra careia s-a muncit ani de zile.
  Tu ai trintit o fraza neghindita – ei si? Te-ai prostit si gata!
  Un politician nu poate sa-si permite asa ceva.
  Vezi cum toti rid de ghindurile si expresiile lui vovan?

 15. 111
  am cheltuit 4 ani din viata mea in politica
  si stiu foarte bine la ce te referi
  insa sustin in continuare ca un politician e si om pana la urma
  plus la altele, de trebuie sa cerem de la acei politicieni care nu au cum sa ajute, cand IN PRIMUL RAND tre sa cerem de la acei care s-au obligat moral si legal sa aiba grija de oameni

 16. E o tema buna pusa in discutie. In ce consta responsabilitatea politicianului in asemenea cazuri? Mie mi se face sila cand il vad pe Filat si unii altii, cum ar fi Diacov, ca umbla prin satele sinistrate si, chipurile, repartizeaza ajutoare. Vreau s-al intreb pe d-l Filat, de unde are resurse un partid amarat, de abea un an inregistrat la Justitie sa faca aceste ajutoare generoase sinistratilor? Ca de la stat partidele nu sunt finantate. Mie mai mult mi-a placut declaratia PNL ca partidul are posibilitati limitate in ajutorarea oamenilor patimiti de inundatii. Foparte sincer si fara pretentii de a acumula capital politic eftin. Politicienii chiar daca ajuta trbuie sa faca acest lucru fara reclama, aceasta este o atitudine cresteneasca adevarata. Repet, mi-e sila cand ii vad pe unii ca isi fac capital politic pe nenorocirele oamenilor. Adiceti-va aminte aminte ce a scris C.Tanase in ziua mortii marelui scriitor Vasilache. Defunctul, chipurile, cu cateva saptamani inaintea decesului i-a vorbit redactorului-sef despre dorinta sa de a sta de vorba cu promitatorul politician V.Filat, insa iata nu i-a reusit. Unii si din moartea omului storc capital politic. Nu o simpatizez pe politicianul Pavlicenco, insa in cazul dat pozitia PNL imi place mai mult decat zvarcolele propagabdistice ale unora mereu prezenti in stiri.

 17. beauty_inside !

  Daca zici ca ai „cheltuit” 4 ani in poliitca, pot si eu sa-ti zic un „multumesc” adinc, ca nu mai activezi in ea.
  Tara duce lipsa de politicieni adevarati ce sunt gata ca munceasca pentru popor, nu sa „cheltuiasca” timpul prin Parlament.
  Astea cu „cheltuitul” ne si fac imaginea democratiei in Tara!

 18. intrebarea de unde are Filat bani e retorica, nu?

  de aia am si spus – de ce unii isi permit sa ceara de la politicieni precum Pavlicenco lucrurile pe care nu are de unde le da, pe cand adevaratii obligati stau cu fundul la soare? unde e dreptatea in cazul asta, dara?

 19. 111,
  deci precum sun om simplu, utilizez cuvintele pe care le vreau, nu? 🙂
  am invatat multe, dar cred ca politica nu e pentru mine! plus circumstantele au fost in asa fel ca am abandonat! si daca Tara tot are nevoie de adevarati politicieni, iar tu stii ce inseamna asta, de ce nu te implici?

 20. SWtii draga, problema ta este ca PLDM nu este un partid amarit. Alta chestie este ca nu ai fost la fata locului cind s-a intimplat cind oamenii nu aveau nici apa potabila, si Filat, a intrerupt odihna pentru a fi alaturi. De unde are bani? A lucrat, ca de altfel cine esti tu sa numeri banii altora. In comparatie cu tine, membrii PLDM si acum sunt in teritoriu si ajuta sinistratii, si acum pompeaza apa din gospodariile celor care au patimit, iar tu asa intelept comentezi pe forumuri.Nu ai fost acolo sa respiri cu miros de umezeala si apa bihlita, nu ai fost acolo sa-ti moi picioarele in glod.Rusine!!!Nimeni nu a fost la ei, nici comunistii si nici altii, iar daca doresti capital politic, nu aiuri pe forumuri, si inca la Pavlicenco.Nu are rost.

 21. Iuliana!

  Eu nu sunt adeptul lui Filat si nici odata n-o sa fiu, insa in cazul dat tu ai dreptate – bravo!
  Ghimpu a ajutat cu 100 000 lei, Diacov – 40 000 lei.
  PNL – tace!
  S-a ridicat Europa, Crucea rosie, organizatii obstesti – PNL tace.
  Eu nu cred ca Filat e cel mai mare bandit din tara, cu toate ca e posibil sa fie un talhar asezat.
  Insa nimeni nu l-a prins si nu ne-au demonstrat tilhariile lui ca asa e in realitate.
  Omul munceste – din urma lui se vad fapte concrete.
  Sa ajuti oamenii la nevoie – e piar, sa umbli din sat in sat ca sa voteze oamenii pentru partid – nui piar?
  Ultima fraza se refera nu numai la PNL.

 22. pentru Iuliana
  „A lucrat, ca de altfel cine esti tu sa numeri banii altora.”
  Fraza asta da de inteles ca numai Filat lucreaza in tara asta restul „bat turca”
  Dar tu,draga Iuliana, de ce nu pompezi apa din gospodarii,l-ai lasat singur pe Filat.Nu e cinstit-tu pe blogul lui Pavlicenco, dar Filat in apa bihlita?
  Si apoi noi toti muncim,si unii chiar nu mai rau ca acel Filat, dar nu stiu cum dracu se face ca unora le plesneste buzunarul,dar altora nici pe fund nu le revine.De ce oare?
  Dar odata ce Filat a ajuns vedeta,ne intrebam si noi ca tot omu:de unde atitea bani?
  Si pentru a pune o asa intrebare nu este neaparat sa fii cineva,orisicare ce se simte liber, are dreptul sa o puna,iar tu niciodata nu-i vei interzice,chiar daca te sradui asa de tare.
  Si de unde moda asta in RM sa-i interzica celui de-alaturi sa puna intrebari?
  Or, nu cumva e scoala comunista?

 23. Belicoasa Iuliana, mai putin ma intereseaza ce face PNL-un partid mai putin important in RM. Insa ce, si mai ales, cum face PLDM ma intereseaza. Si am sa-ti spun de ce. Fiindca face eforturi mari sa ne conduca. Iar eu nu sunt indiferent cine o sa ma conduca, si cine o sa comande muzica din spate. As dori si eu sa fiu mistru de privatizare ca mai apoi oamenii sa spuna despre bogatiile mele ca, chipurile, omul a lucrat. Ei, inavutitii tranzitiei, dau acum oleaca de bavisori sinistratilor ca mai apoi sa vina la putere si sa ne fure pina la ultimul pai. Ogoeste-te Iuliana, noi trebuie sa-i sam jos pe comunisti nu pentru ca sa-i punem in capul mesei pe alti hoti. Si anume acei care doresc sa ne conduca au datoria sa ne permita sa le numaram banii, altminteri in democratie nu poate fi. S-au tu, Iuliana, nu doresti democratie ci preferi oligarhie? Pentru mine mai bine saracul PNL, acestea nici odata nu au furat.

 24. Am citit cu interes comentariile facute de cititorii acestui Blog. Este un pas inainte faptul ca oamenii au inceput sa gandeasca. Nu vreau sa spun ca abia acum au inceput sa gandeasca. Acum au inceput sa aiba curajul de a gandi in public. Si faptul acesta este laudabil. Nelaudabil este felul cum inteleg unii sa se foloseasca de acest drept. Si pe acestia nu-i mai laud si ii critic. Faptul ca PLDM a cheltuit niste bani pentru oamenii loviti de soarta este laudabil. De unde i-a gasit se poate verifica dupa trece aceasta napasta. Si comunistii au s-o faca, n-aveti nici o grija. PNL nu a stiut unde sa-i gaseasca. Asta este o alta discutie, dar nu este momentul. Cand este plecat Presedintele din tara se poate intampla ca cel ramas la conducerea Partidului sa nu stie ce sa faca in situatii limita. Si acum este o situatie limita. Dupa ce o sa trecem peste aceasta situatie o sa putem sa discutam ce a facut si ce n-a facut (desi ar putea) Partidul care il „iubim” sau il „uram”.
  Are dreptate Doamna Pavlicenco cand se intreaba ce a facut Partidele aflate la conducerea Tarii. Trebuie sa vedem cum au cheltuit banii publici in primul rand si in al doilea rand cu ce bani (de unde si cum i-au avut) au ajutat respectivele Partide oamenii sinistrati. Sa nu uitam ca Banii Publici sunt ai nostrii, ai tuturor, deci nu sunt proprietatea privata a „Cooperativei Voronin&Co”. Ar fi bine ca sa se stie de catre toata lumea. Si este foarte bine ca sunt Parlamentari care se ingrijesc sa informeze alegatorii de aceste lucruri. Aicea sunt de acord cu Doamna Pavlicenco.
  P.S.Ma intrebam de unde ati avut informatiile pe care le-ati facute publice cu catva timp mai inainte. Ati spus ca Domnul Roncea este o sursa de inspiratie. Daca sunt de acord sau nu cu Dumnealui nu este momentul acum sa discutam despre acest personaj. Inundatiile sunt problema de azi nu sursa Dumneavoastra.

 25. Pentru 111

  Nu cunosc pe nimeni dintre membrii de partid care scriu pe blog. In al doilea rind, ei nu au de ce se lingusi, ca la noi asta nu se poarta si eu nu le pot promite 50 la suta din mandate in Parlamentul viitor.

  Dar haideti sa o luam incetisor. Eu nu am vazut ca doi parlamentari comunisti au adus sinistratilor chite 5 tone de griu. Dar daca e asa – intrebarea mea e: de unde le-au luat? Au speriat sau intimidat pe cineva si acela i-a dat tone de griu ca sa nu pateasca ceva? I-a facut deptatul comunist niste favoruri prin majoritatea comunista in Parlament sau prin presiuni telefonice la Guvern, la Ministerul Agriculturii si acela i-a ramas dator, iar acum il ajuta sa fie populist sau un comunist bun crestin? Sau chiar iti inchipui ca acel deputat a mers si a cumparat doua tone de griu si le-a dus – sa auda toata lumea – la sinistrati?

  Mie imi estei mila si rusine pentru populismul care se revarsa pe capul sinistratilor. Da doamne sa fie si cu folos.

  Nu trebuie acoperite cu justificari crestinesti niste presiuni ale puterii asupra oamenilor de afaceri. Iar daca cineva dintre acestia coopereaza cu Opozitia, ei ori ii roaga pe cei din Opozitie sa nu le spuna public numele, ca sa nu aiba probleme, ori nici nu ajuta cind le solicita acest lucru Opozitia. Putini agenti economici sint fatis de partea Opozitiei.

  Daca Filat are bani personali sa ajute, e foarte bine si ma bucur si pentru el, si pentru oameni. Daca un comunist are bani personali si ajuta – dar sa fie bani personali – la fel e bine. Numai ca agentii economici care ajuta rugati de guvernantii comunisti o fac ori ca rezultat al traficului de influenta, ori ca rasplata pentru favoruri facute de guvernanti. Asta mie nu-mi place.

  Eu nu fac si nu agreez asemenea populism. Eu agreez sa fac ce pot eu cinstit, cu mijloacele mele si cu prietenii mei, dar acum nu sint in Moldova.

  In al doilea rind, cind am sa fac, nu am sa tip in gura mare si am sa car televiziunea dupa mine, pentru ca asta tradeaza imediat scopul de populism, nu gestul crestinesc.

  Nu trebuie sa ma pupe nimeni nicaieri. Eu cred ca sinistratii vor avea intelepciunea sa inteleaga – comunistii azi le aduc, dar, de fapt, i-a condamnat la saracie prin defrisarea padurilor, pe care familia prezidentiala si clanul comunist le vind in stinga si in dreapta, nu le-au dat ajutor pentru agricultura, nu creeaza conditii sa vina investitii in agricultura, nu i-au informat sa-si asigure pe banii alocati de Guvern gospodariile si plantatiile. Daca se vor lasa cumparati cu tzira de ajutor acum, nici peste patru ani nu vor iesi din nevoie. Consecintele inundatiilor se vor vedea peste doua-trei luni, cind populismul se va uita si va veni tristetea si amaraciunea promisiunilor nerealizate. Nici Biserica, nici Opozitia, nici pensionarii saraci nu pot inlocui statul. Si inca ceva – dar oare cum e de judecat cind stii ca acest clan comunist fura de piriie totul in jur si, cind a venit timpul sa mai scoata din banii negri, pe care ii tot spala, se arata zgirciti? Nu ar curge deloc singe daca Olegutul lui Vladimir Nicolaevici ar scoate macar vreo 300 de mii de dolari din miliardul adunat pe spinarea si a sinistratilor, ca sa-i ajute la nevoie.

 26. Pentru Dobbit

  Daca va voi scrie prea multe ca replica la postarea de care am luat cunostinta, veti spune ca ma arat magulita de aprecierea pozitiei nepopuliste a conducerii PNL. Nu pentru asta scriu si nici ca sa va fac sa simpatizati politicianul Pavlicenco. Ci pentru ca ati avut libertatea, curajul si neindiferenta de a spune un atare punct de vedere. Este mesajul pe care am vrut eu sa-l transmit – e usor sa fii populist, dar e mai greu sa infrunti si sa sfidezi niste stereotipuri intepenite, in situatii delicate ca cea de astazi cu defilarile politicienilor in fata sinistratilor. Eu mi-am asumat acest risc. Si am explicat intr-o alta postare ceva mai mult. Daca nu vom avea curajul sa spunem cum trebuie, de fapt, abordate lucrurile in asemenea situatii, nu ne vom mai depasi ipostaza de purtatori ai mentalitatii ieftine de a cumpara cu orice pret simpatia, dupa care efectele si raspunderea nu mai conteaza. Politicienii trebuie sa aranjeze bine lucrurile in stat, nu sa faca o competitie de pomeni.

 27. Pentru 111

  Dar d eunde, ma rog, ai luat ca in Parlament se cheltuie timpul degeaba? Adica deputatii au fost alesi sa imparta pomeni dupa calamitati sau sa adopte legi si sa controleze aplicarea lor corecta?

 28. Pentru Iuliana

  Si dumneata, la o adica, de ce aiuresti pe forumuri, si inca la Pavlicenco?

 29. Pentru Eugenb

  1. Daca ma intrebati de informatiile despre cheltuirea banilor publici, sint raspunsuri la interpelarile mele de deputat facute Guvernului, ministerului finantelor, pe care le-am difuzat si presei si le voi scana pe viitor, incetisor si le voi posta.

  2. Informariile despre arma meteo le-am primit pe cercurile de pe Internet de discutii, plasind-ule Cezar Salahor, care a si scris pe blog precum ca l-am citat doar pe Victor Roncea. Trebuie sa spun, totodata, ca si acum un an-doi, cind au fost inundatii, am mai primit diverse informatii despre aceasta arma meteorologica, de la alte surse, prieteni pe forumuri.

 30. D-na Pavlicenco!
  Eu nu socot ca in Parlament timpul se cheltue degeaba.
  Eu numai mam referit la citata lui beauty_inside care spune:

  *** am cheltuit 4 ani din viata mea in politica
  si stiu foarte bine la ce te referi ***
  Nici mai mult – nici mai putin!
  Nu cred ca dumnealui a fost unicul om in politica care a „cheltuit” sau mai cheltueste timpul.

 31. tu consideri ce vrei tu! iar eu fac, ce vreau eu!

 32. Dna Pavlicenco, neimpartasind opiniile dvs politice, fiind enervat uneori de puerilitatea discursului dvs, apreciez ONESTITATEA si SINCERITATEA dvs-un lucru rar vazut in esikikerul politic autohton (si mioritic in general). Sunteti o persoana pe care greu de gasit si inscenat compromat. am vazut odata o persoana, dupa text sustinator ppcd, a postat pe unimedia ceva prostii din numele meu in adresa dvs.-idee n am cum a reusit,dar nu eram eu/// in fine, ? e alta si permiteti-mi sa va intreb direct-daca fiica dvs este in Germania, ce va leaga de tara asta, R. Moldova, in care nu vor trai nici copiii nici nepotii dvs, eu nu gasesc nici o explicatie, poate ma lamuriti?

 33. da eu nu inteleg de ce ar trebui dna Pavlicenco sa se mute in Germania?
  In general, asta e problema tutror moldovenilor.. ce fac cu parintii.. 🙂
  pai eu cred ca parintii nostri care au trait toata viata acolo, acolo vor sa ramana ( in cazuri tare exceptionale, nu e asa)

 34. pt beauty_inside -nu asta e ? ma macina sa inteleg psihologia oamenilor care se zbat pt a schimba ceva in tsara dar urmasii lor oricum vor trai in alta parte///ertem? nu zic ca e rau sau bun///

 35. da antiprostin, dar psihilogia de care spui este data de IMBOLDUL UNUI OM DECENT DE A FACE VIATA FRUMOASA IN JURUL LUI SI AL SEMENILOR LUI FARA SA SE ASTEPTE LA LAUDE SAU FOLOASE !!

  eu apreciez enorm de mult asemenea oameni proactivi, care au coloana vertebrala si in cele mai negre vremuri CONTINUA SA MUNCEASCA SI SA CONSTRUIASCA LUCRURI POZITIVE !

  si nu conteaza daca acei urmasi vor pleca sau acea persoana va pleca (ci va ramane macar pentru oamenii acelor locuri) ci acele persoane care FAC DIN DRAGOSTE DE OAMENI SI DE FRUMOS.

  PS apreciere personala (care normal pot sa gresesc)
  Eu sunt sigur ca dna Pavlicenco a fost doar in vizita in Germania la copii ei, stiu ce inseamna asta pentru ca si parintii mei are copii plecati care incotro si intr-un dute vino, deci asa sunt aceste vremuri mai tulburi mai schimbatoare, dar ACUM SE VAD OAMENII CARE SUNT STATORNICI IN INIMA LOR SI IN ACTIUNILE LOR.
  Eu sunt sigur ca dna Pavlicenco nu va pleca de tot din Rep.Moldova decat pana cand va considera ca a facut ceea ce a avut datoria cetateneasca sa faca, pentru placerea sufletului ei.

  Scuze daca fac aprecieri asa la adresa dvs dna Pavlicenco, dar tocmai acesta este si rolul liderilor de a converge opinii si apoi a distrubui opinii (eventual corectate in caz ca sunt gresite).

  si ca sa inchei cred ca dna Pavlicenco va putea pleca apoi „de tot” eventual in Germania cand Rep.Moldova (fara Transnistria) va fi intrat in UE !!!

  🙂

 36. nu zic ca asa a decis dumneai dar asa mi-ar place sa cred
  si sa sper pentru voi toti.

 37. sa intrati in UE

 38. Ed___ ule!
  Ala care a ridicat aceasta tema il intereseaza doar viziunea in chestia de plecare a d-nei Pavlicenco.
  Din Moldova o rup din gara chit comunistii atit si democratii, cei indoctrinati in marxizm chit si cei ce au „luptat” pentru popor.
  Comunistii – Bodiul, Druta, ……
  Democratii – Druc, Lari, Sturza, Doga, Maricica Levitchi…..
  S-au ascuns si nici nu sufla – Snegur. Sangheli, Lucinschi, Ciuduc, Matei, Mosanu, Hadirca, Nedelcuc……
  Va amintiti cum se scremeau sa ne faca fericiti?

 39. dle 111, dar v-ati gandit poate ca acesti oameni MARI pe care ii incriminati AU MUNCIT PE BRANCI atat cat au putut pentru tara asta ?

  eu imi aduc aminte de dl Snegur ca A FACUT ENORM pentru tara asta, cat ia permis educatia, timpurile, si oamenii.

  si vreau sa spun ca poate a obosit, pentru ca MUNCA CU OAMENII ESTE EXTREM DE OBOSITOARE. este foarte simplu pentru mine si pentru dvs dle 111 sa vorbim aici pe chat, dar sa te duci sa vorbesti CURAJOS SI CU DETERMINARE cu masele de oameni, sa incerci sa ii convingi sa apuci sa vorbesti !!! si apoi sa ii faci sa inteleaga ca sa isi dea o parare IN CUNOSTINTA DE CAUZA este extrem de greu.

  si apoi sa mai si coordonezi si faci management de resurse la un partid este o munca titanica…. pentru ca partidele sunt formate din oameni iar partidele nu sunt asa omogene pe cat par, pentru ca fiecare om crede ca el stie ideea perfecta si multi dintre noi nu avem calitati precum CALMUL, DIPLOMATIE, RESPECT (foarte important)chiar cand esti injurat, RABDARE, PERSEVERENTA, si multe altele, pentru a reusi aceste lucruri.

  asa ca as folosi alte cuvinte decat „scremeau”.
  aa… pentru cei care nu le-a pasat nici cat negru sub unghie de popor si care cu adevarat „se scremeau” si inca o mai fac precum PPCD si comunistii – in care vedem probe in fiecare zi – nu pentru ca imi face mie placere sa ii critic

  mi-as dori ca clasa politica sa fie toata buna, cu un minim de decenta, nu imi doresc raul sau lucruri dinastea, adica nu sunt sadomasochist, chiar dimpotriva sunt un visator care doresc BINELE PENTRU TOTI, pentru ca stiu CA ESTE PERFECT POSIBIL SI NU ESTE UN IDEAL DE NEASTINS, CI POATE DEVENI O REALITATE, totul este ca noi toti SA REALIZAM CA ESTE POSIBIL CA TOTI SA TRAIM BINE SI CIVILIZATI !

 40. eu consider ca de multe ori ati avut si veti avea MARI OAMENI NASCUTI DE PE PAMANTURILE Moldovei de Est.
  tot timpul ati avut oameni pe care sa ii puteti asculta si urma.

  problema este ca cetatenii de rand au nu stiu… inima inchisa… si tot felul de ganduri sadomasochiste (apropo de termen) adica sa se apuce de invatat limba rusa care ii afecteaza de fapt economic viata negativ!

  inexplicabil !!

  cred ca din acest motiv si Dumnezeu va da asa mari oameni lideri si atat de multi (comparativ cu Moldova de Vest unde nu sunt chiar atatia)

 41. Pentru Ed________

  Vreau chiar sa iti multumesc pentru explicatiile si argumentele de ce nu plec in Germania. Vorbeam recent cu sotul meu si ziceam ca, pe cind vom imbatrini, vom pleca si noi cu totul la copii – Betty si Aleks se gindeau sa ia vreun credit sa faca o casuta, in care sa avem si noi o tinda si un calculator pentru a ne ordona memoriile electronice si a ne sfirsi cit de cit demn existenta pe pamint. La care sotul meu a spus, aproape rastit: draga mea, care Germanie, nici nu te gindi sa mergi pe capul copiilor. La fazenda, acolo ne e locul! Bine, eu aveam in vedere cind vom fi parasiti cu totul de puteri, dar poate ca are dreptate.

  Sincer sa va spun, cind mi-am adus-o pe mama si pe sora cu trei copii, abandonata de sotul care acum plinge ramas singur la batrinete, abandonat el, cu nepoti si copii ce nu ii pot ierta ca i-a abandonat cind erau mici, – oricit de greu mi-a fost, mama fiind si bolnava, bucuria cea mare era sa locuiesc alaturi de mama, eu plecind de acasa la 16 ani, venind la Universitatea din Chisinau, Facultatea de limbi straine.

  Acum la fiica-mea situatia nu e atit de excelenta. Munceste, sotul ei a terminat Universitatea si intra sa-si ia doctoratul, adica in munca de cercetare unde nu primesti prea mult, nepoti inca nu am, ca nu e timp cu o cariera profesionala, iar bani de cumparat case prin Germania – nici atit.

  Insa astea sint lucruri mai secundare. Eu nu m-am gindit niciodata sa plec din Moldova pentru ca aici e pamintul meu, a fost mama (ca pe tata nu l-am apucat – a fost ucis cind mama era gravida cu mine de cinci luni), aici sint mormintele alor mei, aici este in viata soacra-mea, sa-i dea Domnul sanatate, aici e sora mea, cu ai sai copii si nepoti, care sint si ai mei.

  Duminica asta facem o sfintire a casutei de vacanta (fazenda), a fintinii construite anul trecut, ca a secat vara fintina veche, si a masinii aduse acum din Germania, cadou de la copii. Abia astept sa ne adunam toti ai nostri, care nu sintem un clan familial cum mi-as fi dorit, pentru ca nu e mama, tatal a murit la 24 de ani, bunicul a fost si el ucis de securitatea sovietica, fiind mobilizat de rusi in aprilie 1945, dar atitia citi sintem, ne tinem gramajoara si numai un caz extrem m-ar face sa plec din Moldova.

  Intre altele, nu sint incintata de prestatia basarabenilor nostri in Parlamentul Romaniei, mai putin ma refer aici la Ilie Ilascu.

  Si-apoi – de ce sa plec din Moldova si sa o lasam pe mina coloanei a cincea? Este adevarat ce a spus Ed____ – as pleca, eventual, cind as sti ca macar ceva s-a lamurit cu viata noastra blestemata…

 42. Pentru antiprostin

  In primul rind, daca se poate – dar numai daca se poate -as vrea sa aflu mai mult despre care opinii ale mele nu le impartasiti si de ce. Va cred opinia privind puerilitatea discursului, numai daca nu sinteti de la PPCD.

  Nu am retinut prostiile pe unimedia, ca nu le citesc intotdeauna, dar nu as spune ca nu ma deranjeaza, as spune ca imi cultiv imunitatea.

  Am raspuns partial de ce nu plec in Germania. De RM si de Romania ma leaga speranta neimplinita. Aceasta speranta imi umple gindurile si ma face sa nu cedez. Da, este adevarat ca ai mei copii si nepoti vor fi „cetateni europeni”. Dar sa stiti ce spune fiica-mea. Ca ea va face totul sa ii cultive copilului dragostea fata de limba si identitatea romana si macedoneana, sotul fiind cetatean neamt, dar de origine macedonean. Ei sint in Occident, macinati de dorul de acasa, sint de nevoie, nu de placere si de voie. Ei nu sint niste renegati. Acesti copii sint o generatie de sacrificiu si, poate, abia ai lor copii vor fi „europeni”, dar sa nu fie „mancurti”, adica sa pastreze si sa retransmita, la rindul lor, originalitatea si specificul national, fara sa dauneze cuiva.

  Ciond fiica mea pleca – la numai virsta de 15 ani – in clasa a 9-a la Liceul de muzica Dinu Lipatti, ma gindeam pe peronul garii din Chisinau – acesti copii nu vor mai avea un loc al casei lor. Si asa este. Ieri dimineata am revenit din Germania si fiica isi cauta hainele prin casa, in care nu a fost de un an si jumatate. Bagaje personale aici, in Germania nicaieri nu e asezat tinarul/tinara stabil, o viata de nomad european, dar asta e acum in Vest. Poate si nu e rau, ca se mai dezleaga tinerii de incatusarile geografice anterioare, traditionale.

  Fiica spunea chiar zilele astea ca ne va da copilul sotului si mie sa-l dam la scoala in Moldova, ca in Occident nu e prea clar cum e scoala, desi am fost intr-o stagiere si am luat cunostinta de sistemul de educatie german.

  Nu plecam la fiica decit daca am ramine unul din doi si inca se va vedea. Eu cred ca antiromanii abia asteapta sa plecam toti, in timp ce dorul de pamintul pe care te-ai nascut este, ca si relatiile de rudenie, o plasma cosmogonica de nezdruninat, spune poetul roman Ioan Alexandru.

 43. Dna Pavlicenco – ca sa Va dau un mic exemplu-daca doriti-puerila mi s a parut chestiunea cu „liustra” aia nenorocita din Palatul prezidential. Daca gandim un pic -antreu acestei cladiri e un loc de primire a sefilor de stat ( din Occident inclusiv) si e firesc sa fie impodobit la un nivel european. mai mult ca atat peste 8 luni actualul presedinte va pleca definitiv din aceasta cladire dar liustra doar va ramane, nu-i asa? a se „anina” de actuala putere nu e un lucru greu, st ferm convins ca in afara candelabrului ela puteati gasi alte subiecte mai adecvate situatiei///
  sincer sa va spun imi e profund antipatic modul in care iura s-a apucat de vladik in parlament, dar really mi ar placea ca dvs sa abordati chestiunea responsablitatii pt afacerile murdare efectuate de tov. ushakov pe cand era primar, pornind de la cel mai mic amanunt: permisiunea de a construi vile pe teritoriul scolilor si spitalelor, privatizarea actualului sun sity etc. Poporul nostru nu e „bobor” si merita sa stie si cine e asa/zisa opozitie, ca daca vor veni la putere in 2009 persoane ca urecheanu, serebrean etc., oameni mutilati, fara coloana vertebrala, afaceristi si amorali cred ca va fi si mai rau pt tarisoara asta mica/// oricum chiar daca nu ve-ti aborda aceste subiecte pana la alegeri sper sa reveniti asupra lor dupa primavara 09/.
  p.s. va multumesc pt amabilitatea de a mi raspunde

 44. Pentru antiprostin

  Pai problema cu acest candelabru ti-a parut numai dumitale „puerila”. Daca dumneata consideri ca exemplul dat de Putere cu trecerea prin contrabanda (dar am informatii din cercurile prezidentiale colaterale despre aceasta si o cam demonstreaza raspunsul primit d emine la interpelare din partea Aparatului Guvernului) a unui candelabru de 5,5 milioane dolari, sa ma iertati, dar foarte multi din presa si oameni simpli nu considera asa.

  Ca dovada, priviti Romania, cum trateaza presa si opinia publica diferite lucruri, care – la proportia prapadului si matrapazlicurilor comunistilor prorusi si antiromani din R.Moldova – par neimportante, insa acolo se crede altfel si eu consider ca dreptate au presa si opinia publica romanesti. Oare cita lume putea fi ajutata cu 5,5 milioane dolari. Poate sinteti aliat al PCRM via PPCD si de aceea priviti intr-un mod ciudat aceste lucruri? Daca nu e asa, va rog sa ma iertati. Desi aveti tot dreptul sa ginditi cum doriti.

  Nimeni nu spune ca la Presedintie – care nu va fi toata viata a lui Voronin, poate vine si un Presedinte national, neantiroman, – nu trebuie sa fie un candelabru, dar banul public trebuie sa fie achitat pe cai legale si transparente. Si-apoi, iertati-ma, nu am vorbit doar de candelabru, dar si de biblioteca Presedintiei, de cantina Presedintiei, de sala Presedintelui comunist antihrist la Manastirea Capriana, reparata de fiul sau pe banii babutelor credule, de alte cheltuieli de ordinul milioanelor in cel mai sarac stat, romanesc, din Europa, unde nu au nici o rusine agentii Guvernului sa-i bata pe batrinii carora nu le ajung bani de viata, in timp ce clanul mafiot al lui Voronin se scalda in lumina candelabrelor aduse pe cai neclare.

  Ce mai ditamai Presedintie „la un nivel european”, in conditiile cind azi, Presedintele comunist, „cu grija nemaipomenita pentru popor”, facind parte din familia prezidentiala miliardara, are nevoie de un candelabru cumparat pe spinarea poporului, insaracit cu buna stiinta.

  Dumitale iti trebuie cu orice pret un candelabru, chiar si adus prin contrabanda, din mijloace neprevazute in Buget, pentru asta, adica procurat ilegal, doar pentru ca – POATE – Voronin va pleca si va beneficia de candelabru un alt Presedinte? Nu cred ca legea trebuie privita din acest punct de vedere.

  Cind o sa va prezint toate subiectele tratate de mine, veti ramine mut. Pur si simplu presa noastra, in mare parte, scrie despre cine o „roaga”. Eu nu rog pe nimeni nimic, pentru ca nu am bani pentru imagine. Si imi fac datoria cinstit. Dar voi publica, intr-o luna-doua, pe site si pe blog, subiectele abordate in interpelarile mele in acesti ani, eu avind cel mai mare numar de interpelari dintre deputatii din Parlament, pentru ca imi scriu foarte multi oameni.

  Eu nu am informatiile lui Iura despre Urecheanu sau despre altii. Parerea mea este ca lui Iura ii ajuta comunistii – ca exista un aparat de vreo citeva persoane care ii cauta toate informatiile, ii scriu articolele, ii dau acces la ce vrea el. Eu nu am asemenea posibilitate, nu am un ziar gen Flux, nu am de unde plati un aparat care sa nu aiba nevoie de bani pentru trai, dar sa-mi pregateasca mie articole de acest gen si eu sa platesc vreunui ziar ce ar accepta, ca sa le public. Si ce ziare ar accepta? Comuniste? Asta nu ma intereseaza. Sa publice Rosca in ele. Dar ce am si stiu voi spune de fiece data cind voi considera de cuviinta. Adun materiale din presa deschisa, nu din sertarele securitatii procomuniste si propepecediste.

  Acum, despre cine va veni la putere in 2009 si ce reprezinta aceste posibile forte cistigatoare, am scris suficient pe acest blog si s-ar putea ca opiniile noastre sa si coincida in unele privinte.

  De va fi si mai rau pentru „tarisoara asta mica”, nu va pot spune suta la suta, am si eu aceasta temere, dar in mod univoc sint pentru plecarea comunistilor si a aliatilor lor.

 45. Ce poate face Pavlicenco!

  Pai hai sa va criticam si pe dvs..asa constructiv, ca doar de critici nu scapati oricum, nu? Parerea mea e ca in primul rand Pavlicenco poate sa renunte la mentalitatea scenaristo-complotista tipic basarabeana ca , atunci cand apare cineva care critica sau se afirma cu ceva, atunci sigur acela e trimis de „fortele dusmane” sau ” e cineva in spate” care ataca oamenii cinstiti si onesti dar care nu se pot opune cu aceeasi forta! daca veti observa nu exista duel pe forumuri in care sa nu apara acelasi tip de manifestare..esti sustinatorul cuiva, sau esti aici trims de cutare..etc.. Iar dvs comiteti acelasi pacat exact mai sus „Poate sinteti aliat al PCRM via PPCD si de aceea priviti intr-un mod ciudat aceste lucruri?” chiar daca reveniti si cu fraza reparatorie! Sa se scuture de pacatul invinuirii prin asociere asta poate Pavlicenco!

  Pavlicenco poate sa se uite pe site-ul pnl.md cu ochi critici si obiectivi iar prima miscare e sa scoata pe AL BANO..care, desi e un cantaret romantic si placut auzului, sincer, nu are ce cauta pe un site de partid! iar partidul acela poarta denumirea partidului Bratienilor, infaptuitori ai Marii Uniri!
  Site-ul este facut dupa formatul PNL din Romania, dar , stimata doamna, daca in cazul Romaniei cand e vorba de PNL nu mai trebuie sa treci nici statutul partidului nici program, pentru ca romanii sunt cunoscatori cat de cat al doctrinei liberale, iar partidul asta e SECULAR, in cazul RM situatia e alta, si site-ul trebuie sa se plieze pentru situatia din RM! Prin comparatie, daca vreti, site-ul PL-ului din RM, este mult mai clar inceea ce priveste intentiile partidului acela, iar tenta clara europeana si romanesca e scrisa fara ocolisuri! Iata doua partide in RM care sustin o cauza identica sau aproape identica si care, in principiul, se sprijina si „imaginea” Romaniei, nu ajung pe teritoriul basarabean la un numitor comun-acesta e un motiv de reflexie, si ar trebui ca dvs( pentru ca suntem pe acest blog) sa va ganditi ce piedica reprezinta PNL-ul in toata aceasta treaba. Adica mai concret, in loc sa va ganditi la greselile si atitudinile PL-ului, analizati-le pe ale dvs-PNL! Asta poate sa faca Pavlicenco!

  Pavlicenco poate sa adune „creierele” propriului partid si sa propuna un program concret de guvernare a PNL 2009-2013, pentru ca orice partid serios isi doreste sa ajunga la guvernare si are un program clar de propus electoratului in privinta asta! Daca aceste lucruri nu exista atunci partidul acela trebuie sa dispara! Iar acest program trebuie afisat prima data pe site, si din timp, ca cei interesati sa-l citeasca si sa-l cunoasca! Deocamdata sunt doar niste interpelari, activitati curente ale PNL-ului , specifice oricarui partid! Acest lucru erodeaza increderea oricarui doritor de a activa sub flamurile partidului!
  Bineinteles ca si interpelarile si conferintele de presa ale dvs sufera de aceeasi lipsa, pentru ca doar criticati, ceea ce poate fi pe fond adevarat, iar un parlamentar de opozitie asta si trebuie sa faca, dar nu puteti aduce in atentia electoratului alternativa punctuala a PNL! Mai pe romaneste spus „daca am fi fost noi la guvernare am fi facut asa..si daca ne votati asta o sa facem..etc, etc! Am citit interpelarile si comunicatele de presa si nici o referire la programul PNL! Dorim sa scoateti acest partid , care ar trebui sa fie corespondentul partidului de guvernamant din Romania, din actuala stare de partid care-si da cu parerea, in partid care propune solutii! Asta poate Pavlicenco!
  Ma opresc aici, cu specificatia ca astea nu costa bani! Sau costa ..dar nu asa de mult!

 46. Draga Doamna Pavlicenco,

  Nu cred ca ati inteles punctul meu de vedere.

  In primul rand nu era vorba de ce poate face Pavlicenco ca persoana fizica, ci ca POLITICIAN. Daca sunteti in lupta electorala, in aseamenea situatii in tara ar trebui sa demonstrati o actiune pro populatie, sa va ocpupati cu PNL de strangerea de fonduri, ajutoare umanitare de proportii. Nu am mentionat ca ar trebui sa scoateti din propriul buzunar cativa lei sau haine vechi din casa. Dumneavoastra ca politician sunteti capabila sa faceti mult mai mult de atat. Si precum actionati pe blogul asta in primul rand ca un politician, ar trebui sa raspundeti la critici ca un politician care este si in parlament.

  Daca ati fost atenta, nu am dat nici un credit la comunisti, timpul lor se scurge si sunt condamnati de noi. Sunt din domeniul trecutului, de aia am adresat intrebarea mea la Dvs. Dupa cum stiu, PNL doreste sa faca parte din coalitia anti-comunista in alegerile din primavara, pe care chiar vreau s-o votez, dar ca sa castigati votul meu, trebuie sa-mi demonstrati ca sunteti comptetenti pentru jobul la care va angajam. Aceste inundatii au fost un test politic pentru opozitie, pe care Dvs, din punctul meu de vedere ati picat.

  Ce am vrut sa zic data trecuta, ca un politician nu trebuie doar sa arate cu degetul la altii cum ei nu isi fac treaba, sau o fac foarte prost, dar si sa ia si un pic de responsabilitate in mainile sale. Ce poate face Pavlicenco??? e foarte simplu, uitati-va la ce a facut Filat.

  In rest va urez mult succes.

 47. Pentru Valeriu

  Nu va suparati, dar nu-mi schimb opinia. Mai mult – chiar consider ca ceea ce se face pentru sinistrati, daca e sincer, trebuie facut discret. Chiar azi am discutat cu membrii Biroului Permanent problema, raminem pe ideea ca fiecare face ce poate – si noi vom face , dar deranjeaza populismul si praful aruncat in ochi de Filat. Dvs. aveti tot dreptul sa va placa sau nu, dar nu sint prea multi sa nu inteleaga despre ce sinceritate e vorba.

 48. Draga Doamna Pavlicenco,

  Populism, nepopulism, dar sunt sigur ca oamenii de acolo vor vota pentru Filat, doar pentru ca s-a obosit sa vina acolo si sa vorbeasca cu ei. Aceasta este campanie electorala. Asa functioneaza politica in Moldova din pacate. Asa gandeste populatia. Daca comunistii castiga alegerile pentru au dat cate 20 de lei pensionarilor din sate, atunci de ce sa nu luptam cu arma lor? Doar asa pot si invinsi. Tin foarte mult ca la urmatoarele alegeri sa castige partidele necomuniste si sa facem o curatenie de primavara in tara odata si odata. Din puctul meu de vedere ar trebui sa folositi toate parghiile posibile pentru a reusi.

 49. Pentru Valeriu

  Am auzit ca zilele trecute si Basescu vorbea despre imoralitatea de a face populism pe nevoile oamenilor. Daca lui Filat asta ii place, il vor vota. Numai ca le urez sa nu aiba dezamagiri politice si cosmaruri.

  Pai folosim toate parghiile posibile pentru a reusi. Chiar azi am reconstituit structura de la Ungheni a PNL. Facem si alte lucruri.

 50. Pentru Valeriu si Iuliana

  Noi stim ce a facut Filat de chind a rasarit in Republica Moldova in calitate de persoana publica.Stim cum a fost numit, putine din toate pe care le-a ispravit/altii stiu mai multe/ si intuim ce mare ispravnic v-a fi in caz de ii cade din nou puterea in mina. Oare D-lui nu le stie mai bine ca noi? Poate a fost cumva numit prin concurs la functia de ministru al privatizarii? Pe atunci exista comisia respectiva.
  Sa scoata sanatos „banisorii” pe care a reusit sa-i acumuleze daca nu prin furt obraznic- prin manipulare legala a situatiilor oportune. Multi au avut functii de raspundere , dar nu toti si-au permis sa manipuleze situatia numai pentru ca a fost informat.
  Spre exemplu: Daca un oarecare dn.Lupu ar lucra la ministerul economiei si ar fi stiut despre prabusirea monedei nationale inaintea refofmei monetare , ar fi luat credite mari de la banca si ar fi intors banuti inapoi , creditul investindu-l „cu cap” in bunastarea materiala a familiei lui – este aceasta actiune un furt? Nu. Este o incalcare a legislatiei? Nu. Dar cum stam cu morala? Dar chiti ca el? Ce tine de ajutor sinistratilor nu trebuie sa il Criticam pe Filat si altii ca d-lui. Daca nu acumula nu avea de unde scoate.Altii au furat si au tocat fara rost: pe la cazinouri…..
  Intrebarea este pe chit de tare il doare soarta poporului fara de care acum nu are tihna nici zi nici noapte.Daca este cu adevarat atit de darnic, unde era sinceritatea lui si grija fata de popor in toate cataclizmele de pina la aceste inundatii? Oare numai acum s-a maturizat?
  Mai bine zis pina la lansarea in politica in fruntea unui partid creat pe manipularea multor oameni mai putin versati din alte partide care s-au dat convinsi aparentelor promitatoare? Cine actualmente sustine ca fumul ese fafa foc?
  Intuitiv simt ca nu ne putem astepta la nimic bun din urma acestui politician.Trebuie oare inca o data sa calcam pe aceiasi grebla?
  Dar cine mai are de unde sa ajute este salutabil.
  Daca o face din inima , nu cred ca un om onest ar striga CU-CU-RI-GUUUUUU!
  Care este scopul CU-CU-RI-GU- lui?
  Si pentru Iuliana
  Ce cautati DVS pe blogul Pavlicenco daca vi se pare o persoana pe care nu o agreati?
  Va raspund tot eu:
  Stiti ca este o persoana curajoasa, sincera, muncitoare de invidiat pozitiv , buna la inima, om dintr-o singura bucata si cu doua cemisfere ale creierului , care ghindesc pozitiv simultan, nu este corupta.
  Credeti ca Filat si-ar dori o atare personalitate in echipa?
  Atunci ar dispare imediat in umbra….
  Mai bine sa dispara in umbra toti hotii si lenesii .Dar cum sa inteleaga ei lucrul acesta daca sunt convinsi ca numai ei sunt cei mai – mai …si asa vor sa ajunga la adinci batrinete tot lingindu-si mucii de pe barba in vesnica opozitie impotenta? Dar pentru ca au bani v-or mai promite marea si sarea ….Ce votam – acea avem.
  Partide mari…..Partide mici……De parca ar fi trecut un test oarecare. „Samozvanti ” si mai mult nimic.
  De ce cred ei ca electoratul nu v-a mai da un vot de protest nu numai comunistilor, dar si impotentilor politici?
  Cei , care nu stiu sa deschida gura , nu pot bilbii trei cuvinte fara iiiiiii…aaaaa……Si daca nu pot vorbi? Pot scrie si citi mai bine? As dori sa vad rodul manuscriselor lor. Poti avea ajutori , dar e bine sa poti spune fa cum fac eu si mai bine ” , dar nu ” fa cum iti spun eu” , pentru ca nu poti nici macar spune.
  Nu o cunosti personal pe d-na Pavlicenco si esti dezinformata.Propune-i o intilnire si incearca sa o cunosti mai bine.

Comments are closed.