Am gasit astazi un stapin pentru doi catelusi ai nimanui

Mai inainte, „Jurnal de Chisinau” a scris despre doua cateluse de linga blocul nostru locativ – Bony si Chita. Ei, iata ca Bony a imbogatit – doar provizoriu – familia canina cu 9 catelusi, care, insa, au fost luati la scurt timp de cineva si dusi nu se stie unde. Nu cred ca mai sint vii… Pacat ca nu au lasat macar doi, sa nu aiba probleme mama lor cu laptele nesupt.cimg8675.jpg

Cit priveste Chita, avusese patru catei, dintre care doi i-a luat nu stiu cine, iar pe alti doi i-am plasat eu astazi unor gospodari, medici, Familiei Catana, al carui nepotel Dan a implinit cinci anisori. Dan a fost fericit sa mai aiba doi catelusi pe linga pisicutele, motanasii si ciinele pe care deja ii are. Pentru a-i arata cum vor fi ciinisorii cind vor fi mari, am luat-o cu noi in masina si pe Chita, pe care am adus-o apoi la bloc. Dupa ce ma intorc de la fiica-mea si ginerele meu din Germania, le voi steriliza pe ambele – si pe Chita, si pe Bony.

Daca cineva ma intreaba de sint fericita, pot spune – abstragindu-ma de la situatia generala din societate, care, desigur, ma depaseste sa o pot schimba doar eu, – ca as fi, dar nu sint, pentru ca exista in jur atitea pisici si atiti ciini vagabonzi, ai nimanui, toti – flaminzi, bolnavi si murdari. Daca fiecare ar face macar ceva pentru ei, deoarece e o problema grea in prima faza a rezolvarii, dar si o oglinda a gradului nostru de necivilizatie, eu cred ca tuturor ne-ar fi mai usor pe suflet…

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Nu e la subiect dar intreb si eu :
  Cum de nu exista cosuri de gunoi in oras ?
  Am umblat o zi intreaga prin Chisinau si sincer nu am vazut (am cautat chiar intentionat dupa ce am observat ca nu sunt)
  Foarte rar, in general prin zona pietelor mai exista cate unul dar in rest pauza, de mirare ca inca e curatenie.

 2. Pentru A.Md

  Cosurile de gunoi sint scumpe si se fura. Nu le poate rezolva Chirtoaca chiar pe toate deodata…

 3. Intr-o tara saraca cum e RM sa te ocupi de catei si mate….? Dar poate asta e vocatia Vitaliei Pavlicenco adevarata….

 4. @Verdun,
  fiecare om se ocupa cu ce il doare… si cred ca este normal sa te doara sufletul pentru fiinte fara grija! un caine sau un om, tot suflet e

 5. Pentru Verdun

  Da, poate ca intr-adevar si asta e vocatia mea – sa ma ocup si de catei. Mai mult – cind ies la pensie, vreau – si am si adepte – sa mergem sa ingrijim de ciini la azil. Daca azi s-ar ocupa cei carora le revine ca sarcina, ar fi mai simplu pentru toti. Numai ca cei care trebuie sa se ocupe de ei, se ocupa foarte „specific” – ii omoara. Numai in curtea noastra cite cazuri au avut loc sub ochii copiilor… Apoi ne intrebam de unde atita cruzime in societate.

  Verdun, nu fi rautacios, ca nu te infrumuseteaza, chiar daca poti crede ca esti intr-o situatie favorizata? in raport cu mine. Eu sint si semnez Vitalia Pavlicenco, iar dumneata – esti Verdun, dar nu stim cine esti. Si nu e bine sa consideri ca, indaratul nenumelui, poti pisca. Sa stii, eu nu ma supar, dar ar fi bine sa-ti revezi aceasta atitudine.

 6. Este dovedit faptul ca a avea un animal domestic oricare ar fi acela: caine, pisica, papagal, canar, peste in acvariu DUCE LA scaderea tensiunii arteriale si cresterea moralului. Asa spun medicii :))

  De fapt nu trebuie sa zica medicii ce stim si noi prea bine, ca orice lucru facut de Dumnezeu este frumos, cel de mana omului – discutabil :)) (multe foarte rele, dar si cand omul face ceva frumos… este foarteee frumos) – deci orice fiinta de pe planeta linisteste. In plus reprezinta o forma in care precizeaza ca acea persoana cu un animal domestic ARE SIMTUL RASPUNDERII, pentru ca este in stare sa aiba grija de o viata. La americani chiar copii 7-14 ani parintii le iau un pet (animalut de companie) pentru ai invata responsabilizarea fata de o viata.

  Ca sa nu mai spunem si de flori!! cine are flori in casa clar arata nu numai dragostea de frumos, si chiar detinatorii de animale arata suflete iubitoare de frumos.

  Apreciez foarte mult ca chisinaenii iubesc florile, si sunt multe florarii unele deschise pana tarziu. Deci dovada ca sunt oameni iubitori de frumos.

  Exista totusi o problema cu cainii… pentru ca sunt caini de rasa mica -gen pechinez, soricar, care sunt buni pentru viata la apartament pentru ca spatiul le permite miscare, si sunt caini „de casa”. In schimb este destul de chinuitor pentru un caine mai mare gen doberman, caine-lup, chiar si dalmatian sa fie crescut la apartament pentru ca fara cateva ore (MINIM O ORA) de alergat (prin parc) ei se imbolnavesc, se ingrasa si sufera.
  Aaa.. .cine are casa poate avea orice fel de caine.

  Dar mai exista un aspect: cainii fara stapan, cainii comunitari, care de exemplu in unele orase din Romania sunt enorm de multi, se aduna in haite, musca oameni, sunt foarte bolnavi, si primaria nu reuseste sa ii castreze pe toti, si ce este si mai grav nu exista loc in adaposturi.
  Deci este extrem de responsabil LA NIVELUL COMUNITATII de rezolvat problema cainilor COMUNITARI, pentru ca scapata de sub control este extrem de dificila rezolvarea ei, si foarte costisitoare.

 7. Si cinii sunt fiinte de ale Dumnezeului

 8. Pentru Ed________

  Mersi pentru intelegere. De fapt, nu doar dau catei altora, dar ingrijesc si eu. A scris jurnal de Chisinau despre mai multe amanunte. Toamna trecuta am incredintat in miini bune 5 catei de la catelusa Strelka – asa au boteyat-o vecinii de la casuta de vacanta, dupa care am sterilizat-o si acum e cateaua noastra la Ivancea. Iarna sta pe linga o femeie care sta acolo mereu si noi asiguram cu de mincare pentru mai multe suflete de acolo – picici si ciini.

  Linga blocul unde locuim i-am hranit si ii hranim mereu pe ciinii comunitari, am sterlizat-o pe prima Chita, care a pierit acum un an, era si schioapa, fiind accidentata de o masina si salvata de consiliera economica de la Ambasada Romaniei la Chisinau, doamna Elena Nistor.

  Aceasta, a doua Chita, este mama celor doi catei plasati la stapini duminica trecuta. Eu consider ca attudinea fata de animalele nimanui arata gradul de civilizatie al societatii.

 9. D-a Pavlicenco, va apreciez pentru ca aveti atita grija de animalutele astea mici care trebuiesc ingriji de noi si nu trebuiesc aruncate in drum pentru ca in asa mod ajung bietii oameni de-si arunca si copiii in drum, si se mai intreaba de ce asa se intimpla, de ce avem atitia copii abandonati. Pai, cum de ce daca aceasta cultura de a avea grija de ceea ce este viu nu este cultivata, iata de ce si se destrama si familii si copiii lasati pe drumuri: lipsa de cultura, grija fata de ceea ce este viu. Intr-adevar grija noastra si atasamentul fata de animale ne arata si gradul de cultura nu numai in raport cu animale, dar si in raport cu oamenii, caci pina la urma suntem si noi tot animale. Nu ai atitudine fata de animale, nu ai atitudine, stima, respect si fata de oameni.

  Un alt aspect in privinta acestei probleme ce tine de animale este si atitudinea exterminatorie pe care o manifesta unii ucigind cu cruzime aceste vietati care pe linga faptul ca si asa sunt abandonate, fara grija nimanui inca mai incurca unora in loc sa le adaposteasca undeva. Cruzimea asta cu care sunt omorite aceste animale este cultivata la acesti oameni si peste o vreme ajung sa omoare si oameni. Unora li se pare o saga, insa eu sunt convins ca daca animalele din capitala de ex. vor fi exterminate prin oricare nu ar fi metoda de un grup de oameni astia ar putea deveni niste calai care ar stirpi cu aceasi cruzime si oameni. De asta pericolul acesta este mult prea mare decit li se pare unora.

  De asta si apreciez pe actualul primar de Chisinau ca pledeaza pentru o metoda mai umana, pentru ca chiar daca este mai scumpa oricum nu trebuie sa-i exterminezi pe toti dintr-o data si sa te lamuresti, mai bine sa fie aceasta sterilizare mai lenta, dar sa fie tratati ca animale care la fel sufera ca si un om chiar daca nu pot sa spuna. Apropo, ati vazut filmul Earthlings? Priviti in special min 17.

 10. Pentru socolenco

  In privinta pozitiei fata de animale, eu asa avea de spus si de raspus… Am ajuns pina la fundatia actritei Brigitte Bardeau. Am fost un fondator al unei Asociatii d eprotectie a animalelor si m.a. Sint perfect de acord cu totul ce ati scris si nu consider defel ca nu ar fi o tema de discutie. Cite am vazut eu la viata mea, circulind politic prin raioanele republicii! Ciini, pisici bolnave, oarbe, ciini in haita atacind porcii de la oameni din curte, ciini in haita atacind oameni, de flaminzi ce sint – toate sint oglinda neputintei noastre. Eu am avut si am mereu pisici. pentru ca i-a dorit si fiica mea. Iar mama mea, cind eram mica, imi aducea, ca sa adorm, pisica si o carte. Sotul meu este inebunit dupa Cezar si Jessica, ambii sterilizati, pe care ii avem de 10 ani (Cezar), nu sint de rasa, sint d ela o prietena si de la coltul blocului, voi posta fotografiile lor.

  Dar am intervenit acum din alt motiv. Cind am fost la Bruxelles, impreuna cu Urecheanu, Ghimpu, Chirtoaca si Corina Fusu, am vorbit de ciini. In special cu domna Fusu, dupa care l-am mai sensibilizat si pe Chirtoaca. El si-a schimbat in mai clara – ca sa nu detalizez – atitduinea fata de animale dupa aceasta discutie, cred.

 11. Pentru Verdun
  Cum sa fie tara bogata cu oameni atit de „saraci” la suflet? Eu sunt convinsa , ca multi catei sunt mai buni ca unii oameni. Catelul nu poate munci si sufera din indiferenta omului. Unii oameni pot si nu vor sa munceasca! Sunt ei mai buni?Dar cei , care „apuca” un ban mai mare de unde si cum poate si isi indoapa bolfele si isi ingroasa CLISA peste tot , dar nici unui copil nu ii v-a da o gura de pine e mai bun ca un catel? Un om sarac material adesea este mai bogat la suflet.Si eu ma consider o adepta a celora , care nu dau cu piciorul in animale si care are grija cum poate de ele.
  Verdun, treziti-va la realitate.Tot ce este dat de Dumnezeu trebuie sa fie si in grija noastra.A tuturor.Daca aveti copii , recomandati-le sa fie pe cit se poate de draguti cu vietatile.Asa v-or fi si cu DVS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *