Fiecare roman trebuie sa poata spune: Tara mea nu m-a uitat!

Un vizitator al blogului meu, pe nume Stalinus, face urmatoarea postare pentru un alt vizitator:

„In 1940 sub efectul intelegerilor intre Hitler si Stalin, Romania pierdea doua importante parti din teritoriu (Basarabia si Nordul Bucovinei la est) si Ardealul de Nord la Vest.

Nu am auzit niciodata niciun repros din partea ardelenilor din teritoriul ocupat atunci si nici armata si functionarii care se retrageau de acoilo nici nu au fost scuipati nici huduiti prin comparatie cu Basarabia,

A continua cu ideea tradarii si a abandonarii in conditiile in care Romania a PIERDUT ARMATE INTREGI in 4 PATRU ani de razboi pe frontul de EST nu e nici ignoranta. E NESIMTIRE !!! NESIMTIRE si abrutizare.

Sa-ti intre bine in cap: NU AVEM in conditiile in care pui tu problema NICIUN FEL DE DATORIE FATA DE VOI sau mai bine zis fata de cei care halucineaza ca tine.
Bunicii mei (din partea tatalui) au fost amindoi in Basarabia ca invatatori pina in 1940, iar bunicul a luptat 4 ani pe frontul de vest. Cind eram copil si mergeam pe la el, ma punea sa-i pipai schijele ramase in picior si in git. Imi spunea: “uite astea le-am primit pentru Basarabia”, iar eu nu voi permite oricarui troglodit sa-si dea ifose in fata mea cu pretentii ca am nu stiu ce datorii la el. AI INTELES?”

Reproduc, in continuare, postarea mea:

„Citind postarea dumitale, si despre bunic, am avut un nod in git. Exact asa simtim si noi. Fiecare familie romaneasca a avut de suferit din cauza odiosului regim comunist – cam asa imi intitulasem, prin 1997-98, un interviu. Insa comunicarea ne apropie si trebuie sa ne apropie, sa ne lecuim reciproc ranile. Vor ramine cicatrice, dar poate mai neobservate… Pentru ca, daca fiecare va ramine cu durerea sa separata, faptul nu ne va apropia.

Un alt aspect ar fi politicile de azi ale oficialilor, ma refer la Romania, pentru ca e si tara noastra, a tuturor romanilor, politici care nu ar trebui sa neglijeze durerile de neuitat ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. M-a impresionat pina la lacrimi si m-a incurajat ceea ce a spus, la ultimul congres extraordinar al PNL (la care am avut onoarea sa fiu invitata), fostul ministru roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu – “Romania trebuie sa faca astfel, incit fiecare roman din afara granitelor Statului nostru sa poata spune “Tara mea nu m-a uitat!”

Loading Facebook Comments ...

82 Comments

Add a Comment
 1. Apai d-na draga ce e aia moldovean ?
  Buna o fi lozinca “Tara mea nu m-a uitat!” dar e in completare cu “Eu nu mi-am uitat tara si nici n-am uitat cine sunt”

 2. prosti dar multi

  Mda… „Iar eu in lumea mea ma simt nemuritor si rece”

 3. *** incit fiecare roman din afara granitelor Statului nostru sa poata spune “Tara mea nu m-a uitat!” *****
  E spus minunat!
  Cuvinte demne de un functionar de rang inalt.
  Ei si?
  Unde-s faptele, actiunile demnitarului?
  Ce a intreprins dumnealui pentru a urgenta lichidarea greselii istorice?
  Tacere ca in mormint!
  Vorbe. intentii, ghinduri, sugestii si mai mult nimic!

 4. prosti dar multi,
  ce stai nemuritor si rece?Intra in discutii si te aprinde spre a te incalzi.

 5. …sau cine a inventat termenul de roman . iar tara lui e in italia ha ha ha ‘voi sunteti urmasii romei ? cum spunea Eliade „romanii sunt singurul popor din Europa care nu are istorie” iar trecutul lui se bazeaza pe date si evenimente a Tarii Moldovei !

  ….CARE O FI PATRIA LOR ? …a romanilor. INDIA ?

 6. prosti dar multi

  E taman ca sunt dintre cei prosti, nu cei nemuritori…
  si ma uit eu pe blogul ista, da si pe altele ma uit… si nu prea inteleg eu preocuparile estea pentru „lichidarea greselii istorica” si „lecuirea reciproca a ranilor”. De parka celelalte probleme le-am rezolvat pe toate, si iaka numai asta a ramas de fakut.

  Oi fi eu prost, da ma gandesc ca matele, dna deputat, ai putea sa ai un mesaj electoral la care sa se cumpere si acei ca mine, oleaka mai prosti, ca cu elitishtii pe care ii intereseaza problemele discutate de matale, nici pragul electoral nu-l treci.

  Mai bine spune oamenilor ce ai sa faci pentru sutele de mii de copii pe care parintii care au fugit din tara asta i-au lepadat in grija te miri cui (apropo de mesaje electorale).

  Ca Bucovina ii lucru bun, da oleaca mai incolo. Ca-i si cam departe, da noi sub nasu nostru kiar la Durlesti dak sa vrem, gasim cu ce s ne ocupam, probleme cate vrei (si alegatori tot).

 7. Pentru prosti dar multi

  Dragul meu, dar care e cauza ca celelalte probleme nu au fost rezolvate inca? De catre o majoritatea parlamentara de aproape 8 ani?

  In privinta mesajului electoral citeste pe site-ul nostru materialele, programul, principiile programatice, Manifestul-Apel publicat si pe acest blog, in care nu se mizeaza pe prosti, ci pe doritorii de a se informa.

  Iar in privinta pragului – am mai spus – oricine voteaza pe cine doreste, insa eu va doresc sa nu vi se intimple sa va loviti cu capul de pragul cel de sus, ca sa vedeti pragul cel de jos… Ca asta pare sa se tot fi intimplat in ultimii ani…

  Pentru sutele de mii de copii pe care parintii i-au lepadat in grija te miri cui va trebui imbunatatit climatul pentru business, atrase investitii, sa nu fie supuse raketului si furtului averilor cei din sectorul privat, dupa care va apare clasa de mijloc, locuri de munca si parintii nu vor mai pleca de linga copii. Daca Dvs. aveti o metoda mai buna, eu va felicit, dar nu v-o cer, ca poate o pastrati pentru partidele cu sansa de a trece pragul…

 8. Pentru anti-roman

  De ce aceasta atitudine fata de romani, care este un popor milenar si a contribuit enorm la constituirea civilizatiei mondiale?

 9. Pentru 111

  Eu l-am simpatizat pe Mihai Razvan Ungureanu si cred ca putea face mai mult, dar nu si de unul singur. Aici revenim la problema – cind Romania va promova politici intelese bine de oamenii din RM?

 10. Pentru anti-moldovean

  Pentru mine moldovean este egal cu moldoveanul din Moldova romaneasca de peste Prut. Dar pentru dumneata? Cred ca – in pofida vitregiilor soartei si a dramei romanilor basarabeni, mai multi nu si-au uitat Tzara, dar e prea mare povara prihologica si saracia plodita de comunistii, jonctionati cu regimul represiv prorusesc de atitia ani, incit oamenii inca se tem sa gindeasca si sa actioneze liber. In plus, sint descurajati sa nu se solidarizeze, in orice. Pe fiecare aparte e mai usor sa-l nimicesti.

  Despre faptul daca eu mi-am uitat sau nu Tzara, cred ca am mai spus si mai e si CV-ul meu…

 11. prosti dar multi

  Valeu…
  Da eu cu unii din cei care au sansa sa treaca pragul poate nu vreu sa votez. 🙂 eu vreu alternative. 🙂 Da alternativa vad ca nici nu vre sa graiasca cu mine, cica, du-te, prostule, citeshte programu.

  Mata in loc sa ma intrebi retoric si belicos – „dar care e cauza ca celelalte probleme nu au fost rezolvate inca? De catre o majoritatea parlamentara de aproape 8 ani?” (ca noi om fi prosti, da nu chiar debili) – ai pute sa apleci urechea si sa te folosesti de avantajele pe care il da asa un blog, ori cum spun oamenii mai destepti ca mine – sa primesti „feedback”. 🙂

  Ori aicia e club inchis, unde se graieste numai cu simpatizantii si sustinatorii care iti spun matale numai ce-ti place? :))

  De-i asa…

 12. Pentru prosti, dar multi

  Mi se pare ca am fost mai mult decit clara.
  Atita am postat deja pe blog, incit nu vad ratiunea sa preiau si sa repostez. Cum adica nu vreau sa discut. Parcurgeti rog toate raspunsurile la toate postarile si dupa ce veti face acest lucru, mai dati aprecieri. Dar daca esti programat sa dai replici nefondate, imi pare rau si mie…

 13. Doamna Pavlicenco,
  ma scuzati ca va pun Dumneavoastra aceasta intrebare,ar fi mai corect sa o pun lui Filat,dar sint sigura ca nu-mi va raspunde concret.Poate stiti Dumneavoastra in ce consta sensul frazei acestea?
  „Micul trafic de frontieră oferă populaţiei din raza de 50 km de o parte şi alta a frontierei posibilitatea să circule liber în baza unor permise speciale, valabile pe un termen de pînă la 5 ani.”
  Multumesc frumos pentru raspuns.

 14. „prosti dar multi” o sa treci ca gasca prin viata… vorbesti de „feedback” doar din placerea de a vorbi. Nu cred ca e club inchis pentru ca tocmai postarea ta o demonstreaza ca nu este! bine ca prostia nu este molipsitoare.
  Notiunea de roma^n vine din istorie cand Imperiul Roman dorea denumirea de „Romania” sa fie data Imperiului Bizantin, dar ei au refuzat-o, apoi a fost utilizata la tarile latine ca generalizare. Apoi România a fost denumita initial Rumania, dar cu timpul datorita evolutiei limbilor engleza,germana si romana, sa devina România sau Roumanie, etc.
  Este un termen care l-am asimilat, poate vlahi era mai corect, pentru ca asta era denumira tuturor din Tara Romaneasca, Transilvania,Moldova.
  Dar Vlahia sau Romania nu cred ca este o asemenea mare importanta.
  asa a fost istoria. Dar daca pui la indoiala existenta unei natiuni române
  eu zic sa mai citesti istorie (chiar daca Eliade a spus ce a spus).

  Eu initial nici nu am dorit sa comentez la articolul acesta, pentru ca este prea greu, incarcat de istorie si momente in care s-au decis destine a milioane de oameni. Dar am zis sa citesc mai mult si sa vad daca Stalinus are dreptate cand spune ca NU avem nici o datorie (de platit) fata de voi.
  si…

  Trebuie sa recunosc ca pierderea Basarabiei de Romania nu a fost niciodata facuta in mod benevol, si INTOTDEAUNA a fost facuta de cei care ne ocupau.

  1. PRIMA PIERDERE A BASARABIEI a intervenit prin tratatul Pacea de la Bucuresti (ce hilar) cand de fapt Imperiul Otoman care ne ocupase temporar a facut pace cu Imperiul Rus. DECI DOUA PUTERI STRAINE (CELE MAI MARI ALE TIMPULUI RESPECTIV!!) AU DECIS DEZLIPIREA BASARABIEI.
  Nu Moldova, nu Tara Romanesca, nu moldovenii, care am fost legati de maini.

  Aceste doua mari imperii de fapt au vrut sa stabileasca granita pe Dunare si au taiat Moldova in doua, fara sa tina cont de istoria principatului Moldova!!

  Romania, de fapt Moldova de atunci NU A PUTUT FACE ABSOLUT NIMIC.

  2. a doua pierdere a Basarabiei are loc prin Tratatul RIbbentrop-Molotov asa cum il cunoastem noi, dar de fapt este denumit Pactul Nazi-Sovietic!!!!
  DAA… sa repetat istoria DECI DOUA PUTERI STRAINE (CELE MAI MARI ALE TIMPULUI RESPECTIV !!!) AU DECIS DEZLIPIREA BASARABIEI. NU Romania, nu moldovenii, care am fost legati de maini si de aceasta data.

  zeci de mii de romani basarabeni au fost exilati si multi omorati.

  totusi prin maresalul Antonescu, Romania trecea Prutul si a luptat pentru eliberarea Basarabiei si a facut-o !! DOAR CA in acelasi timp armata germana a fortat ca moneda de schimb UCIDEREA MINORITATII EVREIESTI SI TIGANESTI ! Acum nu stiu daca este de acuzat sau nu, dar este adevarat ca a fost un mic holocaust in privinta acestor minoritati in Moldova in acel timp de razboi.

  oricum de adaugat este valurile de crime organizate de armata rusa si comunisti impotriva armatei romane care se retragea!!!

  3. a treia pierdere a Basarabiei are loc prin invazia sovietica din 1944.
  dupa decizia din 23 august de intoarcere a armelor impotriva Germaniei nemaifiind adversarii sovieticilor, ei au invadat Romania fara lupta si au ocupat miseleste Basarabia.

  Puteam sa fi luptat impotriva Uniunii Sovietice cand abia declarasem intoarcerea armelor impotriva Germaniei ? NU!
  A fost dorinta noastra sa renuntam ? NU!

  sa va spun ce zicea presa vestica despre ofensiva sovietica din 1944?

  „Până în acest moment, ofensiva sovietică devenise aşa de puternică, încât unii istorici susţin că debarcarea americano-britanică din Normandia a fost făcută mai degrabă pentru a împiedica formarea unui bloc sovietic până pe malul Atlanticului, decât pentru a lupta împotriva Germaniei.” !!!

  Apoi dupa ultima pierdere a Basarabiei NU SA SPUS NIMIC CONTRA pentru ca sovieticii nu numai ca ocupase Basarabia, dar ocupase toata Romania si instalase prin forta COMUNISMUL, care fiind foarte aservit URSS si-a tradat tara tacand toata perioada.

  Deci daca este sa cautam vinovati printre noi (noi si voi adica) cred ca degeaba cautam, pentru ca marile imperii si marile puteri au decis pentru noi cu forta in aceasta privinta.

  Daca vreti vinovati atunci mai bine uitati-va la bolsevici, sovietici, comunisti.
  Mai mult oameni precum Hrusciov care batea cu pantoful in masa la ONU au
  facut si ciopartirea Basarabiei in RSS.Moldova Bugeac si Nordul Bucovinei.
  Asa ca… sper sa nu ne acuzati si de acest lucru tot Romania.

 15. si apropo de Mircea Eliade sa spune ca a fost legionar!! (extrema dreapta, nationalist radical) si a scris articole antisemite!
  ca apoi sa se schimbe in timp si sa isi renege acest lucru din tinerete!

  deci mai lasa-ma cu Eliade.

 16. Doamna Vitalia!
  Pentru a schimba ceva in bine in relatiile noastre ce Tara poate ii impingem noi putin? Cu discutiile astea la infinit departe nu ajungem.
  Am o propunere!
  Nu e neaparat sa fie copiata intocmai ca la PPCD, insa mi se pare ca e un lucru minunat.
  Va amintiti de Cartierul lor Sfintul Gheorghe? Au organizat aprovizionarea taranilor cu seminte de porumb, ceva cu ingrasamintele, s.a.
  Prin aceasta Dolganiuc si echipa ajutau taranii si totodata consolidau rindurile partidului.
  Oare e atit de problematic organizarea unor astfel de actiuni cu innerprinderi de stat din Tara? Chiar nu se poata de organizat colectarea multor articole. produse agricole si de exportat in Europa- in Rominia? Si sa nusi data joc de taranii nostri granicerul rus de la Ungheni. Cu exportul doar e mai usor de activat dechit cu importul?
  Doar numai prin fapte concrete putem arata poporului cine si ce-i doreste alegatorului?
  Si apoi!
  Activitatea de partid necesita bani. Nu e normal permanent sa umbli cu mina intinsa.
  De ce rusii si comunistii pot imbina bysinessul si politica – rominul nostru fuge de el ca ala de tamie? Cu lozinci departe nu ajungi – trebuie de mai pus ceva si pe linba (vorba lui Tarlev)
  Gospodarii trebie sa-i crestem singuri.
  Ei sunt elita societatii care atrag la ei si alti gospodari, si tot asa se rostogoleste roata!
  Asta numai Filat poate sa-i cumpere pe liderii din teritoriu crescuti gata cu 30 000 euro la intrare si cu o leafa de 500 euro lunar.
  Pentru o astfel de leafa si Lenin se scoala din mormint si incepe a activa in favoarea anarhistilor.
  Ce ziceti?

 17. Un lucru greu il inteleg. Finlanda 1939 nu era mai puternica decir Romania. Insa cind sovieticii le-au inaintat ultimatumul de cedare a teritoriului, apropo, mult mai mic decit Basarabia, filandezii au luptat cu sacrificiu aparindu-si glia. Iar Romania un foc de arma n-a tras pentru Basarabia. Cum vreti ca moldovenii din Basarabia sa tina la Romania ca la Patria-muma?

 18. prosti dar multi

  Yow…

  pentru Ed___ (care m-a impresionat pana in rarunchi)

  Ai facut prea putzin pentru a lichida ignorantza maselor din Basarabia la capitolul „istorie”! Ar mai trebui sa-ti pui chilotzii pe batz si sa pornesti la lupta impotriva celor, care nu ti-au solicitat traininguri in aceasta privinta.

  In rest, cu mare parere de rau, si da Doamne sa gresesc, observ ca nu exista o mare diferenta dintre monstrii, de care s-a saturat toata lumea, si cei, care chipurile-s altfel.

  Aceeasi agresivitate nemotivata fata de o alta parere, (care nici macar n-a fost de extrema, si are tot atata drept la existenta ca si cealalta) aceeasi mojicie (care se manifesta prin incercarea de discuta prin insulta), aceeasi arogantza (noi acus va punem la ungher cu o lectie de istorie).

  Numai ca monstrii o fac la o scara mai mare, la TV, nu pe un blog… au posibilitati, nu se joaca… iar iEdului inca nu i-au rasarit suficient de tare cornitzele.

 19. dle „prosti dar multi” crede-ma ca sunt satul de idioti care se dau mari inteligenti dar sunt neobservati pentru ca sunt in umbra, si ca sunt prea importanti ca sa deschida gura.

  am vazut atatia din aceasta categorie ca dvs, ca sunt satul.
  nu am nici o agresivitate NEMOTIVATA fata de o alta persoana, ci o AGRESIVITATE MOTIVATA.

  iti spun cel mai sincer posibil si cu mana pe inima ca NU intentionam ABSOLUT DELOC sa comentez pe acest articol.

  dar tampenia pe care ai scris-o „….CARE O FI PATRIA LOR ? …a romanilor. INDIA ?” ma impins sa o fac.

  Am scris agresiv? da! recunosc!! DE CE?
  PENTRU CA NU VREAU SA LAS PROSTI SA FIE NUMAI EI SINGURI IN PUBLIC.

  Ca esti inteligent, da, esti foarte inteligent, se vede… dar daca crezi ca in a face pe idiotul inseamna ca iti etalezi inteligenta te inseli amarnic. Dar nu iti fac eu educatie tie, ci parintii tai eventual trebuiau sa ti-o faca, si o sa iti dai seama in timp cat de penibil esti cand scrii lucruri precum

  „Mai bine spune oamenilor ce ai sa faci pentru sutele de mii de copii pe care parintii care au fugit din tara asta i-au lepadat in grija te miri cui (apropo de mesaje electorale).”

  VREI SA AFLI CUM SE POATE AJUTA COPII CARORA LE_AU „FUGIT” (mintiti dle „prosti dar multi” – SUNT PLECATI DE NEVOIE DE FAPT) PARINTII ?

  Te-ai gandit macar putin inainte de a scrie? ai incercat sa afli raspunsul inainte de a intreba ?

  uite parerea mea este ca Unirea Rep.Moldova cu Romania ar aduce cetatenia romana tuturor cetatenilor din Moldova de Est si prin urmare, carti de identiate romanesti tuturor cetatenilor Rep.Moldova si deci PARINTII PLECATI se pot intoarce LINISTITI la copii lor si sa isi ia cartile de identiate si apoi SE POT REINTOARCE FARA OPRELISTI SI FARA VIZE oriunde in Europa de unde sunt plecati !

  ASTA SOLUTIE ! ITI PLACE?

  Dar apoi vine intrebarea CUM SE POATE FACE UNIREA REp.MOLDOVA CU ROMANIA? pai in primul rand trenbuie ca cetatenii Rep.Moldova sa isi dea seama ca sunt moldoveni ca si noi cei din vest din Romania, si ca ISI DEA SEAMA CA EI CETATENII REP.MOLDOVA SUNT DE FAPT ROMANI ! de nationalitate romana!!!

  si DIN ACEST MOTIV discutam noi aici !!
  dar pacat ca arati ca esti foarte inteligent dar degeaba… IDIOTENIA (ingamfarea si ingornanta, lenea) iti dilueaza complet inteligenta.

  eu admit ca sunt mediocru, si nu sunt inteligent, si chiar trebuie sa citesc mai multe inainte sa scriu, ca sa nu ma fac de rusine.

  dar tu dle „prosti dar multi”
  daca vrei sa arati ca esti mai tare si mai inteligent fa-o domnule CU ADEVARAT INTELIGENT.
  scrie ceva de 100 de ori mai bun ca oricine, da solutii uimitoare la care nu sa gandit nimeni, fa ceva care sa se vada diferenta.

 20. prosti dar multi

  Pentru Vitalia Pavlicenco

  Eu cred ca „politicile de azi ale oficialilor romani, care nu ar trebui sa neglijeze durerile de neuitat ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului” sunt greu de influientat de aici de la Chisinau.

  In schimb ar putea fi si ar trebui influentate politicile oficialilor basarabeni (in ansamblu, nu ma refer la un anume partid), care inainte de a se uita peste prut, sau inspre Bucovina de Nord, sau inspre Tiraspol, s-ar uita ce se intampla in cel mai apropiat sat de Chisinau.

  Nimeni nu le incurca sa se apuce de influentat situatia ca oamenii din acel sat sa nu moara de foame. Sa poata avea o televiziune normala. Un loc de munca. O scoala incalzita pentru copii. O alimentara in care sa poti gasi si paine. Un drum ca lumea. Un ziar local. s.a.m.d

  Am impresia insa ca politicienii nostri prefera sa se retraga in turnuri de fildes, si sa se concentreze pe niste probleme care, poate si sunt de neuitat, dar nu pentru majoritatea preocupata de supravietuire.

  Oamenii, de altfel, nu sunt de vina pentru asta. Daca le satisfaceti cerintele de baza, se vor gandi si la chestii mai subtile, si la nedreptati istorice. Putem sa-i tratam cu superioritate si aroganta, dar pana la urma menirea unui politician este sa-i serveasca in primul rand pe EI, cei care il voteaza, si sa le apere interesele.

  AZI pentru 99% din votanti cuvintele „nedreptate istorica” nu inseamna nimic. La fel, „crestere economica, climatul de afaceri, atragerea investitiilor” etc. – clishee care se regasesc in toate programele electorale (de asta nici nu ma trudesc sa le citesc, toate-s ca facute de-un incubator)

  Ca sa treceti pragul electroral, trebuie „sa coboram de pe pedestal si sa ne lipim urechea de pamant” – asa scrie intr-o celebra carte de marketing – Pozitionarea, lupta pentru un loc in mintea ta.

  Daca nu mi sa-r fi spus mai inainte ca sfaturile mele nu sunt binevenite, v-as fi sugerat s-o cititi.

 21. prosti dar multi

  „dar tampenia pe care ai scris-o “….CARE O FI PATRIA LOR ? …a romanilor. INDIA ?” ma impins sa o fac.”

  Ai chiorat …ori esti bolnavioara, dragutza mioara? 🙂
  Descalta ochii si citeste atent numele celui care a scris fraza citata.

 22. pentru Verdun as vrea sa va raspund apropo de Finlanda !
  pentru ca gresiti cand spuneti ca in „Razboiul de Iarna” dus de Finalda cu URSS, Finlanda si-a aparat teritoriul si a iesit 100% invingatoare.

  ESTE FALS!

  daca nu stiati aflati ca Finlanda A PIERDUT 5 regiuni !!!
  – Petsamo -accesul la Oceanu Inghetat (NU IL ARE NICI IN PREZENT)
  – Salla
  – Karelia – accesul la marele lac Lagoda! (NU IL ARE NICI IN PREZENT)
  – Insulele golfului
  – Porkalla

  in 1956 a obtinut de la URSS Porkalla inapoi si asta cu mare indulgenta pentru ca era enclava mica pe teritoriul continental al Finlandei fara granita directa cu URSS ! si asta cu conditia ca Finlanda sa nu aiba miscari potrivnice URSS. DEasemenea s-au si vazut, pentru ca Finlanda a refuzat planul Marshal american de care au beneficiat toate tarile vestice!!!

  deci nu mai o dati atat de rotunda ca Romania e de vina, Romania nu a facut, ca Finlanda uite ce multe a facut, etc…

  Stalinus are dreptate Romania a luptat ANI DE ZILE impotriva Rusiei pentru Basarabia!! dar au venit sovieticii si comunistii … inital am castigat dar la sfarsit… … am pierdut.
  DA… o tara de n ori mai mica decat ditamai Rusia a luat bataie.
  Ei si? sa fim rusinati de asta?

  Si Japonia a luat bataie de la RUsia si a pierdut o parte din insulele Kurile si jumatate din Sahalin !!!
  si ??

  daca e sa scrim cate tari au suferit datorita URSS si Imperiului Rus… nu ne ajunge forumul asta.

 23. precizare: toate cele 4 regiuni fost-finlandeze sunt inca in componenta Rusiei.

 24. :)) da „prosti dar multi” am fost indus in eroare de aliasu tau.

  recunosc sunt o mioara oarba.
  oricum ideea era ca e usor sa scrii „ca eu sunt super inteligent dar nu am chef sa scriu pentru ca … motive… „etc..etc.. etc..
  dar cand e vorba sa incerci sa dai solutii practice si SA FACI ceva in privinta aceea ESTE MULT MAI GREU.

  stii tu.. teoria ca teoria, dar practica te omoara.

  din acest motiv NU CRED ca dna Pavlicenco sau oricare alt politician decent al Rep.Moldova merita acuze / injurii pentru situatia in care se afla tara, sau mai stiu eu ce situatie grava sunt unii cetateni ai ei.

  daca este cineva cu adevarat pe care vreti sa dati vina … am sa va spun parerea mea pe cine sa dati vina:

  DATI VINA PE TOTI CEI CARE SUNT DESTUI DE INTELIGENTI SI INTELEG LUCRURILE MAI BINE SI MAI CLAR CA CEILALTI (PENTRU CA ASA A LASAT DUMNEZEU SA FIE UNII MAI INTELIGENTI, ALTII MAI MUNCITORI, ALTII MAI FRUMOSI ETC) DAR CARE NU ISI FAC TREABA PENTRU CARE S-AU NASCUT ! DE A CONDUCE PE CEILALTI ! DE AI AJUTA, DE A LE EXPLICA !

  eu nu sunt inteligentul respectiv si oricum nu sunt din Rep.Moldova, dar dvs si chiar si 111 sunteti, puteti fi.
  dar ce faceti voi? criticati ?
  ok.. criticati !! poate si asta!
  dar puneti mana si folositi-va inteligenta in practica si aratati ca sunteti inteligenti si va folositi darul.
  Nu stiu cum considerati dvs, inscrieti-va intr-un partid, inscrieti-va la facultatea de jurnalism, inscrieti-va intr-un ONG, etc.. ce vreti voi.
  dar sa nu faci nimic si sa critici… „it’s cheap and very easy” sau mai bine zis „orice prost poate sa leneveasca”

  right?

 25. puteti lua exemplu de urmat pe Tudor Darie.

 26. prosti dar multi

  Pentru Ed____

  Esti un exemplu viu al unei vorbe romanesti care spune ca prostul se manie repede. Si, dupa cum se vede, inca si aiurea… 🙂

  Cat despre solutzia ta pentru problema pusa de mine – cred ca-i trasnet. Pur si simplu genial. Sa ne unim nu pentru ca suntem romani si vorbim o limba, nu.

  Sa ne unim ca sa ne putem lua talpasitza din tsara asta cat mai repede, alergand inaintea trenului, fara sa ne mai spuna cineva „Basarabeni, treceti Prutul”. Ca altfel ni-i tare greu s-o stergem de aici. 🙂

  Apropo de IDIOTENIA mea presupusa la care te-ai referit, caracterizata de ingamfare, ignoranta si lene. Fara suparare, dar tare ma intereseaza. Chestia cu lenea cum ai determinat-o? 🙂

 27. prosti dar multi

  „dar ce faceti voi? ”

  Ed___, vrei un raport complet, sau unul sumar? 🙂

 28. chestia cu lenea este pentru ca scrii foarte putin fata de ce poti.
  si scrii putin pentru ca ti-e lene sa te gandesti.

  iar cu „plecatul” dle „prosti dar multi” sa ne intelegem:
  sub principiul „nevoia te invata” cine vrea sa plece din tara daca VREA sa o faca, FACE MAI BINE pentru el si mai bine pentru TARA !!
  De exemplu eu sunt cutare si lucrez in domeniul cutare al economiei dar in tara SUNT EXTREM DE PROST PLATIT.
  >>> sa stau ?
  NUU!!
  >>> sa plec ?
  DA!!!
  >>> SUNT TRADATOR DE TARA??
  NUUU!!!
  >>> DE CE?
  pai in primul rand pentru ca oriunde plec sunt roman si duc reclama pozitiva tarii mele,
  apoi in al doilea rand „este un pacat de la Dumnezeu sa nu iti folosesti darul” deci este pacat sa stai degeaba somer sau angajat ca portar, in loc sa emigrezi sa faci cercetare in biotehnologie unde ai posibilitatea de a face munca pe care ai placerea si capabilitatea sa o faci
  apoi in al treilea rand ramanand in tara pe un salariu de rahat, platesc impozit tarii mele o parte fraciune din acel rahat, dar daca sunt plecat trimit bani acasa familiei mele si pentru invesititii care aduc MAI MULT procent de bani la bugetul tarii mele, chiar daca indirect
  >>> SUNT TRADATORI DE TARA ATUNCI CEI CARE AU RAMAS?
  NUU !!
  >>> DE CE?
  pa in primul rand, pentru ca sunt extrem de multi care sunt buni si sunt platiti la fel de bine ca inafara
  in al doilea rand pentru ca sunt multi care sunt platiti binisor dar au deja o avere medie, dar au si familie si doresc sa isi creasca copii acasa in tara
  in al treilea rand pentru ca sunt si mai multi care nu sunt platiti bine, nu le plac ce fac in tara, dar asa le-a dat Dumnezeu mai putin poate curaj, mai putina carte (asa a fost destinul unora, nu este vina nimanui)
  in al patrulea rand sunt si mai multi prea batrani ca sa o inceapa de la inceput

  deci sa ne Unim cu Romania pentru ca avem libertate in U.E.?!
  >>>OARE NU ESTE O IPOCRIZIE ?
  RASPUNS: NUUU !!!
  >>> DE CE ?
  pentru ca DACA LUATI CARTE DE IDENTITATE ROMANA SI PLECATI INAFARA, IN UE, SI NU STATI IN ROMANIA, asta NU INSEAMNA CA TRADATI ROMANIA! INSEAMNA CA SUNTETI MAI LIBERI !!
  ci dimpotriva Romania SE BUCURA CA ARE CETATENI LIBERI CARE POT SA CIRCULE CAT MAI LIBER IN CAT MAI MULTE TARI !

  ipocrit as fi eu care pot sa circul liber (si am si facut-o putin) in alte tari si sa ingradesc aceasta libertate si eventual cetatenilor Moldovei de Est care s-ar Uni cu Romania !!!

  deci eu nu i-as acuza pe acei cetateni ai Rep.Moldova care isi iau cetatenia romana dar apoi pleaca in Franta, Italia, etc.
  DIMPOTRIVA ma bucur ca:
  1. isi iau cetatenia care si-o merita de la nastere
  2. si se plimba la fel de liber ca si mine, si avem norocul de a ne plimba prin 6 din cele 8 tari din G8 !!! doar cu buletinul !

  pentru ca sunt unii din cei care stiu ce fel am stat la cozi la ambasade inainte cu zilele cu programari cu saptamanile, si nu doresc nimanui acelasi lucru, si mai ales voua care si asa ati suferit/inca suferiti atata.

 29. prosti dar multi

  Cetatenia romana (ca si a oricarei alte tari) nu-i prezervativ, si menirea ei e alta decat sa-ti faca viata mai comoda.

  Sa vorbim despre nedreptate istorica cu gandul la pasaportul care ne-ar permite s-o stergem de aici cat mai repede – este cinizm si fatarnicie, despre asa oameni se spune (tot vorba populara) ca „mananca ingeri si caca draci”.

  Cand ma gandesc si ce bucurie ar avea Romania sa se repada inca vreo trei milioane de basarabeni in Italia la munca la negru. Si pe urma sa mai ceara si pensii sociale de la statul roman, pentru care nu vor fi lucrat nici o zi. Tare o sa le placa lor idea asta de unire.

  Asa ca la nivel de abordare politica pentru a solutiona problemele unei tari este curata aberatie. Chiar daca individual, poti sa-i intelegi pe cei care pleaca.

 30. prosti dar multi

  „chestia cu lenea este pentru ca scrii foarte putin fata de ce poti.
  si scrii putin pentru ca ti-e lene sa te gandesti.”

  🙂
  Scriu putin pentru ca mai am si serviciu si multe alte fleacuri de genul asta…

 31. dle „prosti dar multi” nu stiu de unde ura asta ( „mananca ingeri si caca draci”)
  dar cinism si fatarnicie este ceea ce faci/scrii dvs !!

  1. daca devin cetateni romani si pleaca in Italia

  1A. daca cumva pleaaca… atunci pleaca la munca in mod legal !!! ROMANII AU DREPT DE MUNCA LEGAL IN ITALIA SI SPANIA, SI CIPRU, FINALNDA (DACA CUNOSTI LIMBA), etc…
  nu avem in Germania, UK, Franta,etc dar peste cativa ani vom avea si acolo

  1B. ca ORICE CETATEAN DEJA ROMAN (noi vest-moldovenii de exemplu) SI CETATENII VIITORI ROMANI EST-MOLDOVENI este NORMAL SA AIBA EXACT ACELEASI DREPTURI !!!!
  adica sa zicem daca eu un vest-moldovean plec/am plecat la munca in Italia de ce un est-moldovean cu carnet de identiate romana sa nu poata ???

  2. Daca toti cetatenii vest-moldoveni primesc sau vor primi pensii de ce nu ar primi si est-moldovenii dupa Unire ??!?

  2A. sa zicem ca sunt tanar vest-moldovean de 18 ani din nou (sic) si plec imediat in Italia si muncesc legal acolo… sa zicem ca am un prieten est-moldovean care in momentul Unirii are 18 ani si pleaca in Italia sa munceasca legal, care este diferenta??

  2B. daca nu stiai oricum amandoi tinerii de 18 ani la intoarcerea in Romania exista o NOTIUNE LEGALA INTER_STATALA care spune ca daca vor sa ia pensia in Romania anunta INPS ITALIA (Instituto Nationale di Providenta Sociale) – „PENSIILE si SOMAJUL” pe intelesul tuturor si care ii transfera in Romania la CPPS ROMANIA (Casa de Pensii si Protectie Sociala) fondul !!!

  2C. daca o persoana NU munceste nici in Italia nici in Romania fara „sa fii lucrat nici o zi” NU POTE PRIMI PENSIE nici daca este est-moldovean, nici daca este vest-moldovean nici daca este extraterestru !!!
  pentru ca scrie foarte clar ca: DE PENSII BENEFICIAZA DOAR CEI CARE COTIZEAZA O PERIOADA DE X ANI (40 parca) SI AU VARSTA PESTE VARSTA Y LEGALA DE PENSIONARE (65 de ani la barbati, 60 la femei)

  3. Precizare pentru cei care sunt deja pensionari in Rep.Moldova
  3A. cei care sunt pensionari in Rep.Moldova au dreptul la pensie si dupa Unire pentru ca AU MUNCIT PENTRU ACEST DREPT si nimeni nu poate sa li-l ia inapoi
  3B. toti pensionarii vor fi considerati pensionari cetateni romani si vor avea CONFORM PLANULUI NATIONAL de aducere a pensiilor cel putin la acelasi nivel. Sunt sigur ca daca cumva se vede ca ar iesi pensiile mai mici, sigur nu vor fi lasate sa fie mai mici, pentru ca asta face CASA DE PENSII: echitate sociala. Este spiritul legii si a sistemului de pensii in general in orice stat. (civilizat)

  eu cred ca ai trait prea mult in comunism si iti place senzatia de inchisoare.
  gandeste mai liber dle „prosti dar multi”

 32. multi au impresia ca Unirea este ceva abstract si SF, imposibil de facut, prea complicat deci pentru mintea noastra… etc..

  SUNT TAMPENII DOMNILOR!!!

  Moldova sau ma rog parte din ea Basarabia a facut-o de mai multe ori dealungul istoriei, dealtfel cele 3 principate si alte regiuni PLINE CU ROMANI au tot dansat ba rupte de altii, ba reunite de noi toti inapoi…

  si am facut-o de atatea ori.. nu inteleg de ce daca au facut-o si in seculul 11 si 15 si 19 sa nu putem sa o facem noi in mileniul 3 !!! ce suntem mai prosti ??

  dar RFG cum de s-au unit cu RDG??
  au inceput sa dea cu ciocanul in zid IN MASA, deci SUTE DE MII DE OAMENI si gata… puterea politica din ambele tari NU A PUTUT DECAT SA EFECTUEZE DORINTA OAMENILOR !!

  tot ce trebuie este dorinta. si afirmarea dorintei de colectivitate.
  restul se rezolva singure de la sine.
  de aia exista si sunt platiti administratii, guverne, ministere,etc.

 33. Pentru Ed_______

  Dar haideti sa incercam a raspunde de ce nu exista dorinta de colectivitate…

 34. Pentru ca va afirmati moldoveni ca natie
  Raspund la intrebarea pusa
  „Pentru mine moldovean este egal cu moldoveanul din Moldova romaneasca de peste Prut. Dar pentru dumneata? ”
  Nu este d-na, ca om da suntem egali dar cand vorbim de tara si apartenenta deja…
  Sunt roman din „moldova” Romana pe vreo cateva zile sunt in Republica Moldova si ma mir pe zi ce trece ce vad aici.
  Socru-meu moldoveanul din RM lauda pe Voronin ca nu stiu ce mare bine a facut, eu zambesc, dar nu ii raspund nimic, ce am eu cu el sa ma cert acum pe astfel de teme ? Daca el nu intelege e problema lui, noi ca oameni sa ne intelegem cu ale noastre.
  Tot cam asa si cu dvs, nu vreau sa intru in polemici, daca nu va vedeti interesul nu o sa vi-l arate nimeni, nu e nimeni dadaca cuiva.
  Stiti ce deranjeaza ? aratati totdeauna spre Romania cu degetul cand le faceti pe dos si nu va ies lucrurile, sau afisati un fel de patriotism, dar e vazut numai ca datorie din partea Romaniei caci de altfel nu v-ati implica defel sa uniti destinele unei natii, in plus mergeti paralel si cu partea „odioasa” (sa-i spun asa).
  Aveti un fix cu datoria ce conteaza dar obligatii se pare ca nu sunt.
  Tot asa se va uita si lumea cu interes, si ajutor cate ceva, dar nu va misca mare lucru ptr ca nu suntem pe aceeasi unda si in asentimentul nostru comun ca romani.

 35. Si va inselati cand afirmati ca nu exista dorinta de colectivitate (unitate mai bine spus)
  Romanul isi da si camasa de pe el cand e vorba de un semen de-al sau, lumea ar face dar nu are cu cine, pe de-o parte pe guvernantii romani ii cam doare in cot (nu credeti ca romanii sustin 100% toate prostiile guvernantilor) iar pe de alta parte dati si voi apa la moara separarii noastre.
  Lumea in tara s-a solidarizat datorita nevoilor comune.
  Cam acelasi lucru s-a intamplat si in RM numai ca aici (probabil din lipsa alternativelor de iesire din impas) solutia data oamenilor si intens mediata (a fost manipulare pe interes tocmai pentru respingerea romanilor si crearea de disensiuni) s-a canalizat pe … datoria care nu se achita din rea vointa a Romaniei fata de moldoveni, dar in acelasi timp tot voi ati pus si bete in roate cat s-a putut, si asa a aparut ca de aia nu se iese din impas, uite cat de rau voitori sunt romanii, si cam asa s-a nascut un fel de ura alimentata, sa avem pardon, numai de voi.

  De ce nu ati mediat permanent ptr o cat mai libera deplasare a cetatenilor RM in RO ? n-am vazut o data sa sustineti studentii pentru studii in RO, sa dezbateti sa le fie mai bine mai lusor, pai ajutatii d-na ca nu sunt straini, mediati ptr o apropiere a noastra (si nu o instrainare), pentru pastratrea valorilor noastre comune caci le-ati botezat si modificat de nu se mai recunosc.
  Cereti voi insiva ceva pentru romani caci sunt majoritari, nici o data n-am vazut asa ceva, numai sa se dea la dos romanii din RM, iar cand se ofera timid si acolo carcotiti ca ceva nu e ok, conditii peste conditii.
  Trist d-na, sa nu credeti ca am ceva special cu rusii, mi-s simpatici, dar nu suntem in Rusia sa primeze cu prioritate asa ceva, „moldovenii” sunt romani si e de datoria oricarui lider sa protejeze interesele romanilor.

 36. Pentru Verdun 19:07:

  Mai domnule basarabean! În primul rand trebuie să ştii că în 1939 Finlanda avea spatele asigurat. Suedia şi Norvegia nu ameninţau absolut deloc Finlanda. Dimpotrivă, au ajutat-o cat au putut. Dar în anul de graţie 1940, Romania era ameninţată din toate părţile. Ungaria, Bulgaria, Germania şi chiar Iugoslavia abia aşteptau să atace Romania pe la spate şi să-i răpească anumite teritorii sau să pună mana pe petrolul romanesc. Romania ar fi dispărut ca stat dacă ar fi rezistat cu armele împotriva Rusiei în acel moment. Dar cand lucrurile s-au mai îndreptat, Romania a intrat în război împotriva Rusiei, pierzand destul de mulţi oameni pentru recuperarea Basarabiei. Iar tu Verdun 19:07 sfidezi şi jigneşti memoria atator jertfe romaneşti pe altarul eliberării Basarabiei de către Romania. Că nu s-a reuşit eliberarea Basarabiei, asta-i altă problemă. dar voi basarabenii, ce aţi făcut pană acum să vă eliberaţi sudul şi nordul Basarabiei care sunt acum în Ucraina? Ce aţi făcut voi basarabenii pentru a deţine măcar Transnistria în componenţa RM? Şi atunci cu ce drept ne acuzi tu pe noi romanii, Verdun 19:07? Ne acuzi că nu am acceptat ca în 1940 să fim raşi de pe faţa pămantului?

 37. Pentru Anti-moldovean

  Ceea ce spuneti, e corect, dar nu este corecta destinatia. Eu nu accept sa fiu pusa intr-o oala cu toti din RM, mai ales cu antiromanii. E bine sa faceti niste deosebiri si sa aveti discernamint in analiza, Pentru ca o analiza in care ii bagati pe toti la hurta intr-un ceaun nu este corecta si te face sa-ti pierzi interesul sa comentezi. Eu nu raspund de comportamentul tuturor politicienilor, mai ales al comunistilor si al aliatilor lor. Daca as plasa pe acest blog toate declaratiile scrise de mine, ar crapa blogul si site-ul PNL. Dar apasati pe Vitalia Pavlicenco in motoarele de cautare pe Internet si cititi, dupa care astept reprosuri fundamentate. Nu accept sa fiu vitima sindromului contant al culpabilitatii, pe care nu vad de ce sa mi-o asum. Imi cer scuze.

 38. Pentru Monica

  Monica, daca nu va suparati, luati-o mai moale. Ce a fost, a fost, un milion de romani au omorit bolsevicii, dar durerea de ayi e pentru ca se asteapta mai multa solicitudine din partea Romaniei, asta cred eu. Cit priveste sudul Ucrainei, nu am avut noi guvernari nationale sa discute cu Kievul despre asta. Dar iata de ce nu le-am avut – aici nu trebuie data vina numai pe basarabenii striviti de masina comunista. Ci si pe cei 22 de milioane de romani, care ar fi bine sa ne ajute pe toate caile sa redevenim romani, dupa decenii grele de deznationalizare. Am spus corect – PE TOATE CAILE – si as adauga – in pofida poyitiei in necunostinta de cauza a basarabenilor si a pozitiei in cunostinta de cauza a conducerii comuniste, cu care unii romani de la virf fac si tranzactii comerciale avantajoase. Voi, alegatorii din Romania, influentati-va partidele sa fiti mai aproape de noi, basarabenii rusificati. Nu ne disculpa nimic, dar sintem consecinta trecutului dezastruos pentru identitatea si contiinta noastra nationala. Cunoastem ca Romania s-a salvat ca stat prin comportamentul ei tranzactional, daca nu ma insel, spunea despre asta cineva in revista Dilema a lui Adrei Plesu, dar asta nu disculpa Romania sa ne ajute acum in pofida la toate.

 39. D-na Pavlicenco Fara suparare mai lasati-o moale cu justificatul a toate cu asuprirea sovietica si indiferenta Romaniei. TOATA Europa de est a fost sub calciiul sovietic basca Balticele, Ucraina, Georgia dar nicio tara nu sta slugarnic asa ca R Moldova in fata rusilor fara mindrie, fara ambitie fara constiinta nationala .
  Basarabenii s-au invatat sa-si justifice nevolnicia nationala dind vina ba pe rusi ba pe romani ,pe unii ca au facut ,iar pe altii ca n-u facut.
  Celelalte tari neavind pe cine da vina au pus mina si AU FACUT , la ora aceasta Balticele sunt unde sunt , Ucraina isi cistiga un loc sub soare pe zi ce trece iar Gerorgia nu poate fi data decit ca exemplu.

  Ce dumneavoastra nu stiti cite milioane de romani au fost exterminati de regimul sovietic instalat in Romania de armata lui stalin ??? Incetati sa va tot purtati de parca numai basarabenii ar fi avut de-a face cu regimul sovietic dar suntetii SINGURII care-l tineti in brate DE BUNA VOIE.

  Am sa va spun ceva: NU VETI REUSI NICIODATA NIMIC pina nu veti inceta sa tot dati vina pe altii pentru propriile lipsuri.

  Este RUSINUS pentru un politician sa cinte in struna celor care-si fura caciula singuri cu astfel de justificari pentru a intra in gratiile electoratului. Astfel RM va orbecai in continuare multi ani in cautarea izbavirii ,de asta nici nu exista alternativa credibila intre comunisti si opozitie ,pentru ca in esenta nu sunteti diferiti.

  Cu parere de rau…

  Ar trebui sa fie un semn de intrebare pt dv cind TOTI romanii care vin pe forum va spun acelasi lucruri dar dv (basarabenii) refuzati sa acceptati .

 40. Doamnă Vitalia Pavlicenco, cu toată stima pe care v-o port, vă aduc la cunostinţă că eu cred că noi romanii nu putem fi mai aproape de basarabeni pentru simplul motiv că basarabenii înşişi nu doresc acest lucru. Regimul actual din Basarabia şi o mare parte a populaţiei au o atitudine totalmentente antiromanească.

  Ca urmare a acestei atitudini şi romanii au început să aiba reticenţe în a avea contacte cu basarabenii. Pentru mulţi dintre romani, lumea se opreşte la Prut. Ei ştiu că peste Prut sunt neprietenii, ca să nu spun altfel. Şi ce e mai ciudat încă, locuitorii de pe malul Prutului nutresc asemenea sentimente mult mai puternic decat cei mai îndepărtaţi de Prut. Noi nu putem agrea limba rusă, deoarece ruşii ne-au făcut atata rău de-a lungul istoriei. Cum poţi să accepţi în prejmă limba cotropitorilor, limba celor care ţi-au furat pămantul şi ţi-au distrus ţara? Iar partidele şi guvernele se supun voinţei maselor largi, altfel pierd voturile lor. Aceasta fiind credinţa maselor romaneşti, şi guvernanţii vor avea o atitudine care să placă alegătorilor.

  Problema se poate pune şi altfel. Ce fac basarabenii înşişi, în afară de înjurături şi acuzaţii la adresa romanilor, pentru ca romanul de rand să-l simtă pe basarabean ca prieten, ca să nu mai spunem ca neam, ca rudă de acelaşi sange şi aceeaşi limbă?

 41. Doamnă Vitalia Pavlicenco, sper că dumneavoastră cunoaşteţi proverbul că cine seamănă vant, culege furtună. În această ordine de idei, tare mi-e teamă că atitudinea profund antiromaneasca a regimului basarabean actual şi al multor basarabeni va face aproape imposibilă comunicarea şi comuniunea dintre cele două maluri de Prut. Dacă se va merge pe această cale, dacă se va continua cu atitudinile antiromaneşti din partea basarabenilor, sunt sigură că se va produce o ruptură ireparabilă între poporul nostru şi populaţia din Basarabia, ruptură care va afecta şi regimul de vize, cetăţenie, cooperarea economică, colaborarea cu UE etc. Să dea bunul Dumnezeu să nu se întămple aşa ceva, dar acum spre asta evoluăm.

 42. Voi, alegatorii din Romania, influentati-va partidele sa fiti mai aproape de noi, basarabenii rusificati.

  Credeti ca importa asa mult opinia oamenilor in fata parlamentarilor ? cine hotaraste in final ? tot ei, dvs.
  D-na, politicienii danseaza tot cum le canta directia data de altii, ne folositi pentru alte interese spunandu-ne ca putem face ceva, dar in realitate sunt numai scopuri partidice si personale, dupa, cand e sa se si faca, nu mai faceti, caci va loviti ciudat, de alte interese din diverse parti, noi nu mai contam, partea proasta e ca atunci nici noi nu mai putem face ceva aviz la promisiunile date si ne-onorate.
  Poate de atata vreme in minciuna ne-am invatat sa traim tot mintiti, nu cred ca mai este cazul sa se puna atat responsabilitatea in carca oamenilor caci ei de obicei isi pun cuvantul si increderea in acea persoana aleasa, devine bataie de joc cand cineva promite si nu onoreaza sau face contra oamenilor.
  Odata alesi aveti o responsabilitate personala fata de oameni (indiferent daca ei au cerut expres sau ba) daca e in interesul lor ar trebui sa urmati calea caci dvs lucrati pentru interesul lor si ar trebui sa stiti mult mai bine care le sunt prioritatile ce trebuie ralizate. Functia va obliga, e o datorie fata de cei care v-au ales.
  Ca idee cu partidele, sa stiti ca nu prea ar fi nevoie de influentat nimic, aproape la orice comemorare sau eveniment se aduce aminte de Basarabia, dar subtil si tacut, politica dvs externa obliga.
  Politica de apropiere numai dvs o dirijat. Cat permiteti sa se faca (prin politica externa), tot cam pe acolo se si bate in a face ceva, nu indrazneste nimeni mai mult de teama reprosurilor si scandalurilor caci imediat apar replici acide.
  Ele din partea oamenilor nu ar exista si atunci cine ar fi de vina ? la ce v-au mai ales oamenii daca nu le reprezentati interesele ?
  Eu v-as lua pe toti gramada (si din RO si din MD) v-as inchide undeva, iar pana nu iesiti cu ceva palpabil nu v-as lasa afara 🙂

 43. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, nu e un repros ptr dvs personal ci pentru absolut toti politicienii (si de-o parte si de alta).
  Tara mea nu m-a uitat – dar Tara sunteti si dvs, cei care o reprezentati prin votul nostru si … ati uitat tocmai de noi.

 44. Pentru Anti-moldovean

  Vezi, problema e ca Tzara e Romania, iar RM este o republica, intimplata dupa proclamarea Independentei, care nu a urmat calea balticilor, victime si ele ale Pactului Hitler-Stalin. Citeste, te rog, Manifestul-Apel al PNL de solidarizarea nationala si spune-mi opinia. In ceea ce ma priveste, eu am votat mereu un doua state. Numai ca statul Romania e mai mic decit Tzara Romaneasca.

 45. Pentru Monica
  Asa este, Monica, dar parca exact cu asta ne tot ocupam de ani – sa nu s eproduca ruptura ireversibila. Dumneata nu tot cu asta te ocupi? Numai ca acolo, in Romania, mie mi se pare ca e mai usor decit la noi. Noi trebuie sa fim un tot intreg in spirit si in gind, dupa care va veni votul proromanesc, pentru ca asta e problema, in definitiv…

 46. Pentru Stalinus

  Dragul meu, iata imi spui

  „Lasati-o moale cu justificatul a toate cu asuprirea sovietica si indiferenta Romaniei. TOATA Europa de est a fost sub calciiul sovietic basca Balticele, Ucraina, Georgia dar nicio tara nu sta slugarnic asa ca R Moldova in fata rusilor fara mindrie, fara ambitie fara constiinta nationala. Basarabenii s-au invatat sa-si justifice nevolnicia nationala dind vina ba pe rusi ba pe romani , pe unii ca au facut , iar pe altii ca n-u facut.” De acord, sint constatori corecte. Dar explica-mi si mie care este in opinia dumitale CAUZA ca este asa. Pentru ca nu poti vedea o diferenta fundamentala intre toate statele enumerate si R.Moldova. Acele sint state, iar acesta INCERACA SA DEVINA, dar nu-i da voie Rusia si reactia oamenilor, nedobindirea constiintei nationale nu sint decit efectul acestei situatii. Acum da-mi interpretarea dumitale.

  Imi pare rau ca nu intelegeti o situatie clara – oricit ati fi suferit, ati fost in tara voastra, iar noi – in tara straina, care ne tine si astazi ocupati. Este sau nu este o diferenta. Imi pare rau ca incercati sa va puneti pe un cintar cu noi, cred ca nu faceti drept. Mai cititi calvarul basarabenilor cu deportarile, foamete organizata, si poate va patrunde fiferenta, totusi… Insa nimeni nu spune ca trebuie sa stam doar sa ne lamentam. Discutam dar si ne zbatem, nu, dar nici in circa mea, a unei singure persoane, nu-mi pot aburca toata situatia din RM. Stiti ce va voi spune cu „TOTI romanii care vin pe forum va spun acelasi lucruri dar dv (basarabenii) refuzati sa acceptati”? Ca si voi trebuie sa urmati aceeasi etapa de decomunizare ca si noi, chiar daca unii sinteti tineri. Dar daca nu de comunizare, atunci de renationalziare, in sensul redobindirii constiintei intregului neam romanesc, nu doar de pe o parte de Prut. Va rog sa ma iertati.
  .

 47. Pentru Monica

  Imi spuneti: „noi romanii nu putem fi mai aproape de basarabeni pentru simplul motiv că basarabenii înşişi nu doresc acest lucru. Regimul actual din Basarabia şi o mare parte a populaţiei au o atitudine totalmentente antiromanească.” Incercati sa-mi dati varianta de raspuns – daca e asa, de ce e asa?

  Permiteti-mi sa va spun ca nu romanii au reticenţe fata de basarabeni „ca urmare a acestei atitudini”, ci basarabenii „ca urmare a atitudinii romanilor”. E foarte rau ca pentru voi lumea se opreşte la Prut – este exact ceea ce isi doresc Voronin si antiromanii, ale caror interese le exprima. Dar voi incercati s ava depasiti, sa dati dovada de testul intelectual de a va pune in locul nostru. Nici noi nu agream limba rusa decit unde ii e locul, nu in locul celei romane, am rasscris despre asta pe blog. pe mine ma tot intrebati „cum poţi să accepţi în prejmă limba cotropitorilor, limba celor care ţi-au furat pămantul şi ţi-au distrus ţara?” Asta e o intrebare la care va invit sa cautati raspunsul, pentru ca atita timp cit nu-l veti gasi, nu veti sti cum sa va apropiati de noi.

  Ma intrebati „ce fac basarabenii înşişi, în afară de înjurături şi acuzaţii la adresa romanilor, pentru ca romanul de rand să-l simtă pe basarabean ca prieten, ca să nu mai spunem ca neam, ca rudă de acelaşi sange şi aceeaşi limbă?” Si daca astazi considerati ca nu fac, dar nu este asa, probabil ca nu cunoasteti multiaspectualitatea manifestarii basarabenilor – incercati sa raspundeti – care sint cauzele? Ati mai citi ceva pe blog sau v-ati inclus acum si abia puneti niste intrebari?

 48. „dar nici in circa mea, a unei singure persoane, nu-mi pot aburca toata situatia din RM.”

  Aproape am ris, nu v-ati lasat pina nu ati servit replica cu „EU”.(mea)
  Dv primiti robservatiile ca reprezentant al clasei poltice pe acest forum. Nu va faceti niciun fel de problema ,cred ca toata lumea e constienta ca nu sunteti singura persoana careia sa i se reproseze ceva.

  PRIMA PROB LEMA A BASARABENILOR ,CEA CARE-I IMPIEDICA SA AVANSEZE ESTE ANCORAREA CU INCAPATINARE IN TRECUT.

  De asta ,in opinia mea societatea moldoveneasca se modernizeaza foarte greu, este prea blocata in trecut ,iar principalul vehicol al acestei ancorari este componenta ruseasca a mentalitatii,limbii, obiceiurilor (apucaturilor IMPRUMUTATE DE LA ADEVARATUL FRATE MAI MARE.
  Cred serios ca politicienii ar trebui sa traiasca mai putin in trecut, ba chiar mai mult sa incerce sa elimine pe cit posibil trecutul recent cel care constituie o frina in calea evolutiei spre modernism si emancipare.
  Este si otivul principal pentru care dialogul intre cele doua maluri ale Prutului se desfasoara greu si cu multe neintelegeri.

 49. Pentru Stalinus

  Sa zicem ca as accepta ce spui dumneata. Da-mi metoda cum sa avem acces la Radioteleviziune sa schimbam mentalitatea oamenilor. Compara accesul la spatiul public pe ambele maluri ale Prutului, ca sa nu mai spun de posibilitatile economice si financiare limitate, ca sa ai Radioteleviziune privata de alternativa…

  Da, sint reprezentant al clasei politice, dar nu vreau sa ma asociez cu ea, vreau sa raspund pentru CE NU AM FACUT EU, nu pentru ce nu au facut ei, ceilalti.

 50. Doamnă Vitalia Pavlicenco, eu nu vă arunc dumneavoastră în carcă mai ştiu eu ce vină. Dar eu acuz pe toţi politicienii şi oamenii de cultură basarabeni de iresponsabilitate faţă de soarta populaţiei dintre Prut şi Nistru. Ca urmare a politicii dv. şi a educaţiei xenofobe pe care le-aţi asigurat-o, basarabenii sunt posedaţi de o ură viscerală pentru tot ce este romanesc, european sau american. În afară de ruşi şi limba rusă, pentru care au un profund respect, basarabenii urăsc pană şi pămantul pe care calcă.

  Eu sunt romancă din Iaşi, deci locuiesc la 15 km de Basarabia. Am fost de cateva ori în RM şi de fiecare dată m-am simţit o străină nedorită, un intrus nepoftit. Am simţit ura basarabeană la adresa romanilor şi limbii romane. Am simţit ura basarabenilor pentru faptul că nu le vorbeam ruseşte. Intraţi dv. în magazinele din Chişinău, Bălţi şi alte orăşele pe care le mai aveţi, şi vorbiţi romaneşte corect, literar, fără rusisme. Mascaţi-vă şi faceţi-o pe-a turistul roman. Abia atunci veţi vorbi în cunoştinţă de cauză şi veţi înţelege de ce şi romanii devin din ce in ce mai reticenţi în a avea contacte cu basarabenii.

  Să nu facem abstracţie şi de forumurile de limba rusă sau „moldovenească” unde basarabeni de teapa Carolinei Panfil, unionistul etc, unde noi romanii suntem înjuraţi, ponegriţi, porecliţi, iar cuvintele de roman şi Romania sunt de ocară. Să nu facem abstracţie şi de limbajul suburban folosit de Voronin şi acoliţii lui la adresa poporului roman şi a Romaniei. Noi avem o presă liberă, auzim totul şi tragem nişte concluzii care in mod sigur pe termen lung vor dezavantaja pe toţi basarabenii.

  Şi în final, mai vreau să vă spun ceva. Recent am avut nişte întrevederi la Iaşi cu persoane din Franţa şi Germania. Aveau un avion convenabil la Chişinau, deci la 170 km de Iaşi. Au preferat să vină mai tarziu la Otopeni, pentru că la Iaşi nu era avion de la Frankfurt în zilele acelea, numai să nu aiba de-a face cu poliţia dvs rutieră care cere 5 euro la fiecare 10 km. Şi eu care credeam că numai cetăţenii romani se bucură de asemenea favoruri din partea reprezentanţilor statului RM!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *